da li bebe trebaju da piju vodu

Voda za bebe: da li bebe treba da piju vodu ili ne? 

Da li bebe treba da piju vodu u periodu dojenja ili dok piju dohranu? Kada je voda za bebe potrebna i kakva treba da bude! Evo odgovora!

Deluje neprirodno da bebama ne dajete vodu koja je neophodna za život nas odraslih i to rađa pitanje da li je to ispravno. Pa hajde da saznamo!

Kada beba počinje da pije vodu?

 

Verovali ili ne, novorođenčad i bebe ne treba da piju vodu pre 6 meseci života – poručuju pedijatri.

Kako je to moguće pitate se?

Zapravo je vrlo logično ako znate da je majčino mleko i do 80% vode i hranjivih nutrijenata, a dohrana se pravi sa vodom. Na taj način bebe dobijaju sasvim dovoljno tečnosti i vode dok doje ili piju dohranu!

Kada se broj podoja ili formule smanji zbog uvođenja nemlečne ishrane, tada se bebi daje voda u određenim količinama.

Zašto je to tako?

Svetska zdravstvena organizacija kaže da davanje vode bebi pre preporučenog vremena može dovesti do slabijeg napredovanja bebe, slabijeg apetita i lošije apsorpcije neohodnih nutrijenata iz mleka ili dohrane, a to su pokazale i neke studije.

Evo par glavnih razloga zašto treba da sačekate sa davanjem vode bebi:

 • Davanje vode može da zavara bebu da je sita, čime gubi interesovanje za podoj ili formulu. To dalje dovodi do gubitka na kilaži i povišenog nivoa bilirubina – žutice.
 • Više vode može da izazove razlaganje nutrijenata koje beba unosi u organizam, a to dalje znači lošiju krvnu sliku i opšte stanje bebe
 • Previše vode može da uzrokuje da bebini bubrezi počnu da izbacuju elektrolite iz organizma čime dolazi do disbalansa u krvi.

Zato je najbolje da pričekate sa davanjem vode bebama dok ne počnu da jedu čvrstu hranu, a i tada po malo, ali o tome više pročitajte u daljem tekstu!

 

 

Da li beba treba da pije vodu dok sisa?

 

Dojenje je, bez preterivanja najbolja stvar za bebu, jer kroz njega beba dobija sve što joj je neophodno za zdrav i pravilan razvoj.

Majčino mleko se sastoji od raznih nutrijenata, proteina, masnoća, i velikog procenta vode – plus antitela na većinu poznatih virusa i bolesti.

Dok dojite bebu u prvim mesecima života kada je majčino mleko bebi glavni i jedini obrok, ne preporučuje se davanje vode. Voda može smanjiti bebin apetit i dovesti do toga da ne dobija dovoljno na težini.

Najefikasnije je da dojite bebu na zahtev, dok se ne stvori neki šablon hranjenja odnosno ne dođe do uobročavanja. Kasnije kada bebi počnete da dajete kašice, što je otprilike kada beba napuni 6 meseci, vreme je da dajete i po malo vode, ali svega par kašičica. Mala količina vode u par kašičica je dovoljna, jer beba i dalje uglavnom sisa.

Tek nakon navršene godine, kada beba jede svu hranu, dojenje je svedeno na svega par puta u toku dana, beba može da pije vode koliko želi.

Beba na formuli i voda – kako tu stoje stvari?

 

Ako ne dojite dete, tu je posebna mlečna formula koja zamenjuje majčino mleko i pravljena je na poseban način da zadovolji sve bebine potrebe. Formula se pravi sa vodom u određenoj količini koja je naznačena na pakovanju. Količina koja se pravi zavisi od uzrasta deteta.

Kada bebi dajete dohranu, voda nije neophodna, jer beba uzima dovoljnu količinu tečnosti kroz redovno hranjenje.

Dodavanje vode između obroka može samo da ima kontra efekat, da zasiti bebu pa ona odbija dohranu.

Kada dohrana prestane da bude osnovni obrok bebe, vreme je da uvedete i vodu. Kao i kod dojenih beba prva količina vode koju ćete dati bebi je mala. Svega par kašičica vode, a vremenom će se ta količina povećavati.

Važno je da naglasimo da je zapravo poenta da se dete redovno hrani. Čak i ako spava, posebno kada je u pitanju ishrana novorođenčeta, razbudite ga i nahranite. Tako nema bojazni da će dehidrirati, unosi dovoljnu količinu tečnosti i nutrijenata mlekom. Kasnije kada počne da jede čvrstu hranu, kada je samostalnija i manje vremena provodi spavajući, piće vode koliko bude želela.

Ali, nije ni svaka voda za bebu!

Šta to znači pitate se?

Hajde da saznamo.

Koju vodu smem da dajem bebi?

 

Kada već dođete do perioda da beba jede i čvrstu hranu i da treba da joj date vodu eto i sledeće nedoumice – koju vodu?

 

beba pije vodu

 

Voda dragocena za naš život, odavno nije kakva treba da bude već je prečišćavana, puna kamenca i često ne baš dobra za piće – a za bebe pogotovo. Mineralna voda, iako negazirana, isto zna da bude problematična. Zato je najbolje da potražite savet pedijatra koja je voda najbolja za bebu.

Nisu ni sve flaširane vode dobre za bebu, iako nisu gazirane. Ako sadrži previše natrijuma, može biti problematičan za bebin organizam i bubrege .

Mi smo pronašli koje su najpreporučenije vode za bebe:

 • Rosa voda za bebe– često ćete videti neke akcije gde se kupovinom ove vode pomaže školama za dojilje, neonatološkim centrima i slično. Rosa voda je na našem tržištu najzastupljenija za korišćenje kod beba, bilo da se pravi dohrana ili kada se uvodi u svakodnevnu konzumaciju. Urađeno je i istraživanje u Nišu koje dokazuje da je hemijski sastav ove vode izuzetno pogodan za konzumaciju kod beba. Iz predostrožnosti može se prokuvati, ali nije obavezno.
 • Jana voda za bebe – Niskomineralana negazirana voda Jana se takođe može davati bebama, međutim pedijatri savetuju da se ipak prokuva makar jedan minut zbog mogućeg bakteriološkog sastava. To se savetuje za svaku vodu koju dajete bebi zapravo, ali na nekima je naglašeno a na nekima uglavnim nije.
 • Hipp voda za bebe – još jedna niskomineralna izvorna voda koju možete nabaviti po radnjama koje prodaju stvari za bebe
 • Humana voda za bebe – specijalno pročišćena za bebe i ne mora se prokuvavati. Može se koristiti za pripremu formula i za gašenje žeđi.

Prokuvana voda za bebu

Prokuvavanje vode za cilj ima da uništi svaku moguću bakteriju koja se može naći u vodi. Bilo da je to voda sa česme ili neka flaširana, pedijatri preporučuju prokuvavanje kao meru predostrožnosti zbog uništavanja štetnih materija i bakterija na ključajućoj temperaturi. Zato kada se bebama pravi dohrana ili daje voda po prvi put, roditelji nekako uvek prokuvaju vodu čak i ako je flaširana. Kasnije se može prokuvati i obična voda sa česme i davati bebi dok im organizam i imunitet ne ojačaju dovoljno da mogu da je piju odmah.

Kako prokuvati vodu za bebu i zašto?

 

Prokuvavanje se vrši zbog toga što visoka temperatura vode ubija sve bakterije i moguće štetne agente koji se nalaze u vodi. Pored toga, ako je voda sa česme, uništava se i hlor odnosno vetre hemikalije za prečišćavanje vode.

Kako da prokuvate vodu najlakše i najbrže?

 • U kuvalu – kuvalo za vodu, jedna super spravica ne baš skoro izmišljena ali modernizovana, brzo i lako prokuva vodu u par minuta. Ono je odlično rešenje kada beba ogladni a formula nije spremna, jer malu količinu vode prokuva i za manje od minuta. Jedino na šta morate da obratite pažnju jeste da kuvalo uvek bude čisto i dezinfikovano i uklonjen kamenac iz njega, ali to nije teško uz redovno održavanje. I koristite ga samo za prokuvavanje vode, nikako za kuvanje kafe ili bilo čega drugog!
 • Ako nemate kuvalo, lako ćete prokuvati vodu u šerpici na šporetu – što bi se reklo “starinski”. Dve decilitra vode ulijte u čistu šerpicu i stavite na uključenu ringlu da prokuva. Kada počne da vri, sklonite i ostavite da se prohladi – ako je za dohranu da bude mlaka voda, ako je za piće da se ohladi skroz. 

Koliko može da stoji prokuvana voda za bebu?

 

Prokuvana voda može da stoji više sati, ponekada i čitav dan.

Međutim kako se ona brzo prokuvava uvek je najbolje da pravite samo određenu količinu koju smatrate da ćete potrošiti. Dobro je da imate unapred spremljenu vodu, jer je tek prokuvana vruća, a beba se može unervoziti dok čeka da se ohladi.

Kada prokuvana voda stoji zatvorena  ništa se ne dešava, ali ako je ona otvorenom u čaši ili posudi, lako prašina i neki spoljašnji elementi mogu dospeti u nju. Zato je najbolje ili da je odložite u neku čistu posudu ili flašicu da poklopcem ili još bolje napravite samo onoliko koliko vam treba. 

Svakako da i kada počnete da dajete bebi veću količinu vode, nećete sipati u flašicu dva decilitra i dozvoliti da to piju tokom celog dana nego ćete vodu menjati i dosipati čistu. Prvo zato što bebi ispada flašica, nešto je jela pa može dospeti u vodu u flašici i nije higijenski da pije vodu koja je ceo dan u flašici.

Zato je najbolja opcija manja količina i često prokuvavanje.

Šta kada beba neće da pije vodu?

 

Mukama nije kraj ni kada odaberete vodu, jer baš tada beba nije zainteresovana da je pije. Šta tada da se uradi?

Ako nudite vodu maloj bebi koja još uvek doji ili pije dohranu, ona će pljuvati  jer nije hrana i nije joj potrebna, Zapravo bebe tačno znaju šta hoće, a šta neće. Kako to vremenom zaboravimo pa se nađemo u raznim životnim nedoumicama – nije ustanovljeno! Šalu na stranu, bebe stvarno znaju i piju mleko ili doje samo kada im je potrebno.

Nekada se može činiti da su non stop na grudima u toku dana i doje, ali za to postoji razlog – neki skok u razvoju ili prosto prilagođavanje na svet u koji je dospela, ali potrebno joj je. Ako probate da je ponudite kada ona ne traži hranu beba će izgurnuti jezikom dojku ili flašicu, a tako i vodu. To je znak da ne dajete !

Ako je beba starija i njena ishrana nije samo mlečna, a neće da popije vodu iz flašice – probajte da joj date na kašičicu.

Ovaj trik obično upali jer dete misli da ga čeka nešto neverovatno ukusno. Međutim, nekada se razočara pa je ponovo ispljune. Ipak ne odustajte. I jedna kašičica je sasvim ok, u početku. Kasnije će se beba navići na vodu i piće je bez pljuckanja.

Nekada im flašica bude zanimljiva pa vole da piju vodu i sami traže da drže flašicu, a povremeno je i žvaćkaju jer im masira desni na kojima niču zubići. Ako je to slučaj, ne oklevajte već slobodno manju količinu vode ubacite u flašicu za vodu i dajte bebi da pije. Uz nadzor, naravno da ne dođe do zagrcnjivanja.

Ako ni flašica ni kašičica nisu od pomoći, tu je čaša.

Sipajte malo vode sebi, malo bebi u posebnu čašu sa sipi vrhom ( poklopac sa malom gumenom slamkom) koji možete i zasebno dokupiti za običnu čašu, i nazdravite sa svojom bebom. Ako unesete malo zabave u obične stvari poput konzumiranja vode, beba će lakše i brže početi da usvaja ovu radnju i radovaće se vašem novom malom ritualu!

Šta ako beba povraća vodu?

 

Ako beba povraća vodu u maloj količini, kao kada bljucka, najčešće je znak da ne želi da je pije ili da joj je dovoljno. To nije razlog za brigu, ali treba voditi računa i pratiti takve znake i tada ne forsirati konzumaciju.

Ako ipak beba povraća u mlazu, izbacuje i vodu i sve što je jela u toku dana, javite se svom pedijatru! Tada je najverovatnije u pitanu stomačni virus ili neki sličan problem i morate reagovati brzo.

Kod beba stomačni virus može da izazove dehidraciju i mora biti pod nadzorom lekara i uz nadoknađivanje tečnosti kroz mleko. Obavezno se javite pedijatru u ovakvim situacijama!

Kako da znam da li je beba dehidrirala?

 

Dehidracija kod beba je vrlo nezgodna i može da se dogodi ako beba ne konzumira dovoljno mleka i tečnosti dok je mala. Najčešće u pitanju budu male bebe koje su neadekvatno dojene, u smislu lošeg položaja na dojci ili uvučenih bradavica kod majke. Ili su bebe usled žutice bile uspavane, a roditelji ih nisu budili za hranjenje. Ponekada bebe imaju stomačni virus koji izazove dehidrataciju, no najvažnije je da pratite sledeće simptome:

 • Beba ima manje od 6 mokrih pelena u 24 časa
 • urin je tamno žute boje
 • usne bebe su suve i ispucale
 • uvučena fontanela
 • ekstremna uznemirenost
 • jaka pospanost i teško razbuđivanje
 • “upao” predeo oko očiju
 • hladne ruke i stopala

Ukoliko primetite ovakve znakove kod svoje bebe obavezno idite kod pedijatra i poslušajte sve savete.

Ako beba slučajno povraća i ima stomačni virus, takođe je znak da posetite pedijatra da ne bi došlo do dehidracije!

Beba pije puno vode – da li je to za brigu?

 

Ponekada se može desiti da beba koja je počela da pije vodu, povećava taj unos vode i traži da pije više nego obično. Na to mogu uticati razni faktori od spoljašnjih uslova, do nekih koja ukazuju da zdravlje nije u redu i evo koji su:

 • Visoke temperature, vrućine – Kada su napolju visoke temperature i vrućine bebi je potrebna voda u većim količinama. Ako beba nema naviku da je koristi i ne traži sama, a vi ne ponudite, može lako doći do dehidracije. Zato ako je napolju vrućina bebi nudite vodu svako malo i postarajte se da je popije.
 • Grejanje – Kada je grejna sezona mikroklima odnosno temperatura u prostorijama je važan faktor kao i suvoća vazduha. Tada možete primetiti da je beba popila više vode nego inače – i uzrok je u suvom vazduhu. Neka joj voda bude na dohvat ruke i vama na pameti pa je ponudite više puta dnevno.
 • Povećana aktivnost – kada beba aktivira svoje puzajuće moći, kasnije i hodajuće, primetićete da pije i malo više vode. To je neormalno jer veća aktivnost ponekad znači i veće trošenje nutrijenata i vode iz organizma, a to valja nadomestiti.
 • Slatka i slana hrana – kada beba jede više čvrste hrane, ako je ona previše slana ili slatka beba će piti više vode. To je prirodni odgovor na preopterećenost čula ukusa, zato takvu hranu treba izbegavati.
 • Neka oboljenja – Na primer dijabetes često za simptom ima povećanu konzumaciju vode, takođe i disfunkcionalnost bubrega. Tada su količine vode koju dete unosi velike, ali je i znojenje bez aktivnosti povećano kao i drugi simptomi.
 • Temperatura i prehlada – su periodi u kojima beba treba da pije više tečnosti i vode. Ako sama ne traži ne propustite da joj nudite vodu. Isto važi i za dijareju i stomačne viruse!

Dakle ako beba pije puno vode nije odmah razlog za brigu i paniku, ali treba voditi računa o opštem stanju deteta i situacije u kojoj se nalazi kako ne biste ugrozili njeno zdravlje.

Kako naterati bebu da pije vodu?

 

Bebu ne možete naterati da pije vodu ili da se hrani kada to ne želi. Tada ćete samo dobiti kontraefekat i plakanje i negodovanje koje opet neće imati nikakve rezultate.

 

beba neće da pije vodu

 

Ako beba neće tada da pije vodu kada ste to zamislili, ponudite opet kasnije i tako sve dok jednom ne prihvati.

Pored nuđenja, možete se potruditi da je zainteresujete.

Kako?

Lako – uz neku igračku i priču na primer .

Ponudite igrački vodu, zatim i vi probajte vodu i ustanovite kako je izuzetno ukusno, a onda ponudite i bebu – i njoj će biti ukusna sigurno! Ili uz zabavnu pesmicu o vodi gde uz svaku pauzu vi uzmite gutljaj vode. Onda ponudite bebi – i ona će uzeti.

Deca uče po modelu odnosno uzoru od najranijeg doba, zato im budite uzor : piju mama ili tata – pije beba.

Zaslađena voda za bebe – veliko NE!

 

Odmah ćemo reći sledeće – šećerna vodica ili zaslađena voda nisu dobar izbor za bebu.

Šećer u soku ili vodi ima samo kontraefekat umesto da gasi žeđ ona je pojačava. Tada možete očekivati i da beba počne da odbija običnu vodu i traži slatku vodu ili čak da uopšte ne prihvati vodu bez šećera duži vremenski period, a to svakako nije dobro.

 

 

Iako vam se učini kao super trik da bebu naučite da pije vodu tako što ćete je malo “posladiti”, pravite sebi i bebi medveđu uslugu i prebacujete se iz jednog problema u mnogo veći. Pored toga što šećer u vodi nije način da naučite bebu da pije vodu, može i da utiče na zdravlje bebe – od poremećaja sistema za varenje do problema sa stolicom i loše krvne slike bebe. Ako ste već davali bebi vodu sa šećerom, potrudite se da prestanete.

Takođe, čaj nije zamena za vodu. Čaj je tečnost i ne može da škodi ponekad, ali nije voda  i ne treba ga se daje kao zamena za vodu već kao dodatno piće. Pri tom, opet treba znati i koji čaj je bezbedan za bebe.

Koliko vode beba treba da pije?

 

Ako su se pedijatri složili da beba ne treba da pije vodu sve dok je njena ishrana isključivo mlečna, onda računamo da je to do 4 ili do 6 meseci – zavisi od toga kada uvodite bebi čvrste obroke.

Nakon toga se količine vode menjaju i evo kako to izgleda:

Količina vode za bebu Od 6 meseci (4)

 

Količina vode koju beba treba da popije u ovom periodu je oko  30 mililitara vode

Ta količina vode varira od količine mleka koju popije beba i drugih tečnosti. Takođe varira i od količine tečnosti koju unosi onim čvrstim obrokom. Tako da ako je kaša vodenastija, uticaće na količinu tečnosti koju će beba kasnije uneti.

Količina vode za bebu od 7 i 8 meseci

 

Količina vode se postepeno povećava, ali se ponekada i smanji. Tako je prosek količine vode koju beba treba da pije u ovom periodu oko pola decilitra.

Količina vode za bebu od 9 meseci do 12

 

U ovom periodu beba već treba da ima ustaljene obroke, barem 3 u toku dana, i da konzumira skoro sve namirnice sa tabele. To znači da se količina mleka koju pije kao obrok smanjila, a time se povećava unos vode i drugih tečnosti.

Preporučuje se prosečni unos od oko 1.5 decilitar vode, nekada i 2. 

Količina vode koju bebe unose u organizam će varirati u odnosu na hranu koju jedu, aktivnost koju imaju u toku dana kao i vremenske uslove. Pored toga, nekada će odbijati da piju vodu a nekada će je piti više.

Kada beba može da pije vodu iz slavine?

 

Voda iz slavine koju mi pijemo ne daje se tako maloj seci inije preporučljiva za male bebe kojima tek uvodite vodu u svakodnevne navike. Kada malo porastu, najbolje posle prvog rođendana, ali i kasnije oko 20 meseci, možete početi da dajete bebi po malo vode sa česme.

Voda sa česme je tretirana raznim hemikalijama, hlorom i prečišćivačima vode da bi bila za upotrebu. Naš odrasli organizam može da izoluje i izbaci te loše supstance iz vode, mada neretko čujete za različite zdravstvene probleme kojima je uzrok upravo hemija iz vode. Takvi problemi se javljaju kada osobe imaju oslabljene organe za filtraciju tečnosti poput bubrega, pa ne mogu da se izbore sa štetnim elementima vode sa česme.

Kod male dece i beba, ovi organi se razvijaju i ne mogu da prerade sve što se nalazi u vodi. Pored toga tu su često i različiti mikroorganizmi koji mogu naštetiti zdravlju beba ako piju vodu iz česme. Zato treba sačekati da se bebin organizam ojača i već upozna sa raznim uticajuma iz okoline, a tek tada postepeno uvoditi vodu sa česme u svakodnevnu upotrebu. Naravno ako je voda sa česme uopšte dozvoljena za piće, jer nažalost svedočimo sve česćim zabranama konzumacije ovakve vode, jer je jako zagađena!

Voda je izvor života i neohodna je i bebama ali u određeno vreme i na određen način. Zato je važno da znate kako i kada da dajete svojoj bebi vodu a ako niste sigurni, uvek je tu pedijatar da potražite savet.

Izvori:

https://www.whattoexpect.com/first-year/feeding-your-baby/giving-water-to-baby.aspx

https://www.webmd.com/parenting/baby/what-you-need-to-know-water-infants

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/when-can-babies-drink-water

https://www.nct.org.uk/baby-toddler/feeding/introducing-solids/when-can-my-baby-have-water-drink