proliv kod beba

Proliv kod beba. Šta preduzeti?

Proliv kod beba ponekad je zaista teško prepoznati. Ne znate razliku? Prepoznajte ga i preduzmite adekvatne korake da što pre prođe.

Kao roditelj, bilo bi poželjno da budete upoznati i donekle spremni na reagovanje u svim situacijama. Očekujte da će se proliv kod vaše bebe u nekom momentu najverovatnije pojaviti. Zato treba da budete informisani i da pravovremeno reagujete, jer na taj način možete mnogo pomoći svojoj bebi i sprečiti komplikacije.

Šta je proliv?

 

Pretpostavljamo da većina od vas zna kako izgleda proliv. Ništa drugačije nije ni kod beba. Dakle, proliv bi mogli definisati kao promenu u strukturi stolice. Hajde da to kažemo jednostavnim jezikom.

Kada otvorite pelenu i ugledate kaku koja je vrlo tečna i ponekad sluzava, znate da se radi o prolivu.

To je ustvari način da se bebino telo oslobodi onoga što je štetno u organizmu, poput nekih bakterija i virusa.

Proliv je često praćen i drugim simptomima poput grčeva, povraćanja, mučnine, pa čak i povišene temperature.

Iako vam možda deluje kao ne tako ozbiljno stanje, on može biti opasan zbog dehidratacije organizma ukoliko se pravovremeno ne odreaguje. 

 

 

Šta to znači? Kada beba ima proliv ona kroz stolicu izbacuje velike količine tečnosti. Ukoliko se tečnost ne nadoknadi, to dovodi do dehidratacije organizma, što je vrlo ozbiljno stanje koje zahteva odlazak u bolnicu i primanje infuzije.

Kako izgleda proliv kod beba?

 

Kako prepoznati  proliv kod bebe? Pokušaćemo sada da objasnimo.

Pre svega važno je da znate da bebe koje još ne jedu čvrstu hranu ne mogu imati čvrstu stolicu.

Dakle, kod beba mlađih od 5-6 meseci ne možete očekivati čvrstu stolicu. One uvek imaju retke kašaste stlice i to može otežati prepoznavanje ovog problema.

Neki znaci mogu biti i ovo: Da beba ima proliv možete prepoznati po tome što je stolica tečnija nego inače, tako reći vodnjikava i javlja se češće nego što je uobičajeno. Može imati i drugačiju nijansu, uglavnom bude svetlija i mnogo intenzivnijeg i neprijatnijeg mirisa. 

Iako broj stolica kod beba u toku dana varira i neke bebe kake i do nekoliko puta dnevno, pojedini stručnjaci proliv definišu kao stolicu koja se javlja više od 3 puta dnevno. 

Nemojte se strogo hvatati za brojke. Nekim mališanima je sasvim normalna pojava da imaju i po nekoliko stolica u toku dana. Vi najbolje znate svoju bebu i koliko puta u toku dana kaki. Kada dođe do promene učestalosti i strukture stolice, to su znaci da se radi o prolivu. 

Proliv kod beba i temperatura

 

Proliv kod dece ponekad može biti praćen i povišenom temperaturom. Kada dođe do ovakve situacije onda pretpostavljate da nije reč o promeni ishrane, već se verovatno radi o prisustvu virusa ili bakterije.

Ovo stanje shvatite ozbiljno i što pre se javite svom pedijatru.

Zelena stolica kod beba

 

Pre nego što krenete sa brigom i panikom kada ugledate zelenu stolicu u peleni važno je da ponešto znate o boji stolice. Kod beba ona vrlo često varira . Dakle postoji čitav spektar boja stolice od žute, preko zelene pa do tamno braon.

Kako lekari kažu, boja stolica nije uvek znak za uzbunu već se smatra normalnom pojavom.

Kako god da izgleda, ovaj problem zahteva malo češće pranje i kupanje bebe. U ovakvim situacijama voda nije dovoljna i dobra lična higijena je više od toga. Najbolje je da koristite kozmetička sredstva koja neće iritirati bebinu kožu.

 

Dr Pilar kupka je dobar izbor jer ne sadrži štetne kozmetičke sastojke i ima pregršt korisnih i negujućih biljnih sastojaka koji umiruju dečiju kožu. Možete je nabaviti jedino preko interneta. Biće vam to jedna od boljih odluka. Naručuje se na ovom linku: doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

 

A evo i zašto dolazi do dijareje kod beba.

Uzroci proliva kod beba

 

Uzroci proliva kod dece mogu biti razni. Pojedini nisu znak za uzbunu, već se mogu uspešno rešiti u kućnim uslovima, dok je za pojedine uzroke potrebno otići kod lekara po odgovarajuću terapiju.

 

proliv kod beba simptomi

 

 Virusi, bakterije, gljivice

 

Virusi kao što su enterovirus i  rotavirus  vrlo često uzrokuju pojavu proliva. Kada je on uzročnik ovog stanja onda je proliv često praćen i drugim simptomima kao što su povraćanje, mučnina, grčevi, temperatura. Problem kod virusa je taj što se veoma lako prenose kontaktom i preko kontaminiranih predmeta.

Obzirom da deca međusobno  ostvaruju puno bliskih kontakata i manipulišu predmetima oko sebe, nije ni čudo što se kod njih stomačni virusi veoma često javljaju, a isto tako i bakterije i gljivice.

Hrana

 

Promene u ishrani beba koje jedu čvrstu hranu mogu uticati na pojavu proliva. Svaka beba drugačije reaguje na novu namirnicu koja se nađe na jelovniku. Ponekad se može desiti da bebin organizam odreaguje dijerejom. To se često dešava kod namirnica koje mogu izazvati alergije ili na koje je bebin organizam generalno osetljiv.

Promena destinacije

 

Verovatno vam je poznato da se za svako putovanje sa bebom preporučuje nošenje putne apoteke u kojoj mora biti i nešto za želudac.

Zašto?

Zato što promena lokacije, klime, ishrane i jednostavno drugačiji tempo dana mogu uzrokovati promene u organizmu koje se manifestuju prolivom.

 Proliv zbog antibiotika

 

Opšte je poznato da su antibiotici vrlo česti uzročnici pojave proliva kako kod odraslih tako i kod beba. Njihova primena narušava balans dobrih i loših bakterija u želucu što dovodi do pojave dijareje.

Da bi se to izbeglo lekari uglavnom savetuju da se uzima i probiotik tokom primene antibiotske terapije. To nemojte raditi ništa na svoju ruku.

Terapija antibioticima mora biti pod nadzorom vašeg pedijatra.

Proliv kod beba zbog zuba

 

Vrlo često se kao uzrok pojave dijareje kod beba navodi nicanje zubića. Medicinska struka se ne slaže sa tim, jer se nije pokazala povezanost između ove dve pojave. Problem kod nicanja zuba je griženje svega sa čim beba dođe  u kontakt usled bolnih desni. To što beba svakakve predmete stavlja u usta može dovesti do unosa bakterije u organizam pa se zato javlja proliv.

Proliv zbog infekcije ušiju

 

Iako zubi ne uzrokuju promene u stolici, infekcija ušiju to može učiniti. Zato, ako primetite proliv kod svoje bebe i promene u raspoloženju i spavanju, može biti da je uzrok u infekciji uha.

Proliv kod beba koje doje

 

Mnogo se govori o prednostima i benefitima dojenja, a tako je i kada je pojava proliva u pitanju. Čak i naučne studije pokazuju da se kod dojenih beba dijareja javlja mnogo ređe nego kod beba koje su delimično ili potpuno na formuli.

Naravno da dojenje neće u potpunosti eliminisati mogućnost proliva, ali svakako će smanjiti šansu da do njega dođe.

Ono što može biti zbunjujuće jeste struktura stolice koja kod isključivo dojenih beba bude tečna i retka.

Proliv kod beba na formuli

 

Ako ste pročitali prethodni pasus, onda verovatno pretpostavljate da bebe koje se hrane adaptiranim mlekom imaju veće šanse za pojavu proliva.

Ponekad se proliv javlja kada se promeni adaptirano mleko. Vrlo moguće da će vas pedijatar posavetovati da sačekate par dana dok se bebin organizam ne navikne na novu formulu.

Ukoliko do navikavanja ne dođe onda je potrebno promeniti mleko, jer bebin organizam pojedine formule naprosto teže vari bez nekog konkretnog razloga.

Kako zaustaviti proliv kod beba?

 

Kada dođe do intenzivnog proliva važno je pravovremeno reagovanje . Beba putem stolice gubi dosta tečnosti i elektrolita.  Zato je bitno da se što pre nešto preduzme. A evo šta možete učiniti u kućnim uslovima i kako pomoći svojoj bebi. Ovo se odnosi na decu stariju od 6 meseci koja su već probala određene namirnice i nisu isključivo dojena.

Pirinčana voda za proliv kod beba

 

Pirinčana voda je sigurno najpoznatiji kućni lek za borbu protiv dijareje. Odlično je rešenje jer doprinosi tome da se stolica zgusne.

Evo i recepta:

Sama reč vam kaže da je ovo voda od pirinča, tačnije voda u kojoj se pirinač kuvao. Dakle, da bi skuvali pirinač prvo ga dobro operite. Zatim pirinač  stavite da se kuva u vodi. Pre nego što proključa,  procedite ga i vodu u kojoj se kuvao dajte bebi nakon što je prohladite. 

Naravno da mala beba neće popiti veliku količinu ove vode, ali joj ponudite više puta u toku dana dok se problem sa prolivom ne reši.

Kada dobijete pirinčanu vodu, nećete je svu dati bebi jer ona naravno ne može popiti tolike količine tečnosti.

Pitate se koliko je smete čuvati? Iako je precizno uputstvo teško dati jer se pirinčana voda za kozmetičke svrhe sme čuvati i koristiti i do nedelju dana, u ove svrhe to vam ne savetujemo.

Gledajte da bebi uvek date svežu pirinčanu vodu, dakle svaki dan skuvajte novu. Naravno da vam ne trebaju velike količine, već dozu prilagodite vašim potrebama.

Pečena jabuka

 

Pečena jabuka je još jedan od kućnih recepata koji se primenjuju u borbi protiv proliva kod beba koje već jedu nemlečnu hranu. Zaista nije ništa komplikovano, potrebno je samo da ispečete jabuku u rerni.

Najbrža varijanta sigurno je da jabuku ogulite, isečete na manje komadiće i tako ćete je najbrže ispeći. Koliko vremena će vam biti potrebno zavisi od toga na koliko stepeni uključite rernu. Bitno je samo da vam jabuka ne izgori već da dobije braon boju i tada znate da je gotova.

Zašto je pečena jabuka tako delotvorna?

Kako stručnjaci kažu, pečenjem dolazi do nastanka posebnih jedinjenja koja pomažu organizmu da se oporavi i uspostavi optimalno  funkcionisanje, a uz to  bogata je pektinom i vlaknima.

Čaj za proliv kod beba

 

Vrlo često se za stomačne probleme bebama nudi čaj od kamilice. Kada to činite važno je imati na umu starost bebe. Dakle, bebama mlađim od šest meseci to se ne preporučuje, a starijim samo u manjim količinama.

Međutim kada je reč o prolivu, tu čajevi nisu dovoljni. Iako mogu doprineti nadoknadi tečnosti nisu dovoljan lek i potrebno je posavetovati se sa lekarom na koji način nadoknaditi tečnost.

Lek za proliv kod beba

 

Kada se pojavi proliv roditelji vrlo često požure u apoteku po neki lek. Iako su na tržištu dostupne probiotske kapi za proliv kod beba, ne savetuje se da ih uzimate na svoju ruku. Sama reč kaže da su ove kapi na bazi probiotika i samim tim utiču na zaustavljanje dijareje i uspostavljanje normalnog funkcionisanja creva.

Kada je reč o farmaceutskim proizvodima, za dijareju kod  malih beba se  uglavnom preporučuju elektroliti. Jednostavno rečeno to je “lek” u vidu praška koji se rastvara u vodi i u malim količinama daje bebi kako ne bi dehidrirala.

 Proliv kod beba ishrana

 

Problem sa prolivom kod beba uglavnom se rešava uz korigovanje ishrane.

  • Mamama koje doje bebu, savetuje se da u ishranu uvedu namirnice koje sprečavaju proliv poput pirinča, banane, krekera, tosta. Uvođenje ovih namirnica preporučuje se i bebama koje jedu čvrstu hranu jer one utiču na to da stolica postane tvrđa, a ujedno nisu teške za varenje.
  • Bebe koje se hrane isključivo formulom takođe je potrebno prilagoditi hranu. U ovi situacijama bebi ponudite adaptiranu formulu za bebe sa dijarejom koje možete kupiti u apotekama i  prodavnicama specijalizovanim za bebe.

Probiotik za bebe

 

Probiotici za bebe uglavnom su sastavni deo terapije kada su stomačni problemi u pitanju. Da li ih je potrebno koristiti i koje, najbolje da se posavetujete sa pedijatrom. Verovatno će njihova primena biti potrebna kada je dijareja intenzivnija i stomačni problemi ozbiljniji odnosno izazvani virusima i bakterijama.

Ojed od proliva kod beba

 

Vrlo česta i neprijatna posledica dijareje može biti ojed na bebinoj guzi. Do njega dolazi usled učestalijeg kontakta kože i stolice, čime je koža više pod uticajem vlage i nečistoće. Ojed ćete prepoznati po crvenilu, plikovima ili oštećenjima kože u predelu pelenske regije. Da bi sprečili ojed i dodatne neprijatnosti, savetuje se sledeće:

  • Povedite više računa o higijeni pelenske regije.

beba ima proliv

  • Češće menjajte bebinu pelenu. To znači da čim dođe do pražnjenja creva, bebi promenite pelenu bez odlaganja.
  • Nakon svake stolice bebi dobro operite guzu toplom vodom. Nikako se ne savetuje korišćenje vlažnih maramica u ovim situacijama.  Mnoge maramice sadrže parfeme koji mogu dodatno iritirati kožu bebe.
  • Pelensku regiju mažite kremom protiv ojeda prilikom svake promene pelena. Ove kreme formiraju zaštitini sloj tako da stolica ne dolazi u kontakt sa bebinom kožom i sprečava se mogućnost pojave ojeda.
  • Kupajte bebu samo blagim kupkama bez sulfata, parabena , iritanasa, kako oni ne bi dodatno nadražili ojed i izazvali peckanje.

Generalno, poželjno je da proizvodi koje koristite za bebe budu na biljnoj bazi i bez štetnih sastojaka. Marija je tek tako rešila problem sa iritacijama na koži svog deteta. Više o tome, pročitajte ovde:

 

 

Koliko traje proliv kod beba?

 

Koliko će trajati ovaj problem kod beba teško je predvideti i nema pravila. Dužina dijareje zavisi od uzroka, a svakako i od terapije.

Što pre preduzmete odgovarajuće korake i uvedete pravu terapiju, brže ćete rešiti problem.

Svom pedijatru obavezno se javite ukoliko proliv potraje duže i nijedna kućna metoda ne daje rezultata.

Isto tako kod lekara je potrebno otići ako dođe do dehidracije, povraćanja, povišene temperature.

Kako sprečiti proliv kod beba?

 

Kada sagledate uzročnike proliva kod bebe, videćete da na mnoge ne možete puno uticati i sprečiti ih. Ako vam je dete često u kontaktu sa vršnjacima, ne možete ga zaštititi od uticaja virusa.

Ono što možete učiniti je da vodite računa o ishrani. Pazite koje namirnice jedete ako dojite bebu, a isto tako vodite računa šta bebi spremate za obrok. Pazite da namirnice budu sveže i naravno da im nije istekao rok trajanja i da ih termički dobro obradite.

Može se desiti da je vaša beba intolerantna na određenu namirnicu i da zbog toga ima proliv. Kada joj smeta neka namirnica to će se odraziti kroz smetnje u sistemu za varenje i sigurno ćete to primetiti. U tom slučaju je izbacite iz jelovnika. Da je dete alergično na neku vrstu hrane videćete po odgovoru njegovog imunog sistema, jer se tada javljaju ozbiljniji pokazatelji kao što je gušenje, teškoće sa disanjem, teškoće sa gutanjem.

Druga stvar o kojoj treba voditi računa je higijena ruku i predmeta sa kojima beba dolazi u kontakt. Mnogi uzročnici proliva nalaze se upravo na kontaminiranim površinama igračaka, pribora za jelo i ostalim predmetima koji su u svakodnevnoj upotrebi. Dakle, za početak redovno perite svoje i bebine ruke, kao i predmete koje koristite. Jednom rečju podignite higijenu  na jedan viši nivo.

Proliv kod beba je nešto od čega skoro da i ne možete pobeći. Najvažnije je da znate šta učiniti kada do njega dođe, a nadamo se da smo vam u tome pomogli.

Sada znate da prepoznate proliv i šta da učinite u prvim momentima. Ukoliko se situacija pogorša, pravac kod pedijatra po odgovarajuću terapiju.