gasovi kod beba

Evo šta pomaže kada su gasovi kod beba problem

Gasovi kod beba mogu biti prava muka. Zato saznajte šta je najbolje raditi da ih sprečite i kako da uopšte znate da su u pitanju baš gasovi, a ne nešto drugo.

Da li znate da vaši maleni zamotuljci od svega par kilograma zapravo mogu da puštaju gasove i do 20 puta dnevno? Poprilično mnogo gasova za tako male bebe, ali to nije ništa čudno jer čak do 70% mališana ima pojačano otpuštanje gasova bez obzira na ishranu (dojenje ili formula).

Zašto se to dešava i šta tada da radite?

Čitajte i saznaćete.

Zašto se javljaju gasovi kod beba – uzroci

 

Pojava gasova kod mališana je potuno normalna pojava kao i kod odraslih, međutim kod beba je to nešto češća situacija.

Učestalost gasova kod beba je najčešće uzrokovana nezrelim digestivnim traktom.

To znači da se bebini organi za varenje pripremaju i uvežbavaju za svoju funkciju i treba im malo vremena da se potpuno usavrše a to dovodi do pojave gasova.

 

gasovi kod dece

 

Međutim postoji više uzroka za ovu pojavu, a evo i koji su:

Gutanje vazduha

 

Gutanje vazduha je jedan od glavnih razloga za pojavu gasova kod beba.

Ima toliko prilika u kojima se bebe nagutaju vazduha: plakanje, dok sisa ili pije mleko na flašicu, dok je nosite, pa čak i dok se ona sama pokreće. Zapravo, bebe gutaju vazduh šta god da rade, dok ne savladaju veštine i njihov nervni sistem ne sazri dovoljno da to ne rade. To se dalje pretvara u gasove koji izlaze napolje u vidu podrigivanja, ali i puštanje gasova iz creva.

Posebna situacija koja samo pogoršava stanje jeste produženo plakanje tokom kojeg se beba naguta vazduha i pogorša stvar. Ovo je prlično često, pogotovo kada beba ima jake grčeve pa se plakanje nastvlja i po par sati. Tada se i grčevi pogoršavaju, jer se creva napune gasovima koji pritiskaju i onako bolan stomačić.

Preterana stimulacija bebe

 

Preterana stimulacija bebe je takođe jedan od razloga za stvaranje gasova. Postoji takozvana pojava nervoznih creva koja se javlja usled nepoznatih situacija. Tako buka, promena sredine, pa čak i kupanje bebe kupanje bebe može da dovede do pojave veće količine gasova koji mogu biti neprijatni. Ovo nije ništa čudno, jer se dešava i odraslim osobama kada se nađu u stresnoj situaciji.

Hrana koju beba jede kao uzrok gasova

 

Hrana koju jedu mališani koji su već prešli na nemlečnu ishranu može biti izvor gasova. To je zato što se njihov stomačić prvi put susreće sa novim namirnicama i drugačijom strukturom hrane.

Naravno, postoje i namirnice koje same po sebi mogu da izazovu više gasova poput brokolija, kupusa, karfiola, mahunarki, ali i fruktoze ili sorbitola koji se nekada nalaze u slatkišima bez šećera. Fruktoze naravno ima i u voću, ali u tom obliku retko kada može da izazove probleme sa gasovima.

Gasovi su nešto što možete očekivati kada se bebe upoznaju sa novom hranom, ali budite sremni i na promenu stolice, kao i mogućnost od pojave zatvora koji može biti uzrok gasova sam po sebi. Takođe se pri promeni hrane može javiti i osip u predelu guze. Tada od pomoći može biti dobra krema za pelensku regiju koja će štititi nežnu kožu bebe od sadržaja stolice.

Bebina kože je osetljiva i jako je važno šta stavljate na nju. Idealno je da birate kozmetiku koja je namenjena baš deci i koja je bez štetnih sastojaka. Naša preporuka je da to bude krema koja je odobrena od strane pedijatra, kao što je Dr Pilar krema za pelensku regiju. U pitanju je proizvod koji je na biljnoj bazi, pažljivo osmišljen i koji sve veći broj roditelja hvali jer zaista deluje. Više o kremi možete saznati na ovom linku: doktorpilar.com/krema-za-pelensku-regiju/

 

Čak i mleko je često uzrok pojave gasova bilo da je majčino mleko ili formula u pitanju.

Kod dojenja razlog može biti nepravilan položaj za sisanje, ali i sastav mleka u odnosu na ono što je majka jela (mada retko). Ponekada se jednostavno sastav mleka promeni bilo da je u pitanju hrana koju je majka jela ili pojava mesečnog ciklusa, a to se može odraziti na pojačanju pojavu gasova kod mališana.

Kod beba koje piju formulu, može da se desi da je ona neodgovarajuća ili je problem kod flašice. Najčešće je u pitanju što cucla na flašici  ima previše veliki otvor pa se mleko sliva u bebino grlo previše brzo i dovodi do zagrcnjivanja i gutanja vazduha. Takođe može biti i da je otvor na cucli previše mali pa se beba muči da izvuče mleko i u toku toga se njen stomačić napuni vazduhom i pravi probleme.

Ukoliko je adaptirana formula neodgovarajuća, može se javiti povećano stanje gasova, refluks, povraćanje i problematična stolica. Tada je najbolje da se obratite pedijatru i poslušate njegov savet.

Da li su gasovi isto što i grčevi kod beba?

 

Jedno opšte prihvaćeno mišljenje koje vlada jeste da su grčevi kod beba zapravo uzrokovani gasovima. Istina je da beba koju muče grčevi često ima problema i sa gasovima, ali to ipak ne znači da su oni jedno te isto. Zapravo, razlike postoje iako one nisu baš jasno definisane, jer kao što rekosmo, gasove ima veliki broja beba, a isto tako i grčeve i to u isto vreme.

Razlika između gasova i kolika odnosno grčeva je u tome što gasovi obično nisu bolni, a ako i jesu može se reći da su trenutni. Plač i nervoza od gasova ne traje duže od par minuta. Kod grčeva , plač i to vrlo intenzivan, traje po par sati uzastopno, svaki dan i tako nedeljama.

Još jedna razlika je i to što se grčevi obično javljaju u približno isto vreme, najčešće popodne, a gasovi se javljaju kad god za to ima potrebe pa i u toku spavanja bebe.

Za grčeve se tačan uzrok ne zna, pa se često povezuje sa gasovima i neke veze i postoje, ali ipak ove dve pojave su svaka za sebe iako svakoj treba prići sa istim ciljem – smiriti bebu.

Simptomi gasova kod beba

 

Ok, znamo da su gasovi normalni i česti kod beba, ali koje simptome imaju?

Najčešći znaci koji ukazuju na to da bebu muče gasovi su sledeći:

 • Beba se često zacrveni u licu i kao da se napinje
 • Podizanje nogica i kolena ka grudnom košu
 • Migoljenje na obe strane dok beba leži
 • Beba može biti nervozna i neraspoložena
 • Čuje se prolazak gasa kroz creva
 • U retkim situacijama beba odbija da jede i gubi na kilaži

Ovi simptomi obično ukazuju na to da u bebinom stomačiću ima gasa koji treba da se oslobodi i najčešće se nakon ispuštanja gasa situacija popravlja.

Gasovi kod beba neprijatnog mirisa

 

Znamo da kad su vaši mališani u pitanju ne postoji ništa što vas može razuveriti od toga da su potpuno savršeni – čak ni smrduckavi gasovi koji nisu retkost. I možda vam to ni ne smeta, ali svakako može da vas zabrine, jer nekada mirisi mogu biti vrlo neprijatni.

 

neprijatan miris gasova kod beba

 

Najvažnije je da znate da čak i neprijatni mirisi nisu znak da nešto nije u redu, već su normalni! Neki smatraju da je jedan od najneprijatnijih mirisa baš onaj od gasova bebe na mlečnoj ishrani. Kada su bebe dojene onda se gasovi mogu osećati i na pokvarena jaja, jer njihov stomačić još vežba da vari hranu kako treba. Kod beba koje piju formulu gasovi mogu imati kiselkast miris kao da se nešto uskiselilo.

Kod malo starijih beba, koje su počele da jedu čvrstu hranu odnosno kašice, možete očekivati razne varijacije mirisa gasova. Od onih baš neprijatnih kada bebe jedu mahunarke ili jaja kad za to dođe vreme, biće i onih ne tako strašnih nakon voća i lako svarljivih vlaknastih namirnica.

Važno je da znate da nema mesta za brigu dok god je beba vesela, lepo jede i napreduje, i nema nekih pratećih simptoma koji ukazuju na problem (dijareja, krv u stolici, povraćanje…)

Koliko traju gasovi kod beba?

 

Trajanje gasova nije baš definisano jer zapravo svi imamo gasove svakodnevno, nekada više nekada manje, a tako i mališani.

U početku, kod novorođenčadi gasovi mogu biti nešto češći i neprijatniji. Razlog je njihov nezreo sistem za varanje, manjak probiotskih bakterija koje pomažu varenje, navikavanje na hranu.

Kasnije kako bebe rastu, gasovi će postati normalnost, neće praviti probleme i menjaće se u skladu sa njihovom ishranom ali i prehladama, stomačnim virusima i slično. Dakle trajanje gasova nije definisano, ali možete očekivati da će se situacija menjati kako oni budu rasli.

Kako pomoći bebi koju muče gasovi?

 

Sada kada smo saznali da gasovi nisu opasni već normalni, i da mora postojati period navikavanja bebinog stomačića na stvaranja i izbacivanje gasova, vreme je da saznamo šta možemo da učinimo da im taj period olakšamo.

Neke od taktika za prevenciju ali i smanjivanje pojave gasova su sledeće:

 • Promenite položaj pri hranjenju bebe.  Pre svega se uvek trebate truditi da je bebina glava na višem položaju nego bebin stomačić. Bilo da hranite bebu na flašicu ili je dojite, ovakav položaj joj omogućava lakše gutanje, sprečava zgrcnjivanje i bebi se hrana ne vraća nazad.
 • Proverite da li je beba lepo uhvatila dojku pri dojenju ili da li je flašica odgovarajuća kada piju formulu. Ako beba ne uhvati dojku pravilno, otežano sisa iguta vazduh. To dalje pravi porbleme sa gasovima, zato je važno da beba pravilno doji. Kada je flašica u pitanju, treba proveriti da li je cucla na njoj odgovarajuća i da li beba lepo pije iz nje da bi sprečili gutanje vazduha i pojavu gasova.
 • Uvek se potrudite da beba podrigne. Znamo da sa bebama nije lako i da one često neće da podrignu, ali baš ova mala stvar može sprečiti da im stomčić bude pun gasova i da ih muči.
 • Masaža i vežbice sa bebom mogu da pokrenu njihov stomak i pomognu da se gasovi izbace. Masažu bebe radite tako što kada je beba vesela, malo zagrejete dlanove i nežno kružim pokretima masirate njihov stomak. Vežbice za koje se smatra da su najefikasnje da se gasovi izbace jesu da bebina kolena i nogice gurate ka stomaku. Par ponavljanja ispravljanja i savijnja nogica ka stomačiću i može vas iznenaditi neki glasan zvuk i čudan miris.
 • Vodite računa o hrani koju dajete bebi kada počne da jede kašice. Neka vam izbor uvek budu namirnice koje se lako vare i pune su vlakana, pogotovo ako znate da će jesti i na prmer mahuarke ili tako nešto. Takođe kroz majčino mleko neke namirnice mogu uticati na bebin stomak i gasove, zato nije loše da izbegavate kafu, sireve, i slične namirnice na početku dojenja.

Čaj za gasove kod beba

 

Postoje razni čajevi koji mogu biti od pomoći kada su gasovi kod beba u pitanju. Prvi koji sivima padne na pamet jeste čaj od kima. Kim ima izuzetna dejstva na rad creva i pomaže da se gasovi izbace iz njih. Postoje varijante koje su napravljene baš za bebe i novorođenčad koje sadrže kim poput Humana čaja od kima i komorača. Komorač je takođe biljka koja pomaže da se izbaci višak vazduha iz creva i često se kombinuje sa kimom.

Čaj od kima možete praviti i sami tako što sa 2 dl vode prelijete pola kašičice zdrobljenog semena kima. Kada malo odstoji bebi možete dati po malo ovog čaja (par gutljaja u toku dana).

Čaj od kamilice takođe može biti od pomoći da stomačić bebe radi kako treba, a njega pravite kao i inače – prelijete ključalom vodom kesicu čaja. Da bi bio delotvorniji možete u spremljeni čaj od kamilice dodati 2 kašike spremljenog čaja od kima. Neki preporučuju i da čaj malo zasladite jer bebe lakše pristaju da ga popiju, ali i šećer može imati uticaje na gasove, pa to i nije najbolja opcija.

Kapi za gasove kod beba

 

Kada su kapi za bebe u pitanju, a rešavaju ili pomažu u problemu sa gasovima, moramo reći da je tržište vrlo bogato raznim izborima. Možete pronaći razne kapi za gasove kod beba poput Espumisan baby kapi, BioGaya kapi, Colief Infant kapi. Svaka od ovih ima uticaje na gasove, ali su namenjene i za redukciju grčeva. Neke rade na principu olakšavanja varenja laktoze iz mleka ili formule i na taj način pomažu smanjivanje problema u stomačiću mališana. Druge sadrže simetikon koji pomaže da se gasovi razlože na manje mehuriće i lakše izađu napolje.

Ipak, pre upotrebe bilo kakvih kapi protiv gasova, potražite savet lekara. Kapi za bolji rad stomaka kod beba iako su lako dostupne bez recepta, nije dobro koristiti na svoju ruku i bez preporuke lekara i pravilno propisane doze za korišćenje.

Pročitajte i ovo: Najbolje kapi za grčeve kod beba i kako one pomažu

Kada se obratiti lekaru?

 

Gasovi kod beba najčešće nisu opasni i smatraju se normalnim, međutim u nekim retkim situacijama oni mogu ukazivati na ozbiljnije probleme sa probavnm traktom. Odmah se uputite lekaru ako beba uz gasove ima i neke od ovih stavki:

 • Krvave tragove  stolici,
 • Proliv ili vrlo tvrdu stolicu
 • Povraćanje
 • Nervozu, neutešni plač bez očiglednog razloga
 • Temperaturu (može ukazivati na infekciju)

Bilo koja od ovih situacija je alarm da se poseti stručno lice i urade pretrage da bi se ustanovio koren problema i dobila prava terapija.

Gasovi kod beba mogu biti malo neprijatni, ali su prirodna pojava koja je normalna i mora da se desi da bi creva i stomačić naučili kako da vrše svoju funkciju. Uz malo masaže, možda i neke kapi ili čaja ovaj problem može biti smanjen, a vi ćete nastavljati da se zabavljate čudnim zvucima i još čudnijim mirisima na koje ćete se možda malo teže navići.

 

Izvori:

https://www.mylicon.com/advice-item/colic-vs-gas/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324725

https://www.webmd.com/parenting/baby/features/infant-gas

https://www.whattoexpect.com/first-year/care/gassy-baby/