prehlada kod beba

Prehlada kod beba: simptomi i lečenje

Prehlada kod beba je česta pojava. Ne brinite puno.  Prepoznajte simptome ove bolesti  i saznajte šta da radite kada se vaše dete prehladi.

Šta je prehlada?

 

Za definisanje prehlade koristićemo malo stručniju definiciju.

Prehlada je  virusna bolest gornjeg disajnog trakta.

Ona može zahvatiti sluznicu nosa, sinuse, oči.  Pritom moramo naglasiti da je to zarazna bolest i kod mališana se veoma lako i brzo prenosi. Zato je ne dovodite u kontakt sa  drugim osobama ili bebama, jer se nije prehladila od hladnoće nego je virus krivac za ovo stanje. 

Od prehlade najmlađi obolevaju čak i do 12 puta godišnje, a u proseku od 6-8 puta.

Prehlada kod beba uzroci

 

Ovde mnogi često greše i misle da je prehlada posledica toga što je bebi bilo hladno. No, to nije uzrok!

Kada govorimo o uzrocima prehlade najčešće se tu spominju virusi kao krivci za ovo oboljenje.

Lekari kažu da ih je oko 200 koji kruže i uzrokuju ovo neprijatno stanje kod beba. Prehladu vrlo često uzrokuje i veći broj udruženih virusa, a ne samo jedan, čime zdravlje može biti značajno narušeno.

Da ovo nije isto što i nazeb, govori i činjenica da je prehlada zarazna. Možda je beba nazebla, ali ako u isto vreme slične simptome imate i vi ili druga deca sa kojima je dete u kontaktu… pa teško da vam je svima ovaj problem od hladnoće. U pitanju je ipak virus.

Obzirom da se lako prenosi, vaše dete prehladu može dobiti kontaktom sa obolelom osobom.

 • Kod najmlađih taj kontakt se često ostvaruje kroz igru tokom koje se kapljičnim putem (kašljanjem i kijanjem) prenose virusi.
 • Prehlada se može preneti i dodirom ili diranjem predmeta koje je prehodno koristila zaražena osoba.

Zato su deca u kolektivima  izloženija virusima i mnogo češće obolijevaju od prehlade.

Još jedan važan faktor svakako je imuni sistem deteta. Što je imuni sistem manje razvijen to je veća šansa da beba ili starije dete oboli od prehlade odnosno da se zarazi nekim virusom na koji još nije stekla imunitet.

Simptomi prehlade kod beba

 

Ukoliko nemate puno iskustva sa prehladom kod mališana, ovaj odeljak teksta će vam pomoći da naučite i prepoznate simptome prehlade kod najmlađih.

Začepljen nos

 

Nakupljanje sekreta u nosu, curenje i začepljenje nosa verni su pratioci prehlada. Do začepljenja nosa dolazi usled nakupljanja velike količine sekreta. Zato je jako važno da bebin nos bude prohodan, a to ćete postići redovnim čišćenjem nosa. To se uspešno postiže sa fiziološkim rastvorom ili preparatima koji su na bazi morske vode i prilagođeni uzrastu vaše bebe.

Dakle potrebno je u nos ubrizgati fiziološki rastvor najbolje pumpicom ili korisititi sprej koji vam je preporučio pedijatar. Nakon nekoliko minuta sekret treba izvući iz nosa uz pomoć nosnog aspiratora. To je odličan način da se nos učini prohodnim, a važno je iz razloga što mališani znaju da dišu samo na nos. 

Kašalj

 

Kada se sekret sliva iz gornjih disajnih puteva u grlo, beba ima potrebu da kašlje.

Kašalj može biti suv, ali i produktivan.  Suv nadražajni kašalj vrlo je iscrpljujuć za mališane i zaista bi bilo dobro da ga pokušate umiriti što pre, a na koji način to ćete saznati u narednim delovima teksta.

Temperatura

 

Temperaturu lekari definišu kao prirodnu reakciju organizma, odnosno temperatura je pokazatelj da se bebino telo bori protiv virusa koji uzrokuje prehladu.

Kod temperature je pogrešno to što roditelji požure da je skidaju čim pređe 37 stepeni. Struka kaže da se ona obara uz pomoć sirupa tek kada prelazi 38,5 stepeni. O tome više pročitajte u ovom tekstu:

 Visoka temperatura kod beba: šta treba da radite?

Zelena stolica

 

Zelena stolica kod beba može biti znak da se u telu mališana nešto dešava odnosno da postoji prisustvo nekog virusa ili bakterije. Ne mora da znači da je to povezano sa prehladom. Kod ovog stanja stolica je uglavnom uredna ili bude malo mekša, pomešana sa sluzi odnosno sekretom koji se putem stolice beba često izbacuje.

Kijavica

 

Da se dete prehladilo vrlo često nagoveštava učestalo kijanje. To je ponekad i prvi znak da je beba došla u kontakt sa  virusom.

Kijavica je i način da se virus prenese na drugu osobu kapljičnim putem.

Nedostatak apetita

 

Kada je beba prehlađena nedostatak apetita je vrlo česta pojava. Razlog za to može biti bolno grlo, učestali kašalj, ali i nakupljen sekret. Odrasli takođe gube apetit kada su prehlađeni jer im to utiče na ukus i osećaj gladi, a tako je i kod mališana. U tim situacijama ponudite detetu omiljenu vrstu hrane koja će mu prijati za grlo, koja će ga hidrirati i uz pomoć koje će uneti vitamine i minerale.

Mališani tokom prehlade vrlo često popiju samo mleko dok drugu vrstu hrane odbijaju. Zato je jako važno da dojenje i dalje redovno sprovodite ukoliko beba sisa.

Neraspoloženje

 

Kako očekivati od bebe ili starijeg deteta da bude raspoloženo kada ga muče brojni simptomi prehlade. Što su simptomi izraženiji to je i raspoloženje negativnije. Ukoliko je u pitanju samo blaga prehlada, može se desiti da mališani funkcionišu sasvim normalno.

Loš san

 

Uz prehladu, pridruženo ide i loš san kako za decu tako i za njihove roditelje. Mališani jako loše spavaju jer im se nakuplja sekret u nosu koji im ometa disanje ili potpuno začepi nos. Osim toga i uporni suvi nadražajni kašalj može poremetiti kvalitet sna.

Kada se svemu tome doda bol u grlu ili povišena telesna temperatura, budna noć je skoro zagarantovana.

Prehlada ili grip? Kako znati razliku

 

Vrlo često dolazi do nejasnoća kada su ova dva oboljenja u pitanju. Tačnije, ne znamo sa sigurnošću u čemu je razlika između prehlade ili gripa.

 

prehlađena beba

 

Sada vam to vrlo jasno i slikovito objašnjavamo u narednoj tabeli.

 

Karakteristike prehlade Karakteristike gripa
Virusno oboljenje Virusno oboljenje
Dešava se tokom cele godine Uglavnom se javlja u zimskim mesecima
Simptomi prehlade su blaži, opšte stanje ne mora biti mnogo loše Simptomi su mnogo izraženiji, dete se oseća mnogo lošije
Dete može biti aktivno kao i uvek. Ne dolazi uvek do gubitka želje za igrom Prisutna je malaksalost, potreba za većom količinom sna i  za odmorom
Od simptoma se javljaju nos pun sekreta, zapušen nos, nos koji curi, kijavica, kašalj, blaga temperatura, glavobolja Od simptoma se javljaju visoka temperatura, groznica, bol u grlu, suvi kašalj, bolovi u mišićima, gubitak apetita.

 

Kao što vidite kod gripa imamo mnogo izraženiju i težu kliničku sliku u odnosu na prehladu koju bebe i deca vrlo često “preleže” na nogama,

Stadijumi prehlade kod dece

 

Prehlada neće odjednom eskalirati kod beba. Ona se javlja vrlo postepeno, a evo i kroz koja četiri stadijuma prolazi:

Prvi stadijum – stadijum inkubacije

 

Ovaj stadijum koji počinje onda kada beba dođe u kontakt sa virusom. On dospeva u bebin organizam, ali se simptomi ne moraju odmah pojaviti. Vrlo često se jave i nakon tri dana. Problem kod ovog stadijuma je taj što je beba zaražena i može zaraziti druge jer je virus u njoj, a da to i ne znate.

Drugi stadijum – pojava simptoma

 

Kada prođe prvi period inkubacije dolazi do pojave prvih simptoma. To se nekad desi već nakon 12 sati od kontakta sa virusom, a nekad i nakon nekoliko dana.

Simptomi prehlade koji se javljaju su: kijavica, curenje nosa, suvoća grla, peckanje u grlu, blaga temperatura, umor, suzne oči. Prosto se primeti na bebi da se sa njom nešto dešava, a to nešto je najčešće virus koji uzrokuje prehladu.

Treći stadijum – stadijum remisije

 

Ovaj stadijum najduže traje. Kod malih beba nekada i do dve nedelje, a u toku njega su simptomi aktuelni u svojoj punoj snazi. Tokom ovog stadijuma su roditelji angažovani oko redovnog davanja terapije, merenja temperature i što je najvažnije čišćenja bebinog nosa.

Četvrti stadijum – oporavak

 

Ovaj stadijum na red dođe uglavnom nakon deset do četrnaest dana. Tada simptomi slabe i može se primetiti boljitak u bebinom funkcionisanju i smanjenju simptoma. Obzirom da su mališani još uvek osetljivi vodite računa da ih u ovom stadijumu ne izlažete gužvi ili bolesnim ljudima, jer bi se vrlo lako mogli zaraziti drugim virusom.

Prehlada kod beba lečenje

 

Kada je u pitanju lečenje prehlade kod beba, moramo naglasiti da sa tim treba biti vrlo obazriv. Nikako nemojte na svoju ruku lečiti bebu, već se posavetujte sa pedijatrom ukoliko primetite da se simptomi pogoršavaju i da nema boljitka.

U nastavku ćemo spomenuti neke od metoda lečenja prehlade.

Sirup

 

Kada je reč o farmaceutskim preparatima kao što su sirupi za kašalj, kod veoma malih beba izbor je vrlo ograničen, skoro da ga i nema. Preparati za iskašljavanje sekreta su uglavnom namenjeni deci starijoj od dve ili tri godine. U poslednje vreme se na tržištu pojavilo nekoliko sirupa koji proizvođači namenjuju deci starijoj od jedne godine, ali ne i za mlađu populaciju beba. Međutim čak i sa tom oznakom +1 treba biti obazriv i prvo se konsultovati sa pedijatrom da li beba može piti određeni sirup.

Čaj

 

Kada je neko prehlađen najčešće mu se preporuči ispijanje čajeva. Međutim sa bebama treba biti oprezan. Bebama mlađim od šest meseci se ne savetuje davanje nikakvih čajeva, čak ni kada su prehlađene, 

Ukoliko je beba starija od šest meseci tada se već možete posavetovati sa pedijatrom koji čaj možete ponuditi u slučaju prehlade i u kojim količinama.

Pojedini pedijatri savetuju da se bebi spremi čaj od belog sleza koji umiruje suvi nadražajni kašalj, dok ima i drugačijih preporuka da se on daje deci starijoj od tri godine. Ukoliko vaš mališan ima suvi kašalj, pitajte lekara da li je to u vašem slučaju dobro rešenje. Generalno se preporučuju čajevi od kamilice, šipka i komorača jer su ti čajevi blagi i ne izazivaju preterane nuspojave.

Čišćenje nosa

 

Čišćenje nosa je obavezna aktivnost tokom prehlade ukoliko u nosu ima sekreta. On mora izaći napolje, a obzirom da beba ne zna da izduva nos, u pomoć vam trebaju neke kapi za nos ili fiziološki rastvor  i aspirator za nos. Da bi očistili nos potrebno je prvo naprskati u nos fiziološki rastvor ili kapi. Ostaviti da deluje nekoliko minuta, a zatim sekret izvući iz nosa. To je jako važno kako se zbog velike količine sekreta ne bi desile nepotrebne zdravstvene komplikacije poput upale ušiju. 

Snižavanje temperature

 

Snižavanje temperature radi se onda kada ona prelazi 38,5 stepeni. Ovo smo spominjali u prethodnom delu teksta, ali nije na odmet ponoviti. Ukoliko je temperatura nešto viša od 37 stepeni nema potrebe da pribegavate sirupima poput Paracetamola ili Brufena. Ova temperatura je pokazatelj da se bebino telo bori protiv virusa. Znamo da nije lako gledati bebu sa temperaturom, a ne učiniti ništa, ali lekari kažu da je to najbolje rešenje. Zapravo tada se čini najviše jer se dopušta bebinom organizmu da se bori i jača svoj imuni odgovor.

Odmor i san

 

Potreba za odmorom i snom biće mnogo izraženija tokom perioda prehlade. To će se najviše videti tokom prvih dana kada su simptomi najizraženiji, a dete najmalaksalije. Tada se vrlo često i poremeti ritam dana, pa se može vratiti češće spavanje u toku dana koje je već bilo proređeno. Ne brinite to je sasvim normalno, a kada beba ozdravi vratiće se u svoj kolosek. Odmor i san su bebi jako potrebni tokom prehlade jer to doprinosi tome da se organizam odmori i skupi snage za borbu.

Naravno da san može biti i nekvalitetan ukoliko su simptomi poput upornog kašlja i temperature stalno prisutni pa se beba budi.

Pojenje

 

Hidratacija je od velike važnosti tokom prehlade. Pod tečnošću mislimo na običnu vodu, ali i na majčino mleko kao i na formulu. Koji god oblik da beba uzima nije toliko bitno ( osim što se voda nudi nakon bebinih 6 meseci) . Najvažnije je da uzima što više tečnosti kako bi se organizam što više čistio od štetnih mikroba.  Osim toga treba izbeći dehidrataciju usled odbijanja tečnosti i hrane, jer ona može biti ozbiljan problem za najmlađe.

Inhalacije

 

U poslednje vreme se sve više preporučuju inhalacije kada su virusne infekcije u pitanju. Zato bi bio dobro da u kući imate inhalator jer će vam on vrlo često trebati. Osim inhalatora za ovaj vid lečenja biće vam potreban fiziološki rastvor i lek koji pedijatar preporuči  u tačno određenoj dozi. Kada dobijete preporuku pedijatra o načinu inhaliranja, činite to redovno. Inhalacije zaista mogu doprineti tome da beba lakše diše i da se barem na kratko oseća bolje, dok simptomi ne prođu.

 

Vlaženje vazduha

 

Jako je važno voditi računa o kvalitetu vazduha u sobi u kojoj beba boravi i spava. To se posebno odnosi na zimski period kada je uključeno grejanje, a prozori uvek zatvoreni. U tim zimskim mesecima preporučuje se upotreba ovlaživača vazduha jer oni zaista doprinose tome da simptomi prehlade budu blaži jer vazduh ne suši bebino grlo i ne pojačava nadražajni kašalj. Ukoliko nemate ovaj aparat onda savetujemo  da u većem loncu skuvate čaj i da ga stavite blizu mesta gde beba spava. Isparavanje će doprineti vlaženju vazduha.

Šta ne raditi kada beba ima prehladu?

 

Roditelji vrlo često greše kada se beba prehladi, ali ne namerno već iz neznanja. Zato sada i govorimo  o tome šta ne treba raditi jer može doneti više štete nego koristi. 

 

prehlada kod dece

 

 • Vrlo često se posegne za medom, jer se on smatra lekovitim. Sa medom budite oprezni jer se on ne preporučuje kod dece malđe od godinu dana. Čak iako je dete starije, prilikom prvog davanja meda obratite pažnju da li ima alergijskih reakcija, jer je to poznati alergen, ali i izazivač mnogo težih zdravstveni stanja kao što je botulizam. Dakle, med ne!
 • O skidanju temperature smo već pisali, ali još jednom napominjemo da temperaturu nižu od 38,5 stepeni ne treba skidati uz pomoć sirupa.
 • Nikako bebi nemojte kupovati sirupe ili druge farmaceutske proizvode koje pedijatar nije preporučio.
 • Držite se podalje od narodnih lekova kao što je upotreba sirćeta, alkohola i drugih neproverenih metoda lečenja ili skidanja temperature.

Da li kupati bebu kada je prehlađena

 

Da, slobodno kupajte bebu kada je prehlađena. Osim što je higijena važna, topla kupka joj može veoma prijati i opustiti je. Samo vodite računa  o temperaturi u prostoriji u kojoj bebu kupate. Treba da bude dovoljno toplo  i izbegavajte prenošenje iz jedne prostorije u drugu gde su temperature različite.

Užitak u kupanju obogatite prirodnom kupkom koja će doprineti da koža vaše bebe bude mekana, negovana  i zdrava. Marija je u tome uspela i njen sin više nema problema kada je koža u pitanju, a pritom uživa u svakom kupanju. Kako su oni to uspeli, saznajte iz njen lične priče klikom na link u nastavku. https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Za kraj da kažemo i ovo…

Koliko traje prehlada kod beba

 

Koliko traje prehlada kod beba zavisi od mnogih faktora. Najpre od virusa koji je uzrokovao prehladu, od starosti bebe odnosno deteta, kao i od uspešnosti primenjene terapije. Važnu ulogu imaju još mnogi faktori.

Vremensko trajanje prehlade je u proseku od 10-14 dana, a ponekad može potrajati i do tri nedelje pogotovo kada je prisutan kašalj.

Naravno da neće svi simptomi trajati ovoliko dugo. Najuporniji su  oni vezani za curenje nosa i kašalj.

Kada bebu odvesti kod lekara?

 

Iako nikome nije lako da svoju bebu gleda bolesnu, nema potrebe da odmah trčite kod lekara, osim ako vaša beba nije mlađa od tri meseca. Tada se savetuje da se što pre javite lekaru čim primetite prve simptome.

U suprotnom znajte da se u čekaonicama domova zdravlja  vrlo često pokupe dodatni virusi koji samo pogršaju stanje. Sačekajte 2-3 dana da ispratite situaciju, a ukoliko dođe do sledećih promena javite se svom pedijatru:

 • Povišena telesna temperatura iznad 38 stepeni koja traje dva tri dana i ne prestaje.
 • Uporni kašalj koji remeti  bebin san i deluje naporno za nju.
 • Kada primetite da se pojavio konjuktivitis odnosno šućkasto-zelenkasti iscedak iz oka koji liči na krmelje.
 • Lekaru se obavezno javite ako vidite da vaša beba teško diše
 • Ukoliko dođe do upale ušiju koja se manifestuje neprestanim plakanjem ili diranjem ušiju odmah idite kod lekara. Ovaj simptom je vrlo bolan i neprijatan za bebe i zbog toga je neophodna što hitnija terapija.

Komplikacije prehlade

 

U većini slučajeva prehlade prolaze same od sebe, samo je potrebno vreme i strpljenje. Međutim ponekad se one i zakomplikuju. Nekad je za to kriv uticaj drugog virusa, a nekad neodgovarajuća terapija.

Ono što se može desiti kao komplikacija kod najmlađih su upale ušiju. Vrlo bolna i neprijatna komplikacija koja uglavnom zahteva antibiotsku terapiju. Otežano disanje takođe može doći kao posledica obične prehlade ili čak upala pluća. 

Posledice prehlade mogu se videti i na sinusima u vidu sinusitisa, a može doći i do razvoja bronhitisa. 

Kao što vidite komplikacije nisu nimalo naivne, zato pažljivo pratite zdravstveno stanje vaše bebe i pravovremeno reagujte kako bi sprečili nastanak težih zdravstvenih stanja i oboljenja.

Kako sprečiti prehladu kod beba

 

Preventiva je uvek mnogo bolja i poželjnija opcija od lečenja. Iako je nemoguće u potpunosti sprečiti pojavu prehlade, uz određene mere možete smanjiti učestalost njene pojave kao i jačinu simptoma.

 

 

Evo na koji način to možete postići:

Jačajte bebin imuni sistem

 

Imunitet i njegova jačina igraju ključnu ulogu u otpornosti na viruse. Zato imunitet treba jačati, a to se radi pravilnom ishranom beba, pogotovo starijih koje jedu čvrstu hranu. Tada pažljivo treba birati namirnice koje su pune vitamina i minerala.

Neretko se za ovu namenu koriste razni suplementi namenjeni bebama, među kojima su čak i probiotici koji povećavaju broj dobrih bakterija u organizmu. Tu je naravno i neizostavni vitamin D3. Ovo su samo neki od načina za jačanje imuniteta, a vi se svakako posavetujte sa pedijatrom šta još možete učiniti u odnosu na uzrast vaše bebe.

Izbegavajte gužve

 

U sezoni virusa savetujemo vam da izbegavate gužve, odnosno odvođenje bebe na mesta gde je veliki broj ljudi. Tu se virusi vrlo lako šire i napadaju najosetljivije organizme kao što su bebini.

Ne kontaktirajte sa bolesnim osobama

 

Ukoliko kući imate malu bebu i vi kao roditelji izbegavajte kontakte sa bolesnim ljudima jer vrlo lako možete virus doneti kući i zaraziti bebu. Posebno izbegavajte da beba dolazi u direktan kontakt sa bolesnim osobama jer je mogućnost zaražavanja još veća.

Vodite računa o higijeni

 

Znate kako kažu: “Higijena je pola zdravlja”. Zapamtite ovo i redovno perite ruke kada nešto radite sa bebom ili kada dođete kući spolja. Pogotovo ako planirate da hranite bebu. Isto tako vodite računa o čistoći bebinih predmeta i igračaka  jer se i na njima mogu zadržavati tragovi virusa. Ne zaboravite na higijenu cucli i ostalih predmeta koje beba stavlja u usta kao i sterilizaciju flašica.

Ne kijajte na bebu

 

Kapljičnim putem  tokom kijanja i kašljanja se virusi najviše prenose. Da bi to izbegli, ne kijjate i ne kašljite direktno na bebu već se odmaknite i to učinite u maramicu. Tako će izbačeni virusi završiti u maramici, a ne na predmetima po sobi ili na bebi.

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da prepoznate simptome prehlade kod svoje bebe i da na najbolji način pristupite ovom zdravstvenom problemu. Poslušajte naše savete o preventivnim merama jer mogu doprineti tome da smanjite učestalost pojave prehlada.

Izvori:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold-in-babies/symptoms-causes/syc-20351651

https://www.nhs.uk/conditions/baby/health/colds-coughs-and-ear-infections-in-children/

https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/colds-0-12-months/

https://www.webmd.com/children/guide/identify-child-cold-symptoms

https://www.emedicinehealth.com/what_are_the_stages_of_a_cold/article_em.htm