kijanje kod beba

Kijanje kod beba nije uvek opasno

Da li je kijanje kod beba normalna pojava ili simptom prehlade? Verujemo da vas brine kada čujete da beba često kija. Evo zašto se to dešava.

Ovaj tekst će vas sigurno utešiti i umiriti, jer ćete dobiti jako puno korisnih informacija. Na kraju krajeva, znaćete da odredite kada je kijanje kod vašeg mališana normalna pojava, a kada je vreme za lekara.

Kijanje kao reakcija organizma

 

Kada mališani dođu na ovaj svet deluju nam vrlo krhko i bespomoćno. Oni to zapravo i jesu, ali njihov organizam je imao devet meseci da se pripremi i opskrbi raznim funkcijama kako bi se štitio i opstao u ovom svetu.

Za sam početak na prvu liniju fronta postavio je stotinak refleksa i svakom dodelio po neku važnu funkciju.

Tako je i kijanje jedan od refleksa organizma koji se javlja u određenim situacijama.Ovaj refleks ima funkciju pročišćavanja i oslobađanja disajnih puteva u nosu.

Usled izoženosti zagađenom vazduhu, prašini i duvanskom dimu, dolazi do nakupljanja čestica u bebinom nosu što vrlo otežava disanje. Tada se kijanjem sve nakupljene čestice izbacuju i olakšava se protok vazduha kroz nos.

Uz pomoć kijanja izbacuje se i zaostala tečnost kojom je beba bila okružena u materici. Iako se većina te tečnosti istisne tokom prolaska kroz porođajni kanal, male količine znaju da ostanu i smetaju novorođenoj bebi. To se pogotovo dešava bebama rođenim carskim rezom

Ukoliko niste znali mališani dišu isključivo na nos i zato je čistoća ovih disajnih puteva veoma važna.

Zašto bebe kijaju?

 

U prethodnom delu teksta smo spomenuli da je kijanje zapravo refleks organizma kojim se brani odnosno kojim čisti svoje disajne puteve.

 

beba koja kija

 

Hajde da vidimo šta još uzrokuje ovu pojavu.

  • Uzrok kijanja može biti prehlada ili grip. Kada beba kija, roditelji najčešće misle da joj je hladno ili da se razbolela. Ovo drugo može biti uzrok kijanja, tačnije vrlo često bude prvi simptom da će doći do razvoja bolesti. Nakon toga se pridružuju drugi simptomi poput kašljanja, temperature, slabosti.
  • Kijanje može biti i odgovor na neku stimulaciju. Ukoliko neka čestica ili recimo dlaka kućnog ljubimca dođe u kontakt sa bebinim nosićem, kijanje će se često pojaviti kao odgovor. Ali ne samo to. Ono se nekad može javiti kao reakcija na jaču svetlost, miris, promenu temperature ( posebno ako se promeni na hladno)
  • Na kijanje se gleda i kao na još jedan zvuk koji je sasvim uobičajen za mališane. Možda bebe ne umeju da govore, ali itekako ispuštaju razne zvuke poput štucanja, plakanja pa i kijanja.
  • Do kijanja može doći i kada se iz nekog razloga zatvori jedna nozdrva, Tada beba kine kako bi je ponovo otvorila. Ova situacija često se dešava tokom dojenja dok je nosić blizu maminog tela. Zato se uvek mora voditi računa da tokom sisanja nosić ne bude ni na koji način zatvoren, već da ti disajni putevi budu prohodni.

 

 

Kijanje i kašalj kod beba

 

Do sada smo o kijanju govorili uglavnom kao o sasvim normalnoj pojavi. Međutim kada se kijanju pridruže i drugi simptomi kao što je kašalj, tada je situacija znatno ozbiljnija. Najverovatnije je reč o nekoj prehladi ili gripu, dakle o prisustvu virusne infekcije.

Kašalj ponekad bude suv i iritirajuć, a može biti i produktivni kašalj tokom kojeg čujete prisutan sekret u bebinim plućima.

Ukoliko se ova dva simptoma pojave udruženo kod novorođenčeta mlađeg od tri meseca, tada treba što pre otići kod lekara. Na tako malom uzrastu lekari su vrlo ograničeni u pogledu tretmana i načina lečenja. Zato je najbolje bolest zaustaviti dok ne dođe do pogoršanja i pojave simptoma kao što je povišena telesna temperatura ili neka druga infekcija.

Kijanje i alergija

 

Alergija je sve više, čak i kod veoma malih beba. Zato se nemojte čuditi ako se ispostavi da je vaše dete alergično na nešto iz sredine i na to vam ukazuje učestalim kijanjem. Najčešći alergeni na tako malom uzrastu su prašina, polen, kao i dlake kućnih ljubimaca.

Pojedine alergije nisu razlog za zabrinutost, već je neophodno dete skloniti od alergena. Međutim postoje situacije kada alergijske reakcije zahtevaju i posetu lekaru kao i neki ozbiljniji tretman kao kada se recimo pojavi alergijski rinitis.

Alergiju ili kijanje, najverovatnije neće izazvati proizvod bez alergena kao što je Dr Pilar kupka za najmlađe. Kao što na pakovanju piše, ne sadrži nikakve alergene niti opasne veštačke supstance. Dakle prilično je bezbedna, a  u to se uverila i Marija. Njen sin se bezbrižno kupa, bez bojazni da će doći do bilo kakvih promena na koži. Uverite se i vi, a o čemu je reč saznajte na linku koji sledi u nastavku. https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Koliko kijanja je normalno?

 

Na ovo pitanje nažalost ne postoji tačan i precizan odgovor. Obzirom da se kijanje smatra sasvim prirodnom reakcijom organizma u raznim okolnostima, tačna brojka ne postoji.

Kada je prisutno samo učestalo kijanje, obratite pažnju na prostor ili okolinu u kojoj se beba nalazi. Možda je u blizini alergen koji joj ne prija. U tim situacijama se organizam brani, pa zato i ne možemo reći koliko je kijanja normalno kod svakog pojedinačnog deteta.

Kada bebu odvesti kod lekara zbog kijanja?

 

Verujemo da vas plaši svaki simptom koji može najaviti eventualnu prehladu kod bebe. To je sasvim razumljivo pogotovo ako je u pitanju prva beba. Međutim savetujemo vam da ne trčite kod lekara nakon prvog kijanja.

 

kijanje kod dece

 

Naravno da se pedijatru treba javiti na vreme, ali vreme je tek kada se pojavi još neki simptom poput kašljanja, malaksalosti ili temperature. Tada je kijanje naznaka prehlade ili alergijske reakcije koja zateva pregled i možda terapiju.

Kako sprečiti učestalo kijanje kod beba?

 

Možda je bolje pitanje da li uopšte sprečavati kijanje kod beba?

Naravno da ne. Baš naprotiv.

Ukoliko je kijanje samo zaštitna reakcija organizma tada ga ne treba sprečavati. Dopustite bebi da kija kako bi očistila nosić i rešila se čestica koje joj smetaju.

Međutim postoje situacije kada bi kijanje trebalo sprečiti. To je recimo u sitacijama kada se ono javi kao simptom alergije. Čim se beba nađe i blizini alergena, itekako može slati signale da joj nešto smeta,  između kojih je i kijanje.

 

 

U takvim situacijama ovu pojavu možete sprečiti na sledeće načine:

  • Sklanjanjem bebe iz potencijalno iritirajuće sredine
  • Ukoliko bebi recimo smeta dlaka ljubimca, tada je neophodno da ljubimcu nađete drugi dom ili da ga smestite u dvorište gde beba ne može doći i u kontakt sa alergenom.
  • Kijanje se može sprečiti i redovnim čišćenjem nosa kod mališana. To se uglavnom čini uz pomoć fiziološkog rastvora  i nazanog aspiratora kojim se izvlači sekret. Na taj način se eliminišu i strane čestice u nosu, a disajni putevi ostaju prohodni i nema potrebe za kijanjem kako bi se očistili.
  • Povedite računa o higijeni prostorije u kojoj  beba najviše boravi. Redovno uklanjajte prašinu kao i ostale potencijalne alergene.
  • Vodite računa i o higijeni bebine posteljine kao i odeće. Neka sve bude oprano sa što manje štetnih hemikalija koje sadrže neki industrijski proizvodi za pranje veša. Pročitajte više o pravilnom pranju bebinog veša.

Da li vam je na početku čitanja teksta bilo uopšte na pameti da kijanje ima tako važne funkcije?

Ono zapravo štiti naše mališane od brojnih neželjenih stimulusa. Neverovatno je koliko se ta mala bića rađaju savšena i sa organizmom spremnim za opstanak na ovom svetu.