beba od 3 meseca

Beba od 3 meseca: razvoj, spavanje i ishrana

Beba od 3 meseca puna je novina u svom razvoju. Očekujte neočekivano. Može se pojaviti prvi glasniji osmeh, prvi zubić, ali i okret pa budite oprezni.

Na ovom uzrastu razvoj deteta sve više napreduje pa se uvežbavaju razne sposobnosti. Uloga roditelja i njihov podsticaj je jako važan i doprineće boljim rezultatima.

Primetićete i da je vaša beba sve više svesna sveta oko sebe i sve više koristi svoja čula.

Vaša beba u 3.  mesecu

 

Kada kažemo da je vaša dete u trećem mesecu to znači da ima puna dva meseca iza sebe i  1 dan.

Da li  vam je brzo prošao prvi period sa bebom?  Mnogim mama je ovo  nekako najzahtevniji, jer se dosta toga uči, uvežbava, upoznaju se bebine potrebe i navike.

Kada beba uđe u treći mesec svog života, dosta toga se menja, razvoj ide napred, pojavljuju se nova ponašanja i novi momenti.

Sada bebin život više nije samo spavanje i hrana već se polako javlja igra, koriste se čula, beba počinje pomalo istraživati svet i reagovati na poznata lica.

Sve se to dešava kao posledica stimulacije koju beba dobija od odraslih i produženih perioda budnosti koji se koriste upravo za vežbanje novih aktivnosti.

Promene se dešavaju i u obrascima spavanja, učestalosti buđenja u toku noći i mnogim drugim aspektima bebinog razvoja.

 

tromesečna beba

 

Beba u ovom periodu uglavnom samostalno drži glavu i podiže je kada je na stomaku, a može se čuti i prvi glasni smeh koji će vas sigurno oboriti s nogu.

Mnogi kažu da beba tek u ovom periodu počinje ličiti na onu “pravu” bebu koju svi negde imaju u glavi kada se spomene ova tema. Sada kada je bebina glava stabilnija čak i oni koji je nisu smeli ranije nositi, to mogu uraditi bez bojazni. Ipak, i oni treba da znaju kako pravilno nositi bebu.

Nega bebe je jako značajna, ne samo u ovom mesecu, nego od prvo dana. Ne dozvolite da vas zavedu bebi mirisi i slatka pakovanja kozmetike za bebe. Birajte savesno. Koža upija ono čime je negujemo. Poslednje što želite je da tokom kupanja koža vaše bebe upija štetne sastojke, veštačke mirise i boje. To može i mora bolje.

 

Zato je od strane doktorke pedijatra osmišljena Dr Pilar kupka – bez sulfata, parabena i silikona i na biljnoj bazi. Prava stvar za negu bebe. Možete je nabaviti na ovom linku: doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

 

Napredovanje bebe u 3. mesecu

 

Da li vaše dete prati neki ustaljen razvoj bebe po mesecima?

Period koji obuhvata drugi i treći mesec bebinog života smatra se periodom najvećih promena, najvećeg rasta i dobijanja na težini.

Prema nekim zvaničnim medicinskim podacima, bebe u prvih šest meseci rastu i do 2.5cm mesečno, a na kilaži  dobijaju i do 200 grama nedeljno. Dečaci u ovom periodu mogu dostignuti težinu do 5,8 kg, a dužinu do 60cm. Devojčice su nešto sitnije pa njhova težina ide do 5,3kg i 59cm dužine.

Kada je reč o obimu glave, kod deteta sa tri meseca on se kreće u proseku  oko 40cm.

Ovi podaci odnose se na prosek, ukoliko se to razlikuje kod vaše bebe nemojte odmah brinuti. Prilikom redovnih pedijatrijskih poseta vaš lekar će vam skrenuti pažnju ako nešto nije u redu i da li beba lepo napreduje.

Svaka beba je priča za sebe i ima drugačiji tempo razvoja  Zato se ne savetuje upoređivanje sa drugim bebama i njihovim napredovanjem, jer to nije adekvatno merilo za postojanje nekih problema u razvoju.

Zvanični podaci pokazuju da bebe koje drastično dobijaju na težini u prvih šest meseci imaju povećan rizik od gojaznosti u prve tri godine. Bebe odnosno deca koja imaju prekomernu telesnu težinu nakon 4. godine mogu imati  povećan rizik od gojaznosti u odraslom dobu.

Koliko je to zaista tačno?

 

 

Važno je da već na ovom uzrastu vodite računa o bebinoj ishrani. Pazite da jede dovoljno često i da dobija dovoljno hrane. Mnoge bebe se tokom obroka uspavaju ili im je potrebno samo maženje. Kod tako “lenjih” beba neće doći do odgovarajućeg napredovanja u težini.

Zato je dobitna kombinacija kada se uspostavi dobar ritam obroka i slušaju saveti pedijatra.

Motorika bebe od 3 meseca

 

Razvoj svake bebe je drugačiji u smislu  da svaka beba ima svoj ritam razvoja i napredovanja u sticanju novih sposobnosti. Važno je znati da su fizički i psihički razvoj itekako povezani i utiču jedan na drugi.

Što je fizički razvoj napredniji i na psihičkom planu će se primećivati napredak.

Kako razvoj teče, dolazi do sazrevanja nervnog sistema, što za posledicu ima pojavu novih sposobnosti poput voljnih i kontrolisanih pokreta.

Razvoj i sazrevanje pojedinih sposobnosti kod beba ide od glave ka donjim udovima i od sredine tela ka periferiji.

E, šta to znači?

Hajde logički da pojasnimo. To što razvoj kreće od gore odnosi se upravo na to da beba prvo uspostavlja kontrolu držanja vrata i glave, potom sedenja i na kraju stajanja i hodanja.

Kada je motorni razvoj u pitanju,  beba u 3. mesecu može da odradi neke od sledećih stvari:

Grube motoričke veštine

 • Samostalno odiže glavu kada je u položaju na stomaku
 • Samostalno uspravno drži glavu kada je u naručju odrasle osobe
 • Aktivnije i naprednije bebe odižu čak i grudni koš od podloge na kojoj leže
 • Beba može da sedi uz podršku dok je u krilu odrasle osobe, s tim da se ne praktikuje stavljanje u sedeći položaj do nekih 5-6 meseci u zavisnosti od bebinih kapaciteta i razvoja.

Pročitajte i ovo: Bez žurbe! Evo kad beba počinje da sedi i zašto ne sme pre!

Fine motoričke veštine

 • Razvoj fine motorike poput hvatanja predmeta je tek u začetku pa beba u trećem mesecu tek počinje da primećuje neke predmete.
 • Igračke i sve što je u blizini bebinih usta tamo i završi. Iako beba ne može samostalno da ih drži, uz pomoć slučajnih pokreta ruku one uspešno završavaju u ustima.
 • Javljaju se rani znaci koordinacije oko- +ruka, to znači da će beba početi da prati pogledom predmet koji se pomera, ali  pokrete ruke i to što ona radi.

U ovom periodu ćete sigurno primetiti koliko naglo dolazi do razvoja motorike, pogotovo ako bebu podstičete, radite vežbe, stavljate je na stomak, komunicirate sa njom i vežbate motoriku.

Beba ima svoj tempo, a na bliskim osobama je da razvoj podstiču i da ga podižu u zonu narednog razvoja.

Zona narednog razvoja znači da kada primetite da beba nešto pokušava da uradi, podstičete vežbanje tog pokreta kako bi na kraju mogla samostalno da ga izvede. Tako se razvoj vuče napred.

Kada posetiti lekara i posumnjati na lošiji motorički razvoj kod dece ovog uzrasta ? 

Ako primijetite da :

 • beba leži iskrivljena u jednu stranu i pojačano se trza
 • stisnute pesnice
 • ne prati pogledom
 • ne reaguje na zvukove
 • krute noge i beba se slabo kreće
 • glavica mlitavo visi ili se javlja prekomerno zabacivanje glave unazad
 • beba se ne podiže na pesnice na ravnoj podlozi
 • kada se odguruje od podloge , pesnice su stisnute a glavicu zabacuje unazad

Razvoj govora

 

Fine motoričke veštine i govor su veoma povezani, jer aktiviraju iste centre u mozgu. U ovom mesecu pročinje prva faza govora ( ako izuzmemo plač kojim je beba komunicirala od rođenja) . Sada možete čuti da pokušava da izgovori prve slogove, odnosno beba počinje da guče.

Pogledajte detaljno kako izgleda razvoj govora kod dece.

Ishrana tromesečne bebe

 

Na uzrastu od 3 meseca bebe se hrane isključivo majčinim mlekom, adaptiranom formulom ili se kombinuju ova dva načina ishrane.

U ovom periodu su neke navike već ustaljene kao i potrebe roditelja tako da je način bebine ishrane individualna odluka.

Kada je reč o kravljem mleku ono se na ovom uzrastu još uvek ne preporučuje. Ono sadrži proteine koji su bebama teški za varenje, a često dolazi i do alergijskih reakcija.  Tek sa navršenih godinu dana ova solucija može doći u obzir.

U zavisnosti od načina ishrane zavisiće i broj obroka u toku dana.

U ovom periodu deca traže obrok na svakih 3-5 sati, sve zavisi od toga koliko beba pojede za vreme jednog obroka i na koji način se hrani.

Kada beba sisa teško je odrediti koju količinu mleka pojede po podoju, međutim kada se hrani flašicom uglavnom se na uzrastu od 3 meseca bebi daje količina od 180ml mleka za jedan obrok.Tako da računajte da će vaša beba jesti od 5-8 puta u toku dana. Bebina kilaža i količina uprljanih pelena u toku dana daće vam odgovor  da li beba pojede dovoljno i da li napreduje.

Kada je reč o drugim tečnostima, voda se ne preporučuje do navršenih šest meseci kao ni sokovi.

Sokovi su posebno naglašeni kao faktor za izbegavanje jer zbog svog primamljivog ukusa mogu zameniti potrebu za mlekom koje je za bebu jako važno.

Kašice za bebe od tri meseca

Struka smatra da je u ovom periodu rano za uvođenje kašica. Deci je majčino mleko neprocenjljivo i poželjno je da ishrana njime traje što duže. Naravno, dođe vreme za uvođenje drugih namirnica, ali preporuka je da to bude otprilike kada beba napuni 6 meseci. Eventualno kod beba koje se hrane formulom, može da se uvede u dogovoru sa pedijatrom neka kašica sa 4 meseca.

Igračke za bebu od 3 meseca

 

Igra je veoma važna za zdravo odrastanje svakog  deteta, jer ona podstiče razvoj  u mnogim aspektima poput motorike, čula, koordinacije pa čak i verbalnih odnosno jezičkih sposobnosti.

Sve bebe vole da se igraju i uživaju u aktivnostima igranja.

Primetićete i sami da omiljene igračke  ne moraju biti nešto specijalno skupe i moderne. Najčešće najobičnija stvar koju dohvate postane izvor neizmernog zadovoljstva i zanimanja.

Ukoliko želite da bebu od tri meseca obradujete nekom igračkom, obratite pažnju da ona bude pre svega bezbedna. Rekli smo da bebe sve stavljaju u usta, pa ukoliko igračka sadrži sitne delove koji bi mogli završiti u bebinim ustima budite oprezni.

Kada je reč o vrsti igračke, interesovanje najviše pobude igračke koje su jakih boja,  zvučne i koje imaju svetlosne signale zato se najčešće kupuju zvečke ili muzičke podloge (gimnastike) za igru.

Pročitajte kako izabrati igračke za bebu.

Zelena stolica kod beba od 3 meseca

 

Stolica kod beba menja svoju boju tokom prvih nekoliko nedelja i meseci. Kada je reč o zelenoj stolici uglavnom se ona ne smatra ozbiljnim stanjem.  Često je posledica uzimanja nekih lekova, dijeta i alergija, mada krži među mamama ono verovanje da je to “stolica gladi”

Ako beba dobro napreduje, raspoložena je – onda nije gladna.

Ipak, vi saznajte da li imate dovoljno mleka.

Većina beba povremeno ima zelenu stolicu koja može ukazivati i na sporo varenje, prehladu, konzumiranje antibiotika. U ovom slučaju lekar možede da vam preporuči i probiotik za bebe, ako misli da je neophodno.

Iako je uglavnom bezazlena, ako neprestano traje duže vreme obratite se vašem pedijatru da utvrdite uzrok.

Koliko spava beba od 3 meseca?

 

Zavisi od toga koliki ste srećnici. Šalimo se malo, ali zaista nije smešno kada su podočnjaci do kolena.

U ovom uzrastu beba bi u idealnom slučaju trebala imati rutinu u spavanju, odnosno mama bi otprilike trebala znati kada će i koliko beba odspavati u toku dana i noći. To su stvari koje se menjanju iz dana u dan i situacija nije uvek ista.

Mame koje imaju sreće u ovom periodu u toku noći mogu sastaviti i do 6-7 sati spavanja. Nekome je to malo, ali ako ste se prethodnih noći budili na svakih 2-3 sata, epizoda od 6 sati sna je kao produženi vikend i jako jako prija iscrpljenom organizmu mame.

Da bi ste bebu “trenirali” da što duže spava u toku noći savetuje se da ne trčite do krevetića iste sekunde kad beba zaplače već joj dajte vremena da se proba sama smriti. Ukoliko plač ne prestane hranjenje i presvlačenje bebe obavite sa što manje stimulacije i u što mračnijoj prostoriji bez paljenja svetla, preterane priče i igre sa bebom kako se ne bi razbudila.

Dnevno spavanje bi takođe trebalo imati rutinu. Koliko puta i koliko dugo u toku dana će vaša beba spavati vrlo je individualno. Tako da je teško dati odgovor na ovo pitanje.

Beba će spavati onoliko koliko njoj treba. A da li će to svim ukućanima  biti dovoljno?

Ne znamo. Ali možete pročitati ove trikove kako uspavati bebu.

Zubi kod bebe od 3 meseca

 

Kada je tema zuba u pitanju, sve je moguće. Simptomi vezani za pojavu zuba se po teorijama uglavnom očekuju između četvrtog i šestog meseca starosti bebe kao i pojava prvih zubića.

Međutim sva odstupanja su sasvim normalna, od toga da se beba rodi sa zubom pa do toga da prvi zub iznikne tek kada beba napuni godinu dana.

Nemojte da vas zabrine bilo šta od ovoga. Stručnjaci navode da su faktori poput genetike i aktivnosti sa  ustima poput stavljanja ruku i igračaka u usta, griženja i slično zaslužne za  pojavu zubića.  Što su aktivnosti intenzivnije i učestalije veća je verovatnoća da se zubić zabeli ranije.

Vežbe za bebe od 3 meseca

 

Vežbe za bebe su odlična stvar jer doprinose jačanju mišića i zdravijem fizičkom razvoju. Verovatno vam se čini da deca ovog uzrasta samo leže i ne rade ništa, ali oni zapravo na neki svoj način sve vreme vežbaju. Svaki njihov pokret je ustvari veoma značajna vežba.

 

beba u trećem mesecu

 

Kada vam kažu da trebate vežbati sa svojom bebom, nemojte da vas to uplaši. Niko od vas ne zahteva da postanete fizioterapeut. Vežbe u ovom uzrastu zahtevaju samo malo informisanja i upornosti, a evo i nekih koje se najviše preporučuju:

 • Vreme provedeno u ležećem položaju na stomaku je jedna od vežbi koje se savetuju za svaku bebu. Ona doprinosi tome da se jačaju mišići vrata, ruku, ramena, leđa i stomaka. Preporučuje se za praktikovanje od momenta kada beba dođe kući iz bolnice i uglavnom su mame informisane da je jako dobro bebu stavljati u taj položaj. Očekujte da će se pojedine bebe u početku buniti i negodovati tu vežbu, ali krenite sa kraćim epizodama vežbanja od po nekoliko minuta u toku dana, a posle ćete videti kako se beba prilagođava. Pokušajte da vreme na stomaku učinite zanimljivim tako što ćete bebi praviti društvo, pevati joj, pričati i na taj način joj slati poruku da ova vežba nje nšta strašno.
 • Stavjanje bebe u sedeći položaj je još jedna od vežbi preporučenih za ovaj period, jer se beba priprema za samostalno sedenje. Ovde se ne misli da bebu stavite da sedi, već je uhvatite za ruke dok je u ležećem položaju i nežno povučete ka sebi u sedeći položaj i vratite nazad. Na taj način se jačaju mišići ramena, ruku i leđa. Ova vežba je bebama ugavnom zanimljiva i većina uživa u njoj.
 • Vožnja bicikla podrazumeva da joj vežbate noge kao da vozi bicikl dok je u ležećem položaju na leđima.  Ovu vežbu su vam sigurno preporučili u periodu grčeva za olakšanje stomačnih tegoba, ali je isto tako dobra i za vežbanje mišića nogu, kukova i kolena.
 • Podizanje i hvatanje predmeta je nešto što sve bebe spontano rade, a doprinosi vežbanju hvatanja, koordinaciji oko-ruka i jačanju mišića ruku i ramena. Dozvolite bebi da hvata predmete različitih oblika, veličine i teksture i na taj način razvija i druga čula o kojima ćemo govoriti u nastavku teksta.

Razvoj čula

 

Kada je beba budna i njena čula su budna. Iako ih beba ne koristi svrsishodno kao odrasli i ne razume značenje tih informacija koje dobija od čula, ona ih svakako poseduje.

Kada beba ima tri meseca čulo vida i sluha se sve više poboljšava i izoštrava. To možete videti po tome što se bebe okreću ka izvoru zvuka i reaguju na njega.

Kada je vid u pitanju i on se sve više razvija. Nedostaju komponente poput određivanja dubine i daljine nekog predmeta i fokusiranja. U ovom periodu bebe najviše primećuju jake boje, reaguju i prepoznaju poznata lica. Videćete i sami da će se pojaviti reakcije kada beba ugleda neku igračku koja je šarena i jakih boja.

Sada je i koordinacija oko-ruka u začetku jer se sve više praktikuje i vežbanje dodira kroz hvatanje raznih predmeta.

Čula ukusa i mirisa su aktivni. To se može videti i po bebinim reakcijama. Kada bebinim ustima prislonite nešto zaslađeno (iako se to ne preporučuje, ovo je samo za ispitivanje reakcije) ona će početi da liže, a negodovaće kada joj nakon toga ponudite nešto manje ukusno.

Kada je miris u pitanju, beba će okretanjem svoje glave ili tela ka izvoru mirisa pokazati kada joj neki miris prija.

Pregledi i vakcinacija bebe od 3 meseca

 

Kada je reč o vakcinama koje beba treba da primi postoji tačno utvrđen kalendar vakcinacije sa obaveznim vakcinama. Ukoliko redovno odlazite u savetovalište stručno osoblje će vas uputiti na neophodnu vakcinu.

Vakcinacija beba je od izuzetne važnosti jer prevenira pojavu raznih bolesti, komplikacija pa i fatalnih ishoda.

U trećem mesecu vaša beba bi trebala primiti sledeće vakcine:

3. mesec
 • DTP Prva doza protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja
 • OPV Prva doza protiv dečje paralize
 • HiB Prva doza protiv oboljenja koja izaziva hemofilus influence tip b

Pre svake vakcine odradi se sistematski pregled deteta i utvrdi se da li je njegovo zdravlje u redu, izmeri se visina, težina, oceni rast i razvoj-  Ako je prisutna neka prehlada, virus, infekcija i slično, vakcinacija se odlaže dok dete ne ozdravi.

Od ostalih pregleda koje ćete raditi u ovom periodu izdvojićemo ultrazvuk kukova koji treba da utvrdi da li je njihov razvoj u redu.

Saveti za bebu u ovom uzrastu

 

Saveta kako i šta da radite sa svojom bebom uvek ima. Neki će vam pomoći, neki ne, ali nije na odmet da ih saslušate, a da na kraju ipak poslušate svoj roditeljski instinkt.

Evo nekih saveta:

 

 

 • Najviše će vas zasipati mudrostima oko uspostavljanja rutine spavanja kako bi ste se i vi roditelji odmorili. Bilo bi super kada bi neki dali rezultate. Postoje razne metode poput onih da ne trčite čim beba zaplače u toku noći već da je ostavite da se sama umiri. Vodite računa, neke stvari jesu korisne, ali ne baš na uzrastu od 3 meseca kada je bebi blizina mame još uvek preko potrebna jer nema razvijenih ličnih kapaciteta.
 • Preporučuje se da kod bebe razvijate rutinu, ali nemojte insistirati da to bude baš u minut jer to prosto nije uvek moguće izvesti pa ćete samo sebe isfrustrirati. Pratite bebin ritam, a rutina će doći vežbanjem i svakodnevnim ponavljanjem rituala.
 • Ako beba i dalje prečesto traži da jede, probajte da napravite što duži razmak između obroka. Pre svega se postarajte da tokom jednog podoja beba bude budna i  da pojede što više. Ponekad se prosto pogrešno interpetiraju bebini znaci pa im se umesto maženja i bliskosti ponudi dojka. Vodite računa o tome jer ćete tako i sebi olakšati. Prečesti podoji znaju biti iscrpljujući za mamu.
 • Ako beba neće da jede, probajte da ustanovite šta je uzrok tome. Nekad je možda bolest uzrok tome, a nekad je u pitanjusamo skok u razvoju ili prosto nije gladna.
 • Pokloni za bebu od 3 meseca mogu biti igračke koje stimulišu čula ( zvečke za sluh, igračke koje su šarene, vrte se i slično koje stimulišu vid). Naravno, i kozmetika za bebe uvek dobro dođe. Prirodni proizvodu za negu kože su najbolji, sa njima nećete pogrešiti. Odeća je takođe korisna, ali treba da budete upućeni u veličine za bebe.

Treći mesec je pun novina, ali će vama kao roditeljima biti i jako zanimljiv. Očekujte da će se pojavljivati sve češće reakcije u vidu osmeha  i bebećeg komuniciranja.

Podstičite mališane na razvoj i komunikaciju,, pričajte im, pevajte, pružite nežnost i uživajte u vremenu koje provodite sa njima, jer oni jako brzo porastu iako vam se čini da neke noći nemaju kraja.

Sledeće: Beba od 4 meseca: razvojni parametri i saveti

Izvori:

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/babys-growth-and-development-3-months-old

https://www.verywellfamily.com/your-3-month-old-baby-development-and-milestones-4172049

https://www.webmd.com/parenting/baby/baby-development-3-months

https://www.babycenter.com/baby/month-by-month/3-month-old-baby-milestones-and-development_718

https://www.medicinenet.com/what_can_a_baby_do_at_3_months/article.htm

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Developmental-Milestones-3-Months.aspx

https://www.thebump.com/baby-month-by-month/3-month-old-baby