kako naučiti bebu da sama zaspi i prespava noć

Kako naučiti bebu da sama zaspi i prespava noć?

Vaša beba se često budi, nenaspavni ste i više ne znate šta raditi? Saznajte kako naučiti bebu da sama zaspi i prespava noć.

Pojedini mališani sa lakoćom utonu u san bez ičije pomoći, dok će drugima trebati vaše prisustvo i višesatno ljuljanje i uspavljivanje. To zna biti zaista iscrpljujuće zato pažljivo pročitajte ovaj tekst i pokušajte da primenite savete koje vam dajemo.

Ko zna, možda baš vi budete naspavana mama koja će za par nedelja deliti savete kako bebu naučiti da sama zaspi i prespava noć.

Trening samouspavljivanja – šta je to?

 

Sasvim je normalno što vaša beba želi biti u vašem  naručju po ceo dan. Tamo se oseća bezbedno jer čuje otkucaje vašeg srca i oseća vaš miris. Ta potreba pogotovo postoji kada je vreme za spavanje i vaš mališan bi najradije spavao u vašem naručju, ako može i cele noći.

Međutim to je zaista iscrpljujuće, a osim toga vi kao roditelj imate i drugih obaveza koje ionako odrađujete kada je beba mirna i kada svi spavaju.

A kada ćete se onda vi naspavati?

Pa, kada naučite i vašu bebu da sama zaspi. 

Ako ste se pronašli u ovome, vreme je da naučite šta je to trening samouspavljivanja. Da, dobro ste čuli. Sve više roditelja pribegava ovoj strategiji da bebu nauči odnosno istrenira da sama zaspi u svom krevetiću.

Možda vam zvuči neverovatno, ali veliki broj stručnjaka se bavi ovom temom i razvijeni su čitavi treninzi baš za ovu namenu.

Trening samouspavljivanja podrazumeva poštovanje određenih preporuka koje se tiču načina uspavljivanja i ponašanja tokom noćnih buđenja, kako bi bebu naučili da sama zaspi i prespava noć.

Postoji više varijanti ovih treninga, a koji ćete primeniti zavisi od starosti vaše bebe i metoda koji se vama lično čini najboljim.

U nastavku teksta možete pročitati neke od najčešćih saveta i ukoliko ste nenaspavani probajte da ih primenite.

Pre započinjanja treninga ustanovite rutinu

 

Stručnjaci savetuju da se pre započinjanja treninga samouspavljivanja ipak ustanovi neka rutina.

Rutina pre spavanja ustvari bebi pomaže da stvori asocijaciju recimo između kupanja i spavanja, odnosno da na svoj način shvati da nakon kupanja sledi vreme za spavanje.

Bilo bi dobro da se te navike praktikuju svake večeri jer će doprineti boljem rezultatu kada je trening samouspavljivanja u pitanju. Imajte na umu, pošto je ovo svakodnevna aktivnost, da treba da učinite da bude maksimalno bezbedna. To podrazumeva i izbor kupke koja nema štetne sastojke i koja neće iritirati bebinu kožu. Marija je baš takvu našla i svima je hvali. Kako je njoj pomogla da kožu svog bebca umiri i o čemu je reč, saznajte na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

U svoju večernju rutinu možete uvesti i masažu koja će bebu dodatno opustiti, pričanje priče ili pevanje uspavanki.

Kada beba napuni dva meseca savetuje se da je polako uvodite u trening, tako što je u krevetac stavljate budnu, a ne kada vam skroz zaspi u naručju.  Čak iako se desi da vam zaspi u toku podoja, malo je razbudite pre stavljanja na spavanje.

To je dobra rutina da se nauči samuspavljivanju.

Preporučuje se da se nikako ne stvara veza između hranjenja i uspavljivanja, odnosno da uspavljivanje ne ide odmah nakon obroka ili podoja.

Ova povezanost se jako teško prekida pa je zato bolje da se i ne stvara. Bezbolnije odnosno lakše se prekida navika sa nosanjem i ljuljanjem pre spavanja nego sa hranjenjem. 

Pre započinjanja samog treninga insistirajte na tome da beba spava u krevetiću. Svaki put kada krene da vam drema na rukama spustite je u krevetac. To je dobra priprema za ono što sledi tokom treninga.

Više praktikujte dodir kada je beba uznemirena u krevtiću u odnosu na uzimanje u naručje i nosanje.

Sve ove aktivnosti će bebi pružati osećaj neke sigurnosti i polako će shvatiti da je nakon njih vreme za spavanje. Samim tim će lakše proći kroz trening samouspavljivanja.

Kada početi učiti bebu da sama zaspi?

 

Da biste započeli sa treningom samouspavljivanja, potrebno je sačekati da beba dostigne određenu starost.

Stručnjaci savetuju da je najbolje krenuti na uzrastu između 4 i 6 meseci.

U ovom periodu bebe sve manje traže noćne obroke i sada su u stanju da u kontinuitetu odspavaju više sati. Važno je reći da sa treningom samouspavljivanja možete krenuti i na kasnijem uzrastu, jer za dobre navike spavanja nikada nije kasno. 

 

metode samouspavljivanja bebe

 

Bitno je pratiti bebin razvoj i individualnu situaciju. Nemojte se strogo držati ovih preporuka ukoliko vaša beba baš u tom periodu prolazi kroz neku bolest, prehladu ili ima regresiju u spavanju.  Ukoliko je beba zbog nekog  zdravstvenog problema uznemirena nije joj potrebna dodatna frustracija i oko uspavljivanja, jer ste joj tada potrebniji više nego ikada. Tada prosto ostanite pri metodama za uspavljivanje bebe koje ste koristili do sada.

Vi najboje poznajete svoje dete. Ukoliko je beba stara barem 4 meseca i nema nekih tegoba i značajnih promena, možete započeti sa treningom samouspavljivanja.

Kako naučiti bebu da sama zaspi i prespava noć?

 

Stručnjaci koji se bave ovom oblašću došli su do raznih saznanja koja se tiču bebinog sna i spavanja. Upravo su sve te informacije bile ključne za razvoj mnogih tehnika samouspavljivanja koje se uspešno primenjuju.

 

 

Predstavićemo vam neke od napoznatijih treninga koji se primenjuju širom sveta, pa ukoliko vam se neki učini prihvatljivim probajte da ga primenite, ko zna možda rezultati budu odlični.

Ferber metod

 

Ovaj trening je jedan od najpoznatijih i već sada ima više varijanti, ali kod svake je princip isti.

Suština je u tome da u određenim vremenskim intervalima proveravate svoju bebu dok leži u krevetiću, ali je ni u jednom momentu ne podižete da bi je umirili ljuljanjem i nosanjem. Ukoliko to učinite onda se to više neće smatrati samouspavljivanjem.

Evo tačno određenih koraka koje je potrebno ispratiti kako bi ovaj metod primenili na pravilan način:

 • Primenite svoju svakodnevnu rutinu pre spavanja u vidu kupanja bebe, maženja, masaže ili neke druge aktivnosti u kojoj uživate i vi i vaša beba.
 • Bebu zatim stavite u krevetac
 • Napustite prostoriju u kojoj je beba
 • Sačekajte minut dva pa se zatim vratite u sobu i pomazite bebu ili joj se obratite kako bi se uverila da ste u blizini.
 • Zatim ponovo izađite iz sobe i sada sačekajte malo duže, recimo 5 minuta pa se tek tada vratite u prostoriju.
 • Postupak ponavljajte sve dok beba ne zaspi, ali vodite računa da vremenski intervali budu sve duži između izlaska i ulaska u sobu.

Iako se neki stručnjaci ne slažu sa ovom metodom, jer smatraju da je maliim bebama ipak potrebno prisustvo roditelja, drugi navode da ovaj metod daje uspeha već nakon nekoliko dana. Naravno, ovo pod uslovom da ga zaista primenjujete onako kako je preporučeno.

Tehnika “Cry it out”- isplači se

 

Ovu tehniku bi na našem jeziku mogli nazvati “isplači se”.

 

trening samouspavljivanja bebe

 

Pre nego što je objasnimo moramo reći da je mnogi stručnjaci smatraju diskutabilnom, jer je suština u tome da se dete ostavi da plače i da se na bebin plač ne reaguje.

Zvuči li vam surovo?

Nekima da, a nekima je to ok. No, hajde da vidimo kako funkcioniše ovaj metod, pa prosudite sami želite li ga prmeniti na svojoj bebi.

 • Prvo primenite svakodnevnu rutinu pre spavanja
 • Zatim bebu stavite u krevetac
 • Bebi poželite laku noć, poljubite je, a zatim izađite iz sobe

Naredni koraci su ustvari najdiskutabilniji pa se čak ni stručnjaci ne mogu usaglasiti šta je najpametnije uraditi i kako reagovati ukoliko beba krene da plače.

Pojedini smatraju da bebu treba ostaviti do ujutru bez podizanja, ukoliko ne zahteva obrok, ali budite spremni na to da će prve noći biti veoma burne. Postoji mogućnost da će bebe prvih nekoliko noći plakati i do sat vremena dok ne zaspu.

Sa druge strane se preporučuje povremeno ulaženje u prostoriju i pružanje neke vrste utehe, ali recimo tek nakon ponoći ili nakon nekoliko buđenja, a ne odmah nakon prvog. Koliko dugo ostaviti  bebu da plače kod mnogih stručnjaka nije precizirano. Uglavnom se savetuje roditeljima da sami odrede šta je predugo.

Ukoliko ste dosledni i možete podneti tu količinu plača, stručnjaci kažu da se rezultati vide već nakon 3-4 noći.

Da li ste spremni na ovakav  izazov?

Budite oprezni jer mnoga istraživanja govore da se preduge epizode plakanja smatraju stresnim za bebu što može ostaviti posledice na razvoj mozga i na emotivni razvoj bebe.

Metoda stolice

 

Ova metoda je u odnosu na prethodne možda malo blaža, ali trening će trajati duže i zahteva mnogo više truda. Hajde da vidimo kako se sprovodi.

 • Primenite svakodnevnu rutinu pre spavanja
 • Bebu stavite u krevetac
 • Vi sedite na stolicu pored krevetića i čekajte da beba zaspi
 • Kada beba zaspi napustite prostoriju
 • Ukoliko se beba probudi, vratite se u sobu i sedite u stolicu dok ponovo ne zaspi

Svakih nekoliko dana stolicu je potrebno pomerati sve dalje od krevetića sve dok ne dođete do najudaljenije tačke u prostoriji, odnosno dok ne izađete iz nje.

Ovaj metod je manje surov jer beba ipak vidi vaše prisustvo, ali nije nimalo lako za roditelje da gledaju kako im beba plače, a ne bi smeli da je uzmu u naručje i uteše.

Sporno je i to što za bebu zna biti zbunjujuće da je roditelj prisutan, a da ne reaguje, pa može doći do eskalacije plača i preterane stimulacije.

Trening podigni, spusti, uteši

 

Mi smo naziv ovog treninga ovako preveli, jer je vrlo razumljivo šta je poenta.

Ovaj trening bi mogli nazvati i malo humanijim jer dozvoljava da roditelj bude prisutan u sobi i na neki način uteši bebu, pa čak i da je uzme u naručje ukoliko baš intenzivno plače.

Evo kako se on sprovodi.

 • Primenite rutinu pre spavanja
 • Bebu smestite u krevetac
 • Ostanite pored bebe i pružite joj utehu u vidu neke reči ili je pomazite
 • Ukoliko se javi intenzivan plač i uzemirenost na kratko možete podići bebu, a zatim je vratiti nazad u krevetac

Stručnjaci kažu da je ovaj metod dobar kod mlađih beba, međutim kod beba starijih od šest meseci može dati kontradiktorne rezultate. Zato ako hoćete najblaži trening, onda na vreme krenite sa njegovom primenom.

Kao što vidite istrenirati bebu da se sama uspava nije nimalo lako i često roditeljima deluje surovo, ali kada se dođe do rezultata svi su zadovoljni i naspavani.

Ovi treninzi su namenjeni tome da bebu nauče da se sama uspava, a da li će prespavati celu noć to je već druga priča. Neke bebe veoma rano sastave veći broj  sati spavanja u toku noći, dok je drugima to mnogo teže postići. Svaka osoba bez obzira na godine probudi se par puta u toku noći, pa ne možemo onda od beba očekivati da to ne rade, jer je to prosto biološki tako predodređeno.

Međutim zahvaljujući ovim treninzima možemo smanjiti verovatnoću da beba tokom tih buđenja traži utehu. Kada se probudi, moći će sama da se uspava pa će samim tim i roditeljima noć proći mnogo mirnije.

Postepeno stavljanje bebe ranije da spava

 

Još jedan od popularnih treninga koji se primenjuju prilikom učenja samouspavljivanja zasniva se na tome da se beba sve ranije stavlja na spavanje, odnosno kada smatrate da je potrebno, a ne kada beba konačno zaspi.

Da bi u tome uspeli, potrebno je da nekoliko noći pratitie kada beba konačno utone u san i da svaki dan pomerate rutinu pre spavanja 15 minuta ranije. Tako ćete kroz nekoliko noći doći do onog vremena koji smatrate prihvatljivim za spavanje i beba će se na njega postepeno navići.

Postepeno smanjenje rutine pred spavanje

 

Ovaj trening zasniva se na tome da bebu nastavite da uspavljujete na uobičajeni način, ali tako što ćete postepeno smanjivati dužinu ljuljanja ili nosanja dok ne dođete do tačke do ti više uopšte ne činite.

Ovaj trening se smatra “prihvatljivim” jer nije previše surov, ali ipak zahteva izdržljivost i upornost od strane roditelja.

Pa ako ste spremni da se neko vreme potrudite, možda se zaista isplati i vaša beba krene na spavanje bez previše muke.

Pročitajte i ovo: Zvuk fena za bebe, trik za uspavljivanje mališana!

Iskustva sa treninzima samouspavljivanja

 

Sama reč “trening “asocira na to da je potrebno nešto vežbati i koristiti mišiće Ni ova vrsta treninga nije nimalo lakša od fizičkog treninga barem po rečima mnogih roditelja.

 

kako da beba sama zaspi

 

Kada je reč o individualnim iskustvima na ovu temu, možemo reći da ih ima raznih.

Uspeh u ovim treninzima postigli su roditelji koji su bili istrajni, dosledni i koji su pratili uputstva.

Kako sami kažu nije im bilo lako gledati bebu kako plače i ne činiti uobičajeno, ali su izdržali i postigli uspeh. Njima je krajnji rezultat bio najveći motiv i to im je pomoglo da izdrže do kraja.

Kod mnogih su se dešavale regresije u spavanju, ali one nisu bile tog intenziteta kao kod beba koje nisu naučene da se samouspavaju i noći su im ipak prolazile mnogo mirnije.

 

 

Sa druge strane roditeljima koji su mnogo osetljiviji na plač bebe i koji nisu bili dovoljno disciplinovani, ovi treninzi nisu dali rezultata što je i logično.

Jako puno faktora utiče na uspešnost ovih treninga. Ukoliko ste zaista motivisani da ih sprovedete, budite istrajni do kraja.

Važno je samo da se dobro informišete o treningu koji želite primeniti. Vi najbolje poznajete svoju bebu i najbolje možete proceniti koja vrsta treninga bi joj najviše odgovarala u skladu sa prethodnim navikama i uzrastom bebe.

Budite istrajni, dajte vremena i sebi i bebi, ali i ne insistirajte na nečemu što duži period ne daje rezultata kako ne bi ste dobili kontraefekat.

Posavetujte se sa nekim stručnjakom u vezi ove teme kako bi uspeh bio zagarantovan.

Izvori: 

https://www.ahaparenting.com/Ages-stages/babies/teaching-your-baby-to-put-himself-to-sleep
https://www.zerotothree.org/resources/335-my-newborn-only-naps-if-he-s-being-held
6 most popular baby sleep-training methods explained
https://www.parents.com/baby/sleep/issues/teach-your-baby-to-sleep-in-just-7-days/ https://www.whattoexpect.com/first-year/sleep/sleep-training-baby/ https://babygooroo.com/articles/is-cry-it-out-harmful-or-helpful