odvikavanje od noćnog podoja

Odvikavanje od noćnog podoja na najlakši način!

Otkrivamo vam kako da prepoznate kada je pravo vreme za odvikavanje od noćnog podoja i efikasne načine da to najlakše uradite.

Odvikavanje od noćnog podoja zna biti zahtevno. Ovi podoji su jako važni i treba odrediti pravo vreme za njihov prestanak

Kada i kako?

Preporuka je jako puno, a na vama je da odaberete način i budete dovoljno strpljivi i istrajni.

Noćni podoji kod beba i njihov značaj

 

Dojenje je nešto najlepše što možete pružiti svojoj bebi u prvim mesecima njenog života. Na taj način joj povećavate šansu za bolju emotivnu povezanost sa vama, bolji imunitet. Benefiti su višestruki, a na vama je da ih iskoristite.

Kada govorimo o dojenju tu spadaju i noćni podoji. Verovatno većina mama žudi za periodom kada će noćni podoji prestati, ali pre nego što se to desi hajde da vidimo zašto su oni važni. 

Šta mislite, kakva se čarolija odigrava tokom noćnih podoja?

 • Pre svega redovnim podojima tokom noći uspostavljate povezanost sa svojom bebom i povećavate šansu da podoji budu što uspešniji i kvalitetniji.
 • Tokom noćnih podoja beba unese jednu trećinu od ukupnih dnevnih kalorija, čime se zadovoljava ukupna potreba za hranom i osigurava napredak i dobijanje na telesnoj težini.
 • Redovnim podojima svom telu šaljete informaciju da je potrebno produkovati još mleka i na taj način se povećavaju zalihe mleka. Kod većine žena to funkcioniše po principu izmlazanja ili sisanja mleka na svaka 2-3 sata. Što se više mleka izvuče iz dojki, zalihe se nadomešćuju produkcijom novog mleka. Tako se uspostavlja normalna laktacija.
 • Redovnim noćnim podojima smanjuje se šansa za upalu dojki odnosno mastitis koji može nastati usled začepljenja mlečnih kanala kada se u njima nakupi mleko.
 • Noćni podoji utiču na produkciju melatonina kod beba, koji učestvuje u formiranju cirkadijalnog ritma, odnosno stvaranja osećaja za dan i noć. Što pre beba uspostavi svoj cirkadijalni ritam, pre ćete se svi naspavati u toku noći.
 • Noćni podoji pomažu bržem vraćanju u san i odmaranju, usled povećanih nivoa hormona. Zabluda je da noćni podoji utiču na budnost. Baš naprotiv, oni omogućavaju lakši povratak u san.
 • Dojenje osim potrebe za hranom, doprinosi smirivanju bebe, pružanju utehe i osećaju sigurnosti. Ponekad je teško odrediti zašto se beba u toku noći probudila, a dojenje joj u većoj meri može zadovoljiti tu potrebu.

Da li se menja mleko tokom noći?

 

Da, tokom noći se dešavaju razne promene kada je majčino mleko u pitanju. Pre svega se povećava nivo prolaktina koji utiče na produkciju mleka. Ako beba sisa u toku noći, telu se šalje informacija da je potrebno povećati količinu mleka.

 

 

Stručnjaci kažu da se tokom noći povećava nivo triptofana, nukleotida, serotonina  i melatonina.

Povećan nivo ovih aminokiselina i hormona  podstiče bolji san, utiče na razvoj mozga i cirkadijalnog ritma bebe.

Promene koje se dešavaju su veoma značajne za bebin rast i  razvoj i zbog toga su noćni podoji veoma važan deo bebinog odrastanja. Upravo zato odvikavanje od noćnog podoja treba dobro tajmirati.

Da li treba buditi bebu za noćni podoj?

 

Većina roditelja vapi za bebom koja će puno spavati kako bi im najzahtevniji periodi prošli što lakše. Međutim i pospane bebe umeju biti izazovne i iziskivati drugačiju vrstu truda.

 

noćni podoji

 

Često se roditelji pitaju šta da rade sa bebom koja u kontinuitetu odspava više sati i preskoči dojenje.

Da li je buditi ili ne? Pogotovo ako su u pitanju noćni obroci.

Pa, mišljenja su dosta podeljena.

Pojedini stručnjaci smatraju da je bebu potrebno buditi na svaka 2-3 sata kako bi sisala i na taj način napredovala u dobijanju na težini i osigurala dobru produkciju mleka. To se pogotovo odnosi na prve nedelje bebinog života. 

Sa druge strane ako praktikujete dojenje na zahtev, onda nema potrebe buditi bebu koja spava. U toj situaciji čekate da se beba sama probudi i zatraži obrok. Nema bojazni, pogotovo ako beba lepo napreduje. Iskoristitie to što je spavalica pa i vi odmorite.

Na kraju se ipak sve svodi na ličnu procenu i konsultaciju sa vašim pedijatrom.

Ukoliko preskakanje pojedinih obroka nema nikakvih posledica po bebinu kilažu i količinu mleka u dojkama, malo veći razmaci između podoja mogu samo  ići u korist vašeg sna.

Česti noćni podoji i njihov uzrok

 

Noćno buđenje je biološki urođeno svim bebama. Neke bebe se bude radi podoja jer im telo signalizira da su gladne, a druge zbog potrebe za nežnošću, utehom ili naprosto da bi bili u maminoj blizini.

Mnoge mame se osećaju isfrustrirano, nenaspavano i neraspoloženo usled jako čestih bebinih buđenja. Sve te emocije su sasvim normalne i prihvatljive, jer noćni podoji znaju biti zahtevni i iscrpljivati telo iz dana u dan.

Kada je reč o čestim noćnim podojima i utvrđivanju njihovog uzroka tu se moramo osvrnuti na više stvari.

 • Pre svega obratite pažnju na kvalitet svakog podoja, da li beba dovoljno dugo sisa, da li zaista vuče mleko ili se samo mazi. Informišite se o tehnici pravilnih podoja, jer  kada beba uzme dovoljno mleka tokom jednog podoja to bi trebalo da je zasiti neko vreme.
 • Druga stvar koja se često dešava pogotovo kod neiskusnih mama jeste da svako bebino buđenje i plakanje interpretiraju kao glad. Ako tako razmišljate naravno da ćete bebi svaki put ponuditi dojku i stvoriti  takvu naviku. Da se razumemo, to se ne smatra lošim postupkom, ali vremenom vam može postati naporno.

Zbog toga je potrebno obraćati pažnju na kvalitet svakog podoja i pažljivo interpretirati bebine signale.

Ukoliko procenite da beba verovatno nije gladna probajte joj dati cuclu varalicu, nekada je bebama potrebno samo da zadovolje svoj prirodni refleks za sisanjem koji dominira u prvoj godini života.

Ako nijedna tehnika ne da rezultata i prečesta buđenja se nastave, nije na odmet da se posavetujete sa pedijatrom kako bi se uvrdilo postojanje još nekih razloga za prečesta buđenja.

Kada izbaciti noćni podoj?

 

Ako danima niste sastavili par sati spavanja u toku noći verovatno se pitate kad će se ovo završiti i kada je pravo vreme da se odvikavanje od noćnog podoja. Možda ćemo vas razočarati, ali to niko ne može da kaže sa sigurnošću. Svaka beba je drugačija i ima svoj tempo razvoja i potreba, za konačnu odluku najbolje bi bilo pratiti bebu i u obzir uzeti preporuke stručnjaka.

 • Američka akademija pedijatara preporučuje da se beba obavezno doji prvih 12 meseci, a i duže ukoliko za to postoje uslovi.
 • Svetska zdravstvena organizacija i Unicef promovišu dojenje do druge godine života bebe pa i duže.

Ove preporuke se generalno odnose na dojenje, a do kada ćete praktikovati noćne podoje to mnogo zavisi od same bebe. 

Neke bebe će spontano izbaciti potrebu za noćnim obrocima, jer će sastaviti više sati spavanja. Uglavnom se to dešava već sa nekih 4-5 meseci, a najčešće sa oko 6 meseci kada se uvede i čvrsta hrana. Na taj način bebe unesu dovoljno kalorija u toku dana, još ako im je podoj pre spavanja kvalitetan nemaju potrebu za čestim buđenjima.

 • Preporuke nekih drugih stručnjaka sugerišu da se noćni podoji praktikuju čak do 18 meseci bebinog života. Ove preporuke zasnivaju se na iskustvima majki koje kažu da je u tom periodu bebama lakše rečima objasniti zašto ne mogu sisati kada požele i lakše prihvataju smanjenje podoja.
 • Druge medicinske literature kažu da nakon 6 meseci starosti, bebe više nemaju potrebu za noćnim obrocima.

A da li je to tako sa svim bebama? Teško da se svaka beba može ukalupiti u tu teoriju.

Sažimajući sve preporuke, dolazimo do zaključka da sve na kraju zavisi od bebinih potreba i maminih mogućnosti i spremnosti na dužinu praktikovanja noćnih podoja. Kao i za većinu stvari i ovde je potrebno uključiti lični osećaj i ispratiti bebu.

Ako imate bebu koja je pomalo lenja tokom podoja i dojite na zahtev budite spremni na duži period noćnih buđenja.

Mnoge mame brinu da su noćni podoji uzrok prečestih bebinih buđenja, međutim stručnjaci kažu da za to nema dokaza.

Drage mame, za ovu temu ne postoji matematički proračun i precizna brojka. Vaša beba će iskazivati svoje potrebe, a na vama je da odlučite koliko dugo i na koji način ćete na njih odgovarati.

Kako smanjiti noćne podoje?

 

Kada na osnovu bebinih signala i svojih mogućnosti procenite da je došlo vreme za smanjivanje noćnih podoja tada je potrebno osmisliti strategiju. Ponekad će biti potrebno mnogo kreativnosti i isprobavanja dok ne pronađete odgovarajuću taktiku. Naoružajte se strpljenjem i počnite sa nekom od naših preporuka.

 • Kada dođe vreme da se smanji broj obroka u toku noći, obratite pažnju na njihovu dužinu. Postepeno smanjujjte vreme sisanja. Šta bi to značilo? Ako recimo vaša beba na jednoj dojci sisa po 10 minuta, skraćujte joj vreme podoja na 8 minuta nekoliko noći. Zatim nekoliko noći smanjite dužinu sisanja na 6 minuta i tako dok potpuno ne ukinete podoje.
 • Prilikom buđenja pokušajte prvo da umirite bebu ljuljanjem, pevanjem, maženjem. Nemojte joj odmah ponuditi dojku kako bi se smirila. Nekad joj je vaša bliskost ustvari i najpotrebnija. Ukoliko nijedna tehnika smirivanja ne pomogne tek tada joj ponudite da sisa, ali vodite računa o dužini podoja i lagano ga skraćujte.
 • Pokušajte da pronađete način da produžite vreme između dva podoja, pa i na taj način smanjite broj obroka u toku noći.

Kako izbaciti noćni podoj?

 

Pre nego što odlučite na potpuno odvikavanje od noćnog podoja obratite pažnju da li su stečeni neki od sledećih uslova:

 • Beba lepo napreduje kada je u pitanju dobijanje na telesnoj težini, obroci su kvalitetni i mama zna da je beba lepo sisala.
 • Beba ima uvremenjene  i redovne obroke tokom kojih pojede dovoljne količine hrane i majčinog mleka u toku dana.

Ovo su neke opšte preporuke koje vam mogu osigurati mirniji san, jer znate da je vaša beba unela dovoljnu količinu kalorija u toku dana i da nije gladna, ukoliko se desi da prespava celu noć.

 

smanjenje noćnih podoja

 

A sada ono što većina mama iščekuje, a to su konkretni saveti kako ukinuti noćne podoje. Ponekad će biti potrebN čitav niz akcija, strategija i pokušavanja, dok će kod nekih beba to ići izuzetno lako i jednostavno.  Evo nekih konkretnih saveta.

Praktikujte rutinu pre spavanja

 

Pre samog odlaska na spavanje, trudite se da sa bebom obavljate neke aktivnosti koje će preći u rutinu i bebi signalizirati da je vreme za noćno spavanje. Neki od rituala su kupanje bebe, čitanje priče, maženje, razgovor i  podoj pre spavanja. To su neke sitnice koje, ako praktikujete dovoljno dugo, zaista mogu “naučiti”  bebu da je vreme za noćno spavanje. Još ako je podoj pre spavanja kvalitetan i beba je sita, veća je verovatnoća da će sastaviti više sati spavanja.

Skraćujte vreme podoja

 

Ukoliko se dešava da se vaša beba ipak i dalje budi i traži da sisa, primenite savete od malopre i skraćujte vreme podoja. Nemojte ih naglo prekidati jer će beba biti jako uznemirena kada joj oduzmete nešto tako značajno, već budite strpljivi i dajte sebi vremena.

Koristite cuclu (varalicu)

 

Možete isprobati taktiku sa cuclom i kada se beba probudi umesto dojke prvo joj ponudite cuclu. Nekad će samo zadovoljenje refleksa sisanja biti dovoljno da beba ponovo zaspi i tako ćete dobiti na dužem spavanju u toku noći.

Ponudite vodu umesto dojke

 

Slušajući iskustva drugih mama o tome kako odviknuti bebu od noćnih podoja, čuli smo i za metodu da se starijim bebama ponudi malo vode kada se probude u toku noći. Na taj način se malo zavaraju i nastave da spavaju, a pojedine možda i neće, ali nije na odmet probati.

 

 

Provodite kvalitetno vreme sa bebom

 

Provodite što više kvalitetnog vremena sa vašom bebom u toku dana. Ako je dovoljno grlite, ljubite, igrate se sa njom, stručnjaci kažu da će to uticati na smanjenje potrebe za noćnom bliskošću. Ukoliko bebi ne zadovoljite emotivnu glad u toku dana, ona će biti emotivno gladna i u toku noći i tražiće vas. Zauzetim mama to neće biti lak zadatak, ali ovo zvuči logično, zar ne?

Kažite “NE”

 

Tehnika direktnog “NE” ponekad može dati rezultata, pogotovo kod starijih beba koje to razumeju. Ako beba insistira da sisa, možete joj nežno, uz maženje, igru i druge načine pružanja nežnosti dati do znanja da nije vreme za obrok već za spavanje i tako je učiti izbacivanju noćnih podoja. 

Uključite partnera

 

Uključivati partnera u noćna buđenja može biti dobitna kombinacija. Ako tate tokom noći uzmu da uteše i uspavaju bebu, na taj način se mogu lakše ukinuti noćni podoji.  Beba lakše “naučiti” da nema mame u blizini tokom noći, a samim tim nema ni dojke.

Svi ovi saveti imaju svoju logiku i zdravorazumski gledano mogu itekako dati rezultata, ali temperament svake bebe je drugačiji. Prethodni period vašeg funkcionisanja sa bebom će takođe uticati na uspeh i brzinu odvikavanja od noćnih podoja.

Kako preživeti noćna buđenja?

 

Dok neki od ponuđenih saveta ne daju opipljive rezultate, evo nekih koji se tiču vas mama i mogu vam pomoći da “preživite” ova noćna buđenja i podoje.

 • Spavaću sobu organizujte tako da bebin krevetac bude što bliže vama i da smanjite potrebu za ustajanjem iz kreveta i odlaženjem u drugu sobu po bebu.
 • Dojite u ležećem položaju na boku. Mnoge mame se plaše da doje bebu u ležećem položaju jer strahuju da će zaspati i pritisnuti bebu. Ovaj strah je razumljiv, ali ovaj položaj vam zaista može pružiti mogućnost da se minimalno zamarate dok dojite, već možete ležati opušteno. Probajte da vežbate ovaj način dojenja u toku dana i da vidite da li će vama i bebi prijati.
 • Kada se beba u toku noći probudi ne palite svetla u sobi, već joj dajte mogućnost da sisa vodeći računa o dužini podoja i bebu vratite na spavanje. Ne započinjite nikakvu komunikaciju i igru sa bebom jer ćete je samo razbuditi.
 • Budite organizovani i pratični i sve što vam je potrebno za dojenje i eventualno presvlačenje držite blizu sebe, na dohvat ruke. To će vam uštedeti vremena i energije.
 • Ako vam se nudi pomoć partnera ili bliskih osoba u toku noćnih aktivnosti, ne odbijajte je već olakšajte sebi i pustite da vam pomognu.
 • Kod izuzetno zahtevnih beba koje se jako često bude, ponekad se savetuje da beba spava sa vama dok ne prođe taj period. Na taj način će osetiti vaše prisustvo, biće sigurnija i ređe će se buditi.

Sada kada ste iščitali sva uputstva i preporuke verovatno ne znate odakle početi. Probajte sa primenom jednog po jednog saveta ili uzmite od svega po malo, ali ne zaboravite da objektivno sagledate i potrebe vaše bebe i njenu spremnost da se odvikne od noćnih podoja.

Želimo vam puno uspeha i što više sna u toku noći.

Izvori:

https://www.bellybelly.com.au/breastfeeding/nighttime-breastfeeding-7-reasons-why-its-so-important/

https://www.pinkymckay.com/breastfeeding-does-your-baby-really-need-night-feeds/

https://raisingchildren.net.au/babies/sleep/settling-routines/night-weaning

https://www.rachelobrienibclc.com/blog/gently-night-wean-baby/

https://www.medela.us/breastfeeding/articles/5-tips-for-night-weaning-your-toddler

https://www.pumpspotting.com/blog/nighttime-breastfeeding

https://babygooroo.com/articles/do-i-need-to-wake-my-baby-to-breastfeed