položaji za dojenje bebe

Ovo su najbolji položaji za dojenje bebe

Saznajte koji sve položaji za dojenje bebe postoje i koji su najbolji.  Primenom ovih načina, sam čin dojenja biće mnogo lakši i udobniji.

Dojenje nekada može da bude komplikovano, upravo zbog lošeg položaja dojenja ili hvata dojke. Zato vam prenosimo sve o dobrim i lošim položajima tokom podoja!

Zašto je bitan pravilan položaj za dojenje bebe?

 

Majčino mleko je jedinstveno i neponovljivo za rast i zdravlje deteta, zbog toga bi bilo dobro da faza dojenja  traje što duže. Dobrobiti dojenja bogatstvo su za oboje, ali i puno više od toga.

Preduslov za dugo i lako dojenje su upravo položaji koji se tada koriste, jer ako je položaj loš i dojenje će biti neugodno.

Ne postoji univerzalni način dojenja. Nekim mamama odgovara da sede, nekima da leže.

Najbolji je onaj položaj u kojem je mama dovoljno opuštena, a beba posisa dovoljnu količinu mleka.

Imajući to u vidu, prenosimo vam sve položaje koji mogu olakšati dojenje i pomoći da beba napreduje brzo i lako, i pre svega u miru i uživanju.

Najbolji položaji za dojenje bebe

 

Mnogo je nedoumica kada ste mama prvi put.  Mnoge mame prosto ne znaju ni kako započeti dojenje.

Sigurno vas zanima i koji su najbolji položaji za dojenje bebe, zato nećemo dužiti već prelazimo odmah na stvar:

 

 

Sedeći položaji dojenja bebe

 

Kao što možete da pretpostavite, u ovom položajima se sedi. Nađite udobno mesto, možda najbolje kraj prozora jer je bebama nakon rođenja potrebno “sunčanje” odnosno pristup dnevnom svetlu, pogotovo ukoliko su imale povišen bilirubin odnosno znake žutice. Dnevno svetlo i sunce povećavaju vitamin D, a smanjuju znake žutice i zato je to super mesto za dojenje. Udobna fotelja ili stolica koja se ljulja, puno jastuka za potporu rukama i leđima i možete da počnete.

U sedeće položaje dojenja spadaju:

Kolevka položaj

Baš kao što i naziv položaja kaže, vaša ruka u ovom slučaju predstavlja kolevku za bebu.

Na svojoj ruci držite bebu i podupirete joj kičmu i vrat, a glavica je udobno smeštena u udubljenju vašeg lakta.

 

kolevka položaj za dojenje bebe

 

Ispod bebe u vašem krilu, možete postaviti jedan meki jastuk da olakša pridržavanje bebe.

 • Ovaj položaj je preporučljiv kada beba ima više nedelja i ojačali su joj vrat i rameni deo tela, te može da kontroliše (koliko – toliko) pokrete glavice.
 • Položaj kolevke nije preporučljiv za majke koje su se porodile carskim rezom jer može pojačati pritisak na stomak.

Slobodno koristite jastuke da vam olakšaju i pruže udobnost. Pazite da niste zavaljeni u nazad u toku ovog položaja dojenja, osim ukoliko imate jak mlaz mleka, pa želite da sprečite zagrcnjivanje deteta.

Kada se malo izveštite i beba ojača, ovaj položaj je odličan izbor za dojenje ali i maženje sa bebom.

Unakrsni položaj dojenja bebe

 

Ovaj položaj je idealan za početke dojenja kada je beba sasvim mala, a mama ne baš iskusna.

 

unakrsni položaj za dojenje bebe

 

Ako dojite na desnoj dojci, koristite levu ruku za pridržavanje i usmeravanje deteta. Postavite dete tako da su mu telo i stomačić usmereni prema vama. Palcem i prstima iza bebine glave i pored ušiju usmeravajte detetova usta prema dojkama.

Možete postaviti jastuk ispod vaših laktova tako da težina bebe nije samo na rukama. Ovo će pomoći da vam se ruke ne premore dok traje dojenje.  U ovom položaju lakše je kontrolisati i namestiti bebinu glavu i olakšati stavljanje bebe na dojku.

Slobodnom rukom možete pridržavati dojku i pomoći bebi da na pravilan način uhvati dojku i sisa lako i bez nervoze.

Unakrsni položaj je dobar izbor i za bebe koje imaju problem sa prihvatanjem bradavice i za majke sa ravnim bradavicama.

Pristup dojkama ali i preglednost koju ovaj položaj pruža su dodatni plus koji ga svrstavaju u bolje položaje za dojenje bebe.

Ragbi zahvat položaj za dojenje

 

Ovaj položaj možda ima čudno ime, ali kada zamislite kako se drži ragbi lopta biće vam sve jasno!

Bebu držite tako da su joj nogice uz vaš bok, pridržane podlakticom i laktom ruke. Glavicu pridržavate u dlanu, i potpomažete drugom rukom. Blago podignete gornji deo bebinog tela zajedno sa glavom i prinesete dojki.

 

ragbi poloak za dojenje bebe

 

Da olakšate svojim rukama u ovom položaju, postavite mekani jastuk ispod primarne držeće ruke i strane na kojoj beba doji.

Ovaj položaj je odličan izbor za “carske” mame, koje su rodile carskim rezom jer nema pritiska na stomak i ranu.

Ovo su bili najbolji i najpraktičniji sedeći položaji za podoj deteta, a dalje pročitajte koji su to preostali položaji koji su laki udobni i za mamu i za bebu!

Ležeći položaji za dojenje bebe

 

Ležeći položaji su možda popularniji i smatraju se udobnijima od sedećih, ali ima i tu par začkoljica. Pročitajte više o tome u daljem tekstu:

Dojenje na leđima ili biološko dojenje

 

Ovaj položaj dojenja podrazumeva da je mama u polu-ležećem (više ležećem, nego sedećem) položaju, naslonjena udobno na jastuke, a beba leži na njoj i doji.

Možda čudno zvuči, ali ovaj položaj je odličan za razne situacije poput malih grudi, bola u kičmi nakon porođaja, bola od rane posle prirodnog poroda, prejak refleks otpuštanja mleka.

 

biološki položaj za dojenje bebe

 

Poseban plus ovom načinu dojenja je i taj što je bebin stomačić naslonjen na majčin. Ovo ima posebna pozitivna dejstva jer se bebin stomačić greje i pomaže da grčevi budu manje izraženi – bar se tako smatra.

Kažu da kada se po samom rođenju beba stavi na majčine grudi to je upravo ovakav položaj i beba sama zna da pronađe dojku i odmah sisa! Fascinantno je da se bebe rađaju sa urođenim instinktom za dojenje koje im je tada izvor života. Izgleda da nismo baš u svemu različiti od drugih bića na ovoj planeti – ti urođeni nagoni nas još povezuju nekim tanušnim nitima.

Saznajte više o kengur nezi i značaju kontakta kože na kožu.

Ipak kod ovog položaja je nezgodno što kada su bebe male, tek rođene, teško im je da drže glavu dovoljno čvrsto i doje u ovom položaju. Zato je preporučljiv za malo veće bebe.

Bočno dojenje

 

Ovaj položaj je možda i prvi sa kojim ćete doći u kontakt u svom stažu dojenja. I mama i beba leže na boku, okrenute jedna prema drugoj. Bebu treba prineti dojci i namestiti tako da joj bude lako da prihvati dojku i pravilno sisa. Možete i staviti jedan jastučić iza bebinih leđa da joj bude potpora.

 

ležeći položaj za dojenje bebe

 

Mama može slobodnom rukom pridržavati dojku, maziti bebu. Položaj je udoban i relativno lak pa je zato zgodan za dojilje početnice i bebe koje teže prihvataju dojku.

Preporučuje se i za noćno dojenje. Ipak treba biti pažljiv tokom noćnog podoja i iscrpljenosti majke, pa je možda bolje koristiti neki sedeći položaj – što zbog izbegavanja mogućnosti da mama zaspi, što zbog lakšeg podrigivanja bebe, što je u prvim danima izuzetno važno.

Važno je da beba nakon podoja podrigne zbog pravilne funkcije stomačića, smanjivanja grčeva i prosto da izbaci višak mleka ukoliko ga ima.

Nepovoljni položaji za dojenje bebe

 

Postoje neke varijacije u položajima za podoj na koje treba posebno obratiti pažnju. Kada se neke sitne tačke promene, stvaraju nepovoljne i neudobne položaje u kojima ne uživa ni mama ni beba, a onda ni ishrana deteta ne funkcioniše kako treba.

 • Majka nagnuta iznad bebe. U ovom položaju majci sigurno nije udobno i oseća pritisak u vratnom delu kičme. Nije prijatno ni bebi jer je dojka pritiska, i može da joj pritisne i nosić i oteža disanje. Još jedna stvar koja je nepovoljna kod ovakvog dojenja je što je beba u ležećem položaju na leđima što joj otežava gutanje. Znači- ne naginjite se nad bebu dok dojite!
 • Bebina glava okrenuta ka dojci, a telo na drugu stranu. Kada zamislite položaj bebe prosto je shvatiti da je neudobno i da je bebama teško da sisaju u tom položaju. Zato vodite računa o položaju glave i tela bebe u toku dojenja.
 • Beba nedovoljno približena dojci. Pravilno postavljanje bebe na dojku je pola uspešnog posla. Ako je dojka daleko, tada će beba uhvatiti bradavicu i stvoriti vakum, a hvat nije dobar, jer ne može da dohvati onoliko dojke koliko je potrebno. To dalje znači da će mama osećati bol i postoje šanse da se stvore ragade. Ragade su ranice na bradavicama kao posledica nepravilnog dojenja. Iskusi ih skoro svaka mama dok malo ne uđu u štos i ona i beba.

Vodite računa o ovim stavkama da bi ih izbegli i omogućili udobno, ugodno i lako dojenje i sebi i bebi!

Položaji za dojenje blizanaca

 

Blizanci su dupla sreća ali i dupla briga i možda se čini da je dojenje dve bebe odjednom nemoguće, ali nije baš tako!

 

 

Postoje načini da se doje dve bebe, jer je priroda podarila žene sa dve dojke koje su potpuno zasebnih funkcija. Fascinantno zar ne?! Dve bebe, dve dojke, dva različita organizma i dojke koje prepoznaju potrebe bebe koja iz njih doji.

Dojenje blizanaca sigurno nije lako, potrebno je više truda i više muke, iscrpljenost je zagarantovana dok se ne uhodate, ali nije nemoguće.

Nije neophodno, a ni praktično da dojite bebe u isto vreme, ali može i to da se uradi uz malo muke. Biće vam potreban neko da vam pomogne oko postavljanja bebe na dojku.

Za sinhrono odnosno istovremeno dojenje dve bebe najpraktičniji je položaj – dupli ragbi zahvat. Tako majka u obe ruke drži po jednu bebu, koje su telom i nogicama uz majčin bok, a glavice nežno leže u dlanovima. Jastuci ispod ruku su neophodni kao podupirači da se ruke ne umore. Svaka beba za sebe obezbeđuje količinu mleka koja se kasnije proizvodi u grudima, i nakon nekog vremena ovo postaje rutina i uživanje!

Isto se mogu primeniti i dupla kolevka položaj ili kombinacija ragbi kolevka položaja.

Ono što je važno da znate jeste da je istovremeno dojenje lakše, ali kada nije izvodljivo moguće je i naizmenično dojenje: prvo jedna beba, zatim druga u položaju koji vam najviše odgovara.

Uvek tražite pomoć i najbolje je da u prvim danima imate nekoga uz vas ko će vam olakšati i dojenje blizanaca i generalno negu dve bebe od jednom.

Kada smo sumirali sve moguće položaje

Postavljanje bebe na dojku

 

Da li ste znali da postoji verovanje da bebe koje su sisale prstiće dok su još bile u stomaku, teže nauče da doje? Pri sisanju prstića povlačile su jezik na gore i dublje u ustima, a prilikom dojenja jezik treba da spuste i stvore vakuum. Zato mame, strpljivo. Možda ste nosili malog palcoljupca 9 meseci.

Prvo je važno znati kako pravilno staviti bebu na dojku . Ovo su neki saveti za uspešno dojenje.

 • Priprema za podoj je važna. Neophodno je da dojke pre dojenja budu čiste i nije na odmet svaki put ih prebrisati vlažnom pamučnom pelenom, najbolje toplom. Topla voda ili pamučna pelena za brisanje grudi pomaže i da se mlečni kanali otvore i da mleko lakše izlazi.
 • Proverite bradavice. Neke žene imaju uvučene bradavice pa beba loše uhvati dojku i teže sisa. One se mogu poslužiti silikonskim šeširićima za dojenje. Masaža i izvlačenje bradavica takođe pomažu da se one izraze i olakšaju bebi hvat dojke i dojenje.
 • Kada su bradavice spremne, prinesite bebu dojci pustite da sama pokuša da uhvati dojku. Pomozite da beba otvori usta refleskno dodirujući je bradavicom.  Tada joj pridržite glavicu dok ne uhvati dojku.

Pravilan hvat dojke podrazumeva da beba zahvati i bradavicu i veći deo areole (tamnog kruga oko bradavice).

 • Vodite računa da bebina bradica dodiruje dojku, a da je nosić slobodan i nije preblizu dojke. Ovo je važno jer beba mora ima slobodan nos za nesmetano disanje!
 • Proverite da li bebe sisa i da li hranjenje ide kako treba.Između dojke i bebine donje usne bi trebali da vidite deo jezika koji se pomera, to je znak da je beba uhvatila dojku i uspešno doji.Kada beba pravilno uhvati dojku, mleko se otpušta i primetićete da beba sisa. Ukoliko nije dobro, videćete da se beba meškolji i da dojka ispada iz bebinih usta. Tada pokušajte ponovo.
 • Budite strpljivi i pokušavajte dok ne uspete da stavite bebu na dojku pravilno.
 • Dojenje ne treba da bude bolno, ukoliko osetite bol, ponovo ispočetka postavite bebu na dojku.
 • Uvek potražite savet stručnog lica ukoliko vam je potreban i ako imate neke nedoumice.
 • Beba dobro sisa kada vidite da guta, da je opuštena, ne meškolji se i nije nervozna.

Ovo su neki saveti koji mogu olakšati stavljanje bebe na dojku, ali uvek morate biti spremni na malo plakanja, malo ponavljanja i puno strpljenja. Kada beba i vi uđete u štos, beba će lako prihvatati dojku, i sav trud će se isplatiti!

E sad kad ste informisani o načinima držanja bebe, bitno je da imate na umu i sledeće.

Pridržavanje dojke tokom dojenja na 2 načina

 

Nekada je bebicama potrebna pomoć da pravilno uhvate dojku i tu pomaže mamino pridržavanje dojke tokom dojenja. Posebno je od pomoći kod žena sa većim grudima.

 

pridržavanje dojke tokom dojenja bebe

 

Nije teško i lako se nauči. Postoje ova 2 načina:

C-hvat dojke

 

Slobodnom rukom prihvatite svoju dojku sa četiri prsta ispod dojke, a palcem iznad. Pazite da prstima ne pritiskate areolu ili bradavicu.

Kada pridržavate dojku, prinesite bebu i podražite je da jako otvori usta i zahvati pravilno bradavicu. Možete i blago masirati dojku dok je pridržavate samo dok beba ne povuče mleko. Tada nastavite da pridržavate i uživajte u bebinom hranjenju i povezanosti koja se stvara i produbljuje između vas!

U- hvat dojke

 

Položaj prstiju isti 4 i palac, ali ruku držite ispod dojke pa su prsti sa desne (ili leve) strane a palac na suprotnoj strani. Tako da položaj ruke izgleda kao slovo U. Ovo pridržavanje dojke je odlično kada su položaji za dojenje u unakrsnom položaju o kojem ste gore sve pročitali!

Pomagala za postavljanje bebe u najbolji položaj za podoj

 

Znate li da postoje specijalni jastuci za dojenje? Sigurno ste primetili da smo u tekstu nekoliko puta sugerisali da stavite jastuk ispod ruke kako ne bi trepele teret. E pa, ovi jastuci su specijalno dizajnirani za to – pomažu da beba udobno leži, a pri tom bude blizu dojke i u dobrom položaju. Vaše je samo da je pridržavate.

Pojedini jastuci omogućavaju i lakše dojenje nakon carskog reza, jer beba nema oslonac na ranu.

Upornost i izdržljivost moraju biti vaša tajno oružje u ovom poduhvatu, ali kada znate da je to apsolutno najbolja moguća stvar za vaše bebe, onda ništa nije teško!

Da li ste znali da je prikaz majke sa dve bebe na grudima simbol neverovatne požrtvovanosti svih mama na svetu? Divno zar ne?

Dojenje je prirodna i najbolja stvar koju možete da pružite svom detetu. Od imuniteta, sitosti i zadovoljstva bebe pa sve do pravilnog psihofizičkog razvoja i čak razvoja inteligencije – majčino mleko je dar i treba ga iskoristiti ukoliko za to postoji mogućnost. Ako uspete da dojite i samo par dana ili nedelja, i to je dobro jer beba prvo sisa kolostrum, prvo mleko koje je bogato antitelima i gradi dečiji imunitet štiteći ga od raznih bolesti.

Fascinantna stvar vezana za majčino mleko i same dojke jeste da oni prepoznaju potrebe bebe i tako obogaćuju mleko neophodnim elementima.

Tako ukoliko je dete bolesno, majčino mleko je lek, ako je nervozno, dojenje je smiruje. Ako beba ima grčeve, toplota majčinih grudi ih umiruje. Priroda se pobrinula da osnovni i prvi uslovi za razvoj deteta funkcionšu besprekorno.

Ovo naravno ne znači da majke koje nisu dojile nisu jednako požrtvovane i posvećene svojoj deci! Mama je mama – dojila ili ne! Zato mame samo hrabro i sigurno u sebe jer ste baš vi vašim bebama najbolje takve kakve jeste!

Izvori:

https://www.nhs.uk/start4life/baby/feeding-your-baby/breastfeeding/how-to-breastfeed/breastfeeding-positions/

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/multimedia/breast-feeding/sls-20076017

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322984

Positioning

https://raisingchildren.net.au/newborns/breastfeeding-bottle-feeding/how-to-breastfeed/breastfeeding-positions-pictures