jastuk za dojenje

Jastuk za dojenje – da li je zaista potreban?

Da li vam je zaista potreban jastuk za dojenje ili ne? Rešavamo ovu dilemu. Evo svih informacija o njemu, pa donesite odluku.

Jastuk za dojenje je koristan iz više razloga. Osim što doprinosi prijatnijim i uspešnijim podojima, poslužiće i za druge stvari tokom trudnoće i bebinog odrastanja.

Ako ste i dalje u dilemi, pre nego što krenete u kupovinu, pročitajte više o njemu.

Šta je jastuk za dojenje?

 

Jastuk za dojenje  je proizvod koji je specijalno dizajniran za korišćenje tokom  podoja.

Ako se pitate po čemu je on poseban evo i odgovora.

Ovaj jastuk zahvaljujući svom dizajnu omogućava da se beba drži u odgovarajućem položaju tokom dojenja. To znači da je dovoljno visoko da može dohvatiti bradavicu. Osim toga značajno doprinosi komforu tokom podoja i mama smanjuje nelagodnost i naprezanje.

Kada je i bebi i mami prjatno za vreme hranjenja, budite sigurni da će podoji trajati dovoljno dugo da beba lepo sisa, a samim tim i lepo napreduje.

Jastuk za dojenje je posebno koristan u prvim danima bebinog života. Tada se mama još uvek oporavlja, uspostavlja se laktacija, uvežbava se sisanje. Zato je jako važno da od samog početka bebu držite u odgovarajućem položaju kako bi početak dojenja bio uspostavljeno na što bolji način.

Osim toga, nakon  porođaja je mamama potrebno što više odmora i što manje naprezanja, a ovaj jastuk doprinosi tome da se ne mora držati bebina težina u rukama, već je ona udobno smeštena na jastuku.

Kako izgleda jastuk za dojenje?

 

Na tržištu možete pronaći više vrsta jastuka za dojenje. Proizvođači su se pobrinuli da izađu u susret raznim potrebama odnosno položajima za dojenje bebe. U nastavku saznajte najvažnije karakteristike svakog dizajna i odaberite onaj koji vama najviše odgovara.

 

 

Jastuk za dojenje gnezdo

 

U prodavnicama bebi opreme možete pronaći jastuk u obliku gnezda raznih dezena. Osim što može poslužiti tokom dojenja, koristi se i kao krevetac koji roditelji često prenose ako beba spava van svog krevetića.

Oblik ovog jastuka nije slučajan, već imitira oblik materice. Možete samo naslutiti šta to znači bebi. Pruža sigurnost i pospešuje mirniji i duži san.

Tokom podoja beba je udobno smeštena na ovom jastuku što će obezbediti maksimalno uživanje . Mamama je podoj komforniji jer je beba smeštena u sigurni položaj i ne moraju u rukama držati celu njenu težinu.

Jastuk za dojenje u obliku slova U

 

Ovaj oblik jastuka čest je izbor mama u periodu dojenja, a može biti od koristi tokom trudnoće kao i tokom bebinog odrastanja.

 

 

jastuk za dojenje u obliku slova u

 

Ova vrsta jastuka je u obliku slova “U” kako bi se mogao saviti oko maminog stomaka. Ovo je izuzetno praktično rešenje koje olakšava podoj.

Osim što je beba udobno smeštena za pravilan podoj i vi kao mama imate oslonac za laktove i ruku na kojoj beba leži. To značajno doprinosi tome da se za vreme dojenja ne zamarate dodatno.

Pojedini modeli jastuka ovog oblika se kopčaju. Na taj način je jastuk dobro fiksiran što dodatno olakšava posao i doprinosi većoj bezbednosti jer nema pomeranja.

Podesivi jastuk za dojenje

 

Još jedan veoma popularan model jastuka za dojenje je onaj podesivi. Malo je teže rečima objasniti njegov izgled, ali čim na Internetu ukucate u pretragu “podesivi jastuk za dojenje” izbaciće vam slike.

Neobičnog je izgleda i možda vam neće biti jasno kako ga treba koristiti, ali je veoma praktičan  Izgleda kao da ima više slojeva koji se zapravo koriste za podešavanje visine i njih proizvođači zovu “krila”. To će omogućiti bebi pravilan položaj tokom dojenja i olakšati sisanje.

Ovaj jastuk je posebno pogodan za mame koje praktikuju različite položaje tokom dojenja.

Prednosti jastuka za dojenje bebe

 

Jastuci za dojenje beba nisu izmišljeni bez razloga. Dojenje, koliko god da je prelepa aktivnost, ipak zahteva određeno naprezanje i ostavlja posledice na mamu i njena ramena i kičmu.

Zato dobar jastuk ima više prednosti, a neke od njih su:

 • Pospešuje efikasnost svakog podoja. Da bi jedan podoj bio uspešan neophodno je da beba bude u pravilnom položaju i da dobro uhvati dojku. Odgovarajući jastuk upravo tome i doprinosi.
 • Olakšava podoj mamama jer ga čini komfornijim. Kada se za dojenje koristi jastuk on i mamama obezbeđuje pravilniji i udobniji položaj. Pruža oslonac za ruke, a omogućava i da ne držite celu bebinu težinu.
 • Ovi jastuci doprinose tome da se lakše i brže oporavite nakon porođaja. U prodavnicama možete pronaći i jastuke koji su namenjeni za korišćenje nakon carskog reza. Oni doprinose tome da se ne vrši pritisak na ranu, što omogućava brže zarastanje-
 • Još jedna prednost ovih jastuka je njihova multifunkcionalnost pa mogu biti potpora za leđa tokom trudnoće i bebi tokom odrastanja i perioda uvežbavanja sedenja.

Kao što vidite prednosti je više. Ukoliko ste do sada imali nekih dilema oko kupovine ovog predmeta, nadamo se da smo ih sada rešili.

Kako se koristi jastuk za dojenje?

 

Korišćenje jastuka za dojenje nije nimalo komplikovano. To ćete videti i sami. Već nakon nekoliko podoja, njegova upotreba će vam preći u naviku. Evo uputstva kako da ga pravilno koristite:

 • Jako je važno da prvo vi zauzmete udoban položaj za dojenje i namestite jastuk oko struka. To znači da ako jastuk ima kopče, prvo njih treba dobro pričvrstiti. Ovaj korak je važan za jastuke u obliku slova “U”.
 • Kada ste to učinili postavite bebu na jastuk. Bebinu glavu postavite na onu stranu gde je dojka iz koje će prvo sisati. Važno je da glavica bude nameštena tako da beba lako dohvati dojku. Celu bebinu težinu pridržavaće jastuk i videćete da će i vama i bebi biti prijatno.
 • Ukoliko koristite jastuk u obliku gnezda ili podesivi jastuk, onda prvo njih namestite u odgovarajući položaj u vaše krilo. Zatim bebu stavite na jastuk. Kod podesivog jastuka potrebno je da prvo namestite visinu, odnosno da mu podesite “krila”.

Kako se još može iskoristiti jastuk za dojenje?

 

Ukoliko vam se čini da vam jastuk za dojenje nije korisna stvarčica, evo još nekoliko predloga kako ga možete upotrebti. Videćete da ipak nije izmišljen bez razloga.Ovaj jastuk može biti koristan i za mnoge druge svrhe.

Velik broj mama jastuk za dojenje koristi nakon carskog reza jer na taj način čuvaju ranu od pritiska bebine težine i bilo kakvog povređivanja tokom podoja.

Može se koristiti i za sedenje nakon epiziotomije jer se na taj način ne vrši pritisak na ranu. To olakšava sedenje i svakako ubrzava oporavak porodilje. Ukoliko ga koristite za tu namenu, vodite računa o higijeni i za dojenje uzmite drugi jastuk ili jastučnicu dobro operite.

Kada beba malo poraste i počinje da sedi, jastuk za dojenje i tu može naći svoju ulogu. Možete ga iskoristiti kao oslonac za bebina leđa, kada mališani nisu dovoljno stabilni da sede samostalno.

Jastuk za dojenje blizanaca

 

Dojenje blizanaca vrlo je izazovna aktivnost iz više razloga. Mame znaju da je i jednu bebu ponekad zahtevno držati za vreme podoja, zamislite tek kako je sa dve.

Ovaj jastuk u ovom slučaju može biti idelano rešenje. Omogućiće da obe bebe budu u pravilnom položaju, da u isto vreme sisaju i da se mama ne umara previše.

Razlikuje od redovnog jastuka za dojenje po tome što je malo veći i na taj način pruža siguran oslonac jer je napravljen u obliku slova “M”.

Čak i kada blizance hranite na flašicu ovo je odličan način da ih istovremeno nahranite.

Dimenzije jastuka za dojenje

 

Dimenzije jastuka za dojenje su različite. One zavise od oblika jastuka, kao i od proizvođača i uzrasta za koji su namenjeni.

Recimo da jastuk u obliku gnezda može biti manji do 5 meseci i veći do 9 meseci. Manje spoljašnje dimenzije iznose 78x43cm, a unutrašnje 63x25cm. To je jedan primer, a dimenzije se razlikuju i po tome da li je gnezdo zategnuto ili ne.

Veće gnezdo ima spoljašnje dimenzije 95x52cm, a unutrašnje 75x34cm.

Jedan primer dimenzije jastuka u obliku slova U je 60x50x18cm.

Kako sašiti jastuk za dojenje?

 

Ukoliko ne želite trošiti novac na razne brendove jastuka za dojenje možete ga sašiti i sami. Odnosno ako ne znate da šijete može vam neko sašiti. Na Internetu možete pronaći i primere odnosno šablon kako sašiti jastuk za dojenje.

Prema jednom uputstvu za samostalno šivenje ovog jastuka potrebno je sašiti :

 • Unutrašnju jastučnicu-najbolje bi bilo da ona bude pamučna i dužine oko 120cm. Inače je za izradu bebi opreme preporučljivo da se koriste prirodni materijali.
 • Spoljašnju jastučnicu takođe sašijte od pamučne tkanine dužine 120cm. Kada je u pitanju spoljašnja jastučnica tu se možete igrati sa dizajnom i birati ga po svom ukusu.
 • Šivači znaju da će im trebati i patent zatvarač kako bi se spoljašnja jastučnica mogla skidati i prati.
 • Trebaće vam još i punjenje za jastuk koje može biti recimo poliestersko ili od silikonskih kuglica.

To je otprilike sve što vam je potrebno od materijala. Ostalo ćemo prepustiti profesionalcima koji znaju kako teče proces šivenja.

Jastučnica za jastuk za dojenje

 

Jastučnica za jastuk za dojenje je veoma važan deo ovog proizvoda. Kada kupujete ili šijete jastuk vodite računa da ona bude od prirodnog materijala kao što je pamuk.

Kada je reč o dezenu tu imate mogućnost biranja boje i dezena u skladu sa svojim ukusom.

Vodite računa da se spoljašnja jastučnica može skidati i prati jer tokom podoja često dolazi do kapanja mleka na jastučnicu.

Ovo će doprineti da osim komfora za vreme dojenja, obezbedite i higijenske uslove vašoj bebi.

Jastučnice se mogu i posebno kupiti, samo je potrebno voditi računa o dimenzijama koje su vam potrebne.

Iskustva, cena i gde kupiti?

 

Iskustva sa korišćenjem ovog jastuka su uglavnom pozitivna. Većina žena je bila pomalo skeptična kada je kupovina ovog proizvoda bila u pitanju, ali na kraju se mnogima ispostavilo kao dobro rešenje.

 

 

Zaista je ovakav način dojenja mnogima pomogao da čuvaju snagu i uživaju u svakom podoju.

Kupovinu ovog proizvoda možete obavti u većini poznatih prodavnica bebi opreme kao što su: Aksa, Ikea, Menda, Dexy Co Kids. Većina lokalnih prodavnica koje imaju opremu za bebe, u svojoj ponudi ima i jastuke za dojenje.

Razni sajtovi koji se bave prodajom bebi opreme takođe nude veliki izbor jastuka za dojenje.

Kada je reč o cenama one variraju i zavise od modela jastuka, proizvođača i mesta na kojem ćete ga kupiti. Recimo da se oni na nekim akcijama mogu pronaći za nekih 2000 dinara, a redovna cena im je malo višlja.

Najpoznatiji brendovi jastuka za dojenje

 

Kada je reč o ovom proizvodu i tu se izdvaja nekoliko najpoznatijih brendova, iako ih u današnje vreme ima puno.

 

jastuk za dojenje upotreba

 

Neki od najpoznatijih svakako su:

Milbi jastuk za dojenje

 

Milbi je proizvođač bebi opreme koji ima dugu tradiciju na tržištu. Njihovi jastuci za dojenje su poznati po svom kvalitetu, a po forumima se može videti da ih mnoge žene rado preporučuju.

Beluga jastuci za dojenje

 

Beluga je još jedno ime koje je veoma poznato kada je kupovina jastuka za dojenje u pitanju. Ovaj jastuk posebno je pogodan za žene koje su imale carski rez, jer doprinosi tome da rana ne bude pod opterećenjem i samim tim brže zaraste.

Ovaj proizvođač je puno mislio i na dobrobit mama kako bi imale udoban položaj tokom podoja. U ovom jastuku beba je bezbedna, a mamina kičma i ramena potpuno rasterećeni.

Chicco Boppy jastuk za dojenje

 

Ovaj jastuk osim što pruža komfor i bezbednost tokom svakog bebinog obroka, prilagođava se i svakoj maminoj građi.

Kvalitetno punjenje obezbeđuje da jastuk zadrži oblik i pruži bezbednost. Jastuk je multifunkcionalan, pa se može koristiti i kao prostor za bebino vežbanje i kao oslonac za leđa.

Kada je higijena u pitanju  jastučnica i jastuk se mogu potpuno oprati u veš mašini, što je ako važno za dobrobit mališana.

 Infantino jastuk za dojenje

 

Ovaj jastuk je poseban po tome što pogoduje različitim položajima tokom dojenja kao što je položaj kolevke ili na strani. To je takozvani podesivi jastuk pa se beba može postaviti u odgovarajuću visinu.

Još jedna dobra strana ovog jastuka je što se može prati u mašini, a obzirom da se sklapa zauzeće i jako malo prostora u kući.

Dojenje je veoma važan deo odrastanja svake bebe. Osim što je preporučljivo za pravilan rast i razvoj, to su i momenti u kojima dolazi do razmene nežnosti. Neka ti momenti budu uživanje i mami  i bebi.

Zato je važno da je tokom obroka svima prijatno i komforno, a odgovarajući jastuk za dojenje će tome sigurno doprineti.