laktacija

Saveti za pravilno uspostavljanje laktacije

Pravilno uspostavljanje laktacije i dojenje doprinose boljem razvoju bebe. Ipak, to nekad ne ide glatko. Saznajte kako postići uspeh!

Šta je laktacija?

 

Laktacija je proces produkcije majčinog mleka. Za žene koje su trudne ili su se porodile, laktacija  se smatra normalnom i očekivanom pojavom.

Hormonske promene koje se ženi dešavaju za vreme trudnoće šalju signal mlečnim žlezdama da je neophodno proizvoditi mleko.

A evo i kako se ono stvara!

Kako se stvara laktacija?

 

Mnoge žene se tokom trudnoće brinu da li će moći dojiti bebu, šta ako ne budu imale dovoljno mleka? Često su te brige prisutne kod žena sa prirodno malim grudima.

Nema potrebe za brigom, priroda se pobrinula za sve. Trudnoća, rađanje i početak dojenja su potpuno prirodne pojave i ženin organizam je spreman za sve te događaje.

Pod pretpostavkom da je sa zdravstvene strane sve u  redu, na laktaciju će uticati hormoni koji su tokom trudnoće aktivniji i imaju veoma važnu ulogu.

 

uspostavljanje laktacije

 

Dva hormona direktno utiču na dojenje i produkciju mleka a to su:

Prolaktin

 

Nivo hormona prolaktina značajno se povećava tokom perioda trudnoće i podstiče rast i razvoj mlečnog tkiva i priprema ga za proizvodnju mleka. Luči ga žlezda hipofiza. Ovaj hormon je neophodan za započinjanje i održavanje laktacije nakon porođaja.

Iako je nivo prolaktina tokom trudnoće povišen, do izlučivanja mleka ne dolazi pre porođaja usled visokih nivoa hormona progesterona i estrogena koji blokiraju njegovu aktivnost.  Nakon porođaja nivo progesterona i estrogena opada, prolaktin više nije blokiran i dolazi do laktacije.

Tokom podoja, dok beba sisa, nivo hormona prolaktina u krvi raste i stimuliše produkciju mleka.  Stručnjaci kažu da je nivo prolaktina najviši 30 minuta od početka podoja, što je važno za proizvodnju mleka za naredni podoj.

Zbog toga se kaže da što beba više sisa, telo više mleka proizvodi, jer se više stimuliše lučenje prolaktina.

Ovo je posebno važno znati u periodu uspostavljanja laktacije.

Oksitocin

 

Oksitocin je drugi važan hormon kada je laktacija u pitanju. Osim što pomaže u proizvodnji mleka, njegova značajna funkcija tiče se otpuštanja mleka. Refleks oksitocina nazivaju još i refleks otpuštanja mleka.

Oksitocin se stvara mnogo brže od prolaktina i čini da mleko koje se nalazi u dojkama curi ako je bebi potreban podoj.

Ovaj hormon počinje delovati kada majka očekuje da će beba tražiti podoj, kao i dok sisa. Refleks puštanja mleka postaje uslovljen i maminim osećajima, dodirima, mirisom ili čak viđanjem bebe. Mame koje su imale priliku da doje sigurno su imale iskustvo da im mleko krene curiti kada dolazi vreme podoju. Verovatno na to utiču misli na bebu da je gladna i mamino telo naprosto radi usklađeno sa bebinim potrebama.

Oksitocin inače smanjuje nivo stresa i poboljšava raspoloženje kod mama koje doje. Žene koje su pod emocionalnim stresom ili osećaju neku bol, mogu uticati na smanjenje lučenja oksitocina pa samim tim i uspeh u otpuštanju mleka. U tom slučaju treba raditi na otklanjanju uzroka negativnih emocija i uticaja kako bi se ponovo uspostavila dobra laktacija i curenje mleka.

Kada započinje uspostavljanje laktacije?

 

Laktacija se uglavnom vezuje za porođaj odnosno za period kada je beba rođena.

 

 

A da li je ona prisutna samo tada ili se nešto dešava i pre samog porođaja?

Hajde da vidimo!

Laktacija pre porođaja

 

Kada žena zatrudni u telu se dešava niz promena. Jedna od njih odnosi se i na promene u dojkama. Već na samom početku trudnoće dojke počinju pripremu za dojenje jer trudnički hormoni čine svoje.

Iako pre porođaja neće cureti mleko, možete primetiti da vam već na polovini trudnoće iz grudi curi žućkasta tečnost koja se zove kolostrum. Kod nekih žena se kolostrum javlja već na početku trudnoće, dok će ga pojedine prvi put primetiti nakon porođaja.

Nema potrebe da brinete ako ste pred sam kraj trudnoće, a kolostruma još nema. Pojaviće se taman kada bude trebalo i biće najbolja prva hrana koju bebi možete ponuditi.

Laktacija nakon porođaja

 

Laktacija nakon porođaja sasvim je normalna i očekivana pojava. Iako će prvih par dana nakon porođaja vaše telo proizvoditi kolostrum, ubrzo će krenuti i ono mleko koje iščekujete.

Priroda je sve uredila do savršenstva, nema potrebe za brigom, jer se vaše telo pripremalo 9 meseci za ovaj čin. Kada se uspostavi laktacija važno je bebu redovno dojiti i primenjivati pravilne tehnike dojenja kako bi svaki obrok bio uživanje i mami i bebi.

Kada se uspostavlja normalna laktacija?

 

Kada je reč o uspešnom dojenju, najvažniji savet bi bio da se sa njim započne odmah nakon rođenja bebe kada je refleks sisanja najjači. Prvih nekoliko dana kolostrum će biti odlična hrana za vašu bebu.

Nakon toga telo će početi da proizvodi mleko bez obzira da li beba sisa ili ne. To će trajati nekoliko dana. Posle nekih nedelju dana manje-više, količina proizvedenog mleka zavisiće od toga koliko bebu često dojite, odnosno od njene potražnje.

Ako želite da uspostavite normalnu laktaciju onda je neophodno da bebu dojite redovno ili da izmlazate mleko. Na taj način ćete telu poslati signal da proizvodi još mleka.

Kada je reč o nekim konkretnim rokovima i broju dana, teško je dati preciznu brojku. Svaka žena je drugačija i vreme potrebno za uspostavljanje normalne laktacije će varirati i zavisiti od uspeha u dojenju i učestalosti podoja. Ne brinite ako će vam trebati više dana ili čak  nedelja. Budite strpljivi i uporni, šaljite telu zahtev da proizvodi još mleka i uspeh neće izostati. Dojenje na zahtev je najbolji način da to uradite.

Sastav majčinog mleka

 

Majčino mleko je najsavršenija hrana kojom beba započinje svoj život na ovom svetu. Bebe koje imaju mogućnost da sisaju u neuporedivoj su prednosti. Osim što tokom podoja imaju mogućnost razmene nežnosti sa majkom, u isto vreme dobijaju i najkvalitetniju hranu punu vitamina i neophodnih nutrijenata za zdrav razvoj.

 

 

Majčino mleko je posebno i od neprocenjivog značaja za imunološki sistem bebe zato što sadrži:

Masti

 

Masti su izuzetno značajan sastojak u mleku. Nivo masti u mleku raste kako odmiče podoj, odnosno mleko koje beba sisa na kraju podoja mnogo je masnije i kaloričnije od početnog. Zato se savetuje da beba dovoljno dugo sisa na jednoj dojci.

Laktoza

 

Laktoza je važan izvor energije i majčino mleko je sadrži u mnogo većim količinama od ostalih vrsta mleka.

Proteini

 

Proteini koji se nalaze u majčinom mleku razlikuju se od drugih proteina i prilagođeni su potrebama bebinog organizma. Ovi proteini neće negativno uticati na bebino zdravlje za razliku od proteina iz kravljeg mleka koje se ne preporučuje u prvoj godini bebinog života.

Vitamini i minerali

 

Majčino mleko sadrži dovoljnu količinu potrebnih vitamina i minerala, osim ako majka iz nekih zdravstvenih razloga ima neki deficit. Jedini izuzetak je vitamin D koji se mora naknadno davati u vidu kapi .

Sastojci koji se bore protiv infekcija

 

Važnost majčinog mleka ističe se i u borbi protiv raznih infekcija i generalno se preporučuje za jačanje zdravlja i imuniteta.

U borbi protiv infekcija glavnu ulogu imaju imunoglobulin, bela krvna zrnca, proteini

U sastav mleka ulazi još i voda koje ima u najvećem procentu. 

Kako pojačati laktaciju ako je slaba?

 

Na bolju laktaciju i povećanje mleka u dojkama može se uticati na više načina, a neki od njih su:

 • Unos dovoljne količine tečnosti, pre svega vode, ceđenih sokova ili čajeva za dojilje poput čaja od koprive, matičnjaka, čaja sa anisom i kimom. Čorbe i supe su takođe odličan način da se unese tečnost u organizam.
 • Namirnice koje poboljšavaju laktaciju su ovas, leblebije.i pivski kvasac (ali ne u obliku piva).
 • Osim zdrave i raznovrsne ishrane važno je da dojilje ne drže dijete na svoju ruku i da se dovoljno odmaraju.

Evo kako treba da izgleda ishrana za dojilje.

Kriza laktacije – šta je to?

 

Krizom laktacije smatra se period kada je smanjena uspešnost u dojenju. Često se kriza dešava nakon uspešno uspostavljene laktacije nakon koje dolazi do poteškoća u dojenju iz mnogih razloga.

Ponekad do krize dovedu pojedini postupci mame kao što su nepravilne tehnike dojenja ili proređeni podoji  pa telo ne proizvodi dovoljne količine mleka potrebne bebi. Zdravstveno stanje mame, iscrpljenost,  često odsustvo mame  takođe utiče na  uspešnost u dojenju.

Sa druge strane nagli rast i razvoj bebe može uticati na to da proizvedene količine mleka više nisu dovoljne i da beba konstantno traži podoj. Vrlo često uvođenje čvrste hrane može izazvati poteškoće u dojenju, jer beba bude zbunjena.

Krize laktacije nisu retka pojava. Znaju biti mnogo frustrirajuće i mame najčešće odlučuju da prestanu sa dojenjem, međutim nema potrebe za tim. Ako je beba još uvek mala, majčino mleko je za nju najbolja hrana i ne treba odustajati sa dojenjem. Ove situacije se prevazilaze upornošću, čestim podojima i primenom prethodno datih saveta za poboljšanje laktacije. Ako se desi kriza ,nije na odmet potražiti i stručnu pomoć i čim pre doći do rešenja.

A kako prekinuti laktaciju?

 

Kada dođe vreme za prestanak dojenja iz bilo kog razloga, tada je potrebno pronaći najbezbedniji način da se prekine laktacija bez bilo kakvih posledica.

Postoji više načina kako to možete uraditi, a najbolje bi bilo da se u zavisnosti od vašeg stanja posavetujete sa vašim lekarom kako da prekinete dojenje na bezbolan način.

Kada je dojenje potrebno prekinuti brzo, tada se pribegava malo drastičnijim metodama kao što su:

 • Tablete za prestanak dojenja
 • Injekcije za prestanak dojenja

Obe metode su dosta “agresivne” i struka ima kontradiktorne stavove o njihovoj primeni. U nekim situacijama su ženama jedina opcija, ali pre bilo kakve primene dobro se posavetujte sa lekarom da li je to dobro rešenje  za vas.

Laktaciju možete prekinuti i prirodnim putem koji je ujedno i najbezbedniji, a za to postoji više načina:

 • Smanjivanjem broja podoja
 • Ne izmlazajte dojke u potpunosti ako osećate pritisak ili bol. Dojke ispraznite samo  do osećaja olakšanja kako ne bi došlo do nastanka mastitisa.
 • Efikasnim se pokazao i svež list kupusa, koji je posebno dobar kod upaljenih dojki.
 • Podvezivanje dojki je metoda koja se ranije koristila.  Sada se više ne preporučuje jer nije sasvim bezbedna i može dovesti do komplikacija poput začepljivanja mlečnih kanala.
 • Čajevi od nane i žalfije se koriste za smanjenje laktacije. Pre nego što krenete sa njihovom upotrebom dobro se informišite i vodite računa o količini i vrsti čaja koju kupujete.

Šta je relaktacija?

 

Relaktacija se odnosi na ponovno uspostavljanje laktacije koja je iz nekog razloga bila prekinuta.

Često se dešava da dojenje bude prekinuto usled odvojenosti mame i bebe ili iz nekih zdravstvenih razloga pa se nakon toga želi ponovo uspostaviti podoj.

 

laktacija i dojenje

 

Neretko se dešava da ako beba pređe na formulu, to ne daje dobre rezultate pa se mame odlučuju da ponovo doje.

Stručnjaci kažu da većina mama uspe u ponovnom uspostavljanju laktacije, ali sve zavisi od prethodne dužine dojenja, zdravstvenog stanja, razloga za prestanak laktacije. U svakom slučaju mame treba da pokušaju ponovo dojiti ukoliko to žele.Nije na odmet da se posavetujete sa lekarima kako to uraditi kako bi sebi povećali šanse za uspeh i ponovo uživali u podoju sa vašom bebom.

Na taj način ćete joj sigurno pružiti najbolje.

Da li do laktacije može doći i ako žena nije trudna?

 

Da.

Iako se laktacija uglavnom vezuje za trudnoću i rođenje bebe, do laktacije može doći čak i kada žena nije trudna. Laktacija se ne javlja samo kod žena, već i kod muškaraca.

Ova pojava zove se galaktoreja i nju mogu uzrokovati sledeći faktori:

 • Hormonski disbalans
 • Lekovi poput anti-bebi pilula, antipsihotika, antidepresiva, pojedini lekovi za krvni pritisak i srčane bolesti
 • Zdravstveni problemi povezani sa štitnom žlezdom, bubrezima, jetrom i izloženost hroničnom stresu.
 • Tumori
 • Stimulacija bradavica tokom seksualnih odnosa

Evo i jedne zanimljivosti koju mnogi nisu znali.

Važno je znati da žene koje usvajaju male bebe mogu podstaći laktaciju i dojiti bebu bez obzira što nisu bile trudne. Uz pomoć stručnjaka posavetujte se na koji način da pripremite svoje dojke i povećate nivo prolaktina kako bi ste se pripremili za ovaj humani i lep čin.

Dojenje je zaista predivno iskustvo čak i mamama koje imaju manje uspeha u ovoj aktivnosti. Bitno je samo da ne odustajete i na pravom mestu potražite savet i rešenje za uspostavljanje laktacije.

Svaka kriza je prolazna, a benefiti dojenja ostaju za ceo život.