vigantol kapi za bebe

Da li koristiti Vigantol kapi za bebe ili ne?

Da li koristiti Vigantol kapi za bebe? Čemu služe?  Možda ste načuli da su one  bile povučene iz upotrebe pa vas je strah? Evo svih odgovora!

Kao prvo…

odmah ćemo rasvetliti zašto su Vigantol kapi bile povučene iz upotrebe. Kako informacije kažu – problem je bio tehničke prirode same ambalaže, a ne u samim kapima. U obaveštenju datom po povlačenju proizvoda iz prodaje i korišćenja, problem je nastao zbog neadekvatne kapalice koja je ispuštala više kapi, a ujedno i dozvoljavala spoljašnjim materijama da upadnu u bočicu. Kasnije su kapi vraćene u upotrebu kada se problem sa ambalažom rešio. 

Svaki roditelj se brine i sigurno nije svejedno kada pročita da nešto što je preporučeno za bebe možda nije sigurno, ali eto mali uvid u razlog povlačenja kapi iz upotrebe. Da li ćete koristiti njih ili neku alternativu – to najbolje videti sa vašim pedijatrom.

Mi ipak da objasnimo osnovno.

Šta su Vigantol kapi?

 

Vigantol sadrži holekalciferol odnosno vitamin D3. Oralni rastvor koji se koristi kao vitaminski dodatak ima svoju namenu u očuvanju zdravlja odraslih ali i dece i beba.

Pitate se zašto je važan D vitamin za bebe?

Hajde da vidimo.

One se koriste kao prevencija rahitisa, prevencija nedostatka vitamina D, kod poremećaja resorpcije, kao dopuna lečenja osteoporoze i za mnoge druge namene.

Kao vitamin koji se daje bebama ima namenu prevencije rahitisa, pogotovo kod beba koje su prevremeno rođene.

Vitamin D je važan za razvoj kostiju i zuba. Često je nazivan i vitamin „ sunčeve svetlosti “ jer delovanjem ultravioletnog  zračenja dolazi do aktivacije holesterola koji se inače nalazi u našoj koži i on tada prelazi u vitamin D. 

Ono što je posebno specifično i zbog čega se vitamin D treba dodavati u bebinu ishranu jeste da se on ne prenosi majčinim mlekom. Majčino mleko i dojenje prenose skoro sve vitamine i minerale na bebu, ali vitamin D nije jedan od njih. Zato postoje mnoge kapi koje se daju bebama po rođenju, a jedne od njih su i Vigantol kapi za bebe.

Ovaj vitamin značajan je i za izgled i zdravlje kože.

 

Bebina koža je osetljiva i potrebna joj je posebna nega i spolja, a ne samo ovakav podsticaj iznutra. Za kupanje i negu uvek birajte biljnu kozmetiku. Kupanje Dr Pilar kupkom je odličan i savestan izbor, jer je na biljnoj bazi i bez štetnih sastojaka. Možete je nabaviti lako na ovom linku: doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

 

 

Značaj vigantol kapi i vitamina D

 

Prvo je jako važno da naglasimo da je vitamin D jednako važan za pravilno funkcionisanje tela i organizma, kao i svaki drugi vitamin, a pogotovo kada su u pitanju pravilan rast i razvoj kostiju. Imajući to u vidu, naglasićemo još jednu stvar, a to je da se po nekim statistikama od 2016. godine u našoj zemlji skoro ne može naći slučaj rahitisa kod male dece. Smatra se da je to zbog povećanog unosa vitamina D kroz suplemente. 

 

d3 kapi za bebe

 

Rahitis inače kod dece postaje uočljiv između prve i druge godine života. Uzrok se obično nalazi u nedostatku vitamina D bilo kroz hranu ili kroz nedovoljan boravak na suncu. Ipak ako decu izlažete suncu, nemojte zaboraviti da im nanesete zaštitnu kremu, jer je njihova koža osetljiva i lako pocrveni.

Vitamin D nije samo za bebe, već ima veliki značaj i za trudnice. Smatra da je nedostatak količine vitamina D u trudnoći uticao na kasnija oštećenja zubnog sjaja kod njihove dece i uopšte,  vrlo lošim zdravljem zuba već u ranom detinjstvu. Ovo, svakako, nije jedini bitan vitamin u trudnoći. O svim ostalim bitnim vitaminima i mineralima za trudnice, pročitajte u ovom tekstu: 

Najbolji prenatalni vitamini za mamu i za bebu

Značaj vigantol kapi se ogleda još i u poboljšanju apsorbovanja hrane, pravilnog varenja i održavanja crevne flore.

Ono što je vrlo važno reći jeste da se u hrani u prirodnom obliku ovaj vitamin teško nalazi. Upravo zato postoje suplementi u vidu kapi, među kojima je i vigantol.

Kako se koriste Vigantol kapi za bebe?

 

Kao što već spomenusmo, u pitanju je rastvor i dostupan je u vidu kapi. Shodno tome najčešće se dobija pipeta koja u sklopu bočice, ili bočica ima dozer na vrhu, tako da možete da pratite količinu kapi koja je potrebna.

 

 

U zavisnosti od toga koje su kapi u pitanju, zavisi i doziranje. Kod Vigantol kapi za bebe se preporučuje 2 do 10 kapi po savetu lekara. Najčešće je to manja količina, oko 2 kapi, jednom dnevno.

Lekar preporučuje dozu i na otpusnoj listi novorođenčeta će biti naznačena količina i vrsta kapi koje se daju.

Ukoliko niste sigurni, uvek postoji opcija da se posavetujete sa pedijatrom.

Kapi se daju tako što nakapate preporučenu količinu na mekanu dečiju kašičicu, a zatim date bebi. U slučaju da beba ispljune kapi, postoji jedan mali trik. Neke mame su se setile pa su na bebinu dudu (varalicu, lažu) nanele kapi i dale bebi. Druge opet se služe svojim prstima, tako što na oprane prste nakapaju dovoljnu količinu kapi a zatim blago masiraju bebine desni. Na taj način olakšavaju muke od nicanja zubića, a i beba dobije neophodne vitamine.

 Nije preporučljivo da se mešaju sa mlekom ili drugim tečnostima.

AD kapi ili Vigantol kapi?

 

Da bi uporedili ove dve vrste prvo ćemo napisati i reč dve o AD kapima.

AD kapi su kombinacija dva važna vitamina A i D. Takođe je u pitanju oralni rastvor koji se daje kao dodatak ishrani.

Važno je naglasiti  da se vitamin A obično ne preporučuje bebama odmah po rođenju.

Ovaj vitamin u većim količinama može izazvati povraćanje, mučnine, dijareju i mnoge druge tegobe, a lako može doći do njegovog uvećavanja, zato se, bez posebne potrebe, AD kapi više ne preporučuju bebama

Ipak, ako i ukoliko pedijatar preporuči ove kapi, za to postoji razlog.

 Bebama se preporučuju negde od rođenja, a negde od 6. meseca života. Daju se u odnosu na ishranu i starost bebe, kasnije deteta. Obično su količine koje se preporučuju između 2 i 5 kapi. Smatra se da dok beba sisa, ili je na mlečnoj ishrani, količina kapi ne treba da bude veća od 2, a kasnije kada se mlečna ishrana smanjuje, količina kapi se povećava.

U svakom slučaju, razlika između Vigantola i AD kapi se odlikuje time što je vigantol samo D3 vitamin, a AD kapi obuhvataju i vitamin A.

Vitamin A je takođe važan za pravilan rast i razvoj beba i dece. 

Ima izuzetan značaj za razvoj kože i epitelnih ćelija (to su ćelije koje se nalaze na koži i sluzokoži). Vitamin A pomaže stvaranje rodopsina, vidnog pigmenta. On se nalazi u mrežnjači i jedana je od ključnih faktora za dobar vid.

Ovaj vitamin je poznat kao odličan antioksidans. To znači da vitamin A ima sposobnost da  neutrališe veoma opasne slobodne radikale (hemijske supstance i toksine koje mogu oštetiti ćelije našeg organizma).

U svakom slučaju, uvek je najbolje delovati po savetu lekara i njihovoj preporuci.

Šta ako propustim da bebi dam kapi?

 

Vigantol kapi se daju jednom dnevno, u odabrano vreme, onoliko kapi koliko je preporučeno od strane lekara. Ukoliko ih niste dali baš u to određeno vreme, nije važno! Možete ih dati tada kada se setite. Međutim ne bi trebalo da dajete više od preporučene doze. Svaki vitamin u organizmu može da bude u hipovitaminozi odnosno nedostatku, ali i hipervitaminozi odnosno u prekomernoj količini. Kada je u pitanju vitamin D to može biti poprilično opasno.

 

vitamin D za bebe

 

Previše vitamina D u organizmu može izazvati srčane aritmije, kamenje u bubregu, kalcifikacije u organima ali i hrskavičastom tkivu, mučnina, psihički simptomi, gubitak apetita, pojačano mokrenje. Ovo su uglavnom indikatori koji govore da je u pitanju previše vitamina D i oni se javljaju usled neadekvatnog i prekomernog konzumiranja kapi vitamina D.

Zato treba voditi računa da se doza ne prekorači, treba se truditi da se svakodnevno daje dozvoljena doza. Ukoliko se jedan dan preskoči, nema neke štete, ali treba biti dosledan i pažljiv i ne dozvoliti da se preskakanje ponovi.

Šta ako bebi ne dajem D3 kapi?

 

Onda je veća šansa da može doći do raznih problema, uglavnom vezano za razvoj koštanog tkiva. Smatra se da se upravo korišćenjem ovakvih kapi smanjuju rizici od pojave rahitisa. To je oboljenje u kojima kosti kod dece postaju mekane, krhke i često savijene. Uzrokuje ga nemogućnost mineralizacije (kalcijum i fosfor ne učestvuju u građi kostiju kod dece) čime kosti koje rastu i razvijaju se gube na čvrstini kvalitetu. Takođe se smatra da deluje na kvalitet zuba kod dece, ali i kasnije kada postanu ljudi.

Dakle, poželjno je da ipak poslušate preporuku lekara. Ako imate sumnje u Vigantol kapi – ne brinite. Ima i dugih!

Zamena za Vigantol kapi

 

Alternativa Vigantol kapima su bilo koje kapi D vitamina koje su namenjene bebama.

Vigantol je naziv i proizvod evropske firme, tačnije Nemačke, ali postoje i :

  • Babytol kapi koje imaju D3 + Omega ili D3 + K1 vitaminske kapi,
  • postoje spomenute AD kapi,
  • BioGaia kapi i mnoge druge.

Deca koja su sa područja gde je više sunčevih zraka u toku dana ali i godine, za preporuku imaju manje ili minimalne količine D kapi. Sunce i njegovi zraci kod te dece aktiviraju onu količinu vitamina D u koži koja je potrebna za normalno funkcionisanje. Ipak ni tamo nisu skroz izbačene iz upotrebe, što znači da je njihova važnost velika.

U našim podnebljima, bez obzira na to koliko vremena deca provode napolju i u toku letnjih dana neophodno je da se daju D kapi za bebe. Ta količina sunčevih zraka kod nas  nije dovoljna, pogotovo zimi kada se manje izlazi i ima manje sunca. U vezi količine kapi koje se daju u toku različitih godišnjih doba treba se posavetovati sa lekarom.

Da li bebe koje su na formuli (dohrani) treba davati D kapi?

 

Smatra se da se u većini mlečnih formuli se nalazi određena količina vitamina D3. Ukoliko je beba na takvoj ishrani onda u zavisnosti količine formule koju pije, zavisi i unos doze D vitamina. Obavezno treba proveriti koju količinu D vitamina formula sadrži, ali svakako se u tom slučaju bebama ne daju D kapi svakodnevno.

 

 

Najbolji savet ćete dobiti od pedijatra, koji će znati na osnovu dohrane koju koristite da preporuči dodatna unos kapi, ili možda neće biti potrebno. U svakom slučaju, razgovor sa pedijatrom je najbolji način da razrešite sve dileme i da saznate šta je potrebno vašoj bebi od dodataka ishrani.

Do kada se vitamin D kapi daju bebama?

 

Vitamin D  kapi se obično daju bebama od druge nedelje života pa do prvog rođendana.

Nekese mogu davati i duže, pa čak i do puberteta kao dodatak ishrani. To su obično vrlo male količine kao deo ili sastav drugih vitaminskih suplemenata. Nekada i ne znajući kroz sirupe za apetit ili slične suplemente dajemo i D vitamin, jer je čest u sastavu ovakvih preparata. 

Nekada postoji preporuka da se daju i do 3. godine, ali to sve zavisi od bebe odnosno deteta. Najbolji savet u vezi davanja ili prekidanja konzumacije D kapi i vigantola da će vam pedijatar, koji ima kompletan uvid u zdravstveno stanje deteta.

Gde kupiti i cena Vigantol kapi?

 

Vigantol kapi je lako naći u bilo kojoj apoteci. Tamo možete dobiti i dodatni savet kako da ih lakše koristite. Njihova cena je oko 850 dinara.

Ukoliko i dalje imate nedoumice ili strah oko Vigantol kapi, o tome možete prodiskutovati sa pedijatrom i potražiti neku alternativu – a možda vam i on odmah preporuči neke druge.  Svakako, neku vrstu D3 kapi za bebe dobićete kao preporuku.