prenatalni vitamini

Najbolji prenatalni vitamini za mamu i za bebu

 Koji su najbolji prenatalni vitamini? Jesu li oni važni ili se mogu i preskočiti? Da li je manjak vitamina u trudnoći opasan?  Odgovori su pred vama.

Šta su prenatalni vitamini?

 

Sigurno znate da su vitamini i minerali jako važni za dobro funkcionisanje organizma i da ih ima u raznoj hrani koju unosimo svakodnevno. Međutim u toku trudnoće nekada se dogodi da ti vitamini budu u manjku i potrebno ih je nadoknaditi.

Čak i pre trudnoće, prenatalni vitamini mogu pomoći da se organizam dovede u optimalno stanje i olakša samo začeće.

Ovi vitamini koji su svojevrsni suplementi i dodaci ishrani. 

Iako im naziv kaže da su to vitamini, zapravo je u pitanju spoj svih neophodnih materija da se trudnoća i plod razvijaju kako treba, ali i da organizam buduće majke bude u dobrom stanju.

Zato oni obuhvataju široku lepezu vitamina, minerala, zatim gvožđe, kalijum, kalcijum folnu kiselinu i još mnoga toga.  A šta je to, saznajte daljem tekstu!

Važnost vitamina u trudnoći

 

Iako znamo da vitamina i minerala ima svuda oko nas, važno je i da znamo da se oni nekada teže unose kroz hranu. To znači da je nekada, za recimo vitamin B, potrebno pojesti veliku količinu povrća i to prokelja, koji nije baš preukusan.

 U 100 grama prokelja ima samo oko 67 mikrograma vitamina B a potrebno je uneti oko 400 mikrograma dnevno u toku trudnoće. Jasno vam je o čemu govorim?

Količina hrane koja treba da se unese da bi se zadovoljile sve potrebe za vitaminima i mineralima u toku trudnoće bi bila ogromna. I tada je pitanje koliko bi bilo uspešno, jer su neki vitamini vrlo nestabilni, lako se izgube termičkom obradom, ili čak skladištenjem na hladnom mestu. 

 

prenatalni vitamini za trudnice

 

Isti ti spomenuti vitamini i minerali aktivno učestvuju u razvoju ploda. Oni sprečavaju razne poremećaje u razvoju ploda, od neuroloških do fizičkih. Takođe pomažu da trudnoća bude uredna i da se smanje rizici od prevremenog porođaja, gestacijskog dijabetesa, preeklampsije i sličnih problema u toku trudnoće.

Upravo u tome leži važnost prenatalnih vitamina u toku trudnoće.

Koje vitamine treba da sadrži pakovanje prenatalnih vitamina?

 

Već smo rekli da su prenatalni vitamini spoj mnogih elemenata koji pomažu da trudnoća, plod ali i mama budu u optimalnom i dobrom stanju, a koji su to sve elementi ? Pojasnićemo.

 

 

Folna kiselina

 

Folna kiselina je suplement i zamena za folat koji je prirodni element poznat i kao vitamin B9. On je izuzetno važna a teško se unosi u organizam kroz hranu. Pomaže pri pravilnom razvoju ploda, pogotovo neuralne cevi čiji defekt može biti izuzetno opasan.

Jako je važno da se uzima na samom početku trudnoće i smatra se da smanjuje šanse za pojavu deformiteta kod ploda i do 63%. Folna kiselina može da se konzumira i zasebno, ali i u sklopu prenatalnih vitamina. Ovo je element koji je prvi na listi onih koje prenatalni vitamini trebaju da sadrže! O njoj smo posebno pisali pa saznajte više u ovom tekstu: 

Zašto je važna folna kiselina za trudnice?

Vitamin D

 

Vitamin D se takođe teže unosi kroz hranu, a izuzetno je važan. Pomaže u procesu stvaranja kostiju i zuba kod ploda, ali i u razvoju pluća i mnogih drugih organa kod bebe. Često možemo biti u deficitu istog vitamina i pre trudnoće, a da to i ne osetimo. Ipak u toku trudnoće je potrebno sprečiti taj nedostatak i zato treba potražiti ovaj vitamin u sastavu prenatalnih suplemenata.

Kalcijum

 

Kalcijum je element koji pomaže cirkulatornom, nervnom i mišićnom sistemu da funkcionišu pravilno. Uz to je izuzetno važan za formiranje i pravilan razvoj koštanog sistema kod ploda. Čuva optimalno zdravlje majke, i zato je izuzetno važno da i on bude deo prenatalnih vitamina

Gvožđe

 

Anemija ili malokrvnost su uzrokovani upravo nedostatkom gvožđa u organizmu. U trudnoći je anemija mnogo češća, i trebalo bi se pozabaviti time jer je gvožđe važno za pravilan rast i razvoj ploda. Ono ima važnu ulogu u prokrvljavanju placente i dovodom kiseonika do ploda, smanjuju rizike od prevremenog porođaja i pomažu razvoj bebe. 

Vitamin E

 

Vitamin E igra važnu ulogu u formiranju kože i sluzokože ploda, ali ima uticaja i na razvoj disajnih organa kao i vezivnog tkiva. 

Vitamin C

 

Vitamin C pored svojih uloga u održavanju zdravlja organizma, pomaže i da se veže gvožđe i lakše apsorbuje u organizmu. Utiče na pravilan psihofizički razvoj ploda i zdravlje trudnice.

Omega 3 masne kiseline

 

Ove kiseline i esencijalne masnoće smanjuju šanse od prevremenog porođaja i male težine ploda. Izuzetno su važne i za neurološki razvoj, a nekada ih je teško uneti samo kroz hranu. Zato su i one, često, deo prenatalnih vitamina.

Tu su još i vitamin B, K, i mnogi drugi, zajedno sa cinkom, magnezijumom i jodom, kao i drugim elementima koji imaju pozitivno dejstvo na razvoj ploda i zdravlje majke. Na osnovu krvne slike trudnice i analiza, doktor će odrediti koji su najbolji prenatalni vitamini i da li je potreban još neki dodatak.

Ovo ne znači da ishrana u trudnoći ne treba da bude zdrava i puna gore pomenutih sastojaka – baš naprotiv. Raznolika i nutritivno bogata hrana samo doprinosi urednoj trudnoći i zdravoj bebi!

Uporedo sa primenom vitamina, savetujemo da počnete i negu kože na stomaku, jer će i ona doživeti nagle promene . Ono što se najčešće javlja su strije. Aleksandra je dobro pripremila svoju kožu na vreme i strije nisu imale šanse. Kako i čime? Saznajte iz njenog iskustva koje je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

A često se mame pitaju i ovo…

Da li su prenatalni vitamini za mamu ili za bebu?

 

Prenatalni vitamini su i za mamu i za bebu. 

Kada nastupi trudnoća, potreba za esencijalnim elementima organizma raste. Smatra se da je to zato što deo vitamina koji se unese u organizam, odlazi na formiranje i razvoj ploda. Zvuči logično zar ne? Baš zbog toga se pojačan unos vitamina odnosi i na mamu i na bebu. Da mami ne prifali,  a da bebi obezbedi sve neophodno za pravilan razvoj. 

Prenatalni vitamini pre trudnoće

 

Ponekada se i ženama koje planiraju trudnoću preporučuju prenatalni vitamini i pre samog začeća. Postoje neka istraživanja koja kažu da folna kiselina i neki elementi prenatalnih vitamina povećavaju šanse i olakšavaju začeće. Takođe u toku trudnoće deluju na funkciju mlečnih žlezda i podstiču njihovu funkciju. 

 Smatra se da će blagovremeno povećano unošenje folne kiseline značajno smanjiti šanse za pojavu defekata poput zečije usne, srčanih mana i nerazvijene neuralne cevi. 

Da vam približimo važnost ovoga o čemu govorimo: Neuralna cev je ono od čega nastaju mozak i kičmena moždina bebe. Ona se formira već u prvim nedeljama od začeća ploda, u toku prvog tromesečja.

Smatra se da su žene koje su pre trudnoće koristile prenatalne vitamine, pogotovo folnu kiselinu, smanjile šanse za ovakve pojave na preko 50 %. Takođe konzumacija ovih vitamina pre trudnoće može smanjiti mogućnost za pobačaj, prevremeni porođaj ili krvarenja u toku trudnoće.

Najbolji vitamini u trudnoći – prirodni ili suplementi? 

 

Već smo nabrojali koji su to sve vitamini koji su potrebni za pravilan rast i razvoj ploda ali i za zdravlje trudnice. Ono što nismo rekli jeste da su neki od njih sintetički dobijeni. 

 

vitamini u trudnoći

 

Folna kiselina je prvi sintetički element i on je zamena folatu odnosno vitaminu B9. Ovaj vitamin je strašno nestabilan, i teško ga je uneti u organizam samo hranom. Zatim je tu Vitamin D koji je takođe u prirodnim namirnicama u malim količinama, zato je potrebno dodati još malo iz suplemenata. 

Zašto ovo spominjemo?

Zato što se nekada možemo voditi logikom da je u prirodi sve ono što je potrebno za zdravu trudnoću i uopšte zdravlje čoveka. I jeste, zapravo, ali količine su problem. I način konzumacije takođe.

100 grama narandže na dan u sebi nosi oko 48.5 miligrama vitamina C, a dnevna doza koja je preporučena u trudnoći je oko 100 miligrama. Ok, poješćete dve narandže i ok, ali kada je u pitanju vitamin B, ili D ili gvožđe, računice su mnogo drugačije. Zato ih je potrebno nadomestiti kroz suplemente. 

To nas vodi na jedan zaključak :

Kombinacija prirodnih namirnica i suplemenata je možda najbolji način da organizam u trudnoći dobije sve neophodne nutrijente!

Da li je nedostatak vitamina u trudnoći opasan?

Poznato je da se nekada u toku trudnoće javlja nedostatak određenih elemenata i oni se mogu odraziti na trudnoću i zdravlje ploda.

Na primer, studije kažu da nedostatak vitamina D u toku trudnoće može imati uticaj na težinu novorođenčeta. Odnosno smatra se da je taj nedostatak uzrok manje težine kod beba po rođenju. Takođe može uticati na neke deformitete kostiju i smanjen rast kod beba. 

Nedostatak vitamina E može uticati na funkciju i razvoj očiju i vida kod beba, kao i na izgled kože bebe po rođenju.

Neka istraživanja pokazuju da je nedostatak vitamina C u trudnoći uticao na pojavu problema pri porođaju, ali povećane šanse za prevremeni porođaj.

Jasno vam je na šta ciljamo sa ovim nabrojavanjem i predočavanjem mogućih komplikacija zbog nedostatka određenih vitamina?

Nije slučajno i bezveze što se prenatalni vitamini preporučuju u toku kao i pre same trudnoće. Svaki od njih ima svoju ulogu.

Preporučene doze prenatalnih vitamina su jako bitne

Ni višak ni  manjak nekog vitimani nisu poželjni. U gotovim kombincijama prenatalnih vitamina ovo je uglavnom iskombinovano kako treba. Ako krenete da pijete pojedinačne tablete – nagutaćete se pilula, a možete zabrljati i sa dozom.

 

 

Baš zato su prenatalni vitamini osmišljeni kao kompleks. Bez obzira, nije loše da znate koje su to doze koje su optimalne.

  • Preporučene doze folne kiseline u toku trudnoće su oko 400 mikrograma, ali se doza može povećavati ukoliko za to ima potrebe. Na primer u toku blizanačke trudnoće, kod žena koje su već imale problematične trudnoće ili iskustva sa defektom neuralne cevi kod beba.
  • Preporučene doze Vitamina D su oko 400UI dnevno. Takođe se količina može korigovati ukoliko doktor vidi potrebu za tim.
  • Preoručene doze kalcijuma su oko 200 do 300 miligrama dnevno.
  • Preporučene doze vitamnica C  su oko 70 mg, ali je to vitamin koji se ne zadržava u organizmu i može se često nadomešćivati i kroz hranu.
  • Preporučene doze niacina  su oko 20 mg. Niacin je iz kompleksa B vitamina, nalazi se u mleku, žitaricama i mesu i pomaže rast i razvoj ploda. 
  • Preporučene doze vitamina B12 su oko 6 mcg.
  • Preporučene doze vitamina E su oko 10 mg.
  • Preporučene doze cinka  su oko 15 mg
  • Preporučene doze gvižđa su oko 17 mg ali se može po potrebi dodati još. Ovo je pogotovo važno ako je žena i pre trudnoće bila anemčna i sklona nedostatku gvožđa u krvi. To treba naglasiti doktoru i sačekati njegova uputstva.
  • Preporučene doze joda su oko 150 mcg. Jod se može dodatno konzumirati iz jodne soli.

*MG (miligrama) MCG (mikrograma).

Ovo su doze koje potrebno uzimati na dnevnom nivou. One su podložne varijacijama i promenama u zavisnosti od analiza trudnicine krvi i celokupnog stanja organizma. U zavisnosti od potreba trudnice, doktor preporučuje određenu dozu kao i vrstu prenatalnih vitamina koje treba da konzumira.

A hajde da vam kažemo i ovo…

Do kada se piju prenatalni vitamini u trudnoći?

 

Prenatalni vitamini u toku trudnoće se uzimaju sve dok vam lekar ne kaže da prekinete. To je obično u zadnjoj nedelji pred porođaj, ili jednostavno nakon porođaja.

Ponekada se preporučuju i postnatalni vitamini koji su odlični za dojilje, ali i mame koje ne doje. Bogati su gvožđem i pomažu lakše vraćanje organizma u balans nakon porođaja i smanjenja hormona. Takođe nakon porođaja i prestanka pijenja prenatalnih vitamina, može doći do opadanja kose kod žena. Uzrok obično leži upravo i smanjenju hormona i svih elemenata koje ste unosili uz ove suplemente. Tada postnatalni vitamini mogu ublažiti ovu situaciju!

Dakle, kada lekar kaže tada prestajete sa konzumacijom prenatalnih vitamina!

Da li prenatalni vitamini mogu imati nuspojave?

 

Prenatalni vitamini po pravilu ne bi trebali da imaju nuspojave, ali to ipak nije isključeno. Kod žena koje inače pate od mučnine u toku trudnoće, postoje mogućnosti da prenatalni vitamini uzrokuju još mučnina. Tada je neophodno javiti se svom lekaru i zatražiti promenu vitamina. Zamena mogu biti tečni vitamini koji se lakše vare i pogoduju trudnicama sa mučninama i povraćanjem.

Nekada prenatalni vitamini koji sadrže više gvožđa mogu izazvati zatvor i nadutost. I tada je neophodno posetiti lekara da preporuči određenu ishranu sa više vlakana ili čak i laksitiv.

Osim toga, neke veće nuspojave nisu zabeležene. 

Jasno je da su prenatalni vitamini zapravo skup određenih doza korisnih elemenata u jedan suplement.

Treba uvek imati na umu da ukoliko se nabrojani vitamini uzimaju pojedinačno i na svoju ruku mogu da budu opasni.

Pogotovo vitamin A koji može biti uzrok trajnih oštećenja jetre kao i uzrok slabosti i lomljivosti kostiju, kao i drugih problema kod ploda. To važi za većinu vitamina ukoliko se prekorači doza ili se uzimaju bez savetovanja sa lekarom.

Svakako da će lekar preporučiti ono što je najbolje za vas u odnosu na analize i prethodnu anamnezu trudnice.

Prenatalni vitamini nisu nešto što bi trebalo izbegavati u toku trudnoće. Ne mogu da naškode ni bebi ni trudnici, dok njihov nedostatak može. Zato, prevencije radi, uz savet i nadzor lekara, prenatalni vitamini trebaju da postanu deo svakodnevne rutine svake trudnice, i onih koje to žele da budu!