dovoljno mleka

Kako znati da li imam dovoljno mleka? Evo odgovora!

Kako znati da li imam dovoljno mleka? Važno je da imate prave odgovore. Prepoznajte simptome nedostatka mleka i sprečite ih na vreme.

Dojenje je često prepuno izazova i poteškoća.  Ipak, jedan od najvećih stresova za dojilje jeste kada stalno preispituju sebe:  da li imam dovoljno mleka.

Ovo ume da bude veliki problem, jer mnoge majke upravo zbog toga i odustaju od dojenja, iako često nema potrebe za tim.

Pažljivo čitajte i bićete pune samopouzdanja, znaćete kako da dojite na pravi način i konačno zaboravite na strah da će bebica ostati gladna.

Od kolostruma do zrelog mleka- podoj po podoj

 

Uspostavljanje uspešnog dojenja od samog početka svakako je od najveće važnosti za mamu i novorođenče.  Naravno, pričamo o ženama koje mogu i žele da doje svoju bebu.  I dok kod nekih žena sve ide glatko, kod drugih će se javiti brojni izazovi.

Uz dovoljnu edukaciju i pomoć okoline sve prepreke mogu se uspešno prevazići. Veliku ulogu u tome će odigrati patronažna sestra.

Na žalost, uz bezbroj strahova koje majke preživljavaju kada beba stigne na svet, često je okolina upravo ta koja im dodatno uliva nesigurnost. Čim beba zaplače, naći će se neko ko će reći:pa sigurno ti je gladna, nahrani je, možda ti je slabo mleko…

I tako u krug.

 

 

Mamama je ovo itekako poznato, pa dodatno preispituju sebe, da li doje na pravilan način, da li je beba dovoljno posisala, šta ako je zaista gladna? I tu dolazimo do najvećeg straha većine dojilja. Kako da stvarno znaju da li je beba sita? Da li je mleko koje imaju dovoljno da bi dete raslo i napredovalo?

Krenimo od početka. Majčino mleko je najkvalitetnija hrana za svako dete, a Svetska zdravstvena organizacija zato preporučuje isključivo dojenje u prvih šest meseci. Nakon uvođenja nemlečne ishrane, sa oko šest meseci, preporuka je da beba sisa do prvog rođendana, ali i do pune dve godine. Što duže, to bolje.

U slučaju da majka ne može ili iz nekih razloga ne želi da doji, i to je u redu. Beba će piti adaptiranu formulu koja je bogata svim potrebnim elementima za pravilan razvoj deteta. Ipak, važno je napomenuti da SZO ne preporučuje upotrebu kravljeg mleka do prve detetove godine.

Vratimo se dojenju. Majčino mleko je živa materija koja sadrži sve potrebne nutrijente, minerale, vitamine, prebiotike, probiotike, kao i antitela koja obezbeđuju bebi imunitet.

Mleko svake majke je prilagođeno upravo potrebama njenog deteta! I kako beba raste i napreduje, tako će se i mleko menjati i prilagođavati.

Lučenje mleka, odnosno, laktacija, počeće odmah nakon porođaja.  Kako dani i nedelje budu prolazili, mleko će menjati svoju strukturu, pa zato razlikujemo:

Kolostrum

 

Kolostrum je prvo mleko koje se luči dva do četiri dana nakon porođaja. Žućkaste je boje, gusto je, a ima neopisiv značaj za bebu. Sadrži najznačajnija antitela koja pomažu bebi da gradi svoj imunitet, a deluje i kao laksativ jer pomaže izbacivanje prve stolice, mekonijuma.

U toku 24 sata nakon porođaja dojke će izlučiti od 10 do 15ml kolostruma. To je sasvim dovoljno za novorođenče  prvih dan, dva i za njihov maleni stomačić.

Uloga kolostruma je da pruži bebi prvu zaštitu i svu potrebnu energiju. Samo redovnim podojima dete će dobiti neophodnu i potrebnu količinu kolostruma u svojim prvim satima i danima.

I upravo zato je veoma važno da majke insistiraju da doje odmah u porodilištu, kako bi beba dobila kolostrum. Ukoliko beba iz nekog razloga nije uz majku, ona treba da insistira, ako je to moguće, da joj babice donose bebu kada je vreme za podoj.

Prelazno mleko

 

Prelazno mleko luči se od drugog ili četvrtog dana posle porođaja, pa do nekih dve nedelje ili mesec dana. Manje je gustine, ima mnogo više šećera i masti od kolostruma, koji ima više proteina.

Dnevno će se proizvoditi oko 500 do 600 ml  prelaznog mleka, što će bebi biti sasvim dovoljno u prvih mesec dana bebinog života.

Zrelo mleko

 

Ono se javlja nakon dve do tri nedelje ili mesec dana od porođaja, a lučiće se sve do prestanka dojenja. Sada je količina proizvedenog mleka veća, oko jedan litar u toku 24 sata.

U toku podoja najpre se luči prednje mleko koje treba da utoli žeđ deteta i bogatije je šećerima i proteinima. Zadnje mleko obiluje mastima, hranljivije je i zato je važno da beba isprazni dojku do kraja.

Koliko je bebi dovoljno majčinog mleka?

 

Dakle, prvih 2 do 4 dana, bebi je dovoljan samo kolostrum. Nakon toga, potrebe za mlekom su veće, ali bebin apetit varira iz dana u dan, od podoja do podoja.

Zato odgovor na pitanje kako da znamo da li beba dovoljno sisa, nije nimalo jednostavan. Hajmo da vidimo samo otprilike koliko mleka će beba posisati dnevno u prvim mesecima.

 • Tokom prvog meseca beba će u toku podoja sisati od 90 do 120 ml po obroku. Broj podoja će u ovom periodu varirati između 8, pa do 12. Moguće je da će beba tokom jednog podoja uzeti 90 ml, tokom drugog 120, tokom trećeg 80ml. To ne možemo  nikada znati sa sigurnošću;
 • U drugom i trećem mesecu bebe uglavnom i dalje sisaju na tri sata. Po obroku, sada im je potrebno od 120 do 180 ml mleka;
 • Tokom četvrtog i petog meseca najčešće se smanjuje broj podoja, na nekih 5 ili 6 u toku dana. Sada će bebe unositi od 180 do 200 ml po obroku;
 • Sa šest meseci i dalje, bebe će najčešće sisati oko 200 do 220 ml po obroku.

Naravno, ovo su samo opšte smernice i nemojte se bespotrebno opterećivati. Majke koje iz nekih razloga izmlazaju mleko, pa hrane bebu, mogu tačno da znaju koliko je detete pojelo. U slučaju da dete samo sisa, najvažnije je da pedijatar na kontrolama kaže da je sve u redu, da dete lepo napreduje. U tom slučaju, nema razloga za brigu i strahove.

Od čega zavisi količina mleka?

 

Brojni su činioci koji dovode do slabije ili jače laktacije.

 

dovoljna količina mleka

 

Hormoni utiču na dojenje

 

Hormon prolaktin najodgovorniji je za proizvodnju i lučenje mleka. Drugi hormon koji utiče na proizvodnju mleka je oksitocin, hormon sreće, ljubavi. Kada beba sisa, povećava se nivo oksitocina i kreće lučenje mleka.

Zato neraspoloženje i stres majke mogu smanjiti proizvodnju mleka, jer smanjuju nivo oksitocina.

Ipak, iako će se svaka majka truditi da se što manje nervira, briga je sastavni deo roditeljstva i stresove nekada ne možemo izbeći.

Dojenje na zahtev

 

Nabolji način da znamo da beba dobija dovoljnu količinu mleka jeste dojenje na zahtev i što veći broj podoja. To znači da bebu ne treba uobročavati i hraniti je striktno na tri sata, već joj nuditi dojku kada god ona to zahteva. Ako plače, razdržaljiva je, veoma je moguće da želi da sisa. Nije važno ako je jela pre sat vremena, možda nije posisala dovoljno.

U prvih dva, tri meseca neke bebe će sisati na dva sata, na tri sata. Druge će tokom dana jesti na tri sata, noću će se buditi na dva sata ili na četiri sata. Neke će već sa dva ili tri meseca spavati čitavu noć. To sve zavisi od deteta do deteta.

Ponuda- potražnja mleka

 

Dakle, veći broj podoja, obezbediće veću količinu mleka. U slučaju proizvodnje mleka važi pravilo ponude i potražnje. Šta to znači?

Koliko mleka beba posisa tokom 24 sata, ista količina proizvešće se u naredna 24 sata.

Sve je prilagođeno potrebama bebe. Redovno pražnjenje dojki, podstići će njhovo ponovno punjenje. To se naziva povratni inhibitor laktacije.

Prepoznajte da li je beba gladna

 

A kako znati da je dete gladno i da želi da sisa?

Pratite bebu, posmatrajte je.

Osim plača, znak da je gladna može biti i griženje usana ili prstiju.

Neke bebe će okretati glavu na stranu, kao da traže dojku. Ako joj prstima dodirnete obraz, mahinalno će se okretati prema vašoj ruci.

Kako da znam da li imam dovoljno mleka?

 

Obično je potrebno pet do šest nedelja kako bi se postigla optimalna proizvodnja mleka.

Refleks otpuštanja mleka

Nakon prvih mesec i  posle porođaja, a nekada čak i posle dva, tri meseca, dojke nisu više onako tvrde i prepune mlekom, postaju lakše, mekše. Tada će se mame zabrinuti da mleko nestaje i da ga nema dovoljno.

To samo znači da je beba uspostavila svoj ritam sisanja, da se telo majke tome prilagodilo i luči mleko onda kada je vreme da bebica ručka.

Kada beba krene da sisa, najpe će desetak sekundi vući u prazno, a nakon toga mleko će nadoći i ona počinje da jede.

Važno je da beba isprazni dojku do kraja, da izvuče kako prednje, tako i zadnje mleko. Jedino tako će uneti sve neophodno što joj je bitno za rast i razvoj.

Dojite iz obe dojke

 

Nakon što završi podoj na jednoj dojci, treba je podići da podrigne, pa joj ponuditi drugu. Neka sisa koliko želi, obično će iz druge dojke posisati manje mleka. Sledeći podoj treba da počne na onoj dojci na kojoj je prethodni završen. Tako će se održavati laktacija u obe dojke.

Ne prekidajte podoje

 

Podoje ne treba prekidati na silu, beba je ta koja određuje kada joj je dosta. Kada dete okrene glavu od dojke, pokazuje da ne želi više da jede, a često i mleko curi iz usta, to znači da se najela.

Pratite mokre pelene

 

Još jedan siguran pokazatelj jeste broj mokrih i pokakanih pelena. U prva dva meseca beba će imati 7 do 8 mokrih pelena, a kasnije 5 do 6, dok će broj stolica u toku dana varirati. Neke bebe će kakiti posle svakog podoja, dok će druge kakiti jednom u nedelju dana.

Beba dovoljno napreduje

 

Dovoljno napredovanje u kilaži svakako je najsigurniji znak koji će nam pokazati da li beba dovoljno sisa i da li mama ima dovoljno mleka, ako je beba isključivo dojena.

To će na redovnim kontrolama utvrditi pedijatar. Ukoliko bude potrebe, odnosno, ukoliko beba ne dobija dovoljno na težini, pedijatar će uz dojenje verovatno preporučiti i dohranjivanje bebe.

Da li da davati vodu bebi?

 

Mleko je po svom sastavu sačinjeno od  80 odsto vode, tako da bebe koje samo sisaju u najranijem uzrastu najčešće nemaju potrebu da piju vodu. Tek nakon uvođenja čvrste hrane, bebi treba nuditi vodu. Beba dojenjem ostaje hidrirana.

Posmatrajte bebu dok sisa

 

Najvažnije:posmatrajte bebu dok jede. Ako čujete da intenzivno guta dok sisa, ako primećujete malo mleko u uglovima usana, znajte da je sve u redu.

Lažni signali koji mogu ukazivati da nema dovoljno mleka

 

Majke mogu imati brojne nedoumice u vezi sa dojenjem i laktacijom. Često nije baš najjasnije kako da tačno znaju da imaju dovoljno mleka i određene simptome tumače upravo tako. U strahu da će beba ostati gladna, postepeno odustaju od dojenja i prelaze na adaptiranu formulu.

 

 

Sledeće mogu biti lažni signali zbog kojih majke često brinu bez razloga.

Šta ako su dojke mekane?

 

Prepunjenost dojki i curenje mleka u mlazevima simptomatični su za prvih dva ili čak tri meseca dojenja. Tada je često potrebno nakon podoja izmlazati preostalo mleko iz dojki, kako se ne bi začepili mlečni kanali i da bi se izbegao mastitis.

Posle tog perioda, dojke postaju mekane, lakše i to je čest lažni signal da mama nema dovoljno mleka. Nemojte da vas ovo zavara. Normalno je da će dojke biti mekanije nakon što se uspostavi laktacija prema potrebama bebe.

To ne znači da nema dovoljno mleka. Dok vuče mleko iz jedne dojke, istovremeno kreće da se puni i druga. Tada nema razloga da sumnjate da mleko ne nadolazi.

Beba češće sisa

 

Ako beba često traži da sisa, to ne znači nužno da je gladna. Pomenuli smo dojenje na zahtev, a ono će vas često naterati da se pitate da li imate dovoljno mleka.

Dojenje nije samo hrana za bebu, ono je mnogo više. Pruža detetu osećaj sigurnosti, utehu, nežnost, to je neverovatna veza između majke i deteta. Možda je bebi u određenom trenutku upravo sve to potrebno.

Podoji su mnogo kraći

 

U prvim nedeljama beba će sisati iz jedne dojke i po 20 minuta. Kada ojača i postane veća, vreme provedeno na dojci nekada se skraćuje na svega 5 minuta. Tada mame mogu pomisliti da je beba izvukla mleko i da nema više, da nije dovoljno jela.

Ne, to samo znači da je beba jača i da je sposobna da za kraće vreme pojede onoliko koliko joj je potrebno.

Skokovi u razvoju

 

Čestu nervozu i razdražljivost bebe majke mogu da tumače kao znak da je dete gladno. A možda joj kreću zubići, možda joj je toplo, hladno, nešto je boli…

Ovo posebno važi za određene faze razvoja, takozvane skokove u razvoju. Tada beba ima pojačanu potrebu da sisa, da bude blizu majke, često je nervozna, plače… Ovo su samo faze koje treba pregurati i ne odustajati od dojenja.

Beba ne spava

 

Mnoge majke misle da će bebe odlično spavati samo ako su site. To nije tačno. Neke bebe su jednostavno nespavači i to je tako, određeni period, nekada  potraje i do godinu dana.

Nespavanje ne znači da je beba gladna, to može ukazivati na mnogo drugih stvari. Smeta joj svetlost, buka, nekim bebama smeta tišina, žele majku u blizini… Mnogo je razloga zbog kojih bebe loše spavaju, pa se potrudite da ih odgonetnete. I otkrijte koji su najbolji položaji za spavanje bebe.

Kako razlikovati nedostatak mleka, od nedovoljnog kvaliteta mleka?

 

Slabo ili nekvaliteno majčino mleko ne postoji. Svako majčino mleko je prilagođeno isljučivo prohtevima njene bebe, te nema  govora o lošem ili nekvalitetnom mleku.

To je samo jedan opšte prihvaćen mit i služi da dodatno poljulja samopouzdanje majke koja se bori da hrani svoje dete i održi laktaciju. Koliko puta sam samo čula, sigurno ti je slabo mleko kada ti beba plače! A ona za mesec dana napreduje kilogram i po.

Tako da, drage mame, ne verujte u to da vaše mleko nije dovoljno kvalitetno za vašu bebu i ne slušajte takve priče.

Sa druge strane, moguće je da majka usled određenih razloga nema dovoljnu količinu mleka. Iako je retko, može da se desi, a razlozi su najčešće sledeći:

 • Uspostavljanje laktacije na početku nije išlo kako treba. Beba je dohranjivana u porodilištu, nije ostvaren taj prvi kontakt “koža na kožu”, a majka je možda odmah posumnjala u svoje sposobnosti da doji;
 •  Beba je sisala samo na jednoj dojci;
 • Majka se držala satnice, hranila je bebu isključivo na tri sata;
 • Ukoliko beba ima loš hvat na dojci, ne sisa pravilno, sigurno je da neće izvući dovoljnu količinu mleka;
 • Možda beba ima sapet jezik ili nedovoljno razvijene mišiće vrata, pa ne može da se namesti na dojci kako bi sisala pravilno;
 • Ako je beba prvih mesec dana bila pospana, slaba, ako je rođena pre vremena, sve će to uticati na njenu sposobnost da sisa;
 • Uvučene bradavice mogu otežati dojenje, ali postoje načini da se i to uspešno prevaziđe;
 • Razlog koji često može uticati na manju produkciju mleka može biti i loše zdravstevno stanje majke. Anemija, postporođajna depresija, uzimanje određenih lekova, sve to može uticati na produkciju mleka. Ragade na bradavicama umeju da budu veoma bolne i nužno je izbeći.

Važno je spomenuti da veličina dojki nema nikakve veze sa laktacijom i količinom  mleka.

Šta je štrajk dojenja?

 

Da, upravo tako se naziva period kada neke bebe počnu naglo da odbijaju podoje. Do tada su sisale, sve je bilo u redu, ali odjednom, jednostavno okreću glavu od dojke. Tada mame postaju izbezumljene, misle da zaisa nemaju mleka i okreću se dohrani.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih beba odbija da sisa:

 • Bol u ustima zbog infekcije, takozvanog mlečca ili sora;
 • Bolne desni usled nicanja zubića ili bol u ušima usled upale;
 • Zapušen nosić često veoma otežava sisanje;
 • Upotreba flašice ako beba pije vodu ili dohranu na flašicu, ali čak i upotreba cucle može izazvati odbijanje dojke;
 • Hormoni koji deluju pred menstrualni ciklus mogu izazvati i smanjenu količinu mleka, ali i štrajk dojenja kod bebe;
 • Određena hrana koju je majka jela može smetati bebi, pa čak i kada majka promeni kozmetiku koju koristi, dezodorans, gel za tuširanje…

Zaista, bebe su veoma osetljiva bića i zato je važno da saznamo šta može biti urok odbijanja dojke i naći način da se on prevaziđe. Dodir koža na kožu je ono što će bebu smiriti, pružiti joj dodatnu nežnost i sigurnost. Možete dojiti bebu dok je pospana, a ako posumnjate da ima neki zdravsteni problem odmah je odvedite kod pedijatra.

Pevajte bebi, šetajte dok je dojite, mazite je, nosite, umirite. Možda štrajk dojenja potraje samo jedan dan, a važno je da za to vreme vi ostanete smireni i strpljivi.

Znaci da nema dovoljno mleka

 

Uz redovne podoje na zahtev i kada beba zauzima pravilan položaj na dojci, ne bi trebalo da bude većih problema prilikom dojenja.

 

nema dovoljno mleka

 

Ipak, u određenim slučajevima, moguće je da majka zaista nema dovoljnu količinu mleka za svoje dete. Samo je važno da je to zaista tako i da nije lažna uzbuna.

Najvažnije je da pratite bebu, ona će vam svojim ponašanjem pokazati da li je stvarno gladna:

 • Beba je nakon podoja i dalje nervozna, plače;
 • Bebine šake su stisnute dok sisa, to je znak da se bori za mleko. Kod beba koje zaista sisaju, šake su najčešće opuštene;
 • Vreme između podoja je sve kraće;
 • Pelene su relatvno suve, nema dovoljno mokrih pelena u toku dana;
 •  Dete ne napreduje u težini.

Testirajte količinu mleka

 

Čak i ako je nešto od gore navedenog  slučaj, pre nego što mama odluči da ponudi detetu dohranu, bilo bi dobro da proveri količinu mleka. Najbolje je to uraditi pola sata pre podoja.

Potrebno je pumpicom ili ručno izvući mleko iz obe dojke, sve dok ne budu potpuno prazne, pa sipati u bočicu i izmeriti količinu.

U drugom mesecu trebalo bi da majka može da izdoji odjednom oko 100 do 120ml, u trećem oko 150, u četvrtom oko 180, a kasnije više od 180ml. To je količina mleka koju bi beba u datom uzrastu trebala da posisa u jednom podoju.

Ukoliko nije moguće izvući tu količinu, treba poraditi na pojačanju laktacije, češće bebu stavljati na dojku, proveriti bebinu težinu i da li dovoljno napreduje. Tek nakon svega toga, opcija neka bude dohranjivanje, ali uz podoje, dok se ne poboljša laktacija.

Za vreme dohranjivanja treba izbegavati hranjenje na flašicu, kako se beba ne bi na nju navikla. Bolja opcija je davanje dohrane na kašiku, špricom…

Kako povećati količinu mleka?

 

U slučaju da dojilja sumnja da nema dovoljno mleka, mnogo je toga što može da uradi kako bi se laktacija poboljšala.

 • Dojenje na zahtev je proveren i najbolji način za proizvodnju veće količine mleka. Istina, to može biti veoma naporno za majku. Nekada će zahtevati i do 12 podoja dnevno, ali  će trajati prvih nekoliko meseci. Nakon toga, kada se uspostavi laktacija, proizvodnja mleka će biti optimalna i biće ga sasvim dovoljno za vašu bebu;
 • Pijte što više vode, jer je mleko u najvećoj meri i sačinjeno od vode. Veći unos tečnosti omogućiće telu da stvara veću količinu mleka. U obzir dolaze i biljni čajevi, ali samo oni koji su preporučeni za dojilje. Čaj od piskavice podstiče laktaciju. Pijte i zdrave ceđene sokove, a izbegavajte one sa previše šećera;
 • Hranite se raznovrsno, jedite što više voća, povrća, žitarica. Namirnic bogate vitaminom B takođe podstiču laktaciju. Izbegavajte industrijsku hranu, ljutu, masnu i začinjenu hranu koja izaziva neprijatan ukus mleka koje beba može da odbije;
 • Savladajte najbolje položaje za dojenje, naučite kako da bebu pravilno postavite na dojku, tako da ona zaista efektivno sisa. Nekoj mami će prijati dojenje u ležećem položaju, posebno tokom prvih dana nakon porođaja. Druge će pre dojiti u sedećem položaju, vi nađite najbolji položaj za sebe i svoje dete;
 • Koliko god je to moguće, budite opušteni i pokušajte da što lakše prevaziđete stresne situacije. Smirena i opuštena majka delovaće umirujuće na bebu, dojenje će ići lakše i biće jedno lepo iskustvo.

Pročitajte detaljno kako povećati količinu mleka u dojkama.

I na kraju, sada kada znate sve ovo, verujemo da ćete se ređe pitati kako znati da li imam dovoljno mleka. A bez obzira na prepreke koje su vam na putu, verujemo da ćete uspeti da dojite bebu onoliko dugo koliko njoj i vama bude prijalo. Bićete ponosni, jer je upravo dojenje ono najbolje što možete da joj pružite.

Izvori:

https://www.llli.org/breastfeeding-info/is-baby-getting-enough/

https://www.nhs.uk/conditions/baby/breastfeeding-and-bottle-feeding/breastfeeding-problems/enough-milk/

Do I Have a Low Milk Supply?
https://www.medela.com/breastfeeding/mums-journey/low-milk-supply https://www.thewomens.org.au/health-information/breastfeeding/breastfeeding-problems/low-milk-supply