skokovi u razvoju

Skokovi u razvoju bebe i kako ih prepoznati

Znate li da se u toku prve godine skokovi u razvoju su česti? Oni sa sobom nose i neke zbunjujuće simptome. Evo šta se zapravo dešava i kada!

Bebe se razvijaju neverovatnom brzinom pogotovo u toku prve godine života. Dešavaju im se razne promene kako na fizičkom tako i na kognitivnom planu. Sve to može dovesti do promena u bebinom funkcionisanju i raspoloženju. 

Mnogi roditelji ne znaju šta je to sa bebom odjednom, zašto se promenila?

Možda se radi baš o skoku u razvoju.

Da bi to prepoznali ostanite uz ovaj tekst i naučite kako uspešno izaći na kraj sa skokovima u razvoju kod dece.

Šta su skokovi u razvoju bebe?

 

Pre nego što krenemo na konkretne savete i rešenja, važno je da znate šta su to skokovi u razvoju kod dece. 

To su kratki vremenski periodi tokom kojeg bebe i deca prolaze kroz velike fizičke promene u vidu dobijanja na težini i visini.

Promene se ne dešavaju samo na ova dva aspekta, već se može desiti da vaša beba odjednom ovlada nekom novom veštinom. Recimo da počne samostalno sedeti, puzati ili govoriti.

Važno je istaći da su to sasvim normalne faze u razvoju svakog deteta i nema potrebe da vas zabrinjavaju.

 

 

Kako se manifestuju skokovi u razvoju?

 

Postoji nekoliko najčešćih pokazatelja da je došlo do ovoga, a evo i koji su:

Promene u raspoloženju

 

Kada se dešavaju skokovi u razvoju, bebe neretko menjaju svoje raspoloženje, ali u negativno.

 

skokovi u razvoju simptomi

 

Šta to znači?

Vrlo lako se može desiti da vam je beba usled svih promena neraspoložena, plačljiva, a da ne vidite neki konkretan razlog za ovakvo neraspoloženje.

Roditelji čije bebe ovako doživljavaju skokove u razvoju  zaista budu iscrpljeni tokom ovih faza, pa nije ni čudo što tragaju za rešenjima i savetima. Ako ste među njima, na pravom ste mestu, jer konkretne savete dajemo u nastavku.

Poremećaj u ritmu spavanja

 

Promene koje beba doživljava na fizičkom planu, odražavju se i na kvalitet spavanja. Vrlo često bebe potpuno poremete svoj ritam spavanja. Često se bude ili promene količinu spavanja. Ovo je posebno frustrirajuće za roditelje jer su i oni iscrpljeni usled poremećenog spavanja i gubitka ritma.

Povećan apetit ili smanjen apetit

 

Kada beba naglo raste i dobija na težini povećava se i njen apetit. Logično je da u takvim situacijama telo traži dodatne kalorije kako bi moglo odgovoriti na izazove razvoja. Vrlo lako se može desiti da beba odjednom traži češće podoje, više sisa i jednostavno kao da je stalno gladna. Ne uskraćujte joj ovu potrebu već odgovorite na njene potrebe. Možda je ovo zahtevnije u pogledu svakodnevne organizacije, ali ovo je samo privremena potreba koja će se  vratiti u normalu kada prođe skok u razvoju.

Sa druge strane, može se desiti i da vaša inače “ješna” beba počinje da odbija podoj i da slabije jede.

Kada nastaju skokovi u razvoju bebe?

 

Iako postoje neke brojke koje kažu kada sa otprilike dešavaju skokovi u razvoju, treba ih uzeti sa rezervom. Zašto? Zato što je svaka beba  drugačija i ponekad je teško precizno odrediti  kada će se pojaviti skokovi u razvoju.

Obzirom da je vama verovatno bitno da imate barem neku okvirnu vremensku orijentaciju koja vam kaže kada ih možete očekivati, pokušaćemo da vam je damo.

Istražujući mnoge izvore, došli smo do informacija da se skokovi u razvoju najčešće dešavaju  na sledećim uzrastima:

 Između 1-3 nedelje

 

Kada sa bebom dođete kući iz porodilišta dolazi do uspostavljanja načina ishrane. Bez obzira da li dojite bebu ili je hranite formulom, u ovom periodu se način ishrane uglavnom ustaljuje. To omogućava da beba napreduje i videćete kako će odjednom dobiti na težini i dužini. Kada na kraju prvog meseca odete na prvo savetovanje, brojke će to i pokazati.

 6-8 nedelja

 

U ovom periodu osim što beba napreduje kada su u pitanju težina i dužina, primetićete da se dešavaju i mnoge druge promene.

Beba sve više posmatra svet oko sebe, uočićete prve osmehe i  mnogo aktivnije pokrete.

3 meseca

Sa tri meseca beba ima sve duže budne prozore, odnosno periode kada je budna između spavanja.

Primetićete da će sve više “komunicirati” sa svojom okolinom i koristiti svoje ruke.

Naravno da pokreti postaju polako koordinisani i počeci hvatanja i dodirivanja predmeta se dešavaju već sada.

6 meseci

 

Polovina prve godine je značajan period u razvoju svake bebe pa nije ni čudo što se u šestom bebinom mesecu očekuje pojava skoka u razvoju. Mnogo toga se baš sada dešava.

Bebe počinju sedeti, jesti čvrstu hranu, sve više manipulisati predmetima oko sebe.

Sve ove aktivnosti zahtevaju energiju. Zato i nije čudno ako se bebi  poveća apetit. Za sve nove poduhvate treba puno snage.

9 meseci

 

Pojedini izvori koji se bave ovom temom kažu da se i na ovom uzrastu može očekivati skok u razvoju bebe. Primetićete to po odeći koja odjednom postaje kratka, ali i po novim sposobnostima kao što je puzanje, možda čak i ustajanje na noge. Nemojte se čuditi ako čujete i po neki zvuk koji liči na reč. 

Na kognitivnom planu skokovi u razvoju su još dramatičniji i više se odražavaju na bebini raspoloženje. Tokom prvih 2 godine bude ih 10. Predstavili smo ih u ovoj tabeli:

skokovi u razvoju infografik

Skokovi u razvoju – grafikoni

 

Svetska zdravstvena organizacija je kreirala takozvane grafikone u kojima stoje prosečne vrednosti odnosno mere kada su u pitanju dužina i težina za određeni uzrast bebe. Kada pogledate ove grafikone možete videti koje se vrednosti očekuju u određenom uzrastu u zavisnosti od pola vaše bebe.

Kako utvrditi da je u pitanju skok u razvoju, a ne nešto drugo?

 

Šta se to dešava sa vašom bebom, otkud odjednom sve te promene? Gde je ona slatka beba koja se samo smejala?

Da bi utvrdili o čemu se radi ponekad možete i sami.

Ako vam se beba nalazi u nekom od uzrasta za koji se očekuje skok u razvoju i pritom ima promene u raspoloženju, spavanju i apetitu, vrlo lako možete pretpostaviti da je došlo do skoka u razvoju.

Kada se dešava skok, beba ima promenjen apetit i potrebu za većom količinom pažnje, hrane. Ujedno se menjaju i navike u spavanju i vrlo lako se san može poremetiti. Svi ovi simptomi često su prisutni kada je beba bolesna, međutim sada je razlika u tome što nema temperature, proliva ili drugih očiglednih simptoma. Samo je prisutna loša volja, bez vidljivog razloga

Osim toga i po težini i dužini bebe vrlo lako se zaključuje da se baš o tome radi. Ako vam je beba odjednom porasla u dužinu i garderobica joj više ne odgovara, možete doneti zaključak.

Nije retkost da vam to saopšti i pedijatar prilikom odlaska na redovno savetovanje i vakcinu,

Koliko traju skokovi u razvoju?

 

Koliko dugo će trajati skok u razvoju vaše bebe, nemoguće je precizno reći i pretpostaviti. U suštini oni traju od nekoliko dana do nekoliko nedelja, dok se beba ne navikne na novonastalu situaciju. Sve je vrlo individualno i razlikuje se od bebe do bebe.

Kada je skok veoma “buran” i beba ga teže podnosi, onda  svaki vremenski period deluje isuviše dugo, ali znajte da prolazi.

 

 

Šta činiti kada je beba u ovim fazama?

 

Kod nekih beba skokovi u razvoju su zaista “dramatični”. Da nas ne shvatite pogrešno hoćemo da kažemo da beba intenzivno reaguje na promene. To znači da je često neraspoložena i plačljiva, možda i nenaspavana usled promena u navikama spavanja. 

Zato mnogi roditelji više ne znaju šta da čine kada ih zadese ove faze, a mi vam nudimo neke od opcija i saveta:

 • Naoružajte se strpljenjem. Iako je ponekad vrlo teško ostati smiren i ne reagovati burno na sve novonastale promene, pokušajte da budete strpljivi i jednostavno čekate da to prođe. Lakše je reći nego učiniti, ali burnim reagovanjem sa vaše strane samo ćete pogoršati situaciju. Neraspoloženje bebe je sasvim očekivano kada se dešava skok u razvoju.
 • Bebi pružite ono što joj sada najviše treba, a to je svakako vaša ljubav i blizina. To je najbolje rešenje da se beba umiri i oseti voljeno i sigurno.
 • Ako primetite da je bebi uvećan apetit i da češće traži hranu, pružite joj to što traži. U ovim situacijama, to je sasvim opravdano. Nije važno ako nije prošlo dva ili tri sata od prethodnog podoja. Ako je beba gladna, to je najvažniji alarm i nema razloga za čekanje. Ako bebi ne date to što traži, možete samo pogoršati situaciju.
 • Trudite se da održavate rutinu kada je spavanje u pitanju. Iako može doći do češćih buđenja i raznih problema sa spavanjem kao što je regresija sna – budite istrajni.
 • Možda i najvažniji savet glasio bi da ne zaboravite na sebe. Kada skokovi u razvoju traju nedeljama, roditelji, a pogotovo mame budu veoma iscrpljene. Tokom ovih najtežih dana vodite računa o sebi. Jedite redovno, spavajte kad god možete, potražite pomoć i priuštite sebi neke momente opuštanja kako bi ste napunili baterije. Ne zaboravite da ste vi bebi najpotrebniji, a ako vi niste OK, onda ne možete biti OK ni za svoju bebu. Zar ne?
 • Podstičite i stimulišite stvari koje je beba razvila kako bi se dalje razvijale. Ako je počela da guče, više komunicirajte. Ako je počela da hvata predmete, pružajte joj češće igračke… Na ovaj način ćete i provesti vreme zajedno, ali i pomoći detetu sa savlada novu veštinu.
 • Prilagodite rutinu spavanja: Bebe tokom skokova u razvoju mogu imati poremećene obrasce spavanja. Pokušajte da uvedete mirnije večernje rutine koje mogu pomoći bebi da se lakše umiri i zaspi, kao što su topla kupka ili tiha uspavanka.
 • Optimizacija ishrane: Ako primetite da je vaša beba tokom skoka više gladna ili, naprotiv, odbija hranu, prilagodite učestalost i količinu obroka. Za bebe koje se doje, možda će biti potrebno češće dojenje da bi se zadovoljile povećane nutritivne potrebe.
 • Povećajte fizički kontakt: Zagrljaji, maženje, ljuljanje ili nošenje u naručju mogu biti veoma umirujući za vašu bebu. Fizički kontakt pomaže bebi da se oseća sigurno i voljeno, što može ublažiti njenu anksioznost.
 • Komunikacija i igra: Pričajte s bebom, pevajte i igrajte se s njom što više možete. Ovo ne samo da pomaže u razvoju bebinog govora i socijalnih veština, već i jača vašu emocionalnu vezu.
 • Ostanite mirni i strpljivi: Skokovi u razvoju mogu biti iscrpljujući za roditelje zbog povećane zahtevnosti bebe. Važno je da ostanete mirni i strpljivi. Setite se da je ovo prolazna faza i da vaša podrška ima veliki uticaj na to kako će vaše dete proći kroz nju.
 • Edukujte se o skokovima u razvoju: Što više znate, lakše ćete prepoznati i razumeti šta se dešava sa vašim detetom. Ovo može pomoći da proaktivno pristupite promenama u ponašanju i razvoju vaše bebe.

Skokovi u razvoju nakon godinu dana

 

Istražujući izvore na ovu temu, primećujemo da se  o skokovima u razvoju nakon godinu dana različito govori. Mnogi izvori navode da ih nema toliko puno kao u uzrastu do 12 meseci. 

 

razvojni skokovi kod beba

Nakon godinu dana rast i razvoj dece ide usporenijim tempom pa se skokovi u razvoju ne primećuju u toj meri kao kod malih beba, zato se o njima manje i govori.

Naravno da postoje periodi naglijeg rasta, dobijanja na težini i ovladavanja nekom novom sposobnošću, ali kada će se oni desiti to je zaista individualno. Svako dete ima svoj tempo razvoja.

Šta je uzrok skokova u razvoju?

 

Ako se pitate šta je uzrok pojava skokova u razvoju evo i odgovora.

Uzrok svih ovih promena leži u tome što dolazi do formiranja kostiju i mišića i razvoja mozga.

U svemu tome veliku ulogu igra genetika. Ona i određuje kojom brzinom i kada će se dešavati skokovi u razvoju. Upravo se iz tog razloga ne razvijaju sve bebe istim tempom, jer nemaju svi istu genetsku predispoziciju.

Iako je genetika ključna, na neke stvari se ipak može uticati. Faktori koji još utiču na pojavu skokova u razvoju su:

 • Sredinski uticaji kao što je okruženje u kom beba raste,  izloženost zagađenjima u vazduhu, vodi i namirnicama koje se konzumiraju
 • Ishrana je vrlo bitan faktor. Što je ishrana bebe zdravija i bogatija hranljivim materijama, očekuje se i bolji napredak u razvoju bebe.
 • Generalno zdravstveno stanje bebe i trudnoće. Što je beba zdravija i trudnoća urednija, veća je šansa za bolji i brži napredak.

Kada se govori o tempu napredovanja beba, uvek se misli na statistički prosečne vrednosti koje su dobijene na velikom uzorku mališana. Odstupanja uvek ima, pa ako nisu alarmantna nema potrebe da brinete.

Svaka beba je drugačija i zato budite spremni da će se razvijati nekim svojim tempom. Najvažnije je da je zdrava, a skokovi u razvoju će se desiti kada za to dođe vreme.