nemlečna hrana za bebe

Sveobuhvatna tabela ishrane za bebe po mesecima

Kako treba da izgleda ishrana bebe po mesecima i kakav je redosled unošenja namirnica ? Tabela ishrane bebe je pred vama.

Kada prebrinemo grčeve i prvih par meseci bebinog života, dolaze na red nove brige – tabela ishrane za bebe i pravilno uvođenje nemlečnih namirnica! Ono što sigurno znate jeste da se bebina hrana ne začinjava, ali koje su prve namirnice koje se daju, a koje se ne smeju dati pre navršene godine života bebe, nije baš lako za zapamtiti.

Uvođenje nemlečne ishrane kod beba

 

Čini se da bebe rastu neverovatnom brzinom, i odjednom umesto male umotane gompice imate bebu koja sedi, možda ima neki zub i gleda kao da broji svaki vaš zalogaj za ručkom.

Bebama se po pravilu koje do skoro bilo uvaženo, nemlečna ishrana uvodi od 6. meseca života. 

Međutim, neke smernice se menjaju pa ćete možda od nekog pedijatra dobiti savet da možete početi sa davanjem druge hrane bebi od 4. meseca. 

Ipak, treba pustiti pedijatra da proceni da li je beba spremna za uvođenje nemlečne ishrane.

Ukoliko beba ne sedi, ne pokazuje znake da je spremna da jede čvršću hranu, a starija je od 4 ili čak i 6 meseci, ne treba je forsirati. Kao i u svakom periodu razvoja, svaka beba je priča za sebe i vrlo individualnih razvojnih faza.

Šta je nemlečna ishrana?

 

Nemlečna ishrana podrazumeva sve dozvoljene namirnice koje, logično, nisu mleko (majčino ili adaptirana formula).

 

nemlečna ishrana za bebe

 

I oko namirnica ima malo razmišljanja jer nije da ćete baš odvojiti od svog ručka i dati bebi da jede odmah. Ovo nikako nije dobra ideja, jer morate imati na umu da bebin sistem za varenje nije upoznat sa hranom i namirnicama koje odrasli konzumiraju. Zato je neophodno ići postepeno, uvoditi namirnice po datom redosledu i uzrastu bebe.

Još jedna važna stvar je da birate i zdrave namirnice – neprskane i bez dodatnih veštačkih aroma, ukusa, boja. Samo prirodno.

Ovo isto važi i za kozmetiku za bebe. Marija nam je ispričala da je upravo taj pristup njoj pomogao da kožu svoje bebe dovede u red. Pročitajte kako u njenoj priči koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Srećom,  tabela ishrane za bebe daje prikaz namirnica koje se daju u određenom mesecu. O tome detaljnije pročitajte u daljem tekstu!

Ovo su znaci da je beba spremna da jede čvrstu hranu!

 

Prvo što treba da vam bude na umu jeste da beba mora da samostalno i čvrsto drži glavu i okreće je. Zatim da sedi uz potporu dovoljno dugo i čvrsto da možete da pokušate da joj date hranu.

Zašto je ovo važno ispoštovati kao glavni znak?

Zato što ukoliko beba ne može ovo da uradi, nije spremna za čvrstu hranu i može doći do zagrcnjivanja. Beba još uvek ne zna da jede, ne zna kako da koristi jezik i vilicu u potpunosti kako treba. Zamislite da sve to obavlja zavaljena u jastuke u polusedećem položaju sa pognutom glavicom na grudi?

Znači, čvrsto držanje glave i neka stabilnost pri sedenju sa potporom je prva stvar o kojoj razmišljate kada mislite da je beba spremna za nemlečnu ishranu.

 

 

Zatim su tu i sledeći znaci da je beba spremna za čvrstu hranu:

 • Nakon podoja vaša beba još uvek pokazuje da nije sita
 • Dok vi nešto jedete beba gleda kao omađijana i pokazuje veliku zainteresovanost za hranu.
 • Ako pokušate da joj date tečnu hranu kašičicom, ona je ne izbacuje već zainteresovano mljacka.

Razvoj digestivnog sistema je bitan.

 • Razvoj enzima: Bebe oko 6. meseca počinju lučiti enzime neophodne za varenje skroba, što je jasan znak da je njihov digestivni sistem spreman za nove vrste hrane.
 • Značaj gvožđa: Nakon 6. meseca, gvožđe postaje važan nutrijent koji nije u dovoljnim količinama prisutan u majčinom mleku ili adaptiranoj formuli, što čini uvođenje čvrste hrane važnim.

Kada beba pokaže sve ove znake, možete se posavetovati sa pedijatrom i proučiti tabelu ishrane za bebe da bi znali šta i kako treba da uvodite u ishranu , kao i koju količinu!

Važno!  Kada bebi uvodite nove namirnice u ishranu daje se jedna namirnica, po malo 3 dana uzastopno.

Pratite reakcije bebe na namirnicu, i ako nema indikacija da nešto nije u redu, nakon 3. dana smatra se da je namirnica uspešno prihvaćena i dodata u ishranu bebe. Ukoliko primetite neke simptome alergije odmah se javite svom lekaru!

Krenimo sada sa konkretnijim primerima i savetima.

Tabela ishrane kod beba

Da bi bilo lakše da usvojite ove informacije, dali smo vam vizuelni prikaz odnosno tabelu ishrane kod beba.

 

tabela ishrane za bebe po mesecima

 

A u nastavku ćemo sve lepo o temeljno objasniti.

Uvođenje žitarica u ishranu bebe

 

Prilikom uvođenja čvrste hrane u ishranu bebe, početak se obično pravi sa žitaricama.

Žitarice se pripremaju u obliku kaše, što je idealno jer bebe u tom periodu još uvek nisu razvile sposobnost žvakanja. Idealne su bezglutenske žitarice kao što su pirinač, kukuruz i proso, a kašu možete pripremiti koristeći majčino mleko ili adaptiranu formulu.

Kada se odlučite za kupovne žitarice, važno je obratiti pažnju na uzrast koji je naveden na pakovanju, kako biste osigurali da kaša zadovoljava kalorijske potrebe za zdrav rast i razvoj bebe. Takođe, dobar izbor su žitarice koje su obogaćene gvožđem i vitaminima.

Za bebe koje sisaju, preporučljivo je birati nemlečne žitarice koje ne sadrže adaptiranu formulu, te se mogu pripremati sa majčinim mlekom ili vodom. Ovo može smanjiti rizik od alergijskih reakcija na proteine kravljeg mleka prisutne u mlečnim žitaricama.

S druge strane, za bebe koje se hrane formulom, možete izabrati bilo nemlečne ili mlečne žitarice. Mlečne žitarice se pripremaju samo sa vodom jer već sadrže formulu. U slučaju da je kod bebe dijagnostikovana alergija na proteine kravljeg mleka, preporučuje se izbor nemlečnih žitarica koje se pripremaju sa posebnim tipom formule koju beba već koristi.

Kukuruz (palenta), pirinač ili pirinčane ljuspice, proso su prve namirnice koje su uvode kao nemlečna ishrana beba.

Pšenica je vrlo specifična žitarica koja je široko rasprostranjena. Ima je u mnogim namirnicama – od brašna, hleba, pa sve do dodataka jelima i kaše od pšenice. Međutim, ovde budite obazrivi!

Pšenica iz te grupe žitarica, ipak dolazi nešto kasnije jer se smatra jačim alergenom od ostalih žitarica.

Pšenica sadrži gluten koji je u stvari problematičan faktor. Gluten je nekada problem i u ishrani odraslih, pa stoga treba biti posebno obazriv kada su u pitanju bebe.

Izvori o prehrani beba govore različito, neki da se ona uvodi posle 8 meseci, a neki da ne treba da se koristi do 2. godine života bebe.

U svakom slučaju, ako rešite da probate sa pšeničnim hlebom ili namirnicama na bazi pšenice, prvo pratite da beba nema reakcije na druge žitarice i svakako se posavetujte sa pedijatrom pre uvođenja namirnica koje su, kao pšenica, potencijalni alergeni.

Povrće u ishrani bebe

 

Povrće – hrana koja je uz voće, sinonim za vitamine i minerale i zdravlje u opšte. Ipak iako je zdravo, ne možete tek tako spremiti bilo koje povrće i dati bebi da jede. Postoji određeni redosled koji se mora pratiti.

Prvo ćemo napomenuti da se smatra da je bolje prvo bebama davati povrće. Kažu, da pošto je povrće bljutavo ukoliko nije začinjeno, bebe mogu da odbijaju da ga jedu ako pre njega probaju, na primer bananu. Kada malo razmislite, ko bi jeo brokoli kada je probao bananu, zar ne?

Zato je možda najbolje prvo uvoditi povrće, bareno i neslano, pa tek onda voće i ostale namirnice.

I povrće se daje u određenim mesecima bebinog života, pa tako među prvima idu krompir, šargarepa i tikvica. Ovo povrće je izuzetno slab alergen, alergije na njih su jako retke, a uz to se i lako vare. Zato su idealni izbor za prvo povrće koje ćete dati bebi. Kasnije se asortiman  namirnica proširuje, ali to ćete videti u daljem tekstu.

Važno je napomenuti da ne treba da očekujete da će beba sa zadovoljstvom da pojede svu količinu hrane koju ste joj spremili. Par kašičica za početak je uspeh i sasvim dovoljno za njen mali želudac!

Kada se bebi sme dati kravlje ili kozije mleko?

 

Ukoliko beba doji ili je na adaptiranom mleku, preporučuje se da se mleko iz drugih izvora ne uvodi u ishranu pre godine dana.

Međutim, neki pedijatri savetuju da se može uvesti u ishranu od 8. meseca bebinog života, kao sredstvo za pripremu drugih namirnica. Na primer griza, sutlijaša, kao dodatak palenti ili bilo kom drugom jelu. Sa ovom namirnicom treba biti oprezan i obavezno potražiti savet pedijatra koji će reći šta je najbolje da uradite i kada da ih uvedete u bebinu ishranu.

Mlečni proizvodi poput sira, pavlake ili kajmaka se uvode u periodu između 7. i 8. meseca bebinog života, ali takođe uz oprez. Neke bebe imaju reakciju na mleko i mlečne proizvode i zato treba voditi računa u uvođenju ovih namirnica u ishranu bebe.

Znamo da će mnogi reći kako su nas ranije mame i bake hranile kravljim mlekom i uprženim brašnom i koje čime, ali poenta je da se naučna i medicinska saznanja šire, tako i dejstva i uticaju namirnica koje se uvode u ishranu bebe, na njihov kasniji život.

Studije su pokazale da je prerano uvođenje hrane kod beba, uzrok većih problema kasnije u životu i povezano je sa gojaznošću i verovatnoćom pojave dijabetesa tip 1. 

So u ishrani bebe

 

So je mineral koji je neophodan za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma. Ipak, prerano i preterano dodavanje soli u ishranu beba može biti preveliko opterećenje na njihove bubrege! Ovo može kasnije uzrokovati ozbiljnije medicinske probleme kod osobe, zato se so ne dodaje hrani za bebe.

Bebe svakako nemaju osećaje u svom čulu ukusa za slano. One imaju do 10 000 pupoljaka za ukus koji su raspoređeni po čitavoj usnoj duplji, čak i po krajnicima, ali ne osete slani ukus. Osete slatko, kiselo i gorko, zato ne trebate da brinete da im je hrana bljutava i neslana. Oni će osetiti nijanse i slojeve ukusa koji se kriju u tikvicama, koji smo mi davno zaboravili i više ne osećamo. Zato dodatna so i soljenje hrane nije potrebna.

Začinsko bilje je, na drugu stranu, i poželjno, ali sveže. Pod začinskim biljem se podrazumevaju peršun, celer, origano, cimet, korijander, mirođija, ali za svaku od njih postoji vreme kada se uvode u ishranu beba i način. Ni one nisu bezazlene, i treba proučiti njihova dejstva pre korišćenja u ishrani bebe.

Sušene začine i dodatke jelima bi i odrasle osobe trebale da izbegavaju u ishrani, a kamoli deca i bebe.

So se uvodi u ishranu dece u minimalnim količinama tek nakon prve godine, ali može i kasnije, po osećaju roditelja.

Banana u ishrani beba

 

Kraljica banana je upravo jedna od prvih namirnica koja se da bebama da probaju. Čak i pre uvođenja nemlečne ishrane, roditelji se odvaže da daju bebi da okusi malo banane, jer je mekana i ukusna i gotovo nikakav alergen. Izuzetno je zdrava: bogata je kalijumom, vitaminima B kompleksa kao i vitaminom C.

 

banana u ishrani bebe

 

Idealna je i za kombinovanje sa drugim namirnicama,  pa i sa onima koje beba neće baš da jede. Malo banane sa pirinčem ili nekom sličnom ne baš ukusnom žitaricom, i beba će mnogo lakše i lepše pojesti kašicu.

Banana se može davati i od 4. meseca bebinog života, ali samo uz savet pedijatra da ranije bebi uvedete ne mlečnu ishranu.

Pored svih benefita, banana je i vrlo praktična! Lako se oljušti, nema potrebe da se kuva ili dodatno sprema. U odnosu na fazu bebinog razvoja malo je izgnječite, ili kasnije samo naseckate, i eto ga, jedan obrok ili užina gotova.

Kikiriki u ishrani beba

 

Kikiriki se smatra jednim od najvećih alergena u ishrani čoveka, uz drugo orašasto voće.

Upravo zbog toga mnogi roditelji brinu i odlažu davanje namirnica koje sadrže kikiriki ili sam kikiriki. Omiljena “loša hrana” koju roditelji ili bake i deke povremeno daju bebama da žvaću jeste smoki sa kikirikijem. Sa ovom grickalicom ipak treba biti obazriv, iako neke studije tvrde da se kikiriki može davati bebama od početka uvođenja nemlečne ishrane.

Po novim smernicama za ishranu beba, alergeni poput kikirikija, bobičastog voća i jaja se uvode u ishranu beba od najranijeg perioda. Još ističu da bebe koje su probale ove namirnice imaju manje šanse da razviju alergije u daljem životu.

Kako bilo, treba biti pažljiv i kikiriki uvoditi uz nadzor i savetovanje lekara.

Borovnice u ishrani bebe

 

Velika zabuna vlada u vezi borovnica i u vođenja u ishranu beba. Borovnice su bobice, bobičasto voće, a ono su okarakterisano kao jači alergen. Ipak borovnica, kao i brusnica, nisu veliki alergeni i spadaju u drugačiju porodicu od jagoda, malina i kupina. Zato se mogu uvesti u ishranu bebe u periodu između 8. i 12. meseca bebinog života, ali uz savet pedijatra. Iz predostrožnosti većina bobičastog voće se uvodi kasnije u ishranu beba, neko i nakon prvog rođendana.

Borovnice nema potrebe spremati, jednostavno ih operete, posušite i spremne su za konzumaciju. Možete ih dodati nekim kašicama od žitarica i time dodatno obogatiti bebin obrok.

Poznate su kao izuzetan antioksidans, bogate su raznim vitaminima, pa i folatom koji se retko nalazi u prirodi. Zato je borovnica smatrana super hranom, ali je uvodite u ishranu beba uz savet pedijatra!

Pročitajte više: Borovnice za bebe, odličan izbor ili ne?

Jagode u ishrani beba

 

Jagode, crvene, slatke i mekane pomislili bi super odgovaraju ishrani beba, ali nije baš tako.

Jagode su jak alergen i ne bi ih trebalo uvoditi u ishranu bebe pre 12. meseci života.

Ipak, neki pedijatri i zdravstvene organizacije smatraju da se potencijalni alergeni trebaju ranije uvoditi u ishranu beba jer reakcije svakako neće biti izbegnute. Tako se sada i jaje i jagode i namirnice koje sadrže kikiriki mogu, po mišljenu nekih, uvoditi i ranije. Pre uvođenja jagoda u ishranu beba obavezno potražite savet pedijatra!

Jagode su inače, izuzev alergena, veliki izvor vitamina C, gvožđa, vitamina iz B kompleksa, ali i različitih minerala poput selena, cinka, kalijuma..

Najbolje je da se jedu sveže, ali neki tvrde da se termički obrađene jagode mogu uvesti u jelovnik bebe pre navršene godine, jer toplotna obrada smanjuje potencijalne alergije na jagode.

Sa jagodama ipak pažljivo, pogotovo ako postoji istorija alergijskih reakcija na hranu u porodici.

Med u ishrani beba

 

Med kao sinonim za lek iz prirode i kao poznata namirnica sa mnogim benefitima za zdravlje ali i izgled čoveka je opasan za bebe!

Verovali ili ne, ovo je zapravo tačno i dokazano. Izvor opasnosti je u bakteriji Colostridium botulinum koja izaziva botulizam. Ovu bakteriju mogu da ubiju izuzetno visoke temperature koje nama nisu dostupne, zato se med ne može dati bebama ni kada je termički obrađen.

Bebin sistem za varenje je slabiji od odrasle osobe ili starijeg deteta i ne može da izbaci bakteriju dok još nije nanela štetu organizmu. Zato se med ne daje bebama pre prvog rođendana, a neki savetuju i kasnije, tek nakon 2. godine.

Ukoliko imate nedoumice u vezi uvođenja meda u ishranu vaše bebe obavezno pitajte pedijatra i pratite njegove savete. Med možda jeste zdrav i jeste lek, ali kada se daje bebama, treba sačekati, pitati i poslušati savet stručnih lica.

Meso u ishrani beba

 

Meso kao namirnica koja se daje bebi i uvodi u njenu ishranu ima različite faze, u zavisnosti od vrste mesa. Prema tome se piletina i ćuretina odnosno belo meso iz ovih izvora može davati već na samom početku čvrste ishrane bebe, dok se druge vrste mesa uvode nešto kasnije. Teletina i jaretina oko 8. a junetina i svinjetina nakon 10. meseca života beba i tako redom po tabeli.

Problem nastaje u različitim pravilima različitih zdravstvenih programa, pa je u jednom delu sveta meso dozvoljeno tek nakon 12. meseci bebinog života, a u drugim od 6. meseca.

Svakako potražite savet pedijatra, ali kod nas se obično svetlo živinsko meso uvodi oko 6. meseca, a zatim kasnije ostale vrste mesa.

Riba je posebna kategorija, i za nju postoje drugačije smernice, a evo i koje!

Riba u ishrani beba

 

Mnogo izvora i mnogo smernica u vezi uvođenja ribe u ishranu bebe govore potpuno suprotne stvari. Tako jedni smatraju da se morska riba, morski plodovi i školjke ne uvode u ishranu bebe do 3. godine života. Dugi smatraju da je riba potpuno dozvoljena od 8. meseca bebinog života. Neki noviji izvori kažu da je riba dozvoljena i od 6. meseca i samog početka uvođenja nemlečne ishrane.

Kome onda verovati i kako se postaviti ka ovom problemu?

Najbolje je da savet potražite kod svog pedijatra. On je upoznat sa razvojem vaše bebe, sa alergijama na hranu ukoliko ih je bilo, a samim tim će znati kako da vas posavetuje.

Riba sama po sebi nije opasna ako se spremi na pravilan način, ukoliko je sveža i one vrste koje ne sadrže veće količine žive. Neke morske vrste riba i plodova mora sadrže velike količine soli kao i žive koje mogu biti štetne za bebin organizam.

Riba koja je iz slobodnog, divljeg uzgoja, od proverenih dobavljača mora biti posebno obrađena, i očišćena od svih kostiju pre dodavanja bebi u obrok.

Dakle, prvo po savet kod pedijatra, zatim uz oprez, dodajte i ribu u ishranu bebe.

Pasulj u ishrani beba

 

Pasulj kao protein je odličan izvor energije i vlakana za vašu bebu. Ipak, najbolje je uvesti ga u bebin jelovnik nakon 10 meseci života jer može biti teži za varenje. Takođe treba voditi računa da se daje samo mala količina i bez mesa, jer meso i pasulj migu stvoriti grčeve kod beba i teško se vare.

Pasulj jeste dobra namirnica, ali se dodaje postepeno, u malim količinama jer je bebin sistem za varenje slabiji i teže vari opnu zrna i može biti opterećujuće za njihov stomačić.

Najbolje je bebama davati pire od zrna pasulja da uklonjenim opnama.

Belance i jaje u ishrani beba

 

Verovali ili ne, jaje je među top 10 alergena na svim listama, i do skoro se jaje uvodilo u ishranu dece dosta kasno.

Kada je utvrđeno da alergiju izaziva belance to je promenilo smernice uvođenja jajeta u ishranu beba.

Žumance se može uvesti u ishranu bebe već od 6 meseci po nekim preporukama. Neki tvrde da može i celo jaje. Ipak ukoliko u porodici postoji istorija sa alergijskim reakcijama na jeje, treba sačekati i uvesti ga nakon prvog rođendana.

Kada je ovako veliki alergen u pitanju treba obavezno tražiti savet pedijatra! Takođe treba istražiti načine pripreme jaja koje su najpogodnije za bebu i dodavanje jaja u ne mlečnu ishranu. Neki pedijatri savetuju da se žumance po malo dodaje u obroke beba, tri dana uzastopno, kao i druge namirnice. Količina treba da bude približno kao da jedno žumance podelite na 3 dana. Naravno, svaki dan spremate sveže.

Belance je ipak druga priča, sadrži 4 alergena koja su jaka, i uvek treba biti na oprezu, čak i kada dajete samo žumanc,e jer alergeni iz belanca mogu dospeti i u žumance.

Savet pedijatra i oprez su neophodni kada se jaje uvodi u nemlečnu ishranu beba!

Jelovnik za bebe po mesecima starosti

 

U zavisnosti od starosti i razvoja beba se primenjuje i uvođenje čvrste hrane odnosno kašica. Pogledajmo kako otprilike treba da izgleda jelovnik za bebe po mesecima.

 

 

4. mesec života bebe i ishrana:

 

Četvrti mesec je od skoro često spominjan kao vreme da se bebi počne dodavanje čvršćih obroka i ne mlečne ishrane. Ukoliko pedijatar savetuje da je to ok, i da je vaša beba spremna za uvođenje drugih obroka, onda to treba da izgleda ovako:

Jedan nemlečni obrok u toku dana, a svi ostali mlečni, kao i do sada.Znači, osnovna hrana ostaje majčino mleko ili adaptirano mleko. Menja se samo jedan obrok u toku dana.

Prve namirnice koje se dodaju bebi u ishranu su žitarice i to kukuruz, pirinač i proso. Bilo da ih uzmete u vidu pahuljica ili da ih sami kuvate i pasirate, u ovom uzrastu bi trebale da budu u tečnijoj formi. Možete u njih dodati svoje mleko ili redovnu bebinu AD formulu.

Kašica se daje svaki dan 3 dana uzastopno ista namirnica, onoliko koliko beba želi da pojede. Par kašičica je sasvim dovoljno za početak. Nakon tri dana možete uvesti sledeću namirnicu i tako redom.

3 nedelje nakon uvođenja žitarica, možete probati sa uvođenjem povrća, zatim voće i tako redom.

Dnevni obroci mogu izgledati ovako:

 • Mlečni obrok (majčino ili adaptirano mleko)
 • Obrok u vidu kašice od pirinčanih pahuljica sa mlekom (vašim ili AD)
 • Mlečni obrok
 • mlečni obrok,
 • mlečni obrok pre spavanja.

5. mesec života bebe i ishrana

 

U toku 5. meseca, ako pedijatar savetuje da može, u ishranu za bebu možete početi da dodajete pored dozvoljenih žitarica i neke vrste povrća i voće.

Povrće treba da je bareno, mekano i ispasirano bilo viljuškom, bilo u blenderu. Voće poput banane se daje bebama neobrađeno, ali jabuke, kruške koje su tvrđe bi bilo dobro probariti ili dobro ispasirati u blenderu da bi se mogle lakše davati bebama.

Broj obroka takođe ne treba da bude više od 1. dnevno, ali ako ste uveli nemlečnu ishranu još u 4. mesecu, onda može i 2 obroka čvrste hrane.

To znači da ćete pored 4 mlečna obroka dodati jedan obrok sa žitaricama i jedan sa voćem ili povrćem koje je dozvoljeno na tablici namirnica za bebe.

Jelovnik za bebe od  6. meseci

 

U toku 6. meseca života, većina beba je spremna za uvođenje čvrste hrane, i možemo reći da je to najoptimalnije vreme za širenje bebine ishrane. Najčešćo saveti  tabela ishrane za bebe i pedijatra su da se tada počne davanje dozvoljenih  žitarica, zatim voća i povrća, pa tako redom. Ukoliko ste vi ove pomenute žitarice već uveli u ishranu vaše bebe, onda u toku 6. meseca možete da počnete da ih kombinujete. Tako ćete dobiti jedan obrok u kombinaciji žitarica i voća, a jedan sa povrćem i supicom od belog mesa.

Ako pedijatar dozvoli, pred kraj 6. meseca možete bebi probati da date žumance, postepeno, 3 dana uzastopno po manje količine uz drugi obrok.

Mlečna ishrana je i dalje osnova bebinog napretka i tako će ostati do 1. rođendana.

U 6. mesecu se u bebinu ishranu mogu uvesti dodatno još i belo meso živine kao i brokoli, bundeva, raž, ovas.. Neki savetuju i pšenicu, ali sve uz savet pedijatra!

7. mesec bebinog života i ishrana

 

Sedmi mesec bebinog života je vreme da vaša beba otkrije nove voćke poput šljive, ali i nove vrste mesa kao što su teletina i jagnjetina. Pri pripremi mesa važno je da je bareno, mekano i poprilično ispasirano za prvo probanje.

U 7. mesecu se mogu dodati prvi začini u bebinu ishranu poput cimeta ili vanile, ali u minimalnim količinama. Važno je da su proverenog porekla i da ne dajete ekstrakt vanile, već pravu vanilu.

Bebe u ovom periodu trebaju da imaju 3 obroka nemlečne ishrane, na primer 2 užine i ručak.

To mogu biti kombinacije žitarica i voća, povrće i meso, gde će proteini biti glavni obrok, a voće užine.

Jelovnik za bebu od 8. meseci

 

Na red u bebinoj ishrani dolazi mnogima omiljeno voće – kajsije i breskve, a uz njih i  karfiol, grašak, spanać i mnogo drugo povrće. Takođe se može uvesti i tamno živinsko meso.

Za bebu od 8 meseci i dalje su na meniju 3 nemlečna obroka, ali se mogu dodati i mlečni proizvodi. Sir, pavlaka, maslac se mogu dodati ishrani bebe u ovom periodu, postepeno i po malo, 3 dana uzastopno po jedna namirnica mlečnog porekla.

Ako ste bebi uveli pšenicu u ishranu po dogovoru sa pedijatrom, možete joj spremiti griz na mleku (neki savetuju razblaženom sa vodom). U taj griz možete dodati par borovnica ili bananu i eto jednog lakog i ukusnog obroka.

9. mesec bebinog života i ishrana

 

Višnje, trešnje, dinje, a neki kažu i lubenice su aktuelne namirnice koje vaša beba može da iskusi u ovom mesecu. Manje količine i u svežem obliku su uvek dobar izbor, ali i domaći džem od višanja bez dodatog šećera je dobra opcija.

Bilo da ih dajete kao dodatak nekoj žitarici ili kao užinu, beba će uživati u njihovom zanimljivom ukusu.

Neki izvori navode da je ovo vreme za uvođenje ribe u ishranu dece, ali prvo se posavetujte sa pedijatrom i stručnim licima.

9. mesec može biti vreme i za uvođenje belanceta, ako već niste uveli namirnice koje sadrže jaje, ali takođe uz savet pedijatra. Namirnice koje su rizične i alergeni nikada nemojte davati deci na svoju ruku već isključivo uz preporuku pedijatra i oprez.

10. mesec

Vaša beba sada već ima 4 ili 5 ne mlečnih obroka, od kojih 2 predstavljaju užine. Raspored i količinu obroka određujete na osnovu deteta i njegovog napredovanja u razvoju, uz savet pedijatra.

U 10. mesecu beba može da proba nove namirnice poput grožđa  i brusnica, tu je i luk i celer i zelje. Neki izvori kažu da je vreme za junetinu pa čak i za svinjetinu, ali najbolje je sa svinjetinom ipak sačekati do 12. meseci.

Obroci mogu da idu po redosledu

 • mlečni,
 • doručak -žitarice i voće,
 •  užina – voće
 • ručak – povrće i meso
 • užina – voćni jogurt
 • mlečni obrok

U toku 10. meseca se može dodati još i krastavac ako je sezona, zapravo krastavac se može dodati i ranije u ishranu beba, jer nije alergen i oljušten se lako vari.

11. mesec

 

Paradajz, keleraba, pasulj su neke od novih namirnica koje se mogu dodati u bebinu ishranu u ovom mesecu. Paradajz je posebna namirnica sa kojom treba biti oprezan, jeste alergen, ali ne čest, i ipak je bolje prvo dati kuvan pa tek onda svež. U ishranu se mogu dodati i začini poput origana i drugog začinskog bilja.

Neki kažu da je ovo vreme i za prvo susretanje sa bobičastim voćem poput jagode ili maline, a neki ipak čekaju da prođe 12. meseci bebinog života.

Svakako svaku namirnicu uvodite uz savet i nadzor lekara.

12 meseci

 

Bebin prvi rođendan i vreme kada je vaša beba probala i počela da jede skoro svu hranu. Ovo je vreme posle kog se lakše uvode alergene namirnice, ali to ne znači da treba biti opušteniji. Ukoliko alergija postoji, ona će se svakako ispoljiti. Zato jagode, maline, kupine, kikiriki, svi veliki alergeni imaju svoj redosled i način dodavanja u ishranu, postepeno, po malo i uz oprez.

Prvi rođendan je obično znak da beba može da pojede i malo svoje rođendanske torte ali i malo minimalno začinjeniju hranu.

Ukoliko pratite tabelu ishrane za bebe i najvažnije savete vašeg pedijatra, ne bi trebalo da bude nikakvih problema pri navikavanju bebe na nemlečnu ishranu!

Pažljivo, bez brige i po malo, to je sve.

Izvori:

https://www.babycenter.com/baby/solids-finger-foods/age-by-age-guide-to-feeding-your-baby_1400680
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=feeding-guide-for-the-first-year-90-P02209
https://www.unicef.org/parenting/food-nutrition/feeding-your-baby-6-12-months
https://www.who.int/health-topics/complementary-feeding#tab=tab_1
https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Pages/Starting-Solid-Foods.aspx
https://raisingchildren.net.au/babies/breastfeeding-bottle-feeding-solids/solids-drinks/introducing-solids
https://www1.health.gov.au/internet/publications/publishing.nsf/Content/gug-director-toc~gug-solids