beba od 7 meseci

Saznajte šta sve može beba od 7 meseci!

Ako vas zanima šta sve beba od 7 meseci može, šta treba da jede, da li je ok da brblja ili puzi, čitajte do kraja. Evo šta možete očekivati.

Imate malo sedmomesečno čudo koje već ima nemlečne obroke, možda i poneki zub, a sigurno ste primetili i da stalno nešto brblja? Onda trebate da pročitate ovaj tekst, jer sigurno imate i razne nedoumice oko mnogih razvojnih etapa kroz koje beba prolazi u ovom periodu.

Pođimo od onoga što roditelje najviše muči.

 Kakva treba da je ishrana bebe od 7 meseci?

 

Kako se prve kašice uvode sa bebinih 6. meseci (a ponekada i ranije od 4 ili 5), beba do sada sigurno prepoznaje neke vrste namirnica. Ono što treba da znate jeste da i dalje nove namirnice dajete bebi po malo, 3 dana uzastopno i proveravate moguće alergijske reakcije. To ćete raditi sve dok beba ne proba sve namirnice kojima se hrani i ne počne da jede što i vi.

Broj obroka koje sedmomesečna beba treba da ima će vam preporučiti pedijatar koji je upoznat sa razvojem vaše bebe.

Smatra se da bi beba tada već trebala da ima najmanje 2 čvrsta obroka, a ponekada i užinu u vidu nemlečne hrane.

 

sedmomesečna beba

 

Kako onda tačno treba da izgleda jelovnik za bebu od 7 meseci?

Hajde da vidimo.

Jelovnk za bebu od 7 meseci

 

Naglasićemo na početku da je majčino mleko ili adaptirana formula glavna hrana za bebe od rođenja pa sve dok ne napuni godinu dana. Shodno tome, iako beba jede i čvrste obroke, morate nastavljati da joj dajete formulu ili da je dojite.

 •  Doručak za bebu od 7 meseci treba da bude podoj ili mlečna formula. Nakon samog buđenja, beba se umiri i uživa u maženju sa vama dok pije mleko bilo kroz podoj ili flašicu.
 • Ručak treba da bude od namirnica koje je beba već probala, ili novih koje uvodite u njen meni. Bez soli i začina, i najbolje u vidu povrća i dozvoljene vrste mesa.
 • Užina može da bude u vidu voćnog soka ili voća, ili mleka (majčinog ili formule).
 • Večera treba da bude ne mlečni obrok, koji sadrži namirnice koje produžavaju sitost, o kojima ćete više saznati u daljem tekstu.
 • Nakon večere možete pred spavanje podojiti bebu ili joj dati flašicu.

Ovaj prikaz jelovnika je samo primer, vi možete kombinovati obroke po svojoj želji ili po preporuci pedijatra.

Kada smo saznali kako otprilike dnevni obroci treba da izgledaju, hajde da se pozabavimo namirnicama.

 

 

Namirnica koje beba od 7 meseci sme da jede

 

Do sada ste sigurno već upoznati sa tabelicom namirnica za ishranu bebe po mesecima i vaša beba je probala osnovne voćke kao i povrće. Ono što je novo i što ćete dodavati bebi u ishranu tokom 7. meseca su još:

 • voće: kruška, sezonsko voće poput šljive ili kajsije.
 • povrće: brokoli, karfiol, možete početi da dinstate bebi hranu na luku, u malim količinama.
 • meso: u 7. mesecu možete dodati u bebinu ishranu teletinu kao i jaretinu, najbolje kroz supe u početku.
 • žitarice: ovo je vreme za uvođenje raži, pšenice kao i ovsa u ishranu bebe.

Napomenućemo da se ponegde može videti da bebe u 7. mesecu mogu da konzumiraju jogurt ili pavlaku u manjim količinama. Mlečni proizvodi se mogu uvoditi u ishranu bebe u ovom periodu, ne i kravlje mleko, ali najbolje je potražiti savet pedijatra!

Svaka namirnica se uvodi postepeno, po par dana i najbolje sama, bez mešanja sa drugim namirnicama.

Zašto smo rekli da se meso najlakše uvodi u ishranu kroz supe? Zato što se tako njegova jačina ublažava i bebin sistem za varenje ne biva opterećen novim namirnicama. Isto važi za sve namirnice , pogotovo one koje stvaraju gasove ili mogu biti teške za varenje. One se prvo bare ili kuvaju, beba ih lakše prihvati i nema problem sa varenjem i grčevima. Kasnije ih možete pripremati kako želite, kada se bebin stomak navikne.

Sad sigurno mislite kako da najbolje iskombinujete namirnice i pripremite ukusnu kašicu za vaše malo zanovetalo? Imamo i za to par lakih primera:

Doručak za bebe od 7 meseci

 

Doručak za bebe od 7 meseci, kako rekosmo, treba da bude mleko. Nekako se kroz iskustva drugih roditelja može zaključiti da se doručak kao nemlečni obrok najkasnije menja, odnosno zadnji se ubacuje. Zašto, nismo sigurni. Obično se prvo za ne mlečni obrok uvodi ručak, pa zatim užina, večera, pa jutarnja užina i tek onda doručak. Zapravo se to odigrava mnogo brže nego što zvuči, pa od 6. do 10. (12.) meseca bebe imaju već sve obroke uvedene.

U svakom slučaju, smatra se da bi doručak trebao da bude u vidu podoja ili formule, ali ukoliko vi želite da bebi date obrok, neka bude kombinacija žitarica i voća. Na primer možete iskombinovati pirinčane ljuspice sa bananom ili ovsenu kašu sa nekim voćem koje je beba već jela.

Super laki recepti za ručak za bebu od 7 meseci

 

Ručak je definitivno vrlo bitan obrok, pogotovo kada uvodite nove namirnice. Srećom, postoje neki laki recepti koji vam mogu olakšati i dati ideju šta da spremite svojoj bebi.

Na primer:

 •  možete skuvati teleću supu sa malo krompira i šargarepe. Možete dodati posne rezance ako beba još nije probala jaje. Ako beba još nije jela jaja trebali bi da izbegavate sve proizvode koji ih sadrže pa i rezance, dok ne uvedete jaje u ishranu. Jaja su veći alergen, pa se preporučuju od 8. meseca, ali po nekim novim pravilima može i ranije od samog početka ne mlečne ishrane.
 • Kada skuvate supu, možete da izblendirate povrće i meso ali još bolja opcija je da izgnječite na što sitnije komade. Zašto je bolje da u kašicama ipak ima nekih komadiće nego da je sve pire? Zato što ih to uči kako da koriste svoju vilicu i jezik odnosno aparat za jelo. Ova “vežba” se odlično odražava i na govor, jer se ista aparutura koristi i za izgovaranje reči. Ipak, obavezno obratite pažnju da su ti komadi sitni i da nisu tvrdi, i ne ostavljajte bebu bez nadzora nikada, pogotovo kada jede. Ako se plašite zagrcnjivanja blendirajte hranu, ali ne predugo jer postoji mogućnost da beba kasnije počne da izbegava hranu u komadićima, teže nauči da žvaće i pravilno koristi vilicu.
 • Drugo super lako jelo koje možete napraviti za svoju bebu od 7 meseci je zapravo različito povrće dinstano na luku sa malo pilećeg mesa. Dovoljno je da pola glavice luka sitno iseckate, dodate brokoli, šargarepu i pola krompira kao i pileće meso sitno iseckano (može prethodno da bude skuvano, ali i ne mora). Sve to kasnije izgnječite ili preradite u pire i eto lako i ukusno jelo. Ako ste radi, napravite veću količinu pa vaše kasnije začinite, jer je super ukusno.

Užina za svako dete, pogotovo za bebe od 7 meseci

 

Užina predstavlja mali lagani obrok između ručka i večere ili doručka i ručka i obično je jako bogata vitaminima.

Najbolje užine za bebe od 7 meseci su zapravo sveže voće ili ceđeni voćni sok.

Možete uzeti dve zrele šljive i jednostavno ih dati bebi na kašičicu. Ako je dovoljno zrela ona je već kašasta i vrlo ukusna. Isto je i sa kajsijama ili bananama.

Kada su u pitanju jabuke, potrebno ih je malo izblanširati da omeknu, ili od njih napraviti sok. Kruške su takođe nekada tvrđe, ali mogu se strugati kašikom i dati bebi, ili ih uključite u sok.

Možete napraviti vitaminski sok za bebu od pola jabuke, jedne manje šargarepe, kruške kasnije kada dođe vreme možete dodati i list kelja. Odličan sok za imunitet, a možete ga i vi piti.

Večera za bebu od 7 meseci koja će je držati sitom:

 

Sigurno ste zapamtili da smo rekli da postoje namirnice koje drže bebu sitom malo duže pa su idealne za večeru. Najbolje namirnice za sitost bebe su žitarice, neke vrste voća iako vam se ne čine kao pravi izbor za večeru, kao i mlečni proizvodi.

Od žitarica posebno su dobri pirinač, pšenični griz kao i ovsena kaša. Bogate su antioksidansima, sporo otpuštaju energiju i time daju sitost koja duže traje, a samim tim bebe bolje spavaju.

Tako  za večeru možete napraviti toplu ovsenu kašu ili pire od pirinča sa malo jabuke. Jabuka pomaže da organi za varenje ostanu aktivni i lako obavljaju svoj posao.

Pšenični griz možete napraviti sa svojim mlekom ili adaptiranom formulom dok ne uvedete redovno kravlje mleko u ishranu bebe.

Možete napraviti pirinčanu kašu sa dodatkom pavlake ili sitnog sira, i time osigurati bebi sitost i bolji san, ukoliko ste joj uveli mlečne proizvode.

Svakako da je najbolje da izbegavate šećere i napitke koji sadrže kofein, poput čajeva, posle podne, bebi ih ne treba davati, ali ni vi ih nemojte konzumirati ako dojite. Takođe je dobro da večeru dajete u isto vreme svako veče, oko sat i po do dva pre spavanja, a pred samo spavanje da ponudite bebi mleko. Tako možda pomognete bebi da čvršće spava, ali važno je i da joj ne preopteretite stomačić, već dajete manju količinu hrane.

Sada kada smo prešli kroz ishranu bebe od 7 meseci i namirnice koje se dodaju u ovom periodu, možemo da se posvetimo bebinom rastu i razvoju i svemu šta vas čeka u ovom periodu.

Kako izgleda rast i razvoj bebe od 7 meseci

 

Vaši mališani su do sada već skoro savladali sedenje, iako su pomalo nestabilni, ali uskoro će se i to u potpunosti stabilizovati. Sigurno ste primetili i njihovu neverovatnu želju za istraživanjem i samostalnim kretanjem. Neke od beba u ovom periodu već počnu da puze, iz početka malo nevešto, ali brzo to prelazi u pravo brzinsko prelaženje kraćih relacija. Dakle motoričke, ali i kognitivne veštine vaših mališana su u konstantnom razvoju i usavršavanju.

Fizički razvoj bebe u 7. mesecu života podrazumeva da je beba sada udvostručila svoju težinu sa porođaja, i još malo preko. Konkretnije, ako je beba po rođenju imala oko 4 kg sada bi trebala da ima oko 8 ili 9 kilograma.

Dužina bebe je između 75 i 80 cm, ali to zavisi od same bebe kao i genetskih predispozicija.

 

Koža bebe je i dalje osetljiva i potrebna joj je odgovarajuća nega. Prirodna kozmetika je najbolji izbor. Za kupanje, koje je svakodnevna aktivnost, odličnom se pokazala Dr Pilar kupka sa šamponom (2 u 1). Ne isušuje kožu i ne iritira. Ne sadrži veštačke supstance i mame koje je koriste je baš hvale. Možete je naručiti na ovom linku: doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

 

Obavezne su redovne kontrole kod pedijatra, a to znači da ste sa 6 meseci bili na pregledu i primili vakcinu odnosno 3. dozu vakcine protiv hepatitisa B. U 7. mesecu se vakcine ne dobijaju.

Pogledajte kako u našoj zemlji izgleda kalendar vakcinacije.

Motorički razvoj bebe od 7. meseci

 

Spomenuli smo već da su bebe u ovom periodu uglavnom savladale samostalno sedenje i teže da nauče i savladaju kretanje u vidu puzanja. Takođe možete primetiti da beba sada sa lakoćom i zanimanjem drži igračke u ruci. Ta veština igranja igračkama može da vam pomogne u vežbanju samostalnog sedenja odnosno balansiranja. Postavite bebu da sedi, i dajte joj neku igračku da drži, na taj način će se ona osloboditi i produžiti period samostalnog sedenja bez pridržavanja rukicama.

Takođe možete, ukoliko beba nije već počela da puzi, jer neke u tome malo požure, da ih stavljate u položaj na stomaku. Sada to više nije ležanje i okretanje već klečanje sa osloncem na rukama. Tada ćete primetiti da povlače telo napred nazad i prebacuju težinu tela sa ruku na noge i obrnuto. Možete im pomoći primerom, pa kleknite i vi kraj njih i pokazujte kako pomerate ruke kao da puzite, pa onda i noge.

Što se sitne odnosno fine motorike tiče, beba je savladala držanje igračaka kao i prebacivanje istih iz jedne u drugu ruku. Koristi celu šaku i lako i kontrolisano savladava korelaciju ruka – oko – glava, odnosno prinosi igračke da ih vidi ali i malo požvaće, jer to im je dodatni način upoznavanja sa stvarima. Uskoro će početi da koristi prste pri uzimanju stvari, a kod nekih se možda već pojavio “pinceta” hvat, koji je važan za dalji razvoj ne samo motorike već i mentalnih sposobnosti.

Smatra se da baratanje prstima i korišćenje istih utiče čak i na razvoj govora. Mnoge vežbe koje rade deca kod logopeda u kasnijem dobu od 3 ili 4 godine, podrazumevaju upravo razvoj korišćenja šake i prstiju i motoričke veštine i govor su usko povezani. Zato je važno da se posvetite njihovom razvoju na vreme.

Kognitivni i čulni razvoj bebe od 7 meseci

 

Mentalni kao i emocionalni i čulni razvoj bebe sa 7 meseci je u potpunom procvatu. Primetićete puno različitih novih veština kod bebe koja su povezana sa razumevanjem sveta i okoline koja je okružuje.

Prva i možda najizraženija je govor odnosno brbljanje vaše bebe. To je veliki napredak do kog je došla prirodnim razvojem ali i učenjem i posmatranjem vas – njenih roditelja. Beba od 7 meseci često nešto guče i priča i počinje da ponavlja slogove. Često oni nemaju neko posebno značenje, ali može se desiti da ponavlja da – da ili ma-ma i slično.

Zato je sada pravo vreme da radite sa svojom bebom i da joj pričate čisto, razgovetno i direktno njoj.

Ona prepoznaje vaš ton, svoje ime, čak i određene pojmove koje spominjete.

Možete gledati slike ili određene igračke i ponavljati njihove nazive, boje i slična obeležja, i postavite bebi pitanje u vezi toga i sačekajte odgovor. Kakav god on bio, samo uvlačenje bebe u tu čudnu konverzaciju utiče na razvoj njenog govora i vaša beba će ubrzo to sve naučiti da kaže i sama.

Čulni odnosno senzorni razvoj takođe prolazi kroz velike promene.

Beba sada može bolje da vidi na daljinu, ali i vidi sve boje koje postoje u njenom okruženju potpuno jasno.

Saznajte sve o razvoju bebinog vida.

Pored toga beba, zahvaljujući svom sluhu i razvijenom centru u mozgu može da imitira zvuke koje vi proizvodite. Tako je možete čuti da se kikoće kao vi ili ponavlja nekakve karakteristične tonove.

Bebe od sedam meseci počinju da budu golicljive u ovom periodu. Zato budite pažljiviji kada je presvlačite i nemojte se iznenaditi ako se malo zakikoću. Ipak, potrudite se da ih ne golicate previše, jer iako je zabavno i simpatično kad se zasmeju, golicanje jako brzo postane neprijatno i mogu lako zamrzeti tu radnju.

Važno je da znate da beba u ovom periodu postaje svesna prisustva i odsustva nekih stvari ili osoba. To znači da ona uči da ako neko nije tu ne znači da je potpuno nestao. Kako je to za nju novo, može se desiti da ako izađete napolje a ona ostane unutra može da se zaplače, odnosno da se stvore začeci  separacione anksioznosti kod dece. Uplaše se tog odvajanja iako je ono samo trenutno. Zato se trudite da olakšate ovaj period učenja, tako što ćete joj pevati ili dovikivati dok ste odvojeni zidom ili nekom preprekom, a zatim se pojavite. I tako svaki dan dok se ne privikne, pa ćete lako moći da odete i na par sati, a da beba ostane uplakana i uplašena.

Isto je i sa igračkama. Ovde do izražaja dolazi faza bacanja odnosno ispuštanja igračaka u nedogled i vašeg dodavanja istih. Zašto je važno da dodate igračku (što je češće moguće, jer se nekada ponavlja i 100 puta)? Zato što beba tako uči i shvata da nešto što nije u njenim rukama, okolini i blizini nije zauvek nestalo i izgubljeno.

Sve u svemu, vaša beba uči i razvija se brzo u svim pravcima, i potrebno je da je u tome pratite i pomažete joj da lakše savlada neka nova znanja, a nagrada će vam biti svaki osmeh i radost zbog novih mogućnosti.

Kako i koliko spava beba od 7 meseci?

 

Glavna muka svih roditelja beba i manje dece je upravo spavanje bebe, odnosno nespavanje. Svi se u neku ruku nadamo nekim spavalicama koje će bar prespavati par sati u komadu u toku noći. Ipak, najčešće je upravo suprotno slučaj koji nas zadesi sa našom decom.

Ako imate sedmomesečnu bebu, spavanje bi trebalo da se malo popravilo. Što zbog “jače” hrane u smislu čvrstih obroka, što zbog više aktivnosti u toku dana, beba bi trebala da spava skoro čitavu noć uz poneko buđenje.

 

beba od sedam meseci

 

U toku dana, beba od 7 meseci bi trebala da spava jednom do dva puta . Ukoliko kod vas to nije slučaj, moraćete da budete strpljivi još malo. Nekada upravo u ovom periodu bebama mogu rasti zubići pa im to remeti san, nekada je u pitanju teže varenje zbog novih namirnica. Pokušajte da proverite položaj u kojem spavaju, mada nekada prosto neće da spavaju.

Kako god, i to će proći što kažu ljudi, samo još malo strpljenja i izdržljivosti. Nije na odmet da se informišete šta je regresija sna i kako je prevazići.

Saveti za lakše snalaženje sa bebom ovog uzrasta

 

Iako mislite da ste do sada nešto uspeli i pohvatali konce što bi se reklo, nije na odmet da čujete još poneki savet koji vam može pomoći da učestvujete u razvoju vaše bebe, ali i da se lakše snađete u ovom veselom sosu u kojem se nalazite:

 

 

 • Pričajte igrajte se i provodite vreme sa svojom bebom u položaju na stomaku. Zašto je dobro da i vi ležite i vežbate na stomaku umesto da beba to radi sama uz igračke? Bebe najbolje i najbrže uče po modelu odnosno po primeru. A ko joj je bolji primer od vas samih?
 • Podelite obaveze sa partnerom i tražite pomoć. Bilo da je u pitanju briga ali i zabava sa bebom ili kućni poslovi i druge obaveze – niste sami. Setite se toga i podelite sve te obaveze.
 • Vodite računa o ishrani bebe i namirnicama koje se preporučuju. Iako vam se čini da vaša beba već može da jede sve, nije tako. Lako joj začinjena hrana ili neke namirnice mogu zasmetati i izazvati tvrdu stolicu, alergiju ili jake grčeve, a to svakako želite da izbegnete.
 • Počnite da praktikujete igre skrivalica. Bebe u tome uživaju, smeju se i zabavljaju i najvažnije uče- Uče o izrazima lica, o prisutnosti odnosno stalnosti objekta i razvijaju mnogo centara u mozgu kroz ovu laku igru.
 • Birajte igračke za bebe koje ispuštaju zvuke, imaju različite teksture ali i pričvršćene dugmiće ili područja koja reaguju na dodir. To pomaže razvoju njihove motorike ali i celokupan senzo-kognitivni razvoj.
 • Podstičite bebino kretanje, kroz igu loptom ili vašim pokretima. Primetićete da beba želi i pokušava da pođe za loptom ili za vama, ili do neke igračke. Uskoro, ako već nije, će naći način da dođe do svog cilja.
 • Trudite se da izbegavate negaciju u obraćanju bebi – nemoj ovo, ne to, ostavi i slično. Poslužite se drugačijim pristupom preusmeravanja na drugu stvar. Ako se beba kreće ka nečemu ili gde ne bi trebalo, preusmerite je pokazujući nešto primamljivije. Smatra se da negacija upravo negativno utiče na razvoj beba, i da samo smanjuje i na kraju gasi njihovu prirodnu želju za istraživanjem, a time i smanjuje količinu novih saznanja.

I tako, malo po malo, i ovaj mesec će proći i dok trepnete, vaša beba biće u novoj razvojnoj fazi. O svakoj od njih, naći ćete informacije na našem sajtu.

Izvori: 

https://www.babycenter.com/baby/month-by-month/7-month-old-baby-milestones-and-development_724

https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month/month-7.aspx

https://www.webmd.com/parenting/baby/baby-development-7-month-old

https://parenting.firstcry.com/articles/9-best-dinner-foods-for-your-baby-to-help-him-sleep-peacefully-all-night-with-recipes/

https://www.verywellfamily.com/your-7-month-old-baby-development-and-milestones-4172912#

https://www.momjunction.com/articles/top-10-food-ideas-7-months-baby_006697/