sedmi mesec trudnoće

Kako izgleda 7. mesec trudnoće po nedeljama

Kakve promene donosi 7. mesec trudnoće? Kako se razvija beba, a koje se promene dešavaju kod mame? Pročitajte.

Kada počinje 7. mesec trudnoće?

 

Kada se sve sabere i oduzme, smatra se da je 7. mesec trudnoće vreme od 27. do 30. nedelje trudnoće.

Ovaj mesec spada u treće i završno tromesečje, odnosno poslednjem trimestru, kada se mama priprema za porođaj i upoznavanje sa svojom bebom!

 

 

Razvoj deteta je u završnim fazama, ali ima još mnogo toga da se formira dok beba ne primi svoj finalni izgled.

U sedmom mesecu trudnoće, mamin stomak je već poveći i često predstavlja malu smetnju pri svakodnevnim aktivnostima. Mama je uveliko upoznata sa pokretima svoje bebe pa čak prepoznaje i kada beba štuca!

Postoje neki određeni simptomi karakteristični za ovaj mesec trudnoće i zato pročitajte ovaj svojevrsni vodič kroz obeležja sedmog meseca!

Pregledi u toku 7. meseca trudnoće

 

Posete lekaru u toku trudnoće su obavezne i česte. Svaki mesec se radi po jedan ultrazvučni pregled i prati se rast i razvoj bebe. Dodatni pregledi koji se mogu raditi u toku 7. meseca trudnoće jesu takozvani 4D pregledi. Ovde je u pitanju ultrazvučni pregled sa savremenijim ultrazvuk aparatom koji daje verniju sliku bebe i možete videti kako ona zapravo izgleda.

7. mesec trudnoće

Ovaj pregled je dodatno dobar i zato što se njime može bolje videti kakva je prokrvljenost placente i pupčane vrpce. On se naziva dopler krvnih sudova materice, i ne mora se raditi na 4D ultrazvuku, moguće ga je uraditi i prilikom običnog ultra zvučnog pregleda.

Pored ovoga, može se raditi i redovna kontrola šećera, pogotovo ukoliko je majka nabacila koji kilogram više, a beba je krupna. Tada doktor može zatražiti ovakve testove i posumnjati na trudnički dijabetes. Saznajte šta je OGTT test i kako se on radi.

Ukoliko je potreban još neki dodatni pregled, veš lekar će vas na to uputiti, ali ovo su neki pregledi koji se mogu desiti u toku 7. meseca trudnoće.

Mama u sedmom mesecu trudnoće

 

Mame u sedmom mesecu su se već navikle na osećaj umora i teže obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Poveći stomak otežava i jednostavnije radnje, ali srećom, to neće trajati još dugo.

Ono što je karakteristično od promena koje mame mogu da primete u ovom periodu jesu strije, koje ako su se pojavile u ranijim mesecima, sada se mogu proširiti i izazivati popriličnu iritaciju. Pojava strija i njihovo proširivanje sa sobom donose nervirajući svrab, ali nemojte ih češati. Nabavite dobru i prirodnu kremu protiv strija koja će ublažiti tu iritaciju i sprečiti njihovo širenje, ali će ih i smanjiti.

 

Dr Pilar krema je odličan izbor jer je prirodna, neiritirajuća i bez štetnih alergenih sastojaka koji mogu da škode i mami i bebi. Ne samo to, nego je i odlična u svojoj nameni – sprečava strije i smanjuje njihovu vidljivost . Žene koje su je koristile imaju za nju samo reči hvale i svima je preporučuju. I vi se možete uveriti u to. Nabavite je na ovom linku: doktorpilar.com/krema-za-strije/

 

U toku sedmog meseca trudnoće, mame mogu osetiti vrtoglavice i osećaj malaksalosti. Tada je neophodno napraviti pauzu i možda se osvežiti nekim domaćim sokom ili limunadom. Uzroci ove pojave mogu biti u hormonskim promenama ili u nedostatku nekih vitamina. Zato se trudite da imate izbalansiranu ishranu i da pijete preporučene vitamine za trudnice. Obavezno pomenite ovakve simptome i svom lekaru i poslušajte njegov savet.

Neprijatnosti poput bola u leđima, ali i problema sa varenjem i zatvorom su u 7. mesecu još izraženiji. Nečemu su uzroci hormoni, a nečemu sve veći stomak i rast bebe. Ono što možete da uradite jeste da se krećete na manjim relacijama sa pauzama za odmor, da vam obroci budu lagani i manji a više porcija u toku dana. Pobrinite se da pijete dovoljno vode i unosite hranu bogatu vlaknima da bi malo olakšali situaciju u svom digestivnom traktu.

Još jedna neprijatnost koja se može javiti kod mama jesu i proširene vene. Ovo se dešava jer je količina krvi u organizmu povećana, a cirkulacija usled veličine ploda može biti i ometena. Najčešće se manifestuje teškim i otečenim nogama, a često se javljaju i grčevi u listovima koji ometaju normalno spavanje.

Sedmi mesec nosi još neke promene vezane za sam trudnički stomak, ali o tome pročitajte u daljem tekstu.

Stomak u sedmom mesecu

 

Trudnički stomačić više nije samo stomačić koji se pomalo nazire ispod odeće već pravi ispupčeni stomak koji je lako uočljiv. Tako je izražen da se sada i pokreti bebe jasno vide preko stomaka. Upravo taj veći stomak ali i veća beba u njemu stvaraju probleme poput gorušice, zatvora, kratkog daha kod mama.

Na stomaku u sedmom mesecu se mogu pojaviti strije, ali i linea negra (tamna linija preko sredine stomaka). Aleksandru je koža toliko zatezala i svrbela već tada, da je bila ubeđena da će dobiti strije. To se ipak nije desilo, jer se potrudila da pronađe neko rešenje i pomogne sebi. Oduševljena je. Iako je stomak u kasnijim mesecima bio sve veći, ona je uspela da svoju kožu prilagodi tome i ne dobije strije. Kako joj je pošlo za rukom i šta joj je pomoglo? Saznajte iz njene lične priče na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Ono što može da se javi u toku sedmog meseca jeste takozvani tvrdi stomak a kod nekih trudnica se ispupči pupak. Nekada je uzrok tvrdom stomaku pokret bebe koja se namesti tako da stvara zategnutost i tvrdoću stomaka, nekada je u pitanju sama veličina bebe i količina plodove vode,  a nekada su u pitanju kontrakcije.

Nemojte paničiti!

Kontrakcije koje se nekada dešavaju u poodmakloj trudnoći su obično lažne, i nazivaju se Brakston-Hiks kontrakcije.

One su neujednačene i nisu bolne, ali nisu ni prijatne. Najčešće se javljaju u toku 9. meseca, ali nije retkost da se jave i mnogo ranije.

U svakom slučaju, ukoliko primetite neke neprijatnosti u predelu svog stomaka, makar bilo i nešto bezazleno, najbolje je posavetovati se sa lekarom!

Beba u 7. mesecu trudnoće

 

U sedmom mesecu vaša beba je veličine jedne poveće dinje! Njena dužina može biti između 35 i 40 cm a teška je oko 1 kilograma!

U stomaku oko bebe se povećava količina amniotske tečnosti što omogućava bebi dalji rast i razvoj i slobodno kretanje.

 

fetus u sedmom mesecu trudnoće

 

Beba ima na izgled formiran fetalni izgled, ali razvoj je još uvek u toku.

U sedmom mesecu akcenat je na razvoju kostiju i potpornog sistema tela, ali i mozga i svih ostalih organa.

Mogu se uočiti neki šabloni spavanja kod bebe, kao stanja mirovanja i budnosti, kao aktivnosti i puno pokreta u stomaku.

Tu su još i dodatni razvoji oka, koje beba sada može da otvara i zatvara sa lakoćom, kao i ostalih čula.

Položaj bebe je još promenjiv, jer  još uvek imaja dovoljno mesta za okretanje.

Ipak najčešće bebe već krajem sedmog meseca zauzimaju položaj glavicom na niže jer i njih čeka priprema za porođaj.

Saznajte kako teče sedmi mesec trudnoće kroz nedelje!

Trudnoća po nedeljama u sedmom mesecu

 

Sedmi mesec trudnoće se proteže u vremenskom intervalu između 27 i 30 nedelje.

Promene i razvoj bebe ali i kod mame se dešavaju svake nedelje trudnoće, a evo šta se dešava u sledećim nedeljama:

Dvadeset sedma nedelja trudnoće:

 

U razvoju bebe sve podjednako napreduje, a u 27. nedelji drugog stanja je posebno izražena pojava štucanja. Štucanje se dešava još od 20. nedelje, ali kako je beba sada veća mama postaje svesna tih ponavljajućih poskakivanja  trajanju od par sekundi. Štucanje se dešava kao posledica gutanja amniotske tečnosti i razvoja organa za varenje kod bebe.

Dodatno se razvijaju i čulo vida i sluha, pa je beba u toku ove nedelje sposobna da razlikuje svetlo i tamu i da prepoznaje mamin glas od drugih zvukova.

Mama je svesna svih pokreta bebe ali primećuje i otežano kretanje kao i povremeni bol u karlici i krstima(lumbalnog dela leđa). Bol u karlici se dešava zbog težine i pritiska koji stvara sve veća beba, ali i zbog širenja kao pripreme za porođaj.

Dvadeset osma nedelja trudnoće

 

28. nedelja je nedelja dodatnog povećavanja potkožne masnoće kod beba. Upravo to gojenje daje bebama karakterističan izgled, ispravljaju se nabori na koži i boja tena se ujednačava postajući svetlija.

Mozak se razvija do te mere da neki naučnici smatraju da je beba u toku ove nedelje spremna i da usvaja neka znanja, odnosno da uči. Smatra se da su upravo koreni učenja maternjeg jezika u ovoj nedelji, kao i reakcije na određenu muziku. Glasni zvuci i jaki tonovi mogu da ih uznemire, a blagi i ujednačeni tonovi mogu da ih smire.

Mame mogu da primete pojavu pojačane gorušice, možda čak i mučnine usled pritiska na želudac zbog rasta materice i bebe. Može se javiti i zatvor, i zbog toga je dobro u ishranu ubaciti što više namirnica bogatih vlaknima, i piti dosta vode.

Umerena aktivnost, uz dopuštenje doktora, može olakšati ove tegobe.

Dvadeset deveta nedelja:

 

29. nedelja trudnoće je uglavnom obeležena rastom i razvojem svih organa bebe, kao i sistema koji je čine. Jedino pluća bebe se sporije razvijaju i potrebno im je punih 9 meseci da se potpuno formiraju. 

Mama u ovoj nedelji može da primeti pored svih redovnih indikatora trudnoće i pojačan bol u nogama, grčeve kao i otečene zglobove. Razlog ovim pojavama su povećana težina usled trudnoće kao i hormoni. Smatra se da mama ne bi trebala da se ugoji više od 9 kilograma u toku trudnoće do 7. meseca.

Trideseta nedelja trudnoće:

 

U toku 30. nedelje se kod bebe fino zagladila koža zbog povećanja telesne težine bebe. Ona sada teži oko 1. kilograma. Stvara se i novi sloj sirnog maza koji se obnavlja u više navrata na koži bebe u toku trudnoće. Taj sloj masnijeg maza štiti bebu i pomaže da se lakše prilagodi temperatura tela bebe nakon porođaja.

Mama može primetiti da su promene raspoloženja sve češće i drastičnije. Ono što se može učiniti jeste prihvatiti da su te promene normalne i nisu vaša krivica. Takođe možete zamoliti osobe u vašem okruženju da imaju malo više razumevanja za vas.

Saveti za sedmi mesec trudnoće

 

U toku sedmog meseca trudnoće mame mogu primetiti i osetiti težinu i blago uvećanje grudi. Jedan veoma dobar savet koji treba početi sa primenjivanjem u toku sedmog meseca jeste blaga masaža grudi i mazanje prirodnim kremama.

Zašto je to važno?

 

 

Prvo, to će olakšati taj osećaj težine i naduvenosti u grudima, a još važnije smanjiće šanse za pojavu strija na tankoj koži grudi. Kako se porođaj bliži, a pogotovo nakon porođaja, grudi će se naglo povećati usled nadolaženja mleka. Zato je važno na vreme hidrirati kožu grudi i prirpremiti je za promene.

Takođe mazanje bradavica kremama  i omekšavanje bradavica može doprineti elastičnosti samih bradavica i time smanjiti šanse za pojavu ranica od dojenja.

Seks u sedmom mesecu trudnoće

 

Još jedan ne tako čest, ali važan savet za trudnice u 7. mesecu tiče se seksualnih odnosa. Svaka trudnica se pita da li su oni dozvoljeni i da li mogu da naštete plodu. Ukoliko lekar kaže da je trudnoća uredna i da je sve u redu, seksualni odnosi su dozvoljeni.

Ipak, važno je voditi računa o zaštiti, jer bez obzira što ste zaštićeni od trudnoće, niste od prenosa bakterija. Nekada se zbog pada imuniteta kod vašeg partnera može pojaviti gljivična infekcija koju vam lako može preneti (samo primer). Zbog toga je važno voditi računa o zaštiti jer neke bezopasne bakterije ili infekcije u toku trudnoće mogu prouzrokovati razne probleme.

U svakom slučaju, obavezno se posavetujte sa lekarom, ali ukoliko je sve u redu, seks je sasvim normalna i prirodna stvar i u toku trudnoće.

Strah od prevremnog porođaja

 

Nešto što može da izazove brigu i strah kod trudnica u 7. mesecu trudnoće jesu povećane šanse za prevremeni porođaj. Prevremeni porođaj nije retka pojava, ali obično se dešava kao posledica drugih problema koji se jave u toku trudnoće. Na primer ukoliko je trudnica već imala iskustva sa prevremenim porođajima, šanse za ponavljanje tog scenarija su veće, ukoliko pati od preeklampsije (problema koji remeti krvni pritisak) takođe su povećane šanse za prevremeni porođaj. Tu su još i trudnički dijabetes, i razni drugi problemi.

Zato je važno slušati savete lekara, piti redovno vitamine, pogotovo folnu kiselinu za koju se smatra da smanjuje šanse i od prevremenog porođaja.

Potrebno je obratiti se lekaru pri svakoj sumnji da se nešto dešava što vas brine i da on otkloni svaku sumnju i smanji brigu. Ukoliko se prevremeni porođaj ipak dogodi u ovako ranim nedeljama odnosno u toku 7. meseca, uvek imajte na umu da su mališani poznati kao mali divovi izuzetno snažni i sa velikom željom za život! Zato imajte vere u njih, oni će učiniti sve da se izbore za svoj maleni, a veliki život!

Svaka trudnoća je specifična sama po sebi, pa tako i promene koje nosi sa sobom iz meseca u mesec. Nadamo se da vam je ovaj mali vodič kroz 7. mesec trudnoće malo predočio šta možete da očekujete, i kako se odvija razvoj vaše bebe.

Sledeće: 8. mesec trudnoće i šta sve može da vas snađe!