29. nedelja trudnoće

29. nedelja trudnoće

29 nedelja trudnoće – još samo 11 do kraja! Pogledajte šta su uobičajeni simptomi, a šta znaci za uzbunu u ovoj nedelji!

Da li ste znali da vaša beba sada ima preko jednog kilograma i raste sve više iz dana u dan? Istina je, vaš graškić je sada već čitava tikvica ili manja glavica kupusa i svašta  može i ume, ali o svemu tome i još po nečemu pročitajte u daljem tekstu!

Kada počinje 29. nedelja trudnoće?

 

Tačno 203 dana od poslednjeg dana menstrualnog ciklusa je 29. nedelja trudnoće! Mada se začeće zapravo dešava nešto kasnije, retko kada baš u prvoj nedelji trudnoće, ne brinite, termin porođaja je retko kada baš tačno pogođen! Ako ste malo zbunjeni i računanje po nedeljama i mesecima vam nije najjasnije bacite pogled na kalendar trudnoće .

Pozabavite se i proračunima za pol bebe koje nude kineski kalendari začeća, ako već niste do sada saznali da li nosite dečaka ili devojčicu!

29. nedelja koji je to mesec?

 

Slobodno možemo reći da ako ste u 29. nedelji vi ste pošteno zagazili u zadnje tromesečje! Sedmi mesec trudnoće obuhvata ovaj period i sigurni smo da vam je sad već sve teže da se izborite sa svojim povećim stomakom. Srećom, prevalili ste više od pola puta i imate još malo do kraja, a taj period će proleteti!

 

 

Posvetite se odmoru koliko možete, pripremi stvari za porodilište ali i prvoj kupovini za bebu! Obavezno istražite sve opcije za dečije sedište, jer je to jedna od prvih stavki koje će bebi zaista trebati! Možete posvetiti malo vremena i zapisivanju zanimljivosti u dnevnik za trudnice i dani će proleteti!

Svakako će vam biti lakše da se zaokupite nečim nego da mislite o simptomima koje vam je ova nedelja donela sa sobom!

Prvo da vidimo kako je beba, a zatim saznajte i kako da se izborite sa tegobama koje mogu da vas snađu.

Beba u 29. nedelji

 

Vaši mališani sada više i nisu tako mali! Fina buckasta muskatna bundevica od 1.1 pa sve do 1.5 kg i čitavih 39 – 42 cm (od glave do pete) sada pravi zabavu u vašem stomaku!

Ukoliko bi slučajno došlo do preveremnog porođaja, beba sada ima velike šanse da izađe kao potpuni pobednik bez nekih posledica. Međutim, iako je razvoj bebe daleko dogurao, još nije potpun i najbolje je da se porođaj dogodi u terminu ili što je moguće bliže tom danu.

Baš u ovom periodu bebin mozak ostvaruje rast i spajanje neurona. Zapravo stotine milijardi neurona se razvija baš u ovom momentu. Mozak se razvija potpuno do porođaja, a kasnije se sinapse i centri bude i uvežbavaju svoje funkcije da bi mališani mogli da uče lako i brzo! Učiće i usvajati nove veštine i znanja bolje i brže nego bilo koji odrasli pojedinac!

Mali upijajući umovi za samo 3 godine nauče više nego što odrastao čovek može za 10!

Još jedna važna stvar se odvija u ovoj nedelji, a to je da vaša beba počinje da deponuje bele masnoće, odnosno masti koje služe kao energtski izvor. Do sada su se u njihovom malom telu nakupljale takozvane braon masnoće koje služe za regulaciju temperature. Bele masti su one koje doprinose kilaži, troše se i brzo nadoknađuju. One su i razlog zašto se bebe rađaju kao male buckaste loptice, a ne namreškane i naborane kože.

Osim masnoće, razvijaju se i kosti. U bebine kosti svakodnevno se skladišti 200 mg kalcijuma. Kako je ovo mineral kojeg najviše ima u mleku i mlečnim proizvodima, savetuje se da redovno pijete mleko. Zapravo, možda u ovom periodu primetite i pojačanju žudnju za baš ovim namirnicama i sada znate da nije slučajno.

 

Položaj bebe u stomaku

 

Već sada je vaša beba najverovatnije zauzela položaj kakav treba da bude za porođaj! To znači da prednjači glavicom, odnosno glavica joj je okrenuta ka vašoj karlici. Ali, čak i ako nije, ne brinite! Još ima vremena da se beba sama spontano okreće kako joj je volja i namesti u pravi položaj do prođaja. Čak i ako se ne okrene a termin je blizu, doktori će pronaći pravo rešenje za tu situaciju!

Pokreti bebe u stomaku u 29. nedelji

 

Mališani sada prave zabavu bez prestanka, ali imaju sve manje mesta. Upravo zato pokrete deteta osećate intenzivnije i neki udarci mogu biti poprilično snažni. Takođe, i dalje je prisutno štucanje bebe u stomaku koje ćete prepoznati kao ritmično poskakivanje . Ponekada možete iskusiti da se podigne jedan deo stomaka i ostane tako. To vaša beba proteže nogice i ako malo potapkate ili mazite taj deo, one će se pomeriti.

Možete primetiti i povremeno stiskanje ili zatezanje celog stomaka u nekim neravnomernim vremenskim intervalima. To nisu pokreti vaše bebe već verovatno lažne kontrakcije. Spomenite ih svom lekaru koji će vam objasniti baš sve o tome!

Mama u 29. nedelji trudnoće

 

Mamama u ovoj nedelji baš i nije lako! Veliki stomak i dodatak na kilaži mogu da otežaju svakodevne aktivnosti! Međutim, to ne znači da ne trebate da budete aktivni. Baš naprotiv! Mame koje su aktivne i steknu kondiciju imaju bolju cirkulaciju, samim tim manje otoke, ali i spremnije su za porođaj. Vežbe za trudnice i lagane šetnje su uvek dobra opcija za aktivnije trudnice, naravno ako lekar dozvoli i nemate neke dodatne probleme.

 

mama u dvadeset devetoj nedelji trudnoće

 

Aktivnost pomaže i da budete u toku sa dobijanjem kilaže! Kilaža će svakako porasti u toku trudnoće, ali nije baš poželjno da pređe ukupnih 10 do 12 kg u toku drugog stanja.

Do 7. meseca ne bi trebali da nabacite više od 7 kilograma, jer u naredna 2 meseca možete dodati još toliko ako ne vodite računa.

Najbolje je da jedete manje, izbalansirane obroke bogate raznovrsnim namirinicama! Evo kako može da izgleda ishrana za trudnice.

Zbog velikog stomaka i dobijanja na kilaži, možete da primetite neke promene na koži poput nastanka strija ili iritirane kože. Koža se rasteže, ponekada i popuca a to izaziva svrab, peckanje i crvenilo. Obavezno redovno hidrirajte kožu, najbolje prirodnim preparatima, i ne preskačite ni jedan deo. Mažite se od glave do pete, posebnu pažnju posvetite grudima, stomaku, bokovma ali i zadnjici i butinama. Strije u trudnoći su potpuno normalne i očekivane, ali ako se mogu ublažiti, zašto da ne pokušate?

Aleksandra je uspela u tome na vrlo jednostavan način. Svrab i napetost kože su odmah popustili, a strije se nisu pojavile, samo zato jer je radila pravu stvar. O čemu je reč, saznajte iz njene lične priče koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

A evo još nekih simptoma ove nedelje.

Trudnoća u 29. nedelji – simptomi

 

Kako trudnoća odmiče verujte da se simptomi samo smenjuju. Neki od onih prvih znakova trudnoće se gube i prestaju, ali dolaze drugi – neki blaži a neki malo neugodniji!

Simptomi koje možete očekivati u 29. nedelji su ovi:

Uvek imajte na umu da trudnoće nikome nisu iste i potpuno su individualne! Zato ćemo posvetiti pažnju onim simptomima koje su najčešće za ovaj period.

Trudnički sjaj

 

Prvo ćemo izdvojiti par pasusa za jedan lep simptom, i važno ga je spomenuti da ne bude da je sve samo neugodno u trudnoći. Trudnički sjaj podrazumeva svo ono prolepšanje koje buduća mama doživi! Najčešće su to čvrsti i lepi, dugi nokti, sjajna i zdrava kosa, čisto lice i koža. Razlog za ove pozitivne promene su hormoni koji bujaju u telu, prenatalni vitamini i zdravija ishrana kao i promenjene životne navike.

Ono što možemo da vam kažemo jeste – uživajte dok traje!

Na žalost, ovaj simptom takođe nestaje nakon porođaja, kada se hormoni stišaju a prenatalni vitamini se više ne uzimaju! Zato nije loše nakon porođaja uvrstiti u svakodnevnu rutinu neke od postnatalnih vitamina koji mogu ove probleme smanjiti!

Hemoroidi u trudnoći

 

Neugodnostima nema kraja, a pogotovo trudnicama koje iskuse ovaj simptom. Hemoroidi se javljaju najčešće u kasnijim mesecima trudnoće, pa se mogu javiti i u 29. nedelji. U pitanju su bolna ispupčenja krvnih sudova koji se nalaze na anusu. Najčešće je uzrok zatvor koji je čest pratilac trudničkih dana.

Ono što je najbolje da uradite jeste da prvo potražite savet lekara, zato što hemoroidi i nisu nešto što bi tebali da lečite na svoju ruku. On će prepisati terapiju u skladu sa trudnoćom i tako ćete moći olakšate problem. Vi možete da unosite više tečnosti, jedete vlaknastu hranu koja će se lakše variti i izbacivati i na taj način smanjite problem. Računajte da se u 90% slučajeva ova pojava povlači nakon porođaja. Ako se ne povuku, postoje i manje intervencije koje mogu da reše stvar na duži period.

Proširene vene

 

Proširene vene su negde i očekivane za trudnoću. Nastaju usled loše cirkulacije, oticanja ali i povećanog opterećenja na udove i telo u toku trudnoće. Najčešće se javljaju na nogama, mada se nekada mogu primetiti i oko karličnog predela i prepona.

Proširene vene retko kada izazivaju veće probleme, mada ponekada mogu biti bolne. Svakako ćete spomenuti vašem lekaru ukoliko se javi ovaj problem, ali možete nešto učiniti i sami. Na primer, trudite se da odmarate više i ne stojite dugo. Možete probati sa posebnim čarapama ali najbolje se pre toga posavetujte sa stručnim licem!

Pregledi u 29. nedelji trudnoće

 

Redovne kontrole u toku trudnoće su obavezne!

Svaki mesec bi trebali da posetite lekara koji vodi trudnoću i proverite stanje bebe, ali i vaše sveukupno zdravlje! Pregled u 29. nedelji podrazumeva ultrazvuk koji pokazuje mere bebe, prati rast i razvoj, zatim merenje pritiska, vaše kilaže i zdravstvenog stanja.

 

pregledi u 29. nedelji trudnoće

 

Ponekada se može baš u ovoj nedelji uraditi i dodatna analiza krvi. Ukoliko imate problema sa dijabetesom u trudnoći, varijacijama pritiska ili druge tegobe, lekar će verovatno obaviti i preglede za praćenje tih stanja.

Što se tiče nekih posebnih ili ekspertnih pregleda, njih u ovoj nedelji nema.

Blizanačka trudnoća – 29. nedelja

 

Blizanačke ili višeplodne trudnoće u ovoj nedelji nisu mnogo drugačije od ostalih. Vaše bebe su možda malo sitnje u odnosnu na drugare, ali jako brzo će to nadomestiti nakon rođenja. Jednako su aktivne i vrlo snažne bebe čije udarce sigurno osećate toku dana. Vaš stomak je možda malo veći, poprilično otežao a to znači i nešto skloniji pucanju kože i stvaranju strija. Hidrirajte kožu svaki dan, bez izuzetka i spolja i iznutra!

Neki simptomi mogu biti izraženiji kod budućih mama bizanaca, poput otoka i proširenih vena, ali bolova u leđima jer težina bebe čini svoje-

Hormoni koji služe za olakšavanje otvaranja pri porođaju, utiču i na opuštanje i širenje krvnih sudova. Uz to se javlja i povećana količina krvi u telu i promene u cirkulatornom sistemu. Sve to može uticati na stvaranje proširenih vena. Potražite savet lekara i stručnog lica koji će znati kako da vam umanje ove tegobe.

Porođaj u 29. nedelji

 

Prevremeni porođaj koji se može dogoditi i ovako rano u 29. nedelji nažalost nije tako retka pojava. Ali pozitivna strana je ta da studije pokazuju da bebe rođene u ovoj nedelji imaju i do 94% šanse da prežive. Biće im potrebna posebna pažnja i nega, boravak u inkubatorima i posebnim odeljenjima za negu preveremno rođene dece, ali šanse su velike i u njihovu korist.

Važno je da znate da ukoliko osetite porođajne kontrakcije, dobijete jake bolove i krvarenje najbolje je da odmah potražite stručnu pomoć.

Uz pravu reakciju na vreme, porođaj se može odložiti i zaustaviti makar na još koji dan, a svaki dan je važan. Nije loše da na vreme istražite koje su vam opcije u svakoj pa i u ovakvim situacijama, a to može da vam prenese vaš lekar, babica ili stručnjaci u školicama za trudnice.

Saveti za ovu nedelju

 

Forumi po internetu nude pregršt saveta. Iskustva sa trudnoćom su različita, pa zato te savete uzimajte sa dozom opreza. Ipak, evo nekoliko opštih i dobrih.

 

 

Brojanje pokreta bebe

 

Ako niste čuli za ovaj postupak, sad je vreme da saznate šta je. Brojanje pokreta bebe je poprilično važno, mada neki stručnjaci kažu da izaziva nepotreban stres.

U pitanju je brojanje svih pokreta koje beba napravi u razmaku od 1 do 2 h.

Na primer, pre podne sedite ili lezite da se odmorite, i brojte koliko pokreta vaša beba napravi tada. Trebalo bi da ih bude oko 10ak u 1 ili 2h, mada ih bude i više. To je indikator da je beba u stomaku dobro i da je sve kako treba. Ako baš tada beba ne mrda, probajte da je razbudite tako što ćete popiti hladan napitak ili pojesti neki slatkiš. Taj nalet šećera i promena temperature ih često razdrma. Ukoliko se u toku dana pokreti bebe smanje ili ih ne primećujete odmah posetite lekara!

Spavanje u 29. nedelji

 

Sledeći savet se tiče spavanja! Kada zagazite u zadnje tromesečje spavanje postaje problematično. Javlja se nesanica, teško pronalazite položaj za spavanje, muči vas gorušica.. Nekada beba odluči da bude aktivna baš kada vi rešite da spavate. Zato preporučujemo da odmorite kada god možete. Bilo koje doba dana je pravo vreme za malo sna, verujte da posle porođaja tog vremena neće biti.

Nabavka pred porođaj

 

Istražite i bacite se u nabavku!

Prvo razmotrite šta vam je najvažnije od opreme za bebu.

Zatim razmislite o tome da nabavite tufere za grudi, ali i komprese za bradavice jer kada počne period dojenja, trebaće vam. Tuferi za grudi će vam možda trebati pre porođaja jer po neka kapljica mleka zna da iscuri jer se telo sprema za dojenje.

Razmotrite sve opcije pelena za bebe ali i da li su vam potrebne vlažne maramice!

Obavezno na vreme nabavite i kremu za pelensku regiju kod beba!

Sve u svemu, vreme je za nabavku, a to ni jednoj budućoj mami ne pada teško zar ne? Za tate nismo sigurni. Možda ne uživaju u šopingu, ali se i oni polako pripremaju za novu i važnu životnu ulogu.

PRETHODNO:  28. nedelja trudnoće                     SLEDEĆE: 30. nedelja trudnoće