tuferi za grudi

Šta su tuferi za grudi i kako se koriste?

Fleke od mleka na odeći? Više ne! Ono što će vambiti potrebno nakon porođaja i u periodu dojenja jesu tuferi za grudi!

Ulošci za grudi su ono što svaka dojilja treba da ima pri ruci, jer, grudi pune mleka – cure! I to često. Tada su ove stvarčice super korisne jer sprečavaju nezgode, fleke na odeći i neprijatne situacije, zato, da vam objasnimo potanko čemu je reč.

Šta su tuferi za grudi?

 

Gde je tačno začetak nastanka ove pomoćne stvarčice za mame, nismo sigurni. Možda negde oko perioda nastanka grudnjaka za dojilje. U svakom slučaju hvala onom ko se setio i napravio tufere za grudi koje olakšavaju posao mamama koje doje.

Ovi jastučići za dojilje su najčešće napravljeni od organskih materijala poput bambusovih vlakana ili pamuka. Nekada su to i presovane vatice sa posebnim slojem antibakterijskih vlakana. Naravno, materijal i struktura tufera zavisi od toga da li su višekratni ili jednokratni. Takođe da li imaju i ulogu kompresa ili samo uložaka koji upijaju višak mleka nakon ili između dva podoja. Detaljnije o vrstama tufera za grudi ćete pročitati kasnije, ali jedno je sigurno – oni stvarno rade svoj posao!

A koji je to posao?

Tuferi za grudi služe da upiju mleko koje curi iz grudi u periodu kada beba ne doji.

Da, to se dešava i to često. Na početku perioda dojenja javlja se kolostrum koji curi i pre porođaja. Kap ili dve, dovoljno je da zaprljaju odeću. Kasnije dolazi do prilagođavanja grudi na takozvanu “ponudu i potražnju” odnosno na to koju količinu mleka treba da proizvode. I tada se često dešava da mleko curi i da vam trebaju tuferi.

 

 

Ponekada grudi mogu da otpuštaju mleko nenadano, jer su primile signal iz mozga da je vreme podoju. Čak i ako nije vreme za podoj vaše bebe.

Kako?

Čuli ste za slučajeve gde su dojilje na kafi sa prijateljicama odjednom ugledale fleke u predelu grudi i to samo jer je neka beba u prolazu počela da plače? Da, naš mozak reaguje na plač i šalje signal dojkama da je vreme da poteče mleko. I eto ga, mokre fleke i neprijatne situacije. Ali ne uz tufere za grudi!

Dakle, koji god da je razlog curenja mleka, nije važno ako imate dobre uloške za dojilje koji će sprečiti da se to i vidi.

Vrste tufera za grudi

 

Ako ste mislili: “Ok, to je mali komad tkanine ili vate koji se stavi na bradavice, i to je to.” grdno ste se prevarili. Tufera postoji više vrsta i to višekratni, jednokratni, samolepljivi (samodržeći) zatim silikonski, hidrogel ulošci i na kraju domaći (oni koje pravite sami). Dakle, ima ih poprilično, ali hajde da vidimo šta koji ima da ponudi.

 

ulošci za grudi

 

Višekratni tuferi za grudi

 

Jasno da se radi o ulošcima koje koristite više puta, ali ima tu još nešto – štede novac i ekološki su!

Smatra se da kada kupita višekratne uloške, sledeće ćete kupiti tek nakon nekoliko meseci! Ako ove koje imate održavate pravilno, mogu da potraju više meseci i na taj način vas poštede česte kupovine tufera.

Što se ekologije tiče, smatra se da jednokratni tuferi, ubrusi, vlažne maramice predstavljaju jedne od većih zagađivača. Upravo zato što se iskoriste i bace zatim dospevaju na deponije, zemljište i prirodu gde se poprilično dugo razgrađuju i zagađuju. Ovi višekratni tuferi duže traju, a neki mogu i da se recikliraju.

Materijali od kojih su napravljeni višekratni tuferi za grudi su obično pamučna ili vlakna bambusa u mekanoj tkanini, presovana na takav način da se ne razdvajaju tokom održavanja.

Ono što je možda minus jeste da oni obično nemaju samodržeće varijante , jer bi se lepak istrošio tokom pranja. Pravilnim korišćenjem bi se i to moglo rešiti, ali o tome ćemo malo kasnije.

Jednokratni tuferi za grudi

 

Jednokratni tuferi su namenjeni za jedno korišćenje a zatim se bacaju i stavljaju novi.

Plus je što dolaze u više veličina i oblika kao i sa blagim samolepljivim stranicama. To znači da ih praktično postavite na bradavice i zalepite po ivicama i oni se ne mrdaju. Često možete naći i da se razlikuju po debljini samim tim i upijajućim moćima, pa bi trebalo probati više vrsta dok ne nađete odgovarajuće.

Super su rešenje za putovanja ili izlaske, jer ne morate da razmišljate o održavanju ili pranju istih. Međutim, na duge staze, ako se uzme u obzir da ih treba menjati više puta u toku dana i da im je broj u pakovanju ograničen, možda su skuplja varijanta. Kupovinom na gotovo nedeljnom nivou, trošite više nego što je slučaj sa na primer prethodnom vrstom. Svakako nije loše imati ih pri ruci za neke prilike.

Samolepljivi (samodržeći) tuferi za grudi

 

Jasno da je ovde stvar u praktičnosti, jer ovi tuferi se lako pričvrste na grudi i ne spadaju.

Uglavnom su u grupi jednokratnih tufera, međutim postoje varijante poput silikonskih koji su poprilično postojani. Postoji i mogućnost da ako odlučite da pravite sami svoje uloške za grudi, na njih dodate nešto za pričvršćivanje. U svakom slučaju, oni su jednostavniji za korišćenje, praktičniji i štede vreme. Odlepiš, zalepiš, i spremna si za pokret.

Silikonski tuferi za grudi

 

Silikonski tuferi za grudi nisu samo za dojilje! Zapravo su sada vrlo popularni kao svojevrsni pokrivači za bradavice koji se koriste kada nosite odeću bez brushaltera. Međutim, neke mame kažu da, iako nemaju upijajuću moć, silikonski ulošci za grudi sprečavaju curenje. Vrše blagi pritisak na bradavice i na taj način stopiranju curenje mleka.

Oni su glatki, tanki, dolaze u različitim veličinama i samolepljivi su. Lako se održavaju ispiranjem pod vodom i odlaganjem u njihovu kutiju.

Ovo ne treba pomešati sa silikonskim bradavicama za dojenje koje služe kao zaštita pri dojenju kada majka ima ragade ili ravne bradavice. Međutim, možda je najbolje držati se upijajućih tufera, a silikonske ostaviti za prilike u kojima znate da se veće curenje neće dogoditi. Za svaki slučaj.

Domaći tuferi za grudi koje možete praviti sami

 

Ove “uradi sam” tufere možete napraviti od različitih materijala. Mogu da budu i jednokratni ako koristite vatu, papirne maramice ili čak i jednokratne pelene za bebe. Neko se u žurbi dosetio da izreže dečije jednokratne pelene na krugove, umota u tkaninu i tako napravi instant jednokratne uloške za grudi.

Međutim, ipak su najbolji oni koje napravite sami od pamučnih upijajućih materijala i možete da ih koristite više puta!

Na primer, mekani pamučni peškir izrežete na više delova u oblik koji vam odgovara, spojite barem 3 sloja i ušijete obode. I eto ga! Upijaće višak mleka, možete ga koristiti nebrojano puta i ako dodate na spoljnju stranu malu čičak ili driker, praktično su i samodržeći.

Ono što je važno jeste da prilikom pravljenja ovakvih tufera izbegavate materijale koji su sintetčki. Oni neće upijati i mogu izazvati iritaciju bradavica koje su i onako sklone upalama u toku dojenja.

Možda se isplati malo se potruditi i napraviti svoje domaće uloške za grudi.

Hidrogel ulošci za grudi

 

Spomenućemo i ove tufere iako oni zapravo nemaju istu svrhu.

Hidrogel ulošci su namenjeni dojiljama ali za umirivanje bradavica i dojki, za olakšavanje iritacija i ragada nastalih od dojenja.

Ragade su česta i vrlo neprijatna pojava koju je svaka dojilja iskusila barem jednom. Nekada su u pitanju samo bolne otečene bradavice, a nekada su to rane koje krvare. Svakako da je neprijatno, ali pravilnom negom brzo prolaze, a u tome mogu pomoći hidrogel ulošci. Oni se mogu ohladiti u frižideru i nanositi na bradavice i grudi nakon svakog podoja da malo olakšaju muke. Oni ne upijaju i neće pomoći kod curenja grudi, no, nije loše imati ih pri ruci zar ne?

Kome su namenjeni tuferi za grudi?

 

Ono što je sigurno jeste da su namenjeni dojiljama koje žele da izbegnu neugodnost zbog fleka od mleka. Ali njih mogu koristiti i buduće mame pred porođaj, ili žene koje pokušavaju da prekinu dojenje.

Prekidanje dojenja nikada nije lako, što zbog bebe (deteta) koje će biti nezadovoljno zbog toga, što zbog grudi koje nastavljaju proivodnju, ali nemaju potrošnju. Tada se često deševa i da se grudi upale, budu bolne i osetljive. Izdajanje ili izmlazanje grudi je tad veoma bitno, a nakon svake masaže i izmuzavanja, trebaće vam i tufer.

Nekada se mleko može pojaviti i mesecima nakon prestanka dojenja, usled regulacije laktacije i hormona. Zato je dobro da uvek imate uloške za grudi unutar brushaltera i odeće.

Kako se koriste tuferi za grudi?

 

Iako se čini poprilično lako, zapravo postoje neki određeni koraci koje morate pratiti pri korišćenju tufera.

 

tuferi za grudi upotreba

 

  • Korak 1Vodite računa o postavljanju tufera za grudi. Naime, mnogi tuferi imaju sa jedne strane samolepljivi sloj. Kada ih odelpite morate ih naneti tako da obuhvate celu bradavicu tako da je upijajući deo naslonjen na vrh. Na taj način će najbolje upijati.

Oni koji nisu samolepljivi se moraju postaviti na pravo mesto, trebali bi biti većih dimenzija tako da obuhvate i bradavicu i areolu i deo kože. Zapravo malo manji od korpe brushaltera. Na taj način će obuhvatiti veću površinu i ako se malo pomere neće doći do problema. Srećom ne pomeraju se tako lako jer ipak ih na mestu drži grudnjak.

Ono što je preporučljivo i savet plus jeste da uvek nanesete malo kreme za bradavice na grudi pre stavljanja tufera. Na taj način negujete grudi i bradavice sve vreme, i između podoja!

  • Korak 2 – menjanje tufera. Koliko je važno postavljanje tufera, toliko je važno i njihovo uklanjanje odnosno menjanje. Ako tufer nanosite posle svakog podoja, morate ih i uklanjati pre svakog dojenja bebe. Jednostavno i zbog higijene i zbog nege grudi, nije dobro vraćati tufer koji je zaprljan. Tako se najlakše stvaraju bakterije i prenose nazad na dojku, a kako su kanali na bradavici otvoreni, te bakterije lako uđu u kanale i naprave pravi problem. Zkrčeni mlečni kanali pa i mastitis su nešto što svakako želite da izbegnete!

Pre svakog podoja uklonite tufere za grudi, odložite ih ili na pranje ili u kantu za smeće, operite dojke i dobro posušite čistim peškirom a zatim se posvetite hranjenju svoje bebe.

  • Korak 3 – Održavanje tufera za grudi. Ovaj deo se odnosi najviše na višekratne uloške kao i one koje ste napravili sami. Prosto, morate ih održavati na određen način ako želite da vam traju i da budete sigurni da ne škode ni vama ni bebi. Iako se čini da oni sa bebom nemaju ništa, oni dodiruju bebin izvor hrane, dakle, mogu joj naškoditi.

Kada ih uklonite nemojte ih ubacivati u korpu za veš ili ostavljati da čekaju na pranje. Tako se najbrže razviju bakterije i skore nečistoće. Odmah ih potopite u vrelu vodu, ili najbolje prokuvalu. Operite ih u takvoj vodi i isperite više puta. Nije preporučljivo koristiti prašak ili omekšivač jer često ostanu na tkanini pa mogu stvoriti neprijatnosti. 

Dakle čista voda, često pranje i dezinfikator, ukoliko ga imate, ukoliko ne možete ih ispeglati.

Ova 3 koraka ili saveta kako da koristite tufere su najvažnija, i ukoliko se držite njih, verujemo da ništa neće poći po zlu. Ali, takođe je vrlo važno da znate i da tuferi nisu isto što i komprese za grudi iako liče.

Koje su razlike?

Tuferi za grudi nisu isto što i komprese!

 

Iako liče, koriste se za isto područije i pomažu mamama u periodu dojenja, komprese i tuferi nisu isto.

Komprese za grudi su prvobitno namenjene olakšavanju posledica regada ili ranica na bradaicama. One služe da zaštite, neguju i pospeše zarastanje i oporavak grudi.

Međutm lako se mogu koristiti i kao tuferi jer imaju i upijajuću moć.

One često imaju sloj kreme za bradavice ili antiseptika na onoj strani koja dolazi do bradavica. Ukoliko imate takve komprese nije pogodno da ih koristite kada su bradavice zdrave i zarasle.

Komprese su često pravljene od pamučnih vlakana, ponekada od gaze ili drugih organskih vlakana. U zavisnosti od potreba, možete pronaći koje su vam potrebne u apoteci ili drogerijama.

Tuferi su ipak malo drugačijeg delovanja i namene, pa je upravo to i razlika o kojoj govorimo.

Najbolji tuferi za grudi

 

Potrebe dojilja su diktirale i širenje popularnosti uložaka za grudi, pa zato danas imamo puno proizvođača i jedan problem – koje izabrati i koji su najbolji?

Mi smo malo istražili i evo jednog spiska koji će možda pomoći:

Avent tuferi za grudi:

 

Avent je već poznat kao proizvođač potrepština za bebe i mame, pa tako u ponudi ima i tufere. Oni nude jednokratne uloške za grudi u manjim i većim pakovanjima. Navode da su super tanki, velike upijajuće moći i da su pogodni čak i za spavanje. Imaju lepljivu traku na sebi pa su i samodržeći, ne pomeraju se i prijatni su za kožu. Možete ih naći u apotekama ili specijalizovanim prodavnicama kao i u online prodaji.

Nuk tuferi za grudi

 

Nuk je takođe jedan od popularnih brendova za potrepštine beba i mama, pa se može naći sve od flašica za bebe do tufera za dojilje. Njihovi tuferi su ultra tanki i kako kažu super upijajući. Takođe postoje u manjim pakovanjima od 24 ili većim od 36 i 60 komada. Smatra se da su udobni i nežni i da se mogu nositi i u toku noći. Možete ih pronaći u apotekama, online prodaji ili drogerijama.

Mam tuferi za grudi

 

Mam tuferi za grudi su napravljeni od pamuka visokog kvaliteta, mekani su i tanki. Imaju dobru upijajuću moć i lepljive trakice koje sprečavaju klizanje ili pomeranje tufera. Takođe ih ima u manjim ili većim pakovanjima i spadaju u jednokratne tufere. Ima ih u apotekama i specijalizovanim prodavnicama.

Chicco ulošci (tuferi) za grudi

 

Chicco nudi širok asortiman proizvoda za mame i bebe, decu i porodicu uopšte, pa tako i uloške za dojilje. Specifično je to da oni imaju tufere koji su antibakterijski odnosno mogu služiti i kao komprese. Potpuno su bezbedni za korišćenje, upijaju tečnost i neguju bradavice. Ima ih u većim i manjim pakovanjima i mogu se pronaći u apotekama i specijalizovanim proavnicama.

Tuferi za grudi – cena i iskustva

 

Što se tiče cene ovih pomagala za dojilje, ona zavisi i od proizvođača ali i od pakovanja za koje se odlučite. Na primer manja pakovanja od oko 30 komada su do 500 dinara, dok su veća pakovanja do 1000 dinara (sa varijacijama u odnosu na brend i količinu).

 

 

Ukoliko uspete da pronađete višekratne uloške za grudi, jer su oni retkost na našem tržištu, možda će biti malo skuplji ali svakako isplativiji na duže staze. Najpovoljnije je da ih pravite sami. Ali, ako vam je to dodatno opterećenje, jer mame sa malim bebama i nemaju baš vremena, onda su apoteke pravo mesto za kupovinu tufera.

Iskustva žena koje doje kažu da su tuferi nešto što im je svakako olakšalo kretanje i održavanje veša. Mleko je masno i ostavlja fleke, verujte da se neki grudnjaci za dojilje nikada nisu oporavili od većeg curenja. Zato su tuferi pomogli da se takva šteta spreči. Ipak, najviše reči hvale su imale mame koje su morale na put ili neki događaj koji je trajao više sati. Tada su neprijatnost od izbijanja fleka od curenja mleka izbegle upravo uz tufere za grudi.

Dakle, sa bilo koje tačke gledišta, tuferi su nešto što trebate da imate pri ruci.

Jeste li ih već probali? Kakvi su vaši utisci? Ostavite ih u komentaru.