krema za bradavice

Najbolja krema za bradavice tokom dojenja!

Krema za bradavice tokom dojenja doneće olakšanje i učiniti dojenje ponovo bezbolnim.  Saznajte kako one deluju i naučite kako da izaberete pravu!

Ukoliko ste trudnica i planirate da dojite ili ste već dojilja, čuli ste i znate da nije sve med i mleko, već da može doći i do različitih neugodnih situacija koje dojenje nosi sa sobom.

Najčešće i među prvim komplikacijama su upravo problemi sa bradavicama i ozloglašene ragade. Ne brinite! Ako počnete da koristite kremu za bradavice na vreme, možete smanjiti ove pojave. Hajde da vam objasnimo u čemu je stvar.

Šta je krema za bradavice tokom dojenja?

 

Krema za bradavice je specijalno formulisana da neguje i oporavi bradavice koje u toku dojenja mogu da postanu bolne i da ispucaju.

Na samom početku dojenja dok se ne uhodate, mogu se javiti ragade odnosno ranice na bradavicama koje znaju i da krvare. Takođe se može pojaviti iritacija svrab, podlivi. Kreme za bradavice u toku dojenja mogu da smanje ove neugodne pojave i da pomognu da dojke zacele.

Neke buduće mame još u toku trudnoće počinju da mažu kreme za bradavice da bi ih pripremili za dojenje i time smanjili rizike od pojave ovih problema.

Ovakve kreme omekšavaju bradavice i daju im elastičnost čime se one lakše priviknu na vakum koji se stvara u toku dojenja.

Kada beba vuče i sisa, stvara se vakum koji izvlači mleko i omogućava podoj. Nekada beba ne uhvati dobro dojku i bradavicu pa se stvaraju podlivi, a nekada je jednostavno koža jako osetljiva. Razloga za nastajanje povreda bradavica je mnogo. Baš zato je dobro da znate koje kreme za bradavice postoje i da li stvarno pomažu zato ostanite ovde i pročitajte do kraja!

Kome je namenjena krema za bradavice u toku dojenja?

 

Bilo da se pripremate za dojenje ili da ste već u procesu dojenja, ova krema vam treba!

 

krema za bradavice tokom dojenja

 

Kao preventivno sredstvo za negu bradavica ovakve kreme pružaju hidrataciju i negu bradavicama, a neke čak mogu da pomognu da se otvore mlečni kanali na samim bradavicama. Na taj način olakšavaju dojenje kada za njega dođe vreme.

Kada se porodite i beba počinje da sisa, ova krema će vam trebati još više. Pogotovo ako znate da čak 83% žena iskusi rane na bradavicama od dojenja. Baš veliki procenat zar ne? To je prosto prirodna stvar koja se mora desiti, jer se dojenje odvija poprilično često u početku. Tada je krema za bradavice u toku dojenja spas, jer pomaže da se bol i iritacija smanje ali i da ranice brže zarastu. 

Preventivno mazanje ove kreme ne znači da se ragade neće stvoriti, ali se šanse smanjuju.

Žene koje su u većem riziku od nastanka rana su one koje su već imale ovakve problema, imaju suvu kožu sklonu ljuspanju ili pucanju, žene koje su razvile strije u trudnoći. Smatra se da žene koje dobiju strije u trudnoći imaju genetske predispozicije za to i generalno za slabiju elastičnost kože. Time se svrstavaju u grupu sa povećanim rizicima za nastanak rana na bradavicama u toku dojenja. Njima se posebno preporučuje korišćenje hidratantnih krema za bradavice da bi ove problema bar malo umanjile.

Aleksandra je jedna od ovih žena. Njena koža u trudnoći bila je suva, svrbela ju je i zatezala. Tako je bilo sve dok nije našla rešenje za negu svog stomaka i cele kože. Sve neprijatnosti su prestale, a strije se nisu javile. Kako? Čime? Probajte i vi. Saznajte detalje u njenoj priči na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Evo čime se najčešće neguju bradavice.

Lanolin za bradavice – glavni sastojak koji pomaže!

 

Ne znam da li ste znali da je lanolin zapravo ekstraktovan iz masnoće ovčije vune! On predstavlja vosak koji sadrži kombinaciju estra masnih kiselina i masnih alkohola. 

Ovi elementi čine lanolin tako moćnim za negu bradavica i ranica koje se tamo stvore ali i generalno suvoće areola i dojki, pa i drugih delova tela. Prečišćeni lanolin se preporučuje svim trudnicama koje planiraju da doje, i sigurno će vam zatrebati više puta, ne samo na početku dojenja.

Kada se navikavate na dojenje , onaj period između podoja je vreme kada mažete lanolin. Nije ga neophodno ispirati sa dojki pre podoja, jer je potpuno prirodan i ne škodi bebi, ali možete ako želite.

Najbolje je mazati i areole i samu bradavicu jer one gube prirodnu vlažnost i isušuju se u toku dojenja, a to doprinosi stvaranju ragada.

Lanolin umiruje kožu, hidrira je i vraća joj elastičnost. Čak i kada se ranice zacele i priviknete se na dojenje najbolje je da nastavite da ga povremeno mažete da izbegnete ponovni nastanak problema.

Lanolin kreme možete naći u apotekama i ima ih raznih proizvođača, ali o tome koje su bolje pročitajte u daljem tekstu!

Dodatni savet u vezi lanolina je da kada ga namažete nanesete komprese za bradavice preko. On je masan i lako vam može zaprljati odeću i ostaviti fleke. Zato kada ga nanesete nije loše da stavite komprese koje će zaštiti da se on obriše ili da zaprlja odeću!

 Da li vazelin pomaže u negovanju bradavica?

 

Vazelin je vosak prečišćen iz derivata nafte. Smatra se da je on odličan humektant odnosno da vezuje vodu i vlagu za sebe čime hidrira kožu.

 

 

Međutim vazelin je zapravo samo sprečava da se vlaga isušuje iz kože, čime joj omogućava da je upije i iskoristi za regeneraciju umesto da ona ispari.

To znači da vazelin ne može da reši problem ranica ili im pomogne da se smanje, ali one mogu brže zarasti ispod tog zaštitnog sloja koji vazelin stvara.

Njegova gusta struktura ne dozvoljava da se slobodni radikali iz spoljašnje sredine nađu na ranicama i povređenim bradavicama. Međutim ukoliko koristite vazelin preventivno pre samog dojenja on može pomoći da se koža na bradavicama malo ojača, pa ga nije loše povremeno koristiti i mazati ga na areole i bradavice.

Ako odlučite da ga koristite u toku dojenja, obavezno dobro isperite grudi pre podoja, jer nije preporučljivo da ga beba proguta.

Neće se desiti ništa strašno, ali treba izbegavati i ispirati dojke jer konzumacija vazelina može izazvati grčeve, povraćanje, proliv i kod odraslih, a pogotovo kod beba.

Vazelin nije loše imati za grube i ispucale delove kože, ili da ga povremeno nanesete na bradavice da ih malo omekša, ali uvek je bolje koristiti kreme za bradavice koje će stvarno delovati na problem.

Koji su ostali sastojci u kremama za bradavice?

 

Kako idemo u korak sa vremenom u kom je veganstvo posebno izraženo u toku poslednje decenije,  ono se primenjuje i u kozmetici. Kako je lanolin životinjskog porekla, iako nijedna životinja ne pati pri njegovom ekstrakovanju, jer je deo vune, postoje i veganske kreme za bradavice. 

One sadrže sve sastojke na biljnoj bazi, i uglavnom se mogu koristiti i pre samog dojenja jer ne škode bebi. Ipak, najbolje je da proverite na deklaraciji da je potrebno ispiranje grudi pre podoja, da bi bili sigurni.

Najčešće sadrže neven kao i slez, i smatra se da oni doprinose zarastanju rana ali i smanjuju bol. Mame koje su koristile ovakve kreme za bradavice uglavnom imaju baš dobra iskustva i često vraćaju ovakvim kremama.

Često se ovakve kreme za bradavice biljnog porekla nazivaju i puterima jer imaju malo drugačiju strukturu od onih koje sadrže lanolin. Dodatni plus im je što se mogu nanositi i kao balzam za usne, ili na druge delove suve kože na telu.

Kako se koristi krema za ragade na dojkama?

 

Primena je pored kreme najvažniji deo koji treba da savladate da bi sve imalo efekta!

Za koju god se kremu odlučite, važno je da pre samog korišćenja pročitate da li je potrebno da se ispira sa grudi pre podoja ili ne.

Kada to saznate možete početi sa primenom.

  • Najbolje je da počnete da mažete kremu za ragade mesec dana pre termina. Tako pripremate svoje grudi i bradavice za proces dojenja, i smanjujete šanse za stvaranje ranica. Takođe možete praktikovati uz mazanje kreme i blago izvlačenje bradavica koje može pomoći da beba lakše uhvati dojku i sisa kada za to dođe vreme.
  • Važno je da kremu mažete svakodnevno više puta i najbolje nakon podoja. Operete dojke mlakom vodom i nanesete kremu u tankom sloju na bradavice ali i na areole (tamniju kožu oko bradavica).
  • Blago masirajte bradavice i zatim bi bilo najbolje da sačekate malo pre oblačenja da se krema upije. Ukoliko nemate vremena da čekate da se krema upije, stavite komprese za bradavice. One će zaštiti odeću od prljanja, a takođe će upiti moguće kapljice mleka ukoliko počne da curi iz grudi kada se približi vreme podoja.
  • Ukoliko niste sigurni da li je krema dozvoljena da je beba u toku podoja proguta, isperite dojke. Neke majke, čak iako je naznačeno da krema nije škodljiva za bebe, ipak ispiraju dojke pre dojenja, i to je možda najsigurnije da uradite.
  • Budite istrajni i u mazanju kreme za ragade i u dojenju, jer kada se stanje miri, ranice prođu, dojenje može postati vreme uživanja i maženja sa vašom bebom koje ne želite da propustite!

Kako da znate koja je najbolja krema za bradavice dojilje?

 

Prava muka je zapravo baš u izboru kreme za bradavice jer ih ima baš dosta!

 

krema za dojilje

 

Evo nekih osnovnih smernica, a zatim i popisa nekih od krema koje postoje i smatraju se dobrima:

  • Prvo pogledajte sastojke kreme! Tražite prirodne sastojke, bez konzervanasa ili veštačkih parfema jer škode i vašoj koži a i bebi. Takođe, izbegavajte one koji sadrže anestetike da bi vam ublažili bol. Ti anestetici se mogu preneti na bebine usta i jezik čime će isti utrnuti i beba neće hteti i uspeti da sisa pravilno! Jako je važno da ovo znate jer iako bi vama bilo lakše, rizikujete da beba odbaci dojku u potpunosti i škodite njenom zdravlju!
  • Tekstura kreme je sledeća stavka – treba da bude lako razmaziva i da se praktično topi između prstiju i kože dojke. Neke kreme za bradavice su gušće i čvrste, pa ih je teško naneti pogotovo na bolne dojke sa ragadama. Zato proverite teksturu kreme!
  • Obratite pažnju na moguće alergene u sastavu krema. Uvek tražite oznaku “antialergena” ili ”hipoalergna” na deklaraciji. Nekada reakciju možete da imate vi, nekada beba, a to želite da izbegnete po svaku cenu. Zato proverite dva puta!

Kada prođete kroz ove smernice spremni ste za biranje. Ovo je neki uži popis krema za bradavice dojilja do kog smo došli malim istraživanjem:

 

 

Avent krema za bradavice

 

Avent je poznat po proizvodima za bebe i za mame pa tako ima i hidrirajuću kremu za bradavice kod dojilja. Navodi se da stvarno hidrira i pomaže da se bradavice oporave, ali se preporučuje i za korišćenje tokom trudnoće u svrhu pripreme dojki za dojenje.

Sadrži medilan koji se smatra najčistijim lanolinom koji postoji na tržištu. Iskustva govore da ova krema stvarno pomaže i da se isplati izdvojiti malo više novca za nju jer joj je cena oko 1500dinara. Možete je naći u apotekama i drogerijama ali i preko online prodaje!

Multi mam krema za bradavice

 

Multi mam je možda i najpoznatija krema iz ove ponude. Zapravo naziv je Multi mam lanolin balzam za bradavice. Smatra se da pomaže oporavak kože ali se preporučuje i kao prevencija i olakšavajući balzam koji priprema grudi za dojenje. Sadrži lanolin medicinskog kvaliteta koji treba da zameni lipidni sloj kože i spreči stvaranje ragada. Možete ga naći u apotekama ili online prodaji po ceni od 1500 dinara.

Mustela balzam za bradavice dojilja

 

Mustela ima balzam za bradavice koji hidrira i pomaže njihov oporavak na biljnoj bazi! Posebno je istaknuto da je sve organskog porekla i da je baziran na maslinovom ulju i njegovom regenerativnom dejstvu. Takođe je istaknuto da je 100% prirodan i ne škodljiv za mamu i bebu. Možete ga pronaći u apotekama ili online prodaji po ceni od oko 2000 dinara

Medela krema za ragade

 

Medela Purelan je krema za bradavice i ragade koja hidrira i štiti ali i pomaže regeneraciju oštećenja od dojenja. Navodi se da sadrži 100% prirodan i prečišćen lanolin brz dodatnih sastojaka. Nju možete naći u specijalizovanim prodavnicama ili online po ceni između 1500 i 2000 dinara.

Sensilis krema za bradavice kod dojilja

 

Sensilis ima u svojoj liniji mast za bradavice koja pored lanolina sadrži i maslinovo ulje i nevena ali i alantoin za regeneraciju ispucale kože bradavica. Lako se razmazuje jer je u formi masti i topi se pri nanošenju. Iskustva korisnika govore da je krema dobra, laka za nanošenje, pristupačna ali se mora ispirati pre podoja. Možete je naći u apotekama po ceni od oko 250 dinara.

Babylove krema za bradavice i ragade

 

Babylove proizvodi su već poznati po pristupačnosti ali nisu ni lošeg kvaliteta. Tako sadrže u svojoj liniji i kremu odnosno mast za bradavice koja ih regeneriše i pomaže im da se oporave i ne budu suve. Istaknuto je da sadrži kokosovo ulje kao i ulje suncokreta, da ne sadrže veštačke parfeme i da se ne moraju ispirati pre podoja. Možete ih naći u DM prodavnicama po ceni od oko 150 dinara.

Koliko dugo se sme koristiti krema za bradavice?

 

Krema za bradavice nema određeno dozvoljeno vreme korišćenja. Svakako da se ono proređuje sa samim oporavkom bradavica. To znači da ćete je najviše koristiti u prvih dve ili tri nedelje nakon porođaja i od početka dojenja. Posle toga bradavice će se navići na sam proces i rane se manje stvaraju ili se ne stvaraju uopšte. Tada se i primena kreme smanjuje, ali povremeno je možete nanositi dokle god dojite.

Sama priprema bradavica za podoj ali i grudi u periodu dojenja su jako važni. Zato izdvojte malo vremena, posvetite pažnje i tim na izgled zanemarljivim stvarima jer će vam olakšati ceo period i umesto da mislite o nelagodi, uživaćete sa svojom bebom.