silikonske bradavice

Kako silikonske bradavice mogu olakšati dojenje

Znate li da su silikonske bradavice ponekad nezamenljive prilikom dojenja. Kada ih je potrebno koristiti? Na koji način? Evo odgovora!

Iako na izgled deluju jednostavno za korišćenje, treba znati kako pravilno odabrati veličinu silikonske bradavice i kako je  staviti na dojku. Neadekvatno korišćenje može naneti više štete nego koristi prilikom dojenja  i uticati nepovoljno i na bebu i na mamu.

Zato podrobno pročitajte ovaj tekst pre kupovine.

Šta su silikonske bradavice?

 

Silikonske bradavice su veštačke bradavice napravljene od silikona i stavljaju se na majčine prirodne bradavice  tokom dojenja.  Mogli bi smo reći da je to pomoćno sredstvo tokom dojenja u pojedinim situacijama.

Kada su one potrebne?

 

Silikonske bradavice nije potrebno koristiti po svaku cenu. Naprotiv, čak se i ne preporučuje njihovo korišćenje ako se dojenje nesmetano odvija. 

Mnoge žene dobijaju informacije da je obavezno u porodilište sa sobom poneti veštačke bradavice, međutim ne mora značiti da će vam trebati.

Ukoliko vam zatrebaju iz bilo kog razloga koji ćemo navesti u nastavku, uvek vam ih neko može dostaviti naknadno.

Najčešći razlozi za upotrebu silikonskih bradavica

 

Kada se primeti da beba ne uspeva da sisa kako treba iz nekog razloga, medicinsko osoblje vam može preporučiti upotrebu ovog pomoćnog sredstva.

 

silikonske bradavice za dojenje

 

To se može desiti u sledećim situacijama:

Mastitis

 

Do razvoja mastitisa, odnosno upaljenih bolnih dojki usled začepljenja mlečnih kanala dolazi kada  beba ne sisa  kako treba, ne isprazni dojku dovoljno. Tada silikonske bradavice mogu pomoći. Njihova upotreba je opravdana ako olakšavaju proces dojenja koji ponekad može biti prilično bolan kada je prisutna upala dojki.

Ragade

Ragade su još jedan od opravdanih razloga za korišćenje silikonskih bradavica. Ragade se definišu kao bolne rane na dojkama koje nastaju usled nepravilnog položaja bebe i hvatanja dojke tokom dojenja. Kada se pojave ragade, da bi se one u potpunosti izlečile potrebno je da mama bebu drži u pravilnom položaju tokom podoja. Ukoliko niste sigurni koji je to položaj informišite se o pravilnim  položajima za dojenje ili konsultujte stručno lice kako bi vam ova aktivnost bila prijatna.

U ovoj situaciji silikonske bradavice pomažu tako što olakšavaju dojenje,  jer nema direktnog kontakta bebe i ranice na grudima pa mamu manje boli i manje se iritiraju rane. Sa druge strane, mame mogu nesmetano korisititi terapiju u vidu nekih krema za bradavice koje pomažu regulisanju ragada.

Ravne i uvučene bradavice

 

Ravne i uvučene bradavice su još jedan od razloga za korišćenje silikonskih bradavica. U toj situaciji one pomažu da se mamine bradavice izvuku napolje i da beba može nesmetano sisati. Ovo nije redak problem i moguće je da će vam lekar skrenuti pažnju i pre porođaja da će vam na osnovu izgleda vaših bradavica trebati pomoć silikonskih bradavica.

Prevremeno rođene bebe

 

Prevremeno rođenim bebama upotreba silikonskih bradavica može biti od pomoći prilikom sisanja. Kada je beba rođena pre termina uglavnom je manja po svojoj težini, dužini, a i snazi koju poseduje. Zato joj je potrebno prilagoditi veličinu bradavica uz pomoć silikonskih koje zahtevaju manje bebine snage kako bi izvukla mleko iz dojke.

Kraća resica kod beba

 

Kraća resica kod beba može praviti problem prilikom dojenja. Beba u tom slučaju može imati poteškoća da obuhvati bradavicu i sisa, pa se u upotrebu uvode silikonske bradavice. Ako beba ne može obuhvatiti bradavicu i izvući dovoljno mleka to može uticati negativno na napredovanje u telesnoj težini.

Prelazak sa flašice na dojku

 

Prelazak sa flašice na dojku nije uvek lak i jednostavan. Pojedine bebe prosto moraju biti hranjene na flašicu ako su se desile neke komplikacije na porođaju ili majka iz bilo kojeg razloga ne može da doji. Dojenje je nezamenljivo iskustvo i kad god da otpočnete sa njim bebi ćete dati nešto najvrednije. Međutim koliko god to želeli nekim bebama je teško da se naviknu na dojku. Tada na scenu nastupaju silikonske bradavice koje podsećaju na flašice i vremenom se može uspostaviti dojenje na obostrano zadovoljstvo.

Kako se koriste silikonske bradavice?

 

Da bi ste imali koristi od silikonskih bradavica i postigli ono što ste želeli neophodno je da ih pravilno koristitie. Pre nego što pređemo na tehničke stvari stručnjaci savetuju da se obrati pažnja na odnos sa bebom i da se što više uspostavlja kontakt kože na kožu. Na taj način se stimuliše prirodni instinkt za sisanjem i veća je verovatnoća da će dojenje biti uspešnije.

Koliko god da ste pogodili veličinu i kvalitet silikonskih bradavica, prirodu ne može ništa zameniti i zato se uvek prvo insistira na pokušavanju dojenja.

 

 

Ako to ne daje rezulatata evo nekoliko saveta kako da pravilno koristite silikonske bradavice i potpomognete dojenje:

 • Pre nego što silikonsku bradavicu stavite na svoju, stručnjaci savetuju da je zagrejete u toploj vodi kako bi bila što fleksibilnija.
 • Istisnite malo svog mleka iz dojke i njjime premažite unutrašnjost silikonskih bradavica. Na taj način će se one više “zalepiti” za dojku i neće se pomerati kako beba sisa.
 • Ako istisnete  malo mleka iz dojke u vrh bradavice to može podstaći bebu na sisanje.
 • Silikonsku bradavicu postavite tako da se vaša bradavica što više i bolje uvuče u silikonsku.
 • Postarajte se da beba što bolje obuhvati silikonsku bradavicu ustima, kako bi sisala mleko.
 • Da li dobro koristite silikonske bradavice znaćete po osećaju. Ako osećate neku neprijatnost, bol, ako su vam bradavice iskrivljene znači da nešto nije u redu. Obratitie pažnju na postavljanje bradavice, položaj bebe, a nije na odmet da sa stručnjakom proverite da li ste kupili bradavice odgovarajuće veličine. 

Nije sve u kupovini najskupljih pomagala, već je potrebno  malo umeća, znanja, a i informisanja o tome kako bebu držati za vreme dojenja i kako uspostaviti sa njom dobar emotivni odnos.

Za to je važno malo obratiti pažnju na lični osećaj, posmatrati bebu i nekako sve dođe prirodno kada se beba dovoljno dobro osluškuje.

Kako odabrati odgovarajuću veličinu?

 

Kupovina silikonskih bradavica nije tako jednostavan zadatak. U prodavnicu se po ovu stvar ide sa malo predznanja i informisanja. Ako niste znali i za ovo postoji veličina o kojoj će vas prodavci pitati. Ne iz lične znatiželje već zato da bi vam ponudili odgovarajuću.

Veličina silikonskih bradavica se iskazuje milimetrima i u ponudi postoji više veličina, od malih, srednjih i velikih. Da bi ste izabrali odgovarajuću veličinu treba da znate veličinu svojih bradavica.

Neki stručnjaci kažu da veličina silikonskih bradavica treba biti prilagođena veličini bebinih usta, a ne maminim bradavicama. Ukoliko su one prevelike beba neće moći da ih obuhvati i sisa.

Nije na odmet konsultovati stručnjaka za dojenje oko saveta vezanih za veličinu silikonskih bradavica koju treba kupiti. Ponekad će biti potrebno da uzmete različite veličine za različite dojke ili da isprobate drugačije veličine dok ne vidite koja bebi najviše odgovara i daje najbolje rezultate.

Kako se održavaju silikonske bradavice?

 

Silikonske bradavice nisu teške za održavanje i ne zahtevaju nikakav poseban tretman. Proizvođači uglavnom savetuju sledeće:

 • Nakon upotrebe silikonske bradavice operite toplom vodom i sapunom.
 • Zatim isperite hladnom vodom
 • Osušite čistom tkaninom, krpom
 • Sklonite u kutijicu za tu namenu do sledećeg podoja.

Silikonske bradavice bi bilo dobro sterilisati jednom dnevno ostavljajuči ih u ključaloj vodi otprilike  desetak minuta kako bi se uklonile bakterije i tragovi preostalog mleka.

 

silikonski šeširići za bradavice

 

U principu su preporuke za održavanje silikonskih bradavice slične kod svih proizvođača, ali nije na odmet pročitati svako individualno uputstvo za upotrebu prilikom  korišćenja.

Prednosti upotrebe silikonskih bradavica

 

Korišćenje silikonskih bradavica ima svojih prednosti, a evo i koje su:

 • Ukoliko su mamine bradavice bolne i u ranama, imaju mogućnost da zacele, a da istovremeno ne prekidaju dojenje i ne uvode bebi flašicu.
 • Prevremeno rođenim bebama se na taj način omogućava da sisaju i brže napreduju.
 • Bebama koje iz bilo kog razloga ne mogu sisati, silikonske bradavice omogućavaju veću šansu za to i samim tim obezbeđuju bolje uslove za razvoj.
 • Najveća prednost je što obezbeđuju veću šansu da se odvija prirodni proces dojenja koje je nezamenljivo iskustvo za svaku bebu.

Nedostaci korišćenja silikonskih bradavica

 

Kao što većina stvari ima i svoju lošu stranu, tako je imaju i silikonske bradavice, a ovo su najčešći nedostaci:

 • Ponekad se dešava da bebe ne mogu uspešno da izvuku mleko iz dojke koristeći silikonske bradavice. U tom slučaju i pored svog truda potrebno je davati dohranu kako bi se zadovoljile bebine potrebe.
 • Količina mleka u dojkama se postepeno može smanjivati ukoliko beba ne sisa kako treba.
 • Bebe znaju da budu jako zavisne od upotrebe silikonskih bradavica što može dovesti do poteškoća prilikom odvikavanja od njihovog korišćenja.
 • Silikonske bradavice mogu doprineti pojavi mastitisa i zato sa njihovom upotrebom treba biti oprezan. Ako bebi na bilo koji način ne odgovara silikonska bradavica i zbog toga ne isprazni dojku u potpunosti, može se pojaviti mastitis. To je upala dojke koja nastaje kao posledica začepljenog mlečnog kanala. Kada se desi upala to može biti zaista neprijatno i bolno iskustvo koje utiče na proces dojenja. Mastitis je potrebno što pre sanirati uz pomoć češćih podoja, masaža dojki, izmlazanja mleka koje beba tokom podoja nije pojela

Najpoznatije silikonske bradavice na našem tržištu

 

U današnje vreme kada je tržište toliko razvijeno možete pronaći jako puno proizvođača opreme za bebe. Iznenadili bi ste se šta sve od stvarčica koje život znače možete pronaći u prodavnicama bebi opreme.

Tako je i sa silikonskim bradavicama. Ponuda je zaista velika, a na vama je da pronađete ono što vam je potrebno.

Neki od najpoznatijih proizvođača silikonskih bradavica su:

Avent silikonske bradavice

 

Avent silikonske bradavice spadaju u jedne od najpoznatijih i najrasprostranjenijih na našem tržštu. Ističu se svojim kvalitetom. Napravljene su od tankog, mekog i nežnog silikona. Važno je naglasiti da je silikon bez ukusa i mirisa i da štiti bradavice tokom dojenja. 

Chico silikonske bradavice

 

Chico je brend sa jako dugom tradicijom i prepoznatljiv po svom kvalitetu. Zato je u samom vrhu u svetu kada je proizvodnja bebi opreme u pitanju, a tako je i na našem tržištu . Između ostalih proizvoda u ponudi se nalaze i silikonske bradavice. Na vama je da odaberete odgovarajuće po veličini.

Elfi silikonske bradavice

 

U prodavnicama možete pronaći i Elfi silikonske bradavice koje stoje rame uz rame sa ostalim proizvođačima. Napravljene su od kvalitetnog silikona i odličan su saputnik porodiljama u procesu dojenja jer su sa zdravstvenog aspekta potpuno bezbedne,  lako se postavljaju na dojku i omogućavaju dojenje uspešnijim.

Mamivac silikonske bradavice

 

Mamivac silikonske bradavice proizvode se u Nemačkoj. Napravljene su za zaštitu bolnih i osetljivih bradavica. Pogodne su i za upotrebu kod uvučenih i ravnih bradavica. Proizvode se u dva oblika : konusni i oblik višnje, a odgovarajuću veličinu pronađite sami

Medela silikonske bradavice

 

Proizvedene su tako da omogućavaju dojenje kada beba ne može pravilno da uhvati maminu dojku odnosno bradavicu.  Zbog svojih karakteristika pogodne su za mame koje imaju uvučene ili ravne bradavice, kao i za mame sa jako osetljivim i bolnim bradavicama. Fenomenalan oblik ovih bradavica omogućava da se nesmetano odvija kontakt kože na kožu tokom podoja što je od neprocenjivog značaja za razvoj bebe.

Nuk silikonske bradavice

 

Nuk je još jedan od najpoznatijih brendova na našem tržištu i pobrinuo se da proizvede proizvode koji će mališanima omogućiti zdravu ishranu, a istovremeno i ostvarivanje kontakta kože na kožu. Silikon od kojeg su proizvedene izuzetno je kvalitetan i stimuliše protok mleka.

Rok trajanja silikonskih bradavica

 

Svaka silikonska bradavica može potrajati do nekih šest meseci.

Ukoliko primetite da bradavica menja boju, bledi ili postaje mekša to je pokazatelj da je treba menjati. Zato ne čekajte da prođe šest meseci već bradavice promenite čim primetite promene koje nisu uobičajene.

Obzirom da se upotreba sillikonskih bradavica ne savetuje duži vremenski period, u najvećem broju slučajeva se one izbace iz upotrebe pre isteka roka trajanja. Kod specifičnih slučajeva gde se upotreba produži iz opravdanih razloga, povedite računa o tome da ih promenite što češće kako ne bi izgubile na kvalitetu. 

Iskustva sa silikonskim šeširićima za bradavice

 

Čitajući forume i slušajući tuđa iskustva vidimo da su mišljenja oko ove teme dosta podeljena.

 

 

Nekima su silikonske bradavice zaista pomogle da prebrode teške periode, dok se druge mame žale da nisu praktične i zahtevaju malo više spretnosti kada je u pitanju njihovo korišćenje i nameštanje.

Sve što nije prirodno več spada u pomagala kada je reč o nezi bebe, može biti od velike pomoći ako se pravilno koristi.

Sasvim je u redu da nešto ne znate i da vam ne ide od ruke

. Ono što je najvažnije jeste da znate gde da se informišete i potražite pomoć kako bi dojenje bilo uspešno, a vi i vaša beba zadovoljni.