dohrana za bebe

Kada se uvodi dohrana za bebe i u kojoj količini

Kada je vreme da se uvede dohrana za bebe, a kada nema potrebe za tim? Otkrijte šta sve spada pod ovaj pojam. Samo tako ćete doneti pravu odluku.

Možda ste i vi sada u nedoumici kada je potrebno bebi dati dohranu, na koji način je spremiti i u kojim količinama. Odabir prave formule jedan je od najvažnijih koraka, pogotovo ako vaša beba nije tolerantna na laktozu ili je sklona alergijama.

To nije sve, ova tema je jako široka, jer se  dohrana odnosi i na uvođenje nemlečne hrane koja je takođe jako važna i potrebno joj je posvetiti prostora.

No, krenimo nekim redom.

Kada je bebi potrebna dohrana?

 

Sama reč “dohrana” znači da bebi treba dati nešto dodatno od hrane.

Kada govorimo o maloj bebi koja sisa i kojoj količina majčinog mleka nije dovoljna, dohrana se odnosi na davanje adaptiranog mleka. 

Kod starijih beba koje mogu jesti čvrstu hranu, dohranom možemo smatrati i ostale namirnice koje ne spadaju u mlečne, poput povrća, voća, mesa.

Bebama se dohrana najčešće daje u sledećim situacijama:

 • Kada beba ne dobija dovoljno na težini sisajući majčino mleko. To se može desiti iz raznih razloga, ako beba ima zdravstvene probleme, ako majka nema dovoljno mleka, ako je beba prevremeno rođena ili konstantno gubi na težini.
 • Za dohranom se poseže i u situaciji kada majka i beba moraju da se razdvoje. Najčešće u situacijama kada se majka vraća na posao ili zbog nekih nepredviđenih okolnosti.
 • Kada otac želi više da učestvuje u hranjenju, a to mu dohrana itekako omogućava.
 • Često se dešava i začarani krug kada majka pomisli da bebi sisanje nije dovoljno, pa uvede dohranu. Naravno da će se beba zasititi od dohrane, manje će sisati i samim tim će se smanjiti produkcija majčinog mleka.

Dohrana bebe uz dojenje

 

Količina dohrane koju bi trebalo dati bebi vrlo je individualna, odnosno neće svakoj bebi trebati ista količina dohrane. Sve zavisi od starosti bebe, težine, a i od apetita.

Kada primetite da vašoj bebi dojenje nije dovoljno posavetujte se sa pedijatrom koju vrstu dohrane i u kojoj količini treba dati bebi.

 

dohranjivanje bebe

 

Uglavnom se u tim situacijama u obzir uzima količina mleka koju beba uzme tokom dojenja kao i bebina težina.  

Kada je reč o bebama, precizne formule nekada ne pomažu mnogo, već je potrebno uključiti i lični osećaj i percepciju.

Naravno da pre svega treba pratiti uputstva lekara, a zatim i bebine reakcije. Već nakon par dana ćete uvideti koja količina dohrane je bebi potrebna.

Kada govorimo o dohrani u vidu adaptiranog mleka savetuje se da se ono uz dojenje nudi više puta dnevno u manjim količinama dok ne dođete na optimalnu količinu koja će zadovoljiti potrebe vaše bebe.

Dohranom se može smatrati i majčino mleko.

Mame koje imaju dovoljne količine mleka često se izmlazaju, zamrzavaju mleko i daju ga bebama po potrebi. To je svakako odličan vid dohrane, jer sačuvano mleko na taj način ne gubi hranljiva svojstva.

Važno je reći da ne postoji loše majčino mleko.Ono što se može desiti jeste da mleka nema dovoljno, ali kvalitet se ne dovodi u pitanje.

Kada kombinujete dojenje i dohranu savetuje se da uvek prvo insistirate na dojenju. Prvo bebi ponudite dojku, a zatim dohranu. Ako nikako nije moguće smiriti bebu i naterati je da sisa, onda joj dajte prvo dohranu, ali se ipak potrudite da kasnije u toku obroka i sisa. Na taj način stimulišete i održavate laktaciju odnosno proizvodnju dovoljne količine mleka.

Kada prerano odustanete od insistiranja na dojenju i više praktikujete dohranu, smanjićete produkciju mleka  i bebi oduzeti najbolji vid hrane.

Nemlečna dohrana koja se bebama daje kada beba ima više od pola godine uglavnom se daje kao poseban obrok koji zamenjuje dojenje. Koje ćete  namirnice uvesti i kada reći će vam pedijatar prilikom savetovanja, jer postoji preporuka kojim redosledom se koja namirnica uvodi u ishranu.

Može se desiti da beba nakon pojedenog obroka zatraži da sisa. Nekada se to dešava zbog gladi, a  nekada iz navike i potrebe za majčinom bliskošću i maženjem. To ćete morati sami da procenite na osnovu bebinih reakcija.

Kako da prepoznam da bebi treba dohrana?

 

Postoji puno načina na koji beba signalizira da joj je nešto potrebno. Važno je naučiti interpretirati njen način komunikacije.

Neki od znakova koji ukazuju da je beba gladna i nakon sisanja su:

 • Plač bebe i razdražljivost
 • Sisanje palca ili svoje usne, guranje ruke u usta
 • Često otvaranje usta, kao da hoće nešto da uzme
 • Udaranje glavom u predelu vaših grudi

Pedijatar će vas uputiti na korišćenje dohrane kada primeti da beba ne dobija dovoljno na telesnoj težini i ne napreduje kako bi trebalo za njen uzrast. 

Sve su to načini da vam beba saopšti da joj date još hrane.

Najbolja dohrana za bebe

 

Kada dođe vreme za dohranu najbolje bi bilo da se oko izbora proizvoda posavetujete sa pedijatrom. U odnosu na potrebe vaše bebe i stanja njenog organizma lekar će odrediti koja dohrana će najbolje zadovoljiti sve nutritivne potrebe. 

Dok beba ne navrši godinu dana preporučuje se adaptirano mleko kao vid dohrane jer je po svom sastavu prilagođeno potrebama bebinog organizma.

Kravlje mleko se ne savetuje u prvoj godini života, jer bebin digestivni trakt teže vari proteine koji se nalaze u sastavu kravljeg mleka.

U nekim situacijama će se voditi računa o sastavu dohrane zbog alergena, ponekad zbog prisustva laktoze, a nekad će izbor zavisiti od potreba bebinog organizma za pojedinim vitaminima.

Na našem tržištu je prisutan širok izbor dohrane za bebe poput Aptamil, Nestle, Hipp, Humana, Bebelac, Impamil, Milupa. Svaki od tih proizvoda u svom sastavu sadrži ono što je neophodno za pravilan razvoj bebe, a koji će odgovarati vašem mališanu procenićete u dogovoru sa lekarom.

Koji vid dohrane ćete koristiti zavisi od uzrasta bebe.

Adaptirana mleka su prilagođena razlčitim uzrastima bebe pa tako postoji formula za prevremeno rođene bebe. Za bebe do šest meseci  i za bebe iznad šest meseci starosti.

Koliko dohrane dati bebi?

 

Kada govorimo o tome koja količina dohrane je potrebna bebi u određenom uzrastu, medicina je dala neke opšte preporuke. U početku ćete se najverovatnije pridržavati toga, a vaša beba će vam signalizirati da li joj to odgovara.

Ovako izgledaju preporuke od strane struke, kada su količine dohrane u pitanju.

Generalno se preporučuje da se na svakih 453 gr bebine težine daje 75ml dohrane.

Tabela 1: Potrebna količina dohrane u odnosu na starost bebe

 

Starost bebe Novorođenče 2 meseca 4 meseca 6 meseci
Količina dohrane po jednom obroku 45-90ml 120-150ml 120-180ml 180-230ml

 

Drugi način određivanja potrebne količine dohrane zavisiće od bebine težine i ovako to izgleda u tabelarnom prikazu.

Tabela 2: Potrebna količina dohrane u odnosu na težinu bebe

 

Težina bebe 3kg 5kg 7kg 9kg 10kg
Dnevna količina dohrane 450-600ml 750-1000ml 1050-1400ml 1350-1800ml 1500-2000ml

 

 

Prikazane tabele odnose se na neke opšte preporuke i mogu vam poslužiti kao početni orijentir kada krenete sa dohranom. 

Imajte u vidu da je svaka beba drugačija i da će se njene potrebe svakodnevno menjati u zavisnosti od raspoloženja, aktivnosti i od toga da li jede nemlečnu hranu.. Nema potrebe da insistirate na strogom pridržavanju ovih preporuka ako vaša beba lepo napreduje.

Kako se sprema dohrana za bebe?

 

Jedna od mana davanja dohrane jeste neophodnost njene pripreme. Za razliku od majčinog mleka koje je uvek spremno i savršene je temperature, za spremanje dohrane morate odvojiti malo više vremena i voditi računa o temperaturi, higijeni, načinu čuvanja i mnogim drugim aspektima. 

No, nemojte da vas to plaši, priprema formule nije komplikovana ako pratite sledeće korake.

 • Prvi korak odnosi se na pripremu vode. Za pripremu formule potrebno je prokuvati običnu vodu iz česme ili koristiti negaziranu flaširanu vodu. Kada voda prokuva, sačekajte da se prohladi do sobne temperature.  Na tržištu možete pronaći i vodu koja je namenjena specijalno za rastvaranje bebine formule.
 • Zatim pratite uputstvo proizvođača o odnosu formule i količne potrebne vode. Ta uputstva su uglavnom jasna i precizna tako da nema potrebe da brinete. Potrebno je da pomešate formulu sa vodom, pazite da voda bude odgovarajuće temperature i pre nego što ponudite bebi obavezno još jednom proverite ukus i temperaturu. 

Priprema nemlečne dohrane bebama starijim od šest meseci

 

nemlečna dohrana za bebe

 

 • Pre svega vodite računa o kvalitetu kupljenih namirnica. Trudite se da kupujete što manje prskano voće i povrće i domaće proizvode.
 • Prilikom pripreme važno je voditi računa o higijeni i termičkoj obradi. Neophodno je da namirnice budu dobro termički obrađene. Na samom početku se preporučuje barenje odnosno kuvanje obroka.
 • Savetuje se izbegavanje soli i drugih začina jer je bebin organizam izuzetno osetljiv.
 • Prilikom posluživanja obroka vodite računa da namirnice budu dobro usitnjene ili čak izblendirane kako bi ih beba mogla progutati i svariti.

Vodite računa i o redosledu uvođenja namirnica. Zato će vam od koristi biti ova tabela za ishranu bebe po mesecima.

Koliko vode davati bebi na dohrani?

 

Kada je reč o davanju vode bebama, pedijatri savetuju da se ona ne daje pre navršenih šest meseci života bebe. Lekari navode da preterane količine vode mogu naškoditi bebi, izazvati dijareju i takozvano trovanje vodom ( stanje u kom se poremeti količina elektrolita u bebinom organizmu)

Dohrana u vidu formule kod manjih beba sadrži vodu, tako da se njome zadovoljava i ta potreba.

Kada se uvodi čvrsta hrana tada beba već ima oko šest meseci starosti i polako se kreće sa uvođenjem vode. Pre nego što krenete sa tim nije na odmet da se posavetujete sa pedijatrom oko unosa potrebne količine vode. 

Preporuka je da se voda daje češće, po nekoliko gutljaja, kako se bebin organizam ne bi preopteretio.

 Da li bebe na dohrani piju vitamin D?

 

Mlečne formule  u sebi uglavnom sadrže vitamin D, pa se u teoriji  smatra da ga ne treba dodatno uzimati.

Međutim, kao i uvek, praksa je drugo. Pokazalo se da formule ipak ne zadovoljavaju neophodne potrebe za vitaminom D i da ga je ipak potrebno davati bebama makar i na svakih nekoliko dana.

Na taj način se podstiče bebin imuni sistem i sprečava pojava rahitisa.  Zato se bebama daju kapi sa vitaminom D.

Promena dohrane za bebe

 

Vrlo lako se može desiti da bebi ne odgovara vrsta dohrane koju joj dajete. To ćete primetiti po bebinim signalima. Može se desiti da beba odbija hranu, ima grčeve, zatvor ili neki vid alergijske reakcije. 

 

mlečna dohrana za bebe

 

Tada je neophodno utvrditi uzrok i promeniti dohranu. Najbolje da to radite u dogovoru sa pedijatrom.

Imajte na umu da je bebinom organizmu potrebno nekoliko dana da se navikne na novu dohranu, pa krenite polako i strpljivo  sa uvođenjem novina.

Takođe kada prelazite na jaču dohranu, postepeno je uvodite kao jedan obrok, a zatim polako povećavajte učestalost. Na taj način  bebin digestivni trakt ima dovoljno  vremena za navikavanje na novu dohranu.

Zatvor kod beba na dohrani

 

Zatvor kod beba na dohrani je sasvim normalna i česta pojava.

Stolica kod ovih beba je sitna i tvrda zato što se adaptirano mleko ne može svariti sa takvom lakoćom kao majčino mleko.

Da je došlo do zatvora znaćete po tvrdoći bebinog stomaka, tragova krvi u stolici i jakog napinjanja prilikom istiskivanja stolice. 

Stolica kod beba na dohrani je tamnija i intenzivnijeg mirisa u odnosu na stolicu kod beba koje samo sisaju. Izgled stolice zavisiće i od vrste dohrane koju beba koristi pa može varirati od žute do smeđe.

Kada beba počinje sa uzimanjem određene dohrane, dolazi do nagle promene u izgledu stolice. Može se javiti i zelena stolica kod beba. Potrebno je vreme da se organizam navikne i da stolica počne ličiti na redovnu, kao i kod odraslih.

Dohrana za bebe bez laktoze

 

Postoje bebe koje nisu tolerantne na laktozu odnosno ne mogu da je svare. U tim situacijama može doći do gasova, nadutosti, grčeva kod beba, povraćanja. Jednom rečju nastaju problemi u digestivnom traktu.

Ukoliko primetite sličnu pojavu kod vaše bebe obratite se lekaru i proverite da li je tolerantna na laktozu i pronađite joj odgovarajuću formulu bez laktoze. 

Alergija bebe na dohranu

 

Nije retkost da bebe budu alergične na pojedine vrste dohrane. Najčešće zbog njihovog sastava koji ne prija bebinom organizmu.

U tim situacijama biće potrebno uzimati hipoalergene mlečne formule koje sadrže lakše svarljive sastojke.

Ako primetite alergijske reakcije, posavetujte se sa pedijatrom oko promene dohrane.

Kada sve uzmemo u obzir dolazimo do zaključka da je dojenje ipak najbolja i najbezbednija opcija za bebe. Međutim okolnosti nisu uvek idealne i tada je potrebno naći odgovarajuću dohranu. Isto tako rast i razvoj zahteva da se uvode nove vrste namirnica.

Bilo koji vid dohrane da uvodite vašoj bebi prvo se posavetujte sa lekarom, odaberite kvalitetnu dohranu i polako je uvodite u bebinu ishranu.

U nekim situacijama će vam biti potrebno više strpljenja i truda da bebi pronađete odgovarajuću dohranu, ali kada se vidi napredak to je ipak najvažnije.