napredovanje bebe

Napredovanje bebe. Koliko je poželjno?(TABELA)

Napredovanje bebe u težini jedan je od najvažnijih pokazatelja da li je sa razvojem bebe sve u redu. Evo kako ono treba da izgleda do prve godine.

Najbolje bi bilo kada bi beba napredovala u granicama normale, kako bi se izbegla gojaznost, ali i neuhranjenost. Međutim tu sredinu ponekad je teško pronaći i postići. Ukoliko ne znate šta je optimalno, onda ste na pravom mestu jer upravo o tome govorimo u nastavku teksta.

Težina bebe na rođenju

 

Koliko će beba biti teška na rođenju teško je predvideti unapred, jer to zavisi od jako puno faktora. Međutim medicinska struka godinama unazad prati situaciju i došlo se do nekih statističkih podataka koji govore o tome koja je najčešća težina bebe na rođenju, šta je prosek, a šta odstupanje od proseka. Sve to izrazićemo brojkama kako bi ste lakše razumeli.

  • Prosečna težina beba koje su rođene u terminu iznosi 3,3kg za dečake i 3,2kg za devojčice. Ova težina smatra se optimalnom i najpoželjnijom.
  • Bebe koje se rode pre termina, dakle oko 38. nedelje trudnoće uglavnom imaju telesnu težinu  između 2,5kg i 3kg. Iako su ove bebe malo sitnije u odnosu na one rođene u terminu, imaju jednako dobre šanse za zdrav razvoj i napredovanje.
  • Niskom porođajnom težinom smatra se težina ispod 2,5kg. 

 

težina bebe na rođenju

 

Mnogo faktora utiče na to koliko će beba biti teška na porođaju, a neki od njih su:

Pol bebe

 

NIje isto kada rađate devojčicu i dečaka. Dečaci u samom startu imaju veću šansu da budu teži jer im je biološki tako predodređeno. Dakle, dečaci se generalno rađaju teži u odnosu na devojčice.

Dužina trudnoće

 

Što duže iznesete trudnoću, dakle što ste bliži terminu ili čak pređete termin, veća je verovatnoća da beba bude teža. To je i logično. Što je duže u materici, ima više šanse da dobija neophodne nutrijente i svakim danom sve više raste i napreduje.

Pušenje

 

O negativnim efektima pušenja tokom trudnoće puno se zna i puno se govori. Pušenje je jedan od glavnih uzroka niske porođajne težine bebe. Iako se trudnicama  često govori o štetnosti nikotina, kampanje i sav trud ponekad ne daju rezultata i na kraju beba ispašta zbog ove nezdrave navike.

 

 

Zdravstveno stanje trudnice

 

Pojedini zdravstveni problemi i hronične bolesti poput dijabetesa mogu uticati na telesnu težinu bebe. Kako na povećanu tako i na smanjenu. Zato je jako važno zdravstveno staje držati pod kontrolom tokom trudnoće.

Ishrana

 

Ishrana tokom trudnoće je svakako jedan od glavnih uzroka prevelike ili premale porođajne težine. Ukoliko jedete za dvoje vrlo je verovatno da će i beba biti krupnija. Sa druge strane trudnice koje ne unose dovoljne količine hranljivih materija rizikuju da im bebe imaju nisku porođajnu težinu.

Genetika

 

Genetske predispozicije su možda jedan od ključnijih faktora kada je u pitanju težina bebe. Ne možete očekivati krupnu bebu ako su roditelji sitni. Što bi rekli kakvi roditelji takva i beba.

Broj beba u materici

 

Na porođajnu težinu ali i na dalje napredovanje u težini utiče i broj beba u materici. Dakle ako je trudnoća jednoplodna onda će i beba biti krupnija. Što je više beba u materici njihova porođajna težina će biti manja, a verovatno će biti manja  i težina tokom prvih meseci.

 

Bez obzira na težinu, svaka mama želi najbolje za svoju bebu. Često se bave merenjima, a neke druge aspekte zanemare. Nega kože ne treba da bude izuzetak, jer koža je naš najveći organ. Kupke su ono čime je negujemo od prvog dana. Neka i vaš izbor bude savestan. Dr Pilar kupka je preporuka, jer je prirodna i bez štetnih sastojaka. Možete je nabaviti na ovom linku: doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

 

No vratimo se priči o kilogramima i merenju.

Šta je fiziološki gubitak težine?

 

Ovaj stručni naziv vam možda nije poznat, ali ako vam plastično objasnimo znaćete o čemu se radi. Verovatno znate da bebe nakon rođenja malo “kaliraju” u toku prvih dana dok su još u porodilištu. Većina beba izađe sa malo manjom težinom nego što je ona bila na rođenju. Većinu mama to zna da zabrine, ali nema potrebe za brigom. To je sasvim normalna i očekivana pojava kod beba.

Bebe prvih dana uglavnom izgube negde oko 10% težine jer dođe do gubitka tečnosti i mekonijuma odnosno prve stolice.

Znači ako je beba rođena sa 3kg,  sasvim je očekivano da iz porodilišta izađe sa 300gr manje.  Ovo stanje nije zabrinjavajuće već sasvim očekivano i vrlo brzo se nadoknadi izgubljena gramaža već tokom prvih dana.

Koliko beba treba da napreduje po mesecima?

 

Medicina ima neke svoje okvire koji tačno preciziraju koliko bi beba trebala napredovati tokom prvih godinu dana. Ove brojke predstavljaju  prosek do kojeg se došlo prikupljajući dugogodišnje podatke.  Evo šta kaže struka:

Koliko beba treba da napreduje u prvih mesec dana?

 

Tokom prvih mesec dana beba bi trebala napredovati od 140-200 grama nedeljno pa to pomnožite sa brojem nedelja.

Dolazimo do toga da bi za mesec dana bilo idealno ako bi beba dobila između 700 i 900 grama.

Sve preko toga je plus.

Koliko beba treba da napreduje u drugom mesecu?

 

Tokom drugog meseca se očekuje isti napredak kao i tokom prvog meseca. Nema neke velike razlike. Na brojke može veoma uticati način ishrane, pa tako dojene bebe znaju dobiti naglo na težini tokom početnog perioda u odnosu na bebe koje su na dohrani.

Napredovanje bebe do šestog meseca

 

Kada je reč o dobijanju na telesnoj težini tokom prvih šest meseci i dalje je to između 140 i 200 grama nedeljno.

Na uzrastu između 4. i 6. meseca beba bi trebala udvostručiti telesnu težinu koju je imala na rođenju.

 

Napredovanje bebe od 6. – 12. meseca

 

Nakon šestog meseca dobijanje na težini se malo smanjuje na nedeljnom nivou i sada iznosi između 85 i 140 grama. Ovaj trend traje do godinu dana.

Da bi sa godinu dana znali da li je vaš mališan dovoljno napredovao samo izračunajte da li je težina tri puta veća nego na rođenju. Ako jeste onda je napredak u skladu sa medicinskim preporukama.

Šta ako beba ne napreduje dovoljno?

 

Ponekad se može desiti da beba ne napreduje dovoljno kada je dobijanje na težini u pitanju.

Šta je razlog? Ukoliko nije očigledan onda je potrebno posavetovati se sa lekarom zašto dolazi do ovoga.

  • Vrlo često je samo problem u dojenju ili količini adaptirane formule koju beba popije. Dakle treba analizirati navike hranjenja i utvrditi da li tu postoji neki loš obrazac koji treba promeniti. Problem može biti u maloj količini mleka, vrlo često ima “lenjih” beba koje ne sisaju dovoljno, poteškoće stvara i loš položaj tokom dojenja. O svemu tome govorimo u nastavku teksta.
  • Ukoliko je sa ishranom sve u redu lekar će možda preporučiti neke dodatne pretrage kako bi otklonio sumnju na postojanje nekih zdravstvenih problema.

Treba imati na umu da i bebe imaju svoje dobre i loše periode. Ponekad je nenapredovanje posledica nekih trenutnih tegoba, smetnji ili promena koje se dešavaju usled rasta bebe. Tu ulogu igraju prehlade, infekcije, skokovi u razvoju, prelazak na čvrstu hranu. 

Dakle, pre nego što se krene sa panikom u obzir treba uzeti sve faktore i u saradnji sa lekarom ih analizirati i utvrditi razlog. Kada se zna šta je uzrok problema, tada se problem da i rešiti.

Zašto napredovanje bebe može biti usporeno?

 

Šta je tačan uzrok sporijeg napredovanja kada je težina u pitanju, ne može se odmah reći. Razloga može biti više. Ponekad je samo jedan uzrok, a ponekad kombinacija više njih i to rezultira da beba sporije napreduje.

Ukoliko se suočavate sa ovom situacijom razmislite o nekim od sledećih mogućih uzroka. Da li možda baš oni uzrokuju ovo stanje?

  • Bebin individualni obrazac razvoja je naprosto takav. Često lekari odrade neke preglede i analize koje im ne daju nikakvu informaciju zašto beba ne napreduje dovoljno. Ne prostaje ništa drugo nego zaključiti da je to naprosto bebin tempo razvoja kojim ona ide. Nisu sve bebe iste, ne razvijaju se sve istom brzinom, ali to ne znači da su bolesne. Naprosto su takve, drugačije i odstupaju od propisanih šablona.
  • Usporeno dobijanje na težini može se desiti i zbog  trenutnih zdravstvenih problema poput prehlada i infekcija. Znate i sami da kada ste bolesni nemate apetit i manje jedete. Tako je i sa bebama, pogotovo ako im je i nosić zapušen. Sve ovo rezultira time da beba manje jede, odbija da jede i samim tim nema mogućnost napredovanja u težini.
  • Medicinski razlozi u vidu nekih bolesti povezanih sa digestivnim traktom često su uzrok sporijeg napredovanja. U tim situacijama treba bebu odvesti kod specijaliste, uzimati odgovarajuću terapiju i stvari držati pod kontrolom.
  • Nedovoljan unos mleka kod dojenja može biti još jedan razlog. Kada dojite nemate toliko uvida koliko je beba zapravo pojela količinski i može biti da je gladna ako mleka nema dovoljno. Obratite pažnju da li vam beba deluje sito nakon podoja, koliko često traži da jede, kako sisa. Ukoliko vam ova tema nije bliska ili nemate puno iskustva, posavetujte se sa stručnjacima kako da znate da li beba dovoljno pojede za vreme podoja.
  • Ukoliko bebu hranite adaptiranim mlekom ponekad se može desiti da beba ne dobije dovoljnu količinu mleka ili joj formula naprosto ne odgovara pa je potrebno promeniti. Kada je beba iz tog razloga gladna onda je logično zašto ne dobija na telesnoj težini.

Znaci da beba ne napreduje dovoljno

 

Da li beba napreduje dovoljno ili ne, znaćete naravno kada je izmerite. Ukoliko ne znate koliko bi grama mesečno trebala napredovati o svemu tome detaljno saznajte u nastavku teksta.

Osim merenja i samim posmatranjem bebe možete uočiti da li je dobila na kilaži ili ne.

Bebe koje sporije napreduje iz razloga što su gladne, to pokazuju i svojim neraspoloženjem, razdražljivošću, lošim spavanjem.

Pažljivo posmatrajte svoju bebu, redovno je merite i pratite sve signale koje vam šalje.

Da li se razlikuje napredovanje dojene bebe i bebe na dohrani?

 

Kratko i jasno odgovor je – da. Razlikuje se napredovanje beba koje samo sisaju i beba koje su na formuli.

 

koliko beba treba da napreduje

 

Kako?

Evo i odgovora.

Pre svega dojene bebe imaju manje šanse da budu gojazne. Ove bebe tokom prva tri meseca života mnogo brže dobijaju na težini, a kasnije se dobijanje na težini takoreći stabilizuje i nije toliko izraženo. Razlog tome je taj što se odnos potražnje i produkcje mleka stabilizuje. Majčino mleko je kako stručnjaci kažu dinamično i menja svoje nutritivne vrednosti u odnosu na bebine potrebe. Jednostavno rečeno, priroda je to uredila na najbolji mogući način.

Kada beba sisa na početku ide mleko koje je vodnjikavo, a tek kasnije ide masnije i hranljivije tako da beba ima mogućnost “izbora” odnosno mogućnost da uzme ono što njenom organizmu treba. Kako beba odrasta menjaju se i zalihe majčinog mleka, kao i kalorijska vrednost mleka i sve se prilagođava bebinim potrebama.

Bebe koje su na formuli mogu mnogo brzo dobiti na težini i čak postati gojazne. Kada je u pitanju adaptirano mleko ono ima svoj sastav koji se ne može menjati i prilagođavati bebinim potrebama. Jedino što možete to je da menjate formulu ukoliko primetite da bebi nešto ne odgovara, ali mleko koje bebi dajete u flašici je uvek istog sastava.

Napredovanje prevremeno rođene bebe

 

Kako će teći napredovanje u težini prevremeno rođenih beba vrlo često je teško predvideti. Sve zavisi koliko se pre vremena beba rodila i sa kakvim poteškoćama.

Najverovatnije će prevremeno rođene bebe sporije napredovati do određenog momenta dok ne “ojačaju” dovoljno. 

Ima puno primera gde su ove bebe veoma brzo napredovale i sustigle svoje vršnjake u težini. Zaista je sve individualno kada je ova tema u pitanju i nemoguće je predvideti tempo napredovanja.

Tabela napredovanja bebe

 

Medicina je dugi niz godina prikupljala podatke o bebama i sada postoje precizne brojke koje predstavljaju poželjnu težinu za određeni uzrast bebe. Evo kako bi beba trebala da napreduje tokom prve godine života. Videćete da se poželjna težina razlikuje u odnosu na pol i da se očekuje da dečaci dostignu veću telesnu težinu u odnosu na devojčice. 

Tabela: Napredovanje beba tokom prve godine života u odnosu na pol

napredovanje bebe po mesecima tabela

Koliko često meriti bebu?

 

Da bi znali da li vaša beba dovoljno napreduje, preporuke su da se beba tokom prvog meseca meri jednom nedeljno u kućnim uslovima. Sada znate koliko bi beba trebala napredovati na nedeljnom i mesečnom nivou pa pratite da li se uklapa u te vrednosti ili ima odstupanja.

 

 

Ovo su preporuke, ali nema potrebe da to činite kao nešto što je pod moranjem ukoliko vidite da beba lepo sisa, da je raspoložena, ima uredne stolice. Svi ti pokazatelji će vam biti dovoljni da znate da je sa bebom sve ok. 

Nije na odmet da i vi bebu izmerite kada dođete kući iz porodilišta, jer ćete na taj način sva naredna praćenja vršiti u odnosu na težinu koju je pokazala vaša kućna vaga. 

Preporučuje se da se beba meri odmah po rođenju, a zatim posle 5 i 10 dana. Do šestog meseca, bebu je dovoljno meriti jednom mesečno, a od šestog do dvanaestog meseca, preporuka je merenje jednom u dva meseca. Nakon prve godine, merenje se može vršiti jednom u tri meseca. Ove preporuke pomažu roditeljima da prate zdrav rast i razvoj svoje bebe, bez nepotrebnog stresa i brige.

Na redovnim savetovanjima kod pedijatra takođe će se vršiti merenje, tako da će i od strane lekara biti ispraćeno bebino napredovanje u težini. Uglavnom se ona vrše na mesečnom nivou što je sasvim dovoljno.

Napredovanje bebe u visini

 

Razvoj bebe u prvoj godini nije samo povezan sa težinom, već i sa rastom u visini, koji je ključan pokazatelj zdravlja i pravilnog razvoja.

U prva tri meseca, prosečan mesečni rast u visini je oko 3.5 cm. Nakon toga, rast se usporava, pa bebe rastu oko 2 cm mesečno do šestog meseca, a do kraja prve godine oko 1 cm mesečno.

Roditelji mogu primetiti da li njihova beba napreduje u skladu sa ovim očekivanjima posmatrajući kako joj postaju kratka odeća i pelene. Takođe, redovne pedijatrijske kontrole su od suštinskog značaja, jer pedijatar može pružiti precizne informacije o rastu bebe koristeći standardne grafikone rasta. Ukoliko beba ne raste u skladu sa ovim prosečnim vrednostima, to može biti znak za dodatnu pažnju i konsultacije sa lekarom. Tokom prve godine, zdrava beba treba da pokaže konstantan, ali postepeni rast, što je neophodno pratiti kako bi se osiguralo da se beba razvija pravilno.

O ovome smo pisali poseban tekst pa pročitajte: Visina kod dece je važnija nego što mislite!

Kako izgleda merenje bebe na pregledu?

 

Ovaj proces uključuje merenje telesne težine bebe na specijalizovanoj vagi . Na nju se postavi čista platnena pelena i položi se beba.

Takođe se meri dužina bebe do trenutka kada počne da stoji, nakon čega se meri visina deteta.

Obim glave se meri savitljivim metrom, sličnim krojačkom, što je važno za praćenje rasta glave u skladu sa razvojem mozga. Sva ova merenja su značajna i unose se u bebin zdravstveni karton, omogućavajući pedijatru da ima jasan uvid u napredovanje bebe u rastu i razvoju.

Napredovanje bebe  je jedan od glavnih pokazatelja da li je sve u redu kada je u pitanju zdravlje, dojenje, ali  i ostali faktori koji utiču na bebinu težinu i rast i razvoj. Zato je vrlo važno da kao roditelj budete upoznati sa ovom temom i da pravovremeno reagujete ukoliko primetite da vaša beba značajno odstupa od proseka. Iako to nije uvek razlog za brigu, bilo bi dobro da to na vreme proverite i prevenirate nepotrebne posledice.