mekonijum

Mekonijum: izgled i uloga prve bebine stolice!

Mekonijum, prva bebina stolica, nalik je katranu: tamna je lepljiva je i gusta. Mnoge roditelje ovo zabrine. A ima li razloga za brigu? Proverite!

Novorođenče treba da izbaci mekonijum do 48 sata nakon rođenja, a nekada će se to desiti i još dok je beba u materici.

Iako će možda ovaj pojam u prvi mah mnogim novopečenim roditeljima zvučati nepoznato, mekonijum nije ništa drugo do prva stolica vaše bebe. Bebica će izbacivati ovu tamnu, gustu materiju prvih dan, dva, nakon čega stolica postaje žute boje.

Od čega je zapravo sačinjen mekonijum?

Šta se dešava ako beba ne isprazni creva u predviđeno vreme ili se to dogodi dok je u materici?

Odgovori vas čekaju.

 

 

Šta je mekonijum?

 

Već od 13. nedelje vaše trudnoće, dok je još sasvim malena, beba će krenuti aktivno da vežba gutanje. To je i početak drugog trimestra trudnoće, a do tada, bebica počinje da liči na ljudsko biće, formirani su mišići, kosti i svi organi!

I dok uvežbava svoje prve pokrete gutanja i priprema se za spoljašnji svet, gutaće plodovu vodu kojom je okružena dok boravi u materici. Ipak, to svakako nije sve što će beba progutati dok je uljuljkana u maminom stomaku.

Osim plodove vode, u njenim majušnim crevima taložiće se i druge supstance (  sluz, ćelije kože, žučne soli, lanugo malje, kao i sekrecije u samim crevima) a sve to – činiće bebinu prvu stolicu.

Pa da vidimo onda, šta je u stvari sadržaj mekonijuma?

 • Kao što smo rekli, na prvom mestu to je plodova voda, odnosno, amnionska tečnost. Ona okružuje bebu u materici tokom čitavog perioda trudnoće i ima ulogu da štiti i hrani fetus. Sastav plodove vode čine proteini, lipidi, urea, kreatinin, važni elektroliti, poput natrijuma, kalijuma. Sav taj sadžaj beba će sistematski gutati od 13. nedelje. Pre toga, u ranoj trudnoći, fetus apsorbuje hranljive materije kroz kožu;
 • Osim amnionske tečnosti, beba će gutati i druge materije, poput ćelija kože kojih se oslobađa;Lanugo malje, tanke, paperjaste dlačice kojima je pokriveno telo bebe dok je u materici, takođe će se biti deo mekonijuma. Kao i bebina kosa i ćelije kože
 • Beba će svakako progutati i određenu količinu sluzi i sirastog maza kojim joj je pokriveno telo;
 • Sekrecija iz samih bebinih creva isto će se naći u njenoj prvoj stolici.

Dakle, on se sastoji od svega onoga što je beba progutala tokom boravka u materici.

Evo i jedne zanimljivosti kada je u pitanju značenje reči “mekonijum”.

 

šta je mekonijum

 

Naime, ona vodi poreklo od grčke reči mekon ili latinske reči meconium, što u prevodu znači sok od nezrele čaure maka iliti opijum.

Pa kakve to veze ima sa bebinom kakom?

Realno, nikakve, osim sličnosti po crnoj boji, pa odatle i naziv mekonijum za prvu bebinu kaku.

Kako izgleda mekonijum?

 

Mame koje su već prošle kroz ovo, veoma dobro znaju kako izgleda, pa možda baš i neće želeti da se podsećaju.

Ipak, moguće je da ste rodili i nekoliko dece, a da niste videli mekonijum. Ne brinite! U tom slučaju su babice presvlačile bebu, a tada vam neće posebno napominjati ako je beba kakila i sve je  u redu. Obavestiće vas samo ukoliko postoji problem i nije još imala svoju prvu stolicu.

A ako očekujete bebicu ili planirate trudnoću, a još uvek niste imali prilike da uživo vidite prvu bebinu kaku, onda ćemo vam slikovito objasniti.

 • Mekonijum je tamno zelene do crne boje, nalik katranu ili boji mašinskog ulja;
 • Kada krenete da brišete bebinu guzu, to će malo teže ići. Mekonijum je veoma je gust, lepljiv, sluzav;
 • Dobra vest je što nema gotovo nikakav miris i potpuno je različit od mirisa i izgleda stolice koju će beba kasnije izbacivati;
 • Ne sadrži bakterije, osim onih bakterija koje su u sastavu prirodne fiziološke flore
  bebinih creva.

Interesantno je da mekonijum može pokazati čak i da li je majka pila alkohol tokom trudnoće. To se utvrđuje na osnovu povišenih vrednosti FAEE, odnosno, etilestara masnih kiselina.

Kada beba izbacuje mekonijum?

 

Nakon što je tokom čitava dva poslednja trimestra vežbala gutanje u maminom stomaku, nakon porođaja je došao trenutak da bebica aktivira svoj digestivni sistem. Usled aktivnog udisanja vazduha, doći će i do skupljanja i širenja bebinih creva,  što će dovesti do njihovog spontanog pražnjenja.

 

mekonijum kod beba

 

Zato je moguće da neke bebe izbace prvu stolicu odmah po rođenju. Ipak, najčešće će se to desiti tokom naredna 24 sata od rođenja.

Veliki broj novorođenčadi izbacuje mekonijum nakon prvih podoja i uzimanja prvog kolostruma, koji inače deluje kao laksativ. Ova prva hrana dodatno aktivira digestivni trakt i to dovodi do pražnjenja creva.

Izbacivanje mekonijuma može potrajati nekoliko dana, nakon čega boja bebine stolice počinje da menja boju, poprima žuto-zelenu boju. Ukoliko dojite bebicu, boja stolice će biti zlatno žuta, poput boje senfa. Kod bebica koje piju adaptiranu formulu, boja stolice će biti tamno žuta.

U prvih mesec dana beba može kakiti i 10 puta na dan. Kod isključivo dojenih beba, stolica može izostati i po 10 dana i to se smatra normalnim.

Zastoj mekonijuma – šta ako beba ne izbaci mekonijum na vreme?

 

Vremenski period koji se toleriše za izbacivanje mekonijuma je do 48 sati.

Ukoliko nakon tog vremena beba još uvek nije prvi put kakila, važno je da lekari preduzmu određene mere i utvrde zbog čega je došlo do zastoja u pražnjenju creva, jer to može biti znak da nešto kod deteta nije u redu.

 • Češće se ovo dešava kod prevremeno rođenih beba, koje još uvek nisu dovoljno razvile digestivni trakt i možda zato nemaju sposobnost da samostalno izbace prvu stolicu;
 • U najvećem broju slučajeva do smetnji dolazi zbog stvaranja takozvanog mekonijalnog čepa u rektumu. Tada je mekonijum jednostavno previše gust i beba ne može da ga izbaci, što dovodi do privremene, mehaničke, opstrukcije creva.
 • Ukoliko se beba spontano ne iskaki samostalno, lekari će preduzeti određene mere kako ne bi došlo do trajnije opstrukcije creva. Proceniće da li je potrebno uraditi dodatnu dijagnostiku ili je dovoljno primeniti klizmu kako bi se podstaklo pražnjenje creva deteta.

 Krv u mekonijumu? Da li je to opasno?

 

Ukoliko u mekonijumu postoje tragovi krvi, moguće je da je beba tokom porođaja progutala manju količinu krvi i sada je izbacuje.

Uzrok crvenih tragova u prvoj stolici, ali i u kasnijoj, zreloj, može biti i postojanje ragada i ranica na bradavicama majke. Ako beba sisa, verovatno je na taj način progutala i malo krvi.

U svakom slučaju, morate skrenuti na to pažnju pedijatrijskoj sestri u porodilištu kako bi se o tome povelo više računa i kako bi se beba propratila. 

Žutica i zakasnelo izbacivanje stolice?

 

Ukoliko se bebina prva stolica ne pojavi duže od 48 sati to u nekim slučajevima može izazvati pojavu novorođenačke žutice.

Žutica svakako jeste česta pojava kod beba, pa i kod onih koje su u prva 24 sata izbacile mekonijum. Tu je reč o takozvanoj fiziološkoj vrsti žutice koja pogađa gotovo polovinu beba rođenih u terminu, kao i četiri od pet prevremeno rođenih beba. Javlja se usled prevelike količine bilirubina, kao i kada bebina jetra ne može da se oslobodi njegovog viška. Tada koža i beonjače novorođenčeta poprimaju žutu boju.

Na sreću, žutica naješće prolazi spontano, nakon nedelju dana kod terminskih ili nakon dve nedelje kod prevremeno rođenih beba.

Ipak, kod nekih novorođenčadi koja nisu na vreme izbacila stolicu može se pojaviti teži oblik žutice. Da pojasnimo. Pomenuti bilurubini su materija koja se formira razgrađivanjem crvenih krvnih zrnaca. Prerađujemo ih u jetri, a izbacujemo uglavnom kroz stolicu.

Majčino mleko pospešuje rad creva i ubrzava njihovo čišćenje, što će dovesti do izbacivanja viška bilirubina kroz mekonijum. Odnosno, majčino mleko pomoći će jetri da brže razgradi bilirubine i da žutica nestane. Zato su što podoji na zahtev u ovom slučaju veoma važni. Uz kontakt kože na kožu, poboljšaćete laktaciju i podstaći bebicu da sisa.

U slučaju da se žutica ne povlači, žutilo se širi i na ruke i noge, a beba nema apetit i pospana je, najčešće se dete podrgava fototerapiji. Beba se sunča pod plavim UV svetlom, što pomaže da se bilirubin preradi i izbaci iz tela.

Koncentracija biluribina u bebinoj krvi se proverava svakodnevno, a moći ćete da idete kući tek kada vrednosti budu u dozvoljenom opsegu. Ukoliko nakon otpusta iz porodilišta primetite da bebina koža ponovo poprima žutu boju, obavezno se javite u bolnicu.

Šta ako beba izbaci mekonijum pre vremena?

 

Za razliku od zakasnelog izbacivanja mekonijuma, moguć je i potpuno suprotan scenario, odnosno, beba može prvi put da isprazni creva dok se još nalazi u materici.

Zbog čega se ovo dešava? Da li je opasno po bebu?

Razlozi prevremenog izbacivanja mekonijuma

 

Prema određenim statistikama, oko 25 % beba izbaci mekonijum tokom samog porođaja ili dok su još u materici. Postoji nekoliko razloga zbog kojih dolazi do ovakve situacije.

 • Najčešći je taj da je beba dostigla određenu zrelost, da je došlo vreme da ugleda spoljni svet. Svi njeni organi su potpuno razvijeni, pa tako i digestivni trakt. Potpuno je spremna da obavlja sve svoje fiziološke potrebe, pa tako i da kaki;
 • Ukoliko je beba pod prevelikom stresom, želi da izađe napolje, ali još nije u porođajnom kanalu, može doći do naglog pražnjenja creva. Dodatan pritisak na bebu izazivaju i mamine kontrakcije,  usled kojih se dete dodatno grči i izbacuje mekonijum;
 • Pojačan stres i strah kod majke tokom porođaja, naglo napinjanje kada nije vreme za to, ali i indukovanje i ubrzavanje porođaja, sve to može dovesti do stresa kod bebe. Često može usloviti da se ona iskaki pre vremena.

Ukoliko je beba prvi put kakila još dok je u materici u plodovu vodu , onda se ona stručno naziva mekonijalna plodova voda. Znamo, zvuči zastrašujuće da beba provede i jedan minut u takvoj sredini. Ipak, ukoliko ste u bolnici, pod stalnim nadzorom lekara, najčešće nema razloga za strah i paniku.

Ukoliko vam je pukao vodenjak i plodova voda lagano otiče, lekari i babice će stalno pratiti njenu boju i sastav. Najčešće će lekar u nekom trenutku prokinuti vodenjak, što se stručno naziva  amniotomija. Ovo se najčešće praktikuje kada je porođaj već u toku, postoje kontrakcije ili je žena na indukciji, a sve  kako bi se porođaj brže odvijao.

Ipak,  ne preporučuje se iz jednog razloga. Plodova voda je u stvari ta koja rastvara mekonijum, ako ga beba ranije izbaci. Manje plodove vode, značiće veću koncentraciju mekonijuma.

Svakako, nemojte paničiti bez razloga. U slučaju da plodova voda nije bistra, već u njoj postoje čestice mekonijuma, lekarima će biti najvažnije kako plodova voda izgleda.

 • Ukoliko u njoj postoje male primese zelene boje, svetlo zelenkasta je, to najčešće znači da beba nije pod stresom već je samo dovoljno zrela da se rodi.
 • Ako u plodovoj vodi postoje tamni i lepljivi tragovi, tada postoji mogućnost da dete pati.

Međutim, oticanje plodove vode može se u nekim slučajevima javiti pre predviđenog termina za porođaj. Ukoliko primetite da je voda zelena ili ne osetite bebine pokrete duže vremena, odmah se javite lekaru.

Sindrom aspiracije mekonijuma

 

Mekonijum sam po sebi nije otrovan i nije opasan po dete, ne sadrži bakterije niti bilo kakve štetne supstance. Zapravo neki smatraju da je mekomijum sterilna materija, mada se o tome dosta polemiše. Ako beba tokom porođaja proguta malo mekonijalne plodove vode, to za nju neće biti opasno.

Problem može nastati onda kada dete udahne gust i lepljiv mekonijum, što se stručno zove sindorm aspiracije mekonijuma (SAM). Tada mekonijum može doći u pluća i blokirati rad disajnih puteva.

Ipak, za utehu je to što se ovakve situacije kao što je aspiracija dešavaju veoma retko i skoro nikada pre 34.nedelje trudnoće.  Najčešće se završavaju bezopasno po dete.

Šta će lekar preduzeti?

 

Dok ste na porođajnom stolu, sve vreme ste prikčeni na CTG aparat koji meri vaše kontrakcije, kao i otkucaje bebinog srca. Na taj način lekari i babica prate da li se porođaj odvija po planu ili treba preduzeti određene mere.

U slučaju da beba udahne mekonijum, pluća će slabije raditi i dete će biti pod stresom. To će se direktno odraziti na srčani ritam bebe i tada će lekari odlučiti šta treba preduzeti.

Amnioinfuzija

 

Kao što i sama reč kaže, radi se o postupku tokom kojeg se u matericu posebnim kateterom ubacuje određena količina sterilne vode. Cilj je razgrađivanje mekonijuma u postojećoj plodovoj vodi, smanjivanje njegove koncentracije.

Na taj način se povećava bebina otpornost i pomaže joj se da održi sve telesne funkcije u materici, dok ne bude rođena.

Hitan porođaj

 

U slučaju da ne postoji drugo rešenje i beba je pod velikim stresom, lekar će odmah obaviti porođaj. Ukoliko žena ne može još uvek da se porodi prirodno, nije dovoljno otvorena, radiće se hitan carski rez.

Dodatne mere opreza

 

Ukoliko je porođaj prošao u najboljem redu, ali plodova voda nije bila bistra, već je u njoj bilo ostataka mekonijima, ove bebe će zahtevati posebne mere opreza. To znači da će se na njih budno motriti, jer uvek postoji šansa da su možda udahnule malo mekonijalne vode i da je ona dospela u pluća.

Kako očistiti mekonijum sa bebine guze?

 

Kada ste pregrmele porođaj i ovo iskustvo je iza vas, tek vas čekaju nove avanture. Većina mama se iznenadi kada otvori bebinu pelenu neposredno nakon porođaja i ugleda ovu prvu bebinu kaku.

 

 

Ako je beba pored mame u porodilištu, ona će biti ta koja će sve vreme brinuti o svom detetu. Medicinske sestre će dolaziti da vas obilaze, da odnesu bebu na određena ispitivanja, kontrole, ako je potrebno.

Kada beba izbaci prvi mekonijum, nekada ume da bude pravi izazov očistiti nežnu bebinu kožu od ove lepljive smese. Prvorotke su posebno uplašene, nemaju iskustva, možda se plaše da ne povrede dete… Ukoliko se zaista plašite, pozovite pedijatrijsku sestru da vam u tome pomogne. Ili, učinite to same – veoma jednostavno. Možete koristiti  vlažne maramice na bazi vode, a mogu pomoći i obični tuferi natopljeni vodom. I sve se lepo skine i opere sa bebine guze. Kažu da pomaže i vazelin i bebi ulje, da se onda mekonijum lakše skida. Eto, možete i taj trik isprobati. Nakon toga uvek je poželjno da bebi  namažete kremu za pelensku regiju.

Novorođenčad su osetljiva bića i kada birate kozmetiku neka bude na biljnoj bazi i bez štetnih sastojaka, kao što je Dr Pilar krema.

A sada priznajte, pre nego što ste postali roditelj niste ni pomišljali da ćete se toliko radovati ukoliko je sa bebinom kakom sve u redu! Kada se beba oslobodi prvog mekonijuma, i vi ćete odahnuti, jer je njen sistem za varenje u redu i spremna je da ručka i raste.

A zajedno sa bebom, i vi svakodnevno rastete i sazrevate kao roditelj. Mnogo nam znači ukoliko to činite uz naše savete i važne teme.

 

Izvori: 
https://medlineplus.gov/ency/article/001596.htmhttps://www.pampers.com/en-us/newborn-baby/care/article/meconium

https://www.parents.com/baby/diapers/diaper-change/10-things-you-never-knew-about-meconium/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542240/

https://www.verywellfamily.com/babies-and-meconium-stools-2634635

https://kidshealth.org/en/parents/meconium.html