13. nedelja trudnoće

13. nedelja trudnoće

13. nedelja trudnoće označava početak drugog trimestra. Šta vas očekuje u ovom delu trudnoće? Kako raste beba? Vodimo vas kroz sve informacije.

Uglavnom se za ovaj deo trudnoće kaže da je mnogo lakši, pa hajde da vidimo da li je to tačno. Nastavljamo da pratimo razvoj bebe po nedeljama.

Kada počinje 13 nedelja trudnoće?

 

Nije na odmet da se ukratko podsetimo kalkulatora trudnoće, odnosno načina na koji se računa dužina trudnoće. Dakle trudnoća zvanično počinje prvog dana vaše poslednje menstruacije.

To znači da trinaesta nedelja trudnoće počinje 85. dana od početka poslednje menstruacije

13 nedelja trudnoće – koji je to mesec?

 

Dobrodošli u četvrti mesec trudnoće koji počinje upravo ovom nedeljom.  Sada ste zvanično završili prvu trećinu i ulazite u drugi trimester. Prema ovoj računici, do porođaja je ostalo malo više od pola. Ne sekirajte se i to će brzo proći kao i ovaj prvi trimestar koji je iza vas. Ipak, imate dovoljno vremena da priprema za porođaj bude perfektna. Informisanje o toj temi je prvi bitan način pripreme.

 

 

Hajde da vidimo kako stvari izgledaju sada, kako se odvija razvoj bebe po mesecima, odnosno u ovoj nedelji.

Beba u trinaestoj nedelji trudnoće

 

Kada dođete do ovog dela trudnoće, u svom stomaku već nosite formiranu bebu. Da, iako to tako ne deluje spolja, vaša beba već sada ima formirane sve delove tela, čak i izražene individualne crte lica.

Još uvek je malo nesrazmerna, naročito u predelu glave koja čini 1/3 njene veličine.

Naravno da se rast i razvoj nastavljaju i dalje, ali malo biće već podseća na ono koje će se uskoro roditi.

 

beba u trinaestoj nedelji trudnoće

Pošto veličinu bebe uglavnom svi upoređuju sa nekim voćem, mogli bi reći da je beba sada velika kao breskva ili limun. Da budemo precizniji to je oko 7,4 cm dužine i težine oko 25-28 grama

Kod dečaka, testisi i penis su se formirali a kod devojčica, jajnici i već sadrže jajne ćelije. No, iako su se polni organi formirali iznutra i spolja, da bi saznali pol deteta verovatno ćete morati da sačekate još nekoliko nedelja. Sada polni organi dečaka i devojčice dosta liče kada se gledaju ultrazvukom pa je stepen greške mnogo veći. Iako pojedini lekari već u ovoj nedelji nagoveštavaju mogući pol bebe, da bi bili potpuno sigurni potrebno je sačekati otprilike 18. nedelju trudnoće kada se na pregledu jasno vidi o kom polu je reč. Dakle, strpite se još malo i do tada pokušajte da otkrijete pol bebe po kineskom kalendaru začeća.

Evo šta se već u ovoj nedelji dešava u vašoj materici, a da toga niste ni svesni:

 • Bebini bubrezi proizvode urin koji se ispušta ni manje ni više nego u amnionsku tečnost u kojoj se beba nalazi.
 • Slezina je već sada zaslužna za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.
 • Jetra počinje da luči žučnu kiselinu, a pankreas insulin neophodan za regulisanje šećera u krvi deteta
 • Beba se  kreće i vrlo je aktivna. Kako i ne bi kada ima sasvim  dovoljno prostora za razne akrobacije. Ko zna možda neku od njih uskoro i osetite.
 • Mnoge bebe već sada sisaju svoj prst. To se može uočiti čak i na ultrazvučnom pregledu. Ako niste znali to je za svaku pohvalu jer to znači da vaš mališan na taj način vežba refleks sisanja koji će mu biti koristan za hranjenje.
 • Javljaju se lanugo dlačice kojima su bebe prekrivene tokom trudnoće i koja ih štiti od amnionske tečnosti.
 • Beba je već sada u stanju da guta amnionsku tečnost koja je okružuje.
 • Svi prstići su na broju.
 • Placenta nastavlja svoj razvoj jer je njena funkcija snabdevanja kiseonikom i hranljivim materijama veoma važna tokom cele trudnoće,

Kao da ste tek sada saznali da ste trudni, a evo šta se sve već odvija u tako malom stomaku. Zar ne?

13 nedelja trudnoće i ultrazvuk

 

Do sada bi trebalo da ste imali barem 2 ultrazvučna pregleda.

 • Inicijalni kojim ste potvrdili trudnoću
 • Ekspertni koji se uglavnom radi u 12. nedelji trudnoće, a možda ga vi radite i u ovoj nedelji. U zavisnosti od svog stanja pojedine trudnice su možda imale i veći broj ultrazvučnih pregleda, ali to ipak sve zavisi od vašeg lekara i individualnog zdravstvenog stanja.

No, nebitno koji vam je pregled po redu. Ukoliko u ovoj nedelji trudnoće odlazite na ultrazvučni pregled onda očekujte da saznate neke od sledećih informacija koje su važne za praćenje razvoja trudnoće.

 • Pre svega se pažnja obraća na razvoj bebe, da li razvoj odgovara dužini trudnoće. Tu se u obzir uzima veličina bebe i težina.
 • Proverava se da li beba ima razvijene sve delove tela i unutrašnje organe.
 • Srčani otkucaji se takođe uvek proveravaju i njih možete čak i čuti.
 • Ukoliko radite ekspertni ultrazvuk onda će pažnja biti usmerena i na indikatore koji mogu ukazivati na postojanje nekih genetskih anomalija i poremećaja. Očekujte da ćete nakon ovog pregleda biti upućeni na obaveznu  prenatalnu dijagnostiku odnosno na Dabl i Tripl test.

Svakim ultrazvučnim pregledom lekari proveravaju još mnogo pokazatelja, a mi smo vam istakli najvažnije informacije koje su svakome razumljive.

Mama u trinaestoj nedelji trudnoće

 

Mame u ovoj nedelji često doživljavaju preporod, jer uglavnom slabe početni simptomi drugog stanja koji narušavaju svakodnevno funkcionisanje. Dakle, na redu je, kako kažu, najlepši period trudnoće.

Ne samo što se bolje osećate već polako počinju da se pojavljuju i trudničke obline. Iako one sa sobom nose i po koji kilogram više, većina trudnica jedva čeka da pokaže svoj stomačić. Stomak u 13. nedelji trudnoće uglavnom počinje da se nazire kod većine žena. Da li će biti veći ili manji to zavisi od faktora kao što je telesna konstitucija žene, od toga koja je trudnoća po redu i naravno broja beba u materici.

Svakako, trudnički stomak će dalje rasti, pa je ovo vreme kada treba da krenete više da brinete o negovanju kože na stomaku. A čime? Aleksandra je podelila svoju priču o uspehu i kako se ona jednostavno suprotstavila strijama.  O čemu je reč? Pročitajte njenu priču i saznajte: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Mame bi bez obzira na fizički izgled, zbog zdravstvenih razloga trebalo da vode računa kako o ishrani tako i o fizičkoj aktivnosti. Dakle ako do sada niste praktikovale zdrave životne navike vreme je da to počnete činiti.

Da li se 13. nedelja blizanačke trudnoće po nečemu razlikuje?

 

Mame koje nose blizance mogu imati malo drugačije iskustvo u ovoj nedelji u odnosu na jednoplodne trudnoće. Zašto? Zato što blizanačka trudnoća podrazumeva da je svega duplo ili barem više. To znači da je veća verovatnoća da još uvek osećate izraženije simptome vezane za sam početak trudnoće. 

Da li će biti tako vrlo je individualno, ali možete očekivati da ćete se osećati malo lošije u odnosu na trudnice koje nose jednu bebu.

Što se tiče toka trudnoće i razvoja bebe, blizanačka trudnoća se u ovom stadijumu još uvek ne razlikuje značajno od jednoplodne trudnoće.

Mogu li se osetiti pokreti bebe u trinaestoj nedelji?

 

U jednom od prethodnih delova teksta smo rekli da je vaša beba u ovoj nedelji već uveliko aktivna. Dakle u materici se svašta dešava. Pojedine mame kažu da su već u ovoj nedelji osetile prve blage pokrete. Tačnije nisu to ni klasični pokreti već kao neki “žmarci”, “leptirići” u stomaku.

Ovako rana pomeranja uglavnom osete trudnice koje nisu trudne po prvi put pa umeju prepoznati svaku novu senzaciju.

Ukoliko vam je ovo prva trudnoća malo je verovatno da ćete sada već osetiti bebine pokrete. Za to će biti potrebno još nekoliko nedelja kada beba poraste pa joj se smanji prostor za pomeranje.

Neprijatni simptomi u 13. nedelji trudnoće:

 

Ovaj period trudnoće koji obuhvata drugi trimestar mnogi nazivaju i “medeni mesec”. Naziv je nastao zato što većini žena ovo bude najbolji period u kojem jenjavaju svi neprijatni simptomi sa početka trudnoće.

Međutim nisu sve žene te sreće. Ima i onih koje muku muče sa pojedinim simptomima i dalje.

Evo šta ih sve može snaći.

 

 

Bol u stomaku

 

Kada ste trudni povremeni bolovi u stomaku koji nisu jakog intenziteta donekle su normalni i očekivani. Uglavnom se vezuju za rast materice ili gasove koji su prisutni tokom trudnoće. Međutim ako je bol baš intenzivan, neizdržljiv i praćen nekim drugim simptomima poput krvarenja onda se odmah javite svom lekaru. Ponekad bol može biti nagoveštaj i nečeg ozbiljnog.

Krvarenje, braon sekret

 

Sigurno ste čuli da se tačkasto krvarenje i braon sekret znaju pojaviti u trudnoći. Čest razlog tome su tkiva koja su mekša i osetljvija tokom trudnoće, pa čak i seksualni odnos može dovesti do ovoga.  Ukoliko se pojave samo u nekim tragovima i brzo prestaju verovatno nisu nagoveštaj nekog problema. Vodite računa da li se količina krvarenja povećava i da li je praćena nekim drugim simptomima. Ukoliko se to desi, ne čekajte ni trenutka već pravac u bolnicu. 

Kontrakcije

 

U ovom periodu je vrlo mala verovatnoća da će se kontrakcije pojaviti. Međutim ukoliko ih ipak osetite i još budu praćene nekim ozbiljnim simptomima onda obavezno što pre uradite pregled.

Mučnina

 

Mučnina u ovom periodu trudnoće uglavnom prestaje, ali to nije uvek slučaj. Ukoliko i dalje imate mučnine ostaje vam samo da se prilagodite situaciji i da uz pomoć odgovarajuće ishrane smanjite tegobe.

Bol u leđima

 

Iako je rano govoriti o nekoj težini stomaka, bol u leđima se može već sada pojaviti. Vaše telo počinje da doživljava nagle promene, stomak raste, beba je sve teža, a tu je i uticaj hormona. Sve to može dovesti do bolova u leđima, ali ovaj simptom će vas najverovatnije sačekati tek na kraju trudnoće.

Saveti šta možete učiniti u 13. nedelji?

 

Budite odgovorna trudnica pa i u ovoj nedelji trudnoće učinite što više kako bi vaša beba lepo napredovala, a trudnoća bila zdrava.

Evo nekih predloga:

 

mama u trinaestoj nedelji trudnoće

Podelite lepe vesti

 

Ukoliko do sada nikome niste rekli za trudnoću vreme je da počnete misliti i o tome. Ne zato što je potrebno da se pravdate već zato što stomačić raste i uskoro ga nećete moći sakriti. Ako ste u radnom odnosu, onda je pravo vreme da nadležne obavestite o novinama koje će se uskoro dogoditi.

Pazite na zdravstveno stanje

 

Možda ste izašli iz najkritičnijeg dela trudnoće, ali to ne znači da ne treba da se čuvate. Izbegavajte kontakte sa bolesnim osobama, čuvajte se raznih virusa. Ukoliko bolujete od nekih hroničnih bolesti redovno uzimajte terapiju i odlazite kod specijaliste na pregled.

Pripremajte porodicu za dolazak bebe

 

Ako već imate jedno ili više dece, vreme je da ih obavestite i pripremite za dolazak nove bebe. Isto kao i na poslu, ni kod kuće ne možete kriti stomak. Bolje se na vreme odlučite na ovaj korak i krenite sa pripremom, da ne bi ste imali posla sa ljubomorom starijeg deteta ili drugim simptomima koji se pojave kada beba uđe u kuću.

Vodite zdrav život

 

Ovo uvek napominjemo kada je trudnoća u pitanju. Dakle bez obzira u kojoj ste nedelji nikad nije kasno, a ni rano da se počnete zdravo hraniti, hidrirati i vežbati. Izbacite nezdrave navike poput cigareta i alkohola.

Uzimajte vitamine

 

Mnogim trudnicama lekar preporuči vitaminske suplemente kako bi poboljšale krvnu sliku i bolje se osećale tokom trudnoće. Ukoliko ste jedna od njih poslušajte svog lekara i redovno uzimajte suplemente.

Odradite neophodne analize i preglede

 

Sada je možda period da se radi ekspertni ultrazvuk i prenatalna dijagnostika. Ovaj korak nikako ne preskačite jer pravovremenom dijagnostikom možete mnogo toga sprečiti i učiniti na vreme.

13 nedelja trudnoće – iskustva

 

Kada uđete na forum vezan za trudnoću, naiđete na mnoga zanimljiva, ali i strašna iskustva vezana za ovu nedelju trudnoće.

Svaka trudnoća i svaka žena  je priča za sebe. Zato su i iskustva različita.

Najveći broj žena ovu nedelju trudnoće zaista opisuje kao period tokom kojeg je najzad došlo do olakšanja i naleta neke nove energije.

Većina žene drugi trimestar maksimalno iskorisiti i dobro se oseća.

Naravno da ima i drugih iskustava. Neke trudnice se i tokom ove nedelje trudnoće loše osećaju, a neprijatni simptomi ne popuštaju.

Čitajući tuđa iskustva ne možete unapred znati šta će biti sa vama. Jedino vas mogu pripremiti na moguće ishode sa kojma se morate suočiti i izboriti.

Iako se broj 13 uglavnom vezuje za nešto negativno, kada je trudnoća u pitanju uglavnom sa sobom nosi malo bolji scenario. Ako ste jedna od onih trudnica koja se dobro oseća, iskoristite tu energiju i uživajte koliko god možete.

Prethodno: 12 nedelja trudnoće                   Sledeće: 14. nedelja trudnoće 

Izvori:

https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/first-fetal-movement/

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/13-weeks-pregnant

https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-13/

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/13-weeks-pregnant

https://www.verywellfamily.com/13-weeks-pregnant-4158941

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-13.aspx

https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/second-trimester/13-weeks