bolovi u krstima u ranoj trudnoci

Bolovi u krstima u ranoj trudnoći i kasnije

Bolovi u krstima u ranoj trudnoći su vrlo česta pojava. A zašto se javljaju i šta je ono što najbolje pomaže da ih se rešite?

Bolovi u krstima – simptomi

 

Zašto je upravo bol i nelagoda u krstima i kičmi u toku trudnoće jedan od najčešćoh simptoma?

Za kasniju trudnoću i zadnje tromesečje stvar je malo jasnija – veliki stomak, opterećenje, a otuda i bolovi. Ali zašto se nekada javlja i među prvim znacima trudnoće?

Bolovi se javljaju usled svih promena koje telo žene tripi u drugom stanju.

Simptomi su sledeći:

 • Nelagoda i osećaj pritiska u lumbalnom i sakralnom delu kičme ( donji deo leđa)
 • osećaj pritiska i nelagode u predelu karlice
 • povremeni bolovi u kukovima
 • bol koji se spušta niz nogu

Nažalost, ukoliko ste i pre trudnoće imali problema sa išijasom, diskus hernijom ili bolovima u kičmi usled nepogodnog položaja, u trudnoći će se oni postati intenzivniji.

Ipak, postoje neke stvari koje vam ovaj simptom trudnoće mogu olakšati, ali o tome više pročitajte niže u tekstu!

Prvo da se pozabavimo uzrokom.

Bolovi u krstima u ranoj trudnoći – uzrok

 

Smatra se da za bolna krsta u ranoj trudnoći ima više uzroka. Sigurno već slutite da su to hormoni i niste pogrešili, ali tu je i stres, promene u telu usled trudnoće.

 

bolovi u krstima u trudnoci - uzroci

 

Hormoni su uzrok većine simptoma trudnoće od onih gotovo neprimetnih pa do svih onih neugodnih poput mučnine i povraćanja. To je slučaj i sa bolovima u krstima.

Od samog početka trudnoće vaše telo počinje da luči hormone koji ranije nisu baš bili aktivni. Na primer Beta Hcg koja miruje sve dok ne dođe do oplodnje i drugog stanja je jedan od primera za ludovanje hormona.

On je hormon koji detektuje test za trudnoću koji pokazuje pravo stanje stvari, a hormon zadužen za nelagodu u kičmi je malo drugačiji. U pitanju je relaxin hormon zadužen za širenje i pomeranje kostiju i ligamenata kako bi se napravilo mesta za bebu ali i za lakši porođaj. 

Relaksin se luči iz posteljice i jajnika onda kada trudnoća otpočne, a kako drugo stanje odmiče i porođaj se bliži, njega ima sve više u organizmu. On deluje na ligamente i zglobove, prvenstveno na karlicu ali kičmu pa i zglobove ruku i nogu. Smatra se da ponekada ima uticaj i na probleme sa zubima u trudnoći! Zbog dejstva ovog specifičnog hormona javljaju se bolovi u krstima, kod nekih trudnica i na samom početku trudnoće, a kod drugih nešto kasnije.

Što se stresa kao okidača za bolove u kičmi tiče, nije ni neophodno da u pitanju bude trudnoća. Ali drugo stanje samo po sebi nosi malo više stresa koji utiče na bolove u kičmi. U pitanju je podsvesno stiskanje i grčenje mišića kada smo u stresnim situacijama. Napetost u mišićima svakako doprinosi bolovima u kičmi, pogotovo u toku trudnoće.

Jaki bolovi u krstima u trudnoći

 

Iako su bolovi u krstima očekivani za trudnoću, oni ipak ne bi trebali da budu jaki, neizdrživi.

Ukoliko se desi da se bolovi javljaju učestalo ili traju u kontinuitetu duže od 7 dana, neophodno je da se javite lekaru. Ukoliko su oni izuzetno jaki, javite se lekaru odmah.

Ponekada su bolovi u krstima indikacija za veće probleme poput problema sa bubrezima i jake urinarne infekcije. Takođe, ako primetite da se javljaju i krvarenje, bol u donjem delu stomaka, obavezno se javite lekaru odmah. Nekada su bolovi u leđima i znak za porođaj, a ukoliko se jave na početku trudnoće to nije dobar znak. Srećom, pravovremeno javljanje lekaru može sprečiti opasne i neželjene situacije.

 

 

Jaki bolovi u kičmi i krstima mogu biti i usled išijasa koji se u trudnoći može javiti. Išijas je zapravo zapaljenje nerva koji prolazi kroz kičmu ili ako se na taj živac vrši pritisak. Kako se u toku trudnoće pritisak na kičmu povećava, samim tim i živci u njima postaju tačka problema. Takav bol može biti intenzivan, i dugotrajan ali i šetajući. To znači da može početi u krstima pa se premestiti na kuk a kasnije i niže niz nogu. U ovakvim slučajevima lekar će imati najbolje rešenje i određenu dozvoljenu terapiju.

Jaki bolovi i braon iscedak u trudnoći

 

Ponekada se u trudnoći mogu javiti jaki bolovi a uz njih i vaginalni iscedak čudne boje. Ove dve pojave ne moraju nužno da budu povezane.Braon iscedak pogotovo u ranoj trudnoći odnosno u prvim nedeljama može biti znak da se uspešno odvila usadnja embriona u matericu. To se dešava oko 7 dana nakon začeća i može trajati dan ili dva. Često se ovo pobrka sa menstruacijom u trudnoći.

Ukoliko  traje duže ili je obilnije, obavezno se morate javiti lekaru. 

Što se bolova u kičmi i braon iscedka tiče, oni mogu biti znak da se nešto ne odvija kako treba, ili da je u pitanju preveremni porođaj. Tada se obavezno morate javiti lekaru da se utvrdi uzrok ali i pravi način rešavanja problema.

Ukoliko ste blizu termina porođaja i osetite bolove u krstima, pojavi se i iscedak blago braonkast i sluzav, očekujte da je porođaj tu. Neki od prvih znakova da je porođaj stigao ida ćete uskoro upoznati svoju bebu, su upravo bolovi u krstima i ispadanje sluznog čepa! Malo zatim ćete osetiti i prve kontrakcije i ne bi bilo loše da ste već u porodilištu.

U svakom slučaju, svaki intenzivniji bol ali i pojava iscedka su znak da se obratite lekaru koji će znati šta da radi i kako da vas najbolje posavetuje!

Bolovi u leđima u kasnoj trudnoći

 

Bolovi u kičmi i leđima u toku trudnoće nažalost nisu jedan od simptoma koji se smanjuju ili čak i potpuno nestanu kako trudnoća odmiče. Oni se uglavnom pojačavaju i prate vas sve do posle porođaja. Čak i ako niste iskusili bolove u krstima kao neke od znakova rane trudnoće, oni će se verovatno pojaviti kasnije.

Bolovi u krstima u 9. mesecu trudnoće su gotovo sigurna stvar! Tada je vrlo moguće da će se javiti i gorušica ali i zatvor u trudnoći jer beba je sad velika kao omanja lubenica i uskoro će biti spremna da dođe na svet!

Ipak, bolovi u leđima se najčešće se javljaju oko 6. meseca odnosno onda kada beba i stomak postaju poprilično veliki.

Uzroci bolova u krstima u drugom i trećem tromesečju

 

Što se tiče kasnije trudnoće i drugog i trećeg trimestra, uzroci se proširuju, odnosno može biti više faktora koji utiču na bolove u kičmi.

Među nijima je i pomeranje centra za ravnotežu!

Da li ste znali da se vaš centar za ravnotežu zapravo menja u trudnoći? Razlog je sve veći stomak koji vas vuče ka napred i menja vaše telo. Kada bi ravnoteža ostala ista, velika je verovatnoća da bi se češće kotrljali nego koračali. Možda zvuči čudno a i neverovatno, ali za vrlo mali stepen se vaš centar za ravnotežu menja, a samim tim i vaše držanje tela i potporni stub odnosno kičma. To može dovesti do povećanja bolova u krstima ali i karlici, nogama, kolenima, pa i vratu.

Bolovi u vratu i gornjem delu leđa se mogu javiti usled lošeg držanja ali i od povećanja grudi! Možda ste mislili da se grudi ne mogu povećati do te mere da stvaraju problem, ali varate se. Nekada se povećaju i do 2 broja, a to je dodatno opterećenje na vaš kičmeni stub.

Pored ovog specifičnog uzroka, u kasnijoj trudnoći bolnim krstima doprinosi i povećanje kilaže! Svaka trudnica nabaci po koji kilogram i to je očekivano i normalno. Međutim, bilo da je u pitanju 5 ili 15 kilograma, vaši zgolobovi to primećuju a i vaša kičma. Upravo to može biti uzrok bolova u krstima, pogotovo pred kraj trudnoće. Zato nije loše voditi računa o ishrani u trudnoći na vreme da bi se izbeglo preterano gojenje i dodatne komplikacije.

Saveti kako se rešiti bolova u krstima u trudnoći

 

Ok, znamo zašto se javlja, kada se javlja i kada je vreme za lekara, ali šta možemo da uradimo da olakšamo periode kada kičma boli u trudnoći?

 

bolovi u leđima u trudnoći

 

Znamo da kada nešto boli obično uzmemo lek koji to olakša ili otkloni, međutim u trudnoći to ne može da bude bilo koji lek. Na primer “Diklofen” nije preporučljiv ukoliko vam ga baš lekar ne prepiše u određenoj dozi. Jedini dozvoljen lek jeste “Paracetamol”, ali pre nego što ga uzmete bolje je da potražite savet lekara. Stučno lice će najbolje znati da prepiše terapiju protiv bolova u krstima, ukoliko je ona neophodna.

Zato smo mi malo istražili alternativne načine koji mogu da pomognu.Spremili smo par saveta koji ne samo da mogu da olakšaju već i da spreče da se oni jave ranije ili budu baš intenzivni.

Pravilan položaj tela

 

Sećate se kako su nas na časovima fizičkog vaspitanja još kao decu učili uspravnom držanju kičme? Nije bilo bez veze! Mnogi od nas prvom prilikom zaboreave da drže kičmu u pravilnom položaju, ali srećom to se može istrenirati i kasnije. I još važnije – nije teško!

Par osnovnih principa koje treba da pratite i primenjujete kad god je moguće su sledeći:

 • Stoji se uspravno i podignute glave
 • Isprsite grudi
 • Ramena povučena u nazad blago opuštena
 • Noge u blagom raskoraku, stopala ka napred

Uvek kada se krećete ili stojite trebate imati na umu ova pravila. Na taj način ćete svojoj kičmi omogućiti pravilan položaj, ali i jačati mišiće potpornog trupa.

Slično je i kada je sedenje u pitanju. Nije loše da kičma stoji pravo i bude poduprta sa čvrstim jastukom. Noge nemojte prekrštati, već ih držite blago podignute na manju stolicu ili tabure.

Spavanje u trudnoći je takođe sasvim druga priča, ali o tome više pogledajte ovde: Spavanje u trudnoći biće lakše ako pratite ove savete! 

Rešenje za bolove u krstima uz pravu obuću

 

Verovali ili ne, obuća je pola zdravlja bar što se kičme i bolova tiče! Verujte da znamo da je u trudnoći, pogotovo u zadnjem trimestru jako teško naći odgovarajući i udobnu obuću. Stopala otiču, a pomnekada se i povećaju za čak 2 broja. Srećom to se vraća u normalu nakon porođaja. Ali pored udobnosti, obuća itekako utiče i na kičmu i bolove u krstima.

Ravna obuća je apsolutno NE u trudnoći.

Nepovoljno utiče na mišiće, položaj kičme ali i kolena i skočnih zglobova. Sve to utiče na pojavu bolova i nelagodnosti. Isti slučaj je i sa visokim petama.

Idealna obuća je blago povišena peta, mekana podloga i dovoljno komfora za prste.

Ako zamišljate ovakav komad obuće, verujemo da vidite cipele za žene iznad 60 godina. Srećom, dizajneri su se postarali da čak i patike i sandale budu ovakvih karakteristika ali modernog i lepog izgleda. Ovakva obuća može smanjiti pritisak na kičmu i kukove ali i zglobove pa se bol u krstima može smanjiti pa čak i izbeći.

 

 

Ostali saveti za olakšavanje bola u krstima u trudnoći

 

Još poneki savet plus prenosimo ovde:

 • Razmislite o masaži! Ipak, ne bilo kakvoj i ne jakoj. Kiropraktičarkse tehnike mogu pomoći, ali pažljivo odabrane i prilagođene trudnicama. Neki stručnjaci smatraju da pomaže i akupunktura. Ipak, pre bilo kakve masaže ili tretmana prvo se posavetujte sa svojim lekarom!
 • Vodite računa o tome kako podižete stvari i teret. Prvo, izbegavajte da podižete bilo kakav teret u trudnoći. Ukoliko imate starije dete, trudite se da ga držite na krilu dok sedite ili još bolje,izdvojite vreme za maženje u polu-ležećem položaju. Što se tiče ostalih stvari za podizanje, prvo čučnite i dižite iz kolena i snagom butnih mišića.
 • Vežbe za trudnice su uvek dobar izbor za jačanje mišića! Jači mišići i gipkiji zglobovi znače i manje bolova u kičmi!
 • Tople ili hladne obloge kao tretman za bolna krsta nisu loš izbor. Pokušajte da na bolno mesto prislonite zagrejani oblog ili ukoliko vam više prija, ohlađen. Čak i kombinacija toplo pa hladno može olakšati tegobe.

Bolovi u krstima pred porođaj

 

Da li znate da upravo bolovi u krstima mogu biti jedan od sigurnih znakova da je porođaj blizu? Smatra se da kada ste u terminu ili ste ga već prešli i pojave se bolovi u krstima i osećaj pritiska u karlici zapravo počinje porođaj.

Gotovo 80% žena pred porođaj ima ovakve simptome koji su praćeni pucanjem vodenjaka, zatim kontrakcijama koje će potajati sve češće i na kraju rezultirati rađanjem vašeg mališana!

Zato, ako ste blizu termina, primetite bolove u nižem delu kičme i krstima, pokupite svoju torbu za porodilište i spremite se za avanturu vašeg života!

Bolovi u krstima jesu neprijatni, ali ne moraju biti svakodnevni simptom vaše trudnoće. Pogotovo ako se pozabavite ovom temom i pratite par saveta koji to mogu olakšati!