šesti mesec trudnoće

6. mesec trudnoće i šta se dešava u njemu

Šesti mesec trudnoće znači da ste ušli u drugu polovinu trudnoće. Za većinu žena to je najbolji deo trudnoće, a evo i zašto.

Šta doprinosi tome da se žene baš tada dobro osećaju?

Da li je do hormona ili do prvih bebinih pokreta?

U nastavku pročitajte koje  preglede je sada neophodno odraditi i da li treba da vas brinu povremene  kontrakcije?

Sada se nažalost javlja i rizik od prevremenog porođaja pa vam skrećemo pažnju koji simptomi ukazuju na ovu opasnost.

Kada počinje 6. mesec trudnoće?

 

Početkom trudnoće smatra se prvi dan vaše poslednje menstruacije i odatle kreće dalja kalkulacija.

Trudnoća traje punih 40 nedelja, a u šesti mesec trudnoće ulazite u 22. nedelji trudnoće.

Više o tome kako se to računa saznajte u tekstu o kalendaru trudnoće.

A kada ste ustanovili datum i vreme, nastavite dalje sa informisanjem.

 

 

Koji se pregledi rade u šestom mesecu trudnoće

 

Trudnice koje imaju svog izabranog ginekologa za vođenje trudnoće biće upućene na sve neophodne preglede koji se rade u šestom mesecu trudnoće.

Verovatno ste se već uhodali sa procedurom da se pregledi u trudnoći obavljaju uglavnom jednom mesečno. To su standardni pregledi na kojima se pažnja obraća na krvnu sliku, analizu urina, praćenje porasta kilaže kod bebe i mame, merenje krvnog pritiska, a po potrebi se odrađuju i druge laboratorijske analize ukoliko dođe do pojave nekih simptoma kod trudnice.

Vaš ginekolog će vam na svakom  pregledu odraditi ginekološki pregled ukoliko je potreban i ultrazvuk kako bi se ispratio razvoj bebe, zrelost posteljice i drugih parametra važnih za trudnoću.

Šesti mesec trudnoće je veoma važan jer se u 24. nedelji trudnoće radi drugi ekspertni ultrazvuk.

Ovaj ekspertni ultrazuk može biti 4D, 3D, ili 2D. Služi detaljnom pregledu bebe i otkrivanju eventualnih anomalija u razvoju pojedinih organa i delova tela.

Ekspertnim ultrazvukom moguće je otkriti  najsitnije detalje poput rascepa usne, simetrije lica, deformitete šake ili stopala. 

Tokom pregleda pažnja se obraća i na razvoj srca, mozga, kičmene moždine kao i ostalih unutrašnjih organa. Veoma je važno odraditi drugi ekspertni ultrazvuk kako bi se na vreme otkrile eventualne nepravilnosti u razvoju bebe i da bi se pravovremeno reagovalo nakon rođenja.

Tokom šestog meseca trudnoće, ultrazvučni pregledi su ključni za praćenje razvoja fetusa. Dostupni su različiti tipovi ultrazvuka:

 1. 2D ultrazvuk – Najčešći oblik, pruža dvodimenzionalne, crno-bele slike koje mogu otkriti strukturalne abnormalnosti i osnovne detalje fiziologije fetusa.
 2. 3D ultrazvuk – Obezbeđuje trodimenzionalne slike koje daju bolji uvid u fizičke karakteristike fetusa, što može pomoći u identifikaciji određenih deformiteta.
 3. 4D ultrazvuk – Napredna verzija 3D ultrazvuka koja prikazuje pokretne slike bebe u realnom vremenu, omogućavajući roditeljima i lekarima da vide aktivnosti kao što su pokreti ruku ili šutiranje.

Ovi pregledi su korisni ne samo za proveru zdravlja bebe, već i za otkrivanje mogućih anomalija na vreme, omogućavajući adekvatnu pripremu i intervenciju ako je potrebno.

Preporuka je da se odradi i test za gestacijski dijabetes odnosno OGTT test, koji se razvija u trudnoći i prolazi nakon porođaja. Iako je prolazna pojava ona može dovesti do komplikacija na porođaju zato je važno uraditi ove analize nakon 24. nedelje  trudnoće.   Tokom testa, trudnica popije tečnost koja sadrži određenu količinu glukoze, a zatim se meri nivo šećera u krvi u više intervala. To pomaže u ocenjivanju kako telo obrađuje šećer, što je ključno za očuvanje zdravlja kako majke tako i bebe.

Mama u šestom mesecu trudnoće

 

Većina mama se u šestom mesecu trudnoće oseća dobro i puno energije. To je period kada prođu mučnine sa početka trudnoće, uglavnom dolazi do porasta apetita i uživanja u hrani.

Mama i beba tek sada počinju najviše da dobijaju na težini, a stomak još uvek nije toliko veliki tako da se mame mogu relativno lako kretati i biti aktivne.

Pojedine mame pogotovo one kojima je trudnoća prva su ponekad zabrinute što im je stomak još uvek mali. Nema potrebe za brigom, ako se vi dobro osećate i ako je na kontrolnom pregledu bilo sve u redu sa vašom bebom. Nisu sve žene iste  i neće sve istom brzinom dobijati na težini i veličini stomaka.

Mnogi faktori će uticati na veličinu stomaka, a neki od njih su vaša telesna konstitucija, odnosno visina i težina pre trudnoće. Ukoliko ste jako visoke i vitke verovatno nećete imati veliki stomak u trudnoći.

Ukoliko ste prvi put trudne, stomak će biti manji u odnosu na sledeće trudnoće, jer se prvi put koža stomaka ne rasteže toliko lako, a i mišići su uglavnom čvršći.

Kada smo kod rastezanja kože -budite obazrivi i počnite sa negom na vreme. Mnoge trudnice dobije strije na stomaku koje se kasnije teško uklanjaju. Najbolje je da ih sprečite. Aleksandrino iskustvo može vam biti vodič kako da to uradite efikasno i ujedno bezbedno u trudnoći. O čemu je reč, saznajte iz njenog iskutsva na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Ukoliko uprkos svim ovim činjenicama i dalje smatrate da ne dobijate dovoljno na težini i da beba ne napreduje dovoljno obratitie se lekaru kako bi ste proverili stanje.

Stomak u šestom mesecu trudnoće

 

U šestom mesecu trudnoće kod mnogih trudnca dolazi do naglih promena u spoljašnjem izgledu. To je period kada se najviše dobija na težini, pa samim tim i stomak počinje naglo da raste. Iako je apetit sada neverovatno povećan, vodite računa o ishrani tokom trudnoće da ona bude što kvalitetnija.

 

stomak u šestom mesecu trudnoće

 

Važno je da na vreme započnete negu kože na stomaku, jer ona usled rastezanja može postati suva i sklona pojavi strija u trudnoći i crvenila. Neka vaš izbor bude neka prirodna krema koja nema štetnih sastojaka, jer koža upija i nešto do toga može doći i do bebe.

 

Dr Pilar krema za kožu sklonu strijama je pun pogodak. Mame su oduševljene jer im je pomogla da strije ne budu njihov problem. One koje su zakasnile, kažu da im je smanjila vidljivost strija drastično. Ovo je krema na biljnoj bazi, formulisana bez parabena, ftalata, mineralnih ulja, veštačkih mirisa i bez dodatih boja. Možete je nabaviti na ovom linku: doktorpilar.com/krema-za-strije/

U šestom mesecu trudnoće, mnoge žene osećaju značajne promene i simptome.

Ostale fizičke i emocionalne promene

 

Gorušica postaje česta pojava, jer rastuća materica vrši pritisak na želudac, što uzrokuje vraćanje želudačne kiseline u jednjak. Preporuke uključuju česte i manje obroke, izbegavanje začinjene i masne hrane te održavanje uspravnog položaja nakon jela.

Takođe, bol u leđima može biti izraženiji zbog promena u telesnoj težini i položaju, što stavlja dodatni pritisak na kičmu. Olakšanje se može naći u redovnim vežbama istezanja, pravilnom držanju tela i korišćenju podrške za sedenje

Sve ove nagle i velike promene zahtevaju prilagođavanje i promenu u svakodnevnom funkcionisanju, više odmaranja i smanjivanja tempa.  Usled dobijanja na težini sve više će biti otežano kretanje i izbor najudobnijeg položaja za spavanje.

Emocionalne promene u šestom mesecu trudnoće mogu uključivati umor, zaboravnost i promene raspoloženja, koje su posledica hormonskih promena. Trudnice mogu osećati pojačane emocionalne reakcije i oscilacije raspoloženja. Da bi se upravljalo ovim emocionalnim promenama, preporučuje se redovno vežbanje, kao što su šetnje ili joga, koje mogu poboljšati raspoloženje i smanjiti stres. Takođe, važno je održavati dobre socijalne kontakte i razgovarati o svojim osećajima sa partnerom, prijateljima ili stručnjakom. Održavanje strukturiranog rasporeda i dovoljno sna takođe može pomoći.

Kontrakcije u šetom mesecu trudnoće

 

Braxton Hicks kontrakcije su lažne kontrakcije koje se mogu pojavljivati tokom cele trudnoće, a najčešće se vezuju za drugi i treći trimestar. Izazivaju osećaj stezanja u abdomenu i uglavnom nisu bolne već samo neprijatne.

Ove kontrakcije služe materici kao priprema za porođaj. Javljaju se povremeno i traju oko jedan minut.

Lažne kontrakcije su normalna pojava i nisu znak prevremenog porođaja. 

Znak za uzbunu i odlazak kod lekara jesu učestale kontrakcije koje su  praćene jakim bolom u abdomenu i krstima ili pojava krvarenja. 

Bolovi u šestom mesecu trudnoće

 

Ranije smo rekli kako je šesti mesec jedan od najboljih delova trudnoće po mnogo čemu. Međutim sve na svetu ima i svoju drugu stranu. Tako je i ovaj šesti mesec ponekad praćen raznim i  ne baš prijatnim simptomima.

Evo šta sve može da vas boli i iritira u ovom periodu, a da se smatra normalnom pojavom:

 • Bolovi u leđima, kukovima i karličnom predelu su normalna pojava u trudnoći. Najčešće su povezani sa dobijanjem na težini. Ukoliko ste dobili više kilograma nego što je poželjno, a telo na to nije naviklo verovatno ćete osetiti posledice u vidu spomenutih bolova.
 • Proširene vene su još jedan od simptoma trudnoće. U drugom stanju protok krvi je značajno uvećan kako bi beba dobila sve potrebne hranljive materije za razvoj. Ovaj protok krvi vene podržavaju tako što se prošire. Ovo može zaista biti bolno stanje, a narušava i estetski izgled kože jer vene ponekad mogu biti baš jako izražene.
 • Zatvor je prateći problem velikog broja trudnica. Do zatvora dolazi zbog toga što rastuća materica pritiska creva i usporava ih. Ovo može biti jako neprijatno stanje koje osim nadutosti i gasova, može biti i bolno u vidu grčeva.
 • Grčevi u nogama su bolne kontrakcije mišića koje se uglavnom javljaju u listovima i stopalima. Oni su posledica nedostatka kalcijuma i magnezijuma, a povezani su i sa umorom. Uglavnom grčevi ne traju dugo, ali je bol jako intenzivan i u momentu vas skoro potpuno parališe za neku drugu aktivnost.

Vaša beba u šestom mesecu trudnoće

 

Beba u šestom mesecu trudnoće poprima izgled bebe kakvu očekujete na rođenju.

U ovom mesecu se dostiže dužina od oko 30-35cm i težinu od oko 800gr u proseku.

Bebino telo sve više pokriva masnoća pa samim tim i koža postaje manje providna i manje naborana.Unutrašnji organi se razvijaju, pluća počinju da se šire prilikom udisanja plodove vode i spremaju se za udisanje vazduha nakon rođenja. Disanje se vežba i širenjem nozdrva.

Bebini mišići sve više jačaju pa se u ovom periodu osećaju i prvi pokreti koji postaju sve jači i učestaliji. Beba sada još uvek ima dovoljno mesta u materici da se može nesmetano okretati.

Sada je period kada beba još uvek nema određeni položaj u stomaku, već se on menja. Kako bude rasla, beba će zauzimati jedan od položaja za porođaj. 

Ultrazvukom se može videti da beba hvata pupčanu vrpcu ili sisa palac što je odraz pojave refleksa koji će i nakon rođenja biti prisutni.

Tokom šestog meseca trudnoće, razvoj čula kod fetusa postaje sve izraženiji. Posebno, čulo dodira se razvija kako beba počinje da istražuje svoje okruženje, osećajući plodovu vodu i dodirujući delove svog tela. Osim toga, formiraju se nervne strukture koje omogućavaju bebi da reaguje na bol, što je važno za razvoj njenih odbrambenih mehanizama. Razvoj ovih sposobnosti je temelj za dalji kompletan razvoj senzornih i motornih funkcija koje će beba koristiti po rođenju.

Takođe, vid se poboljšava; iako su oči često zatvorene, fetus može reagovati na svetlost.  Do kraja šestog meseca beba će početi da otvara oči, koje su sada u potpunosti razvijene. Razvija se svesnost o tome kada je mrak, a kada ima svetlosti.

Tokom ovog perioda, vitalni organi poput pluća i mozga doživljavaju značajan rast i razvoj, pripremajući fetus za život van materice.

Sada se nažalost javlja i  rizik od preveremenog porođaja. Iako bebe rođene u ovom periodu imaju dobre šanse za preživljavanje uz dobru neonatalnu negu, posledice često mogu biti jako nepovoljne  po bebin razvoj.

Ukoliko imate rizik od prevremenog porođaja pridržavajte se saveta lekara kako bi vaša beba imala što više vremena da se razvije u materici jer je to za nju najbolje i najsigurnije okruženje.

Trudnoća po nedeljama u šestom mesecu:

 

Šesti mesec trudnoće obuhvata period od 22. do 26. nedelje trudnoće. Pogledajmo sada šta se dešava sa razvojem bebe u ovim nedeljama.

22.nedelja trudnoće

 

Ako vam je zakazan ultrazvučni pregled u 22. nedelji, videćete da vaša beba već sada dosta liči na onu koja će se uskoro roditi. Beba je sada dugačka oko 28cm, a težina koju bi trebalo da  ima je negde oko 430gr. Bebini mišići su sada sve jači, beba se više pokreće što sada već možete i osetiti u pojedinim momentima.

Koža bebe je prekrivena lanugom  (dlačicama), naborana je, oči su razvijene kao  i kapci i obrve. U ovom periodu  beba počinje da reaguje na zvuke, pa joj slobodno možete pevati i puštati muziku koja će joj kasnije sigurno prijati.

Mame se u ovoj nedelji uglavnom dobro osećaju i konstantno dobijaju na težini. Ukoliko imate neke tegobe poput grčeva ili zamaranja konsultujte se sa ginekologom o uzimanju adekvatnih prenatalnih vitamina i suplemenata.

23. nedelja trudnoće

 

Bebina dužina i težina sve više napreduju. Beba je sada dugačka skoro 29cm, a teška oko pola kilograma.

 

beba u 23 nedelji trudnoće

 

Razvoj unutrašnjih organa se nastavlja. U 23. nedelji trudnoće se razvijaju pluća koja počinju da proizvode surfaktant supstancu koja omogućava da se pluća šire kada beba udiše plodovu vodu. Bebini pokreti su sada sve intenzivniji i uočljiviji.

Kod mama se mogu pojavljivati tegobe poput grčeva u nogama, oticanja, bolovi u leđima. Kako stomak raste koža u predelu abdomena može postati suva i izazivati svrab. Povedite računa o ovim aspektima i na vreme se negujte da ublažite simptome svraba i crvenila.

24. nedelja trudnoće

 

Razvoj u 24. nedelji trudnoće sve više napreduje pa je vaša beba sada dugačka oko 30cm, a teška oko 600gr.

Već sada možete da primetite koliko beba dobija na težini i dužini u ovom periodu. Beba je sve aktivnija, formira se centar za ravnotežu, beba vežba disanje putem širenja nozdrva i priprema se za spoljašnji svet.

Budite u kontaktu sa svojim telom, pratite sve znake jer je moguće pojavljivanje lažnih kontrakcija. Lažne kontrakcije su uglavnom bezopasne, ali ukoliko su učestale i praćene drugim simptomima obavezno se javite lekaru. U ovim nedeljama već postoji rizik od prevremenog porođaja pa budite odgovorni i vodite računa o sebi.

25. nedelja trudnoće

 

U ovoj nedelji beba dostiže dužinu od oko 35cm, a teži oko 650gr.

Razvoj svih organa i dalje napreduje, sada je koža manje providna, ali je i dalje naborana. Beba je i dalje mnogo aktivna jer još uvek ima dovoljno prostora u materici za izvođenje raznih akrobacija. Lekari kažu da je moguće čuti i bebine otkucaje srca ako neko prisloni  uvo na vaš stomak, pa probajte što da ne.

Pojava ranije spomenutih tegoba je i dalje moguća, ali one se ne javljaju kod svih trudnica, pa ste možda baš vi ta srećnica. U 25. nedelji posvetite malo više vremena sebi i odmarajte što više kako bi izbegli zamaranje, bolove u leđima i nogama.

 26. nedelja trudnoće

 

Došli smo do samog kraja šestog meseca trudnoće i 26. nedelje,  kada je vaša beba teška oko 750gr i dugačka oko 35cm.

Iako je beba sada već dosta velika i dalje ima mesta za akrobacije i razne pokrete. Sve vreme vežba disanje, a na značaju dobijaju refleksi hvatanja i sisanja. Beba se hvata za pupčanu vrpcu, a ponekad je moguće na ultrazvuku videti kako sisa palac. Beba sada dobija na težini, masnoća se nakuplja pa beba sve više deluje “debeljuškasto”, koža je sve manje providna i sve manje naborana.

Sve više se bliži treći trimestar pa je sasvim normalno da osećate umor, bolove u krstima, otežano kretanje. Uglavnom su to normalni pratioci trudnoće, ukoliko se nešto od toga intenzivira i pojavi se krvarenje, učestalo bolno mokrenje ili neki drugi simptom, odmah se javite lekaru.

Saveti za šesti mesec trudnoće

 

Saveta za trudnoću je pregršt i verovatno vas zasipaju njima sa svih strana, pa evo nekoliko saveta i od nas za šesti mesec trudnoće.

 

 

 • Pre svega uživajte u ovom periodu, jer nakon šestog meseca sledi malo zahtevniji period. Sada ste još poprilično aktivni, imate apetita i mogućnosti za razne aktivnosti pa to iskoristitie što više možete. Sa druge strane ne zaboravite i na odmor koji je preko potreban vašem telu.
 • Drugi važan savet je da redovno odlazite na preglede kod ginekologa kao i da uradite drugi ekspertni ultrazvuk u ovom periodu trudnoće za koji smo već spomenuli da je jako važan jer detaljno pregleda bebu i utvrđuje nepravilnosti u razvoju.
 • Vodite računa o ishrani. Iako je apetit povećan, ne morate baš jesti za dvoje. Trudite se da se hranite što zdravije, samim tim se nećete preterano ni ugojiti.
 • Odmarajte što više i klonite se stresnih situacija koliko god je to moguće.
 • Pratite pokrete vaše bebe, koliko često osećate pokrete, kakve su jačine, primetite kada vaša beba spava, a kada je budna.
 • Redovno koristitie prenatalne vitamine ukoliko imate problema sa grčevima u nogama ili imate problem sa anemijom u trudnoći.

Jednom rečju uživajte u datom momentu u sadašnjosti i vodite zdrav život kako bi vaša beba rasla u zdravom okruženju.

Ukoliko ste imali težak prvi trimester praćen mučninama, sada je pravo vreme da malo odahnete dok ne dođu na red simptomi vezani za kraj trudnoće.

Šesti mesec je značajan jer osim što na ekspertnom ultrazvuku možete jasno videti vašu bebu, pravo je vreme da otkrijete da li ćete roditi dečaka ili devojčicu ukoliko do sada to niste saznali.

Kada ginekolog kaže da li je dečak ili devojčica, dalje pripreme za pristizanje bebe mogu početi.