položaj bebe u stomaku

Svi položaji bebe u stomaku po mesecima

Da li se položaji bebe u stomaku po mesecima menjaju i kako? Šta da radite ako je beba okrenuta karlično, a porođaj je blizu? Informišite se.

Jasno da se vaši mališani pošteno izbaškare u vašem stomaku svih 9 meseci trudnoće! To naravno znači i da menjaju položaje u kojima se nalaze, igraju se, uče i vežbaju svoje prve pokrete. Međutim, za neke položaje postoji određen naziv i tačno značenje odnosno na šta ukazuju .

Evo o čemu se radi.

Kakav može da bude položaj bebe u stomaku?

 

Pored toga što se beba pomera, okreće pa čak i štuca u vašem stomaku, ona zauzima i neke određene položaje u kojima provodi najviše vremena.

Ove položaje možemo podeliti u 4 osnovna, od kojih neki i nisu baš dobri. Evo i koji su:

  • Potiljačni položaj (ka kičmi i ka stomaku)
  • Karlični položaj
  • Poprečno ležeći
  • Nepravilni položaji deteta u stomaku

 

 

Beba menja položaje u stomaku dok je mala, okreće se i mnogo više pokreta napravi do 6. meseca trudnoće. Kasnije u 3. trimestru akrobacija je manje. Razlog je taj što je dete sve veće i ima sve manje mesta u stomaku, pa su promene položaja retke ali ne i nemoguće. 

Ipak, važnost pozicije u kojoj se beba nalazi dobija na značaju tek pred porođaj.

Položaj bebe u stomaku može da utiče na čitav plan porođaja!

Hajde da vidimo zašto.

Potiljačni položaj bebe u stomaku

 

Potiljačni položaj zapravo znači da je beba okrenuta glavom ka dole.

To znači da je njena glavica okrenuta ka vašoj karlici i to je zapravo najpovoljniji položaj za porođaj!

 

položaj bebe u stomaku pred porođaj

 

Međutim, u potiljačnom položaju beba može biti okrenuta licem ka kičmi ili ka stomaku a i to ima svoje prednosti ili probleme.

Anterior ili potiljačni položaj sa licem ka kičmi je najčešći položaj bebe pred porođaj i najpovoljniji. Beba je okrenuta glavicom ka dole, bradica je oslonjena na grudi a beba je spremna da lako uđe u karlični kanal.

Bebe se nameste u ovaj položaj negde oko 33. nedelje trudnoće. Možda vam se čini rano, ali one imaju mesta da pomeraju glavicu i telo, sve dok porođaj ne otpočne. Tada iz ovog položaja mogu da potpomognu otvaranje gurajući vrhom glavice kroz porođajni kanal.

Posterior ili potiljačni položaj sa licem ka stomaku je nešto nezgodniji. Otprilike svaka 10. beba se nađe u ovom položaju za vreme porođaja. U većini slučajeva se bebe spontano okrenu u anterior položaj u momentu rađanja, ali ako to nije slučaj može uticati na tok porođaja. Kada se mališani nađu u ovakvom položaju njima se retko kada dogodi nešto, ali mame osete jače bolove u leđima, pa se ne retko preporučuje epidural. Porođaj može biti i malo teži i duži, ali ipak bez većih posledica.

Karlični položaj

 

Karlični položaj bebe u stomaku je poprilično nezgodan, pogotovo kada je porođaj već počeo.

U ovoj poziciji vaša beba je glavom okrenuta ka gore a zadnjicom i nogama ka dole.

Karlično postavljena beba može biti pravi izazov kada je u pitanju porođaj, i može biti problematičan i za mamu i za bebu.

Postoje 3 vrste karlične pozicije: potpuna, polovična i karlična sa nogama napred.

  •  Potpuni karlični položaj podrazumeva da je beba okrenuta glavicom na gore, guzom na dole a nogice su prekrštene i savijene u kolenima u predelu stomaka.
  • Polovični karlični položaj je onaj u kojem je glavica ka gore, guza u karlici a nogice su ispružene tako da su stopala u blizini glave.
  • Karlični položaj sa nogama napred znači da je pozicija bebe takva da su stopala i nogice prve na putu u toku porođaja.

Svaka od ovih varijanti karličnog pozicioniranja bebe je potencijalno opasna iako se većina beba rođena iz ovakvog položaja rađa zdrava. Rizici koji su povećani jesu komplikacije pri porođaju u smislu omotavanja ili priklještenja pupčane vrpce, zaglavljivanja u porođajnom kanalu, krvarenja majke.

Ukoliko doktor primeti da je beba u karličnom položaju u stomaku može predložiti neka rešenja poput carskog reza ili ECV tehnike (external cefalic version).

ECV tehnika

 ECV je zapravo tehnika okretanja bebe rukama dok je još u stomaku.

Ova procedura se vrši pritiskom na stomak i određenim pokretima kojima se beba okreće. Dok se vrši pritisak na stomak jedom rukom, drugom se beba poguruje da bi se okrenula. Sve se radi spolja, direktno po vašem trudničkom stomaku, nema potrebe za vaginalnim intervencijama.

Ova tehnika može biti vrlo neprijatna ali je sigurna i beba se sve vreme nadzire kroz ultrazvučne aparate ili CTG.

ECV metoda je uspešna u oko 60% slučajeva, a ako ne uspe postoje druge opcije poput carskog reza.

Poprečno ležeći položaj bebe u stomaku

 

Ovaj položaj se specifičan ali ne vrlo čest, i izgleda tačno onako kako zamišljate na osnovu naziva.

Kada je beba poprečno pozicionirana ona zapravo leži popreko u stomaku tako da joj se glavica nalazi sa jedne a nogice i zadnjica sa druge strane stomaka.

Ovaj položaj je izuzetno nepovoljan za porođaj, jer tako najčešće dolazi do prolapsa pupčanika, odnosno pupčana vrpca prva izlazi kroz porođajni kanal. To znači da pupčanik može da se zaglavi i da se na taj način prekine dovod kiseonika i krvi u bebino telo. Ukoliko se ovaj položaj desi, najčešće se preporučuje carski rez da bi se izbegle sve komplikacije.

Iako nije često da beba ostane u poprečnom položaju u toku 9. meseca trudnoće, u ranijim mesecima bebu često možemo videti kako leži baš ovako. U toku 5. meseca beba ima dovoljno mesta da se okreće, pa često na ultrazvučnom pregledu vidimo bebe koje uživaju ležeći po strance u maminom stomaku.

Međutim, kasnije ovaj položaj bude i prilično neprijatan za mamu i njenu trudnoću. Stomak raste u širinu i koža se dodatno rasteže, a nastanak strija je sve izvesniji. Stanite tome na put.

Aleksandra nam je ispričala svoje iskustvo i kako je ona sprečila strije na jednostavan način, iako joj je stomak bio velik. Presrećna je što neće nositi tragove trudnoće i nakon porođaja. I vi možete probati njen trik protiv strija koji toliko hvale mnogi. O čemu se radi, saznajte iz njene lične priče na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

 

Nepravilni položaj bebe u stomaku

 

Šta se zapravo podrazumeva pod nepravilnim položaje bebe u stomaku? To znači da je svaki položaj koji može potencijalno da ugrozi ili zakomplikuje porođaj – nepravilan. 

U ovu grupu spadaju i karlični, i poprečni položaj ali i oni u kojima je glavica bebe zabačena u nazad, ili previše savijena u napred (čvrsto oslonjena na grudi). U ovu grupu spadaju i oni u kojima nije položaj sam najbitniji već to da li je pupčanik na pravom mestu, da nije obmotan oko vrata ili udova bebe i slično.

Kada je nepravilan položaj u pitanju izuzetno je važno da se pomno prati i ukoliko se ne promeni do porođaja, preporučuje se carski rez da bi sed izbegle sve komplikacije.

Situacije u kojima je bebama glava zabačena unazad ili čvrsto u napred mogu biti znaci da je kod beba prisutan tortikolis ili problem sa mišićima vrata. To ne znači nužno da će biti problema na porođaju, ali se situacija mora pratiti.

Nepravilni položaji beba u stomaku su nešto češći kod žena koje imaju problem sa štitnom žlezdom! Do ovog saznanja su došli naučnici jer su primetili da je manjak hormona koji se luče iz štitne žlezde mogu uticati na pojavu komplikacija u toku porođaja. Ove komplikacije često podrazumevaju i to da se bebe nisu namestile u pravilan položaj za porođaj. Zato nije loše proveriti nivoe hormona i rad štitne žlezde u ranijim periodima trudnoće, pa na osnovu toga praviti plan za porođaj.

Za određene pozicije koje bebe zauzimaju u materici možemo reći da su nepravilne tek onda kada trudnica pređe 36. nedelju trudnoće, jer do tada se svaki položaj često menja. Čak i tad se sve uzima sa zadrškom, jer u naredne 4 nedelje do termina se sve još može promeniti.

Bebe se ponekada spontano nameste u pravi položaj kada porođaj već počne ali pre faze potiskivanja – guranja. Zato, samo mirno i verujte svom lekaru!

Položaji bebe u stomaku po mesecima

 

Dugih 9 meseci trudnoće, čitavih 40. nedelja vaša beba raste, razvija se i kreće u vašem stomaku. To znači da će u tom periodu isprobati svaki položaj i svaku pozu koja može da vam padne na pamet! Često se u toku pregleda one okrenu tako da vam pokažu guzu ili nogu u svoj svojoj lepoti, a lice i glavicu ne vidite sve do porođaja.

 

položaji bebe u stomaku po mesecima

 

Položaj bebe u stomaku u prva 3 meseca

 

Na primer, položaj vaše bebe u toku prvog meseca trudnoće pa čak i 2. nije baš siguran. Nije siguran, jer je plod još uvek toliko sitan kao zrno pasulja, i nema baš diferenciranu glavu i telo, već je u procesu razvoja.  Njen položaj unutar materice u ovom periodu i ne igra neku ulogu, ali ako vas jako zanima pitajte svog lekara u toku ultrazvučnog pregleda i sledeće redovne kontrole.

Položaj bebe u stomaku u drugom trimestru

 

Kasnije, oko 6. meseca trudnoće kada je vaša beba već poprilično aktivna i često primećujete da vaš stomak odskakuje, njena omiljena poza je poprečna. Zapravo, može vam se činiti da je njena omiljena poza ona u kojoj vam šutira želudac ili obrnuto – bešiku. Baš to može biti uzrok nesnosne gorušice ili učestalog mokrenja u trudnoći! Na ekspertnom pregledu u 24. nedelji trudnoće se često vidi koliko je vaša beba aktivna i koliko su njeni položaji različiti!

Položaji bebe u stomaku u zadnjem tromesečju

 

Kasnije, u toku 8.meseca , beba baš nema mnogo prostora i mesta u stomaku, jer je poprilično porasla, pa se položaji ređe menjaju. Međutim to ne znači da nećete često primetiti neke izbočine na stomaku za koje nećete znati da li su noge, kolena ili glava. I sigurno ćete postati svesni čudne pojave u kojoj vaš stomak skakuće u ritmu jer vaša beba štuca u stomaku!

Koji god položaj da beba zauzme u stomaku, stručnjaci kažu da ne treba da se brinete sve dok ne uđete u 36. nedelju. Odnosno čak ni tad ne treba da brinete jer se bebe lako prebace u drugačiju poziciju i pred sam porođaj.

Spuštanje bebe u stomaku – promena položaja pred porođaj

 

Spuštanje bebe u stomaku ili takozvano olakšanje je posebna pojava koja se dešava što ste bliži terminu porođaja! Tada se vaša beba spušta na niže, ka području karlice, a sa njom i ceo vaš stomak se pomera na niže.

 

 

Ova pojava se naziva period olakšanja u smislu da beba i stomak više ne vrše pritisak na želudac, dijafragmu a samim tim i na pluća i srce. To olakšava simptome poput ubrzanog rada srca, kratkog daha, mučnine i gorušice, ali ne drugu stranu – sada se povećava pritisak na debelo crevo i bešiku. Zato se mogu javiti zatvor u trudnoći ili učestalo mokrenje.

Spuštanje bebe pred porođaj je zapravo jedan od znakova da je porođaj blizu. Beba se spušta u karlicu i obično tada zauzima položaj za porođaj.  Ukoliko on ostane karlični ili poprečni, doktor može preporučiti carski rez ili neke od tehnika da pokušate da promenite poziciju bebe.

Kakve su to metode?

Hajde da vidimo:

Kako da beba promeni položaj u stomaku?

 

Postoje određene metode i prakse kojima se može podstaknuti beba da promeni položaj i okrene se. Već smo spomenuli ECV odnosno manualno okretanje bebe u stomaku koje izvodi lekar. Međutim postoje još neki trikovi, ali pre nego ih isprobate obavezno potražite mišljenje vašeg lekara.

Hajde da vidimo kako pomoći bebi da promeni položaj u stomaku:

  • Vežbe odnosno određeni pokreti tela mogu, kako kažu stručnjaci, pokrenuti bebu da se okrene! Jedna od vežbi odnosno položaja se naziva slon. To je na neki način položaj iz joge za trudnice koji podrazumeva da je majka oslonjena na ruke i noge. Savijenog tela oslonjena na ispravljene ruke i noge u blagom raskoraku. U ovom položaju bi trebali da se zadržite koji minut pa da se ispravite. Ukoliko vam je ovo naporno možete pokušati da klečite i oslonite se na laktove, više puta u toku dana na po par minuta. Ipak, pre ovoga porazgovarajte sa lekarom i potražite savet!
  • Način na koji sedite može biti od značaja za okretanje bebe. Smatra se da kada sedite kukovi uvek moraju da vam budu u tački višoj nego kolena. Takođe kažu da pomaže da kad sednete pokušate da karlicu pogurate ka napred umesto ka nazad kako je prirodno da stoji. Sledeći korak je da probate da sedite na velikoj lopti za vežbanje i blago se njišete napred – nazad. Smatra se da ova pokret može pospešiti okretanje bebe u stomaku.
  • Istočnjački stručnjaci se uzdaju u tajne akupunkture za okretanje bebe u pravi položaj za porođaj! Oni veruju da se akupunkturom može i olakšati sam porođaj i često ga praktikuju neposredno pre. Smatra se da zabadanje iglica u određene tačke na telu majke, beba može da se podstakne da promeni položaj. Možda ovo i ima efekta, ali mi nismo navikli na ovakvu praksu i kod nas se ne praktikuje, ali spomenusmo je kao zanimljivost!

Bilo koji od ovih trikova možda i može pomoći, ali uvek i pre svake odluke potražite savet lekara. Uostalom, u kojem god da se položaju nalazi beba u stomaku, redovne kontrole i saveti lekara će olakšati situaciju u kojoj se nađete. Za svaki problem postoji rešenje i zato budite smirene i verujte da će sve biti u redu.

 

Izvori:

https://www.healthline.com/health/pregnancy/baby-positions-in-womb

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323099

https://parenting.firstcry.com/articles/your-babys-positions-in-the-womb-what-they-mean/

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9677-fetal-positions-for-birth