33. nedelja trudnoće

33. nedelja trudnoće

33. nedelja trudnoće sa sobom donosi nešto što je svakoj bebi neophodno. Znate li šta? Razvoj imunog sistema, ali još ponešto. Informišite se.

Kada počinje 33. nedelja trudnoće?

 

Ova  nedelja trudnoće počinje 231. dana od početka poslednje menstruacije. Sećate se kog datuma je počela poslednja menstruacija? Upravo od tada računate dužinu trudnoće. Ako vam se računica uklapa, onda ste upravo stigli do trideset treće nedelje. 

Do samog cilja ostalo je još sedam nedelja, a da li će vas beba iznenaditi malo ranije ili će vas duže držati u neizvesnosti, ostaje vam da vidite.

33. nedelja trudnoće koji je to mesec?

 

Sada se nalazite u osmom mesecu trudnoće koji je deo trećeg trimestra.

 

 

Beba u 33. nedelji trudnoće

 

U ovom periodu trudnoće vaša beba više nije tako mala.

Sada njena dužina iznosi oko 43,7cm, a težina je u proseku oko 1900 grama

Beba je sada skoro u potpunosti razvijena, ima sve delove tela kao i unutrašnje organe. Za sam kraj trudnoće ostale su finese kao što je uvežbavanje mnogih funkcija u cilju pripreme za spoljašnji svet. Evo šta se dešava tokom ove nedelje sa vašom bebom.

Jedna od najznačajnijih novina koja se dešava tokom ove nedelje, upravo je razvoj imunog sistema vašeg mališana.

Ova stavka veoma je važna kako bi se organizam branio od virusa i bakterija sa kojima će beba doći u susret nakon rođenja. Imuni sistem razvija se zahvaljujući tome što su vaša antitela dospela do bebe koja sada razvija svoj sopstveni odbrambeni sistem i tako štiti organizam.

Beba je u materici sve vreme vrlo aktivna. Sada vredno radi na uvežbavanju sposobnosti sisanja, gutanja, a ujedno vežba i disajne mišiće. 

Vaš mališan čak i u materici ima svoj bioritam i uredne periode budnosti i spavanja. U skladu sa tim da li je budna ili spava, beba zatvara i otvara oči. Primetićete da reaguje na svetlo, tako što će vas opomenuti šutem i na taj način vas obavestiti da je ugledala svetlost, ukoliko joj recimo svetlite baterijskom lampom ili osvane dan. Razlog svemu tome je sve tanji zid materice kroz koji svetlost lakše dospeva u unutrašnjost.

U kojem će položaju biti vaša beba teško je predvideti. Mnogi mališani se već sada okrenu glavom na dole i spreme za prolazak kroz porođajni kanal. Sa druge strane ima i onih beba koje još traže taj odgovarajući položaj, pa se vrlo lako može desiti da dete bude okrenuto karlično. Trenutni položaj ne mora biti konačan, jer deca se i u zadnjem momentu mogu okrenuti. 

Zato način porođaja još uvek ne mora biti defintivan.

Da li će doći do prirodnog vaginalnog porođaja ili će biti potrebe za carskim rezom ostaje vam da vidite.

Mozak deteta se u ovom periodu brzo razvija i obim glave se povećava za 1,3 cm. Ovo je, inače, parametar koji će se redovno pratiti kada se rade pregledi deteta. Naravno, ovo će se još menjati i to još nije pun obim koji će dete imati  kada se rodi. Na lobanji se razijaju fontanele, mesta koja nisu okoštala, a koja omogućavaju se kosti lobanje koje nisu srasle preklapaju pri  prolasku kroz porođajni kanal. Ne samo to, već zahvaljujući njima i nakon rođenja mozak ima prostora da raste, sve dok one ne srastu.

Pokreti bebe u 33. nedelji trudnoće

 

Bebine pokrete u ovoj nedelji trudnoće trebalo bi da osećate svakodnevno.

Ukoliko je sa bebom sve u redu, ona je stalno aktivna. Kako trudnoća odmiče menja se “kvalitet” pokreta. Sada beba nema puno prostora za akrobacije pa pokreti više nalikuju na guranje vašeg stomaka ili mogu biti oštri pokreti koji vrlo često pogode i rebro.

Dakle, nećete imati utisak da se beba prevrće, već kao da se “gura” sa vašim unutrašnjim organima i traži malo prostora za sebe.

 

pokreti bebe u 33. nedelji trudnoće

 

Vodite računa o bebinoj aktivnosti. Lekari savetuju da se ona redovno prati. Kako to učiniti?

Tako što ćete se udobno smestiti i umiriti, a zatim krenite sa brojanjem pokreta svog deteta. Ukoliko uspete da izbrojite barem deset pokreta u toku dva sata, to se smatra urednom aktivnošću.

Ako je dete baš mirno, probajte nešto da pojedete ili da malo prošetate pa ponovite proceduru. Ako se beba ni nakon toga nije aktivirala, onda se obavezno javite svom lekaru kako bi proverili stanje. Može biti da se beba samo umirila, a u retkim slučajevima izostanak aktivnosti može biti i signal za reagovanje.

Porođaj u 33. nedelji trudnoće

 

Iskustva sa porođajem u trideset trećoj nedelji trudnoće su razna. Verovatno ste čuli da porođaj u osmom mesecu trudnoće sa sobom nosi određene rizike, ali ishod nije uvek loš.

Naprotiv, bebe koje se rode u ovoj nedelji imaju čak 99% šanse za preživljavanje. Da li će imati nekih posledica to se ne može unapred predvideti.

Pročitajte više o prevremenom porođaju.

Kao što ste videli u prethodnom delu teksta, razvoj je skoro pri kraju, a od svake bebe zavisi kako će reagovati na spoljašnji svet i da li će uspeti da praktikuje svoje sposobnosti poput disanja.

Budite na oprezu kada su u pitanju naznake mogućeg porođaja . Primera radi, pucanje vodenjaka u 33. nedelji trudnoće je moguće i ne mora značiti da će se pojaviti velika količina tečnosti. Nekad se ono manifestuje kao oticanje malih količina amnionske tečnosti. Sve što vam je sumnjivo ili ne znate šta je, odmah proverite kod svog lekara. 

Mama u 33. nedelji trudnoće

 

Mama u ovoj nedelji trudnoće suočava se sa brojnim promenama, ali je sigurno i željna da ugleda svoju bebu.

Svaka mama sada izgleda kao prava trudnica.

Kilaža u ovoj nedelji sve više napreduje. Sasvim je normalno da sve više dobijate na težini, jer je povećanje telesne mase zadatak vaše bebe sve do kraja trudnoće. Ovo je ujedno i vreme za pojačanu negu stomaka, jer sada koža počinje da se rasteže i nastaju prve strije koje mogu ostati vaš pratilac do kraja života.

Aleksandra je htela da ih spreči, ali ne po svaku cenu. Jako joj je bilo važno da koristi kozmetiku koja nema štetne sastojke i koja je bezbedna u trudnoći. Uspela je u toj nameri, ali i u nameri da spreči strije i prezadovoljna je. Šta joj je pomoglo, saznajte iz njene priče na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Apetit je sigurno povećan i to sa razlogom. Nemojte da gladujete zarad lepe figure, već samo pripazite na ishranu i prilagodite je trenutnoj sitaciji. Jedite dovoljno, ali jedite hranljive i zdrave namirnice koje će vas učiniti sitim,  a ujedno i zdravim.

Prvo mleko već počinje da stvara u grudima. U početku će to biti kolostrum koji je žućkaste boje, pa ako primetite iscedak na grudnjaku, znajte da je to normalno. Nekima se ovo dešava kasnije, nekima ranije – individualno je.

Trudnoća u 33. nedelji: simptomi

 

Drage mame potpuno vas razumemo ako vam je ovih dana sve teže da se krećete i da funkcionišete. Verovatno vas prate i neki od sledećih simptoma.

Bolovi u stomaku

 

Osećate bolove u stomaku? Ne, to nije porođaj niti njegov nagoveštaj. Bolovi u stomaku uglavnom su posledica težine koju trpe vaši mišići i ligamenti. Beba naglo dobija na težini i opterećenje je sve veće, a vrlo često je i u nekom nezgodnom položaju koji vam može izazivati nelagodu.

Još jedan od uzroka za bol u stomaku može biti zatvor koji je vrlo čest tokom trudnoće. Obratite pažnju na ishranu i uz pomoć nje i dovoljno tečnosti regulišite stolicu.

Kontrakcije

 

Osetili ste kontrakcije? Probajte da se umirite, malo odmorite ili promenite položaj. Ako su kontrakcije prestale onda su lažne i zovu se Braxton Hicks.

Ukoliko kontrakcije nisu prestale nakon ovih saveta, već jačaju svoj intenzitet i učestalost, onda je vreme za lekara. Vaš ginekolog će utvrditi šta se dešava odnosno da li je došlo vreme za porođaj.

Gorušica

 

Gorušica u trudnoći vrlo je čest i neprijatan simptom. Zašto se javlja? Uzrok gorušice leži u usporenom varenju tokom trudnoće. Kada se hrana ne svari, ona zbog oslabljenog mišića koji se nalazi između želuca i jednjaka nađe put nazad do jednjaka. Imate osećaj da vam se “digla” kiselina iz želuca.

Da bi izbegli ovaj neprijatan simptom povedite računa o ishrani i izbegavajte prezačinjenu i tešku hranu koja se teže vari. Pogotovo u večernjim satima kada je gorušica i najučestalija.

Nesanica

 

Uskoro će beba, a vi nikako da se naspavate? Sasvim očekivano. Obzirom da vam se dešavaju brojne promene u telu i da vam je sve teže naći udoban položaj za spavanje, očekivano je da vas muči nesanica.

Da bi ste se koliko toliko odmorili probajte da sebi napravite ugođaj za spavanje. Regulišite temperaturu u spavaćoj sobi, udobno se smestite, probajte jastuk za trudnice. Zapamtite da nije preporučljivo uzimati puno tečnosti pred spavanje, jer vas i bešika može poremetiti u odmaranju.

Jaki bebini pokreti

 

Imate utisak da su bebini pokreti sve jači, ponekad čak i oštriji? To je zato što je beba sve veća  i jača, a istovremeno ima i sve manje prostora za svoje pokrete.

Bolovi u rebrima

 

Ako vas ponekad zaboli rebro, ne brinite nije ništa ozbiljno. Uglavnom je to samo zato što vas je beba malo šutnula. Nemojte joj zameriti, sada više nema toliko prostora za svoje akrobacije, pa pokreti ponekad znaju biti bolni.

Plitko disanje

 

Teško vam je da se nadišete vazduha? Kao da on nikako ne može dospeti u vaša pluća? To je zato što materica i sve veća beba pritiskaju unutrašnje organe,  a među njima i pluća.

Umor

 

Umor je prateći deo trudnoće, pogotovo kada je stomak sve veći i teret koji nosite zahteva više snage i energije. Osim toga i nesanica koja muči trudnice, može biti uzrok umora.

Često mokrenje

 

Jedan od unutrašnjih organa koji trpi pritisak materice i bebe, svakako je bešika. Zbog pritiskanja bešike vrlo često imate potrebu za toaletom i mokrenjem. Da vas ovaj alarm ne bi budio tokom noći, izbegavajte piti puno tečnosti u večernjim satima.

Pojačana želja za seksom

Ako ste mislili da trudnice ne upražnjavaju seks, niste u pravu. Tokom drugog stanja libido (želja za seksom) itekako zna da bude pojačana.

Za sve su krivi naravno hormoni. Intimni odnosi tokom trudnoće sasvim su normalna pojava ukoliko trudnoća nije rizična.

33. nedelja trudnoće ultrazvuk

 

Može se desiti da vas tokom ove nedelje trudnoće očekuje redovan ultrazvučni pregled. Nikako ga ne preskačite, već otiđite kod lekara kako bi proverili da li je sa vašom bebom i trudnoćom sve u redu.

Na ultrazvučnom pregledu lekar proverava da li bebini parametri poput dužine i težine odgovaraju starosti trudnoće. Srčana akcija je stavka koja je nezaobilazna na svakom pregledu.

Sa odmicanjem trudnoće proverava se i količina plodove vode u materici. Manjak ili višak plodove vode može biti alarm za uzbunu, zato obavezno idite na kontrolne preglede.

Zrelost posteljice još je jedan od parametara veoma važnih u ovom delu trudnoće, a lekari stepen zrelosti posteljice označavaju brojevima od 0-3. Brojem tri, označava se potpuna zrelost posteljice što može biti nagoveštaj skorog dolaska bebe.

33. nedelja blizanačke trudnoće

 

Drage mame, ako iščekujete blizance nadamo se da vam je torba za porodilište spremna i da ste izvršili sve neophodne pripreme za vaše mališane.

U ovom periodu trudnoće sigurno vam je sve teže da se krećete i budete aktivni, a verovatno vas prate i brojni simptomi. Mnogo više nego mame koje nose jednu bebu, što je i za očekivati.

 

 

Vaš lekar verovatno vrši pojačan nadzor odnosno mnogo češće kontroliše trudnoću, jer blizanci itekako znaju da porane i to nije retkost. Zato izdržite još malo i redovno kontrolišite stanje vaših blizanaca, koji samo što nisu došli na ovaj svet.

Saveti za ovu nedelju

 

Korisnih saveta uvek imamo za vas, a evo koje biste mogli primeniti tokom ove nedelje.

 

trideset treća nedelja trudnoće

 

Pripremajte svoje telo za porođaj

 

Ukoliko planirate prirodni vaginalni porođaj, onda vam  savetujemo da svoje telo što bolje pripremite za ovo iskustvo. To možete učiniti na više načina.

Jedan od njih je uz pomoć Kegelovih vežbi kojima se jačaju karlični mišići. Ovako ojačani mišići sigurno će vam značiti tokom porođaja.

Drugi način pripreme jeste učenje tehnika disanja koje su od velike koristi tokom napona i celokupnog porođaja. Pravilno disanje može vam pomoći da ostanete pribrani i stvari držite pod kontrolom.

Odmarajte

 

Došlo je vreme da usporite svoj tempo i odmarate što je više moguće. Izbegavajte dugotrajna stajanja i fizička naprezanja. Vaša i bebina dobrobit treba da su na prvom mestu i zato posvetite malo više vremena sebi.

Razgovarajte sa partnerom

 

Iako vi 9 meseci osećate promene u svom telu, i vaš partner će biti roditelj i postati tata. Pričajte o tome kroz šta prolazite, kako i šta se dešava sa bebom u stomaku, o tome kakvi ćete roditeljski stil gajiti i slično.

Jedite zdravo i pijte vodu

 

Zdrave životne navike neka budu saputnik i tokom ove nedelje trudnoće. Vodite računa šta jedete. Sasvim je u redu da dobijate na težini, ali neka to bude umereno uz pomoć zdrave ishrane.

Voda je obavezna i to u što većim količinama. Čak iako vam noge otiču, vodu morate unositi jer će to uticati na regulaciju ovog problema.

Obucite se udobno

 

Sada je došlo vreme da moda ostane malo po strani. Obzirom na stanje u kojem se nalazite, bilo bi poželjno da se oblačite udobno i u skladu sa vremenskim prilikama. Nosite odeću za trudnice od prirodnih materijala koja vas ne steže.

Birajte udobnu obuću, a štikle ostavite malo po strani. Ukoliko se udobno obučete lakše ćete se kretati i biće vam prijatnije u svakom smislu.

Spavajte na levom boku

 

Udoban položaj za spavanje u trudnoći, sada je sve teže pronaći. Ono što lekari savetuju jeste da spavate na levom boku. Ovo je idealan položaj jer će on omogućiti nesmetan krvotok i protok hranljivih materija do placente, a ujedno će smanjiti i oticanje vaših nogu.

Osmi mesec trudnoće pun je izazova. Da bi sve proteklo kako treba slušajte savete svog lekara i spremni dočekajte svoju bebu.

Prethodno: 32. nedelja trudnoće                                  Sledeće: 34. nedelja trudnoće