spavanje u trudnoći

Spavanje u trudnoći biće lakše uz ove savete!

Spavanje u trudnoći može da bude problem. Sve vam smeta, ne možete nađete položaj, spavanje na leđima se ne preporučuje. I šta onda da radite? Pročitajte ovde!

Kada je trudnoća poodmakla, praktično češće ne spavate nego što spavate, zato je jako važno da izaberete pravi položaj.

Kako je najbolje da spavate u trudnoći uopšte?  Mi smo sabrali najvažnije činjenice, ali i različita iskustva i prenosimo vam sve o spavanju u trudnoći!

Spavanje u toku trudnoće: od pospanosti do nesanice

 

Trudnoća u velikoj meri utiče na san, pa se dešava da ste u jednom periodu gotovo premoreni i pospani po ceo dan, a u drugom periodu ne možete da spavate uopšte. 

Ako ste na samom početku trudnoće i u prvom tromesečju, sigurno možete primetiti osećaj pospanosti tokom celog dana. Ponekada se može desiti da zaspite čim se udobno smestite, čak i dok imate društvo.

Zašto se to dešava?

Pa odgovor se krije u povećanom radu hormona u toku trudnoće. Konkretnije, progesteron koji je aktivan u trudnoći, brzo raste i ubrzava vaš metabolizam, a to se i te kako odražava na vašu iscrpljenost. Zato se može desiti da više spavate u toku prvih meseci trudnoće, a ako imate još dece sa kojim svakodnevno “vodite bitku” pojam iscrpljenost dobija sasvim novo značenje! Ipak, trudite se da spavate kada god možete, jer će se to promeniti.

 

 

Zašto se ova izuzetna pospanost kasnije u trudnoći zamenjuje nesanicom?

Uzrok je i u hormonima i u samom rastu i razvoju bebe i telesnim promenama.

Neki stručnjaci smatraju da u zadnjem tromesečju trudnoće buduće majke manje spavaju kao prirodni način prilagođavanja na dolazak bebe. Drugi opet smatraju da je koren ove trudničke nesanice u fizičkim promenama jer veličina stomaka često stvara poteškoće u biranju položaja za spavanje. Pored toga pomeranje bebe može da vas drži budnim, povećana gorušica u trudnoći takođe utiče na san, i još mnogi drugi faktori koji su individualni. Primera radi, Aleksandri mira nije dao svrab kože na stomaku u trudnoći. Ipak, našla je nešto što je to umirilo, a ujedno je sprečila nastanak strija. Šta joj je pomoglo, saznajte iz njene priče koja je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Srećom postoje neke smernice i saveti kako da se namestite i pokušate da popravite svoj san u toku trudnoće!

Koliko sati trudnica treba da spava?

 

Iako mislite da sna nikada ne može biti previše, pogotovo u toku trudnoće kada se spavanje poprilično menja, nije tako.

Smatra se da svako spavanje preko 10 sati ne čini ništa dobro za vaše telo ni za trudnoću.

Kada je sam tako poduži, može se desiti da posle iskusite glavobolju, mučninu, a u kasnijoj trudnoći čak i popuštanje bešike. U toku trudnoće bešika je pod stalnim pritiskom, pogotovo kada beba i stomak poprilično porastu. Tada se može desiti popuštanje bešike odnosno neželjeno mokrenje, pogotovo ako je kontinuirani san bio dug.

Sa druge strane spavanje kraće od 6 sati se smatra nezdravim, i može da naškodi organizmu, posebno u toku trudnoće.

Telo trudnice koje je ionako iscrpljeno od hormonskih i fizičkih promena i radi dupli posao, da tako kažemo, zahteva vreme da se oporavi. Taj oporavak se dešava tokom sna i ako je on kraći, ne stiže da povrati energiju.

Zato bi idealno bilo da trudnice spavaju oko 8 do 9 časova dnevno, i na taj način održe zdravlje i energiju i samu trudnoću podnesu lakše.

Ipak to lakše reći nego učiniti, ali postoje neki trikovi da to olakšaju.

Da bi smo vam što bolje dočarali i ove sitne radosti trudnoće, predstavićemo moguće probleme, ali i dobre položaje za spavanje u toku trudnoće po tromesečjima.

Najbolji položaj za spavanje u toku prvog tromesečja trudnoće i mogući problemi

 

U prva tri meseca buduća majka može iskusiti razne simptome trudnoće.

  • mučnine i vrtoglavica
  • učestalog mokrenja
  • naduvenosti kao i
  • osećaja premora.

To u mnogo čemu utiče na spavanje i kvalitet sna. Upravo ti simptomi su vezani za hormonske promene u telu i dodatno otežavaju spavanje. Tako dolazimo do toga da mučnina i povraćanje prekidaju trudnici san, kao i često uriniranje ili stručno rečeno nokturija. Kod nekih trudnica se ona javlja od samog početka trudnoće usled povećane količine krvi u organizmu i ubrzanog metabolizma stvara se više urina i češća je potreba za pražnjenjem. Kod drugih se javlja kasnije u trudnoći kada se vrši pritisak na bešiku.

Sve u svemu, one trudnice koje iskuse promene u snu, često traže način da to poprave kroz pravilnije položaje za spavanje.

Položaj za spavanje u prva tri meseca trudnoće

 

U toku prvog trimestra trudnoće, su dozvoljeni svi položaji za spavanje, pa čak i oni na stomaku, ali trebali bi da razmišljate o budućnosti i da se na vreme počnete privikavati na to da nećete moći da spavate na stomaku, ali ni na leđima.

Zato se najviše preporučuju položaji sa strane za spavanje u toku cele trudnoće, pa i ovog startnog perioda.

Najbolji položaji za spavanje u toku drugog tromesečja i mogući problemi

 

Kada pregurate prva tri meseca, stanje sa celom trudnoćom pa i sa spavanjem se uglavnom popravlja. Mučnine prestaju, akumuliralo se malo više energije, telo se priviklo na hormonske promene (koliko-toliko), i malo je lakše. Ipak i pored svih poboljšanja često se dese i neki problemi koji mogu poremetiti san.

 

spavanje tokom trudnoće

 

Pred kraj drugog perioda trudnoće, oko 6. meseca možete iskusiti lažne kontrakcije nazvane Brakston Hiks kontrakcije. One mogu poremetiti san i izazvati buđenje iako nisu česte. Ako ih osetite više puta u toku dana javite se svom lekaru.

Takođe se mogu javiti bolovi u stomaku ili leđima koji mogu da poremete san trudnice. Tada je neophodno malo uminuti bol kroz promenu položaja i blagu masažu leđa, a bol u stomaku obično nije dugotrajan.

Položaji za spavanje od 3. do 6. meseca trudnoće

 

Najbolji položaji za spavanje u toku drugog tromesečja trudnoće su takođe na strani, levoj ili desnoj, a dodatno mogu da pomognu jastuci između nogu. Najbolje je da kada se namestite na željeni bok između kolena ubacite čvrst jastuk srednje veličine. On će učiniti da se otkloni osećaj opterećenja na karlicu i kukove, a takođe postavlja kičmu u pravilan položaj pa tako može olakšati bolove ako se jave.

Najbolji položaji za spavanje u trećem tromesečju i mogući problemi

 

Ako ste napokon došli do trećeg trimestra ne nadajte se prevelikim intervalima sna. Ovaj period je možda i najstresniji po san u toku trudnoće.

Zbog povećanja stomaka, telesne težine, i pomeranja organa unutar tela trudnice spavanje postaje pravi poduhvat.

Ponovo se vraća učestalo mokrenje, u stopu ka prati gorušica i problemi sa varenjem, a tu je i potpuno nova pojava hrkanja ili apneje u toku sna. Problem hrkanja ili zastoja daha u toku spavanja u trudnoći izazivaju i hormoni i telesne promene. Povodom toga ne možete mnogo toga uraditi, ali možete zamoliti partnera da vas malo pogura u drugačiji položaj u kojem će se to smanjiti.

Dodatno može da vas muči bol u karlici, kičmi ili nogama. Bolovi počinu zbog povećanja telesne mase i pritiska na zglobove i kosti, ali i zbog priprema za porođaj u kojima se karlica širi. Svakako se širi i zbog rasta i razvoja bebe, ali ovo je dodatak. Takođe se može javiti trudnička nesanica koju smo spominjali gore u tekstu. Da li je priprema majke na dolazak bebe, ili je prosto sastavni deo trudnoće kod nekih žena, i nije baš važno kada vam remeti san.

Položaji za spavanje od 6. do 9. meseca trudnoće

 

Najbolji položaji za spavanje u toku ovog tromesečja su svakako bočni, uz jastuke iza leđa kao i između kolena. Dodatno mogu da vam pomognu smanjena konzumacija tečnosti, masaže kao i (ukoliko je dozvoljeno od strane lekara) vežbe istezanja nogu i karlice. 

Ovakve vežbe mogu da olakšaju i otklone pritisak sa bolnih područja ali i da doprinesu lakšem porođaju. Vežbe za trudnice mogu se praktikovati od početka trudnoće ukoliko je trudnoća uredna, trudnica zdrava i lekar da svoje dopuštenje. Takođe, oko svih tegoba koje se jave bilo kada u toku trudnoće trebate da se posavetujete sa vašim lekarom jer će sigurno imati dobar savet za vas.

Spavanje na desnom boku u trudnoći

 

Primetili ste kroz tekst da se spavanje na boku preporučuje kao najbolje u toku trudnoće i to nije bez veze.

Spavanje na desnom boku je preporučljivo i svakako bolje od spavanja na stomaku ili leđima.

Može se desiti da vam zasmeta ova strana usled položaja bebe ili pritiska na organe za varenje, ali to se dešava retko. U ovom položaju se može desiti da se javi pojačana gorušica jer ležanje na desnoj strani može uzrokovati da se otvori mišić koji kontroliše otvaranje i zatvaranje želuca. To se i inače dešava, ali ne primetimo jer nema dodatnog pritiska koji stvara beba koja se razvija u stomaku.

Ukoliko vas i na ovoj strani muče ovakve pojave okrenite se na levi bok, koji se svakako smatra idealnom stranom za spavanje u trudnoći!

Jedna zanimljiva informacija kaže da se nekada verovala da spavanje na boku može da utiče na pol bebe. Pa ako spavate na desnom je muško, ako spavate na levom žensko, a možda i obrnuto, jer je to zapravo samo verovanje!

Spavanje na levom boku u toku trudnoće je idealno

 

Ako se pitate koji se položaj za spavanje u trudnoći smatra najboljim ne pitajte se više – jer to je ovaj položaj!

Spavanje na levom boku je izuzetno pogodno za trudnice jer je smanjeno opterećenje na IVC (inferior vena cava ili na našem donja šuplja vena), arteriju u našem telu koja se prostire uz kičmu. Ova vena vodi krv do našeg srca i zatim kruži opskrbljujući i bebu neophodnim nutrijentima.

Spavanje na levoj strani takođe smanjuje opterećenje sa jetre i bubrega čime oni dobijaju prostora da neometano rade. To dalje utiče na smanjivanje otoka koji se mogu pojaviti na nogama ili rukama u trudnoći i zadržavanja vode u organizmu.

Zato je ovaj položaj izuzetno dobar za spavanje u trudnoći, i kada se malo priviknete, spavaćete najčešće na ovoj strani i nakon porođaja.

Spavanje na leđima u trudnoći – položaj koji treba da izbegavate!

 

Spavanje na leđima u toku trudnoće nije baš  preporučljivo. U prvim mesecima trudnoće, nije zabranjeno spavati na leđima, međutim kako trudnoća napreduje ovo je položaj za spavanje koji treba izbegavati.

 

položaji za spavanje u trudnoći

 

Pored toga što ovaj položaj može da utiče na cirkulaciju, pojavu hrkanja pa čak i vrtoglavice, on nije pogodan ni za bebu. IVC vena koju smo spominjali je u toku spavanja na leđima pod velikim pritiskom i može izazvati razne probleme i kod vas i kod ploda. Neke studije kažu da postoji povezanost između broja mrtvorođenih beba i spavanja na leđima. Taj procenat nije veliki ali ipak se ne sme zanemariti.

Zbog svega rečenog, trebali bi povesti računa o tome da izbegavate ovaj položaj.

Ali šta ako baš imate čvrst san i probudite se često na leđima?

Onda pokušajte da se ogradite velikim jastucima i postavite ih iza sebe dok spavate na boku. Takođe zatražite od partnera da vas proveri u toku spavanja i zatim se namestite u udobniji položaj.

Spavanje na stomaku u toku trudnoće

 

Poveći stomak i spavanje na njemu ne zvuče baš logično zar ne. Ipak u početku trudnoće možete spavati na ovoj strani, ali bilo bi dobro da je zapravo izbegavate. Ne može da povredi bebu u prvim mesecima, ali kasnije će vam biti teško da se odviknete od spavanja na stomaku. U kasnijoj trudnoći je ovaj položaj praktično nemoguć, i nije preporučljiv jer stomak trpi pritisak koji se prenosi na plod ali i na vaše unutrašnje organe.

Ako ipak volite da spavate na stomaku, postoje specijalni jastuci koji malo odignu telo i stomak se smesti u rupu od jastuka. Ipak ni to baš nije preporučljivo i najbolje je da počnete da se se odvikavate od spavanja na stomaku u trudnoći na vreme!

Bolovi u kukovima u toku spavanja u trudnoći

 

U toku trudnoće javljaće vam se razne tegobe i problemi usled telesnih promena. Često najviše bole zglobovi poput kukova i kolena, karlica i kičma. Zbog velikog stomaka kosti trpe opterećenje na koje nisu navikle, a dodatno se i šire da bi napravile prostora za bebu. To i te kako može da utiče na spavanje.

 

 

Obavezno potražite savet lekara, ali ono što možete da uradite jeste da iskoristite jastuke. Kada legnete na bok, postavite poveći jastuk između kolena i na taj način olakšajte bol u kukovima i karlici. Zamolite partnera da vas izmasira, pokušajte da praktikujete neke vežbe istezanja i opuštanja karlice i kukova.

Da li beba spava kada mama spava?

 

Zapravo, najčešće je upravo obrnuto, verovali ili ne.

Beba najčešće spava kada se vi krećete.

To je ljuljuška i tada najviše spava, ali zato kada mirujete ona reši da je vreme da vas obavesti da ona pravi zabavu.

Veliki je broj trudnica koje su najviše pokreta bebe zabeležile upravo u toku noći kada one spavaju, odnosno priželjkuju da spavaju. Naravno ako uzmemo u obzir da bebe u stomaku obično više spavaju nego što su budne, nije to tako strašno. Svakako ćete ih uskoro u toku njihovih budnih sati nosati i maziti, pa je bolje da se priviknete na vreme.

Šalu na stranu, bebe stvarno retko kada spavaju kada vi spavate, ali srećom ti pokreti uglavnom nisu tako intenzivni pa ih često trudnice i ne primete.

Saveti za lakše spavanje u trudnoći

 

Da sumiramo sve što smo naučili i dodamo još po koji pametan savet koji vam može olakšati spavanje u trudnoći:

  • Pijte manje tečnosti, pogotovo uveče i izbegavajte kofein – em ćete imati malo manje potrebe za mokrenjem, em vas kofein neće razbuđivati.
  • Prošetajte pre spavanja – makar pola sata pre spavanja izađite u laganu šetnju i na svež vazduh, to će vam pomoći da lakše zaspite ali i da imate čvršći san
  • Pazite kako i šta jedete – Ako jedete izbalansiranu i laku hranu, sprečićete gorušicu i smanjiti njen uticaj na spavanje.
  • Budite aktivni ali ne pre spavanja – vežbanje može pomoći da spavate bolji, ali ukoliko ga radite pre spavanja može vas samo razbuditi.
  • Koristite tehnike opuštanja – vežbe disanja ili čak trudnička joga mogu pomoći da bolje spavate.
  • Koristite potporu – bilo da se naoružate jastucima za potporu tela, ili se uzdate u partnera, iskoristite sve pomoći da bolje spavate.

Zdrav i dobar san su izuzetno važni i u toku trudnoće, ali nekada ih nije lako dosegnuti. Uz ove savete i pravilan položaj, možda uspete da se naspavate pre nego vas beba potpuno izbaci iz redovnih životnih navika i rutina!