gorušica u trudnoći

Saveti i načini da gorušica u trudnoći prestane!

Gorušica u trudnoći jedan je od najčešćih problema koji mogu da se jave kod budućih mama. Kako je pobediti? Slede svi važni saveti.

Gorušica ne može da naškodi bebi. Ipak, osećaj mučnine, peckanje i bol u želucu i grlu nije nimalo lako podneti. Uz sve one lepe momente koje prolaze trudnice dok iščekuju porođaj, na žalost, postoje i oni ne tako sjajni delovi drugog stanja.

Gorušica u trudnoći čini da se žene osećaju bespomoćno, a nekada izgleda kao da ništa ne pomaže da ovaj neprijatan osećaj nestane.

Ipak, ne očajavajte, jer postoji veliki broj prirodnih načina i lekova kojima ćete je ublažiti. Sigurno će neki od njih pomoći baš i vama i konačno ćete uživati u čarima svoje trudnoće.

 Šta je gorušica?

 

“Pozdrav buduće mame. Ovo mi je prva trudnoća, u trećem sam mesecu. Imam bolove i peče me u grlu i grudima, najčešće nakon jela. To je sigurno gorušica. Ne znam više šta da radim, ništa ne pomaže. Da li i vas muči i imate li neke savete da je ublažim?”.

Ovo je tek jedno od stotinu pitanja na forumima i sajtovima za trudnice. I zaista, gorušica u trudnoći jedna je od težih nus pojava koje prate drugo stanje.

 

 

A šta je ona zapravo?

Žgaravica, kako je još nazivaju, javlja se kod svake treće ili čak, kod svake druge trudnice. Odnosno, u procentima, od 17 do 45 odsto žena tokom trudnoće iskusi simptome gorušice.

Tako da, drage buduće mame, nikako niste usamljene u ovoj priči. Može početi da se javlja već u najranijoj trudnoći, ali je ipak najučestalija u poslednja dva trimestra.

A ako ste patili od gorušice i pre trudnoće, veća je verovatnoća da će vas mučiti i tokom drugog stanja.

Ako sumnjate da je imate, znajte da ćete gorušicu  lako prepoznati.

Najčešće će se javiti sledeći simptomi:

 • jaki, gorući bolovi u grlu, jednjaku, želucu i  grudima, iza grudne kosti;
 • peckanje i žarenje u stomaku i grlu;
 • veoma kiseo, gorak, oštar ukus u ustima;
 • mogu se javiti osećaj mučnine, podrigivanje, povraćanje;
 • najčešće se javlja posle obilnih obroka, kao i dok ste u ležećem položaju;
 • može se javiti već od drugog meseca trudnoće, ali su simptomi najintenzivniji negde od 25.nedelje;
 •  kod nekih trudnica može biti veoma intenzivna i trajati sve do samog porođaja.

 Zašto se javlja gorušica u trudnoći?

 

Gorušica je stanje koje se javlja zbog takozvanog gastroezofagealnog refluksa (GER). Ovo znači da se hrana, sadržaj iz želuca, digestivni sokovi, želudačna kiselina i enzim pepsin vraćaju iz želudca u donje delove jednjaka.

 

žgaravica u trudnoći

 

Žgaravica se ne javlja samo tokom trudnoće, ali je kod trudnica mnogo učestalija zbog brojnih faktora.

Tokom trudnoće varenje je usporeno, pa se iz tog razloga hrana duže zadržava u želucu. Sporije varenje uslovljeno je visokim nivoom progesterona, hormona čije su vrednosti u trudnoći čak 10 puta veće nego kada žena nije u drugom stanju. Rast nivoa hormona uzrokuje i veću kiselost želudačnih sokova, što dodatno pojačava žgaravicu.

Uz to, opušta se i mišić sfinkter koji se nalazi između jednjaka i želuca. Sfinkter je donji kružni mišić jednjaka i kada je stegnut sprečava prelaz i vraćanje hrane iz želuca nazad u  jednjak. Međutim, kada ovaj mišić popusti dolazi do refluksa, to jest kiselina iz želuca se vraća u gornji deo abdomena. Usled sporijeg varenja i vraćanja sadržaja u jednjak, dolazi do mučnine, žarenja i pečenja u grlu i jednjaku. Često žgaravicu prati i povraćanje, nekada do iznemoglosti.

Kada svemu ovome dodamo i to da materica sve jače pritiska želudac, kako stomak raste, to će samo dodatno pogoršati gorušicu.

Gorušica i mučnina u trudnoći

 

Mučnina je simptom trudnoće koji može, ali i ne mora biti nužno povezan sa gorušicom. Naime, mučnine će se kod većine budućih majki javljati već u najranijoj trudnoći.

Može ih izazvati mnogo toga, od gađenja na određenu hranu, različitih mirisa… Mučnine kao takve uslovljene su promenom vrednosti estrogena i beta hCG hormona, ali i povećanim stresom, a tu je i preosetljivost na mirise, ukuse…

Retke su one srećnice koje čitavu trudnoću provedu bez mučnina i povraćanja. Čak 75 odsto trudnica ima mučnine već od četvrte nedelje trudnoće, a 50 odsto njih uz mučnine prati i povraćanje. Dobra vest je da će se do početka četrvtog meseca mučnine uglavnom povlače, kada se telo malo privikne na novo stanje.

Gorušica najčešće nastupa kada mučnine polako prestanu.

Kada se javlja gorušica u trudnoći?

 

Jasnih pravila nema, jer je svaka trudnica i svaka trudnoća jedinstvena i drugačija.

Kod nekih trudnica, mučnine, uz povraćanje i gorušicu, mogu početi sa prvim simptomima drugog stanja i potrajati sve do porođaja. Sa druge strane, kod nekih žena javiće se u kasnoj trudnoći. Manji broj trudnica neće imati nikakve mučnine niti znakove gorušice.

Gorušica u ranoj trudnoći

 

Tokom prva tri meseca, trudnoću će najčešće pratiti klasične mučnine, osećaj gađenja, uz preosetljivost organa za varenje. Tako će nekim trudnicama smetati miris mesa, druge će imati mučninu od kisele ili ljute hrane…

Da ne spominjemo to koliko je kod trudnica izoštreno čulo mirisa, pa i to dodatno pojačava osećaj mučnine.

Iako se gorušica ređe javlja tokom prvog trimestra, češće je da će je trudnice pomešati sa mučninama, nije isključeno da će se kod nekih žena već tada pojaviti i simptomi žgaravice.To će izazvati dodatne probleme, učestalo povraćanje, slabost, dehidrataciju organizma. Zbog toga neke trudnice smršaju i po nekoliko kilograma tokom prvih meseci.  Ovakve simptome nikako ne smete zanemarivati.

Ako povraćate nekoliko puta tokom dana, a uz to imate i temperaturu, bolove u stomaku i nesvestice, hitno se javite lekaru.To stanje stručno se zove “Hyperemesis gravidarium” i pogađa oko 3% trudnica.

U manjem broju slučajeva, mučnine, uz povraćanje mogu trajati sve do porođaja.

Gorušica u kasnoj trudnoći

 

Za razliku od klasičnih mučnina, žgaravica će se češće javljati upravo od četvrtog meseca, kada beba i sam stomak počnu da rastu. U to vreme se otpilike javljaju i problemi sa svrabom kože i počinju da nastaju strije. Sve u svemu, gori iznutra, svrbi spolja – dođe vam da iskočite iz svoje kože.

 

Za prevenciju ovog spoljašnjeg problema ima rešenja. Dr Pilar krema za strije je prirodna, neškodljiva, bez štetnih sastojaka koje bi koža mogla da upije i puna negujućih komponenti koje koži trebaju. Predupredite problem i naručite je na linku: doktorpilar.com/krema-za-strije/

 

Kako smo već objasnili, materica postaje sve veća, jače pritiska dijafragmu, creva i želudac, a usled toga se hrana i sadržaj iz želuca vraćaju.

Kiseline koje stvara želudac mogu biti izuzetno jake i zbog toga se bol i žarenje u grlu i gornjem delu abdomena često čine nepodnošljivim. Najintenzivniji simptomi gorušice su u poslednjih nekoliko nedelja trudnoće . Zato, svaka trudnica koja se sreće sa gorušicom, jedino želi da ona konačno nestane ili barem da ne bude toliko izražena.

Da li gorušica smeta bebi?

 

Ovo je pitanje koje brine svaku buduću mamu. Žgaravica jeste stanje koje će zadati trudnicama mnogo muka i neprospavanih noći, ali na sreću, beba je potpuno zaštićena.

Žarenje i bolove koje vi imate beba ne oseća ni na koji način.

Čak, može imati i koristi, jer je vaš sistem za varenje usporen i na taj način krv bolje upija hranljive sastojke. Tako do bebe dolazi više vitamina, minerala i svih hranljivih nutrijenata iz hrane, a koji su joj nužni za pravilan rast i razvoj.

Zato, nemojte brinuti da će gorušica naškoditi vašoj bebici, ali se postarajte da  pronađete načine da sebi olakšate.

A evo i kako.

Lek  protiv gorušice u trudnoći

 

Iako su trudnice toga svesne, moramo da napomenemo da je pre uzimanja bilo kakvog leka tokom trudnoće, najbitnije da se prvo posavetujete sa lekarom koji vam vodi trudnoću.

 

lečenje gorušice u trudnoći

 

Uzimanje medikamenata, čajeva ili nekih  drugih sredstava na svoju ruku, može u nekim slučajevima i da pogorša simptome, ali i da naškodi bebi. Lekar je taj koji će, shodno vašem zdravstvenom stanju i simptomima koje imate, odrediti koja terapija je adekvatna za vas.

Dakle, kada smo to razjasnili, hajde da vidimo koji sve načini postoje za ublažavanje gorušice. Treba imati na umu da univerzalan lek niti hrana protiv gorušice ne postoji.Možda ćete morati da isprobate više stvari, dok ne otkrijete šta je to što vama prija i ublažava žgaravicu u vašem slučaju.

Čaj protiv gorušice u trudnoći

 

Konzumiranje blagih čajeva jedno je od rešenja kojima trudnice najčešće pribegavaju. Od najveće pomoći su čajevi od kamilice, đumbira i nane.

 • Kamilica ima veoma umirujuće dejstvo i jedna je od onih biljki koje smanjuju stres, što je trudnicama takođe veoma bitno. Efikasno otklanja probleme sa varenjem, pomaže kod vraćanja želudačnih sokova i smanjuje osećaj bola i težine u stomaku;
 • Đumbir deluje na gorušicu na dva načina. On upija višak kiseline u želucu, ali isto tako, smiruje nerve i napetost organizma koji doprinose stvaranju gorušice. Čak su i istraživanja pokazala da đumbir sprečava mučnine u trudnoći, umiruje organizam i sprečava povraćanje.

Kašičicu svežeg đumbira prelijte sa 2 dcl prokuvane vode, ohladite napitak i popijte. Ako vam prija, u hranu, sokove i šejkove, ubacite malo svežeg đumbira;

 • Čaj od nane olakšava varenje i otklanja stomačne tegobe.
 • Čajevi od belog sleza i komorača takođe će delovati umirujuće na želudac i mogu olakšati simptome gorušice.

Ipak, iako šolja čaja od kamilice ili nane sigurno neće naškoditi ni vama ni bebi, svakako se posavetujte sa lekarom ukoliko želite da određeni čaj konzumirate svakodnevno. On će vam objasniti da li taj čaj eventualno sadrži  neke sastojke koji bi mogli izazvati određene kontraindikacije. Takođe, reći će vam koliko često i kada biste trebali da pijete čaj i koji će biti najefikasniji protiv gorušice.

Soda bikarbona protiv gorušice?

 

Soda bikarbona je  čest domaći lek, pa se koristi i za stomačne tegobe i ublažavanje žgaravice. Smatraju je najstarijim lekom protiv gorušice, jer neutraizuje želudačnu kiselinu i tako smanjuje osećaj žarenja u stomaku i grlu.

Ipak, imajte u vidu da je upotreba sode bikarbone tokom trudnoće još pod znakom pitanja. Pojedini stručnjaci veruju da ona čak može delovati negativno na razvoj bebe. Ipak, ova tema je i dalje neistražena.

 

soda bikarbona za gorušicu u trudnoći

 

Naš savet je da se najpre konsultujete sa lekarom. A ako vam on da zeleno svetlo da tu i tamo popijete čašu vode sa sodom bikarbonom, tek onda to učinite.

Tablete protiv gorušice u trudnoći

 

Za uzimanje bilo kojih tableta tokom trudnoće, ponavljamo,  bitno je da se prvo posavetujete sa svojim lekarom.

Ukoliko je neophodno, za ublažavanje gorušice, trudnicama se najčešće preporučuju antacidi, među njima su Rupurut, Gelusil lak, Rutacid, Gastal. Ovo su lekovi koji imaju blago dejstvo, a deluju tako da neutralizuju hlorovodoničnu kiselinu u želudačnim sokovima.

Najčešće se uzimaju posle obroka i pre spavanja.

Imajte u vidu da neki od ovih lekova imaju u sebi aluminijum koji nije pogodan u trudnoći. Neki među njima se vežu sa gvožđem i tako onemogućavaju njegovu resorpciju, što nikako ne bi smelo da se desi tokom trudnoće.

Hrana protiv gorušice u trudnoći

 

Kako bi eliminisale gorušicu, buduće mame dovijaju se na najrazličitije načine i isprobavaju raznovrsnu hranu.  Ako vas zanima moje iskustvo, ja nisam mogla da vidim kiselu niti ljutu hranu tokom obe trudnoće, a spašavali su me sladoled i kisela voda.

Istražila sam nekoliko foruma i trudničkih grupa na facebook-u, pa hajde za početak da vidimo šta je sve to što je trudnicama pomagalo.

 • “Meni su pomogle samo kokice i Donat Mg voda”.
 • “Shvatila sam da mi se gorušica javlja kada jedem testo i luk, pa sam to izbacila iz ishrane”.
 • “Pomagala mi je samo sveža šargarepa”.
 • “Imam gorušicu od 15.nedelje trudnoće, sada sam u tridestoj nedelji. Nekada je toliko jaka da čitavu noć povraćam. Najviše mi pomažu dvopek i čaj od đumbira, kao i soda bikarbona”.
 • “Meni su pomagale samo zelene jabuke”.
 • “Nikakva hrana mi ne pomaže, evo već dva meseca imam gorušicu, a porođaj je tek za tri meseca. Jedino pomaže kada ustanem i da šetam”.

Kao što vidimo, nema jasnih pravila, svakoj trudnici će odgovarati drugačija hrana. Ipak, postoje neke smernice u ishrani kojih bi trebalo da se pridržavate ako patite od žgaravice tokom drugog stanja.

 • Najvažnije je da birate namirinice koje su zdrave i lake za varenje, to je takozvana bazna hrana. Spomenuću kasnije šta spada u tu grupu;
 •  Pijte što više vode, ali tokom obroka samo jednu čašu;
 • Jedite manje, ali češće. Polako žvaćite kako bi želudac imao vremena da svari hranu;
 • Nemojte jesti začinjenu, masnu, ljutu hranu, a izbegavajte i slatkiše i industrijski prerađene namirnice. Hranu kuvajte ili je pripremajte na pari, izbegavajte da je pečete na ulju i masti;
 • Ako ste ustanovili da vam određena namirnica smeta, nemojte je više jesti;
 • Nemojte jesti najmanje dva sata pre spavanja. Dajte organizmu vremena da svari hranu pre sna.

Postoji nekoliko grupa namirnica, a gorušicu uglavnom uzrokuje kisela hrana. Bazne, ali i umereno bazne namirnice najčešće neće uzrokovati ovaj problem.

Bazne namirnice

 

U ovu grupu spadaju različiti biljni čajevi, sokovi od povrća, šargarepa, lubenica, dinja, limun, brokoli, svež celer, šljive, beli luk, suve masline, papaja, peršun, suve smokve, suvo grožđe.

Preporučuje se konzumiranje ribe, kuvane i pečene bez masnoće, nemasna mesa, kiselo mleko, mladi sir, kuvano i sveže lisnato povrće, zelena paprika. Takođe, požejno je jesti i kuvani pirinač, kukuruz, kokice, dvopek, sveže voće.

Umereno bazne namirnice

 

Među ovim namirnicama su maslinovo i laneno ulje, zelena salata, rotkvice, krastavci, svež kupus, crni luk, prazulik, pečurke, patlidžan, paradajz, grašak, boranija, spanać, tikvice, ljute papričice.

Tu spadaju i avokado, pomorandže, banana, breskva, trešnje, kupine, maline, kruška, susam, kurkuma, proso, heljda, sočivo, soja, morska so, kesten.

Za ublažavanje gorušice posebno se preporučuje gricaknje badema, lešnika i oraha, koji su takođe u umereno baznim namirnicama.

Kisele namirnice

 

Na žalost većine, na ovom spisku su sve one namirnice za kojima trudnice najčešće žude. Ipak, ukoliko je gorušica vaš pratilac tokom blaženog stanja, onda je pametnije da ih potpuno izbacite iz ishrane ili makar ih svedete na minimum.

Tu su nam sva peciva, kolači i testenina od belog brašna, čokolada, sladoled, pržena hrana,  sva industrijski prerađena hrana, mleko, mlečni proizvodi, veštački zaslađivači, alkohol, kafa, gazirana pića, pržena hrana.

Takođe, beli pirinač, junetina, svinjetina, kikiriki, turšija, parmezan, plodovi mora, konzervisana tuna i sardina, crni čaj, kakao.

Masna hrana, na primer, dovodi do pritiska na sfinkter jednjaka i dopušta kiselini iz želuca da se vrati. Alkohol povećava nivo želudačne kiseline.

Povrće nemojte dugo obrađivati termički, jer na taj način postaje kiselije.

Dodatni saveti protiv gorušice u trudnoći

 

Osim određenog režima ishrane, postoje još neke stvari koje vam mogu biti od koristi:

 

 

 • Prvo i osnovno, pa čak iako vas ne muči gorušica, trebalo bi da zaboravite na cigarete i alkohol. Povremeno je dozvoljena čaša vina ili piva, ali u slučaju jake gorušice, to nije dobra ideja;
 • Nemojte odmah leći nakon obroka, sačekajte da prođe minimum jedan sat. Ako legnete odmah, posebno na desnu stranu, sfinkter se lakše otvara i hrana se vraća u jednjak. Trudite se da spavate na levom boku, zato što jednjak ulazi u želudac sa desne strane;
 • Žvake mogu da pomognu, jer će povećati lučenje pljuvačke u ustima;
 •  Izbegavajte stres, opuštajte se kada god možete;
 • Šetajte i radite lagane vežbe koje će vam prijati;
 • Ne nosite tesnu odeću koja stiska stomak;
 • Ne savijajte se preko stomaka;
 •  Spavajte na podignutom uzglavlju, podbočite se sa nekoliko jastuka;
 • Ako tokom noći dobijete napad žgaravice, sedite barem pola sata kako biste sprečili vraćanje sadržaja iz želuca;
 • Ukoliko gorušica postane nepodnošljiva, tražite pomoć od svog lekara.

Gorušica i bebina kosa – istina ili mit?

 

Postoji verovanje: ukoliko trudnica pati od žgaravice, sigurno je uzrok tome što beba već u stomaku ima dugačku kosicu. To, navodno, doprinosi žarenju i pečenju u stomaku, grlu, grudima…

Naravno, ovo spada u red bapskih priča i nikako ne mora da bude istina. Ipak, postoji jedna studija koja je sprovedena na Univerzitetu Džons Hopkins, a koja je dokazala da ovo ipak može biti tačno. Studijom su obuhvaćene 64 trudnice, a 78 odsto njih mučila je gorušica. Istraživači su pratili njihove simptome i stanje, a zatim su nakon porođaja posmatrali fotografije beba kako bi uporedili rezultate. I bili su iznenađeni.

Od 28 žena koje su imale tešku gorušicu, njih 23 je rodilo decu sa gustom i dugom kosom. One koje nisu imale žgaravicu, rodile su decu sa veoma malo kose ili bez kose.

Naučno objašnjenje može da bude u tome što hormoni koji se luče tokom trudnoće imaju dualnu funkciju. Odnosno, hormoni koji uslovljavaju koliko će biti opušteni mišići koji zatvaraju jednjak su isti hormoni koji utiču na rast bebine kose.

Ipak, ovo nikako ne mora da bude tačno i u vašem slučaju. Znam mnogo žena koje su imale žestoke gorušice, a rodile su bebice bez imalo kose.

Ma šta god naučnici tvrdili, retko koja trudnica će pobeći od mučnina i tog bolnog osećaja žarenja tokom trudnoće.

Zato, drage trudnice, jedite hranu koja vam prija, trudite se da se što manje nervirate i verujte, devet meseci će brzo proći. A sa njima i gorušica.