soda bikarbona u trudnoći

Soda bikarbona u trudnoći – DA ili NE?

Čini se da je soda bikarbona je univerzalno rešenje za sve probleme. A da li sme da se koristi soda bikarbona u trudnoći ili ne? Saznajte.

Ova namirnica je toliko široko rasprostranjena u svakodnevnom korišćenju da se nalazi u svakoj kuhinji, u to smo sigurni! Bilo da pečete kolače, nešto mesite ili kuvate ili vas čak muči žgaravica ,a može da pomogne i u čišćenju, ona se u sve pomalo meša.

Ipak, trudnoća je posve drugačije stanje organizma i neke stavke koje ste inače koristili, sada morate da izbegavate!

Da li je tako i sa sodom bikarbonom?

Hajde da vidimo.

Za šta se koristi soda bikarbona u trudnoći?

 

Soda bikarbona ili natrijum bikarbonat nije baš potpuno bezazlen za korišćenje u toku trudnoće, ali nije ni opasan.

Zapravo sve zavisi od količine ( i namene)  a ona bi za trudnice morala da bude minimalna! Razlog je taj što iako nije štetna, ona sadrži natrijum koji podstiče zadržavanje tečnosti u organizmu što znači više otoka i edema koje trudnice i onako imaju.

 

 

U retkim slučajevima velika količina i često korišćenje sode bikarbone može dovesti do metaboličke alkaloze.To se dešava jer je soda bazna namirnica i neutrališe kiseline koje se prirodno stvaraju u našem telu! Dakle, ovo je stanje koje utiče na poremećaj balansa između kiselina i baza u krvi. Jedna studija pokazuje da soda ne spada u rizične antiacidne lekove, ali se sa njom mora pažljivo!

Ipak, u malim količinama soda bikarbona može biti od pomoći kod pojave kiseline u trudnoći ili nekih drugih problema.

Soda bikarbona protiv gorušice u trudnoći

 

Jedna od najčešćih tegoba, ili da kažemo simptoma koji se mogu javiti u toku drugog stanja je zapravo pojačana kiselina ili gorušica u trudnoći.

Ova nezgodna pojava je karakteristična po pojačanoj kiselini koja se stvara u želucu, i osećaj pečenja u stomaku i grudima. Javlja se jer su hormoni aktivirali sve inače uspavane funkcije vašeg tela, pa tako i lučenje kiseline za varenje. Drugi uzrok je što je beba sve veća u stomaku i gura vaše organe ka dijafragmi, a to znači da je želudac u neugodnom položaju i kiselina često prelazi i u jednjak.

Tada počinjete da razmišljate o rešenjima, a njih je vrlo malo i tako se setite sode bikarbone!

 

soda bikarbona u trudnoći upotreba

Soda bikarbona reaguje sa kiselinom u stomaku, i “gasi” je, pretvarajući je u slanu vodu koja se kasnije reapsorbuje ili izbaci iz organizma.

Najčešće se koristi tako što se razmuti mala količina u vudi i to se popije. I čak i u trudnoći ovo može da vam bude pomoć, ali samo u situacijama u kojima više ne možete da izdržite, a ništa drugo ne pomaže.

Pre uzimanja sode na svoju ruku, prvo porazgovarajte sa stručnim licem i poslušajte njegov savet!

Soda bikarbona za strije u trudnoći

 

Verovali ili ne, postoje verovanja da soda može da se korsiti kao kućna verzija obloga za strije. Poenta je da se soda pomeša sa nekim prirodnim uljem poput kokosovog i nanese na kožu stomaka ili već predela gde se javljaju strije u trudnoći i tako ih spreči.

Ipak, ovo nije dokazan način za rešavanje ovog problema! Baš naprotiv, soda može i isušiti kožu, a to nikako nije dobro za kožu koja se rasteže i puca usled čega nastaju strije!

Najbolje rešenje za ovu problematiku jeste da počnete da se negujete na vreme! Ali imajte i na umu da nije svaka krema za trudnice, jer neke sadrže mnogo štetnih sastojaka koje se mogu preneti i na bebu! Zato je važno držati se proverenih preparata za strije i najbolje na biljnoj bazi!

Aleksandra je u trudnoći  umalo iskusila problem sa pucanjem kože i pojavom strija! Svrab je bio nesnosan, a stomak ogroman.  Slučajno je čula za jedno rešenje koje je pomoglo mnogim trudnicama i odlučila  da proba, jer nema šta da izgubi! I sada ona svima priča kako je stala strijama na kraj. I vi možete isto, a na koji način, saznajte iz njen lične priče koja je na ovom linku:https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Evo još jedne česte preporuke za upotrebu sode, koju valja preispitati.

Soda bikarbona za pranje u toku trudnoće

 

Soda je poznata i kao jedan od popularnih sastojaka iz kućne apoteke kada su ispiranja u pitanju. Tako se njome mogu ispirati delovi kože pogotovo prsti ili noge na kojima se nalaze gljivice. Ponekada se koristi i za ispiranje usne duplje i grla. U ne retkim slučajevima ljudi je koriste i za ispiranje intimnih regija tela.

U toku trudnoće ni jedan kućni lek nije najbolja opcija bez prethodnog savetovanja sa stručnim licem.

Dakle, ne ispirajte ništa na svom telu sodom bikarbonom ili drugim rastvorima bez dogovora sa stručnim licem! U toku trudnoće se sve u telu menja, pa tako i reakcije na različite materije iz prirode ili lekova pa i kozmetike, i zato sa svime treba biti oprezan! Ukoliko imate problema sa sekretom u trudnoći, prvo se mora saznati koja je vrsta i šta je uzrok ove pojave, a zatim se lečiti uz terapiju lekara, a ne rastvorom sode bikarbone.

Što se tiče pranja i čišćenja životnog prostora sa sodom bikarbonom ono je preporučljivo u toku trudnoće!

Preporučljivo je jer soda dobro čisti i neutrališe mirise, a ne proizvodi štetna isparenja kao hemijska sredstva za čišćenje.

 

pranje sodom bikarbonom u trudnoći

 

Sodom bikarbonom možete prati tvrdokorne mrlje na suđu, posipati tepihe pre usisavanja jer kupi vlagu i neugodne mirise, dušeke za spavanje, pa i veš mašinu kroz program za samočišćenje.

Prednosti i nedostaci korišćenja sode bikarbone u trudnoći

 

Prednosti sode bikarbone jesu što je ona u mnogo čemu od pomoći. Može vam poslužiti kao sredsvo za dizanje testa ili pravljenja kolača, jer je potrebna mala količina, manja nego praška za pecivo. Pored toga ona može u određenim jelima da smanji količinu kiselosti i time spreči reakciju u telu – žgaravicu. Takođe može odlično da posluži pri održavanju kuće čistom, neutrališe mirise, a može da posluži i kao rešenje za buđ bez štetnih isparenja.

Međutim, soda bikarbona ima i nedostatke koji se najviše ogledaju u uticajima na zadržavanje vode, pogotovo u trudnoći. Trudnoća je inače poznata kao stanje u kojem dolazi do oticanja zglobova, pogotovo do oticanja nogu. Uzrok su hormoni, povećan pritisak na zglobove i kosti, i eto zadržavanja vode i otoka u telu.

Soda bikarbona je zapravo natrijum bikarbonat koji povećava nivo soli u organizmu i treba više vremena da se izbaci, ostavljajući telo sa više vode. Zato sa njom u trudnoći treba biti posebno pažljiv, i iako i uzmete malu količinu onda izbegavajte so.

So svakako treba smanjiti u drugom stanju, i truditi se da ishrana za trudnice bude izbalansirana! Na taj način nećete samo smaniti rizike od oticanja već i rizike od gojenja u trudnoći!

Kako se koristi soda bikarbona u trudnoći?

 

Sodu bikarbonu možete koristiti na više načina, ali se uvek potrudnite da to ipak bude minimalna količina.

 • Kod kuvanja, dovoljno je da ubacite samo u neka jela koja su kiselija, količinu koja stane na vrh noža. Ako sa njom pravite kolačiće ili testo dovoljno je pola kašičice za kafu.
 • Kada želite da sodu bikarbonu iskoristite kao antiacid odnosno lek za žgaravicu u trudnoći, iskorsitite je samo kada baš morate, i to manje od pola kašičice razmutite u 1 dl vode. Za kiselinu u želucu je najbolje da potražite savet od lekara, koji će prepisati neki lek dozvoljne za trudnice. Možete probati i sa kućnim trikovima za gorušicu, poput malo ne slanih kokica, ili koje zrno ne kuvanog pirinča, ai dobro opranog. Za ove trikove se smatra da mogu da pomognu, iako su iskustva različita.
 • Soda bikarbona se može koristiti i kao blagi rastvor za ispiranje nekih problema na koži, poput gljivica na stopalima ili noktima, jer imaju dejstva i kao mikotici. Za taj rastvor vam je potrebna kesica sode bikarbone na litar mlake vode. Ovakvo tretiranje kože nije štetno u trudnoći, i ne može imati uticaja na bebu.
 • Što se tiče ispiranja usta ili grla, možete napraviti blagi rastvor sa pola kašičise sode u 2dl vode, i time ispirati usta, ali bez gutanja tečnosti.
 • Ispiranje intimnog područja se ne preporučuje u trudnoći bilo kakvim rastvorima ili sredstvima koje nije prepisao lekar!

Test za trudnoću sa sodom bikarbonom

 

Verovali ili ne, soda bikarbona ima svoju primenu i kao test na trudnoću. Zapravo, neki tvrde da je test sa sodom zapravo način da saznate pol bebe, a ne da utvrdite da li je u pitanju trudnoća.

Kako god, za ovaj test potrebno vam je 2 kašičice sode bikarbone i pola čašice jutarnjeg urina.

 • Kada dodate sodu, ako reakcija bude burna – beba je muškog pola, ako reakcije nema – ženskog pola.
 • Ili kao potvrda trudnoće – bez reakcije trudni ste, reakcija . niste trudni.

Naravno, ova metoda je potpuno nesigurna, nedokazana i nema nikakva naučna objašnjenja ni dokaze da stvarno funkcioniše! U svakom slučaju, ako vas pol bebe interesuje, i nekovencionalne metode, proverite i šta na tu temu kaže kineski kalendar začeća i o dređivanje pola bebe po njemu.

Ovo smo vam izneli čisto kao zanmiljivost.

Koliko često sme da se koristi soda bikarbona u trudnoći?

 

To koliko često smete da koristite sodu bikarbonu u toku drugog stanja zavisi od toga kako je koristite.

 

 

 • Kada je u pitanju konzumacija ili da je uzimate kao lek za kiselinu, onda je odgovor što je manje moguće. Zapravo, najbolje ni jednom, ali ako već rešite da probate, onda minnimalna količina samo u nužnim situacijama. Pod nužnim situacijama mislimo kada ništa drugo nije pomoglo a vas od kiseline peče i grlo i usta i javlja se povraćanje. Trudite se da to ne bude više od jednom mesečno, ako baš mora.
 • Što se tiče upotrebe u kuvanju, nemojte preterivati, ali ponekada mala količina i nije tako strašna.
 • Za čišćenje – kad god vam treba. Tu nema štete samo benefita.
 • Kao rastvore za ispiranje kože, jednom dnevno je dovoljno. ( ovo se ne odnosi na ispiranje intimne regije)

Pre svake upotrebe sode bikarbone za piće ili konzumaciju obavezno potražite mišljenje stručnog lica!

Da li je soda bikarbon bezbedna za korišćenje?

 

U normalnim okolnostima, soda ne škodi, ali ne treba preterivati. Kako u tudnoći ništa ne spada pod normalne okolnosti, i sa ovim sastojkom treba biti pažljiv i više nego umeren! Zapravo, iako nema dokazanih štetnih dejstava, postoje indikacije da može da utiče na otoke i na promene u krvi, a to svakako ne želimo dok se beba razvija punom parom u stomaku. Pogotovo zato što je vaš krvni sistem i bebin krvni sistem.

Soda bikarbona nije najbolja opcija ni za dojilje. Smatra se da u malim količinama i konzumacijom ponekad, neće škoditi, ali uvek imajte na umu da se skoro sve prenosi na mleko. To znači da se natrijum bikarbonat može naći i u mleku, pogotovo kada su količine velike. Zato je koristiti minimalno sve dok ne prođe i trudnoća i kasnije period dojenja.

Dakle, umereno i pametno korišćenje neće imati štete već samo koristi kako za organizam tako i za sve ostale vidove upotrebe ovog sastojka!