otečne noge u trudnoći

Da li je oticanje nogu u trudnoći opasno?

Da li je oticanje nogu u trudnoći normalna pojava? Kako pomoći sebi kada noge oteknu? Kada je ovo znak da nešto nije u redu? Pročitajte.

Zašto se javlja oticanje u trudnoći?

 

Drugo stanje sa sobom donosi mnoge promene kada je funkcionisanje organizma u pitanju. Sve to za posledicu ima brojne simptome među kojima je i oticanje.

Evo šta uzrokuje ovaj neprijatan simptom.

 • Kada zatrudnite tada se količina krvi značajno povećava i to čak za 50% u odnosu na količinu pre trudnoće. Veća količina krvi neophodna je jer zahvaljujući krvotoku hranljivi nutrijenti stižu do bebe. Ova povećana količina krvi često se nakuplja u nogama što uzrokuje oticanje.
 • Hormon relaxin sada se proizvodi u značajno većim količinama, a on je zadužen za opuštanje mišića, ligamenata i zglobova.
 • Neodgovarajuća ishrana pod kojom se uglavnom misli na veliki unos soli, uzrokuje problem sa oticanjem.
 • Telo zadržava dodatne količine tečnosti kako bi se obezbedili odgovarajući uslovi za rast i razvoj bebe unutar materice. Naš organizam većim delom čini voda, a sada je ima više i do nekoliko litara.
 • Ukoliko ste trudni u letnjim mesecima, pogotovo ako ste pri kraju trudnoće toplo vreme može biti uzročnik oticanja.
 • Vaše noge i stopala mogu oticati i zbog pritiska koji materica vrši na krvne sudove. Kako beba raste taj pritisak je sve intenzivniji, zato je sa odmicanjem trudnoće i oticanje mnogo izraženije.
 • Promena hormonskog statusa tokom trudnoće takođe je uzrok ove pojave, jer organizam više ne funkcioniše na uobičanjen način. Teže se izlučuje so, pa se ona zadržava unutar organizma i dovodi do oticanja.

Oticanje nogu i ruku u trudnoći

 

Oticanje nogu i ruku u trudnoći sasvim je očekivano videti kod žena. Neke će ovaj problem i zaobići, ali većina žena barem u nekom momentu oseti ovaj simptom.

 

 

Najčešće se problem otečenih nogu  i ruku javlja kada se približavate svom terminu porođaja, ali ima i izuzetaka pa se kod nekih žena ovaj simptom javlja mnogo ranije.

Ukoliko ovaj problem nije praćen nekim drugim simptomima onda se smatra normalnom pojavom. Žene će verovanto primetiti da im noge i ruke otiču nakon dužeg stajanja odnosno u večernjim satima nakon nekih aktivnosti.

Sve dok stanje nije zabrinjavajuće, vaš lekar će vas verovatno posavetovati kako da se u kućnim uslovima rešite ove neprijatne pojave.  Kako, objasnićemo malo kasnije.

Otečeni zglobovi tokom drugog stanja

 

Neka vas ne čudi što su vam zglobovi otečeni tokom trudnoće, jer je to sasvim normalna pojava.

 

otečenost nogu u trudnoći

 

Trudnoća ne bira puno, pa tako mogu biti zahvaćeni kako manji zglobovi, tako i krupniji zglobovi na gornjim i donjim ekstremitetima.

Jeste neprijatan simptom, ali imajte na umu da sve ima svoju svrhu i da je prolazno.

Oticanje nogu  u ranoj trudnoći

 

Mnoge trudnice već u ranoj fazi trudnoće primete da više ne mogu nositi staru obuću. Odjednom su cipele tesne, žuljaju i vreme je za kupovnu većeg broja obuće.

To je zato što se otečene noge ponekad jave već tokom rane trudnoće. Iako je ređe, nije neuobičajeno.

Šta bi mogao biti uzrok? Uzrok bi moglo biti bilo šta od pomenutog u prethodnom delu teksta.

Međutim, ako je oticanje baš izraženo nije na odmet proveriti sa lekarom šta se dešava. Možda je to znak da treba obratiti pažnju na visinu krvnog pritiska, a možda je samo propratno stanje u trudnoći koje se smatra normalnim.

Oticanje nogu u kasnoj trudnoći

 

Otečene noge u kasnoj trudnoći, simptom je koji očekuje većinu žena u određenom momentu u većoj ili manjoj meri. Razlog za ovakvo stanje leži u brojnim promenama kroz koje telo prolazi kako bi bebi obezebedilo odgovarajuće uslove za razvoj.

Sada je beba sve veća, vrši pritisak na krvne sudove, zahteva više hranljivih materija, a sve to dobije zahvaljujući povećanoj količini krvi i delovanju trudničkih hormona.

Kada počnete da otičete to zna biti prilično neprijatno i frustrirajuće, jer vrlo često stvara neprijatne smetnje, pa čak i manji intenzitet bola. Otečenost se može podneti kada je nivo bola u pitanju, ali će itekako biti potrebna mnogo komfornija obuća, barem dok beba ne dođe na svet.

Ovo nije jedini problem sa kojim ćete se suočiti kada je izgled u pitanju. Rast stomaka doneće i privremene promene na telu, ali može ostaviti i trajne. Reč je o strijama. Da do njih ne bi došlo, najbolje je delovati na vreme. Aleksandra je baš to uradila – našla je bezbedan, zdrav i efikasan način da spreči nastanak strija. O čemu se radi? Saznajte iz njenog iskustva koje je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/moje-iskustvo-kako-sam-strijama-u-trudnoci-stala-na-put/

Kako izbeći otečene noge u trudnoći

 

Znate da se za mnoge probleme ključ krije u prevenciji. Tako je i sa problemom oticanja u trudnoći. Da ne bi došli u situaciju da trpite neprijatne simptome, na vreme se pozabavite prevencijom i smanjite šansu da vas ovo stanje zadesi.

Evo i kako da to učinite.

Redovno vežbajte

 

Pod vežbanjem u trudnoći uglavnom se misli na bilo kakvu aktivnost koja će učiniti da se krećete i budete koliko toliko aktivni. Na taj način će vaše telo biti u funkciji, obezbedićete bolju snabdevenost kiseonikom, a smanjićete i stepen oticanja.

Kada je reč o oticanju nogu, tu se preporučuju i vežbe za stopala, kao poseban način za prevenciju.

Ne budite lenja trudnica već se krećite koliko vam vaše drugo stanje dopušta i učinićete mnogo toga dobrog za sebe.

Vodite računa o ishrani

 

Zdrava i pravilna ishrana vrlo je važna tokom trudnoće. Sve što vi jedete, dospeva i do vaše bebe u većoj ili manjoj meri. Osim toga, namirnice koje konzumirate utiču na celokupno zdravstveno stanje i funkcionisanje organizma.

Kada je reč o oticanju tu se preproučuje smanjenje unosa soli. Dakle izbegavajte previše slana jela i suhomesnate proizvode. Pojačajte unos vlaknastih namirnica koje će doprineti opštem zdravstvenom stanju.

Odmarajte što više

 

Drage trudnice, iskoristite period drugog stanja i u svoju korist. Vreme je da pravite češće pauze i da se odmarate što više. To nije u suprotnosti sa prethodnim savetom da budete aktivni, već vas savetujemo da tokom dana private češće pauze. Možda niste navikli na to, ali sada je zaista neophodno malo leći i podići noge kako bi se “vratile” na staro. 

Ukoliko ste zakasnili sa prevencijom, onda obavezno pređite na sledeći deo teksta.

Tu ćete saznati vrlo korisne savete koji vam mogu pomoći u rešavanju problema otečenih nogu.

Rešenje za otečene noge u trudnoći

 

Ukoliko ne želite da vas otečene noge ometaju u svakodnevnom funkcionisanju, onda je vreme da pronađete efikasno rešenje za ovaj problem.

 

otečene noge tokom drugog stanja

 

Evo šta sve može pomoći kada ste u drugom stanju, a na vama je da se odlučite od čega ćete krenuti.

Krema protiv oticanja nogu u  trudnoći

 

Većina trudnica će rešenje za otečene noge u trudnoći verovatno potražiti u apotekama. Na tržištu postoje kreme i gelovi koji su namenjeni upravo za ovu populaciju. Prilikom kupovine obratite pažnju da je na kremama istaknuto da su namenjene i trudnicama i da ne sadrže štetne sastojke poput boja, parabena i ostalih dodataka koji se u trudnoći nikako ne preporučuju.

Mi vam ipak savetujemo da se pre kupovine ovih preparata posavetujete sa svojim lekarom. Na taj način ćete biti sigurni da ste kupili kvalitetan proizvod koji nije štetan za vas i vašu bebu.

Diuretici kao rešenje – da ili ne?

 

Pre nego što krenemo u istraživanje da li su diuretici korisni ili ne, važno ih je definisati. To su lekovi koji se koriste za izbacivanje vode iz organizma.Verovatno ste čuli da se uz pomoć diuretika organizam može osloboditi nakupljene tečnosti i time  smanjiti otečenost. Međutim kada ste trudni to nikako nemojte činiti na svoju ruku.

Čak iako su u pitanju najprirodniji preparati, njihovom zloupotrebom možete napraviti jako puno štete. Pre bilo kakve pomisli na diuretik, obavezno se posavetujte sa svojim lekarom. Ukoliko je neophodno da se diuretici uzimaju zbog određenih zdravstvenih problema, onda to činite pod nadzorom lekara.

Burove obloge

 

Da li ste čuli za ovu vrstu obloga? Ukoliko niste, sada ćete saznati sve o ovoj metodi za smanjivanje otečenosti tokom trudnoće.

Za ove obloge potrebno je napraviti rastvor u koji ide voda i Burov prah ili tableta. Kada se pomešaju ova dva sastojka dobija se jedinjenje aluminijum-monobazni acetat. 

Rastvor pravite prema uputstvu proizvođača i u zavisnosti od količine koja vam je potrebna.  Zatim u napravljeni rastvor umočite čistu pamučnu tkaninu i stavite je na otečeni deo tela.

Iako zvuči kao vrlo jednostavna i bezbedna metoda, kada je primenjujete u trudnoći obavezno to činite uz lekarski nadzor kako ne bi došlo do kontraindikacija. 

Vežbe za otečene noge u trudnoći

 

Lekari preporučuju da se problem oticanja pokuša ublažiti i uz pomoć vežbi. To nisu zahtevne fizičke vežbe, samo je potrebno odvojiti malo vremena za njih. Tako recimo postoje vežbe za otečena stopala ione za šake. Obzirom da ih je potrebno izvoditi sa dozom opreza i u zavisnosti od dužine trudnoće, mi vam savetujemo da se sa stručnim licima posavetujete o tome kako se pravilno izvode.

Evo par primera:

 • Za otečene ruke, odlična vežba može biti sledeća. Ruke podignite u visinu ramena. Stisnite pesnice i private kružne pokrete iz zgloba. Ova vežba nije zahtevna, a može doneti puno olakšanja vašim ručnim zglobovima.
 • Ukoliko je vaš problem lociran u donjim ekstremitetima, onda ćete se fokusirati na ove sledeće.  Zauzmite položaj za vežbanje koji može biti ležeći ili polusedeći. Jedna od korisnih vežbi je i stavljanje stopala u položaj koji koriste balerine. Dakle, noge su u horizontalnom položaju i vodite računa kako dišete. Kod udaha noge stoje u mestu,a prilikom izdaha stopala i prste gurate na dole.
 • Iz ovog istog položaja možete uraditi i vežbu koja zahteva da pravite krugove sa stopalima. Dakle, kad udahnete ne radite ništa, a  kod izdaha pravite krugove u jednu, a zatim u drugu stranu.

Pijte puno tečnosti

 

Paradoksalno, ali tačno. Da bi ste se rešili viška tečnosti u organizmu, potrebno je da je unosite što više. Pod tim se misli na običnu vodu, a ne na druge napitke koji mogu naneti više štete nego koristi. Dakle, hidrirajte se i pijte što više vode jer će to uticati na smanjenje otečenosti.

Još neki korisni saveti

 

Da bi ste na svakodnevnom nivou radili sve što je u vašoj moći da ne oteknete previše, primenjujte neki od ovih saveta:

 • Izbegavajte dugo stajanje ili sedenje u istom položaju. Ako se desi da je to baš neophodno, onda pravite pauze tokom kojih ćete se malo istegnuti, promeniti položaj ili odraditi neku vežbicu,
 • U trudnoći nikako nemojte prekrštati noge dok sedite. Oprostiće vam svi što sada ne sedite u “najdamskijem” položaju.
 • Obratite pažnju kakvu obuću nosite, neka ona bude udobna i prijatna kako ne bi pogoršala stanje.
 • Možda nisu po poslednjoj modi, ali čarape za ovu namenu itekako mogu biti korisne. Vreme je za kupovinu medicinskih čarapa koje vam neće pogoršati već postojeće tegobe.
 • Smanjite unos soli na minimum jer ona utiče na zadržavanje tečnosti u organizmu.
 • Savetuje se i smanjen unos kofeinskih napitaka poput kafe i čajeva.
 • Spavajte na levom boku jer na taj način nećete poremetiti cirkulaciju u telu.
 • Dok odmarate ili gledate TV obavezno podignite noge, tako da budu iznad nivoa vašeg srca. Ovakav položaj će smanjiti pritisak na vene.
 • Potapajte noge u mlaku vodu. Ne mora biti ledeno hladna, ali je potrebno da rashladi noge barem kada su letnji meseci u pitanju. To možete činiti nekoliko puta nedeljno po dvadesetak minuta.

Kada je stanje zabrinjavajuće i kada posetiti lekara?

 

Spomenuli smo već da je oticanje u trudnoći sasvim normalna i očekivana pojava, međutim ponekad je znak za uzbunu. 

 

 

Zdravstveno stanje trudnice je zabrinjavajuće ukoliko se pojavi neki od sledećih simptoma: 

 • Iznenadno i vrlo intenzivno oticanje u predelu lica i ruku može biti alarm da je u pitanju preeklampsija odnosno visok krvni pritisak. Ovakvo stanje zahteva intervenciju lekara jer može dovesti do komplikacija tokom trudnoće i na porođaju.
 • Da je stanje ozbiljno na to ukazuje pojava intenzivne glavobolje koja nikako ne prolazi.
 • Iznenadni problemi sa vidom poput zamućenja slike
 • Mučnina, bolovi u stomaku
 • Kratak dah
 • Jaki bolovi u predelu leđa, ramena .
 • Asimetrično oticanje, odnosno neujednačeno oticanje nogu takođe je alarm za proveru zdravstvenog stanja.
 • Pojava bolova u predelu grudnog koša i problemi sa disanjem mogu biti signal za srčane tegobe.

Da li otečenost prolazi nakon porođaja?

 

Iako otečenost nije nimalo prijatan simptom i može potrajati tokom većeg dela trudnoće, dobra vest je da prolazi. 

Kada se beba rodi, problem otečenih ekstremiteta uglavnom prolazi kao da ga nije ni bilo.

Kod nekih trudnica se otečenost smanjuje odmah nakon porođaja, a kod nekih je potrebno određeno vreme, ali ako je sa zdravstvene strane sve u redu, onda nema razloga da se otoci ne povuku.

Često se trudncie šale da su im noge kao krofne. Iako ova tema nije uvek za šalu, to može biti dobar način da se borite sa ovim simptomom.

Primenite naše korisne savete i olakšajte sebi trudničke dane. Nakon porođaja sve će to ostati samo još jedna od uspomena na brojne simptome koji su vam zadavali muke.