prvi znaci trudnoće

Koji su prvi znaci trudnoće? Ovo su najčešći!

Znate li da se prvi znaci trudnoće mogu se pojaviti i pre izostanka menstruacije koja je najočigledniji nagoveštaj da ste možda trudni? Ako planirate bebu, ubrzo nakon ovulacije i začeća možete početi sa osluškivanjem svog tela.

Prvi simptomi trudnoće se ne pojavljuju na identičan način kod svake žene. Pojedine trudnice će “pucati” od hormonskih promena, dok druge možda neće ni primetiti da su trudne.

Evo nekih smernica kako da što ranije prepoznate znake trudnoće i započnete prenatalnu brigu o bebi.

Kada se najranije javljaju prvi znaci trudnoće?

 

Kada će se pojaviti prvi znaci trudnoće  vrlo je teško reći. Pojedine žene će već nakon nekoliko dana od začeća osetiti promene, dok će druge prve znake primetiti tek nakon izostanka menstruacije.

 

prvi simptomi trudnoće pre menstruacije

 

Najraniji znaci i njihov intenzitet će varirati u zavisnosti od hormonskog statusa žene, obraćanja pažnje na promene koje se dešavaju u telu, redovnost menstrualnih ciklusa, postojanje nekih dijagnoza i mnogih drugih individualnih faktora.

Veliki broj faktora igra ulogu u ovoj situaciji.

Žene koje žele bebu verovatno će primetiti i najminimalniji signal odnosno promenu u svom telu, a sa druge strane neko ko ne planira bebu i očigledne simptome može pripisati drugim uzrocima.

No, ako pratite, dobro je da znate šta možete očekivati.

Prvi znaci trudnoće u prvoj nedelji

 

Simptomi trudnoće su brojni.  Koji će se pojaviti baš kod vas i kada, ostaje vam da sačekate da dođe do oplodnje i osluškujete svoje telo.

Pojedine znake rane trudnoće možda nećete ni tumačiti tako. Neki su veoma slični umoru, iscrpljenosti ili početku prehlade.

Može se desiti da već u prvim danima trudnoće osetite glavobolju, povišenu bazalnu temperaturu, učestaliju potrebu za mokrenjem, grčeve, nadutost, malaksalost.

Svi ovi znaci ne moraju nužno značiti trudnoću. Ponekad su oni zaista pokazatelj iscrpljenosti organizma, bolesti ili nadolazeće menstruacije.

Međutim ako se redovno pojavljuju i praćeni su dodatnim simptomima najbolje bi bilo proveriti o čemu se radi. Ako ste trudni bolje je da to saznate što pre kako ne bi narušili bebin razvoj uzimanjem raznih terapija za ublažavanje simptoma.

Najsigurniji znaci rane trudnoće

 

Najraniji znaci trudnoće često umeju da prevare. Međutim postoje i oni znaci koje smatramo sigurnijima. Kada se oni pojave, odnosno kada izostanu tada već možete biti sigurni u neke stvari, ali ih ipak treba dodatno proveriti.

Izostanak menstruacije

 

Izostanak menstruacije smatra se jednim od najsigurnijih znakova trudnoće.

Kada je ciklus redovan, veoma je lako izračunati vreme ovulacije i  menstruacije. Kada izvršite računicu stvari će biti vrlo jasne. Uglavnom se savetuje da sačekate izostanak menstruacije kako bi ste uradili kućni test ili neku drugu analizu i dobili validne rezultate.

No, ovo nije uvek tačan pokazatelj.

Nekad izostanak menstruacije može biti posledica nekih nepredviđenih okolnosti poput bolesti i stresa. Ako vam ciklus nije redovan, onda vam ovaj signal neće biti od velike koristi već će biti potrebno dodatno proveriti situaciju.

Pozitivan test za utvrđivanje trudnoće

 

Kućni testovi za utvrđivanje trudnoće su naširoko primenjivani od strane žena . Njihova prednost je  u pouzdanosti, lakoći upotrebe, a i finansijski su dostupni svima.

 

rani znaci trudnoće

 

Test za utvrđivanje trudnoće možete koristiti već prvog dana nakon izostanka menstruacije.

Pojedini proizvođači navode da su njihovi testovi dovoljno osetljivi da utvrde trudnoću i pre izostanka menstruacije.  Ipak, uglavnom i lekari savetuju da se sačeka izostanak ciklusa kako bi test dao validne rezultate.

Test detektuje povišen nivo hormona gonadotropina koji je prisutan u trudnoći.

Kada detektuje prisutnost hormona, test će pokazati dve crvene linije koje označavaju trudnoću. Nije na odmet da test ponovite  kako bi ste potvrdili rezultate.

Simptomi trudnoće pre izostanka menstruacije

 

Pre nego što se pojavi jedan od sigurnijih zakova trudnoće, a to je izostanak menstruacje, mnogo toga  može nagovestiti dolazak bebe.

Rani simptomi trudnoće: sekret

 

Promene u vaginalnom sekretu su sastavni deo menstrualnog ciklusa. U zavisnosti od faze ciklusa mogu se primetiti promene u njegovom izgledu. Kada je reč o ranoj trudnoći sekret tada može biti gust i beličast.  Ovaj simptom je karakterističan kako za prve nedelje trudnoće tako i za kasniju trudnoću.

Ako primetite da sekreciju prati promena boje, svrab ili  pečenje to može biti pokazatelj bakterijske infekcije i tada je neophodno posetiti ginekologa radi dobijanja odgovarajuće terapije.

Bol u jajnicima kao rani znak trudnoće

 

Bol u jajnicima može biti pokazatelj rane trudnoće, iako ga neke žene mogu pomešati sa simptomima nadolazećeg ciklusa. Bolovi se mogu interpretirati i kao grčevi u predelu jajnika. Ponekad je to znak da se upravo u tom trenutku dešava začeće ili je prosto reakcija na hormonske promene u ranoj trudnoći.

Grčevi kao prvi znaci trudnoće

 

Grčevi su verni pratioci većine trudnoća i uglavnom nisu signal za zabrinutost. Najčešće su prouzrokovani promenama u organizmu i pričvršćivanjem oplođene jajne ćelije za zid materice. Grčevi podsećaju na menstrualne tegobe pa ih žene često tako i interpretiraju. Ako nisu praćeni nekim drugim simptomima i prolaze kada promenite položaj ili se odmorite onda je sve u redu. Svaki sumnjiv ili jako intenzivan znak je potrebno proveriti.

Krvarenje kao rani znak trudnoće

 

Kod pojedinih žena je pojava blagog  krvarenja prvi znak trudnoće. Ovo krvarenje je poznato kao implantacijsko krvarenje, a dešava se kada se oplođena jajna ćelija zakači za matericu, nekih 10 dana nakon začeća. To se može pojaviti u vreme očekivane menstruacije, ali ne kod svih žena.

Kada se ovakvo krvarenje pojavi , često se meša sa menstrualnim krvarenjem, ali obično nije toliko obilno i ne traje tako dugo kao menstruacija. Po tome ga možete prepoznati.

Implantacijsko krvarenje se zaustavjla samo od sebe, u slučaju da vam je nešto neobično ili ste zabrinuti obratite se svom ginekologu radi utvrđivanja stanja.

Povišena bazalna temperatura

 

Povišena bazalna temperatura može biti rani znak trudnoće. To ćete primetiti samo ako je merite redovno i pratite njeno stanje tokom ciklusa.

Kako? Saznajte na ovom linku: Bazalna temperatura i njeno merenje: lako uz ove savete!

Ukoliko je bazalna temperatura ostala povišena nakon očekivane menstruacije to može biti znak da ste trudni jer inače naglo pada pred očekivanu menstruaciju kada je ciklus redovan.

Nadutost stomaka

 

Nadutost stomaka je pojava sa kojom se veliki broj žena susreće neposredno pred svaku menstruaciju. Kada primetite da vam je stomak naduven i da vam sve od odeće smeta to može biti i znak trudnoće.

Do ove pojave dolazi usled svih hormonskih promena i promena vezanih za rast materice i ploda.

 

Glavobolja

 

Kada imate glavobolju često je pripisujete drugim uzrocima kao što je stres, umor i svakodnevnim situacijama. Međutim glavobolja može biti i rani simptom trudnoće, a do nje dolazi usled hormonskih promena i promena u volumenu krvi i cirkulaciji.

Da bi ste ove simptome sveli na minimum važno je da uzimate dovoljne količine tečnosti kako bi organizam pravilno funkcionisao i nadomestio sve što mu je tokom trudnoće potrebno.

Ostali znaci trudnoće

 

Osim ovih simptoma trudnoće koji se javljaju i pre menstruacije, neki od prvih simptoma trudnoće koje uzrokuju burne promene hormona u telu su i ovi :

Bol u grudima

 

Bolovi u dojkama i otečenost  su veoma dobri pokazatelji da se u telu nešto dešava. Ovi simptomi su vezani i za početak menstrualnog krvarenja pa se lako mogu pripisati tome. Međutim kada dođe do začeća ovi simptomi mogu biti dosta izraženiji u odnosu na redovni ciklus.

To se dešava zbog uticaja hormona i pripreme tela za predstojeće promene vezane za trudnoću i dojenje.

Mučnina  u trudnoći

 

Mučnina je simptom trudnoće koji se može pojaviti u bilo kom periodu trudnoće. Nekad se javi na samom početku kao jedan od prvih znakova trudnoće, a ponekad tek u poodmakloj trudnoći.Može se pojaviti sa povraćanjem ili bez.

 

rani znaci trudnoće

 

Uglavnom se u trudnoći javljaju jutarnje mučnine mada ni to nije uvek pravilo. Žene koje imaju problema sa mučninama u trudnoći zaista mogu da se namuče jer to nije nimalo prijatan simptom pogotovo ako je praćen i povraćanjem. Naravno da možete imati sreće da vas ne muče simptomi mučnine, ali to je dosta retko.

Averzija prema hrani

 

Ako primetite da vam se odjednom ne jedu uobičajene namirnice koje ste do sada voleli, proverite da li ste trudni. Kada dođe do začeća mnogo toga se promeni u telu pa isto tako i želja za određenom vrstom hrane. To je sasvim normalna pojava. Protiv toga se ne možete izboriti, naprosto pratite svoj osećaj i potrebe svog organizma. Imajte na umu da je to privremeno i da će proći kada se hormoni vrate na normalu.

Nasuprot tome može se javiti i sledeće…

Trudničke želje

 

Trudničke želje su posebna tema. To što trudnica može poželeti od hrane ili kombinacije ukusa, nekome ne bi palo na pamet. Smatrajte to normalnim u periodu trudnoće. Hormoni sada rade svoje i promene su jako velike. Zato neka vam udovoljavaju dok ste trudni, jer je sve opravdano. Zapravo, smatra se da neke od ovih žudnji za neobičnim namirnicama ukazuju na to šta nam nedostaje u organizmu.

Zatvor

 

Promene u hormonskom statusu utiču i na promene u radu digestivnog trakta. U trudnoći te promene uglavnom idu u pravcu usporenog rada digestivnog trakta, sporijeg varenja i zatvora. To za posledicu može imati osećaj naduvenosti, gasova i grčeva.

Da bi ste regulisali ovo stanje preporučuje se da unosite dosta tečnosti i jedete namirnice pune vlakna kako bi ste poboljšali rad digestivnog trakta.

Često mokrenje

 

Često mokrenje je propratna pojava u trudnoći. Nekad se dešava već na samom početku trudnoće, a nekad u kasnijoj trudnoći.

To se dešava zbog toga što se u trudnoći povećava količina krvi i to uzrokuje da bubrezi proizvode  mnogo više tečnosti koja završava u bešici. Sa druge strane moguće je da bešika bude pod pritiskom usled rasta bebe i njenog položaja u materici.

Blizanačka trudnoća i njeni rani znaci

 

Blizanačka trudnoća je specifična po mnogim stvarima pa tako i po pojavi najranijih simptoma trudnoće.

Žene koje su imale iskustvo blizanačke trudnoće prve znake su osetile dosta ranije i dosta izraženije.

Najčešći rani simptomi blizanačkih trudnoća su umor, promene u raspoloženju, mučnina, zatvor. Simptomi se ne razlikuju od drugih trudnoća, ali su dosta intenzivniji. 

Kod blizanačkih trudnoća je specifično i to što mnogo brže dolazi do fizičkih promena na telu. Brže se primećuje rast stomaka što je i logično jer dve bebe ipak zahtevaju više prostora.

Znaci trudnoće posle veštačke oplodnje

 

Veštačka oplodnja je specifično iskustvo koje zahteva dosta truda, borbe i strpljenja. To najbolje znaju parovi koji su prošli kroz ovaj način začeća bebe. Kada se završi ceo proces koji uopšte nije lak, ostaje da čekate na pojavu prvih simptoma i znakova da je oplodnja uspela.

Pre nego što vam lekar odradi analize krvi na osnovu kojih će potvrditi pozitivan rezultat postoji mogućnost da osetite rane znake trudnoće koji su poput onih kada do začeća dolazi prirodnim putem.

Koji će se znaci prvi pojaviti kod vas, vrlo je teško predvideti. U svakom slučaju ako prolazite kroz ovo izazovno iskustvo želimo vam da što pre osetite prvi znak uspeha.

Trudnoća bez simptoma

 

Trudnoća bez simptoma je idealno stanje koje pogađa veoma mali broj žena. Ukoliko ste vi jedna od njih, blago vama. Kada nemate simptome tada je neophodno čekati izostanak menstruacije da bi ste uopšte shvatili da ste trudni, ali u takvoj trudnoći se stvarno može uživati.

Mnoge žene zabrinjava da sa takvom trudnoćom nešto nije u redu, međutim ne mora da znači. Kada odradite sve potrebne analize i preglede i utvrdite da je sve kako treba, prosto se smatrajte srećnicom i uživajte u trudnoći.

Čudni znaci trudnoće. I toga ima!

 

Metalni ukus u ustima je jedan od malo čudnijih znakova trudnoće. Javlja se kao posledica povišenih nivoa hormona. Teško je dočarati taj osećaj, ali zaista možete imati osećaj metala u ustima i ume biti pomalo neprijatno.

Nesanica i promene u bioritmu itekako mogu ukazivati na trudnoću. Svi će vam govoriti da spavate dok možete međutim promene koje se dešavaju u vašem telu su ogromne i kod pojedinih žena se ogledaju upravo u problemima sa snom.

Preterana osetljivost na mirise i ukuse je česta pojava u trudnoći. Može se desiti da vam čula budu toliko izoštrena da osetite i ono što ostali ljudi oko vas ne primećuju. To može izazivati mučninu pogotovo ako su neprijatni mirisi u pitanju, a može biti i korisno u pojedinim situacijama.

Simptomi rane trudnoće su mnogobrojni i ako dovoljno dobro poznajete svoje telo, sa lakoćom možete shvatiti da ste trudni.

Nekada su ovi simptomi lažna uzbuna pogotovo ako željno iščekujete trudnoću, a do nje nikako da dođe.

Ono što je važno da uradite kada planirate potomstvo jeste da pratite svoje telo i reagujete na sve simptome. Ako nešto primetite, na vreme se obratite svom lekaru kako bi ste  započeli prenatalnu negu i dobili zdravu bebu.