prvi znaci trudnoće

Ovo su sigurni prvi znaci trudnoće!

Koji su to sigurni znaci trudnoće, a koji baš i ne?  Prvi znaci trudnoće mogu se pojaviti i pre izostanka menstruacije. Evo koji su.

Ako planirate bebu, onda već nakon ovulacije možete početi da pratite signale koje vam telo šalje. Prvi simptomi trudnoće se ne pojavljuju na identičan način kod svake žene. Pojedine trudnice će “pucati” od hormonskih promena, dok druge možda neće ni primetiti da su trudne.

Evo nekih smernica kako da što ranije prepoznate znake trudnoće i započnete prenatalnu brigu o bebi.

Kada se najranije javljaju prvi znaci trudnoće?

 

Kada će se pojaviti  znaci trudnoće vrlo je teško reći. Pojedine žene će već nakon nekoliko dana od začeća osetiti promene, dok će druge prve znake primetiti tek nakon izostanka menstruacije.

 

prvi simptomi trudnoće pre menstruacije

 

Najraniji znaci i njihov intenzitet će varirati u zavisnosti od hormonskog statusa žene, obraćanja pažnje na promene koje se dešavaju u telu, redovnost menstrualnih ciklusa, postojanje nekih dijagnoza i mnogih drugih individualnih faktora.

Veliki broj faktora igra ulogu u ovoj situaciji.

Žene koje žele bebu verovatno će primetiti i najminimalniji signal odnosno promenu u svom telu. Sa druge strane neko ko ne planira bebu i očigledne simptome može pripisati drugim uzrocima.

No, ako pratite, dobro je da znate šta možete očekivati i koji su to sigurni znaci trudnoće, a koji ne.

Prvi znaci trudnoće u prvoj nedelji

 

Simptomi trudnoće su brojni.  Koji će se pojaviti baš kod vas i kada, ostaje vam da sačekate da dođe do oplodnje i osluškujete svoje telo.

Pojedine znake rane trudnoće možda nećete ni tumačiti tako. Neki su veoma slični umoru, iscrpljenosti ili početku prehlade.

Može se desiti da već u prvim danima trudnoće osetite glavobolju, povišenu bazalnu temperaturu, učestaliju potrebu za mokrenjem, grčeve, nadutost, malaksalost.

Svi ovi znaci ne moraju nužno značiti trudnoću. Ponekad su oni zaista pokazatelj iscrpljenosti organizma, bolesti ili nadolazeće menstruacije.

 

 

Međutim ako se redovno pojavljuju i praćeni su dodatnim simptomima najbolje bi bilo proveriti o čemu se radi. Ako ste trudni bolje je da to saznate što pre kako ne bi narušili bebin razvoj uzimanjem raznih terapija za ublažavanje simptoma.

Koji su sigurni znaci trudnoće?

 

Najraniji znaci trudnoće često umeju da prevare. Međutim postoje i oni znaci koje smatramo sigurnijima. Kada se oni pojave, odnosno kada izostanu,  tada već možete biti sigurni u neke stvari, ali ih ipak treba dodatno proveriti.

Izostanak menstruacije

 

Izostanak menstruacije smatra se jednim od najsigurnijih znakova trudnoće.

Kada je ciklus redovan, veoma je lako izračunati vreme ovulacije i  menstruacije. Kada izvršite računicu stvari će biti vrlo jasne. Uglavnom se savetuje da sačekate izostanak menstruacije kako bi ste uradili kućni test ili neku drugu analizu i dobili validne rezultate.

No, iako je ovo prilično siguran znak trudnoće kada ste radili na njoj, ni ovo nije uvek tačan pokazatelj.

Nekad izostanak menstruacije može biti posledica nekih nepredviđenih okolnosti poput bolesti i stresa. Ako vam ciklus nije redovan, onda vam ovaj signal neće biti od velike koristi već će biti potrebno dodatno proveriti situaciju.

Pozitivan test za utvrđivanje trudnoće

 

Kućni testovi za utvrđivanje trudnoće su naširoko primenjivani od strane žena . Njihova prednost je u pouzdanosti, lakoći upotrebe, a i finansijski su dostupni svima.

 

rani znaci trudnoće

 

Test za utvrđivanje trudnoće možete koristiti već prvog dana nakon izostanka menstruacije.

Pojedini proizvođači navode da su njihovi testovi dovoljno osetljivi da utvrde trudnoću i pre izostanka menstruacije.  Ipak, uglavnom i lekari savetuju da se sačeka izostanak ciklusa kako bi test dao validne rezultate.

Test detektuje povišen nivo hormona gonadotropina koji je prisutan u samo tokom drugog stanja i kao takav siguran znak trudnoće. Beta hcg se naglo povećava u prvim danima trudnoće i test radi tako što to detektuje. Kada je prisutan, test će pokazati dve crvene linije koje označavaju začeće. Nije na odmet da test ponovite kako bi ste potvrdili rezultate.

Test je pozitivan? Čestitamo!

Sada je vreme da odmah mislite o svojoj koži, kako kasnije ne biste žalili zbog toga. Ne, nije ništa strašno, ali ipak može da se predupredi. Znate li da većina trudnica dobije strije na stomaku u trudnoći? Ovo je sasvim razumljivo, jer se u kasnijoj trudnoći koža stomaka rasteže i , ako nije dovoljno elastična, puca . Tako nastaju strije.

 

Zato je već na početku dobro imati to na umu i odmah početi sa negom kože. Ipak, posebno u trudnoći, nije svejedno šta stavljate na kožu. Sada je vreme da  da počnete da vodite računa o tome kakvu kozmetiku koristite. Dr Pilar krema protiv strija na biljnoj bazi je dobar i pametan izbor. To je specifičan spoj na bazi biljnih hidrirajućih ulja, obogaćen pantenolom, vitaminom E i hijaluronskom kiselinom uz koji elastičnost kože ostaje na vrhuncu. Možete je i vi održati ako naručite Dr Pilar kremu za strije na ovom linku: doktorpilar.com/krema-za-strije/

z

No, dok do velikog stomaka ne dođe, evo šta još može ukazati na drugo stanje.

Simptomi trudnoće pre izostanka menstruacije

 

Pre nego što se pojave sigurni znakovi trudnoće, kao što je izostanak menstruacje, mnogo toga  može nagovestiti da ste ostali u drugom stanju.

Rani simptomi trudnoće: sekret

 

Promene u vaginalnom sekretu su sastavni deo menstrualnog ciklusa. U zavisnosti od faze ciklusa mogu se primetiti promene u njegovom izgledu. Kada je reč o ranoj trudnoći sekret tada može biti gust i beličast.  Ovaj simptom je karakterističan kako za prve nedelje trudnoće tako i za kasniju trudnoću.

Ako primetite da sekreciju prati promena boje, svrab ili  pečenje to može biti pokazatelj bakterijske infekcije i tada je neophodno posetiti ginekologa radi dobijanja odgovarajuće terapije.

Bol u jajnicima kao rani znak trudnoće

 

Bol u jajnicima može biti pokazatelj rane trudnoće, iako ga neke žene mogu pomešati sa simptomima nadolazećeg ciklusa. Bolovi se mogu interpretirati i kao grčevi u predelu jajnika. Ponekad je to znak da se upravo u tom trenutku dešava začeće ili je prosto reakcija na hormonske promene u ranoj trudnoći.

Grčevi kao prvi znaci trudnoće

 

Grčevi i bolovi u stomaku su verni pratioci većine trudnoća i uglavnom nisu signal za zabrinutost. Najčešće su prouzrokovani promenama u organizmu i pričvršćivanjem oplođene jajne ćelije za zid materice. Grčevi podsećaju na menstrualne tegobe pa ih žene često tako i interpretiraju. Ako nisu praćeni nekim drugim simptomima i prolaze kada promenite položaj ili se odmorite onda je sve u redu. Svaki sumnjiv ili jako intenzivan znak je potrebno proveriti na lekarskom pregledu.

Krvarenje kao rani znak trudnoće

 

Kod pojedinih žena je pojava blagog  krvarenja prvi znak trudnoće. Ovo krvarenje je poznato kao implantacijsko krvarenje, a dešava se kada se oplođena jajna ćelija zakači za matericu, nekih 10 dana nakon začeća. To se može pojaviti u vreme očekivane menstruacije, ali ne kod svih žena.

Kada se ovakvo krvarenje pojavi , često se meša sa menstrualnim krvarenjem, ali obično nije toliko obilno i ne traje tako dugo kao menstruacija. Po tome ga možete prepoznati.

Implantacijsko krvarenje se zaustavlja samo od sebe.  Obično se javlja nešto ranije nego što se očekuje menstruacija, obično 6 do 12 dana nakon začeća. Takođe, krvarenje tokom implantacije je obično kratkotrajnije i slabijeg intenziteta u poređenju sa menstrualnim krvarenjem. Boja krvi može takođe biti indikator; dok je menstrualno krvarenje obično jače crvene boje, implantacijsko krvarenje može imati svetliju, ružičastu ili čak smeđu nijansu.

U slučaju da vam je nešto neobično ili ste zabrinuti obratite se svom ginekologu radi utvrđivanja stanja.

Povišena bazalna temperatura

 

Povišena bazalna temperatura može biti sigurni znak trudnoće. To ćete primetiti samo ako je merite redovno i pratite njeno stanje tokom ciklusa.

Kako? Saznajte na ovom linku: Bazalna temperatura i njeno merenje: lako uz ove savete!

Ukoliko je bazalna temperatura ostala povišena nakon očekivane menstruacije to može biti znak da ste trudni jer inače naglo pada pred očekivanu menstruaciju kada je ciklus redovan.

Nadutost stomaka

 

Nadutost stomaka je pojava sa kojom se veliki broj žena susreće neposredno pred svaku menstruaciju. Kada primetite da vam je stomak naduven i da vam sve od odeće smeta to može biti i znak trudnoće.

Do ove pojave dolazi usled svih hormonskih promena i promena vezanih za rast materice i ploda. Tada se u stomaku stvaraju gasovi, što dovodi do nadutosti.

Pročitajte više o gasovima u trudnoći.

Glavobolja i vrtoglavica

 

Kada imate glavobolju često je pripisujete drugim uzrocima kao što je stres, umor i svakodnevnim situacijama. Međutim glavobolja može biti i rani simptom trudnoće, a do nje dolazi usled hormonskih promena i promena u volumenu krvi i cirkulaciji. Usled i istih razloga, mogu se javiti i vrtoglavice.

Da bi ste ove simptome sveli na minimum važno je da uzimate dovoljne količine tečnosti kako bi organizam pravilno funkcionisao i nadomestio sve što mu je tokom trudnoće potrebno.

Umor i postreba za snom

 

Umor i izražena potreba za snom često su među ranim simptomima trudnoće koje žene mogu doživeti. Ovaj osećaj umora nije običan, već se često pojavljuje iznenada i može biti prisutan čak i kada nema prethodnih fizički napornih aktivnosti.

Razlog ovog intenzivnog umora leži u naglom porastu nivoa hormona, pre svega progesterona, koji utiče na smanjenje energije i izaziva pospanost. Trudnice često opisuju osećaj da nikada nisu dovoljno odmorne, bez obzira na dužinu sna ili odmor.

Ovaj simptom može se javiti veoma rano u trudnoći i predstavlja jedan od znakova koji ukazuju na hormonalne promene u organizmu. Iako umor može biti izazovan, odmor i kvalitetan san tokom dana mogu pomoći ublažavanju ovog simptoma. Važno je da slušate svoje telo i odmore kad god  je to potrebno, jer tp može doprineti boljem fizičkom i emocionalnom blagostanju tokom ovog posebnog perioda

Promene u cerviksu

 

Promene u cerviksu predstavljaju jedan od mogućih ranih znakova trudnoće koje žene mogu primetiti. Cerviks, ili grlić materice, podložan je promenama tokom menstrualnog ciklusa, ali i u trudnoći. Praćenjem teksture i pozicije cerviksa, žene mogu pokušati odrediti dane ovulacije i, eventualno, potvrditi trudnoću. U danima ovulacije, cerviks je obično visoko postavljen i ima mekšu teksturu, što može biti slično promenama koje se dešavaju u trudnoći. Međutim, važno je napomenuti da ova metoda nije potpuno pouzdana jer je subjektivna i podložna promenama uzrokovanim drugim faktorima. Žene koje osećaju da su senzibilne na promene u cerviksu mogu primetiti ovaj simptom, ali se preporučuje i konsultacija sa stručnjakom ili korišćenje drugih metoda potvrde trudnoće radi tačnijih rezultata.

Ostali znaci trudnoće

 

Osim ovih simptoma trudnoće koji se javljaju i pre menstruacije, tu su i neki prilično sigurni znaci trudnoće koje uzrokuju burne promene hormona u telu :

Bol u grudima

 

Bolovi u dojkama i otečenost  su veoma dobri pokazatelji da se u telu nešto dešava. Ovi simptomi su vezani i za početak menstrualnog krvarenja pa se lako mogu pripisati tome. Međutim, kada dođe do začeća,  bolne grudi mogu biti dosta izraženije u odnosu na bolove koji se javljaju onda kada se odnose na ciklus.

To se dešava zbog uticaja hormona i pripreme tela za predstojeće promene vezane za trudnoću i dojenje bebe.

Mučnina  u trudnoći

 

Mučnina je simptom trudnoće koji se može pojaviti u bilo kom periodu drugog stanja. Nekad se javi na samom početku , a ponekad tek u poodmakloj trudnoći. Može je pratiti povraćanje, ali i ne mora.

 

rani znaci trudnoće

 

Uglavnom se u trudnoći javljaju jutarnje mučnine mada ni to nije uvek pravilo. Žene koje imaju ovih problema zaista mogu da se namuče jer to nije nimalo prijatan osećaj pogotovo ako je praćen i povraćanjem. Naravno da ima i onih žena koje nikada ne osete ovaj problem.

Averzija prema hrani

 

Ako primetite da vam se odjednom ne jedu uobičajene namirnice koje ste do sada voleli, proverite da li ste trudni. Kada dođe do začeća, mnogo toga se promeni u telu pa isto tako i želja za određenom vrstom hrane. To je sasvim normalna pojava. Protiv toga se ne možete izboriti, naprosto pratite svoj osećaj i potrebe svog organizma. Imajte na umu da je to privremeno i da će proći kada se hormoni vrate na normalu.

Nasuprot tome može se javiti i sledeće…

Trudničke želje

 

Trudničke žudnje za hranom su posebna tema. To što trudnica može poželeti od hrane ili kombinacije ukusa, nekome ne bi palo na pamet. Smatrajte to normalnim u periodu trudnoće. Hormoni sada rade svoje i promene su jako velike. Zato neka vam udovoljavaju dok ste trudni, jer je sve opravdano. Zapravo, smatra se da neke od ovih žudnji za neobičnim namirnicama ukazuju na to šta nam nedostaje u organizmu.

Zatvor

 

Promene u hormonskom statusu utiču i na promene u radu digestivnog trakta. U trudnoći te promene uglavnom idu u pravcu usporenog rada digestivnog trakta, sporijeg varenja i zatvora. To za posledicu može imati osećaj naduvenosti, gasova i grčeva.

Da bi ste regulisali ovo stanje preporučuje se da unosite dosta tečnosti i jedete namirnice pune vlakna kako bi ste poboljšali rad digestivnog trakta.

Često mokrenje

 

Često mokrenje je propratna pojava u trudnoći. Nekad se dešava već na samom početku trudnoće, a nekad u kasnijoj trudnoći.

To se dešava zbog toga što se u trudnoći povećava količina krvi i to uzrokuje da bubrezi proizvode  mnogo više tečnosti koja završava u bešici. Sa druge strane moguće je da bešika bude pod pritiskom usled rasta bebe i njenog položaja u materici.

Promene raspoloženja

 

Još jedna stavka koju možete pripisati hormonima. Nagle promene raspoloženja, od plakanja do gromoglasnog smeha su česta pojava. Ne kaže se džabe da je trudnoća “drugo stanje”. Nekad ova raspoloženja ne možete ni sami sebi objasniti.

Istraživanja su pokazala da se uglavnom najburnije promene u trudnoći javljaju se do 8 nedelje, a onda njihovo ispoljavanje počinje polako da jenjava, jer se telo već privikava polako na novo hormonalno stanje. Vremenom neki znaci nestaju, a drugi se javljaju.

Na primer, tokom prvih nekoliko nedelja, uobičajeni simptomi uključuju umor, blagu mučninu i promene raspoloženja. Kako trudnoća napreduje, na početku drugog trimestra, mnoge žene osećaju poboljšanje u pogledu jutarnje mučnine, ali mogu iskusiti i druge simptome kao što su rast grudi i početak rasta stomaka. Ulaskom u treći trimestar, fokus se često prebacuje na simptome kao što su česti nagoni za mokrenjem, otežano disanje i priprema za porođaj.

Blizanačka trudnoća i njeni rani znaci

 

Blizanačka trudnoća je specifična po mnogim stvarima pa tako i po pojavi najranijih simptoma trudnoće.

Žene koje su imale iskustvo blizanačke trudnoće prve znake su osetile dosta ranije i dosta izraženije.

Najčešći rani simptomi blizanačkih trudnoća su umor, promene u raspoloženju, mučnina, zatvor. Simptomi se ne razlikuju od drugih trudnoća, ali su dosta intenzivniji. 

Kod blizanačkih trudnoća je specifično i to što mnogo brže dolazi do fizičkih promena na telu. Brže se primećuje rast stomaka što je i logično jer dve bebe ipak zahtevaju više prostora.

 

 

Znaci trudnoće posle veštačke oplodnje

 

Veštačka oplodnja je specifično iskustvo koje zahteva dosta truda, borbe i strpljenja. To najbolje znaju parovi koji su prošli kroz ovaj način začeća bebe. Kada se završi ceo proces koji uopšte nije lak, ostaje da čekate na pojavu prvih  znakova da je oplodnja uspela.

Pre nego što vam lekar odradi analize krvi na osnovu kojih će potvrditi pozitivan rezultat postoji mogućnost da osetite znake trudnoće koji su poput onih kada do začeća dolazi prirodnim putem.

Koji će se znaci prvi pojaviti kod vas, vrlo je teško predvideti. U svakom slučaju ako prolazite kroz ovo izazovno iskustvo želimo vam da što pre osetite prvi znak uspeha.

Trudnoća bez simptoma

 

Trudnoća bez simptoma je idealno stanje koje pogađa veoma mali broj žena. Ukoliko ste vi jedna od njih, blago vama. Kada nemate simptome tada je neophodno čekati izostanak menstruacije da bi ste uopšte shvatili da ste trudni, ali u takvoj trudnoći se stvarno može uživati.

Mnoge žene zabrinjava da sa takvom trudnoćom nešto nije u redu ako je ne osete, međutim ne mora da znači. Kada odradite sve potrebne analize i preglede i utvrdite da je sve kako treba, prosto se smatrajte srećnicom i uživajte u trudnoći. Vremenom ćete sigurno i videti i osetiti da ste trudni – počevši od rasta stomaka, preko pokreta bebe. E to su sigurni znaci trudnoće koji ne bi trebali izostati. Oni pokazuju u neku ruku da je beba u stomaku dobro.

Čudni znaci trudnoće. I toga ima!

 

  • Metalni ukus u ustima je jedan od malo čudnijih znakova trudnoće. Javlja se kao posledica povišenih nivoa hormona. Teško je dočarati taj osećaj, ali zaista možete imati osećaj metala u ustima i ume biti pomalo neprijatno.
  • Nesanica i promene u bioritmu itekako mogu ukazivati na trudnoću. Svi će vam govoriti da spavate dok možete međutim promene koje se dešavaju u vašem telu su ogromne i kod pojedinih žena se ogledaju upravo u problemima sa snom.
  • Čudni snovi takođe mogu da vas preplavljuju zbog naleta hormona.
  • Štucanje, podrigivanje i gasovi – neprijatni simptomi koji nastaju kao posledica viška progesterona
  • Preterana osetljivost na mirise i ukuse je česta pojava u trudnoći. Studije kažu da se može desiti da vam čula budu toliko izoštrena da osetite i ono što ostali ljudi oko vas ne primećuju. To može izazivati mučninu pogotovo ako su neprijatni mirisi u pitanju, a može biti i korisno u pojedinim situacijama.

Ultrazvzučna otvrda simptoma i kako da konačno budete sigurni da ste trudni i da je sve u redu

 

Rani ultrazvučni pregledi igraju ključnu ulogu u potvrđivanju trudnoće i omogućavaju rano otkrivanje važnih aspekata razvoja ploda. Obično se preporučuju između 6. i 9. nedelje trudnoće.

Ovi pregledi nisu samo korisni za potvrdu trudnoće, već pružaju i dragocene informacije o zdravlju ploda, uključujući srčanu aktivnost i ispravno pozicioniranje u materici.

Rani ultrazvučni pregled pomaže u identifikaciji mogućih anomalija ili specifičnih stanja kao što su vanmaterična trudnoća i blizanačka trudnoća. Osim toga, pravilno vreme i interpretacija ultrazvučnog pregleda mogu značajno umanjiti anksioznost budućih roditelja, pružajući im sigurnost da se trudnoća razvija kako treba.

 

Simptomi rane trudnoće su mnogobrojni i ako dovoljno dobro poznajete svoje telo, sa lakoćom možete shvatiti da ste trudni.

Nekada su ovi simptomi lažna uzbuna pogotovo ako željno iščekujete trudnoću, a do nje nikako da dođe.

Ono što je važno da uradite kada planirate potomstvo jeste da pratite svoje telo i reagujete na sve znakove koje vam šalje. Ako nešto primetite, na vreme se obratite svom lekaru kako bi ste započeli prenatalnu negu i dobili zdravu bebu.

Izvori:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/symptoms-of-pregnancy/art-20043853

https://www.webmd.com/baby/guide/pregnancy-am-i-pregnant

https://americanpregnancy.org/pregnancy-symptoms/early-signs-of-pregnancy/

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/pregnancy-signs-and-symptoms

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/early-signs-of-pregnancy

https://bjgpopen.org/content/3/4/bjgpopen19X101674

https://doi.org/10.1016/S0895-4356(02)00402-X