ultrazvuk u trudnoći

Ultrazvuk u trudnoći. Koliko puta i koliko često?

Zašto je važan ultrazvuk u trudnoći? Kakav je to pregled i koliko često ćete morati da ga radite? Saznajte kako izgleda i šta može da pokaže.

Za nekoga ko se prvi put sreće sa ovim terminom i metodom pregleda, ultrazvuk možda zvuči zastrašujuće, ali verujte da nije. Evo šta možete očekivati na prvom, a šta na poslednjem ultrazvučnom pregledu u toku vaše trudnoće!

Šta je ultrazvuk i čemu služi

 

Jedan od pregleda u toku trudnoće koji može dosta da otkrije o stanju bebe u stomaku je upravo ultrazvuk.

Specijalan aparat koji se naziva ultrazvuk ili sonogram je poseban zbog toga što uz pomoć zvučnih talasa otkriva tačnu sliku ono ga što se njime pregleda. Kada je u pitanju trudnoća i ginekologija uopšte, ovaj aparat prikazuje vašu matericu, jajnike i sve što se tamo nalazi, a to znači i vašu bebu.

Može se koristiti za dijagnostiku i praćenje većine organa i sistema u telu, a u toku trudnoće može da prikaže i organe bebe kao i sve referentne vrednosti koje se prate, kao i da uoči neke anomalije fetusa, ako postoje.

Zašto se rade ultrazvučni pregledi?

 

Najčešće da bi se utvrdilo sledeće:

 • utvrđivanje trudnoće
 • ustanovljavanje veličine i starosti bebe po nedeljama odnosno po mesecima trudnoće
 • praćenje rasta i razvoja ploda tokom vremena
 • da bi se utvrdila višeplodna ili blizanačka trudnoća
 • Posmatranje materice,količine  plodove vode i posteljice (placente)
 • da se prati položaj bebe (pogotovo pred porođaj kada je važno da beba bude postavljena glavicom ka dole).
 • da se utvrdi pol bebe

Ultrazvuk u trudnoći se može raditi preko stomaka ili vaginalno odnosno sondom. Najčešće se koristi prva opcija, međutim u ranoj trudnoći sonda preciznije detektuje maleni plod.

Ultrazvuk se koristi i kada se radi vantelesna oplodnja

Ultrazvuk preko stomaka

 

Kada se radi ultrazvučni pregled preko stomaka, lekar će vam prvo naneti specijalni gel, koji omogućava lakše baratanje uređajem. Kada pregled otpočne, na ekranu će se pojaviti slika materice, ploda i na taj način se prati stanje i napredak trudnoće.

Ovakav pregled ćete raditi jednom mesečno ili u 2 meseca u zavisnosti od preporuke vašeg lekara.

Ono što je važno jeste da znate da se vas očekuje i poseban ekspertni ultrazvuk u toku 12 nedelje i 24 nedelje trudnoće. O tome ćemo detaljno malo niže u tekstu.

 

 

Vaginalni ultrazvuk

 

Ovakva vrsta pregleda se obično radi na početku trudnoće, odnosno onda kada idete da potvrdite da ste trudni. Kada uradite kućni test za trudnoću, on pokaže pozitivan rezultat, zakazujete prvi pregled, a on će najverovatnije biti urađen upravo vaginalnom sondom.

Ovaj pregled se obično radi između 8. i 10. nedelje trudnoće, ali nekada i ranije. Međutim, otkucaji srca bebe se mogu detektovati nakon 8. nedelje, pa je tada i najbolje zakazati pregled. Ako ipak odete ranije da potvrdite rezultate koje je pokazao test, možete očekivati da će vas lekar zakazati ponovo nakon 2 nedelje.

Prvi ultrazvuk u trudnoći

 

Prvi ultrazvuk u trudnoći je vrlo posebno iskustvo. Ugledaćete svoju malenu tačkicu koja će se razviti u pravu bebu, potvrđujete radosne vesti i započinjete avanturu života!

 

slika bebe na ultrazvuku

 

Međutim, ima tu pomalo i strepnje, da li je sve u redu i kakav je plan za naredni period. Zato je važno da izaberete lekara u kojeg ćete mati poverenja i kojem ćete moći da se obratite u vezi svakog pitanja koje vas bude mučilo tokom drugog stanja.

Prvi ultrazvučni pregled se obično zakazuje dok ste još u prvom trimestru,  oko 8. nedelje jer tada mogu da se detektuju otkucaji srca ploda. Ponekada se pregled uradi ranije i tada se može uočiti gestacijska vrećica ili mešak i da je plod prisutan, međutim još uvek se ne primećuje srčana radnja. Tada kod majki nastupa panika, iako je najčešće u pitanju mala odnosno rana trudnoća i pod se još nije dovoljno razvio. Tada lekar treba da zakaže novi termin u vreme kada bi trebao da se čuje rad srca.

Prvim pregledom se utvrđuje postojanje ploda, da li je u pitanju višeplodna trudnoća, njegovo mesto u materici i izgled uterusa uopšte. Tada se posebnim merenjem dužine ploda (od temena do trtične kosti) određuje i gestacijska starost odnosno može se izračunati potencijalni termin porođaja.

Prvi pregled obično obuhvata i konsultacije sa lekarom oko prenatalnih vitamina, životnih navika i promena koje vas očekuju. Tada će savetovati i uputiti vas na određene dodatne pretrage poput vađenja krvne slike da bi se utvrdilo da nemate anemiju ili neki sličan problem. Anemija u trudnoći odnosno manjak gvožđa se lako reguliše određenim suplementima i promenom ishrane. Pored toga, obaviće se i provera krvnog pritiska i šećera, kao i drugih parametara koji su važni za zdravu trudnoću. U ovom periodu ćete verovatno već osetiti neke od prvih znakova trudnoće i simptoma, pa se možete posavetovati i oko takvih problema.

U svakom slučaju, prvi ultrazvuk je važan i mesto polaska vašeg 9. meseci dugog putovanja do konačnog i neraskidivog povezivanja sa vašom bebom!

Neće svi prenatalni pregledi značiti i ultrazvuk, ali većinom hoće, jer je to najlakši način da se osmotri beba.

Ekspertni ultrazvuk u trudnoći

 

Nakon prvog pregleda u 8. ili 9. nedelji trudnoće sledeći pregled možete očekivati između 12. i 14. nedelje. Upravo tada je vreme da se uradi prvi ekspertni ultrazvučni pregled koji je detaljniji i daje uvid u stanje i razvoj bebe.

Ovaj pregled se još naziva i skrinig specijalistički pregled kojim se utvrđuje i proverava moguće postojanje fizičkih anomalija ili hromozomopatija (kao što je Daunov sindrom)

Dabl test je neinvazivni prenatalni skrining test koji podrazumeva detaljan ultrazvučni pregled ( 3d i 4d ultrazvučnim aparatom) , a nakon toga i analizu krvi. Tada se na ultrazvuku prvo pregleda veličina bebe, zatim dužina butne kosti, nosna kost i debljina nuhalnog nabora, zatim i srčana radnja, izgled posteljice i drugi parametri.

Ukoliko postoji sumnja ili indikacija na postojanje nekakvog problema, lekar će vas uputiti na dalje analize i još jedan skrinig pregled u 16. nedelji. Rezultati koje dobijete su samo verovatnoća, ali ne i sigurna konstatacija da ima nekih anomalija. Zato, ako oni nisu dobri, lekar može preporučiti i ranu amniocentezu ili neki od prenatalnih testova poput Nifti ili Harmony testa.

Nakon ovog, sledeći ekspertni ultrazvučni pregledi se rade od 22. do 26. nedelje trudnoće. Tada se radi ultrazvučno pregledanje sistema organa kod bebe.

Tokom pregleda se analiziraju:

 • spoljašnji izgled bebe i anatomija (lice, kičmeni stub, ekstremiteti, prednji trbušni deo i drugo)
 • razvoj moždanih struktura (mali mozak, moždana kora, komorni sistem, krvni sudovi mozga i lobanje)
 • razvoj sistema organa i pojedinačnih organa (prisustvo želuca, dijafragma, prisustvo bešike, oba bubrega)
 • Detaljno pregledanje srca (srčane komore, pregrada, izlaz aorte i plućne arterije, protoci kroz srce)
 • količina plodove vode
 • udaljenost i pozicija kao i izgled i struktura placente
 • izgled i dužina grlića materice

Ovakav pregled je preporučljivo da se uradi sa modernijim i novijim aparatima 3d ili 4d tehnologije. Važno je i da ih radi stručno lice odnosno lekar specijalno obučen za baratanje ovakvim aparatima i za ekspertni ultrazvučni pregled.

3D I 4D ultrazvuk u trudnoći i po čemu su oni posebni

 

Ovde u pitanju nije neko određeni pregled već sam aparat kojim se pregled vrši. To su moderniji aparati nove generacije koji predočavaju mnogo jasniju sliku i pružaju bolji uvid u situaciju. Aparati koje najčešće srećemo su u 2 dimenzije, slika je malo mutnija, ali vešti lekari se dobro snalaze sa njima. Ipak, ukoliko za to postoji mogućnost treba birati ove novije aparate, pogotovo za ekspertni ultrazvučni pregled.

Da li znate da se nekada, kada su naše bake bile trudnice pregled obavljao običnim slušanjem stomaka preko stetoskopa?

Zvuči neverovatno, ali to je bila praksa. Kada lekar čuje prisustvo drugih otkucaja srca, u karton se upiše + (plusić) i to je to, svaki pregled je obavljen. Napredak medicine nam je omogućio da vidimo svoju bebu i pratimo njen napredak, a sa 4D uz aparatom možemo da vidimo kako će beba izgledati kad se rodi, čak i na koga liči!

Pregled 4D ultrazvukom je preporučljivo raditi oko 22. nedelje u sklopu specijalističkog ekspertnog pregleda ali ga mora raditi stručno licencirano lice. Obično se radi posebnim klinikama (privatnim) po preporuci lekara koji vam vodi trudnoću. Ovakav pregled traje oko 45 minuta do sat vremena u zavisnosti od toga kakav je nalaz. Ukoliko je sve uredno, dobićete slike ili snimak bebe sa detaljnim izveštajem. Ukoliko postoje sumnje na neki problem, lekar će vas uputiti na dalje ispitivanje i preglede.

Fetalna ehokardiografija

 

Ultrazvukom se može uraditi i prenatalna dijagnoza urođenih srčanih mana i ovaj pregled naziva se fetalna ehokardiografija ili ehokardiogram fetusa.

Ultrazvuk srca radi se kod trudnica koje su u većem riziku da rode bebu sa srčanom manom zbog genetskih faktora, ako je tokom rutinskog pregleda uočen neuobičajen rad srca bebe, ako se uoče anomalije drugih organa, ako majka boluje od nekih stanja kao što su dijabetes, lupus itd.

Normalne vrednosti ultrazvuka u trudnoći

 

U zavisnosti od nedelje trudnoće ili meseca u kojem se nalazite, vrednosti koje se prikazuju na ultrazvuku će se menjati. Na primer, vrednosti odnosno veličina i težina bebe će se menjati od nekih i optimalnih 60 mm (od 45 do 84 mm) u 12. nedelji do 50ak cm na porođaju.

Ono što je važno jeste praćenje plodove vode čije se mere takođe menjaju. U 10. nedelji trudnoće na primer ima oko 25ml plodove vode, dok se u 34. nedelji može izmeriti između 700 i 900ml koliki je i maksimum plodne vodice u trudnoći. Za merenje se koristi indeks plodove vode odnosno amniotic fluid index čije su normalne vrednosti od 90 do 180 cm.

Ono što možete očekivati da ćete videti na ultrazvučnom izveštaju jesu skraćenice koje označavaju rutinska merenja.  Šta sve tačno tamo piše saznajte u sledećem delu teksta.

Tumačenje ultrazvučnog nalaza u trudnoći – skraćenice ultrazvuka

 

Kada se pregled obavi, dobijete nalaz i sliku sa ultrazvuka i gomilu nekih slovca i skraćenica o kojima nemate pojma. Prenosimo vam šta znače neke od skraćenica sa kojima ćete se sretati na uz nalazima u toku trudnoće:

Podaci o majci:

 • LMP ili PM je oznaka za poslednji menstrualni ciklus (last menstrual period)
 • EDD ili TP je oznaka za termin porođaja (estimated due day)
 • GA ili GW ili GD su oznake za gestacijsku starost ploda gde je GW za nedelju, a GD za dan. Možete naći da piše na primer 8w3d što znači 8 nedelja i 3 dana.

Mere tela ploda

 

 • CRL ili TD je mera dužine ploda koju smo već spominjali od temena do trtične kosti. Označava termin Crown rump lenght ili Telesna dužina.
 • AC ili OT znači obim trbuha ili abdominal circumference i njome se meri veličina i opšti izgled bebe
 • FL je mera za dužinu butne kosti od kuka do kolena. Koristi se za merenje i praćenje rasta i razvoja bebe. Označava termin femoral lenght.
 • HL je mera nadlaktice bebe, takođe služi za praćenje razvoja bebe

Mere vrata i glave

 

 • NT ili NN je oznaka za merenje nuhalnog nabora koji se nalazi na zadnjem delu vrata ploda.
 • BPD je oznaka za mere glave između dve temene kosti, dve bočne strane glave.
 • OFD je mera za prečnik glave od potiljka do čela.
 • HC je oznaka za celokupan obim glave

Mere mozga

 

 • VA predstavlja širinu prednjeg roga bočne moždane komore.
 • VP je oznaka za širinu zadnjeg roga bočne moždane komore.
 • HEM (Hemisphere) je oznaka za širinu jedne hemisfere odnosno polovine mozga.
 • TCD oznaka za  merenje malog mozga.
 • CM oznaka za mere predela iza malog mozga.

Mere plodove vode i ostalih tečnosti

 

 • AFI je oznaka za indeks amnionske tečnosti odnosno plodove vode.
 • BF (Blood Flow) je oznaka za merenje protoka krvi u krvnim sudovima. Ovo merenje je važno za procenu količine kiseonika i hranljivih stvari u krvi.

Mere aktivnosti bebe

 

 • FHB ili KDS predstavljaju mere za otkucaje srca (fetal heart beat ili kucaju detetovog srca).
 • FD je oznaka za merenje i detektovanje pokreta bebe.

Ostale mere koje se mogu videti

 

 • GS, GV ili GM su oznake zagestacijsku vrećicu ili mešak. To je vrećica u kojoj će se stvoriti i razvijati beba. Ona se može videti poprilično rano oko 4. nedelje trudnoće.
 • EO je oznaka za embrionalni odjek.
 • EFW ili TT je mera odnosno procena težine bebe. Ona se dobija iz prethodno uzetih mera koje smo spomenuli iznad : BPD, HC, AC, i FL.

Ovo su neke od osnovnih oznaka i skraćenica sa kojima se možete susresti na izveštaju kada se uradi ultrazvučni pregled ploda. Ako vam vaš lekar koji obavlja ispitivanja ne objasni svaku pojedinačno, nadamo se da će vam ovaj mali vodič pomoći u tome.

Koliko često se radi ultrazvuk u trudnoći?

 

Kako stručnjaci kažu, pregled ultrazvukom ćete raditi između 5 i 8 puta.

Smatra se da ste kada radite prvi ultrazvuk, već ušli u 2. mesec i od tada ćete ga raditi na svake 4 nedelje ponovo. To znači da ćete do porođaja imati oko 7 ultrazvučnih pregleda. Međutim, nekada trudnice dođu ranije pa se pregled ponavlja, u nekim slučajevima dođu kasnije pa ih ima manje.

 

4d ultrazvuk

 

Ponekada, ukoliko postoji potreba lekar može da zakaže nešto više pregleda odnosno češće nadgledanje trudnoće ultrazvukom. To se obično dešava ukoliko se uoči neki problem sa plodom ili amniotskom tečnošću, placentom, ili ukoliko trudnica ima istoriju neuspešnih trudnoća. U nekim slučajevima se povećana kontrola može savetovati kod višeplodnih trudnoća ili trudnica koje su gojazne, imaju dijabetes ili preeklampsiju i spadaju u grupe rizične trudnoće.

U drugim situacijama kada je trudnoća uredna, majka bez problema kao i plod, nekada se radi manje ultrazvučnih pregleda.

 

 

Ponekada kada žene žele “natural tretman” u trudnoći i pri porođaju, pregledi ultrazvukom se ne obavljaju uopšte. Tada se majka savetuje sa lekarom, babicom i dulom i na svaku medicinsku pomoć se odlučuje samo ukoliko je baš neophodno. Ova praksa kod nas nije zastupljena, osim ukoliko je socijalno nametnuta ženama koje nisu u prilici da odlaze kod doktora često ili uopšte.

Da li je ultrazvuk u trudnoći štetan?

 

Sam pregled i ultrazvučni aparat nije opasan i štetan po bebu ili buduću majku.

Zvučni talasi koji se emituju i odbijaju na taj način prenoseći sliku ne izazivaju nikakav uticaj na plod ili trudnicu. Na sličan princip funkcionišu neke životinje u prirodi, poput delfina ili slepih miševa. Ne postoji zračenje kao što je to recimo slučaj kod rentgen snimanja.

Međutim, postoji nešto što bi se moglo protumačiti kao minus ovog pregleda. To je da nije 100 posto precizan. Nekada se može uočiti neki problem kod bebe za koji se kasnije ustanovi da ne postoji. Ili obrnuto, mogu promaći neki defekti ili problemi (poput zečije usne, otvorenog nepca…) Iako se takvi propusti dešavaju veoma retko, šanse postoje. Svaka od tih situacija ima izuzetno stresno dejstvo na buduće roditelje.

Ipak, dodatni testovi, noviji aparati i stručni lekari doprinose tome da ovakvi pregledi postanu mnogo tačniji i samim tim bez ikakvih posledica.

Cena ultrazvuka u trudnoći

 

Što se tiče cene pregleda ultrazvukom, oni zavise od klinike kao i od toga da li trudnoću vodite državno ili u privatnoj praksi.

U državnim ustanovama su pregledi obično besplatni.

Tada bi ste morali da izdvojite određenu sumu novca samo za ekspertski 4D ultrazvuk, kada za njega dođe vreme.

Pregledi ultrazvuka u privatnim klinikama variraju od 3 000 pa do preko 10 000 dinara.

Cena takođe zavisi od aparata, lekara i stručnjaka i vrste pregleda.

Savet je da uvek birate klinike sa licenciranim stručnim licima i lekarima koji su obučeni da vode trudnoću i očitavaju rezultate ultrazvučnog pregleda.

Ultrazvuk u trudnoći je neophodan i  pouzdan pregled koji daje uvid u tok trudnoće i razvoj bebe. Svakom redovnom kontrolom kod lekara vi smanjujete šanse da nešto pođe po zlu, a dobijate priliku da blagovremeno reagujete ukoliko se neki problem javi.  Zato je potrebno da redovno idete na preglede.

Možda nekada žene nisu mogle da znaju šta je sa bebom u stomaku i koliko će otprilike biti teška na porođaju i možda im je to olakšavalo ceo taj proces. Manje su brinule i nisu razmišljale o mnogim negativnim stvarima. Međutim, nama je sve dostupno danas – i informacije i uvid u stanje bebe i same trudnoće. Zašto da to ne iskoristimo?

Izvori:

https://www.marchofdimes.org/pregnancy/ultrasound-during-pregnancy.aspx

https://www.bidmc.org/about-bidmc/wellness-insights/pregnancy/2018/09/ultrasounds-during-pregnancy-how-many-and-how-often

https://www.healthline.com/health/pregnancy/ultrasound

https://doi.org/10.1053/j.semperi.2013.06.004