skrining sluha kod beba

Evo kada se radi skrining sluha kod beba

Kada se radi skrining sluha kod beba? Da li ga sami zakazujete ili je deo obavezne neonatalne nege u bolnici? Saznajte sve o ovom pregledu.

Na sva vaša pitanja dajemo odgovore koji će vam pomoći da saznate puno toga o ovoj temi i uredno ispratite razvoj sluha kod vašeg mališana.

Šta je skrining sluha kod beba?

 

Skrining sluha je zapravo metoda kojom se detektuju urođena i tokom porođaja stečena oštećenja sluha.

Jednostavnim jezikom rečeno to je test kojim lekari proveravaju da li vaša beba ima bilo kakva oštećenja kada je čulo sluha u pitanju.

Namerno kažemo bilo kakva, jer oštećenja sluha mogu biti različita u zavisnosti od toga koji deo uva je oštećen.

Kada bebe počinju da čuju?

 

Razvoj čula sluha počinje veoma rano, zapravo dok je beba još uvek u materici. Već u 18. nedelji trudnoće beba počinje da čuje prve zvuke, a to je uglavnom zvuk otkucaja srca majke. Kako trudnoća odmiče, tako se i čulo sluha sve više razvija.

Kada zakoračite u 6. mesec trudnoće, budite sigurni da će beba u tom periodu čuti i vaš glas, odnosno zvukove koji dopiru iz spolašnje sredine. Tada već možete vežbati svoje vokalne sposobnosti i bebu obradovati po kojom pesmom, muzikom za bebe ili nekom zanimljivom pričom. Budite sigurni da ćete sada imati vernog slušaoca.

Kada dođe termin za porođaj, tada je čulo sluha u potpunosti razvijeno, kao kod odraslih osoba, naravno pod pretpostavkom da je sa razvojnog aspekta sve u redu.

Kako se radi ispitivanje sluha kod beba

 

Iako sama reč “skrining” zvuči  onako medicinski ozbiljno, možda nekome i zastrašujuće zapravo nije. Naprotiv, skrining sluha je vrlo jednostavna i potpuno bezbolna metoda koja se izvodi uz pomoć dva testa.

 

 

OAE test sluha

 

Ovaj test medicinari nazivaju manuelnim, jer se izvodi ručno.

Ispituje se funkcija unutrašnjeg uha bebe, merenjem signala koji nastaju u unutrašnjem uvu.

Sprovodi se tako što se u spoljašnji ušni kanal postavi mekani mikrofon koji emituje tonove različitih frekvencija.

Da li beba čuje ili ne, beleži se na audiogramu na osnovu njenih odgovora. Naravno da beba ne govori, ali da je čula određeni ton lekari znaju na osnovu pomeranja glave, pomeranja tela, treptanja, plača, pokreta noge ili ruke.

Kao što vidite ovaj test je zaista jednostavan i izvodi se veoma brzo i traje svega nekoliko sekundi na svakom uhu. Kako lekari kažu mnoge bebe ga čak i prespavaju. Zato nemojte da vas plaši, jer vaš mališan neće doživeti nikakvu neprijatnost, a rani skrining sluha je zaista važan i ne treba ga uzimati zdravo za gotovo.

BERA test sluha

 

Drugi način da se ispita sluh kod novorođenčeta jeste uz pomoć BERA testa koji ispituje da li slušni put sprovodi impulse nakon pojave zvučnog stimulusa i kojom brzinom oni putuju do viših nivoa centralnog nervnog sistema.

 

aparat za skiring sluha

 

Ova metoda samo deluje komplikovanije i pojedinim roditeljima zastrašujuće zbog načina izvođenja, ali zaista nema potrebe da osećate neprijatnost.

Kod ovog testa meri se funkcija moždanih talasa uz pomoć elektroda koje se postavljaju na bebinu lobanju, odnosno meri se slušni odgovor moždanog stabla.

Elektrode se postavljaju iza uva, na teme i čelo bebine glave. Rezultati se očitavaju uz pomoć specijalno dizajniranog softvera za ovu namenu.Ova metoda se uglavnom koristi kao dopuna OAE testa, odnosno u situacijama kada beba nije prošla prvi skrining iz nekog zdravstvenog razloga ili postoji sumnja u validnost rezultata sa prvog skrininga.

Nakon ove metode utvrđuje se da li postoji oštećenje slušnog puta, gde je locirano oštećenje i u kom stepenu.

Kada se radi skirinig sluha novorođenčeta?

 

Dobra vest za sve roditelje jeste ta da se prvi skrining sluha uglavnom odradi dok je beba još u porodilištu.

Mnoge mame zapravo i ne znaju da je bebama rađen skrining sve dok ne dobiju izveštaj iz porodllišta prilikm otpusta ili dok ih  pedijatar o tome  ne obavesti. Ovo govorimo iz iskustva mnogih mama.

Preporuka struke je da se prvi skrining obavi do kraja prvog meseca bebinog života ukoliko je to iz nekog zdravstvenog razloga nemoguće uraditi u porodilištu. Tada bi trebalo da budete odgovrni i pravovremeno zakažete skrining sluha ukoliko vam to pedijatar u porodilištu preporuči iz nekog razloga.

Kada postoji sumnja na probleme sa sluhom, tada se preporučuje da kompletna dijagnostika bude odrađena što ranije, najbolje do trećeg meseca bebinog života. Čim se prikupe sve informacije i odrade potrebni pregledi neophodno je započeti sa odgovarajućim tretmanom, jer su rezultati mnogo bolji kada se terapija započne pravovremeno, odnosno što ranije.

Ponavljanje pregleda sluha kod bebe

 

U prethodnom delu teksta smo se malo dotakli i ove teme, a sada je detaljnije razrađujemo. Dakle, prvi skrining lekari uglavnom probaju da odrade u porodilištu. U većini slučajeva je to uspešan pregled, međutim postoje razlozi koji ometaju da se ovaj skrining odradi kako treba i da se dobiju validni rezultati.

Razlozi za to su sledeći:

  • Problemi sa respiratornim organima kao što je recimo zapušen nosić i to može da ometa ovaj prvi skrining
  • Ukoliko se u spoljašnjem ušnom kanalu zadržala plodova voda tada je neophodno odložiti ili ponoviti ispitivanje sluha.
  • Kada je u prostoriji bučno to može uticati na izvođenje skrininga i dobijene rezultate.
  • Ako se u spoljašnjem ušnom kanalu nalazi sirasti maz

Kada imamo uticaj nekog od spomenutih faktora, tada se skrining uglavnom odlaže i ponavlja za nekoliko nedelja.

Za to vreme,  u zavisnosti od razloga za ponavljanje, pojedine bebe mogu dobiti neophodnu terapiju kako bi smetnje bile otklonjene.

U najvećem broju slučajeva kod ponovljenog skrininga rezultati budu validni.

Aparat za skrining sluha kod dece

 

Aparat za skrining sluha kod beba u našoj državi ima dosta porodilišta. Ukoliko ga nema porodilište u vašem gradu, postoji mogućnost da budete upućeni u veći zdravstveni centar ili da skrining sluha obavite u nekoj od privatnih ordinacija koje imaju ovaj aparat i stručni kadar za izvođenje skrininga.

Ovaj aparat zapravo mnogim mališanima pruža mnogo veće mogućnosti za normalan razvoj i funkcionisanje. Kada se na vreme detektuju problemi sa sluhom i tretiraju na pravi način to doprinosi mnogo kvalitetnijem životu. Čulo sluha veoma je važno jer pomaže tokom svakodnevne komunikacije. Zahvaljujući sluhu, bebe usvajaju i uče jezik,odnosno razvijaju sposobnost govora.

Kada je čulo sluha oštećeno to mnogo otežava komunikaciju među bebom i odraslima i moraju se pronalaziti alternativni odnosno drugačiji načini komuniciranja.

Kako proveriti sluh kod deteta?

 

U jednom od prethodnih pasusa spomenuli smo da se bebin sluh razvija dok je još u materici, a kada se rode, mališani čuju kao i sve odrasle osobe.

 

 

Iako na samom početku beba ne daje jasne znake da li vas čuje ili ne, već nakon nekoliko nedelja to možete i sami  proveriti.

Kada je budna, bebi pričajte, pevajte, dozivajte je. Ukoliko primećujete reakciju u vidu okretanja glave ka izvoru zvuka, osmeh ili pokret, to može biti znak da vas je čula.

Obratite pažnju da li se beba okreće ka izvoru zvuka kao što je televizor ili kada čuje tuđi glas.

Kada su veoma male, bebe ne daju jasne znake da čuju, međutim kako rastu sve više komuniciraju sa okolinom i jasnije ćete uočavati bebine reakcije nakon nekog zvučnog stimulansa.

Ako izostaje svaki vid reakcije kada se bebi na bilo koji način obratite, nije na odmet da to spomenete svom pedijatru kako bi se utvrdilo zašto je to tako.

Kako da znam da beba čuje dobro?

 

Evo nekih konkretnih znakova koje daju mališani u odnosu na svoj uzrast.

Bebe do trećeg meseca

 

Iako mališani na ovom uzrastu ne komuniciraju puno, znajte da prepoznaju poznate glasove na koje su navikli dok su još bili u materici.

Da vas beba na ovom uzrastu čuje znaćete ukoliko uspete da je umirite svojim glasom kada je uznemirena.

To roditelji instinktivno rade, kada beba plače pevaju joj, pričaju i ona se umiri, a to znači da vas je čula. Strah od jakog zvuka je urođeni strah pa se čak i najmlađi uplaše kada čuju neki jak i nepoznat zvuk, što će vam pokazati intenzivnim plačom. Kada beba ojača i krene da diže glavu i okreće je, tada će to činiti i kada čuje neki zvuk.

Bebe od trećeg do šestog meseca

 

Sada razvoj mališana kreće da napreduje i bebe  u svom spektru ponašanja imaju sve više aktivnosti koje izvode i u kojima uživaju. Na ovom uzrastu kreće manipulacija odnosno igranje igračkama. Najčešće su to upravo zvučne igračke i zvečke. Ukoliko vidite da beba uživa u igranju zvečkama, da se smeje kada čuje zvuk, to je dobar pokazatelj da čuje.  Primetićete da bebe sada i oči usmeravaju prema izvoru zvuka, smeju se kada im je nešto zanimljivo i počinju da guču.

Beba od šest meseci

 

Sada se većina mališana postavlja u sedeći položaj što im omogućava bolju interakciju sa okolinom. Samim tim  reaguju na većinu zvukova koji dopiru, tako što se okreću prema izvoru zvuka, usmeravaju pogled, brbljaju. Jednostavno vidite da ostvaruju neki vid svoje “bebeće” komunikacije, a to je dobar pokazatelj kada je čulo sluha u pitanju.

Bebe od godinu dana

 

Mališani u ovom periodu postaju sve aktivniji i zainteresovaniji za istraživanje sredine. Sada je mnogo lakše uočiti da li beba čuje ili ne. Do sada bi trebalo da praktikuju sve ove aktivnosti koje smo spomenuli za raniji uzrast, ali i da reaguju na zvuke koji nisu previše glasni.

Koje bebe su pod rizikom od oštećenja sluha

 

skrining sluha kod dece

 

Neće svaka beba imati problema sa sluhom, najčešće su to mališani koji su pod određenim rizikom kao što su:

  • Genetika, odnosno postojanje članova bliske porodice koji imaju oštećen sluh.
  • Prevremeno rođenje sa sobom nosi brojne posledice, a jedna od njih može biti povezana upravo sa oštećenim sluhom.
  • Urođene anomalije u predelu glave ili vrata sa kojima se mališani rađaju mogu doprineti tome da beba slabije čuje ili da ne čuje uopšte.
  • Bakterijske infekcije ušiju ili mozga
  • Mala porođajna težina
  • Duže vreme provedeno u inkubatoru nakon rođenja

Oštećen sluh kod beba – šta raditi?

 

Da je sluh bebe oštećen, saznaćete nakon skrininga sluha koji bi trebalo da se odradi ubrzo nakon bebinog rođenja. Ukoliko to iz nekog razloga nije urađeno, a vi sumnjate da beba ima oštećenje sluha, kao prvo javite se svom pedijatru.

Vaš lekar će vas dalje uputiti na neophodne analize.

Ono što je najvažnije jeste da ne zanemarujete ovaj problem već sa tretmanom krenite što ranije. Najbolje bi bilo već oko šestog meseca bebine starosti. Što se terapija ranije uvede bolje su šanse za razvoj ovog čula.

Čulo sluha je jedno od čula koje je svima neophodno za nesmetano funkcionisanje u životu. Zato vam savetujemo da ništa ne prepuštate slučaju već da pravovremeno reagujete na svaki znak i što pre krenete sa terapijom ukoliko je to neophodno.

Izvori: 

https://www.nhs.uk/conditions/baby/newborn-screening/hearing-test/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hearing-loss/symptoms-causes/syc-20373072

https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=types-of-hearing-tests-for-babies-and-children-90-P02038

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/newborn-hearing-test

https://www.healthychildren.org/English/tips-tools/ask-the-pediatrician/Pages/I%E2%80%99m-pregnant-and-would-like-to-sing-to-my-unborn-baby.aspx