zapušen nos kod beba

Kako očistiti zapušen nos kod beba korak po korak

Saznajte kako najlakše otpušiti zapušen nos kod beba. Bebe ne znaju da duvaju u maramicu, pa će vam biti potrebna druga taktika. Evo koja!

Ako niste znali bebe ne umeju da dišu na usta već samo kroz nos.

Zato im ova situacija nije nimalo laka i potrebno je što pre rešavati. Mi vam u tome pomažemo uz pomoć detaljnih uputstava kako to učiniti.

Zapušen nos kod beba: uzroci

 

Zapušen nos kod beba može biti posledica raznih uticaja. Iako se odmah pomisli na prehladu, do ovoga dolazi i zbog:

 • Zagađenog vazduha (na primer od cigareta)
 • Suvog vazduha u prostoriji
 • Promena vremenskih prilika (hladnije vreme)
 • Urođenih anomalija u nosu
 • Alergija
 • Virusa
 • Izbijanja zubića

Svi ovi faktori mogu doprineti tome da se nosić mališana zapuši, što značajno otežava disanje.

Ukoliko niste sigurni da li je nosić vašeg mališana zapušen, u nastavku govorimo o simptomima koji će vam dati do znanja da se radi upravo o tome.

Simptomi zapušenog nosa kod beba

 

Bebino disanje vam zvuči čudno? Čini vam se da je nos možda zapušen, ali niste sigurni?

 

 

Ponekad je zaista teško odrediti da li se radi o zapušenom nosu, pogotovo kod malih beba. Međutim ovu pojavu često prate i drugi simptomi koji vam mogu potvrditi sumnje.

 • Primetićete da beba diše drugačije. Pod tim se misli da je disanje bučnije odnosno mnogo primetnije nego inače.
 • Ako imate poteškoća da nahranite bebu. Stalno prekida podoj ili pravi pauze dok pije na flašicu, odbija hranu, imate utisak kao da se guši, plače, to je znak da možda ne može disati na nos.
 • Možda će vam zvučati čudno da beba može hrkati, ali itekako može. Ako čujete bebino hrkanje to može biti naznaka problema sa disajnim putevima nosa.
 • Kašalj i zapušen nos kod beba često idu zajedno. Zato ukoliko primetite poteškoće sa disanjem i pojavu kašlja, znajte da se beba muči i ne može disati kroz nos.
 • Curenje sekreta iz nosa i šmrkanje su jasni pokazatelji da se nešto dešava, a to može biti upravo neprohodnost disajnih puteva u bebinom nosu.

Male bebe ne umeju reći šta ih muči, ali zato uz pomoć raznih simptoma daju do znanja šta im se dešava. Na odraslima je da prepoznaju te simptome i da ih što pre tretiraju kako bi se disanje nesmetano odvijalo, a beba bila raspoložena i naspavana.

Zapušen bebin nos bez sekreta

 

Problem zapušenog nosa kod beba treba što pre rešavati kako ne bi nastupile ozbiljnije komplikacije poput upale uha ili upale pluća ukoliko se sekret ne izbaci iz organizma.

Međutim kada je ovaj problem u pitanju morate znati da nije sve tako jednostavno. Zapušen nosić kod beba može imati više scenarija. 

Vrlo često se bebama zapuši nos čak i kada su potpuno zdrave i nema prisustva virusa. Tada obično nema ni sekreta u nosu.

Uglavnom je ovakvo zapušivanje nosa posledica razvoja, odnosno nerazvijenih disajnih puteva. Jednostavnim jezikom rečeno, disajni kanali su vrlo mali i uski pa je dovoljno da vazduh bude samo malo suvlji ili zagađeniji i naprosto ne može da prođe kroz njih. Pogotovo ako se nakupi čak i mala količinaa sekreta, eto problema sa zapušenim nosem.

Zapušen bebin nos sa sekretom

 

Kada simptome zapušenog nosa prati i pojava sekreta, to može ukazivati na ozbiljnije probleme poput virusa, gripa ili prisustva bakterije. Sekret nije uvek isti. Može biti providan, vodenast što ukazuje na prisustvo virusa, alergija ili je posledica promene u spoljnoj temperaturi. Ukoliko sekret ima boju (najčešće žuto zelenkastu) onda se najverovatnije radi o bakteriji.

Ukoliko se pojavi sekret vrlo je važno da se on što više izvlači iz bebinog nosa kako se ne bi razvile dodatne komplikacije .

Ono što je još ključno, jeste da se što pre javite svom pedijatru ukoliko se kao simptom pojavi i temperatura.

Kako bebi očistiti nos?

 

Zapušen nosić kod bebe zadesiće vas kad tad. Neki roditelji imaju sreće pa ih to sačeka neko vreme dok se drugi sa tim susretnu ubrzo nakon bebinog rođenja.

Vrlo često se to desi upravo tokom noći dok beba spava, zato je jako važno da znate kako pomoći bebi već u prvim momentima.

Da bi u tome uspeli neophodno je da u domaćoj apoteci imate:

 • fiziološki rastvor
 • pumpicu uz pomoć koje ćete izvući sekret.

To su neke od stvari koje možete nabaviti i pre porođaja.

Fiziološki rastvor je mešavina vode i soli i važno je napomenuti da to nije lek,  ali u ovoj situaciji može biti od ogromne pomoći i dovesti do olakšanja. Njegova prednost je u tome što ne šteti sluzokoži bebinog nosa pa se može nesmetano koristiti bez ikakve bojazni. 

Pumpica za nos ima više modela. Koji ćete uzeti zavisi samo od vašeg ličnog izbora. Sve pumpice su dizajnirane tako da se jedan kraj stavlja u bebinu nozdrvu, a drugi kraj se priključi na usisivač, stavi se u usta ili se stiska da bi sekret nakon aspiracije izašao napolje iz nosa.

 

pumpica za čišćenje nosa

 

Bez obzira koji model uzeli, svi su dizajnirani tako da se sekret zadržava u određenim pregradama u pumpici pa ne dospeva do usisivača ili vaših usta ukoliko njima vršite aspiraciju. Ove sprave su odličan način da se očisti bebin nos i da može lakše disati. Vrlo je korisno imati ih u kući.

Da bi ovo uradili kako treba u nastavku pročitajte uputstvo koje će vam sigurno biti od koristi.

Kako bebi očistiti nos fiziološkim rastvorom

 

Da bi bebi očistili nos uz pomoć fiziološkog rastvora to činite na sledeći način.

 • Bebu položite u ležeći položaj na jedan bok.
 • Iz flašice fiziološkog rastvora izvucite od pola mililitra do jednog mililtra fiziološkog rastvora. To činite uz pomoć šprica i igle koja se nalazi zabodena u fiziološki rastvor.
 • Dok beba leži na jednom boku, fiziološki rastvor špricom ubrizgavate u gornju nozdrvu ( igla ostaje u zabodena u rastvor, nemojte sa iglom blizu bebe) . Na taj način će tečnost izaći kroz drugu nozdrvu i izbeći će se gutanje. Čak i ako beba proguta fiziološki rastvor to nije štetno, ali je pomalo neprijatno pa se zato gleda izbegavanje toga.
 • Zatim bebu okrenete da leži na drugi bok i fiziološki rastvor ubrizgate u drugu nozdrvu koja se sada nalazi gore.
 • Nakon toga primetićete da se sekret sliva iz nosa, zato bebu ne ostavljajte da leži na leđima već je podignite tako da sekret iscuri iz nosa i pokupite ga maramicom.

Nikako ne gurajte maramicu u bebin nosić, već sekret koji izađe pokupite spolja.

Napominjemo da nema potrebe jako gurati špric u bebin nos, već nežno istisnuti rastvor u nozdrvu. Napravite malo pauzu između ubrizgavanja u nozdrve kako bi beba udahnula vazduh  i malo se umirila, jer ovo zna biti neprijatno iskustvo za njih.

Kako bebi očistiti nos pumpicom

 

Pre nego što krenemo na detaljno uputstvo o korišćenju pimpica važno je reći da postoji više modela. Postoje električni aspiratori, zatim modeli koji se spajaju na svojevrstan usisivač i modeli koji imaju vakum ili specijalne završetke uz pomoć kojih se vrši aspiracija.

Kada koristite pumpicu  bez obzira da li je priključujete na takozvani usisivač ili usisavate ustima kao što to čine pojedine mame bilo bi dobro da uradite sledeće:

 • Prvo primenite postupak sa fiziološkim rastvorom. Lekari to savetuju upravo iz razloga što će fiziološki rastvor pokrenuti sekret, a  pumpicom ga samo temeljno izvučete i očistite nosić.
 • Pumpicu koristite tako što vrh stavite u bebin nosić. Nemojte ga previše gurati, već nežno uvucite u nozdrvu kako bi pokupili sekret.
 • Zatim uključite usisivač ili počnite da usisavate sekret ustima (ne brinite sekret neće dospeti u vaša usta jer su ove pumice napravljene tako da se sekret zadržava u pregradama pumpice). Ukoliko korisitite pumpicu koja ima meki nastavak, onda je potrebno da nakon stavljanja u nozdrvu stisnete meki nastavak. Kada čujete da je sekret izašao i da je nozdrva čista, pređite na drugu.
 • Postupak primenite na obe nozdrve. Možda će trebati da se ponovi postupak više puta ako je prisutna veća količina sekreta. Čak i da ne izvučete sve i minimalna količina će bebi doneti olakšanje.

Kada završite čišćenje nosa vrlo je važno dobro oprati aspirator.

To činite onako kako je proizvođač naveo u uputstvu za upotrebu, a pranje će zavisiti od vrste aspiratora. Kod pojedinih se peru samo pojedini delovi koji ulaze u nos i skupljaju sekret, a neki modeli se peru celi. Najčešće se to čini toplom vodom nakon svake upotrebe, a mnogi proizvođači savetuju da se aspiratori redovno menjaju nakon nekoliko meseci korišćenja.

Zapušen nos kod beba prirodni lek

 

Zapušen nos kod beba mnogi roditelji rešavaju uz pomoć prirodnih lekova. Neki od njih su delotvorni, ali samo ukoliko se koriste obazrivo i na pravilan način. Ovde ćemo spomenuti neke od najčešće korišćenih prirodnih načina koje mame preporučuju na forumia, ali ne tvrdimo da su delotvorni i bezbedni. Da li ćete ih koristiti zavisiće samo od vas i vaše lične procene.

Crni luk za zapušen nos kod beba

 

Lekovita svojstva crnog luka su nadaleko poznata. Zbog svog intenzivnog mirisa koristi se i za otpušavanje bebinog nosića. Mnogi roditelji to rade tako što rasečeni  crni luk na pola  stave blizu bebinog krevetića i kažu da deluje.

Iako ovo može biti dobro rešenje, treba voditi računa o bezbednosti kako se bebine oči ne bi iritirale. Ukoliko planirate primenu ove prirodne metode najbolje bi bilo da se prvo posavetujete sa pedijatrom.

Beli slez za začepljen bebin nos

 

Beli slez je vrlo zastupljen u lečenju dečijih respiratornih problema. Iako je vrlo delotvoran pre njegove primene važno je da se posavetujete sa lekarom kako ga koristiti. Može biti u obliku čaja ili u obliku sirupa. Sve zavisi od starosti vaše bebe i problema sa kojim se borite vi i vaš mališan.

Inhalacije protiv zapušenog nosa kod beba

 

Inhalacije su često neizostavan deo terapije kada su male bebe u pitanju. Iako zvuče zastrašujuće, inhalacije su zaista delotvorne. Svim roditeljima se toplo preporučuje da u kući imaju inhalator jer će verovatno biti korišćen više puta godišnje. U inhalator se stavlja fiziološki rastvor i lek ukoliko to pedijatar preporuči.

Inhalator zatim stvara paru čije čestice odlaze tamo gde treba, a to su disajni putevi. Na taj način beba dobije neophodan lek i zaista trenutno olakšanje, što je kod zapušenog nosa izuzetno važno.

Ukoliko beba ima zapušen nos, a niste u mogućnosti da odete kod lekara do ujutru, najbezbednije je da u inhalator stavite samo fiziološki rastvor bez dodatnih lekova i to će sigurno doprineti lakšem disanju.

Kada je reč o inhalacijama mnogima je to asocijacija za inhaliranje nad šerpom vruće vode ili čaja. Kada su bebe u pitanju to nije dobra ideja.

Za razliku od električnog inhalatora vruća tečnost iz šerpe ispušta količinu pare koja se ne može kontrolisati. To može dovesti do još većih poteškoća sa disanjem vrućeg vazduha koji  bebama nikako ne prija.

Svinjska mast

 

Još jedan narodni lek za zapušen nos jeste svinjska mast. Da bi se koristila kao lek neophodno je proprati i to devet puta. To se čini tako što se u posudu  gde je mast sipa malo vode, promeša i zatim se voda prospe. Postupak se ponavlja devet puta.

Da bi se koristila kao lek za zapušen nos neophodno je staviti u nozdrve malo masti. Međutim mnogi stručnjaci upozoravaju na bezbednost ove metode jer svinjska mast zatvara pore i zagreva organizam da bi se sekret otopio. Zato treba voditi računa da li osoba ima temperaturu.

Obzirom da sa ovom metodom treba biti vrlo obazriv, ne savetuje se primena na svoju ruku bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Tople kupke

 

Kako bi bebi olakšali ove neprijatne tegobe to možete učiniti i uz pomoć toplih kupki. Para od tople vode delovaće kao inhalacija i sekret će sigurno krenuti iz nosa što će dovesti do olakšanja. Uostalom kome ne prija topla kupka koja opušta i umiruje.

 

 

 

Majčino mleko za otčepljivanje nosa

 

O blagodetima majčinog mleka i dojenja ne treba ni govoriti, jer se sve više ističe njegova  lekovitost. Mnoge mame kažu da su ga koristile i u situacijama zapušenog nosa tako što su po kap mleka stavile u svaku bebinu nozdrvu. Kada to činite gledajte da ne ometate podoj već tako da bebi ne smeta. Pitajte pedijatra za delotvornost ove metode, a ono što je sigurno jeste da neželjena dejstva majčinog mleka nisu poznata.

Medicinski tretmani začepljenog nosa

 

U nekim situacijama neće biti dovoljno primeniti kućne metode otpušavanja začepljenog nosa.

 

kako očistiti bebin nos

 

Ukoliko ovaj problem potraje ili je vrlo izražen pa ometa bebino svakodnevno funkcionisanje, onda treba posetiti lekara.

Nakon pregleda lekar će utvrditi koja vrsta tretmana je neophodna u zavisnosti od uzroka začepljenja. Nekad će u tretman biti uključeni lekovi, a nekad samo kapi za nos.

Kapi za bebin nos

 

U apotekama možete pronaći različite vrste kapi za bebin nos. Naša preporuka je da se pre kupovine kapi posavetujete sa lekarom. Mnoge vrste nisu za dugotrajniju upotrebu već se mogu koristiti svega par dana kako ne bi oštetiili bebin nosić. 

Kapi za nos koriste se svega 2-3 puta dnevno, po predviđenom uputstvu za upotrebu. Nikako ih ne treba koristiti kao primarno sredstvo za otčepljivanje nosa. U prethodnim delovima teksta smo rekli da je fiziološki rastvor bezbedan za dugotrajnije korišćenje, jer u sebi nema nikakvih štetnih i agresivnih sastojaka. Međutim ukoliko se kapi prodaju kao lek to znači da su namenjene za lečenje određenih problema i da je njihovo korišćenje vremenski ograničeno, a to je najčešće do nekoliko dana.

Spavanje bebe sa začepljenim nosem

 

Kada je bebi začepljen nos teško da se može i razmišljati o spavanju. Nemogućnost disanja na nos zaista je veliki problem za bebe, jer ne umeju disati na usta. Zato je važno da pre spavanja bebi što temeljnije očistitite nos. Osim toga spavanje na leđima im sigurno neće prijati u ovom slučaju pa se savetuje da spavaju na boku ili u krajnjem slučaju u vašem naručju.

Najvažnije je da bebina glava ne bude u horizontali kako bi sekret mogao nesmetano izlaziti.

Noći sa zapušenim nosićem znaju biti vrlo teške zato potražite svu raspoloživu pomoć partnera i bliskih ljudi. U najdrastičnijim slučajevima beba će zaista morati spavati u naručju kako bi barem malo odspavala. Što znači nespavanje za vas roditelje.

Kućne ljuljaške znaju biti od velike koristi ukoliko su bezbedne i omogućavaju kopčanje pojasevima jer je bebina glava uzdignuta, pa možete malo odmoriti od nosanja bebe. Nikako u krevetac ne stavljajte jastuke ili neka druga pomagala, jer to zna biti opasno ukoliko vi zaspite, a beba je dovoljno velika da se pomera i okreće.

Za ove noći treba biti spreman, strpljiv i koristiti sve vidove pomoći koji će omogućiti barem malo sna vašoj bebi, a i vama. 

Začepljen nos nije samo bebin problem, već postaje problem svih ukućana. Zato u svakom momentu budite spremni da delujete u ovoj situaciji. Neka vaša kućna apoteka uvek bude spremna za otpušavanje bebinog nosa.

Izvori:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325561

https://www.healthline.com/health/baby/baby-sounds-congested-but-no-mucus-in-nose

https://patient.info/childrens-health/blocked-nose-in-babies-snuffles

https://www.aboutkidshealth.ca/article?contentid=778&language=english

https://www.webmd.com/children/features/help-child-stuffy-nose

https://peds-ent.com/child-always-stuffy-nose/

https://www.stanfordchildrens.org/en/service/ear-nose-throat/conditions/nasal-obstruction