beli slez za bebe

Beli slez za bebe: priprema i bezbednost

Da li je beli slez za bebe preporučljiv i bezbedan? Sa razlogom ste u nedoumici. Kada su deca u pitanju, sve savete treba proveriti.

Beli lez je biljka koja je vrlo popularna zbog svog lekovitog dejstva. Zato se i našla u širokoj primeni kada je alternativni vid lečenja u pitanju. 

A da li je ova biljka pogodna i za bebe?

Hajde da vidimo šta kažu stručnjaci.

Kada se bebama daje beli slez?

 

Najsigurniji odgovor na ovo pitanje bio bi ovaj:

“Beli slez se bebama daje isključivo onda kada to preporuči pedijatar”

čaj od belog sleza za bebe

 

Zašto baš ovakav odgovor? Zato što je svakako najbezbedniji, a kada njega izuzmemo, situacije u kojima se bebama preporučuje beli slez  su sledeće:

  • Beli slez se u nekom od oblika najčešće koristi kod problema sa suvim kašljem. Mališani vrlo često muku muče upravo sa ovom vrstom kašlja jer su podložni respiratornim infekcijama. Suvi kašalj je vrlo iritantan i zato se smanjenju njegovog intenziteta pristupa čim se pojavi, a vrlo često upravo uz pomoć ove biljke o kojoj ovde govorimo. Deluje tako što oblaže sluzokožu gornjih disajnih puteva i pomaže oporavku celog  disajnog trakta. Efikasnost ove biljke proučavale su mnoge studije i dokazale njenu delotvornost kada je smanjenje simptoma kašlja i prehlade u pitanju.
  • Primenu je našao i kod lečenja upale grla kao i bronhitisa. 
  • Ova lekovita biljka koristi se i za izbacivanje nakupljenog sekreta u plućima, kao i kod upale pluća.
  • Beli slez je delotvoran i za jačanje imuniteta, koji kod najmlađih još uvek nije dovoljno izgrađen.
  • U pojedinim situacijama se beli slez koristi i za kožne probleme kao što je ekcem ili dermatitis. Ovo je problem koji je dugo mučio i Mariju, odnosno njenu bebu. Ono što joj je na kraju pomoglo, nije beli slez, ali je isto na biljnoj bazi. Prezadovoljna je i svoje zadovoljstvo i pobedu podelila je u ličnoj priči koja se nalazi na ovom linku:https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Beli slez je odavno poznat i vrlo korišćen način lečenja mnogih tegoba.

A da li je bezbedan?

Hajde da saznamo u nastavku teksta.

Da li je beli slez za bebe bezbedan?

 

Bezbednost ove lekovite biljke koja se koristi kao prirodni način lečenja, mnogo puta je ispitivana.

Rezultati nekih ispitivanja pokazuju da nije bilo negativnih efekata kada je korišćenje belog sleza u pitanju. Važno je napomenuti da istraživanja nisu rađena na bebama. 

Zato vas uvek vraćamo na to da se pre svake upotrebe ove biljke posavetujete sa svojim pedijatrom.

Iako se beli slez generalno smatra bezbednim, vaš lekar može doći do drugačijeg zaključka ukoliko je stanje vaše bebe specifično.

U kom uzrastu se bebama daje beli slez?

 

Dešava se da bebe već sa svojih mesec dana, a često i ranije muku muče sa respiratornim infekcijama. Mogli bi reći da je to sve češća i sve očekivanija pojava.

Kako bi se izbegla ozbiljnija terapija u vidu antibiotika, vrlo često se ljudi okreću lekovitim biljkama poput belog sleza.

 

 

A da li je on preporučljiv recimo za bebu od mesec dana?

Vrlo nam je teško dati odgovor na ovo pitanje. Zašto?

Zato što smo tokom istraživanja ove teme nailazili na razne informacije i drugačije preporuke.

 Mnogi izvori kažu da i novorođene bebe mogu konzumirati beli slez u vidu čaja ili kapi za nos, dok drugi izvori navode da je on preporučljiv tek nakon treće godine.

Zato vas ponovo vraćamo na najsigurniji i najbezbedniji savet. Prvo se konsultujte sa svojim pedijatrom da li je beli slez u slučaju vaše bebe bezbedan, pogotovo ako je reč o tek novorođenoj bebi.

Kako se koristi beli slez za bebe?

 

Beli slez je vrlo lekovita biljka i pogodna je za korišćenje u više oblika.

U nastavku saznajte na koje sve načine je  možete koristiti.

Čaj od belog sleza za bebe

 

Pored čaja od kima za bebe, beli slez je najviše korišćen u ovom obliku.  Priprema nije komplikovana, samo je potrebno zapamtiti nekoliko ključnih stvari kako bi ovaj čaj bio zaista delotvoran. 

Priprema ide ovako:

  • Prvo je potrebno prokuvati 1dcl vode.
  • Zatim se ta voda ohladi do neke sobne temperature, dakle treba da bude mlaka.
  • Kada dostigne odgovarajuću temperaturu njome se prelivaju dve kafene kašičice belog sleza.
  • Nakon toga čaj ostavite da odstoji dva sata.

Ovo čekanje je jako važno jer za to vreme beli slez pusti svoju sluz koja je zapravo i lekovita.

Imajte na umu da neće svaka beba hteti da popije čaj, zato ako je neophodno njegovo konzumiranje nije na odmet da ga možda malo zasladite ili u njega dodate limuna. Zaslađivanje medom dolazi u obzir samo kod dece starije od godinu dana!!! Osim toga, možete ga dati na špric.

Beli slez za bebe za nos

 

Kašalj i prehlada uvek sa sobom vuku i problem sa nosem. Nakupljen sekret u nosu i začepljenje nosa vrlo su iritabilna stanja za svaku bebu. Čim se nosić zapuši beba ne može da diše što remeti čitavo funkcionisanje i spavanje, a ne zaboravite da mališani ne znaju disati na usta. Zato je neophodno da nos uvek bude čist i prohodan. 

Dobar način da se to postigne, svakako je kapanjem čaja od belog sleza u nozdrve.

 

kapi od belog sleza za bebe

 

Čim primetite da je bebi nosić pun ili da kreće začepljivanje, ukapajte nekoliko kapi prethodno pripremljenog čaja od belog sleza, a zatim izvucite sekret.

Ovo će sigurno dovesti do olakšanja i smanjenja tegoba izazvanih raznim virusima i bakterijama.

Beli slez sirup za bebe

 

Vrlo popularan način korišćenja belog sleza je u obliku sirupa. Sirup može biti kupovni, a može se napraviti i u domaći sirup.

Koji god da koristite neka bude isključivo po preporuci lekara. Prilikom kupovine ovog sirupa apotekar će vam reći za koji uzrast deteta je namenjen,  a za primenu domaćeg sirupa prvo tražite odobrenje svog pedijatra.

Obloge od belog sleza

 

Ukoliko vašu bebicu muči suvi kašalj možete joj pomoći sa oblogama od belog sleza. Ovo je bezbedan način, a potrebno je da pripremite čaj od belog sleza prema gore datom uputstvu i da nakon toga uzmete pamučnu tkaninu koju ćete natopiti ovim čajem i staviti na bolno mesto odnosno na grlo.

Beli slez za bebe doziranje

 

Kada je reč o primeni i doziranju belog sleza za bebe, posavetujte se sa pedijatrom. Ukoliko vam lekar preporuči primenu belog sleza u nekom obliku  onda će vam u skladu sa bebinom kilažom, starošću i zdravstvenim problemom uskladiti terapiju odnosno doziranje.

Važno je samo da slušate instrukcije lekara i da se edržite preporučenih količina čaja ili sirupa od belog sleza.

Saveti

 

Kada ste obavili pregled kod pedijatra i dobili preporuku za korišćenje belog sleza, onda je važno da primenite i ove savete koje smo za vas pripremili.

 

 

Vodite računa o kvalitetu

 

Ukoliko vašoj bebi treba da spremate čaj od korena belog sleza vodite računa gde ćete ga kupiti. Da, većina će verovatno pohrliti u zdravu hranu i kupiti čaj na merenje, jer je on svakako najpovoljniji. Međutim to nije uvek dobra opcija. Kupovina čajeva u rimfuzi uvek je rizik. Tu nemate strogo kontrolisane uslove čuvanja pa biljka može biti kontaminirana nekim drugim sastojcima koji su u prodavnici ili na mestu gde se pakuje, a pritom nisu pogodni za bebu. Zatim, ne znate do kada je rok trajanja, jer on nije naznačen na izmerenom pakovanju.

Isto tako nije strogo kontrolisan kvalitet svakog sastojka, odnosno svakog komadića korena belog sleza. Kao što vidite mnogo je razloga zbog kojih treba biti na oprezu kada je ovakav način kupovine za bebu  u pitanju.

Na najmlađima ne trebe štedeti. Uvek je bolje dati koji dinar više, ali biti siguran u kvalitet i sastav onoga što kupujete. Uvek je bolja opcija kupiti čaj koji na svom pakovanju sadrži deklaraciju koja garantuje kvalitet i rok trajanja.

Ispoštujte proceduru spremanja čaja

 

Čaj od belog sleza ima svoju proceduru spremanja u zavisnosti od toga za koju svrhu se koristi. Ispoštujte savet pedijatra na koji način da spremite čaj vašoj bebi, jer će na taj način on imati efikasno dejstvo, a to je upravo ono što vam treba.

Koristite svež čaj

 

Jako je važno da čaj koji koristitie uvek bude svež. To znači da se on mora spremati na svakih 12 sati. Ukoliko čaj stoji duže izgubiće na kvalitetu i delotvornosti pa njegova upotreba neće imati nikakvog smisla.

 

Beli slez je odličan način za ublažavanje mnogih respiratornih tegoba. Njegovo dejstvo može biti vrlo delotvorno, ali ukolik želite da ga primeti na vašoj bebi to činite sa oprezom i uz preporuku lekara.