čaj od kima za bebe

Čaj od kima za bebe: priprema i čemu služi

Saznajte kako se pravi čaj od kima za bebe i kada se daje deci. Ovo je stari lek protiv grčeva, a recepti i saveti su pred vama.

Sigurni smo da ste nekada čuli kako kim pomaže probavnom sistemu i da može biti odličan pomoćnik kod grčeva kod beba. Mi smo odlučili da istražimo sve na ovu temu i prenesemo vam najvažnije o čaju od kima i njegovim uticajima na bebino zdravlj.

Šta je kim?

 

Kim ili stručnim nazivom Carum carvi je posebna aromatična, začinska biljka.  Kim (Carum carvi) je biljka koja vodi poreklo iz Azije i koristi se već hiljadama godina u različitim kulturama širom sveta. Egipćani su ga koristili još pre 5000 godina, a tragovi ove biljke pronađeni su čak i u grobnici faraona Tutankamona. Njegova upotreba se nije ograničila samo na Egipat, već je kim bio cenjen i u drugim delovima sveta zbog svojih lekovitih svojstava.

Tradicionalno, kim se koristi za ublažavanje stomačnih grčeva i gasova kod beba, što ga čini prvim izborom mnogih roditelja za rešavanje problema sa probavom kod svojih mališana.

Kim sadrži antioksidante i antimikrobne sastojke koji pomažu u održavanju zdravlja probavnog sistema, čineći ga idealnim za delikatna dečija creva​.

Često raste kao korovska biljka, ali se i gaji u baštama ili saksijama – kako je ko u prilici.

 

kim za bebe

 

Poznat je i pod drugim nazivima poput kumin ili divlji kim i često je sastavni deo naših kuhinja. Međutim, osim toga što je dobro poznat kao začin,  ima odlične prednosti po zdravlje čoveka.

Smatra se da može da olakša probleme u kardiovaskularnom sistemu, probavnom sistemu, da smanjuje gorušicu i pomaže bebama kod grčeva. Poznato je da pomaže da se izbace gasovi, ali ima i odlična antiseptička i antigljivična dejstva. To sve znači da je kim jedna odlična biljka koju svako treba da ima pri ruci.

Ona raste kao dvogodišnja zeljasta biljka čiji je cvet beo, a plod dobro poznat – mali duguljast i crn. Dodati benefiti su što se od njega mogu praviti i lekovita eterična ulja, čajevi, rastvori pa i tinkture, međutim da li su oni svi bezbedni za bebe?

Hajde da vidimo.

Zašto je dobar čaj od kima za bebe?

 

Svaki roditelj koji se susreo sa problemom koji stvaraju grčevi, spreman je da proba sve da svom mališanu taj period olakša.  Zato često roditelji pribegavaju alternativnoj medicini i lekovima koji nisu tako sigurni.

 

 

Jedna studija pokazuje da čak 52% majki u Evropi odluči da isproba i neku drugačiju metodu lečenja grčeva. Najčešće su to neke vrste čajeva među kojima i ovaj od kima ali i masaže, akupunkture, različita ulja kojima se maže bebin stomačić. Međutim efikasnost ovakvih rešenja nije detaljno ustanovljena.

Ipak ono što jeste ustanovljeno je da kim sadrži razne zdrave sastojke. Neki od njih su kalcijum, kalijum, vitamin A, etarska ulja, tanin i celuloza i mnogi drugi. To znači da kim kao biljka stvarno može da ima mnoge benefite na zdravlje čoveka, a tako i beba.

Smatra se da čaj od kima napravljen poseban način može da olakša grčeve kod novorođenčadi.

Čaj od kima i grčevi kod beba

 

Poznato je da grčevi kod beba počinju u periodu od druge nedelje pa sve do trećeg meseca života i da mogu da budu vrlo nezgodna i naporna pojava. Od davnina je poznato i prenosi se sa kolena na koleno da se kim daje bebama i time olakšavaju problemi sa probavom.

Međutim , kim može biti potencijalni alergen. Zato se ovom rešenju mora prelaziti sa oprezom. Pre upotrebe posavetujte se sa lekarom i prvo testirajte da li je vaša beba alergična.

Za testiranje je dovoljno da malu količinu čaja od kima nanesete na bebinu kožu i sačekate reakciju.

Kolike odnosno grčevi se stvaraju zbog nedovoljnog razvijenog sistema za varenje kod bebe i mogu biti vrlo bolni, zbog čega bebe plaču i nervozne su.

Čaj od kima sprečava nadutost i pomaže da se izbace gasovi, stoga mogu olakšati bebine tegobe.

Gasovi i čaj od kima za bebe

 

Kod beba se često stvaraju gasovi iz različitih razloga.

Ponekada je to položaj u toku dojenja, nepravilan hvat dojke u toku sisanja ili problemi sa flašicama ukoliko se beba hrani preko njih. Tada, u toku hranjenja se beba naguta vazduha, a to za posledicu ima brojne gasove kao i grčeve u njenog stomačiću.

Najbolje rešenje u tom slučaju je pomoći bebi da se reši tog viška gasova i umiri stomačić. Tu kim stupa na scenu!

Smatra se da čaj od kima u tome može da pomogne zato što ima delovanje na rad creva i želuca tako da izbacuje prekomerni vazduh.

Ali ne možete koristiti sam kim, nepripremljen, dakle – koja je procedura pripreme čaja od kima za bebe?

Evo kako se priprema čaj od kima za bebe

 

Priprema ovakvog napitka koji stvarno može biti od pomoći nije nešto naročito komplikovana. Potrebno vam je samo malo kima i malo vode koju ćete prokuvati. 

Zapravo potrebno vam je oko 100 ml vode i pola kašičice kima koji ćete pre toga izmrviti.

Kada voda prokuva u nju dodajte kim i ostavite da odstoji.

Druga procedura pravljenja podrazumeva 2 dl vode i kašičicu mrvljenog kima. Dok voda još ključa u nju se doda ta određena količina kima i meša se dok zrnca ne padnu na dno posude. Kuvaju se zajedno još nekih osam minuta dok tečnost ne postane blago braonkasta. Tada se tečnost proceđuje i ostavi da se prehladi dovoljno za konzumaciju.

 Kim možete kombinovati i sa drugim čajevima poput kamilice, komorača, anisa  i drugih lekovitih biljaka

No, nemojte previše eksperimentisati – nije svaki čaj za bebu.

Evo kombinacija koje možete probati, mada je i to najbolje da potvrdi vaš lekar.

Čaj od kima i komorača za bebe

 

Komorač je takođe jedna naročito dobra začinska bijka koja ima različita pozitivna dejstva na čovekov organizam. On je bogat kalijumom, kalcijumom, različitim vitaminima i esencijalnim masnoćama ali i folnom kiselinom. Smatra se da može da pomogne u regulaciji krvnog pritiska, reguliše probavu, pomaže kod zatvora, odlično se vezuje za gvožđe pa se preporučuje kod anemije. Ima blag miris i ukus pa ga čak i bebe lakše prihvataju.

Čaj od komorača se pravi na poseban način i koristi se neproključala voda. Semenje komorača se natopi u vruću vodu i ostavi da odstoji najmanje 10 minuta zatim se procedi i koristi.

Što se tiče kombinacije kima i komorača, dovoljno je da napravite čaj od kima po navedenoj recepturi i dodate dve kašičice ovog rastvora od komorača. Ponegde možete naći da se u čaj dodaje i med međutim po tablici ishrane za bebe med se ne sme davati pre navršene godine života a možda i kasnije.

Pre upotrebe bilo kakvog čaja za bebe morate se posavetovati sa lekarom! 

Čaj od kamilice i kima za bebe

 

 Kamilica je dobro poznata lekovita biljka za koju smo sigurni da ste svi čuli.  Svaka kuhinja je ima, a ponegde se čak i redovno koristi, na svakodnevno nivou.  Izuzetno je lekovita i pomaže kod različitih problema u ljudskom organizmu. Posebno je dobra za probavu ali isto tako olakšava i simptome prehlade, zapušenog nosa, zatvora i mučnine.

Čaj od kamilice se obično može naći u  kesicama što olakšava njegovu pripremu.  Dovoljno je da u 2 dl prokuvane vode dodate jednu kesicu čaja od kamilice, sačekajte da se prohladi i spreman je za korišćenje.

Kombinacija kima i kamilice se smatra odličnom za rešavanje problema sa grčevima i gasovima kod beba. Kažu da može i da spreči zatvor kod beba koji se nekada javlja, pogotovo kod dojenih novorođenčadi.

Dovoljno je da spojite polovinu pripremljenog čaja od kamilice i tri kašike čaja od kima.

Napitak nije potrebno dodatno zaslađivati, iako bebe nekada lakše prihvate ako ima  par zrnaca šećera.

Ipak, ako se odlučite da probate da pomognete bebi uz ovakav čaj pre toga se posavetujte sa stručnim licem i pedijatrom, kamilica zna da bude alergen.

Kada se čaj od kima može davati bebi?

 

Ako uzmemo u obzir da se problemi sa grčevima i probavom kod beba javljaju između druge nedelje života i trećeg meseca, i mogu trajati  prilično dugo, postavljamo da se čaj od kima daje u tom periodu.

Ipak stručnjaci preporučuju da se ovakav čaj ne daje pre trećeg meseca života bebe.

Ne zato što može posebno da naškodi, nego je prosto pravilo da bebe i novorođenčad u svoj organizam unose samo majčino mleko ili formulu. Zato je jako važno da ukoliko odlučite da se okušate sa ovakvim napicima pre trećeg meseca starosti mališana, potražite savet lekara.

 

čaj od kima za bebe priprema

 

Svakako, pre davanja čaja čak i ako lekar to odobri, prvo proverite da beba slučajno nema alergiju na neke od sastojaka koji se nalaze u  kimu. Kim se smatra slabim alergenom, ali ipak treba biti na oprezu.

Koliko čaja od kima se daje bebi?

 

Količina čaja koju želite da dati bebi zavisi od toga koliko ste spremili. Svakako da količina ne treba da bude veća od jednog decilitra, zato što više tečnosti može da uzrokuje probleme sa hranjenjem bebe. Želudac novorođenčadi je jako mali i zato je važno ne pretrpati ga drugim tečnostima osim mleka. Čak i sama voda može da stvori problem u hranjenju beba , zato se voda za bebe uključuje tek posle 6. meseca.

Dovoljno je da bebi ponudite da uzme gutljaj ili dva ovakvog čaja nakon obroka.

Možete pokušati da dajete čaj na flašicu ali potrudite se da i one budu iz antikolik serija. Možda je najbolja opcija da čaj probate da date bebi na kašičicu. Izaberite mekanu silikonsku kašiku za hranjenje bebe da ne bi povredila svoju usnu duplju. Dovoljno je jedna do dve kašičice nakon obroka. Tada možete malo sačekati pa ponuditi bebu da podrigne ili bljucne.

Ukoliko napravite veće količine čaja možete ih popiti vi, pogotovo zato što se apsorbuju i kroz mleko mogu doći do bebe i smanjiti problem. Neki od ovih čajeva, kao ovaj od komorača, su odlični za podsticanje laktacije pa se i preporučuju dojiljama. Evo koji su još dobri čajevi za dojilje.

Čaj koji je odstajao duže od 2 časa nemojte davati bebi.

Takođe napitak koji ćete davati bebi mora biti mlak ne sme biti hladan niti previše vruć.

Da li je čaj od kima bezbedan za mališane?

 

Stručnjaci kažu da čaj od kima nije opasan po bebe i nema neke neželjene reakcije.  Međutim to ne znači da ne treba biti oprezan i voditi računa, pogotovo kada su alergijske reakcije u pitanju.

 

 

Kod novorođenčadi je, kao što im ime kaže, sve novo. Oni nisu navikli na različite ukuse mirise i polako se navikavaju na njih. Zato možda nije loša opcija da ukoliko dojite, prvo bi konzumirate čaj i beba ga uzima kroz mleko.

Što se tiče beba koje su na formulama kažu da možete dodati kašičicu čaja u samu dohranu. Na taj način bebe lakše prihvataju novi miris i ukus jer ovakvi napitci imaju poprilično intenzivne arome. Međutim najbolji savet će vam dati pedijatar koji je upućen u zdravstveno stanje vaše bebe i prati ih od samog rođenja. Ne trebate zaobići ni kapi za grčeve koje mogu da pomognu sa ovim problemima.

Alternativa čaju od kima za bebe

 

Pored čaja od kima, postoje i drugi čajevi koji se mogu koristiti za bebe, kao što su čajevi od kamilice, anisa i komorača. Ovi čajevi su poznati po svojim umirujućim svojstvima i mogu pomoći u ublažavanju stomačnih tegoba kod beba.

Čaj od kamilice

 

Kamilica je poznata po svojim blagim umirujućim efektima i često se koristi za ublažavanje grčeva i gasova kod beba. Priprema se tako što se jedna kesica čaja od kamilice ubaci u 200 ml prokuvane vode. Nakon što se čaj ohladi do sobne temperature, može se davati bebi na kašičicu. Preporučuje se davanje čaja nakon obroka kako bi se smanjili simptomi stomačnih tegoba​ .

Čaj od anisa

 

Anis ima slična svojstva kao kim i kamilica, pomažući u smirivanju probavnih problema kod beba. Priprema se tako što se ½ kafene kašičice anisa dodaje u 100 ml prokuvane vode. Ostavite čaj da odstoji 10 minuta, zatim procedite i ostavite da se ohladi pre nego što ga ponudite bebi​.

Čaj od komorača

 

Komorač je još jedna biljka koja se često koristi za bebe zbog svojih lekovitih svojstava. Pomaže u smirivanju stomačnih grčeva i gasova. Priprema se tako što se 1 kašičica semena komorača potopi u 200 ml vruće vode (neproključale) i ostavi da stoji najmanje 10 minuta. Nakon toga, procedite čaj i ostavite da se ohladi pre nego što ga date bebi. Komorač se često koristi zajedno sa kimom za pojačani efekat​ ​.

Pre upotrebe bilo kojeg od ovih čajeva, važno je posavetovati se sa pedijatrom kako bi se osigurala bezbednost i adekvatna doza za vašu bebu. Takođe, preporučuje se uvođenje novih čajeva postepeno kako bi se pratila eventualna alergijska reakcija​

Iskustva sa čajem od kima za bebe

 

Jasno je da čajevi i domaći lekovi koji se često preporučuju od strane poznanika ili starijih članova porodice mogu da budu od pomoći. Ipak isto tako treba biti obazriv, jer u pitanju su bebe koje mogu biti osetljivije. Naše bake i starije generacije su svojim mališanima davali proverene starinske lekove među njima i čaj od kima kao i od kamilice i drugog začinskog i lekovitog bilja.

Iskustva majki koje su pokušale da pomognu svojim bebama sa čajem od kima sve uglavnom pozitivna. Ipak mora se uzeti u obzir da je svako dete individualno i da ono što jednom pomaže, kod drugog možda neće imati nikakav efekat.

Po svemu sudeći iz onoga što smo saznali, najbolja opcija je kombinacija čaja za grčeve, grejanje uz pomoć termofora i masaža stomačića i držanje bebe na grudima. Grčevi su svakako nešto što većina beba prođe, neke sa blažim, a neke sa intenzivnim simptomima. Zato i svakom savetu treba prići sa određenom dozom opreza i dobro istražiti sve moguće efekte koje lek može da ima.