probiotik za bebe

Najbolji probiotik za bebe i kada je vreme za njega

Koji probiotik za bebe je najbolji? Da li svaka beba treba da ga pije? Da li pomaže kod grčeva i kako da ga dajete bebi? Imamo odgovore.

Šta je probiotik za bebe?

 

Probiotici su po definiciji živi mikroorganizmi koji, ako se uzimaju u određenoj količini, mogu pomoći sistemu za varenje da radi bolje!

 

probiotici za bebe

 

U prevodu, probiotici su dobre bakterije koje pomažu da se:

 • poboljša funkcija probavnog trakta
 • poboljša crevna mikroflora
 • podstiče imuni sistem
 • smanjuje nadutost
 • poboljša probava

Neki stručnjaci smatraju da se probiotici mogu pokazati kao dobri pomagači kada su u pitanju alergije, ali više o tome ćete morati da pročitate nešto kasnije u tekstu!

Probiotici za bebe su isti kao i za odrasle, ali sa manjom količinom aktivnih bakterija i drugačijom strukturom.

Kada su bebe u pitanju pilule ne dolaze u obzir, pa su probiotici najčešće u praškastoj formi. Imaju brzo dejstvo i pomažu protiv proliva, grčeva i mnogih drugih problema.

Probiotici za bebe protiv grčeva

 

Grčevi kod beba su česta i neprijatna pojava. Plakanje koje traje bez prestanka i bez nekog očiglednog uzroka je, složićete se, vrlo naporno. Koliko je mučno vama, toliko je mučno i bebi, ali šta je tu je – istrpite, jer srećom u pitanju je prolazna pojava. Kako kažu stručnjaci, moguće je da grčeve izazivaju upravo problemi sa gasovima i probavnim traktom bebe. 

Kada se uzme sve u obzir zvuči logično da probiotik možda može da pomogne kod grčeva. Međutim ovakva terapija probioticima se koristi od skoro i samo po preporuci lekara.

Bebe probiotike obično dobijaju preko dojenja ali i preko adaptiranog mleka. Zato treba prvo otići po savet lekara pre nego se odlučite da dodajete probiotik u ishranu beba.

 

 

Za grčeve je najbolji lek nošenje bebe i blaga masaža kičme vašeg mališana, a ponekada se prepisuju i čajevi ili kapi za grčeve. Svakako, savet stručnog lica će svakako olakšati ove muke.

Probiotici za bebe protiv proliva

 

Proliv ili dijareja kod beba može da bude vrlo ozbiljna stvar. Bebe lako dehidriraju i brzo gube na kilaži kada je u pitanju dijareja. Zato se mora reagovati brzo i moraju se pratiti saveti lekara.

Nekada je dovoljno dojenje u kraćim vremenskim intervalima, jer majčino mleko rešava mnoge probleme pa i proliv. Nekada je ipak potrebno dodati i neku terapiju. Ukoliko je to probiotik, za male bebe najčešće je u pitanju onaj u vidu kapi. Ukoliko su malo starije bebe koje već jedu čvrstu hranu, može se koristiti probiotik u prahu koji se rastvori u soku ili vodi. U svakom slučaju prvo ga mora prepisati pedijatar kada proveri opšte stanje bebe.

Probiotik za decu protiv zatvora

 

Mislite da bebe ne mogu da imaju zatvor? Varate se! Iako zapravo bebe koje su dojene nemaju zatvor, može da se desi da nemaju stolicu i više dana. Kažu da je dozvoljeno da dojene bebe nemaju stolicu do čak 10 dana! Međutim ako se stolica ne javi par dana, potrebno je posetiti pedijatra da vas posavetuje i eventualno potraži konkretan uzrok. U ovim slučajevima se ne koriste probiotici. 

Međutim, ako je beba starija, prešli ste na čvrstu ishranu ali ona ne kaki ili se muči da izbaci stolicu, pravac kod pedijatra. Uzrok tvrde stolice kod beba može biti promena ishrane, neka namirnica koju ste uveli, ili nespremnost bebinog sistema za varenje. Tada probiotik može biti od pomoći jer oporavlja crevnu floru i može potpomoći varenje – ali samo ako i kada ih lekar prepiše. 

Svakako možete obratiti pažnju na to koje namirnice ste davali kada se zatvor javio, pa ih možda treba izbegavati neko vreme. Takođe možete pokušati da dajete bebi više tečnosti da se stomačić pokrene.

Probiotik za bebe protiv ekcema

 

Pitate se kako to probiotik koji je namenjen sistemu za varenje, ima veze sa ekcemom i probleminma na koži bebe? I mi smo se pitali isto, i pronašli studije koje potvrđuju ovu teoriju!

Smatra se da trudnice i majke koje doje, a pile su probiotike, smanjuju šanse da bebe obole od ekcema i drugih problema na koži. Takođe se ističe da su probiotske bakterije koje imaju koristi u ovom slučaju: Lactobacilus ramnosus, Lactobacilus paracasei, Bifidobacterium. 

Ove studije pokazuju da bebe čije su majke koristile ove probiotike retko kada razviju ekcem, pa čak i temenjaču.

Da li ste znali da neki stručnjaci povezuju problem sa stomačnom florom i nedostatkom probiotskih bakterija i akne? Smatraju da mnoge osobe koje imaju problem sa pojavom akni zapravo imaju problem sa sistemom organa za varenje. Upravo zato se probiotici prepisuju u terapiji upalnih procesa na koži.

Ekcem kod beba, kada se već javi na koži treba tretirati topikalno odnosno kremama za kožu. Uvek prvo posetite pedijatra i koristite ono što vam preporuči, ako u to spadaju i probiotici, pokušajte i sa njima. Ovakvoj koži je takođe važno pružiti odgovarajuću negu tokom kupanja. Neće joj odgovarati bilo koja kupka, jer su mnoge suviše agresivne za osetljivu kožu. Birajte one na prirodnoj bazi, bez štetnih sastojaka.

 

Dr Pilar kupka je odličan izbor jer nema sulfate, parabene, ftalate,  boje i alergene mirise, a sadrži biljne ekstrakte koji umiruju bebinu kožu. Možete je naručiti i vi na ovom linku: doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

 

Probiotik za bebe za more (putovanja)

 

Kao što verovatno znate kada se spremate na put sa malom decom, a pogotovo sa bebama, morate imati malu putnu apoteku. I u njoj mora da bude svaki lek i pomoćno sredstvo koje može da zatreba: od falstera i joda do probiotika!

Probiotici su jako važni kada odlazite na destinacije na kojima je klima, hrana pa i voda drugačija nego ona koja je kod kuće. Promena koju ćete iskusiti najčešće se odražava upravo na probavni sistem, a kod beba pogotovo. Tada je dobro da imate probiotik pri ruci i to onaj koji beba prihvata i koji ste već koristili.

Nije na odmet i par dana pre puta davati bebi probiotik da bi se malo ojačao imunitet i organizam pripremio na predstojeće promene.

Naravno, pre svakog putovanja možete posetiti pedijatra da vas uputi u to šta vam je sve potrebno i kako da se ponašate ako beba bude povraćala ili dobila proliv.

Savet plus je da koristite kupovnu vodu, izbegavate nepoznatu hranu i namirnice kao i ulične specijalitete. Probiotik uvek imajte pri ruci i srećan put!

Pročitajte šta još spremiti ako idete sa bebom ovde: Sa bebom na moru! Kompletan vodič za put!

Probiotici i antibiotici – moraju li zajedno?

 

Možda mislite kada lekar preporuči probiotike uz antibiotike koje koristite da to baš i nije važno, to samo tako kažu. Ali verujte da je važno! 

Kao što znate, antibiotici su tu da zaštite telo od upala koje se javljaju sa određenim bolestima. To znači da oni deluju direktno i na bakterije u organizmu i ne odvajaju one dobre od onih loših. Ovi lekovi će sigurno uticati na vašu crevnu floru i budite sigurni da duže korišćenje za posledicu ima probleme sa organima za varenje. Problemi mogu biti od nadutosti, grčeva, gasova do dijareje. Zato je važno obnavljati dobre bakterije u stomaku probioticima dokle god koristite antibiotike. 

Isto je i kada su bebe u pitanju, mada se jaki antibioticima njima daju u retkim slučajevima. Ukoliko vam pedijatar uz antibiotik prepiše i probiotik, nemojte ga zaobilaziti. Pored prevencije od dijareje, utiče i na poboljšanje imuniteta tako da samo može da pomogne da se beba brže oporavi.

Kakav je probiotik za bebe?

 

Da li je probiotik za bebe toliko različit od onog za odrasle? Jeste, različit je i po strukturi i formi u kojoj dolazi.

Znate da je probiotik za odrasle obično u kapsulama, unutra se nalazi prah odnosno probiotske bakterije. U probiotiku za bebe to je malo drugačije.

Prvo je što probiotici za bebe i decu sadrže različite količine probiotskih bakterija, ali i različite sojeve.

Probiotici za bebe ili decu imaju oko 5 milijardi živih probiotskih bakterija, Oni za odrasle imaju od 25 miljardi do čak 100 milijardi živih dobrih bakterija.

Razlika je poprilično velika zar ne?

Pored toga, treba gledati i na to koje su vrste bakterija u pitanju! Neki stručnjaci smatraju da je za decu odličan soj L. ramnosus ili L. reuteri pa i soj koji je zapravo probiotska gljivica Saccharomyci Boulardi . Za L.reuteri je dokazano studijom da utiče na poboljšanje imuniteta, smanjivanje tegoba od grčeva i pojave dijareje kod beba i male dece ali i da utiče na jače i zdravije zube – kada se oni pojave nakon perioda rasta zubića!

Druge razlike su naravno u formi u kojoj se nalaze probiotici za bebe.

Vrste probiotika za bebe

 

Kada ih razvrstavamo onda možemo reći da postoje 2 forme:

 • Probiotske kapi za bebe
 • probiotik za bebe u prahu

Probiotik kapi za bebe

 

Probiotske kapi za decu su specijalno napravljene kapi koje pomažu varenje kod mališana, ali i smanjuju grčeve, regulišu stolicu, a deluju i na sveukupni imunitet.One sadrže određene dobre bakterije ili kombinacije sojeva, tako da se što veći broj obnovi i nastavi da raste i vrši svoju funkciju u telu.

Prednost je što su u maloj boci sa pipetom i dovoljno je par kapi da se ubaci u bebino mleko ili direktno u usta.

Količinu ovog probiotika će prepisati pedijatar i ne bi je trebalo prekoračiti.

Probiotik prašak za bebe

 

Ovakav probiotik za decu je poprilično zastupljen, ali je namenjen malo starijim bebama ili onima koje se hrane na flašicu. Dojene bebe obično teško prihvataju drugu tečnost ili flašicu dok im je ishrana samo mlečna. Praškaste forme probiotika su takođe bogate dobrim bakterijama ili kombinacijom istih. Njih je dovoljno razmutiti u malo tečnosti (voda, sok ili mleko) ili dodati u neku kašicu.

Ovakav praškasti probiotik dolazi i sa dodacima ukusa pa treba voditi računa o tome da li ih beba voli ili ne.  Postoje i oni bez ukusa i mirisa koji su možda bezbednija varijanta jer će ih beba prihvatiti lakše pošto ne menjaju ukus hrane ili tečnosti.

Kako dati bebi probiotik?

 

Kako smo rekli da postoje probiotske kapi i prašak red je i da napišemo nešto o tome kako da ih dajete bebama.

 

probiotik za decu

 

 • Kada su kapi u pitanju, postoji uputstvo na kutiji koje kaže da se par kapi ukapa bebi u usta i napisano je koliko kapi ide na koji uzrast bebe. Postoje i kapi koje se daju u većoj količini i njih možete pomešati sa mlekom ili vodom, može da posluži i čaj za bebe.

Postoje kapi koje imaju i dodatke vitamina za novorođenčad, i prvenstveno su namenjene za olakšavanje grčeva. Takve kapi se daju po dve i direktno u usta. Lako se daju uz pomoć kapalice, i bebe ih retko kada ispljunu. Ako se beba ipak buni, onda možete staviti u mleko ako beba prihvata flašicu. Neke mame koje doje, kapnu probitok na dojku pre podoja pa ih beba popije bez negodovanja.

 • Kada je u pitanju praškasti probiotik, možete ga razmutiti u tečnosti ili u kašicama, kao što je na primer ovsena kaša za bebe. One mogu imati dodate ukuse poput čokolade ili vanile, tada je najbolje da ih dodajete u tečnost (mleko ili vodu). Najčešće se preporučuju oni bez ukusa jer ne utiču na hranu u koju se dodaju i bebe ih lakše prihvataju.

Pre davanja bilo koje vrste probiotika, potrebno je posavetovati se sa pedijatrom!

Da li je probiotik za decu bezbedan?

 

Probiotici su žive, dobre bakterije koje se inače nalaze u našem organizmu. Da li znate da nekada mislilo da je plodova voda sterilna tečnost da bi se kasnije saznalo da je zapravo puna bakterija? I to bakterija koje su dobre i grade naš prirodni odbrambeni sistem! Tako i ove probiotske bakterije imaju funkciju da ojačaju bebin organizam i sistem za varenje za koji se veruje da utiče i na 80% funkcija našeg tela. Veruje se da je smanjen broj bakterija u našem probavnom sistemu usko povezan sa problemima na koži, depresijom i anksioznošću i funkcionalnim imunim sistemom.

Ovo sve govori u prilog probioticima, ali to ipak ne znači da treba da ih uzimate na svoju ruku i u prekomernim količinama. Prekomerne količine mogu imati kontraefekat i jednostavno prestati da vrše svoju funkciju i gube svoju namenu.

Ipak, probiotike imate i u prirodnim izvorima koje možete svakodnevno unositi u bebin organizam kroz ishranu koju im nudite:

 • Majčino mleko
 • jogurt
 • kefir
 • mladi beli sir
 • kiselo povrće
 • surtka (pogotovo kozija)

Kada vreme i uzrast bebe dopuste neke od nabrojanih namirnica, nije loše da znate da sadrže dobar broj prirodnih probiotskih bakterija koje su im neophodne!

Najbolji probiotik za bebe

 

Ok, probiotik za decu je dobar pomoćnik, ali kako da znate koji je najbolji na tržištu? Mi smo malo istraživali i sabrali neke od najzastupljenijih:

 

 

Waya probiotik za bebe

 

Waya LGG kapi za bebe su namenjene i novorođenčadima i starijim bebama i deci. One sadrže bakteriju Lactobacillus rhamnosus GG. Nemaju dodate ukuse, i smatra se da pomažu i kod grčeva i kod probavnih smetnji. Daju se prema uputstvu i savetu lekara, ali to je obično do 7 kapi za bebe i decu do 2 godine i oko 10 za stariju decu.

Panda probiotik za bebe

 

Omni Biotic Panda probiotik za bebe sadrži fuziju 3 vrste probiotskih bakterija. U pitanju su : Lactococcus lactis W58, Bifidobacterium lactis W52, Bifidobacterium bifidum W23 i smatra se da imaju izuzetan uticaj na pojavu ekcem i atopijskog dermatitisa kod beba. Navodi se da su dobre i za olakšaanje grčeva kod beba, ali i za alergije i intoleranciju na hranu.

Ovaj probiotik dolazi u praškastom obliku i može se razmutiti u malo majčinog ili adaptiranog mleka ili u bilo kojoj vrsti tečnosti koju dajete bebi.

Preporučuju se i trudnicama od 8. meseca trudnoće i dojiljama jer se prenose i na bebu.

Multilac probiotik za decu

 

Multilac je zapravo sinbiotik što zanči da sadrži i prebiotik i probiotik. To znači da sadrži više sojeva, čak 9, i da sadrži i elemente neophodne za preživljavanje bakterija u stomačiću. Navodi se da se može davati bebama od 4. meseca pa sve do starijeg dečijeg doba. Praškaste je forme pa se mora rastvotiti pre davanja, najbolje u nekoj tečnosti koju beba voli.

BioGaia kapi za bebe

 

BioGaia kapi su namenjene bebama od rođenja pa do starijeg doba. One sadrže Lactobacillus reuteri za koji se navodi da je otporan na antibiotike. Smatra se da ove kapi pomažu kod grčeva, rada probavnog trakta i imuniteta bebe. Daju se prema uputstvu koje se nalazi na kutiji, ali i prema preporuci pedijatra.

Probiotik za decu – cena i gde kupiti

 

Probiotike  možete naći u apotekama i specijalizovanim drogerijama. Pre kupovine i davanja probiotika bebama, obavezno se posavetujte sa stručnim licem.

Cene probiotika se kreću između 400 dinara do preko 1000rsd. Neki su skuplji ukoliko sadrže dodatke u vidu vitamina ili ih ima više u pakovanju. Pakovanja probiotskih kapi za bebe su u mililitrima i ima ih u malim pakovanjima od 5ml ili većim do 50ml.

Praškasti probiotici dolaze u kesicama koje možete kupiti na komad ili u pakovanjima po 10, 30 ili više komada.

Probiotik za bebe je ste dobra stvar koju svakako treba da imate u svojoj kućnoj apoteci, a pogotovo za putovanja! Ipak, nemojte ga nikada uzimati i davati bebi na svoju ruku, uvek potražite preporuku i savet lekara.