temenjača kod beba

Temenjača kod beba se NE GREBE! Evo šta je REŠENJE!

Temenjača kod beba je bezazlena, ali nije lepa pojava.  Normalno je da hoćete da nestane, ali je bitno da to odradite na pravi način i ne povredite bebu. Saznajte kako.

Simptomi temenjače su jako primetni i specifični tako da i sami možete prepoznati njenu pojavu. Da li ste znali da se osim na bebinoj  glavi može pojaviti i na obrvama, nosu, leđima, iza ušiju i u pelenskoj regiji?

U ovom tekstu govorimo o najefikasnijim kućnim i medicinskim metodama koje će vam pomoći da se rešite ove naizgled ne baš prijatne pojave.

Za vas smo istraživali i da li je temenjača bolna, zarazna i da li je normalno da smrdi. 

No, krenimo od prepoznavanja problema.

Šta je temenjača?

 

Temenjača ili stručno infantilni seboreični dermatitis odnosi se na pojavu belo-žućkastih  ljuspica na bebinoj koži . One se mogu pojaviti na bebinoj glavi (na temenu), čelu, obrvama, nosu, iza ušiju, na leđima. U narodu je poznata i  kao “mlečna krasta”.

To je bezopasno stanje koje se pojavljuje na koži deteta, a koje često brine mame. Uglavnom nestaje samo od sebe, ali postoje načini i saveti koji mogu ubrzati nestajanje temenjače. 

 

 

Svaki roditelj je prilično subjektivan po pitanju svoje bebe i svakome je njegova beba najslađa kada se rodi. Međutim već posle par nedelje mogu se pojaviti estetski problemi koji mnoge roditelje uplaše i obeshrabre. Evo zašto temenjača na pojedinim delovima tela može  biti neprijatna za oko.

Kako izgleda temenjača kod beba?

 

Ukoliko na bebinoj glavi primetite belo-žućkaste naslage odnosno ljuspice, znaćete da se radi o temenjači. Naziv temenjača nastao je od reči teme, odnosno masnih naslaga koje se nakupljaju na temenu glave kod beba.

 

temenjača na glavi

 

Isti simptomi su prisutni i na ostalim delovima tela gde se  ona može pojaviti, ali je teme najčešća meta. Zato se kod nas odomaćio ovaj izraz.

Ispod ljuspica koža može biti crvene boje ukoliko je nadražena. Nemojte se začuditi ako beba na mestima gde se pojavila temenjača nema kose. O razlozima za gubitak kose će biti više reči u nastavku teksta.

Važno je znati da temenjača nije bolna za bebu. Jedini problem je estetske prirode jer nije prijatna za oko pa mame pokušavaju na sve načine da je uklone.

Kako i zašto nastaje temenjača?

 

Medicinska struka nije u potpunosti saglasna i ne zna tačan uzrok temenjače, ali se za pojedine pretpostavlja su odgovorni za njenu pojavu:

 • Kao jedan od mogućih uzroka navodi se da bebine lojne žlezde koje proizvode sebum rade pojačano zato jer na njih deluju hormoni majke (androgeni hormoni) nakon porođaja i dojenja.  Kada lojne žlezde rade pojačano, luče više sebuma koji se nakuplja na površini kože u vidu ljuspica. To nije razlog da krivite sebe ili da ne dojite, jer kao što smo rekli temenjača će uglavnom nestati sama od sebe, a dobrobiti dojenja su ipak višestruke i dugoročne. Pojedinim bebama je naprosto potrebno više vremena da se naviknu na novo okruženje i drugačiji nivo hormona.
 • Drugi mogući razlog za pojavu temenjače je nerazvijeni ili oslabljeni imunološki  sistem. 
 • Kvasac odnosno gljivica Malassezia  furfur koja raste u sebumu može biti još jedan od uzroka. Ona prirodno živi na našoj koži, ali ako se namnoži previše, dolazi do ovakih naslaga.
 • Pojedini izvori navode da agresivni sapuni i šamponi takođe mogu dovesti do ove pojave. Obratite pažnju da za bebinu negu kupujete proverene kozmetičke preparate za bebe, ukoliko je moguće na biljnoj bazi bez jakih hemikalija.

Skratićemo vam potragu za pravim.

 

Dr Pilar kupka sa šamponom je osmišljena od strane pedijatra i idealan je izbor za negu i pranje bebine kože od prvog dana. Sadrži samo probrane sastojke, na biljnoj bazi. Ne sadrži parabene, sulfate, silikone i štetne, agresivne sastojke. Kupuje se isključivo online, a i vi je možete lako nabaviti klikom na sledeći link:doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

 

 • Genetska komponenta se navodi kao još jedan mogući uzrok. Ukoliko roditelji imaju suvu i osetljiviju kožu veća je verovatnoća da beba razvije temenjaču.

Važno je napomenuti da loša higijena nije uzrok nastanka temenjače.

Obzirom da su mišljenja oko toga šta je tačan uzrok nastanka temenjače još uvek podeljena, najverovatnije je uzrok kombinacija svih pomenutih faktora.

Različita mesta na kojima se može javiti sloj masnih ljuspica

 

Iako naziv asocira na teme, ova problematika može se pojaviti na drugim delovima tela:

Temenječa na glavi

 

Temenjača na glavi je najčešći oblik . Nastaje u usled pojačanog lučenja sebuma u lojnim žlezdama i  folikulima dlake.  Ona nije bolna za bebu, ukoliko ne dođe do iritacije ili infekcije kože glave. Budte pažljivi sa trjanjem i češljanjem bebine kose i pre pojave temenjače, a posebnu pažnju na nežnost svoga dodira obratite kada se ona pojavi.

Temenjača kod beba na obrvama

 

Ponekad se temenjača javlja i na drugim delovima tela kao što je koža ispod obrva. Bez obzira što se pojavljuje na drugom delu tela, radi se o istom problemu, koji se tretira i prolazi na isti način kao i temenjača na temenu bebine glave.

Prepoznaćete je po tome što se i na ovom delu  pojavljuju belo-žućkaste ljuspice na površini kože.

Priznajemo da je ovaj oblik estetski još  neprijatniji za oko i to je ono što roditelje ponekad uplaši, ali najvažnije je da znate da to bebu ne boli.

Obzirom da je ovo područje bliže bebinim očima, budite oprezni sa njegovim tretiranjem i primenom različitih preparata.

Šta god da nanosite na ovo područje pazite na količinu koju stavljate  i  sastav kako ne bi dospelo u bebine oči i nanelo još više štete.

Kako skinuti temenjaču? Šta je bezbedno, a šta ne?

 

Ono što vas je sigurno dovelo na ovaj tekst, jeste pokušaj da nađete odgovor na pitanje kako se tretira temenjača kod beba.

Temenjača će prirodnim putem nestati u periodu od nekoliko meseci (ređe nekoliko godina) bez ikakvog tretmana.

Ukoliko ne želite da čekate skrštenih ruku da ona prođe sama od sebe, u  nastavku vam nudimo više načina i savete kako možete da ubrzate proces .  U tome vam mogu pomoći sledeći proizvodi.

Ulje za temenjaču kod beba

 

Izbor adekvatnog ulja na biljnoj bazi je jedno od mogućih rešenja za skidanje temenjače. Dobar izbor za ovu namenu može biti kokosovo, ulje jojobe ili bademovo ulje. Možete koristiti i kozmetičko bebi ulje.

Neke studije tvrde da maslinovo ulje nije dobra ideja jer može pospešiti rast gljivica.

Kada bebi prvi put nanosite ulje, neka to bude mala količina da proverite ima li alergijskih reakcija.

Ukoliko ste izabrali ovaj način, ulje na bebinu temenjaču nanesite 2 sata pre pranja kose, blago trljajući i masirajući područje zahvaćeno temenjačom. Dovoljno je da ulje odstoji bar sat vremena . Nakon nanošenja ulja, bebi možete staviti kapicu. Na ovaj način sprečićete eventualne masne fleke tokom nošenja deteta.

Uloga ulja je zapravo da omekša ljuspice na bebinoj glavi. Znate i sami da se masnoća teže skida vodom – a sebum i temenjača imaju masnoću kao osnovu. Zato je ulje dobar rastvarač.

Kada dođe vreme kupanja i pranja kose, uradite to na isti način kao i uvek korišćenjem tople vode i blagog šampona. Nakon pranja i ispiranja  sledi češljanje kose o kojem će detaljno biti reči u daljem tekstu.

Šampon za temenjaču kod beba

 

Na tržištu se mogu pronaći razni šamponi za tretiranje temenjače. Oni su po svom sastavu prilagođeni osetljivoj bebinoj koži. Deluju tako što uklanjaju višak sebuma i sprečavaju ponovnu pojavu ljuspica na površini kože.

Šampone za tretman temenjače koristite prilikom pranja kose tako što prvo pokvasite teme, a zatim blagim pokretima utrljavate šampon. Preporučuje se da kod ove metode mekanim bebinim peškirom nežno brišete bebinu glavu dok je šampon na njoj i na taj način odstranjujete ljuspice.

Drugi način je da umesto peškira korisitite četku za ovu namenu i da nežnim četkanjem skidate temenjaču. Nakon toga dobro isperite kožu glave čistom i toplom vodom.

Kada koristitie šampone za ovu namenu posavetujte se sa pedijatrom ili pažljivo pročitajte uputstva koliko često možete prati bebi kosu na ovaj način.

Generalno, vodite računa o izboru sredstva za pranje kose vašeg deteta.Ukoliko je neki šampon agresivniji može dodatno isušiti bebinu kožu glave i naneti više štete nego koristi. Najbolje je da kosu perete blagim šamponom za bebe.

Pročitajte i ovo: Najbolji bebi šampon i kako odabrati pravi

Krema protiv temenjače

 

Kreme protiv temenjače su još jedan način za rešavanje ovog problema.  Na tržištu postoje različite varijante, a uglavnom su na biljnoj bazi i ne sadrže štetne supstance (nemaju miris, paraben, alkohol…) Sastav je prilagođen bebinoj koži, ne iritiraju oči pa se mogu koristiti i za temenjaču na koži ispod obrva ( što je praktičnije od ulja i od šampona)

Postoje i takozvane antifungalne kreme koje nikako ne koristitie bez dogovora sa pedijatrom. One su  namenjene za gljivice i preporučuju se kod težih stanja koja zahtevaju dugotrajnije lečenje i kada je uzrok temenjače gljivica.

Četka za temenjaču

 

Nežno četkanje bebine glave je dobar način da se uklone ljuspice od temenjače.

Kod četkanja je veoma važno da četka bude mekana i da dodir bude nežan kako ne bi došlo do oštećenja kože glave, iritacije  i infekcija.

Prilikom kupovine četke gledajte da bude od meke dlake, najbolje prirodne kako ne bi grebala bebinu kožu, a možete kupiti četke koje su namenjene baš za tretiranje temenjače.

Prilikom četkanja neka pokret ide u jednom pravcu, suprotno od rasta dlake. Polako i nežno četkajte zahvaćeno područje. To možete raditi i na suvoj i na mokroj kosi.

Četkajte jednom dnevno, a ukoliko primetite iritaciju odnosno crvenilo, proredite četkanje ili promenite četku.

Kod beba sa gustom kosom, možete takođe nežno češljati bebino vlasište češljem ( a ne četkom)  suprotno od rasta dlake. Na ovaj način ujedno i skidate ljuspice temenjače iz kose.

uklanjanje temenjače

 

Ukoliko nemate odgovarajuću četku, za ovu namenu možete koristiti i novu mekanu četkicu za zube.

Važno je reći da je ovo potpuno bezbedna metoda, pod uslovom da niste grubi.

Esencijalna ulja – oprez za njima!

 

Esencijalna ulja su još jedna od preporuka za tretiranje temenjače. U sebi sadrže aktivne sastojke raznih biljaka koje deluju na gljivice. Međutim, to što je nešto prirodno, ne znači da je bezazleno, pogotovo ne za decu.  Nikako ih nemojte korisititi na svoju ruku.   

Naglašavamo da su to preporuke na koje smo nailazili prilikom istraživanja ove teme. Mi vam  zaista  ne preporučujemo njihovo korišćenje osim ukoliko niste stručno lice koje zna da primeni adekvatnu dozu i način upotrebe  koji neće naškoditi bebi.

Sme li se izgrebati temenjača?

 

Prilikom tretiranja temenjače budite oprezni. Koju god gore navedenu metodu da koristite neka vaši pokreti budu nežni kako ne bi došlo do grebanja temenjače.

Ukoliko se desi da izgrebete bebinu kožu, može se pojaviti crvenilo, iritacija ili čak infekcija.

Manje ogrebotine nekad mogu proći bez posledica, ali ukoliko primetite da se infekcija širi obavezno se obratite pedijatru za dalje korake. Ukoliko se infekcije ne saniraju šampon ili ulje koje koristite mogli bi naneti još veću štetu na temenu glave bebe.

Dakle, oprez prilikom tretiranja temenjače i bez ogrebotina. Iako biste je najradije izgrebali – nemojte nikako!

Koliko je česta pojava temenjače i koliko dugo traje?

 

Temenjača kod beba je prilično česta pojava. Zavisi od raznih faktora koje smo spominjali na početku ovog teksta.

Statistički podaci pokazuju da 10% dečaka, a 9,5% devojčica ima problema sa temenjačom u prva 3 meseca, dok nakon toga verovatnoća za njenu pojavu raste čak do 70%.

Temenjača kod deteta  prolazi sama od sebe do kraja prve godine života,  a kod jako malog broja dece može da potraje i do četvrte godine.

Nema pravila.

Ukoliko temenjaču tretirate nekom od pomenutih metoda možete ubrzati njen prolazak . Nekad je to par dana, nekad su to meseci. Zavisi od veličine i debljine sloja. Ako čekate da priroda odradi svoje i da se dete navikne na spoljašnji svet i na drugačiji nivo hormona postoji mogućnost da temenjača potraje duže.

Da li temenjača smrdi?

 

Ova pojava može da ima miris koji podseća na ulje, jer je posledica preteranog lučenja sebuma na površinu kože glave. Međutim, on nije intenzivan.

Drugi neprijatni mirisi ne bi trebalo da se pojave, osim ukoliko nije došlo do neke bakterijske ili gljivične infekcije. U tom slučaju je neophodna konsultacija sa pedijatrom. Ako ustanovi da je uzrok malessezia fulfur, onda je rešenje ukrotiti je – nekim antifungalnim sredstvom.

Da li od nje opada kosa?

 

Nemojte se zabrinuti ukoliko na mestima gde se nalazi temenjača primetite da je vašoj bebi opala kosa. Sasvim je normalno da tokom češljanja prilikom kojeg se uklanjaju ljuspice sa bebine glave dođe do uklanjanja odnosno opadanja kose.

Ne brinite, ovaj gubitak kose je samo privremen i nova kosica će vašoj bebi izrasti  ponovo.

Kod beba u ranom periodu generalno dolazi do opadanja kose koja je dobijena na rođenju i zamenjuje je druga. To takođe može biti uzrok opadanja kose, ne mora značiti da je temenjača uzrok.

Koliko često se pere kosa sa temenjačom?

 

Pravilna nega bebine kose podrazumeva da je dovoljno često prati kosu dva do tri puta nedeljno sa blagim prirodnim šamponom.

 

 

Ukoliko dete ima temenjaču, učestalost pranja kose prilagodite tretmanu, odnosno metodi koju koristite da li je to ulje, krema ili neki šampon koji vam je preporučio pedijatar.

Neki stručnjaci savetuju da pranje kose bude učestalije dok se temenjača potpuno ne ukloni, što bi značilo svakodnevno pranje i kupanje bebe.

Kako sprečiti da do ovoga dođe?

 

Rekli smo da pojedine bebe imaju genetski veću predispoziciju za pojavu temenjače, međutim postoje načini da se ona spreči:

 • Bebi redovno perite kosu sa odgovarajućim šamponom koji je po svom sastavu blag, prirodan i prilagođen bebinoj koži.
 • Dobro isperite šampon iz bebine kose prilikom pranja, kako bi se izbegla pojava iritacije.
 • Odgovarajućom mekanom četkom jednom dnevno bebi četkajte teme, čak i ako nema temenjaču.
 • Možete nakon kupanja bebinu glavu (ako nema puno kose) namazati bebi uljem.
 • Obratite pažnju da bebina odeća bude od prirodnih materijala, jer oni omogućavaju dobar protok vazduha i regulisanje vlažnosti kože.
 • Majke koje doje mogu uzimati suplemente vitamina B koji je jako važan za zdravu kožu. Prilikom dojenja majke gube hranljive nutrijente koje ponekad teško mogu nadoknaditi samo ishranom. Zbog toga je  nekad neophodno uzimati suplemente. U slučaju kada beba ima temenjaču, važno je da majka ima dovoljno vitamina B koji se kroz majčino mleko prenosi u bebin organizam i utiče na zdravlje bebine kože.
 • Kada dete ima temenjaču savetuje se da kupke traju što kraće kako se koža ne bi dodatno isušivala.

Kao što vidite, ovo nije ozbiljan zdravstveni problem. Postoje brojne metode koje će sigurno pomoći u uklanjanju ove pojave. Važno je da je pre svega vaša beba zdrava i da je ništa ne boli. Estetski izgled je u ovom slučaju samo trenutno narušen tako da nema potrebe za brigom. Ukoliko ste ipak nesigurni šta da učinite, posavetujte se sa vašim pedijatrom oko izbora najboljeg rešenja.

Mitovi o temenjači

 

Mnogi roditelji pogrešno veruju da je temenjača kod beba rezultat loše higijene, međutim, ovo je zapravo mit.

Temenjača, ili medicinski poznata kao infantilni seboreični dermatitis, je uobičajeno stanje kod beba i nema veze sa nivoom higijene.

Ovo stanje je često uzrokovano kombinacijom faktora poput hormonalnih promena, pojačanog rada lojnih žlezda i razvoja folikula dlake.

Pored toga, postoji zabluda da se temenjača može lako izlečiti jednostavnim povećanjem učestalosti kupanja, ali realnost je da temenjača zahteva specifične tretmane i ponekad može biti uporna bez obzira na redovnu higijenu.

Kako razlikovati temenjaču i ekcem

 

Ekcem i temenjača su problemi koji  se često mogu pojaviti kod beba, ali se razlikuju u uzrocima, simptomima i tretmanima. Premda na prvi pogled mogu da liče, evo šta ih razlikuje i kako da znate šta je u pitanju.

Ekcem, poznat i kao atopijski dermatitis, obično se manifestuje kao crvena, svrbežna, suva i ispucala koža, koja može da se pojavi bilo gde na telu. Uzrok ekcema često uključuje genetske faktore, alergijske reakcije, ili je povezan s imunološkim reakcijama.

S druge strane, temenjača (infantilni seboreični dermatitis) obično se javlja na skalpu, čelu, obrvama i drugim masnim delovima kože. Temenjača izgleda kao naslage žućkastih ili beličastih ljuspica i nije obično praćena svrabom.

Dok se ekcem često tretira hidratantnim kremama, steroidima i izbegavanjem alergena, temenjača se obično tretira specifičnim šamponima, blagim četkanjem i, po potrebi, upotrebom određenih ulja ili krema za omekšavanje ljuspica.

Kada se obavezno javiti lekaru?

 

Vašem pedijatru se obavezno javite ukoliko se desi sledeće:

 • Ako se simptomi (ljuspice) pojave na delovima tela gde nema kose (dlake).
 • Ukoliko kućne metode ne daju  baš nikakve rezultate.
 • Kada primetite da se temenjača širi i menja izgled.
 • Kada počne da svrbi.
 • U slučaju pojave infekcije (kada primetite crvenilo, ukoliko vam se čini da je zahvaćeno područje vruće na dodir ili primetite pojavu curenja neke tečnosti).
 • Ukoliko osetite neprijatan miris bebine glave

Nadam se da vam je ovaj tekst dao dovoljno informacija kako se rešiti temenjače beba i da će kućne metode dati rezultata kod vaše bebe. U komentaru podelite šta je vama pomoglo,  a ako mislite da će i drugim roditeljima biti koristan – podelite tekst.

Izvori:

https://www.uptodate.com/contents/cradle-cap-and-seborrheic-dermatitis-in-infants

https://doi.org/10.1002/14651858.CD011380.pub2

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/cradle-cap

https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Cradle_cap/

https://www.aad.org/public/everyday-care/hair-scalp-care/scalp/treat-cradle-cap