opadanje kose kod beba

Opadanje kosa kod beba: da li je opasno?

Da li je opadanje kose kod beba normalno i koji su uzroci ove pojave? Da li može biti opasno i kada treba posetiti lekara ? Smirite strepnje i sumnje koje vas muče i pročitajte ovaj tekst!

Zašto bebi opada kosa?

 

Verovali ili ne, svi novi roditelji pitaju upravo ovo pitanje i brinu oko opadanja kosice svoje bebe. To je i potpuno normalno kada se susrećete sa ovom pojavom po prvi put. Čak iako se neke bebe rode sa gustom i dužom kosicom, a neke ćelave, sve bebe prolaze kroz fazu odbacivanja prvih dlaka i na glavi i po telu.

Ovaj proces se naziva telogen effluvium i dešava se između prvog i šestog meseca života bebe. Tada je normalno da bebe gube kosu, jer su pod uticajem smanjenja hormona u svom malom organizmu.

Bebe su u toku boravka u stomaku bile pod velikim uticajem hormona koje su primale preko placente (posteljice). Kada se rode, ovaj nivo hormona drastično i brzo opada. Tada odlazi do prestanka rasta kosice, opadanja dlaka i regulacije nivoa hormona u bebinom telu.

No, ne brinite. Nakon ovog perioda, bebi kosa ponovo počinje da raste.

Nekada se dogodi da izraste sasvim nova kosa potpuno druge boje od one sa kojom je beba rođena – fascinantno zar ne?

Opadanje bebine kose zbog temenjače

 

Temenjača – česta i uporna “napast” koja muči roditelje samom svojom pojavom iako nije opasna. Ona predstavlja naslage ljuspica na koži glave vaše bebe. Oično je žućkaste boje i masnije strukture. Ona nije posebno opasana ali je uporna i potrebno je malo više strpljenja i tretiranja da se ukloni.

 

opadanje kose kod beba zbog temenjače

 

Temenjača kao pojava ne pojačava opadanje kose kod beba niti je uzrokuje. Ono što može da se dogodi jeste da u nameri da se rešite temenjače sa bebine glavice, odvajanjem ljuspica, povučete i neku vlas.

U svakom slučaju, nije poželjno da se ljuspice temenjače grebu i grublje uklanjanju sa kože, čak i kada se čini da samo što ne otpadnu. Takvo uklanjanje može izazvati iritaciju i crvenilo i treba ga izbegavati, a koristiti se metodama savetovanim od strane stručnih lica!

Ipak, postoje neke situacije u kojima je dobro da se posavetujete sa pedijatrom i one obično obuhvataju pojavu nastavka opadanja kose i nakon 6. meseca bebinog života. Tada je možda u pitanju neki nedostatak vitamina, ali to će najbolje znati pedijatar!

Da li je moguće opadanje kose kod beba zbog gljivične infekcije

 

Postoji jedna vrsta gljivične infekcije koja može uzrokovati opadanje kose kod dece, ali i kod beba (mada retko). To su gljivice koje stvaraju duguljaste kolonije, u obliku prstena pa se nazivaju još i ringworm (tinea) gljivice. Izazivaju iritaciju, crveni krug i opadanje kose u tom području na kom se formiraju. Nekada i u sredini samog kruga zaraženog gljivicama mogu da se nađu crvene fleke. Vrlo je zarazna i lako se prenosi sa životinja na ljude.

 

 

Ova gljivica nije opasna, ali svakako joj nije mesto na glavi dece ili beba, i zato je najbolje posetiti lekara da utvrdi šta je u pitanju i prepiše terapiju. Terapija je obično topikalne prirode, određeni šamponi ili kreme koje su antimikotičke ( znači, deluju protiv gljivica)  i brzo reše problem. Svakako da treba da pratite simptome i reagujete brzo posetom stručnom licu!

Opadanje kose bebama zbog nedostatka vitamina

 

Opadanje kose kod beba često može biti rezultat prehrambenih deficita, kao što su nedostatak gvožđa i vitamina D, koji su ključni za zdrav rast kose. Nedovoljan unos ovih nutrijenata može se manifestovati kroz simptome poput intenzivnog znojenja glave i svraba temena, što ukazuje na potrebu za dodatnom pažnjom prema ishrani bebe.

Dojenje je primarni način ishrane beba u prvim mesecima života, a majčino mleko je dizajnirano da zadovolji gotovo sve nutritivne potrebe bebe u tom periodu. Međutim, postoje slučajevi kada majčino mleko možda neće sadržati dovoljno određenih nutrijenata, kao što su vitamin D i gvožđe, zavisno od majčine ishrane i zdravstvenog stanja.

Za vitamin D, posebno je važno napomenuti da je preporučeno dodatno suplementiranje za dojenčad, naročito ako su isključivo na dojenju, jer majčino mleko može sadržati niske nivoe ovog vitamina. Američka akademija za pedijatriju preporučuje suplemente vitamina D za dojenčad od prvih dana života.

Što se tiče gvožđa, majčino mleko sadrži gvožđe u količinama koje su generalno dovoljne za prvih nekoliko meseci života bebe. Ipak, oko 6. meseca života, može se javiti potreba za dodatnim gvožđe,, posebno za bebe koje su isključivo na dojenju, kako bi se podržao brzi rast i razvoj bebe.

S obzirom na ovo, iako je dojenje najbolji izbor za ishranu beba u ranom detinjstvu, važno je biti svestan potrebe za dodatnim nutrijentima u nekim slučajevima i konsultovati se sa pedijatrom o najboljem načinu da se osigura da beba dobija sve što joj je potrebno za zdrav rast i razvoj.

Opadanje kose kod beba simptomi

 

Generalno gledano, opadanje prve bebeće kosice ne tretira se kao bolest već prirodno stanje stvari. Ipak, postoje neki znaci da je beba ušla u fazu zamene vlasi i oni su sledeći:

  • Na bebinoj posteljini nalazite sve više dlaka
  • na bebinoj glavici se pojavljuju “zakrpe” mesta bez kosice ili sa ređom kosom
  • Bebi se proredila kosa i neujednačena je

Ovo su znaci da beba prolazi kroz hormonske promene i da se vlasište menja. Ubrzo nakon ovoga kosa počinje ponovo da raste i da popunjava ćelava mesta. Uskoro će bebina glavica biti prekrivena vlasima.

Postoji verovanje da će se šišanjem bebine prve kose ona ojačati i progustiti. To verovanje potiče od mučnih potreba naših starih da zaštite decu od bolesti poput tifusa ili parazita poput vašaka. Sada kada ove bolesti i problemi imaju druga rešenja, šišanje beba i dece na ćelavo nema nikakve benefite niti doprinosi jačanju kose.

Opadanje kose kod beba je retko kada znak za uzbunu, ali uvek pratite sve usputne simptome.

Opadanje kose na pečate kod beba

 

Ćelavi pečati kod beba ili takozvane “zakrpe” su mesta na kojima beba najčešće dodiruje podlogu. U periodu kada bebi počne da opada kosa, to se najviše  primeti upravo na mestima na kojima leži –  da tako kažemo. Obično je to potiljačni deo glave, ili sa neke strane na kojoj beba više uživa da provodi vreme. Ovi pečati su sasvim normalni i nisu znak na uzbunu.

Retki su slučajevi kada se pečati pojave odjednom i potpuno su bez dlačica i javljaju se i na prednjem delu glavice. Tada je vreme da se konsultujete sa lekarom i proverite da nije u pitanju pojava alopecije ili neke druge bolesti, možda čak i gljivične infekcije. Kod gljivičnih infekcija je karakterističan i crveni krug oko mesta bez kose ili iziritana područja.

Opadanje kose na temenu kod beba

 

Isto kao i kod gore pomenutih pečata, kosa koja opadne na temenu bebe je uzrokovana konstantnim trenjem temena bebe o podlogu. Ovo je karakteristično za bebe  trljaju glavicu o dušek, kolica ili podlogu za igranje. Tada se na temenu stvori jedan pečat, nekada manji, nekada veći, na kom ili nema kose ili je proređena i neujednačena.

Ipak, uglavnom se javlja opadanje kose kod beba na potiljku.

 

opadanje kose kod beba na potijku

 

Ova kosica će brzo narasti, pogotovo kada počnete da stavljate bebu na stomačić i kada nauči da se okreće sama. U svakom slučaju, nije opasna pojava, ali možete se potruditi da bebu manje stavljate na leđa i da joj češće menjajte položaj spavanja.

Kada bebama počinje da opada kosa?

 

Smatra se da bebama kosa počinje da opada nakon navršene 4 nedelje života, odnosno mesec dana. Ipak, neki naučnici su sproveli detaljno istraživanje koje govori da se faza razmene i opadanja dlačica sa tela beba dešava dok su bebe još u stomaku! Tako se smatra da su sve bebe prekrivene maljama po celom telu, koje kod nekih opadnu u većini, a kod nekih beba ostanu ponegde i nakon rođenja. 

U svakom slučaju, opadanje kose koje roditelji primete se obično dešava u periodu između 1. i 6. meseca života bebe. Kod neke dece se dešava brže i mogu da ostanu potpuno ćelave, a kod nekih beba opada sporije i dešava se sporadično, tek na po kojem mestu na vlasištu. Kako god, i čupave i ćelave, bebe su savršene u svakoj fazi izmene izgleda kroz koju prođu!

Da li svim bebama opada prva kosa?

 

Svaka beba prođe kroz fazu regulacije hormona u telu i tada prolaze kroz neke promene, najčešće opadanje kosice. U većini slučajeva se to događa i to je očekivana pojava. Čak i kod ćelavih beba opadaju neke vlasi koje su imale i na glavici i na telu, ali se to ne primeti toliko.

Jedina razlika je zapravo u brzini ponovnog rasta kose, pa neke bebe do prvog rođendana već imaju repiće, a neke počnu da se češljaju tek nakon 2. godine. Svakako da im to ništa ne smeta i ne umanjuje svu lepotu i slatkoću njihove pojave!

 Kako razlikovati normalno opadanje kose od neke bolesti?

 

Postoje neke smernice koje mogu pokazati da li je beba bolesna ili samo prolazi kroz normalnu razvojnu fazu.

Važno je obratiti pažnju na celokupno bebino ponašanje.

  • Ako je beba vesela, raspoložena, aktivna kao i svakog dana, pravilno napreduje, redovno jede i ima dovoljan broj mokrih pelena – a opada joj kosica, smatra se da je sve u redu i ne bi trebalo brinuti. Vreme je za novu kosu.
  • Ako je beba letargična, ima slab apetit, ne napreduje dovoljno, bleda je ili ima neke dodatne simptome poput crvenih pečata, iritacija na koži, otoke na licu – i opada joj kosica, vreme je da posetite pedijatra.

Ne oklevajte da potražite savet stručnog lica za bilo kakvu nedoumicu koju imate jer on će dati savet i mišljenje, čak i ako nije ništa u pitanju!

Može li se sprečiti opadanje kose kod beba?

 

Sprečiti se baš i ne može, zapravo, ali postoje neki trikovi da se ovo umanji!

Na primer:

  • Koristite blage, prirodne kupke za bebe i šampone za kosu. Perite glavu bebi, iako nema bujnu kosu.

 

Najbolje je da šampon koji korisitite nema štetne sastojke koji svakako nisu od koristi. Neka ima biljne sastojke koji neguju kožu, pa i onu na glavi iz koje raste kosa. Dr Pilar šampon je neprevaziđen proizvod ( po našem mišljenju) kod nas koji ima sve veću armiju zadovoljnih korisnika. Možete ga i vi nabaviti na ovom linku: doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

 

  • Kada beba spava treba je okretati na bok – jedan bok jedna dremka, drugi bok druga, i na leđa. Naravno ukoliko nije obavezno da iz nekog razloga beba spava na leđima ili samo na boku.
  • Kada su bebe veoma male, nejčešće okreću glavicu ka svetlu i shodno tome ih možete postavljati u krevetiću. I menjajte te pozicije jer će i beba više okretati glavicu, jačati mišiće i umanjiti pojavu ćelavih pečata na jednom mestu.
  • Kada beba malo ojača, treba je postavljati na stomačić. Tada ona uči da drži glavu podignutu i ramena, zanima je svašta u njenom okruženju, i umanjuje se trenje na glavicu i teme u odnosu na vreme kada je u ležećem položaju. Smanjenje trenja glavice o podlogu, smanjuje i opadanje kosice.
  • Kada se dete vozi u auto sedištu, ako je u pitanju duži put, ali i na kraćim relacijama, menjajte mesto sedišta. Na taj način će beba biti u drugom položaju i okretaće glavicu na drugu stranu. Ili jednostavno, ukoliko spava, na pauzi putovanje, blago joj okrenite glavicu na drugu stranu. Tako će se umanjiti “uležanost” na jednoj strani glave i smanjiti opadanje kosice na tom delu glave.

Češljajte bebinu kosicu i teme redovno, ne samo zbog lepše frizure već i za masažu vlasišta koja im svakako prija.

Šta kada je beba skroz ćelava?

 

Maleni ćelavci nisu izuzeti iz ove pojave, ali je kod njih manje primetna – logično!

Svakako da to nije razlog da ne uživate u pranju i održavanju njihovih komplikovanih frizura i iščekujete dan kada će i oni na glavi imati ćubicu za pokazivanje! Ćelave bebe obično do prvog rođendana već imaju šta da pokažu- sa ponosom- na glavi, ali i ako malo okasni – kosica će stići! Zato bez brige i uživajte sa svojim bebama bile one čupave ili ne.

Ako je vaša beba devojčica ( a to zbog nedostatka kose nije svima očigledno) , možda ćete sačekati sa frizurama, ali uvek možete bebi staviti neku lepu traku ua kosu.

 

sprečiti opadanje kose kod beba

 

Kada bebama ponovo raste kosa nakon opadanja?

 

Kako je opadanje prve kosice individualna stvar, tako je i njen ponovni rast jednako specifičan za svaku bebu ponaosob!

Kod nekih beba nova kosica raste već u toku ispadanja prve kosice. Dok na jednom mestu kosa biva ređa, na drugom se progušnjava, i tako dobijete neujednačenu frizuru vaše bebe kao da je u pitanju mali ljubitelj punk muzike! Maleni alternativci brzo prerastu ovu “čirokana” fazu, ali ne garantujemo da će to biti slučaj kada budu u pubertetu.

 

rast opale kose kod beba

 

Ipak, kod nekih beba kosa opadne i potrebno je par meseci da ponovo naraste. I to brzo prođe i gotovo i ne primetite kada ste od malog ćelavca koji leži dobili malog čupavca koji pravi prve korake.

U nekom vremenskom okviru – nova kosica vaših beba bi trebala da se pojavi i počne da raste između 6. meseca i 1. godine.

Ali to je promenjivo i svaka beba je priča za sebe.

Takođe, možete da očekujete da nova kosa bude potpuno drugačije boje i teksture od prvobitne.

 

 

Opadanje kose kod beba je prirodna i očekivana promena i ne treba da plaši roditelje. Međutim, uvek potražite savet pedijatra kada za to osetite potrebu, jer je važno da i roditelju budu u miru i bez nepotrebne brige. Zato je važno i da se informišete o ovakvim pojavama i čitate o svemu što vas interesuje o bebama i deci. Nemojte biti nespremni, jer promena i faza ima puno i neke su stvarno neverovatne.