položaj za spavanje bebe

Koji položaj za spavanje bebe je najbolji?

Koji je pravi položaj za spavanje bebe? Da li postoji neki poseban, najbolji i da li je neki potencijalno opasan? Saznajte!

U kom položaju treba beba da spava?

 

Prvo moramo reći da je najbolje da beba spava na leđima ili na boku, barem kako naši pedijatri savetuju.

Dalje je važno da znate ako želite da stvorite naviku kod beba za spavanje u nekom položaju, morate ih stavljati da spavaju tako od samog rođenja. Ukoliko kasnije, kada beba ojača, pokušate da ih naviknete na neki položaj, one će se okretati i to će biti prava zavrzlama.

Spavanje dece u bilo kom položaju ne znači da će one spavati celu noć i bez prekida.

Pravilan položaj spavanja je važniji za pravilan razvoj bebe, oblikovanje glavice, pravilno disanje, a ne za dužinu sna.

Okretanje bebe na suprotne strane za vreme spavanja može sprečiti pojavu “zaležane” glavice i pomoći da se pravilno razvijaju mišići i ekstremiteti kod odojčeta, pa čak i stopala. Zanima vas kako spavanje bebe utiče na stopala? Čitajte još malo!

Zašto je bitno da beba spava u određenom položaju?

 

Određeni položaji za spavanje olakšavaju protok i razmenu gasova, odnosno disanje bebe. To je izuzetno važno, pogotovo kod sasvim malih beba, novorođenčadi, koje ne mogu same da pomere glavu i reaguju dovoljno brzo u slučaju preprečenja disajnih puteva.

Šta ovo znači?

Znači da ponekada može da se dogodi da posteljina ili jastuk iz krevetića padne preko bebinog lica i nosa. Novorođenče ne može samo da pomeri glavu dovoljno i to može biti jako opasno.

 

 

Takođe može doći do uležane glavice ukoliko je beba uvek u istom položaju i ne okreće se prilikom spavanja u krevetiću.

Zbog ovih i mnogih drugih faktora je bitno da znate koji su položaji za spavanje beba dobri, a koji nisu.

Položaji koji su karakteristični za spavanje beba su

 • Spavanje na boku
 • Spavanje na leđima
 • Spavanje na stomaku

A koji od njih je bolji, a koji lošiji saznaćete u daljem tekstu!

Da li beba sme da spava na leđima?

 

Spavanje na leđima je jedan od najboljih položaja za spavanje bebe po Američkoj pedijatrijskoj akademiji.

Oni preporučuju ovaj položaj zato što su bebina kičma, karlica i ramena čvrsto oslonjena na podlogu, smanjuje se opterećenje na pršljenove.

 

spavanje bebe na leđima

 

Bebina glava u ovom položaju je uvek blago nagnuta na jednu stranu i time se smanjuje opasnost od bljuckanja u toku sna. Ipak, strah roditelja čije su bebe sklone bljuckanju se odražava na izbegavanje ovog položaja za spavanje. Prvo je važno da beba nikada nije bez nadzora, čak i kada spava, bilo da je pratite bebi monitorom ili obilazite češće, svakako ne sme ostajati sama.

Druga stvar koju roditelji mogu da urade jeste da se pobrinu da beba podrigne posle jela i eventualno izbaci višak mleka koji su popile. A uz to, mogu i postaviti bebu na bok kada je polegnu u krevetac, a kasnije premestiti na leđa.

Svakako da je i spavanje na boku dobar položa, i ova Asocijacija američkih pedijatara je ne spori, ali uvek je prva preporuka spavanje na leđima.

Spavanje bebe na boku?

 

U našim pedijatrijskim savetovalištima se ovaj položaj spavanja beba najčešće preporučuje.

Ono što je dobro kod ovog položaja jeste što se rizik od bljuckanja i zagrcnjivanja beba tokom sna smanjuje. Uz to i šanse za uležanost glavice se smanjuju jer se strane spavanja odnosno boka menjaju sa svakom dremkom.

 

spavanje bebe na boku

 

Relativno je lako postaviti bebu na bok. Da se ne bi prevrnula na leđa, postavite podlogu ili urolani peškir iza bebinih leđa kao podupirač. Važno je da su rukice ispred bebe, da slučajno ne pritisne ruku uz bok na kojem spava. Noge treba da budu blago savijene u kolenima. I eto ga, tako izgleda položaj spavanje na boku.

U ovom položaju beba ima otvorene disajne puteve, u slučaju bljuckanja smanjene su šanse zagrcnjivanja, položaj tela je fetalni (blago povijen u polukrug, sličan onome koji su imale u stomaku) i mogućnost menjanja boka znači – lepa i okrugla glavica.

Da li beba sme da spava na stomaku?

 

Ovaj položaj spavanja beba je bio poprilično popularan u toku proteklog veka. Ipak, istraživanja pokazuju da je daleko najgori od svih pomenutih položaja.

U ovom položaju se šanse za sindrom iznenadne smrti kod dece (SIDS) i beba povećava.

Smatra se da ležanjem na stomaku težina tela bebe vrši pritisak na pluća i disajne organe. Zatim je glavica u takvom položaju da ukoliko se slučajno stvori prepreka preko disajnih puteva, beba ne može da okrene i pomeri glavu.

 

spavanje bebe na stomaku

 

Nekada je važilo da će bebe duže spavati ukoliko su u ovom položaju jer im se greje stomačić što olakšava fazu grčeva. Međutim ni to nije potpomognuto studijama i istraživanjem.

Sve u svemu, spavanje na stomaku nije preporučljivo ali treba ohrabrivati i podsticati i postavljati bebu tako da boravi na stomaku dok je budna, i kada za to dođe vreme. Pod vašim nadzorom, boravak na stomaku pomaže bebi da jača i vežba držanje tela izdignuto. Dok je beba potrbuške na čvrstoj podlozi, možete je dodatno stimulisati nekim igračkama tako da ona pokušava da ih dohvati. To podstiče rast i pravilan razvoj i zadovoljava prirodnu radoznalost dece.

Kako spustiti bebu da spava?

 

Ovo nije ni malo lak poduhvat, pogotovo kada je beba veoma mala. Ne zato što je razmažena i naviknuta na ruke, već zato što je beba tada u konstantnoj potrazi za roditeljskom blizinom. Iako je to izuzetno naporno – držati bebu u rukama po ceo dan jer čim je spustite u krevetić ona se budi i plače, to su faze koje prolaze. Ipak postoje neki trikovi koji možda mogu smanjiti šanse za pojavu celodnevnog nosanja bebe.

 • Prvo, samo uspavljivanje bebe treba da bude nakon obroka, podrigivanja i presvlačenja (ukoliko je potrebno) i zatim spustiti bebu u krevetić i pevati, nunati, pričati dok beba ne zaspi. Smatra se da ukoliko beba stvori ovakvu naviku od početka, i kasnije će lakše spavati u krevetiću. Međutim u većini slučajeva ovo se nije pokazalo kao tačno, jer kada beba uđe u fazu grčeva, nosanje je neminovno kao i spavanje u rukama.
 • Drugi trik se tiče majčinskog (roditeljskog) mirisa. Kažu neki stručnjaci da se beba probudi nakon spuštanja u krevetić zbog udaljavanja od majčinog mirisa. Takođe preporučuju da se u krevetić stavi majčina majica, blizu, ali ne baš  pod glavicu bebe. Oni koji su probali ovaj trik, kažu da ponekada i upali .
 • Postoji i trik koji kaže da se beba spušta polako u krevetić, prvo nogice i guza, zatim lagano kičma, vrat i glavica. Naravno, sve u jednom dahu, bez naglih pokreta kao da je u pitanju tempirana bomba, a ne vaše milo čedo.

Sve u svemu, posebna tehnika spuštanja bebe u krevetić na spavanje, a da se ne probudi -ne postoji. Ipak,  možete pokušati sa ovakvim trikovima, možda kod vas upale.

Da li bebi treba jastuk dok spava?

 

Uvek pri kupovini stvari sa spiska za bebu kupujemo i posteljinu koja sadrži mali tanak jastuk. Da li je on uopšte potreban? Odgovor je nije potreban, ali ne škodi jer je izuzetno tanak.

Deblji napunjeniji jastuci nisu preporučljivi za bebu i njeno spavanje, kao ni previše pokrivača, a ni igračke

Razlog ovome leži u tome što mnogi stručnjaci smatraju da su upravo pomenuti delovi posteljine povećali šanse za SIDS koji smo spominjali.

 

nepravilan položaj za spavanje bebe

 

Bebe i deca ispod 18 meseci ne osete neugodnost zbog nedostatka jastuka. Smatra se da je najbolje pokušati ubaciti jastuk u upotrebu onda kada dete prelazi da spava u svom krevetu i u svojoj sobu. To je gotovo uvek nakon 2 godine života, a i tada jastuk treba da je manji i čvrst.

Svakako se bebe i deca poprilično mnogo okreću i meškolje tokom sna, tako da uglavnom spavaju svuda osim na jastuku, i često su otkriveni. Zato nije na odmet malo sačekati sa stavljanjem jastuka u bebin krevetić i umesto pokrivača pokušati sa džakovima za spavanje iz koji se ne mogu izmigoljiti.

Spavanje bebe u sedećem položaju?

 

Svakome se ponekada desilo da beba zaspi u kolicima ili sedištu za auto u polu-sedećem ili sedećem položaju. To nije zabrinjavajuće, pogotovo ako se dešava samo povremeno. I uglavnom su to slučajevi koji se sreću kod starijih beba koje su počele da sede.

Male bebe koje još ne sede ne bi trebalo postavljati u sedeći položaj, jer njihova kičma i karlica nisu spremne za to opterećenje.

To kasnije može izazvati probleme i poteškoće u pravilnom fizičkom razvoju deteta. Zato se sedeći i polu-sedeći položaj kod malih beba izbegava.

Čak i ako vam beba u sedištu za auto – jajetu koje je za njegov uzrast deluje da je polu-sedeće, pitajte prodavca i stručno lice. Poenta je da ono jeste zakrivljeno, ali je ergonomski napravljeno tako da beba pri vožnji u njemu ima položaj sličan fetalnom – onom iz maminog stomaka. Važno je i da ga namestite u autu tako da bude polegnuto, a ne povišeno, ali to će vam sve objasniti pri kupovini.

 

spavanje bebe u sedećem položaju

 

Sedeći i polu-sedeći položaji nisu preporučljivi jer stvaraju opterećenje na kičmu i neudobno je, ali i ako se nekada dogodi, nije ništa strašno, samo se pobrinite da nije često i da je detetu glava u položaju blago povijenom na stranu, da bi izbegli zagrcnjivanje i neudobnost koja izaziva bolove u vratu i ramenima.

Beba spava s rukama iznad glave. Da li je to u redu?

 

Razlog zbog kog bebe ponekada spavaju sa rukicama podignutim iznad glave može biti da im je to prosto udoban položaj ili nešto što se naziva Morov refleks.

Ovo je urođeni refleks kod odojčeta koji se vezuje za strah od glasnih zvukova ili osećaja padanja.

Smatra se da je to jedini urođeni strah kod čoveka, a ostali su stečeni. Jednostavno bebe nisu naviknute na zvuke koji su nama normalni, poput zatvaranja vrata ili ako lupi posuđe, i tada se trznu, šire šake i ruke ostanu u položaju iznad glave. U toku sna beba se ne mora probuditi ili zaplakati kada se dogodi ovaj refleks, ali češći je slučaj da će ih ovaj trzaj probuditi i poremetiti san.

 

beba spava sa rukama iznad glave

 

Morov refleks nije ništa oko čega treba da brinete, ali možete nešto učiniti povodom toga.

Nekada je dovoljno samo nunati bebu i pričati joj ili pevati, a nekada je morate i uzetu u naručje i utešiti.

Postoji i trik sa umotavanjem bebe, onako kako ih umotaju u porodilištu – kao kiflu, što bi se reklo. Poenta je da je sve umotano i rukice i nogice pa se trzaji koje uzrokuje Morov refleks umanjuju i sprečavaju buđenje i nemiran san. Međutim, ovo nije baš tako u praksi, jer se bebe bude i bez obzira na umotavanje. Svakako nije na odmet pokušati.

Šta kada beba spava sa zabačenom glavom u toku spavanja?

 

Bebe često ne prate nikakve tabelice i propise ponašanja i faza razvoja, pa tako i kada je spavanje u pitanju.

Smatra se da beba ne bi trebala da zabacuje glavu u nazad tokom sna, pogotovo nakon 2. meseca života.

To nekada može da bude znak nekog razvojnog problema, u smislu hipertoničnosti odnosno problema sa tonusom mišića. Svakako da ovakve pojave treba spomenuti pedijatru koji će utvrditi da li je to samo položaj spavanja koji bebi odgovara, ili neki problem, koji se može ispraviti vežbama.

Ponekada se bebe koje prolaze kroz fazu grčeva mogu izvijati unazad u toku sna ili dok su budni, tako da treba pratiti bebu i druge simptome pre donošenja zaključaka i brige.

Svakako se za svaku nedoumicu posavetujte sa stručnim licem.

Još neki saveti za bezbedan san

 

Bitan je položaj za spavanje bebe, ali i imajte na umu i ostale uslove.

 

 

Dakle:

 • Pratite savete i stavljajte bebu u položaje za spavanje koje vam preporuči pedijatar.
 • Ne pretrpavajte krevetić posteljinom, jastucima, igračkama, jer su nepotrebni i mogu samo izazvati problem.
 • Ne pretopljavajte bebu, jer im to remeti san.
 • Pokušajte da odredite rutinu i približno isto vreme aktivnosti i spavanja u toku dana. Tako će beba steći neki orijentir i lakše se prilagoditi na spoljašnji svet.
 • Potrudite se da beba podrigne i eventualno izbaci višak hrane, jer time umanjujete tegobe u njihovom malom probavnom traktu koje im mogu remetiti san.
 • Pokušajte da povijate bebu kao u porodilištu za mirniji san.
 • Vodite računa o tome da je beba suva i čista, jer im to može smetati u toku sna.
 • Pevajte, nunajte, nosite svoju bebu. Možda je naporno, ali je vredno truda i sve to brzo prođe.

San je važan za razvoj bebe, ali nemojte se zavaravati da ćete i vi spavati kada vaše malo čudo dođe na svet. Vrlo je jednostavno – bebe se privikavaju na spoljašnji svet i treba im vremena i sigurnost i uteha roditelja. Zato, strpljenje i upornost treba da vam budu glavno oružje.