jastuk za bebe

Da li vam je neophodan jastuk za bebe?

Da li je jastuk za bebe potreban za spavanje ili ne? Kada je vreme da bebama ubacimo jastuk i koji je najbolje da izaberemo? Saznajte odmah.

Kada se spremamo za dolazak bebe, obično se posvećujemo svim onim sitnicama od kojih nam neke možda i nisu potrebne. Zato možda nije loše da imamo spisak stvari za bebu koji će nam pomoći da odberemo sve prave stvari koje će nam biti od koristi! A da li je među njima i jastuk?

Treba li bebama jastuk?

 

Kada pripremamo postelju za naše novorođenče uvek razmišljamo o svim potrepštinama koje su nam neophodne: ogradice, ćebenca, igračkice pa među njima i jastuk. Međutim, kako kažu stručnjaci, bebama jastuk uopšte ne treba!

Smatra se da deci do druge godine jastuci ne trebaju zato što mogu sa više da naškode nego da pomognu.

Po rođenju bebama, je dovoljno da leže na ravnoj podlozi – udobnom dušeku koji će davati dovoljnu potporu njihovom telu i vratnoj kičmi.

Jastuk sam po sebi može samo da doprinese krivljenju vrata, pogoršavanju situacija poput tortikolisa, ili povećaju rizike od gušenja pa i SIDS-a (Sindrom iznenadne smrti dojenčadi). 

 

 

Iako je gotovo sigurno da kada bi mi ležali na ravnoj podlozi bez ikakvog jastuka, probudili bi se ukočenog vrata, ali kod beba je to potpuno drugačije. One naprosto ne znaju šta propuštaju i nije im potrebno ništa da im drži glavu na uzvišenju.

Pufnasti, mekani jastuci se možda čine kao dobro rešenje za udobnost vaše bebe, ali istina je potpuno suprotna. Jastuci i sve mekane igračke i dodaci samo povećavaju rizike po zdravlje vaše bebe. Zato sačekajte neko vreme, dok dete ne napuni barem dve godine, a zatim im dozvolite da učestvuju u izaboru svog jastuka koji će joj najbolje odgovarati.

Ali, koji jastuk je u stvari najbolji za vaše mališane? Hajde da vidimo.

Vrste jastuka za bebe

 

Kada su bebe u pitanju čini vam se da svaka stavka koja vam je neophodna ima toliko izbora da to više nije normalno!  Ista situacija je i kada je izbor jastuka za mališane u pitanju!   Ponuda je toliko široka i šarena da vi na kraju ne znate šta bi bilo najbolje za njihov miran san.  A sigurni smo da se možemo složiti da je spavanje bebe nezgodna tema.  Zapravo bolje da to nazovemo “nespavanje bebe”, jer barem godinu i po dana niko neće sklopiti više od par sati sna.  Zato je važno da znamo kada dođe vreme za to koji jastuk za bebe će pomoći da njihov san bude duži i lepši i položaj udobniji.  Evo koje sve vrste jastuka za bebe postoje i šta smo saznali o njima:

Jastuk za spavanje bebe

 

Kada je jastuk za spavanje u pitanju, važno je da on ne bude previše debeo, odnosno uvek je bolji izbor onaj tanji i elastičniji. Kada novorođenče u pitanju jastuk treba izbegavati, a možete ispod glavice da mu stavite peškirić ili praznu pamučnu navlaku za jastuk. OVo iz razloga jer dete na ovaj način krivi nepotrebno vrat i kičmu.

 

beba na jastuku

 

Što se starijih mališana tiče, jastuk možete ubaciti kada primetite da su oni za to spremni. Taj jastuk treba da je tanji, poprilično mekan i elastičan, da ne gubi svoj oblik pri dužem izlaganju istom položaju.

Jastuk ne bi trebao da je duži od 40 cm niti deblji od 5 cm tako da njihov vrat uvek bude u optimalnom položaju.

Nije loše da jastuk bude anatomski ili od mikrovlakana koja su antialergijska. Perjani jastuci su sada retko u upotrebi, međutim ako se koriste oni punjeni paperjem koja su antialergijski tretirana, mogu da dođu u obzir kod male dece. Razlog za slabije korišćenje perjanih jastuka jesu sve češće alergijske reakcije na perje kao i nakupljanje grinja i prašine unutar jastuka.

Za prvi jastuk za spavanje bebe nije loše istražiti i one od bambusovih vlakana sa memorijskom penom koji pružaju pravu potporu za glavu i vrat. Možete potražiti i one koje imaju obeležja “bio” što znači da su na prirodnoj bazi i one na kojima piše “antialergijski” što znači da će smanjivati alergijske reakcije. Pogotovo kod dece sa alergijom na prašinu i grinje.

Još jedan dobar način da smanjite alergije jeste i adekvatan izbor kozmetike za bebe. Generalno, gledajte da sve u kontaktu sa kožom vašeg deteta bude prirodno i zdravo. Marija je upravo tako rešila problem sa stalnim iritacijama i suvoćom kože njenog mališana. Šta joj je pomoglo, saznajte iz njenog ličnog iskustva koje je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Razmislite i o jastuku za bočnu potporu pri spavanju bebe. Ovakvi jastuci sprečavaju da se bebe okrenu na leđa ili stomak dok spavaju. Oni se koriste kada su novorođenčad u pitanju i kada želite da im menjate položaj pri spavanju da bi se oblikovala glavica ili da bi izbegli da spavaju na stomaku i leđima što može biti potencijalno opasno.  Proverite koji su najbolji položaji za spavanje bebe.

Jastuk za vrat – anatomski jastuk za bebe

 

Anatomski jastuk za bebe možda i nije neophodan.  Smatra se da bebe retko kada imaju problema sa vratom i sa razvojom vratne kičme. Ovakve tegobe se obično javljaju kasnije.  Kada su u pitanju  problemi poput tortikolisa ili krive kičme vrata kod novorođenčadi, oni se koriguju određenim vežbama. Narvno, uz nadzor lekara a ne anatomskim jastucima jer bebama nisu neophodni.

Ipak, kod starijih mališana anatomski jastuci koji su napravljeni pod određenim uglom ili specijalnog oblika i od memorijske pene  mogu doprineti pravilnom razvoju kičme i ramenog pojasa.  Važno je da anatomski jastuk koji je namenjen bebama bude manji, niži i drugačijeg oblika od onog za odrasle. Ne bi bilo loše da se on radi po meri u odnosu na uzrast deteta.  Važno je da budu antialergijski, da imaju svoju navlaku koja će se redovno prati da bi se izbegle moguće iritacije.

Jastuk za dojenje bebe

 

Dojenje je jedna od onih stavki roditeljstva gde su pravi položaj i udobnost najvažnija stvar!  Pored pravilnog položaja za dojenje i nameštanja bebe na dojku, jako je važno da i mami bebi bude udobno. To se može postići jastukom za dojenje bebe. Ovakav jastuk je više namenjen mami nego babi, ali i jednoj i drugoj može da olakša ovaj proces.

Jastuk za dojenje oblikom podseća na potkovicu, malo je deblji i mekši i obično presvučen nežnim plišanim materijalom.  Njega mama može da stavi ispod ruke zatim da bebu nasloni na njega. Može ga i postaviti oko struka pa da ruku i bebu naslanja jednu ivicu jastuka. Ovaj jastuk može da se koristi i za odmaranje bebe posle podoja tako što ćete ih nasloniti na jastuk leđima i glavicom na uzvišenje. Odlična je potpora i za maminu kičmu kada želi da se malo ispravi, a može da bude od koristi kada beba počne da se okreće.

Jastuk za dojenje bebe nije loše imati pri ruci, međutim on nije neophodan za pravilno dojenje, tako da hoćete li ga imati ili ne je stvar vašeg ličnog izbora!

Gnezdo jastuk za bebe

 

Kao svaki novi roditelj ili oni koji će to postati  uskoro, sigurno ste čuli za gnezda za bebe.  To su zapravo jastuci koji se dodaju u krevetić ili nosiljku kao ukras ili kao potpora. Najčešće je u pitanju potpora, međutim njihova funkcionalnost i nije baš na zavidnom nivou. Oblik ovog jastuka je poput dugačke gliste koje se savija i zauzima prostor oko cele bebe. Tako kada spustite bebu unutar ovog jastuka izgleda kao da je ona u gnezdu otuda i taj naziv.

Međutim ovaj jastuk može biti potencijalno opasan za bebu. On popuni veći deo prostora oko bebe pa kada ona počne da se aktivnije kreće, što se dešava oko drugog ili trećeg meseca njenog života, može se desiti da joj se usta i nos zaglave tačno u naborima ovog jastuka.  

Zato je važno da bebin krevetić ili mesto na kom spava, bude prazno, bez jastuka, igračaka gnezda i ostalih potencijalno opasnih objekata.

Za pružanje potpore bočnog spavanja kod beba ili spavanja uopšte, najbolji izbor su jastuci koji su koso sečeni i čvrsti. Tanji deo se postavi pod bok bebe, tako da ako se beba okreće, ona se zapravo osloni  na viši deo jastuka.  Gnezdo se više koristi kao ukras koji nije neophodan za veću udobnost ili sigurnost bebe! Baš naprotiv, zato razmislite dvaput da li vam je on potreban.

Jastuk za nošenje bebe

 

Jastuk za nošenje bebe zapravo predstavlja onaj jastuk koji možete koristiti za iznošenje bebe iz porodilišta. Ovakav jastuk se može koristiti kao ukras na korpi za iznošenje ili jednostavno za udobnost dok nosite bebu iz porodilišta. Međutim, po novom zakonu bebe je dozvoljeno iznositi samo i isključivo u jajetu, odnosno sedištu za auto namenjenom za novorođenčad. Zato vam jastuk za nošenje bebe odnosno iznošenje, nije neophodan i nije nešto što će vam biti mnogo koristi. Oni imaju lep dizajn i zbog toga su mnogo privlačni ali razmislite dva puta da li će vam trebato.

Jastuk za grčeve kod beba

 

Grčevi kod beba su neminovna i vrlo stresna pojava. Zato svaki roditelj radi ono što može da ovaj problem olakša. Od skoro postoji i poseban specijalizovani jastuk koji pomaže bebama koje imaju grčeve. Ovakav jastuk zapravo sadrži posebne pogodnosti kao što su vibriranje, otkucaji srca, blago ljuskanje. To znači da ovaj jastuk zapravo ima tri brzine vibriranja i posebnog ljuljuškanja i može se postaviti na bilo koju njihalicu za bebu.

Postoji opcija u kojoj ovaj jastuk oponaša zvuke otkucaja maminog srca. Dodatni plus mu je što zagreva predeo gde je beba naslonjena na njega stomačićem.

Kombinacija ovih posebnih mogućnosti ovakvog jastuka olakšavaju grčeve kod beba i može ih umiriti čak i onda kada vam se čini da neutešno plaču. Na ovakvom jastuku za grčeve beba se zapravo oseća kao da je  roditelji dalje nosi  i vrlo brzo i lako se smire. Najpoznatiji brend ovakvih jastuka Babokuš (Bebocush)  je dostupan u online prodaji,međutim po malo većoj ceni. Ipak, ako znamo da može olakšati strašne periode grčeva kod bebe – da li zapravo postoji dovoljno velika cena koju ne bi platili?

Jastuk za putovanje bebe

 

Postoje posebni jastuci koji su namenjeni da olakšaju i pruže veću udobnost pri putovanju kada se vozite sa malim bebama ili decom. Jasno da u sedištima, bebama nije preterano udobno čak iako su ona anatomski prilagođena malim telima. Kada zaspu i opuste im se tela, glavica im često leluja na jednu ili drugu stranu ili pak padaju napred. Od toga može da ih boli vratić, a i definitivno se moramo složiti da izgleda vrlo neudobno.

Zato se neko setio i napravio male pomoćne jastuke koji služe da olakšaju period putovanja! Smanjuju i opterećenja usled duge vožnje za decu i bebe. Taj jastuk je obično jarkih boja i zanimljivih dezena, stoga je deci posebno zanimljiv. Ovakav jastuk se obično dodaje ili kači na kaiševe od sedišta i pruža dodatno potporu dečijem telu ili samo glavi u zavisnosti od toga kako ga namestite.

Jastuci za putovanje za bebe i decu možete pronaći online prodajama ili u specijalizovanim prodavnicama po nije tako velikim cenama. Obzirom na to da pospešuju udobnost dece dok se voze nije loše da razmislite i o nabavci ovakvog jastuka. A ako planirate putovanje na more, pročitajte i ovo:Sa bebom na moru! Kompletan vodič za put!

Kada bebama staviti jastuk u krevetac?

 

Što se tiče uzrasta beba i spremnosti da počnu da koriste jastuk mišljenja su podeljena.  Zapravo u mnogim setovima posteljine koju dobijete po rođenju beba ili kupite sami se, nalazi mali tanki jastuk.  To vam može ukazivati da slobodno možete da ih koristite od rođenja.  Međutim takav tanak jastuk koji izgleda više kao proštepani materijal, možete stavljati bebi pod glavu kada ona ima 12 meseci.

Veći jastuk koji je ipak prilagođen za decu možete ubaciti u krevetac kada bebe odnosno deca, pređu dve godine života.

 

jastuk za spavanje bebe

 

Možda vam se ovo čini malo kasno ali nije tako! Zapravo, postoji dobar razlog zašto se baš tad jastuk ubacuje u krevetći za spavanje. Što je beba jača to će lakše odignuti svoje telo ili okrenuti glavu u momentu kad im jastuk zasmeta. Ponekada može da se desi da se jastuk podvuče ili namesti tako da prekrije dečije disajne puteve. To može biti vrlo opasno i dovesti do gušenja, a to svakako želimo da izbegnemo.

Starije bebe i deca lako i u snu pomere glavu jer imaju dovoljno snage i čvrstine u mišićima da im jastuk ne smeta.  Kod novorođenčadi i beba koje nemaju jake vratne mišiće niti kontrolisane pokrete, jastuk zapravo može da bude izvor potencijalnih problema. Isto važi i za ostale dodatke koje možete ubacivati u krevetić. Zato je najbolje da je u krevetiću bude čista plahta i ništa drugo.

Kada beba dovoljno ojača i poraste možete razmišljati o dodavanju jastuka za spavanje i ćebenceta ili prekrivača a možete da razmislite i o vrećama za spavanje. Važno je da znate kako da obučete bebu za spavanje tako da joj ne bude previše toplo ili hladno pogotovo onda dok spavaju bez prekrivača.

Iskustva sa jastucima za bebe

 

Iskustva sa jastucima za bebe uglavnom govore u korist onih jastuka koji su neka vrsta pomagala. Tako na primer jastuk za grčeve, iako je skuplji ima odlične recenzije! Roditelji govore kako su ih ti jastuci u nekoj ruku spasili. Jastuk za grčeve je skratio vreme nošenja bebe i pomagao da se one umire mnogo brže nego što bi to bilo nošenjem u rukama.

 

 

Što se tiče jastuka za spavanje roditelji u iskustvima najviše govore o anatomskim jastucima za decu.  Roditelji mahom uzimaju anatomske jastuke iz razloga što žele da spreče i preduprede moguće probleme sa razvojem kičmenog stuba dece. Isti je slučaj sa anatomskim dušecima za spavanje od memorijske pene. Recenzije su uglavnom pozitivne ali je jako važno voditi računa o veličini jastuka.

Saveti za kupovinu jastuka za bebe

 

Neki od najvažnijih saveta za kupovinu jastuka za bebe su sledeći:

  • Uvek prvo proverite proizvođače kao i materijal od kojih se prave njihovi proizvodi.  Najbolji su oni koji su na prirodnoj bazi poput pamučnih ili bambusovih vlakana. Akrilna ili  poliesterska vlakna  mogu doprineti razvoju ekcema na osetljivoj bebinoj koži.  Trudite se  da birate antialergijske sastave jastuka da bi sprečili moguće razvoje iritacija na koži ili u disajnim putevima deteta.
  •  Pri kupovini jastuka ne bi bilo loše da se posavetujte sa pedijatrom ili stručnim licem.  Oni će vam reći kada je najbolje vreme da bebi ubacite jastuk za spavanje u krevetić i kakav bi on trebao da bude. Ovo je posebno važno ako je beba ili dete imalo problema sa vratnom kičmom, držanjem glavice ili ramenim pojasom.
  • Uključite dete u izbor jastuka ili makar jastučnice koja će krasiti krevetić. Naravno, ovo se odnosi na mališane starije od 2 godine. Tako će se deca lakše navići na novost u njihovoj rutini spavanja.  A znamo da deca nekada mogu negativno da reaguju na promene. Na ovaj način im dajte neku vrstu kontrole i to će u njima izazvati znatiželju da probaju nešto novo.