oblacenje bebe za spavanje

Kako obući bebu za spavanje da joj bude udobno?

Zanima vas kako je najbolje obući bebu za spavanje da joj bude udobno, ne previše toplo ali ni hladno? Nastavite da čitate, ovo je tekst za vas!

Znamo da se ovo možda čini banalno, ali svakom novopečenom roditelju nije!

Svi smo se nekada našli u prevelikom razmišljanju i opterećivanju oko na izgled nebitnih stvari koje se tiču naših mališana. Neki brinu oko sastojaka kreme za guzu, neki oko vrsta pelena, a neki oko toga kako obući bebu za spavanje . Zato smo rešili da vam skratimo muke i pružimo neka od osnovnih pravila koja možete da pratite i obučete vašu bebu za dremku baš kako treba!

Da li presvlačiti bebu za spavanje?

 

Prvo ćemo razmotriti jednu važnu stavku, a to je da li se vi presvlačite za spavanje?

 

kako obući bebi za spavanje

 

Da li je pidžama kao posebna spavajuća odeća zaista važna? Pretpostavljam da svi imamo naviku da oblačimo pidžame i udobnu odeću kada ležemo u krevet. Isto pravilo treba da važi i za vaše bebe, ali zašto?

Pre svega,  pamučna pidžama će pružiti veću udobnost nego recimo romper za bebe sa mašnicama ili nekim drugim dodacima koji mogu da ih žuljaju. Pored toga, nije preporučljivo da u onoj odeći u kojoj je beba bila ceo dan odlazi i na spavanje. Čak i dok se ne kreće i ne sedi, bebina odeća se prlja. Ponekada je u pitanju bljuckanje, balavljenje, a dodatno se prlja i dok je nosate i vi i svi ostali koji u tome pomažu.

Zato je najbolja opcija da bebu presvlačite pre spavanja, pogotovo što se tiče dužih intervala sna, odnosno za spavanje preko noći.

Što se tiče dnevnih dremki i spavanja, važno je da je beba suva i čista, ali ne morate je baš svaki put presvlačiti u pidžamu.

U početku, prvih par meseci bebinog života kada spavaju skoro po ceo dan, najbolje bi bilo da imaju udobne jednodelne kombinezone tokom celog dana. Na taj način će im svako spavanje biti udobno bez žuljanja, a vi ih ne morate presvlačiti za svako spavanje u toku dana.

 

 

Kada malo porastu i dnevne dremke se smanje na jednu ili dve, potrudite se da u to vreme baš ne nose odeću sa kapuljačama, dugmićima ili nekim drugim dodacima koji mogu da ih žuljaju.

Naravno, to ne znači da ako vam beba ponekada zaspi u toku šetnje u jakni ili nekim drugim odevnim kombinacijama, da će joj nešto biti. Biće sasvim u redu, ali ipak je najbolja dremka kada su u miru, u prijatnoj komotnoj odeći i poznatom okruženju!

Kako obući bebu za dnevno spavanje?

 

Ah, to dnevno spavanje koje se toliko puta promeni kod beba od rođenja do prve godine da pogubite sve konce koje ste mislili da držite.

Spavanje bebe se menja po mesecima, a tako i oblačenje za te regenerišuće dremke! Ipak, postoje neke osnovne smernice koje možete da pratite što se tiče oblačenja ! Evo i koje su:

 • Trudite se da je odeća komotna, pamučna i bez dodataka. Kada je beba mala, trebalo bi izabratu udobnost pre nego modu, da to tako kažemo. Znamo da su kompletići sa raznim dodacima uvek primemljivi. Bilo da su to neki dugmići, autići sa našivenim sirenama, mašne, veće šljokice…sve to stvara neudobnost i može biti izvor nervoze kod bebe usled žuljanja. Pogotovo kada beba spava pa se telo opusti,a dodatak fino ostavi reljefnu šaru na njihovoj nežnoj koži – ne zvuči kao fin odmor zar ne?
 • Vodite računa o temperaturi. Pod “temperatura” smatramo sve od toga koliko je stepeni u prostoriji, koje je godišnje doba, kakva je temperatura bebe. Obucite bebu primereno godišnjem dobu i spoljašnjoj temperaturi. Zatim ukoliko ste unutra prilagodite odeću za broj stepeni u prostoriji i pratite toplinu bebine kože. Dovoljno je da joj pipnete ručice, ukoliko su hladne dodajte sloj, ukoliko su tople, blago je raskomotite.
 • Razmislite o umotavanju bebe (novorođenčad) .Kada su u pitanju male bebe tek rođene ili do 2 meseca starosti, nije loše razmisliti o praktikovanju umotavanja bebe. Znate kada vam ih u porodilištu donesu kao male veknice hleba čvrsto umotane u prekrivač? O tome pričamo! Smatra se da ovakvo umotavanje pomaže bebi da ima bolji san i da se umiri. Taj položaj i “gužva” koju osete kada ih čvrsto povijete, podseća na vreme u maminom stomaku kada je sve bilo toplo, sigurno i fino.
 • Pokrivati ili ne pokrivati? Da li je potrebno dodatno pokrivati bebu za dnevnu dremku? Ako je obučete kako treba, pokrivač nekada nije potreban. To znači da ako beba ima dovoljno slojeva u odnosu na temperaturu u svojoj okolini, ne morate. Međutim imajte ga pri ruci ako slučajno malo zahladi ili ste napolju pa je vreme promenjivo, da dodatno utoplite bebu. Kada su pokrivači u pitanju, vodite računa da imate bebu na oku, da joj se ne bi prevukli preko glavice, ili ga dobro umotajte oko bebe.

Da li  je bebi hladno i kako je obući, nije pitanje samo pred spavanje, nego stalno. Poslušajte šta Dr Svetlana Pilar kaže o tome u ovom videu:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by dr Pilar Svetlana (@dr_pilar_)

Kako obući bebu za noćno spavanje?

 

Noćno spavanje se nekim roditeljima čini kao magični pojam koji više nikada neće doživeti. Kao jurenje jednoroga. Međutim, nije baš tako. Čak i ako se vaša beba budi neverovatno mnogo puta u toku noći, ona ipak ima intervale sna koji su duži nego dnevni. I ne klonite duhom, i to se menja, dočekaćete taj dan, odnosno noć u kojoj će beba spavati barem 6h u komadu.

Kakvo god da je noćno spavanje bebe, ipak je potrebno pratiti par par pravila za oblačenje da ono bude što udobnije za bebu:

Udobnost na prvom mestu!

 

To znači da pidžamica treba da bude pamučna, komotna ali ne preširoka, praktična za presvlačenje pelena u toku noći, dovoljno topla u odnosu na broj stepeni u prostoriji. Ali udobnost takođe znači i čista posteljina, odgovarajući jastuk, dobar položaj za spavanje bebe.

Da li je bebi potrebna kapica za spavanje?

Kada govorimo o oblačenju bebe za spavanje ne možemo,a da ne spomenemo kapicu. Pogotovo za noćno spavanje koje sledi nakon kupanja bebe. Kapice su bile sastavni deo svih kompletića za bebe kada smo mi bili mali ili naši roditelji. To je još uvek tako, ali sve ređe se koriste.

Ipak, ne treba ih zanemarivati, pogotovo u hladnijim godišnjim dobima. Tanja pamučna kapica možda i može da posluži povremeno. Međutim neki ih smatraju više štetnim nego korisnim, jer one mogu da spadnu u toku noći i postanu potencijalna opasnost od gušenja. Možete staviti bebama kapice nakon kupanja, a kada vi pođete na spavanje, proverite bebu i skinite kapicu da bi bili sigurni da ona neće spasti u toku spavanja i postati potencijalni problem.

Vreće za spavanje u toku noći

 

Ovo je specifična fuzija pokrivača i odeće za bebe koja ima super svrhu, a to je da vašoj bebi ne bude hladno i da se ne upetljava u pokrivač ili se otkrije. Dodatni plus je što postoji u debljoj zimskoj varijanti i tanjoj letnjoj, pa se može koristiti tokom cele godine.

Vreće ili džakovi za spavanje se prave po veličinama za bebe. Oblače se bebi i ne smetaju joj pri dužim intervalima sna u toku noći. Mogu se korisiti i za dnevne dremke. Važno je samo prilagoditi odeću za spavanje da ipak ne bi preterali sa slojevima i pretoplili bebu, ali o tome ćemo nešto više govoriti kasnije.

Kako obući bebu za spavanje leti?

 

Sigurno ste primetili da se nekako sve vrti oko temperature prostora u kom se beba nalazi. To je zato što temperatura i jeste najvažniji faktor što se oblačenja bebe uopše tiče, a pogotovo u toku spavanja.

Termoregulacija beba nije baš potpuno razvijena i zato je potrebno obratiti malo više pažnje na oblačenje mališana. To ipak ne znači da leti na velikim vrućinama morate oblačiti bebu u duge rukave.

Ako bebi bude previše toplo, može joj izbiti po koži crvenilo od znoja i vrućine. No, to nije jedini razlog zašto se ove promene mogu javiti. Marija je imala sličan problem imala sa svojom bebom, ali uzrok nije bio isti. Tek kada je promenila ono čime neguje bebinu kožu tokom kupanja, desila se drastična promena na bolje od koje joj je laknulo. O čemu se radi i šta joj je pomoglo – saznajte iz njenog ličnog iskustva koje je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Evo nekih smernica šta je uredu obući bebi za spavanje po vrućinama:

 • Ukoliko je temperatura između 20 i 23 stepena celzijusa, oblačenje može da ide ovim redosledom: Pelena, duga jednodelna pidžama i tanji prekrivač (džak za spavanje)
 • Ako je temperatura između 23 i 25 stepeni, dovoljna je pelena, bodić i vreća za spavanje
 • Temperatura iznad 25 stepeni podrazumeva malo komotnije oblačenje bebe- pelena, bodić i tanji donji deo pidžame, ili tanka jednodelna pidžamica bez pokrivača.
 • Ako temperature i noću prelaze 26 stepeni, dovoljno je samo obući bebi pelenu i tanki pamučni bodi kratkih rukava.

Letnje vreme podrazumeva često velike sparine i visoke temperature, a deblje oblačenje bebe u tom periodu znači i znojenje, vrtenje po krevetiću i vrlo loš san. Ipak, trebalo bi izbegavati paljenje klime u prostoriji gde beba spava. Ako odlučite da uključujete klimu postarajte se da beba nije na direktnom udaru hladnog vazduha  i da je obučete prilagođeno temperaturi koja je u prostoriji.

Kako obući bebu za spavanje zimi?

 

Zima, zima, e pa šta je… ako je zima stvarno nije lav, već godišnje doba za malo deblju garderobu čak i u vreme spavanja!

 

beba obučena za spavanje

 

Naravno, ako je grejanje podešeno tako da u prostoriji u kojoj beba spava bude oko 23 do 25 stepeni, nećete bebi obući zimsku pidžamu i pokriti je jorgančićem.

Važno je razmišljati prvo o tome da temperatura prostorije za spavanje ni zimi ne treba da prelazi 22 stepena, ako je moguće. Više temperature podrazumevaju suv vazduh i nelagodnost pri spavanju, a to bebe itekako osete.

Evo kako da oblačite bebu za spavanje u toku hladnih dana, u odnsonu na temperature:

 • Temperature oko 18 stepeni celzijusa podrazumevaju punu zimsku olpremu za bebu! To znači: pelena, čarapice, bodi dugih rukava, deblja pidžama jednodelna, kapica, rukavice (pamučne za bebe) vreća za spavanje.
 • Između 19 i 20 stepeni – pelena, bodi dugih rukava, čarapice, zimska pidžama, vreća za spavanje, (kapica je proizvoljna)
 • 20 do 22 stepena bebi treba obući pelenu, bodić, zimsku pidžamicu i deblju vreću za spavanje.

Važno je voditi računa da beba ne bude u pretoplom ali ni previše hladnom prostoru. Takođe, ako je moguće tzrebate da održavate vazduh vlažnim.

Povremeno proverite bebine ručice pa eventualno dodajte još neki tanji pokrivač, mada to nije neophodno.

kako obući bebu za spavanje infografik

Kako obući bebu za spavanje u vreći (džaku) za spavanje?

 

Spomenusmo džak ili vreću za spavanje, koja je stvarno super praktična stvar. Prvo što vi bebu praktično obučete u pokrivač i ona ne može da se otkrije. U svakom momentu spavanja ona je ušuškana.

Drugo, džak za spavanje može biti deblji zimski ili tanji letnji. To znači da ste sa 2 ovakve vreće obezbedili celu godinu, a prave se i po uzrastu bebe.

Ali, kako treba da obučete bebu ako planirate da koristite ovakav džak?

Zapravo, najjednostavnije je da ga smatrate redovnim pokrivačem. Dakle ni vi pod ćebe ne idete bez odeće, već je prilagođavate temperaturama prostora i samoj debljini pokrivača.

 • Za letnju vreću za spavanje je potrebno obući bebu tanje, u pamučne prozračne komade odeće. Tako da bebi bude komotno i udobno i ne pretoplo.
 • Što se zimske vreće tiče, možete koristiti deblju pidžamu, eventualno i čarapice, ali i kapicu ako smatrate da treba.

Kako znati da li je bebi hladno noću dok spava?

 

Najčešća briga roditelja jeste da li je njihovim mališanima noću hladno i da se nisu slučajno otkrili. Čak i leti na temperaturama preko 30 stepeni, mi smo u fazonu : ” Pokrij ih preko leđa makar – da se ne prehladi”. I to je sasvim u redu. Ali dovoljno je jednostavno posmatrati bebu i dodirnuti joj kožu da bi znali kakva je zapravo situacija.

 • Ako se beba vrti, otkriva, primetite da joj je glavica (vrat) vlažna, rukice su joj poprilično tople – pretoplo joj je i raskomotite je.
 • Kada primetite da su bebi hladne ruke, malo izraženijih kapilara, budi se i ponekad kija- hladno joj je. Neke bebe često kada im je hladno kijaju, iako nisu prehlađene. To se najčešće primeti nakon kupanja dok ih oblačite. Ta promena temperature u prostoru oko njih može da rezultira kijanjem, nismo sigurni zašto.

Svakako je najbolji pokazatelj termometar u prostoriji! Njega trebate da pratite i na osnovu njega prilagodite bebine prekrivače ili odeću za spavanje.

Dodatni saveti za oblačenje bebe za spavanje

 

Glavni dodatni savet se odnosi na materijale od kojih je odeća i njihova praktičnost.

Odeća za spavanje bi trebala da bude lagana, komotna i udobna.

To znači da izbegavate sintetiku, saten, svilu, gumirani pamuk, likru. Najbolji materijali za pidžame su pamuk, pamučni frotir. Bilo koji prirodni materijali koji dišu, greju ali i hlade i ne iritiraju kožu bebe.

 

 

Nakon materijala, pređimo na praktičnost. Pidžame i odeća za spavanje bebe mora da bude praktična. Imajte na umu da vi bebu trebate da presvučete više puta u toku noći! Ako se to zakomplikuje one se mogu razbuditi i dodatno otežati i onako besane noći. Zato je vrlo važno koliko pidžama utiče na presvlačenje i da li ga olakšava ili otežava.

Na primer jednodelne pidžame se mogu zakopčavati po sredini gornjeg dela i sve niz jednu nogavicu do stopice. Ovakav tip odeće vam nikako neće olakšati presvlačenje, samo ga zakomplikovati. Suprotno njima, jednodelne pidžamice koje imaju drikere na unutrašnjosti donjeg dela, se lako raskopčaju, beba je gore još uvek obučena, zamenite pelenu, zakopčate i eto ga.

Najprostije su redovne pidžamice iz dva dela, gornji je bodi donji na lastiš. Skinete donji deo, presvučete bebu i navučete ga nazad. To je to. Naravno, ko može odoleti lepim i zanimljivim dezenima? Sigurno ćete imati barem jedan nefunkcionalni, ali izuzetno lep romper sa čudnim zakopčavanjem, ali njega čuvajte za vreme kada je beba budna i razigrana!