zašto beba balavi

Zašto bebe balave? Treba li to da vas brine?

Zašto bebe balave?  Da li ih nešto muči itreba li se oko toga zabrinuti? Ovo su pitanja mnogih mama, a odgovori ćete naći ako pročitate ovaj tekst.

Uloga pljuvačke i pljuvačnih žlezda kod beba

 

Balavljenje bi mogli definisati kao nekontrolisano i nenamerno oticanje pljuvačke iz usta.

Da bi shvatili ovu temu, pre nego što damo neke konkretne odgovore na vaša pitanja potrebno je da pomalo razumete i značaj pljuvačke i pljuvačnih žlezda.

Bebe, kao i mi odrasli imaju 6 pljuvačnih žlezda. Kada one proizvode velike količne pljuvačke dolazi do balavljenja.

Sve se dešava sa razlogom, jer pljuvačka ima nekoliko veoma važnih uloga, a evo i koje su:

  • Pljuvačka služi tome da bebina usta ne budu suva, već hidrirana
  • Kada dođe vreme za čvrstu hranu, pljuvačka je omekšava i učini vlažnom kako bi je beba mogla lakše progutati.
  • Još jedna važna funkcija pljuvačke jeste zaštita bebinih zuba
  • Uz pomoć pljuvačke beba lakše guta
  • Ostaci hrane u ustima se otklanjaju zahvaljujući pljuvački
  • U pljuvački se nalazi digestivni enzim koji skrob pretvara u šećer
  • Pljuvačka neutrališe želudačnu kiselinu i pomaže varenju

Kao što vidite uloga pljuvačnih žlezda koje luče pljuvačku je ogromna i od velikog značaja za bebin razvoj i svakodnevno funkcionisanje.

Kada bebe počinju da balave?

 

Kada će i da li će vaša beba početi da balavi vrlo je individualno. Ova pojava nije ista kod svake bebe i može se javiti na različitom uzrastu i zbog različitih uzroka. Međutim, postoje neke vremenske odrednice koje kažu kada se otprilike  može očekivati pojava balavljenja.

 

 

Uzrast 1-3 meseca

 

Kod tek rođenih beba pojava balavljenja je mnogo ređa u odnosu na starije bebe. Razvoj ovako malih beba tek počinje, pa se ova tema može ostaviti za kasniji uzrast. Može se recimo desiti da beba od 2 meseca balavi ako je u položaju na stomaku ili u nekom drugom položaju da joj je glavica na dole, a da su joj usta otvorena. U tom slučaju može doći do isticanja pljuvačke, ali to nije ono balavljenje na koje ste mislili kada ste pretraživali ovu temu.

Uzrast 3-6 meseci

 

U ovom periodu bebe postaju sve aktivnije. Kreće manipulisanje predmetima, sedenje, posezanje za igračkama, a na red dolazi i  drugačija ishrana. Sada već možete očekivati pojavu većih količina pljuvačke jer se razvoj dešava velikom brzinom, a i desni se pripremaju za pojavu prvih zubića. Osim toga i sposobnost žvakanja čvrste hrane mnogo se bolje praktikuje kada je prisutna pljuvačka.

Uzrast 6-9 meseci

 

Možda vaša beba do sada nije balavila, ali u ovom periodu očekujte da će se i to desiti. Sada je vreme za pojavu prvih zubića, ako ih još nema, a tome itekako prethodi balavljenje.

Uzrast 9-12 meseci

 

Nicanje zubića kod nekih mališana i dalje je prisutno pa se pojava pljuvačke očekuje. Osim toga balavljenje je povezano i sa aktivnostima koje zahtevaju usmerenu pažnju. Recimo ako se dete baš udubi u slaganje nekih igračaka primetićete da za to vreme drži otvorena usta i balavi.

Zašto bebe balave?

 

Zbog ovog pitanja ste i počeli sa čitanjem ovog teksta, zar ne?

Evo i mogućih odgovora:

Balavljenje i nicanje zubića

 

Pojava veće količine pljuvačke svakako se povezuje sa pojavom prvih zubića. Može se desiti da beba balavi duže vreme, a da zubi ne izbijaju. Međutim kada dođe do faze pojave zubića i njihovog probijanja, tada se količina pljuvačke povećava.

Balavljenje zbog otvorenih usta

 

Mnoge bebe imaju naviku da svoja usta drže otvorena duže vreme. Najčešće je to tokom nekih aktivnosti ili kada im je nos zapušen i tada dolazi do balavljenja.

Balavljenje i usmerena pažnja

 

Spomenuli smo već da do pojave balavljenja dolazi kada je beba usmerena na neki zadatak, da ne kažemo “duboko skoncentrisana”. U tim situacijama im je mozak stimulisan što dovodi do povećane produkcije pljuvačke. Obzirom da su bebe jako male i njihova sposobnost gutanja nije sasvim razvijena, sva proizvedena pljuvačka ne bude progutana već izlazi napolje iz usta. To bi u bebinoj glavi zvučalo kao: “Ko će misliti o gutanju pljuvačke kada je ova igračka tako zanimljiva”.

 

uzroci balavljenja kod beba

Balavljenje kao odgovor na ukus

 

Do veće količine pljuvačke često dolazi i kada beba isprobava nove ukuse ili jede hranu koja ima intenzivniji ukus poput pomorandže. U tim situacijama pljuvačne žlezde u ustima proizvedu veće količine pljuvačke i to možete primetiti tokom obroka.

Balavljenje i neurološki poremećaji

 

Pojedini neurološki poremećaji kao simptom imaju pojačano balavljenje. Jedan od takvih poremećaja je recimo cerebralna paraliza, a često je i autizam povezan sa ovim simptomom. Kod neuroloških poremećaja dolazi do problema u razvoju mišića odnosno kontrole mišića i samim tim je otežano gutanje pljuvačke što na kraju dovodi do balavljenja.

Balavljenje i lekovi

 

Određenii lekovi mogu uticati na povećanu količinu pljuvačke u ustima. Ukoliko beba prima neku terapiju nakon koje dolazi do pojave balavljenja, može biti da su lekovi uzročnik.

Beba balavi i gura ruke u usta

 

Vrlo često se dešava da beba balavi i pritom intenzivno gura ruke u usta. U tim situacijama roditelji nisu sigurni šta je u pitanju. Da li je beba gladna? Ili je u pitanju nešto drugo.

Najverovatnije je u pitanju nešto drugo, a to drugo su desni koje svrbe.

Pre nego što izbiju zubi, bebine desni su vrlo osetljive, svrbe, a vrlo često su i bolne. Sve ovo bebi stvara neprijatan osećaj sa kojim ne zna kako da se izbori.

U tim situacijama naprosto imaju potrebu da nešto prislone na desni da ublaže svrab ili da nešto grizu kako bi ublažili bol. Ruke su nekako uvek tu i one posluže kao neka vrsta glodalice.

Naravno da to nije preporučljivo za bebu, jer na taj način može uneti bakterije ukoliko je rukama nešto dirala, a sa druge strane može čak i da povredi svoje ruke ukoliko već ima neki zubić.

 

 

Beba balavi i otežano guta

 

Vrlo često se dešava da se spoje simptomi  kod bebe kao što su balavljenje i otežano gutanje. Zašto se to dešava? Može biti iz više razloga.

Pojava veće količine pljuvačke uglavnom je uzrokovana nicanjem zubića pogotovo ako se javlja u periodu nakon navršenih šest meseci. Ako se desi da u istom periodu beba otežano guta ili odbija hranu, možda su bolne desni razlog tome.

Otežano gutanje često se javlja i kada beba ima problem sa grlom poput upale, laringitisa ili nekog drugog problema.

Kada je ova situacija prolazna verovatno je povezana sa nekim od ovih razloga.

Ako se otežano gutanje javlja duži vremenski period čak i kada je beba zdrava onda je potrebno obratiti se lekaru i proveriti šta je u pitanju.

Beba balavi dok spava

 

Razmisite kada odrasli ljudi balave? Najčešće dok spavaju zar ne? Verovatno se to i vama ponekad dešava i to je sasvim razumljivo. Evo i zašto dolazi do toga.

 

beba balavi dok spava

 

Tokom spavanja bebini mišići se potpuno opuste i u mnogim slučajevima spava sa otvorenim ustima, najčešće u položaju na boku ili na stomaku (što se ne preporučuje). Dok se nalazi u dubokom snu, opuštena i sa otvorenim ustima, slabije kontroliše gutanje i pljuvačka izlazi iz usta deteta.

Evo koji su najbolji položaji za spavanje bebe.

Šta raditi ako beba mnogo balavi?

 

U nekom periodu bebinog odrastanja, može se desiti da balavljenje bude baš intenzivno. U takvim situacijama bebi treba pomoći  i to više puta dnevno, a evo i na koji način:

  • Presvlačenje je jedna od metoda da beba stalno bude suva. Imajte na umu da velike količine pljuvačke zahtevaju presvlačenje i po nekoliko puta dnevno pa budite spremni na to da u rezervi imate nekoliko odevnih kombinacija. Ukoliko vam to nije ekonomično rešenje, probajte neki od sledećih saveta.
  • Nošenje portikle je odlično rešenje za problem balavljenja kod beba. Ako se nalazite u tom periodu, nabavite nekoliko portikli koje ćete menjati tokom dana. Platnene portikle su možda udobne, ali one se brzo natope i vlažnost može probiti do bebine majice. Manje komforno, ali praktičnije rešenje jesu one portikle koje imaju nepromočivo dno. Možda su manje komforne za nošenje, ali će sigurno doprineti tome da bebina odeća ostane suva.
  • Brisanje bebe svakako je poželjno bez obzira koje od prethodnih rešenja primenjujete. Za tu namenu najbolje bi bilo da koristite čiste pamučne maramice, a da izbegavate parfimisane vlažne maramice. Bebu je potrebno redovno brisati nakon balavljenja kako se ne bi pojavio osip od pljuvačke o kojem ćemo detaljnije govoriti u narednom segmentu teksta.

Kada se obratiti lekaru?

 

Mnogim roditeljima preterano balavljenje izaziva sumnju da nešto nije u redu sa bebom. Kao što smo ranije rekli, tokom prve godine života balavljenje je pokazatelj zdravog razvoja i vrlo je poželjno jer je to znak da beba napreduje.

 

balavljenje bebe

 

Ova pojava se kod mnogih mališana nastavlja čak i tokom druge godine života. I to još uvek nije zabrinjavajuće, jer  vrlo često izbija još po  koji zubić.

Lekaru je potrebno da se obratite ako se intenzivno balavljenje nastavi i posle druge godine, a pogotovo ako traje duže od četiri godine detetovog života.

U tom slučaju ne zanemarujte ovaj simptom već otiđite kod svog pedijatra koji će vas dalje uputiti na pravi put. Ponekad je potreban određeni vid terapije u zavisnosti od toga šta je uzrok ovakvog stanja.

Šta god da je u pitanju važno je samo da pravovremeno reagujete dok se ne pojave posledice.

Posledice preteranog balavljenja

 

Preterano balavljenje itekako može ostaviti posledice, a najčešće su:

Osip

 

Kod beba koje intenzivno balave, vrlo lako se može pojaviti osip. Do njega dolazi zato što je koža zahvaćena pljuvačkom iziritirana.

Najčešće se osip javlja u predelu oko usana, brade, vrata, pa čak i u predelu grudi.

Onda možete samo zamisliti koja je to količina pljuvačke  ako zahvata toliku površinu. Zato i dolazi do ove posledice. Da bi se rešili osipa, potrebno je da dobro operete oblasti zahvaćene pljuvačkom i osipom. Zatim osušite uz pomoć peškira koji ćete samo blago tapkati. Nakon toga potrebno je da na mesta zahvaćena osipom nanesete kremu namenjenu za ovaj problem. OBično je to neka krema za atopijski dermatits. Najbolje bi bilo da se oko izbora kreme posavetujete sa lekarom kako ne bi pogoršali trenutno stanje.

Marija je pak došla u drugačiju situaciju kada su crvenilo i promene na koži u pitanju. Nije bila pljuvačka i kreme nisu pomagale. Nakon malo lutanja, konačno je našla jednostavno rešenje i otkriće o kom svima priča. Njoj je promenilo život jer je konačno koža njene bebe bila negovana i mekana. O čemu je reč? Pročitajte na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Izbegavanje od strane vršnjaka

 

Kada se problem sa balavljenjem ne reši pravovremeno, kod starije dece to može predstavljati i socijalni problem. Pod tim mislimo na izbegavanje od strane vršnjaka. Deca ponekad znaju biti surova jer u tom uzratsu ne mogu razumeti neke stvari, pa decu koja su balava izbegavaju i ne žele da se igraju sa njima. Mislite i o ovom aspektu, jer će on detetu uskoro postati veoma važan.

Ako ste mislili da ste jedini sa ovim problemom, sada vidite da niste.

Balavljenje je vrlo česta pojava i ne zaobilazi nijednu bebu, samo se kod nekih  javlja u većoj, a kod drugih u manjoj meri.

Sada kada znate da je to ustvari pokazatelj zdravog razvoja, probajte da na to gledate drugim očima. Balavljenje ne možete  prevenirati ni zaustaviti, ali se sa njim možete boriti na pravi način kako ne bi došlo do osipa.

Izvori:

https://doi.org/10.1093/pch/4.6.406

https://www.birthinjuryhelpcenter.org/excessive-drooling.html