glodalice za bebe

Najbolje glodalice za bebe, preporuke i saveti

Vašu bebu muče zubići? Glodalice za bebe mogu da budu prava pomoć kod ovog problema, pa hajde da vidimo koje su najbolje!

Nicanje zubića kod beba stvarno ume da bude vrlo komplikovano i stresno i za bebu i za roditelje. Svrbi, boli, naprosto muči ih, a vi ne znate kako da im pomognete. Gonjeni istom mukom, roditelji a ujedno i stručnjaci su smislili glodalice za bebe koje masiraju i češkaju desni bebe nadražene izbijanjem zuba.

Međutim, kako da znate da li su i koje su najbolje kada postoji puno vrsta ovih pomagala?

Mi samo sastavili i nadamo se da će vam olakšati izbor:

Šta je glodalica za bebe?

 

Najjednostavnije rečeno, glodalica za bebe je igračka koju bebe mogu da žvaću i glockaju.

Dobro je poznato da bebe sve stavljaju u usta, od prstića pa do igračaka i mnogih drugih stvari koje baš i nisu za žvaćkanje. Pored pukog žvakanja, one imaju još jednu izuzetno važnu svrhu – da olakšaju izbijanje zubića. Stvorene su tako da su atraktivnih boja i dezena, a uz to imaju reljefnu površinu pa masiraju bolne desni beba.

Međutim, kao i kod većine bebi proizvoda, potražnja je brzo postala velika i proizvodnja glodalica je buknula, pa ih sada ima milion vrsta i oblika i nije lako izabrati.

Šta to treba da znate o glodalicama da bi napravili pravi izbor?

Prvo, od kog su materijala.

Zatim da li i kako se održavaju, da li hlade, koliko trebaju da budu mekane (ili tvrde) da bi bile dobre.

Mi smo to saznali, i prenosimo vam najvažnije.

Kada je vreme za glodalicu?

 

Jedno od važnijih pitanja jeste kada je vreme da beba dobije prvu glodalicu?

 

bebi glodalica za zube

 

Verovali ili ne neke mame to kupuju među prvim stvarima iako ih neće koristi još neko vreme, ali da budu spremne!

Bebama će glodalica postati zanimljiva onda kada budu mogle da je drže i igraju se sa njom a ujedno i žvaću.

To je poprilično individualno, ali može se reći oko 4. ili 5. meseca, a u 6. će ih obožavati.

Zapravo, najviše će se koristiti kada bebu budu mučili zubići i oralna faza bude dostigla svoj vrhunac.

Oralna faza je obavezna za sve bebe i podrazumeva istraživanje sveta oko sebe čulom ukusa ( trpaju sve u usta).

Dakle, može se reći da o glodalici možete da počnete da razmišljate kada beba uspe da samostalno drži stvari u rukama i ulazi u neugodnu fazu nicanja zubića!

Koju glodalicu treba izabrati?

 

Već smo spomenuli da postoji neverovatan broj vrsta glodalica i njihovih dizajna i rešili smo da se baziramo na onim koje su najčešće i najfunkcionalnije. No, pre svega treba da vodite računa da budu od netoksičnih materijala . Ovo se ne odnosi samo na glodalice, nego na sve što dolazi u direktan kontakt sa bebom. Marija nam je ispričala kako je ona zaobilaženjem štetnih sastojaka u kozmetici uspela da pomogne koži njene bebe da se oporavi. Pročitajte i vi da znate. Njena priča je na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Evo koje su to glodalice koje ćete najčešće sretati i koje su možda pravi izbor za vašu bebu:

Cool i sooth glodalice za bebe – vodne ili gel glodalice

 

Ovaj tip glodalica je od skoro vrlo popularan i to ne bez razloga! Ako izuzmemo oblik i dizajn, koji je vrlo šarenolik, tajna njihove popularnosti je u tome što sadrže vodu ili gel.

 

gel glodalica za bebe

 

Unutar silikonskog oblika je voda (najčešće) i ove glodalice se hlade u frižideru. Kada se ohlade i beba ih žvaće, one masiraju i umiruju nadražene desni i moguće otoke od nicanja zubića.

Jedno o čemu treba voditi računa jeste da ne budu previše hladne, što bi značilo da je dvadesetak minuta u frižideru dovoljno da postanu prijatno hladne.

Dodatni plus im je što se neke od njih na hladnoći dezinfikuju, a neke ćete oprati i iskuvati ili dezinfikovati u aparatiću za čišćenje flašica. One imaju i vrlo primamljive oblike (voćkice, životinjice…) kao i boje, i površina im je reljefna. Mekše su za nijansu od onih potpuno silikonskih o kojima ćete pročitati u daljem tekstu.

Ipak, nemojte misliti da će lako pući ili se probušiti, jer ipak imaju čvrstu strukturu i nije ih lako probiti.

Silikonske glodalice za bebe

 

Kada smo mi bili mali, glodalice su bile od silikona ili kuvane gume (dozvoljenom za te svrhe) . Oblici su bili klasični, polukrug sa malim ispupčenjem za dršku, reljefne površine sa tačkama i linijama. Bile su  poprilično tvrde, ali ispunjavale su svoju svrhu.

Danas su silikonske glodalice malo mekše, savitljivije, sa više oblika i šara, a ujedno su i lakše za korišćenje. Neke od njih se mogu iskuvavati, dok je na nekima naznačeno da se to ipak ne radi da se ne bi iskrivile ili pukle.

Izuzetno je važno da pročitate deklaraciju pre kupovine i držite se onih koje možete dezinfikovati i koje imaju naznaku BPA free .

BPA je komponenta plastike ili silikona koja je kancerogena i u većini zemalja zabranjena, ali još uvek se nalazi u nekim igračkama, flašicama za bebe pa i glodalicama.

Rukavica glodalice za bebe

 

Ovaj tip nije toliko čest, i dolazi ili u obliku rukavice ili naprstka.

Ove glodalice zapravo izgledaju kao mala rukavica koju navučete na bebinu rukicu, i vrhovi su im gumeni sa reljefnim delovima.

Palac se izvuče i tako se sprečava spadanje, mada su one uže oko zgloba i beba mora da se pomuči da ih svuče.

 

Problem je u održavanju jer su delom tekstilne, pa iskuvavanje u šerpici može da ih ošteti, pranje u mašini za veš nije rešenje jer ne želimo da beba žvaće ostatke praška.

Naprstak glodalice su one koje koriste mame i tate da masiraju desni svojim mališanima.

One su cele gumene, blago reljefne i zabavnih boja. Mame i tate ih postave ne prst i njima trljaju bebine desni. Mogu se ohladiti ili premazati gelom za nicanje zubića i tako olakšati bebi muke. Međutim, nisu praktične da ih beba sama drži jel su manje i mekane, a roditelji nekada nemaju vremena da bebi duži period masiraju desni. Ipak,  kao pomoćno, povremeno sredstvo smirivanja bebe kojoj niču zubi, su odličan trik.

Oblici, boje i mirisi glodalica za bebe

 

Verovali ili ne neke glodalice imaju i dodate mirise, obično voćkaste, i iako vam se čine vrlo primamljive, nemojte ih uzimati. Ovi mirisi bebi nisu zanimljivi i mogu ih samo zbuniti ili odbiti.

Oblici su uvek prvo što primetite, ali ono o čemu trebate da vodite računa jeste da glodalice nisu iz delova već izjedna. U redu je ako su one na primer u obliku kruga i na sebi imaju nanizane druge oblike jednako čvrste kao i osnova. Imajte na umu da ukoliko su iz delova, lako se mogu razdvojiti kao posledica korišćenja i time postati potencijalna opasnost za bebu.

Preporuka su klasični oblici jačih boja, sa definisanim delom za držanje. Postoje i vrlo zanimljive glodalice, bebama posebno drage u obliku ključeva od auta i privezaka, zatim mede, voćkice, pa čak i bubice.

 

oblici glodalica za bebe

 

Četkica kao glodalica za bebe

 

Postoje izvesne četkice za bebe koje su poput naprstak glodalice. One primarnu funkciju imaju da održavaju higijenu bebinih usta, iako one još nemaju zube ili ne jedu čvrstu hranu.

Higijena bebinih usta se održava od samog rođenja i vrlo je važna – stoga se neko setio i napravio ovakvu vrstu četkice. Ona zapravo nema karakteristične dlačice kao četkice za zube, već malo izraženije silikonske ili gumene niti, koje su dovoljno meke da ne povrede bebu. One se navlače na prst i njima se čiste bebine desni kao i usna duplja. Takođe služe i kao glodalica jer bebe obožavaju da ih grickaju i dodatno masira njihove desni. Ipak, nemojte ih davati bebama da se same služe njima, već ih isključivo vi koristite.

Cucla kao glodalica za bebe

 

Cucla ili duda , varalica, laža, kako je ko zove, može biti super glodalica zapravo. Bebe je okrenu i žvaćkaju do mile volje, međutim njima nije to namena. One služe da simuliraju sisanje (ili hranjenje) i na taj način pružaju utehu bebi i smiruju je. Mekane su da bi istrpele snagu zagrižaja bebe i mogu se brzo pokidati. Međutim, bebe koje koriste dudu često je koriste i za češkanje desni, kao glodalicu i neće im se ništa dogoditi ako to rade.

Naravno postoje i prave glodalice koje imaju oblik dude, ali su veće, nisu šuplje i čvrste su, bebe ih lakše drže, imaju reljefnu površinu i masiraju desni. Postoje i u varijanti sa vodom, pa se hlade, i pomažu bebama umirujući nadražene desni.

Izbor je samo vaš ali treba da vodite računa o nekim stvarima i sigurnosti za bebu

Da li su glodalice sigurne za bebu?

 

Svaki roditelj se brine i oko toga da li su glodalice zapravo sigurne. Da bi ste izbegli bilo kakve potencijalne probleme, proverite sledeće stvari:

  • da se glodalice ne razdvajaju, najbolje da su iz jednog dela
  • da ne sadrže štetne sastojke (spomenuti BPA)
  • da nisu previše tanke i mekane (mogu pući, osipati se)
  • Ako sadrže vodu ili tekstil kako se dezinfikuju
  • Koliko dugo mogu da se koriste (ovo se najviše odnosi na silikonske i gumene jer se one nakon dužeg vremena korišćenja počnu lepiti, guliti – raspadati, a ne želite da beba to žvaće)

Dakle, kada utvrdite ove stavke, možete bebi dati glodalicu i biti sigurni da će biti u redu. Dodatna mera predostrožnosti je da kada glodalicu kupite (ili dobijete) prvo je dezinfikujete, a tek onda date bebi, jer onda ste sigurni da je čista.

Takođe budite spremni da ćete glodalice često prati i čistiti jer će ih bebe direktno iz usta bacati na pod, ali sve to spada pod sitne radosti roditeljstva.

Kako održavati glodalice za bebe?

 

Dakle, pored toga što ćete ih redovno prati (čak i na svakih par minuta) održavanje glodalica zavisi od njihovog sastava.

 

 

  •  Neke se samodezinfikuju hlađenjem, obično vodene i to će biti naznačeno na pakovanju.
  •  Druge je potrebno iskuvati u kuvalu namenjenom za održavanje higijene bebinih stvari, ili u čistoj šerpici sa čistom vodom koju ćete staviti da prokuva (sa glodalicama). 
  • Postoje posebni dezinfikatori za bebine flašice i dude, pa ukoliko ga imate možete glodalice dezinfikovati i u njemu. 

Uvek vodite računa o tome da ne dajete bebi glodalicu odmah nakon dezinfikovanja, jer mogu biti vruće i povrediti bebu, te se uvek postarajte da ih prvo rashladite.

Važno je da to radite vrlo često, svaki drugi dan ili svaki dan, u zavisnosti od toga koliko ih beba koristi. Pored toga, one obično imaju svoju kutiju u koju ćete ih odlagati, da se ne bi prljale, a ukoliko nemate kutiju, uzmite neku odgovarajuću posudu sa poklopcem.

Održavanje i nije preterano komplikovano, samo pratite uputstva kada ih prvi put kupite.

Gde kupiti glodalicu (iskustva i cene)

 

Glodalice obično možete kupiti u apotekama, prodavnicama dečije opreme i igračaka pa i online. Izuzetno je važno da budu adekvatno upakovane, a nije loše ni ako koristite neku određenu vrstu flašica i cucli za bebe, a u ponudi imaju i glodalice, da uzmete od istog proizvođača. Materijali su verovatno slični i beba možda bude lakše prihvatila i koristila takvu glodalicu.

Što se tiče iskustava i cena, mame kažu da su najčešće zadovoljne vodenim glodalicama koje su jednostavnih oblika. Lako ih održavaju, umiruju bebu i zabavne su im. Njih takođe možete kupiti u apotekama i specijalizovanim prodavnicama po  ceni između 500 pa sve do 1000 dinara u zavisnosti od proizvođača.

Silikonske i gumene glodalice su obično jeftinije, ima ih u apotekama i prodavnicama bebi opreme, i cene su im od 200 do 500 dinara.

Za koju god da se odlučite, glodalice za bebe mogu biti od pomoći i umirujuće za bebu pogotovo kada počnu muke sa zubićima. Zato je važno da znate kako da napravite pravi izbor, a mi se nadamo da smo vam taj zadatak malo olakšali.