kadica za bebe

Kadica za bebe: vodič za pravi izbor

Da li ste znali da odgovarajuća kadica za bebe zaista olakšava svakodnevno kupanje mališana? Pravim izborom kadice učinite da kupanje bude pre svega bezbedno, a potom i zabavno.

Iako je kupanje bebe zabavna aktivnost, itekako je zahtevna pogotovo kada su bebe mlađe i živahnije.

Zašto je potrebna kadica za kupanje bebe?

 

Pa logično, da je kadica za kupanje bebe potrebna upravo za kupanje. Međutim, vi bebu možete okupati pod slavinom iznad lavaboa ili sudopere. Bebu takođe možete staviti i u regularnu kadu za odrasle ili je istuširati pod tušem. Međutim nije to baš jednostavno i bezbedno izvesti ako niste vešti u tome. Zato vam je kadica neophodna jer ona čini sledeće:

  • Odgovarajuća kadica pre svega pruža bezbednost prilikom kupanja, pogotovo ako se koristi i kupka za bebe koja dodatno doprinosi klizanju. Mnoge kadice  imaju neklizajuću površinu i podlogu koja pruža potporu bebinom telu i glavi. Dok je u kadici, beba treba da je sigurna i zaštićena od povređivanja, kako se ne bi razvio strah od kupanja.
  • Kadica olakšava kupanje pogotovo tokom prvih nekoliko meseci bebinog života kada je neophodno pridržavati glavicu i telo. Nije svejedno kako ćete kupati novorođenče koje ne drži glavu samostalno. Tu je spretnost i umeće zaista neophodno, a uz pravu kadicu i to postaje mnogo lakše.
  • Kada imate posebnu kadicu za bebu, bolji su higijenski uslovi za kupanje nego kada bebu kupate pod slavinom iznad sudopere ili lavaboa kojeg svi koriste. Pritom se oni čiste agresivnim hemikalijama, kao i kade za odrasle, a to se svakako ne preporučuje.

Verovatno niste ni pretpostavili zašto je kadica toliko važna. Osim svih ovih činjenica, neminovno je i to da je  kupanje jedna zabavna i opuštajuća aktivnost. Zato bebe i zaslužuju najprijatnije kupke, a može ih upotpuniti samo adekvatna i zdrava kozmetika za tu namenu, bez štetnih sastojaka, koja ne isušuje kožu.

Mariji je baš takva jedna kupka pomogla da reši problem uporno suve kože kod svog deteta. Ako i vi imate ovakav problem, pročitajte njeno lično iskustvo, jer rešenje koje je ona našla možda pomogne i vama. Njenu priču naći ćete na ovom linku: https://rastimozdravo.com/dr-pilar-kupka-za-bebe-licno-iskustvo/

Ukoliko imate kadicu od starijeg deteta ili vam je prijatelji ljubazno ponude, ne odbijajte. Sve što je očuvano i što se može očistiti, sasvim je u redu iskoristiti i uštedeti novac za nešto drugo.

Vrste kadica za bebe

 

Kada krenete u kupovinu kadica za bebe, nećete moći da verujete koliko je široka ponuda. Zato ćemo vas sada ukratko upoznati sa nekim vrstama i olakšati vam izbor.

 

kadica za kupanje bebe

 

Sklopiva kadica za bebe

 

Sklopiva kadica je vrlo pogodna za korišćenje tokom prvih šest meseci bebinog života. Praktična je pogotovo za manja kupatila jer se lako sklapa, a može se okačiti čak i na zid. Sa te strane je vrlo preporučljiva. Jedino morate imati na umu da će je beba brzo prerasti pa će vam trebati drugo rešenje. Možda baš neko od ovih koja slede u nastavku.

Kadice za kupanje sa postoljem

 

Kadice za kupanje koje imaju postolje, svakako su najpraktičnije. Na postolju možete držati sve što vam je neophodno, a tu spada sapun za bebe i sva kozmetika, ujedno čuvate i svoju kičmu. Nema saginjanja prilikom kupanja jer postolje omogućava optimalnu visinu i dobra vest je da ove vrste kadica možete koristiti dok beba ne napuni godinu dana. Istina je da za ovaj model morate izdvojiti mnogo veću sumu novca u odnosu na ostale vrste jer postolje dodatno košta, ali obzirom na komfor koji pruža verujemo i da se isplati.

Kadica za kupanje sa stalkom

 

Većina proizvođača razmišlja šire i brine i o roditeljima koji kupaju bebe. Zato se u prodaji mogu kupiti i kadice sa stalkom, ali i stalci kao poseban dodatak. To je jedno zaista praktično rešenje jer kadicu postavite na stalak i ne morate se saginjati dok kupate bebu. Vrlo je komforno i praktično. Stalak je uglavnom sklopiv pa samim tim ne zauzima ni puno prostora u kući.

Plastične kadice

 

Plastične kadice su široko rasprostranjene na našem tržištu. Zaista ih možete kupiti od raznih proizvođača i po prilično pristupačnoj ceni. Jedino je potrebno voditi računa o tome da pruža maksimalnu bezbednost i da bude prilagođena uzrastu vaše bebe. Uvek vodite računa i o kvalitetu plastike od kojeg se izrađuju jer je to posebno važan aspekt.

 

 

Anatomska kadica za kupanje bebe

 

Anatomska kadica ili anatomski dodaci za kadicu vrlo su pogodni tokom prvih nekoliko meseci bebinog života, ali i kasnije. Kada imate anatomsku podlogu, tada bez bojazni možete spustiti bebu na nju obezbeđujući joj pravilan položaj koji odgovara njenom telu. Samim tim je i pranje bebine kose mnogo olakšavajuće, jer mnogi mališani baš i ne uživaju u toj aktivnosti.

Kadice sa termometrom

 

Kadice sa termometrom mogu biti bilo koje vrste i da sadrže termometar kao dodatak. Iz iskustva mnogih, možemo reći da je to zaista jedna korisna stvar. Ne morate puno puta proveravati da li je temperatura vode odgovarajuća, več jednostavno pogledate šta kaže termometar. Obično oni imaju oznake koje pokazuju kada je voda previše hladna, kada je previše vruća, a kada je odgovarajuće temperature.

Koju kadicu izabrati?

 

Kada krenete u kupovinu kadice za bebe, sačekaće vas sve ove vrste koje smo spomenuli. Ukoliko vam je veoma važna i cena kadice, onda se pri izboru vodite sledećim preporukama.

 

kadica za decu

 

  • Razmišljajte o tome gde ćete kupati bebu. Mnogi roditelji u početku bebu kupaju u sobi u kojoj boravi jer je tamo temperatura optimalna. Imajte na umu da se to kroz par meseci može promeniti, pa razmislite kolikio prostora imate u kupatilu.
  • Vodite računa da unutrašnja i spoljašnja podloga budu neklizajuće. To će u velikoj meri učiniti da kupanje bude bezbedno. Beba neće kliziti po unutrašnjosti kadice, a ni kadica neće kliziti po površini na kojoj stoji.
  • Obratite pažnju i na materijal od kojeg su napravljene kadice. Da li se lako i brzo osuše, da li ih je jednostavno očistiti.
  • Neka bitan kriterijum bude i mogućnost čuvanja kadice. Ukoliko nemate prostora u svom domu, onda razmislite o kadicama koje su sklopive i ne zauzimaju puno mesta.
  • Bezbednosti doprinose i ivice kadice, zato kupite onu koja ima zaobljene ivice kod kojih neće doći do povređivanja.
  • Razmišljajte i o vremenskom periodu na koji kupujete kadicu. Možda se vaša beba tek rodila, ali verujte da mališani itekako brzo rastu i za čas prerastu modele koji se koriste samo do šestog meseca.
  • Ukoliko često putujete sa malom bebom, mogućnost prenošenja kadice može da bude važan kriterijum prilikom odabira.

Sada znate koje kriterijume treba da ispunjava odgovarajuća kadica za bebe. Međutim da bi jedno kupanje bilo potpuno, trebaće vam peškiri za bebe, ali i kvalitetna kozmetika za decu u koju svakako spada kupka i šampon.

Najbolje kadice za bebe

 

Često roditelji pitaju, a koje su to kadice najbolje? Najbolje su svakako one koje vama i vašoj bebi najviše odgovaraju i prijaju. Međutim da bi odgovorili na ovo pitanje, možemo vam pretstaviti modele kadica koje su iz nekog razloga najtraženije.  Hajde da vidimo koji su to modeli.

Stokke flexi kadica

Ovaj model kadice iako ima malo jaču cenu u odnosu na obilčne plastične kadice,  nije preskup. Možemo reći da je u zlatnoj sredini. Ono što je prednost ovog modela jeste mogućnost sklapanja čime štedite na prostoru gde god da se nalazite. Sadrži termoosetljivi čep koji daje signal kada je temperatura vode odgovarajuća,  ali proizvođač upozorava da to nije termometar i da je temperaturu vode potrebno dodatno proveriti.

Aquascale digitalna vaga i kadica

Možemo reći da je ovaj model kadice zaista inovativna tehnologija za koju ćete morati izdvojiti veću sumu novca. Obzirom na sve što sadrži, nije ni čudo što ova kadica spada u najskuplje. Naime kadica poseduje vagu, ali i termometar. Proizvođač je jako vodio računa o dizajnu same kadice i ulošku koji se podešava u ležeći i sedeći položaj. Prilikom svakog kupanja možete dobiti i podatak koilko je beba grama napredovala u toku dana, ali za to će vam trebati baterije koje se stavljaju unutar vage. Dobra vest je da ovaj model kadice pogoduje deci sve do 24 meseca starosti.

Ikea

Ikea kadica je jedan potpuno jednostavan model proizveden od kvalitetne plastike. Ima štitnike protiv klizanja, a unutar kadice se nalazi mekana proitvklizna zaštita. Cena je vrlo pristupačna i pogodna za dugotrajnije korišćenje.

Tega

Tega kadica svoju popularnost zaslužila je jednostavnošću i pristupačnošću. Prodaje se u različitim bojama, napravljena je od kvalitetne plastike sa bezbednim zaobljenim ivicama. Dužina ovih modela je 86cm, što znači da je možete koristiti i do bebinih 18 meseci starosti.

Kako održavati kadicu za bebe?

 

Higijena opreme za bebe veoma je značajna, a tu spada i kadica.

 

 

Jako je važno da nakon svakog kupanja kadicu dobro operete. Pre svega je neophodno da prospete prljavu vodu u kojoj se beba kupala. Zatim posebnom krpom za tu namenu ili četkicom za ribanje dobro istrljate kadicu. Najbolje je da to uradite odmah nakon kupanja, jer ako stoji, prljavština se nataloži i teže ju je oprati.

Ne savetujemo da za čišćenje kadice upotrebljavate hemikalije koje inače koristite za ribanje. Držite se prirodnih načina, a u tome vam svakako može pomoći sirće, soda bikarbona ili blagi tečni sapun. Za koju god opciju da se opredelite budite sigurni da je bezbedna, samo je potrebno kadicu dobro isprati nakon ribanja. Zatim je obrišite i ostavite da se suši.

Još jedan u nizu izazov je savladan kada je kupovina opreme za bebe u pitanju. Mislili ste da će biti lako? Možda nije lako, ali nije ni preteško. Uz naše savete i vodič za bezbednu kupovinu kadice, svako kupanje će biti pravo uživanje.