bebi sapun

Kako izabrati najbolji bebi sapun

Bebi sapun neguje čitavu površinu bebinog tela i zato treba odabrati najbolji. Zato oprez i pametno u kupovinu! Uz ovaj vodič biće lakše.

Nega bebine kože često zahteva oprez i odabir odgovarajućih proizvoda. Nije svaka beba ista i zaista treba voditi računa o tome šta kupujete.

Osim marke i cene, važan je i sastav sapuna i on treba biti prilagođen potrebama bebine kože.

Kada se bebina koža jednom ošteti, potrebno je vreme da se uspostavi balans i ponovo dostigne prvobitni kvalitet. Zato je prevencija komplikacija bolje rešenje.

Šta bebi sapun razlikuje od običnog?

 

Znate li zašto se prave specijalni prozvodi za negu beba? Ako ne znate, evo prilike da se informišete o toj temi malo detaljnije.

Kada je reč o nezi bebine kože moramo voditi računa o preparatima koje koristimo, a pogotovo kada je u pitanju sapun.

Linije bebi sapuna nisu osmišljene samo radi zarade, već i zato što su oni drugačiji po svom sastavu, prilagođeni su potrebama bebine kože i pre svega je hrane i čuvaju njen zaštitini sloj. 

Ipak, to nekada nije dovoljno. Zato su tu različite kreme za bebe.

A  evo i šta je to drugačije u bebi sapunu u odnosu na običan sapun:

Blaži su po svom sastavu

 

Bebi sapuni su blaži po svom sastavu. Bebe se ne prljaju i ne znoje toliko da se nakuplja puno prlljavštine i zato nema potrebe da sapuni budu agresivni. Kod odraslih je situacija drugačija. Odrasle osobe imaju grublju kožu, više su izloženi prljavštini i znoju i samim tim koža zahteva, a može i da podnese agresivnije sapune.

Ne dovodi do suza

 

Drugi važan razlog za korišćenje bebi sapuna jeste taj što on ne izaziva suze. Kada dospe u bebine oči to  ne iritira i ne boli bebu. Mališani još uvek ne znaju da treba žmuriti prilikom umivanja  ili kupanja, pa ako pena slučajno dospe u oko to za njih može biti jako strašno iskustvo. Za razliku od ovih sapuna, redovni sapuni za odrasle uglavnom imaju efekat izazivanja suza i pečenja  kada dođu u kontakt sa očima.

Sadrže hranljive sastojke

 

Mnogi sapuni za bebe imaju sastojke namenjene “hranjenju” spoljašnjeg sloja bebine kože. Na taj način koža postaje hidriranija, mekša, sprečava se pojava crvenila i iritacija koje nastaju usled isušivanja kože. Pojedini sapuni za odrasle sadrže neke od ovih komponenti, ali ne svi. Ukoliko odraslima treba specijalno prilagođen sapun za određeni tip kože, tada moraju obratiti pažnju koji kupuju zbog sastava i uticaja na kožu.

 

 

Bebi sapune mogu koristiti i odrasli

 

Odrasle osobe mogu koristiti bebi sapune bez bojazni da će im naškoditi, jer su blagi po svom sastavu i to čak može biti jako dobro i preporučljivo, ali najveći problem je uklanjanje prljavštine. Upravo taj blagi sastav ne doprinosi najboljem uklanjanju prljavštine koja kod odraslih može biti prisutna usled obavljanja nekih aktivnosti i pojačanog znojenja.

Obrnuta situacija, odnosno korišćenje sapuna za odrasle u nezi beba se ne preporučuje, osim ako vam stručno lice ne preporuči neki konkretan sapun zbog svog specifično prilagođenog sastava.

Ph vrednost sapuna za bebe

 

Ph vrednost je nešto na šta treba obraćati pažnju kada je reč o kupovini kozmetike za negu beba.

Znate li šta je to?

Skraćenica pH potiče od latinskog izraza, a na našem jeziku bi to značilo “koncentracija vodonikovih jona”. Uz pomoć ove vrednosti pravi se razlika između kiselina i baza i označava se njihova jačina.

Kada je pH vrednost  <  7 reč je o kiseloj sredini

Kada je pH vrednost > 7 reč je o baznoj sredini

Vrednost 7 se smatra neutralnom vrednošću u hemijskom smislu.  Kada je reč o koži za nju je neutralna vrednost ona koja odgovara pH vrednosti njenog površinskog sloja, a ona iznosi 5,5.

Ova vrednost nam govori da koža ima kiseli zaštitni sloj. To što koža ima kiseli zaštitini sloj jako je dobro jer se na taj način odbijaju negativni uticaji iz okoline poput raznih mikroorganizama.

Jednostavnim jezikom rečeno, taj kiseli sloj ustvari štiti kožu od raznih infekcija, alergija i ostalih nepovoljnih pojava na koži.

Sada kada znate šta znači pH vrednost i koji je njen značaj, jasno vam je da bi taj površinski sloj kože trebalo čuvati i ne narušavati ga. 

Kada je reč o čuvanju bebine kože za početak je važno da birate sapune koji imaju pH vrednost 5,5 i to je ustvari najvažnije da zapamtite iz cele ove priče.

Kada se koristi bebi sapun?

 

Mnogi stručnjaci ne savetuju preteranu higijenu, u smislu upotrebe previše kozmetičkih preparata. Prerano i preterano korišćenje kozmetike može naneti više štete nego koristi i oštetiti bebinu kožu, isušiti je i dovesti čak i do pojave ekcema.

Umivanje i kupanje bebe toplom vodom je sasvim dovoljno da bi se održavala čistoća. Budimo realni, tek novorođene bebe nemaju gde da se isprljaju.

Prema nekim preporukama sapun se može uvesti kada beba napuni otprilike mesec dana.

U tom periodu njena pH vrednost kože pada sa neutralne vrednosti 7, na vrednost 5,5 i njoj su prilagođene pH vrednosti sapuna.

Na taj način ćete biti sigurniji da pravilno brinete o nezi kože i da joj nećete naštetiti. Čak i kada uvedete sapun u upotrebu nemojte preterivati sa količinom i trljanjem. Mala količina je sasvim dovoljna, pogotovo ako odaberete kvalitetan sapun.

Nailazili smo i na preporuke da se sapuni uvedu u upotrebu tek kada beba počne jesti čvrstu hranu i to samo za umivanje ruku, a idealno bi bilo sačekati sa njihovom upotrebom do godinu dana.

Kao što vidite mišljenja među stručnjacima  su podeljena.

Uvek je krajnja odluka na roditeljima, njihovom informisanju i preporukama predijatra.

Ono što je bitno, jeste da nakon upotrebe sapuna, obavezno nanesete bebi kremu za zaštitu pelenske regije.

Prednosti i nedostaci sapuna za bebe

 

Do sada smo govorili o mnogim karakteristikama sapuna za bebe, hajde sada da sumiramo koje su to njihove prednosti, a koji su nedostaci.

 

sapun za bebe

 

Prednosti sapuna za bebe su:

  • Prilagođenost potrebama bebine kože u smislu sastava, pH vrednosti i hranljivosti.
  • Široko su dostupni za kupovinu. Mogu se pronaći u većini prodavnica i apoteka, a i cena im je pristupačna.
  • Dobar su način za umivanje prljavih delova tela poput bebine guze, a kod starije dece zaprljanih ruku i  nogu.

Nedostaci sapuna za bebe:

  • Neadekvatan odabir i česta upotreba sapuna  može oštetiti bebinu kožu i dovesti do iritacija i ekcema. Nije baš dobar izbor za negu kada beba ima pelenski ojed. Može izazvati peckanje. U tom slučaju prvo oporavite bebinu kožu pomoću kreme za pelenski osip, pa tek posle razmatrajte sapun.
  • Sapuni u čvrstom obliku su izloženi vazduhu, a samim tim i bakterijama nakon otvaranja originalnog pakovanja.
  • Predugo ležanje bebe u vodi punoj sapunice može dovesti do urinarnih infekcija pogotovo kod devojčica

Bebi sapun ili kupka – šta izabrati?

 

Često se roditelji pitaju da li je neophodno kupiti i sapun i kupku za bebe? Šta je zapravo bolje i zašto?

Hajde da vidimo:

Kupke su higijenski  zaštićenije

 

Iako se čvrsti sapuni koriste godinama unazad, oni sa higijenskog stanovišta ipak nisu najbolje rešenje. Nakon otvaranja originalnog pakovanja čvrsti sapun se uglavnom stavlja u kutiju za sapun. Prilikom svake upotrebe on dolazi u kontakt sa vazduhom i bakterijama koje prilikom kupanja bebe prenosimo na bebinu kožu. Sa druge strane sapun u kontaktu sa vodom postaje klizav, često zna da ispadne na prljavu površinu i da pokupi dodatne štetne mikroorganizme.

Kupke su praktičnije

 

Kupke su zahvaljujući svom pakovanju mnogo praktičnije. Zaštićene su u svom pakovanju, lako se koriste i jednom rukom dok drugom držite i kupate bebu.  Ne klize, ne dolaze u kontakt sa štetnim mikroorganizmima, jer su bočice u kojima se nalaze zatvorene i imaju samo otvor kroz koji izlazi kupka kada je stisnete.

Pena od kupke  stigne do svih delova bebinog tela

 

Svi volimo kupku punu pene. Znamo li čemu je ta pena ustvari namenjena? Mirišljavi mehurići koje stvara kupka dopiru do svih delova bebinog tela, svih nabora i pregiba, čak i tamo gde običan sapun ne stigne. Na taj način se osigurava bolja čistoća, higijena, a i iskustvo kupanja je prijatnije i opuštajuće za bebu.

Kupke bolje hidriraju kožu

 

Mnogi proizvođači kozmetike za bebe ističu prednost kupki u odnosu na sapune i zbog bolje hidratacije koju pružaju bebinoj koži. Kažu da kupke održavaju prirodnu vlažnost bebine kože i smanjuju isušivanje.

Sapuni su bolji za prljavštine

 

Iako dosadašnji argumenti uglavnom idu u prilog kupki kada je nega bebine kože u pitanju, većina stručnjaka se slaže da su sapuni bolja opcija kada je potrebno skinuti prljavštinu. Koliko god da su prilagođeni bebinoj koži, sapuni su izgleda ipak malo agresivniji u odnosu na kupke. Zato su sapuni  bolja opcija za pranje prljavijih delova tela.

Kupka neguje i kosu

 

Mnoge kupke su zapravo 2u1 proizvodi i pored pranja tela, služe i za negu bebine kose. Sapuni se duže i teže ispiraju sa glave pa izazivaju i veće negdovoanje. Takođe, ako nisu blago formulisani, izazivaju peckanje očiju.

 

Sve u svemu, više je poena za kupku. Ipak, ne bilo koju. Važno je da budenapravljena od sastojaka koji neguju i deluju umirujuće na bebinu kožu. Takođe je važno da nemaju štetne sastojke, da nisu  obojene i obogaćene veštačkim mirisom “na bebu”. Sve ove uslove ispunjava Dr Pilar kupka koja je ujedno i šampon. I vi je možete naručiti za kupanje bez negodovanja na ovom linku: doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/

 

No vratimo se mi sapunu, jer nisu svi loši.

Poželjni sastojci bebi sapuna

 

Kada govorimo o sastojcima bebi sapuna i generalno sastojcima kozmetike za bebe važno je reći da su prirodni sastojci još uvek na značaju i daju najbolji efekat u nezi kože.

Neki od najpoželjnijih sastojaka svakako su biljna ulja (lavanda, neven, kokosovo, bademovo i mnogi drugi), ekstrakti biljaka (kamilice, lavande, aloe vere). Još neki od čestih sastojaka su pantenol, ši buter, lanolin, pčeliniji vosak.

Svi ovi sastojci imaju svoje poreklo u prirodi i adekvatnom kombinacijom se mogu dobiti zaista kvalitetni preparati za bebinu kožu. Oni uglavnom deluju hidrirajuće i umirujuće, što je  bebama i najpotrebnije.

Nepoželjni sastojci sapuna za bebe

 

Kada krenete u kupovinu sapuna za bebe ili nekog drugog kozmetičkog preparata obratite pažnju na sastav proizvoda. Iako mnogi proizvodi sadrže neku od nepoželjnih supstanci ipak su dozvoljeni na tržištu jer ih sadrže u nekim dozvoljenim  granicama.

Kako bi ste u potpunosti  izbegli nepoželne supstance u bebinoj kozmetici obratite pažnju da proizvod ne sadrži parabene, sulfate, ftalate, silikone, mineralna ulja, loše alkohole.

Izbegavajući nepoželjne sastojke,  u većoj meri štitite kožu vaših mailšana.

Antibakterijski sapun za bebe – ima li potrebe za njim?

 

Antibakterijski sapun za bebe se po svom sastavu malo razlikuje u odnosu na ostale sapune, jer sadrži dodatne hemikalije koje doprinose uklanjanju bakterija. 

Većina stručnjaka se slaže da nema potrebe kupovati antibakterijske sapune, jer bebinu kožu ne treba opterećivati dodatnim hemikalijama.

Redovni sapuni za bebe jednako dobro uklone prljavštinu, kao i antibakterijski, a ujedno su blaži po svom sastavu.

Prirodni sapun za bebe

 

Prirodno je uvek najbolje. Prirodni sapuni za bebe u svom sastavu sadrže ono najbolje što je priroda ponudila od biljnih ulja, ekstrakta biljaka i minerala.

 

prirodni sapun za bebe

 

Moć prirode se ne može uporediti sa industrijom, pa ukoliko imate mogućnosti da svojoj bebi kupite sapun na prirodnoj osnovi, učinite to bez bojazni. Ipak, nemojte baš od bilo koga ko se bavi izradom sapuna. Bitno je da sapun bude bakteriološki ispravan.

Najveća mana prirodnih preparata pogotovo ako su organskog porekla jeste njihova dostupnost u smislu cene i dužine roka trajanja. Malo su skuplji i rok trajanja im je dosta ograničen jer ne sadrže dodatke koji im omogućavaju dugu vremensku upotrebu.

Kada razmislite o benefitima prirodne kozmetike možda se ipak više isplati kupiti kvalitetnije, nego kupovati pristupačnije pa kasnije dati više novca za razne preparate, jer je sapun oštetio kožu vaše bebe. Nekad posledice budu mnogo skuplje. Razmislite i o tome.

Tečni sapun za bebe

 

Većina proizvođača kozmetike za bebe u ponudi ima i tečne sapune. Izbor je zaista veliki, a formule su prilagođene bebinim potrebama i najvažnije je da su bez suza.

Prednost ovih sapuna je način čuvanja u bočici koji doprinosi manjoj izloženosti mikroorganizmima iz sredine. Uglavnom su skuplji i dolaze u većim pakovanjima, ali ako vam ova varijanta više odgovara i to možete pronaći u većini prodavnica.

Najbolji sapuni za bebe na našem tržištu

 

Na našem tržištu zaista možete pronaći širok asortiman bebi sapuna. U odnosu na to šta koži vaše bebe treba, dostupnost kupovine, kvalitet i cenu, sami odaberite sapun.

 

 

Mi ćemo vam izdvojiti najvažnije karakteristike najpoznatijih sapuna za bebe, a konačna odluka je samo na vama.

Merima dečiji sapun

 

Merima dečiji sapun je sigurno jedan od najpoznatijih sapuna sa najdužom tradicijom i sinomimom za kupanje beba. Od 1957. godine ima status medicinskog sapuna. On se pravi u čvrstom obliku i nsadrži prirodni glicerin. Mogu ga koristiti i odrasli sa problematičnom i suvom kožom.

 Sebamed bebi sapun

 

Sebamed dečiji sapun je  klinički ispitan i odobren sa pH vrednošću 5,5 što u potpunosti odgovara potrebama bebine kože. Nema sapune i alkalaijeZahvaljujući kvalitetnim sastojcima  kao što su pantenol i kamilica, ovaj sapun štiti bebinu suvu kožu, hidrira, umiruje i stimuliše regeneraciju kože.

Becutan dečiji sapun

 

Becutan dečiji sapun jedan je od najpoznatijih na našem tržištu. Poznat je po temeljnom čišćenju i nezi bebine kože štiteći je od isušivanja. Ne sadrži konzervasne. Najvažnije je da je klinički ispitan i izbalansiran kada je pH vrednost u pitanju. Sadrži ekstrakt kamilice i D pantenol.

Mustela dečiji sapun

 

Mustela dečiji sapun je posebno pogodan za suvu bebinu kožu i za razliku od običnih bebi sapuna ima malo jaču cenu. . Ukoliko živite na području gde je voda tvrda ovaj sapun je odličan izbor da zaštitite bebinu kožu od isušivanja i doprinesete njenoj boljoj hidrataciji. Ovaj sapun sadrži kompleksu cold kreme i ceramide koji štite kožu .

 Kosili bebi sapun

 

Kosili dečiji sapun je prilagođen za svakodnevnu upotrebu u nezi bebine kože. Sadrži lanolin.  Prilagođen čak i najosetljivijoj koži, a funkcioniše tako što stvara zaštitini sloj na površini kože koji je štiti od nepovoljnih sredinskih uticaja. Efikasan je i u sprečavanju nastanka pelenskog osipa, pa ako je vaša beba sklona iritacijama u pelenskoj regiji, ovo je odličan izbor za vas.

Ponuda dečijih sapuna  je zaista velika. Uzmite u obzir sve bitne faktore, a posavetujte se i sa vašim pedijatrom i odaberite sapun koji će najviše odgovarati koži vaše bebe.

Nakon kupovine, par dana ispratite kako bebina koža reaguje na sapun. Ukoliko primetite da se promenio kvalitet kože, da je suvlja ili se pojavi crvenilo, odmah promenite sapun i pronađite odgovarajući.

Ukoliko smatrate da vam je potreban stručni savet, nije na odmet da se posavetujete sa pedijatrom ili dermatologom o tome šta je za vašu bebu najbolji izbor.

Izvori: 

http://www.detergentsandsoaps.com/baby-soap.html

https://www.medscape.com/viewarticle/838253_6